Svi koji smo voleli i volimo Alan Ford stripove

6

Svi koji smo voleli i volimo Alan Ford stripove

offline
 • 13892 
 • Super građanin
 • Pridružio: 15 Jun 2009
 • Poruke: 1374

Broj Jedan.

offline
 • voja64  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 10 Okt 2012
 • Poruke: 24578

Likovi u stripu po redosledu i učestalostima pojavljivanja.


Alan Ford siromašni je plavokosi momak odrastao u sirotištu. Vrlo je naivan i dobrodušan pa ga se često iskorištava. Čista je suprotnost drugom poznatom tajnom agentu Jamesu Bondu. Kao crtač reklama bez posla i praznih džepova kreće u potragu za svojim prvim poslom. Na žalost (ili sreću), radi grješku i ispisuje krivu adresu te umjesto do sastanka sa svojom prvom mušterijom dolazi do cvjećarnice, sjedišta grupe tajnih agenata, grupe TNT. Od tada počinje Alanova karijera kao tajnog agenta, ali istovremeno to je i početak jednog od najneobičnijih stripova. Prvi put pojavljuje se u epizodi: Grupa TNT (1)Broj 1, vođa i osnivač grupe TNT je paraplegični starac dugačke brade čije su godine i pravo ime nepoznati, ali se naslućuje kako je živ preko tisuću godina. Dok se o njemu ne zna gotovo ništa, on pak posjeduje zavidno znanje o povijesti, politici i ljudima: ima malu crnu knjižicu koja sadrži podatke o svim ljudima i njihovim sitnim i velikim grijesima. Kad se ne ispuni neki njegov zahtjev, redovito vadi svoju mističnu crnu knjižicu, nalazi podatke o osobi koja mu odbija zahtjev te bi ubrzo nakon toga svaka njegova želja bila sa strahom ispunjena. Broj 1 je iznimno škrt pa sve financijske uspjehe grupe (koji su broje i u milijunima dolara) zadržava za sebe, dok svojim ljudima podijeli - po jedan dolar. Često zagnjavi članove grupe nekom dugom i dosadnom povijesnom pričom, u kojima je on glavni "akter". Njegove su priče prepune poznatih povijesnih osoba, a samim se pričama pridaje potpuno drugačiji ton od onoga u povijesnim knjigama. Živi u tajnom skrovištu nedaleko cvjećarnice. Često je u pratnji Grunfa i nekog kućnog ljubimca, a najveće prijateljstvo ostvaruje s papigom Klodovik. Prvi put pojavljuje se u epizodi: Broj 1 (11).

. Bob Rock (Robert Rock) član je grupe TNT i najbolji prijatelj Alana Forda. Niskoga je rasta i velikoga kvrgavog nosa (autoportret Magnusa). Ima tri brata, Tima, Toma i Tumba, čije je tradiocionalno prebivalište u zatvoru u Yumi, kojega samo povremeno napuštaju. I ostatak obitelji prati kriminalna sklonost: otac mu je poginuo u pljački banke, a majka pogubljena na električnoj stolici. Bob Rock je tako jedini član obitelji koji nije odabrao put kriminala, unatoč nevoljama i siromaštvu. Odan je prijatelj i dobar čovjek, iako to vješto sakriva ispod namrgođenog lica. Isprovociran nepravdama i patnjama siromašnih, gladnih i potlačenih (među koje spada i on) najčešće ga se može naći kako se glasno buni dok ostali šute, kako viče na sav glas na stvari koje drugi samo tiho primjećuju i kako ismijava one povlaštene. Unatoč nedaćama i eksplozivnom karakteru uvijek zadržava humor u pristupu životu. Karakterističnim sarkazmom, nestašlucima, buntom i provokacijama ismijava društveni poredak. Uvijek nosi škotski ogrtač i kapu. Prvi put pojavljuje se u epizodi: Grupa TNT (1).

Sir Oliver (Sir Oliver Oliver odn. Sir Oliver iz loze Oliver) engleski je plemić koji je uslijed nesuglasica s tamošnjim zakonom morao otputovati iz rodne zemlje. Njegova prirodna talentiranost za prijevare i krađe omogućuju mu bolji životni standard od drugih članova TNT-a, pa tako može "iskemijati" za sebe skupi godišnji odmor, nabaviti skupi automobil ili skupo odijelo ako okolnosti to zahtijevaju. Nema trajne imovine, već je nabavlja po potrebi. Uvijek nosi odijelo, cilindar i monokl čime zadržava privid plemstva što mu omogućuje brojne prijevare. Dok na zadatku, njemu je uvijek povjeren zadatak nabavljanja skupe opreme. Iako nikad ne ostavlja ostale članove na cjedilu, redovito nađe načina da na zadatku usput nešto i zaradi. Redovito se nalazi u situaciji da ga progoni policija, nakon čega ga se redovito može vidjeti u telefonskoj govornici i čuti njegova poznata rečenica: "Halo Bing, kako brat?". Prvi put pojavljuje se u epizodi: Šuplji zub (2).

Grunf (Otto von Grunt), bivši je njemački pilot u prvome i drugome svjetskom ratu i izumitelj koji je u stanju za nevjerojatno malo novaca proizvesti najrazličitije izume. Ti izumi gotovo uvijek rade ali skoro nikada onako kako bi trebali. Jedan tipični primjer njegovih brojnih izuma je kanta za smeće prilagođena za katapult, koja predstavlja ispunjenje zahtjeva Broja Jedan u osiguranju prijevoza Alanu Fordu i Bobu Rocku do Kanade. Grunf zatim smiješta Alana Forda i Boba Rocka u "prijevozno sredstvo" i pritom se zapita u kojem smjeru bi mogla biti Kanada, dok Alan Ford i Bob Rock s nevjericom očekuju početak još jednog zanimljivog putovanja. Grunf nosi staru pilotsku kapu i odijelo, te majice s najrazličitijim natpisima, kao što je to "Tko leti vrijedi, tko vrijedi leti, tko ne leti ne vrijedi", a koje su uvijek u skladu s danom tematikom. Prije dolaska u grupu TNT bio je pomoćnik u prodavaonici voća i povrća. Prvi put pojavljuje se u epizodi: Grupa TNT (1).

Debeli Šef (Gervasius Twinklminkelson), iako imenovan šefom, uglavnom ne radi ništa. Drugi svjetski rat proveo je kao zapisničar u kontraobavještajnoj službi gdje je nosio nadimak "brza noga" (krasopis mu je išao od ruke, ali puno teksta - ne). Nakon svađe sa suprugom, u snu je izbačen na ulicu i ubrzo nakon toga postaje udovac i agent grupe TNT. Većinu vrjemena provodi s Jeremijom, i to uglavnom spavajući u cvjećarnici. Zamorac Skviki njegov je ljubimac. Prvi put pojavljuje se u epizodi: Grupa TNT (1).

Jeremija (Jeremija Lešina), bivši ulični prodavač limuna i beskoristan član grupe TNT koji boluje od svih poznatih, ali i nekih nepoznatih bolesti, te neprestalno kuka kako će umrijeti. Ostatak vremena provodi spavajući. Prvi put pojavljuje se u epizodi: Grupa TNT (1).

Klodovik, papiga koju je Broj Jedan dobio od svoga djeda. Često ga se može vidjeti u tajnom skrovištu Broja Jedan gdje mu pravi društvo i kuha čaj od kamilice. Iako mu je Broj Jedan najveći prijatelj, njih dvojica se često svađaju. Vrlo je inteligentan, obožavatelj je krvavih bifteka, a govori osamnaest jezika i sedamdeset sedam dijalekata. Često spašava ostale članove grupe. Prvi put pojavio se u epizodi: "Crne planine Južne Dakote" (100).

Nosonja, pas koji se prvi put pojavljuje u epizodi "Pas za milijun dolara" (1Cool, gdje otpočetka, što slučajem, što sudbinom, bira Bob Rocka za svog "gazdu". Često spašava glave članovima grupe. Vrlo je inteligentan, iako mu hrana lako odvuče pozornost. Skviki, zamorac kojega je pronašao Šef te mu je napravio dom u šalu kojeg uvijek nosi oko vrata. Iako Šef rijetko kada dolazi do hrane, za Skvikija uvijek pronađe list salate. Skviki se nikad ne odvaja od Šefa. Prvi put pojavio se u epizodi "Čuvaj se bombe" (21). Xerex, konstantno "nacugana" zmija koju je Broj Jedan dobio od svog prijatelja Tobije Quantrilla. Vjerni je obožavatelj porta. Prvi put pojavio se u epizodi "Broadway" (99). Prudy, bljedunjavi mačak kojega je Broj Jedan dobio na poklon od svoje sestre Calamity. Prvi put pojavio se u epizodi "Prudy, Prudy" (217).

offline
 • voja64  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 10 Okt 2012
 • Poruke: 24578

Napisano: 05 Okt 2014 19:51offline
 • voja64  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 10 Okt 2012
 • Poruke: 24578

offline
 • Zastitar planete Zemlje i majke Prirode
 • Pridružio: 24 Jul 2012
 • Poruke: 3871

Interesantan i po meni tacan prikaz stripa
http://www.6yka.com/novost/34575/alan-ford-tajni-agenti-podzemlja

Problem sa dobrim stvarima je u tome što najčešće primetimo da su dobre tek onda kad ih više nema. Slična stvar se desila sa stripom Alan Ford ili Grupa TNT, tandema Magnus i Bunker, za koji smo brzo ukapirali da je dobar, ali da je, ustvari, riječ o remek djelu, svatili smo tek kad je orginalni tandem stvaralaca prestao raditi na stripu. Sve epizode koje su nacratali i napisali Magnus & Bunker, jednostavno su bile za deset klasa ispred epizoda koje su nastale poslije razlaza ove dvojice autora. U pitanju su jedinstveni autori, djelo i junaci.

Autori

Spoj strip dueta, koji su činili crtač Magnus (Roberto Raviola) i scenarista Max Bunker (Lucijano Sači) jeste jedan od onih alhemijskih spojeva dvojice stvaralaca, koji se ponekad dešavaju u svjetu umjetnosti. Savršeno nadopunjavanje u stvaranju kreacije koja ih je udružila, bez obzira na vrstu umjetnosti kojom se bave, npr: Lenon & Mekkartni, Džeger & Ričards, Žiro & Šarlije itd. Savršena veza, koja se nemože objasniti logičkim putem, koliko se god truda u to uložilo, ali u čije funkcionisanje nema ni truna sumnje. Stvaralački tandem se udružio 1969 godine, kad je izašla i prva od 75 epizoda o avanturama grupe TNT, agenata kakvih nema nigdje. Ostalo je legenda, koja je do samog kraja (čitaj: razlaza autora) funkcinisala do savršenstva, gdje se nije znalo da li je duhovitiji i zanimljiviji scenario Bunkera ili genijalni crtež Magnusa, koji je pretvarao Bunkerove ideje u vizuelno savršenu parodiju na svijet tajnih agenata, ostavljajući vas poslije čitanja u smijehu i zadivljenosti stvaralačkom vještinom autora, koji su od naizgled prostog humorističkog stripa stvorili remek djelo u kojem se poigravaju svim onim što je moglo pasti pred oštricu njihovog humora i satire... Sve što je izašlo nakon orginalnih epizoda i Magnusovog odlaska, više nije bilo to, hemije više nije bilo! Niti je scenario bio onako dobar, niti su Magnusove zamjene uspijevale da se približe njegovom crtežu. Tim su prvobitne epizode sve više postale predmet kulta i potražnje ljubitelja stripa. Autori stripa su pored samog stvaranja stripa, ostanak u vječnosti stekli i ugrađivanjem sebe u strip, naravno parodiranjem sopstvenih likova, blic pojavljivanjima u par epizoda, savršeno svatajući granice satire. Nema ih!

Junaci

Upravo ovo nepoštivanje svih pravila, glavna je karakteristika stripa o grupi TNT. Manifestovana u ideji i zapletu radnje, u osobinama i izgledu junaka, do samog utiska koji strip ostavlja nakon čitanja. Glavni junaci grupe tajnih agenata pod nazivom TNT, nalik su svemu osim tajnim agentima; od izgleda, osobina, miljea iz kojeg potiču, načina na koji rješavaju zadatke, ciljeva koji ih motivišu i sl. Predvođeni su tajanstvenim Brojem Jedan, metuzalemom koji poznaje svakog u rasponu od Homera do generala Kastera, vezanog za invalidska kolica i sklonog pričanju priča i prigrabljanju dobiti grupe TNT. Grupu čine likovi koji nose svaku manu ljudske vrste, plus poneki kućni ljubimac. Od debelog i lijenog Šefa, Sir Olivera - plemića sklonog tuđim stvarima, Bob Roka - nerovoznog i nosatog obožavaoca Šerloka Holmsa, Jeremije - neizlječivog hipohondra, Grunfa -bivšeg pilota i propalog izumitelja, do Alan Forda - jedinog lijepog i naivnog člana grupe, kojem je upravo to jedina mana, te ljubimci: pas Nosonja - mješanac savršenog njuha, Skviki-zamorac savršenog apetita. Svi su istog socijalnog statusa: nemaju ništa, ali su željni svega. Junaci prljavih predgrađa i siromašnih uličica, žive u propaloj cvjećari, bore se protiv čitave bulumente neprijatelja: špijuna, pljačkaša, poremećenih superheroja (legendarni Superhik, lopov koji krade od siromašnih da bi davao bogatim) i sl, najčešće za slavu i ponekad pun stomak. Policija u njihovom svijetu je nesposobna i glupa, vlast je spora i korumpirana, bogati su debeli i puni zlata, siromašni su gladni i pokvareni (zvuči vam poznato, zar ne?), ukratko rečeno, idealna sredina za takvu grupu tajnih agenata. Osim što se junaci Alan Forda bore za tako "plemenite" ideale, oni usput, na dotad neviđen način, zezaju u zdrav mozak sve što im dođe do ruke. Upravo ova kombinacija humora i satire koja ne štedi nikog i ništa, uz specifični Magnusov crtež, predstavlja onaj pomak i kvalitet zbog kojeg volimo Alan Forda. Junaci ovog stripa nisu savršeni i dobri, ciljevi im nisu uzvišeni, metodi rada još manje, iako mi znamo da ispod maske grubosti i pokvarenosti kuca plemito srce. Kao što rekoh, nema ničeg što su Magnus&Bunker poštedili i zaobišli svojom satirom i cinizmom: kultura, istorija, mediji, vlast, socijalni odnosi, religija i sve drugo što bi moglo biti predmet dobre zezancije. Postavši vremenom tema ozbiljnih rasprava i socijalno-kulturnih analiza, Alan Ford je sticao i druge vidove značenja osim onog stripovsko - zabavljačkog. No, u svakom slučaju, niti jedno ne može nadmašiti ovo poslednje. To zna svako ko je makar jednom pročitao neku epizodu orginalnog stripa. Morate se smijati, htjeli vi to ili ne.


offline
 • voja64  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 10 Okt 2012
 • Poruke: 24578

Epizoda koja nikad nije bila objavljena za vrijeme bivse Jugoslavije,dobri poznavaici ovog stripa znaju i zasto.https://www.youtube.com/watch?v=TLcSIFPuoMQ&list=UU1R7OI5Ko8NmU2mlWwpnsSw
Osim ovog neobjavljenog stripa ima i drugih...pa izvolite ga isčitati sa apetitom..

offline
 • voja64  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 10 Okt 2012
 • Poruke: 24578

Tetovaža Alan Ford junaka..

Malo i od portreta autora je to...šmrc,šmrc

offline
 • voja64  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 10 Okt 2012
 • Poruke: 24578

https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=EfbamHDpn7k#t=0
Alan Ford - Reportaža o legendarnom stripu.

offline
 • Zastitar planete Zemlje i majke Prirode
 • Pridružio: 24 Jul 2012
 • Poruke: 3871

voja64 ::https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=EfbamHDpn7k#t=0
Alan Ford - Reportaža o legendarnom stripu.


Sjajna reportaza Smile Ziveli

offline
 • voja64  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 10 Okt 2012
 • Poruke: 24578

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 839 korisnika na forumu :: 49 registrovanih, 11 sakrivenih i 779 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 357magnum, _Sale, amaterSRB, Andrija357, arzak, Atenjanin89, bajsev.mile, black venom, bladesu, Bobrock1, branko7, ccoogg123, dane007, darkojbn, Dorcolac, Drug pukovnik, FileFinder, GandorCC, Gosha101980, Još malo pa deda, kayvan6079, Komentator, kunktator, kybonacci, lord sir giga, magna86, mikki jons, MiroslavD, Mixelotti, mnn2, Nemanja.M, novator, Parker, powSrb, proka89, ras007, ruma, ruseskij, ruso, saxone, skvara, Srki94, TITAN DUDIN JARAN, tmanda323, Toni, VJ, vranjanac29, Zerajic, zorzpapadubi