Nabavka novih aviona za RV i PVO vojske Srbije

1988

Nabavka novih aviona za RV i PVO vojske Srbije

offline
  • Pridružio: 02 Jun 2013
  • Poruke: 3803

Pa imas vest

Zvanicno obaveštenje Madjarske je bilo avion je zatražio sletanje iz tehničkih razloga, pošto nije mogao da sleti na aerodrom koji mu je bio krajnja tačka.
Sleteo je na List Ferenc Budimpešta.

offline
  • Sad radim sve ono što pre nisam stizao.
  • Pridružio: 17 Maj 2006
  • Poruke: 25611
  • Gde živiš: I ja se pitam...

dragon986 ::Pa imas vest

Zvanicno obaveštenje Madjarske je bilo avion je zatražio sletanje iz tehničkih razloga, pošto nije mogao da sleti na aerodrom koji mu je bio krajnja tačka.
Sleteo je na List Ferenc Budimpešta.


Хвала. На телевизији коју сам гледао (Н1) потрудили су се да то мистификују до даске.
Крај ОТ.

offline
  • Pridružio: 27 Nov 2013
  • Poruke: 2990

Sirius ::Може ли неко конкретно да одговори: због чега су приликом прелета ова два мига слетали у Мађарску и на који аеродром. Ако је због допуне, онда је то сензационалистичка вест. Званични став НАТО је да је то ствар Мађарске и Србије, без обзира на ембарго према Белорусији.
Дакле, има ли неко одоговор, па наставимо после ''чији је већи''.


Поставићу питање слично твом, па ако није прикладно склоните пост.

Данас је из Москве долетео Антонов-12 на Батајницу, и убрзо полетео преко Бугарске, директно преко аеродрома у Софији па преко аеродрома Пловдив, где се искључио транспондер. Шта ли је ту у питању?

offline
  • Pridružio: 02 Jun 2013
  • Poruke: 3803

Pa mnogo pitaš, verovatno nećeš dobiti odgovor. Al pošto je avion u vlasništvu korporacije Mig, verovatno je nešto za naše lovce, e sada delovi ili nešto drugo to je pitanje.

offline
  • Pridružio: 10 Jan 2009
  • Poruke: 405

2. Може ли неко конкретно да одговори: због чега су приликом прелета ова два мига слетали у Мађарску и на који аеродром. Ако је због допуне, онда је то сензационалистичка вест. Званични став НАТО је да је то ствар Мађарске и Србије, без обзира на ембарго према Белорусији.
Дакле, има ли неко одоговор, па наставимо после ''чији је већи''.

Na ovo pitanje, bice tesko dobiti konkretan odgovor. Zvanicna obrazozenja, ili ono sto se po medima provalci, da budem iskren, nepije vodu. Vise mi lici na povecanje troskova,kad vec nemogu da sprece dolazak 29/ki, mogu izglada da uticu na cenu, povecanju troskova u transportu. Moguce je da se ovo pitanje pojavi i na temi T-72- BRMD-2, videcemo.

offline
  • Pridružio: 02 Jun 2013
  • Poruke: 3803

Napisano: 19 Maj 2021 20:05

Oni mogu da odbiju tranzit, to je suvereno pravo svake države. Teoretski nama svaka zemlja NATO-a oko nas može odbiti dozvolu za tranzit.

Dopuna: 19 Maj 2021 20:06

Ali to se ne radi osim u izuzetnim slučajevima, sankcija, rata itd.

offline
  • Pridružio: 21 Maj 2012
  • Poruke: 2286

VP3987 ::Ja polazim od toga da pilot koji je savladao avion cetvrte generacija kao sto je MIG29 moze bez problema i uz podjednak trud da savlada svaki drugi avion cetvrte generacije bez obzira da li je sa zapada ili istoka.
Savladace bez problema ali ne uz podjednaki trud, za neke ce mu trebati vise a za neke manje vremena u zavisnosti od toga koliko je taj novi avion slican onome za koji je obucen.
Citat:
Avion bez obzira da li je sa zapada ili istoka jednostavno mora da poseduje odredjene instrumente i kao sto si napisao nisu razbacani vec su po odredjenim grupama. To sto pilot moze da bira koji ce displej sta da pokazuje jos vise smanjuje razliku izmedju istoka i zapada. Digitalni kokpit sustinski pokazuje isto sto i analogni (govorim o osnovnim instrumentima). Sta vise digitalno prikazani instrumenti dosta lice na analogne samo su nacrtani. Zato i smatram ako pilot treba da se privikava na digitalni kokpit isto mu je da li je sa zapada ili sa istoka, da li je u pitanju MIG35 ili SU35. A sada da li je palica za spustanje tockova sa leve strane malo vise napred ili nazad to ne cini bitni razliku i spada u stvar navike.

Cini razliku u vremenu potrebnom da stekne rutinu, nikad nije bilo sporno da se pilot ne moze prilagoditi nekom drugom avionu vec vreme koliko je potrebno da to ucini. Evo recimo najslikovitiji primer je pilotska palica, mnogo je brza preobuka ako je palica na istom mestu kao kod prethodnog aviona. Kokpit nije samo instrument tabla vec sve oko pilota.
Citat:
Ti si ovo napisao: "Sto se samog letenja tice nece biti bitnije razlike jer su elementi isti (dvomotorac sa dvostrukim vertikalcem, centralna pozicija palice...)"

U taj opis spada i SU35 i F15 dok su dimenzije razlika zato sam ja to naglasio.

Ok, nisam bio dovoljno precizan jer sam smatrao da se podrazumeva za kategoriju srednjih lovaca koju neki smatraju kao MTOW 15-25 tona tezine.
Citat:
Da u pravu si prilagodjavanje jeste nesto lakse nego Gripen. Opet pilot mora da prodje preobuku i da nauci da leti na jednom novom avionu. Da li kroz to prolazio na MIG35, Gripen ili SU35 za jednog pilota koji ima vise stotina sati leta na avionu cetvrte generacije to zaista nije problem i ne predstavlja nesto na osnovu cega bi se donosila odluka.

Opet ponavljam, pitanje je samo trajanja obuke a ne da li je to moguce. No rekoh u proslom postu da cenu i vreme preobuke u principu diktiraju tehnicari a ne piloti.
Citat:
Smatram da za jednog pilota aviona cetvrte generacije kao sto je MIG29 prelazak na MIG35 nije logican korak jer je podjednako izazovan kao prelazak na bilo koji drugi avion cetvrte generacije sa zapada ili istoka.

Ne mogu da se slozim i smatram da sam pojasnio zasto.
Citat:
Infrastruktura je nekada bila bitna i uticala je na donosenje odluke. Zbog novog aviona kaponiri nisu odgovarali, morala je da se produzi pista i sl. Srbija nema taj problem

To je neki drugi segment prilikom odlucivanja, kao i politika zato smo se samo fokusirali na tehniku.
Citat:
Radar ma koliko bio slican sa radarom na SM, za njega mora da se prodje obuka. Pritim ne govorimo o nabavci aviona danas vec za 10 godina. Nadam se da ce biti AESA radar do tada, a to je zaista potpuno drugaciji radar. Tako da je nebitno da li se prolazila obuga za novi ruski AESA radar ili neki zapadni mozda.

Cak i da bude AESA, to je evolucija Zuka sto znaci da je to i dalje ista "arhitektura" samo sa novijim komponentama koje po pravilu opet budu evolucija postojecih. Mi smo sad dobili radar kod kojeg je sve iza predajnika Zu, tako da ce tehnicari za radar itekako imati predznanja i preobuka ce biti kratka. Sad zamisli koliko im je potrebno vremena za preobuka na recimo PS-05 sa Gripena?
Do sada nisam pominjao, ali tu ide jos jedna bitna usteda a to je isti alat i tehnicka oprema koja drasticno snizava cenu nabavke (na tim stvarima se "zidaju" cene)
Citat:
Odrzavanje Fly by wire mora da se nauci. Nebitno da li je sa istoka ili zapada, za nas je to nesto potpuno novo i kroz to mora da se prodje.

Tacno, to je novo samo se to ne odrzava kao npr. radar vec je klasicna elektricna instalacija. A ono na sta ciljas je letni kompjuter i to jeste nesto drugacije nego kod postojeceg aviona.
Citat:
Izbacivo sediste jeste isto i ne treba da se prolazi nekakva posebna obuka ali to zaista nije nesto na osnovu cega bi se donela odluka.

Pilotu je tu usteda par stranica koliko mora nauciti, dakle nebitno. Medjutim koliko kosta obuka tehnicara za to? Koliko kosta nabavka tehnicke opreme za njegovo odrzavanje?
Vidi, pojedinacno nijedna stavka nije nesto mnogo skupa ali je problem sto se te stavke zbrajaju pa onda ispadne itekako skupo i u novcu ali i u vremenu preobuke.
Citat:
Na kraju najveca slicnost jeste naoruzanje. To je velika stavka u ceni i velika usteda ukoliko moze da se iskoristi. To je nesto na osnovu cega moze da se donese odluka. Ukoliko se na osnovu ustede na naoruzanju donosi odluka to opet ne mora da znaci da je MIG35 logican izbor jer odgovara i za Su30-SU35

Tacno mada treba napomenuti sledece, svo naoruzanje koje nosi MiG 29/35 mogu da nose avioni iz SU familije, ali obrnuto ne vazi za sve. I onda se namece pitanje, ako vec ides na teske lovce zasto ne nabavis sve sto oni mogu da nose? Tada pocinje da se topi usteda na naoruzanju kao sladoled na suncu.

Citat:
Zbog svega sto sam napisao smatram da MIG35 nije logican izbor. Ima olaksavajucih okolnosti al te okolnosti nisu nesto zbog cega bi se donela odluka.

Samo je jeftinija obuka pilota, tehnicara, nabavka opreme i naoruzanja kako u novcu tako i vremenu u odnosu na sve druge opcije. Da li je to dovoljno da se on izabere je neka druga stvar ali ovo ne moze da mu se ospori.

offline
  • Luka 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 14 Mar 2011
  • Poruke: 3017

VP3987 ::A sada da li je palica za spustanje tockova sa leve strane malo vise napred ili nazad to ne cini bitni razliku i spada u stvar navike.Jesi li probao nekad da voziš auto sa volanom na desnoj strani? A bela traka se neprimetno, onako kurvanjski, sama podvlači pod kola...

offline
  • Pridružio: 03 Nov 2010
  • Poruke: 74

konstruktor ::2. Може ли неко конкретно да одговори: због чега су приликом прелета ова два мига слетали у Мађарску и на који аеродром. Ако је због допуне, онда је то сензационалистичка вест. Званични став НАТО је да је то ствар Мађарске и Србије, без обзира на ембарго према Белорусији.
Дакле, има ли неко одоговор, па наставимо после ''чији је већи''.


Prilikom prilaza,pilot je otkrio da ima problem sa riversima,zatim je trazio sto duzu pistu za sletanje i zbog toga je izabrana Budimpesta.Drugi Antonov koji je u toku dana sleteo na Budimpestu doneo je neophodne delove da se kvar otkloni.




mycity.rs/must-login.png

offline
  • Pridružio: 09 Mar 2017
  • Poruke: 102
  • Gde živiš: Zanzibar

Oluj2.1 ::Vreme Mongola je prošlo.

Vreme SU-34 je došlo ....

Ziveli Ziveli Ziveli

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1318 korisnika na forumu :: 30 registrovanih, 5 sakrivenih i 1283 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: _Rade, babaroga, Brana01, ccoogg123, Dimitrise93, DonRumataEstorski, dozorni, Fabius, Goran 0000, ikan, jackreacher011011, Kubovac, kybonacci, ljuba, marsovac 2, Mcdado, minmatar34957, mnn2, nemkea71, NoOneEver Dreams, oldtimer, raptorsi, robertino, Srle993, ss10, vlad the impaler, Vlad000, voja64, zdrebac, zzapNDjuric99