Vojni kamioni FAP (sve verzije)

307

Vojni kamioni FAP (sve verzije)

offline
 • voja64  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 10 Okt 2012
 • Poruke: 21576

Onaj stari FAP 13 sa vrha strane je zahrđao samo tamo gde je mehanički došlo do oštećenja osnovne farbe pa ista nije pravilno sanirana već nanet neki novi SMB sloj koi sad polako ukazuje na taj davnašnji propust.
Mi smo u dugogodišnjem korišćenju raznih modela FAPovih kiperaša na kraju sezone OBAVEZNO radili srednji remont sa dobrim saniranjem tih oštećenja i za ta remontovanja su osim vojnih korištena i mnoga CIVILNA preduzeća iz te branše.Sad gle čuda u tim firmama gde je vojna kontrola pošteno radila SVOJ posao i iskontrolisala sve faze rade kamioni su izlazili gotovo kao NOVI.
Bilo mi je uvek drago da skoknem do AK Šumadija,Kompresor, i mnogiš velikih kompanija iz autosaobraćajne delatnosti koi su imali odličan radioničko servisni deo.
Pa sam tako imao jako lepa iskustva sa AS Kragujevac.Čačak,Užice a od građevinskih preduzeća iste su poslove skoro do savršenstva izvodili i GP Planum,Partizanski Put, i da neke ne zaboravim jer bilo ih je mnogo.
Sad ko je dobijao poslove se mi nismo pitali ali su nam u nekima radili remon samo točkaša ,u drugima svih guseničnih i točkaša građevinskih mašina a recimo prikolice i poluprikolice su vrhunski radili u Zmaju,Goši i....
Na kraju svugde gde je VK radila je bilo OK a gde je zatajila je neko leteo sa tog posla a tada je još i bog išao po zemlji u vidu nadležnih i nepotkupljivih starešina koji su za to bili plaćani..
Sve posle početka 90ih i prvih ratnih zbivanja je otišlo u krasnići....U osnovi je isto bilo i sa malim vozilima kao i sa svom ostalom tehnikom.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 30 Dec 2012
 • Poruke: 340

Kataforeza je proces potapanja skoljke, karoserije vozila, kamiona u nekoliko kada sa razlicitim rastvorima. O hemiji tih rastvora necu da davim... Proces je veoma slozen ali i ujedno veoma prost. Da ne postoji nikakva ekonomska opravdanost da se proces " ukljucuje " za jednu ili deset skoljki i to je tacno.
Ali...danasnji premazi, farbe, aditivi...su veoma visokog kvaliteta i bez problema mogu da zadovolje i najvise vojne standarde. Samo treba ispostovati proceduru pred farbanje i proceduru farbanja i dobija se kvalitet kao da se proslo kroz kataforezu.offline
 • 037  Male
 • Super građanin
 • Pridružio: 30 Dec 2011
 • Poruke: 1036
 • Gde živiš: Kruševac

@ Bogoslov

ujkozavlanje ti je odgovorio. Ja ću dodati još koji detalj pa ovo možemo da nastavimo u drugoj temi, gde sam citirao šta je moglo biti vezano za tamošnju priču:

http://www.mycity-military.com/Kantina/Gasi-se-Zastava-iz-Kragujevca.html

Tačno je da je Zastava bila ponekad neažurna i kasnila sa proizvodnjom novih ili modernizacijom postojećih modela, ponekad i za dve godine, ali pre ratova je sve bilo sasvim u granicama normale ako je uporedimo sa konkurencijom (ali nemojmo je sada porediti sa Rols-Rojsom po kvalitetu, a Trabantom po ceni).

Što se tiče "Zastave 101", planirano je da se proizvodi paralelno sa naslednicom "Floridom" oko dve-tri godine a onda da se ugasi (dakle oko 1990-1991.), ali su se ti planovi s razlogom promenili pošto je tržište i dalje imalo veliku potražnju za "101" te bi obustava proizvodnje bila neopravdana i neodgovorna. U vezi sa ovim, predviđeno je da će takva potražnja trajati još barem 3 godine, čak je angažovan Tom Tjarda krajem osamdesetih da uradi poslednji redizajn... Naravno, 1991. se odustalo od ovoga.

Zastava pre ratova nije modele održavala "na aparatima", naprotiv - dok je postojalo tržište auti su se proizvodili, a čim bi se videlo da će proizvodnja stagnirati model je gašen. "Fića" je prestao sa proizvodnjom čim je potražnja pala ispod 50 hiljada godišnje (zamislite ovu brojku danas!), "Zastava 1300/1500/1500F" je bila model sa ogromnom zaradom po primerku i uvek osetno većom potražnjom od ponude pa je ugašena 1979. zbog zastarelosti i da bi se obezbedila linija za "Jugo", slično je bilo i sa "1400BJ" koje se više slabo ko i seća, koliko je vremena prošlo od kraja proizvodnje... Da ne pominjem baš svaku montažu (koju bi danas komotno zvali proizvodnjom) i "125PZ", "1100J", "600 Multipla" (istovremeno sa prvim svetskim mini-venom) ili "Fiate" koje je "Zastava" ovde proizvodila i izvozila (i u Italiju!) poput "128" (1980-1986) ili "132" ("Zastavina" fabrika kod Zagreba)... Ako proširimo priču onda je tu "Zastava Rival", prvi svetski turbodizel kombi, pretežno vojni program "AR-51" i "1107"...

Zastava je imala i solidan izvoz u, recimo, Britaniji, Francuskoj, Holandiji... Imala je i kooperantske fabrike za montažu u Kolumbiji, Indoneziji, Poljskoj i Egiptu. Čak ni izvoz u SAD nije bio potpuno neuspešan, doneo je novi tehnološki skok, no nažalost nije bilo vremena za plasman "Floride".

Nakon 1991. sve je krenulo nizbrdo, normalno. Ne bih ponavljao već ispričano, samo podsećam da je Zastavina Fabrika automobila 1999. bombardovana i teško oštećena.

"Florida" je model koji lepo opisuje sudbinu Zastave. Savremen model projektovan u saradnji sa Italdizajnom (Đorđeto Đuđaro), svojevremeno najprostraniji u klasi, najaerodinamičniji prototip Ce segmenta do pojave prototipa Astre K 2015. godine, i jedan od uticajnijih dizajna početkom devedesetih ("Zed-Iks", "Ibica II"...), ali i baksuz - čak je i ime dato navrat-nanos pošto je koji dan pre premijere Hjundai predstavio "Sonatu" (Zastava je već imala oznake i odštampala prospekte i panoe sa ovim imenom). Takođe i model koji je osvajan TRI PUTA (ko ima ikakve veze sa proizvodnjom zna koliko to može da košta), pošto je prva serija imala većinu komponentaša van SRJ, a komponentaši druge serije su mahom stradali što od sankcija i kriminala što od bombardovanja. Ova otežana osvajanja nije mogla da finansira proizvodnja - prvo zato što je nije ni bilo (čekali su se upravo ti, ponovo osvajani delovi), drugo što je tržište bilo takvo da uzimanje kredita za osvajanje više nije dolazilo u obzir. Rezultat: 2-3 puta veća ulaganja od normalnih, 2-3 puta sporija realizacija i ukupno 29950 ili 30150 (!!!) primeraka poslednjeg serijskog standarda (opet, "Fića" je ugašen kada je proizvodnja pala ispod 50 hiljada GODIŠNJE, a 1987. bi na osnovu svih parametara bilo nerazumno i pomisliti da će "Florida" tokom devedesetih, uz jedan redizajn, biti na ispod 80 hiljada godišnje).

Nije Jugoslavija bila dvadesetdvomilionski Monako ili neka slična zemlja milionera, znatno bogatije države od naše su imale tržišta gladna mnogo starijih (i još izraženije - manje tehnički naprednih) modela. Prva Folksvagenova Buba (1938-2003.), Citroenov Spaček (1948-1992.), američke luksuzne Dži-Emove Be/Ce/De platforme (1926-1996.), Mercedesova Ge klasa (od 1979.), Lend Rover Difender (1948-2016.)... Da ne pominjemo slučajeve van zapadnog sveta.

Normalno, nisam za to da idemo u krajnost poput zagriženih Nemaca gde na uporednom testu 30 godina starog nemačkog i savremenog stranog auta pobeđuje prvi, ali ono što smo mi radili Zastavi ali u manjoj meri i I-Em-Veu (Ostin, De-Ka-Ve, samostalni projekti...), Idi (Opel), Pretisu (En-Es-U), Tasu (Folksvagen), Revozu (Reno), Cimosu (Citroen)... je isto ekstremistički i lišeno osećaja za stvarnost.

Lično, ja bih bio presrećan kada bi zemlje Jugoslavije danas imale tržište za 300 hiljada domaćih "Golfova VII", "Apova", "Klija IV", "Tvinga III", "Megana IV", "Insignija", "Astri K", "Tipa", nekog domaćeg ekvivalenta "Sanderu"... a kamo li kada bi još imali samostalne projekte i za sebe proizvodili avangardu industrije.

(Koga kriviti, izuzev okolnosti, javašluka i kriminalaca? Ne tvrdim, no neke tendencije se vide još od "uvođenja menadžera" i "usitnjavanja pogona" osamdesetih. Ipak, samo jedan jahač apokalipse nije mogao ovo da izvede, baš k'o što će samo jedan potez - zatvaranje - isključivo da još malo pogorša stvari.)

offline
 • Pridružio: 29 Apr 2015
 • Poruke: 82

Unapred se izvinjavam za moj off !
037 ::
stinger bell, Ovo što si napisao o Stojadinu je neko opšte mišljenje našeg društva - time i fantastičan dokaz da mi sebe ne umemo da cenimo, jer takav stav o tom autu ne stoji.
"Zastava 101" je gejmčejndžing model u svetskim razmerama. Ozbiljno. To je prvi savremeni hečbek, začetnik modernog Ce segmenta ("Golf klasa")
Stojadin je prvi serijski auto koji je spojio karoseriju sa petoro vrata, napred poprečno postavljeni visokoturažni motor sa bregastim vratilom u glavi pogonjenim kaišem, prednji pogon sa asimetričnim poluosovinama, Makfersonovo nezavisno ogibljenje napred i nezavisno ogibljenje Makfersonove geometrije pozadi, disk-kočnice napred, upravljač sa nazubljenom letvom... Sve to se i danas, 46 godina kasnije, smatra standardom (s tim što i savremeni auti tog segmenta još ponekad pozadi imaju jeftiniju polukrutu osovinu, mada nekad i, istina, skuplji multilink).
I Italijani žale što su nam prepustili priliku da pokupimo zasluge za "otkrivanje" najbrojnije savremene klase automobila, na temelju njihovog "Fiata 128" (101 je razvijen kao fuzija ideja projekata "Zastava Iks" i, slučajno, "Fiat Iks 1/1 B" i "Fiat 128 B", oba kao odgovor na "Simku 1100"...

- Sa dizajnom i konstrukcijskim resenjima 'Zastave 101' fabrika ZASTAVA je imala veze koliko i ja.
Date su pare Fijatu za licencu vec postojeceg projekta-resenja i odatle se krenulo.
citiram:
započelo je u Torinu 1967, kada je Dante Điakosa u saradnji sa dizajnerskom kućom Boano razvio ideju o hečbek verziji Fiata 128, pod oznakom Fiat 128 B1.

1967 Simca 1100

1969 Austin Maxi

1972 Renault 5

To kad se kaze da je baš od neceg (u ovom slucaju Z101) krenulo tako i tako.. to me podseca na naseg picoustog vodju koji često voli da kaze da pre (njega) to nikad nije bilo tako (dobro) Bebee Dol ali naravno, teško da je baš tako.
- Sto se tice Italijana i njihovog navodnog zala za necim iz Zastave.. oni su jedino mogli da zale za dugom te fabrike prema Fijatu od 80 miliona DEM (40mil Evra) koje je naprcala tokom svojih zlatnih godina i decenija postojanja.
Na kraju, citiracu Hegela (kao sto to voli da radi i pomenuti picousti)
SVE STO JE PROPALO I ZASLUZILO JE DA PROPADNE u prvom redu misleci na Zastavu pa na Fap koji je ovde u centru paznje i mnoge druge propale korporacije nekima neprezaljene Jugoslavije (dakako isto tako propale, vise puta).

offline
 • voja64  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 10 Okt 2012
 • Poruke: 21576

Da vi ipak malko odšetate na drugu temu jer je ovde FAP i sve njegove a ne Zastavine verzije,MOLIĆU fino..

offline
 • 037  Male
 • Super građanin
 • Pridružio: 30 Dec 2011
 • Poruke: 1036
 • Gde živiš: Kruševac

Izvininjenje Voji i društvu, sve prebacujem gde treba (i za gde sam već jednom postavio link), pa za dan-dva (dok se pregledaju odgovori) predlažem metlu za poslednje dve strane.

+ citat

Ne, baš i nisi u priči.

Zastava je razvijala projekat "Iks" za koji je imala maglovitu viziju kako će izgledati, koju je Raković iskristalisao tako što je prelomio da se odabere prostorni koncept "Simke 1100", a da se do pokretanja "Iksa" rupa u proizvodnji popuni kupovinom licence za "124"; kada su naši otišli u Italiju pokazan im je "Iks 1/1" (više-manje budući "128") i "Iks 1/1 B" (silueta gotovo identična "128", ali sa petim vratima). Uvidevši novu šansu i poštujući prethodnu odluku naši su uspeli da dobiju ugovor po kom će se na bazi "Iksa 1/1" isprojektovati auto vizuelno bliži "Simki", što je i urađeno... Dakle - ne na bazi "128", već jednovremeno sa njegovim razvojem a na bazi prototipa (uostalom, ne razlikuju se samo zadnji delovi ovih automobila, eto, druga spoljašnja najočiglednija razlika je spreda, a unifikacija je nastupila tek sa Ge-Te-Elom, a rad Boana je zapravo predložak za "128 Kupe" i još više "128 3P"). U okviru ovog ugovora a uz podršku upravo Đakoze (ne Điakose) Zastava je dobila i projektni centar unificiran sa Fiatovim. Naravno da je Đakoza bio glavni čovek projekta, nisam ni napisao ništa drugačije. Naprotiv, kada je Đakoza glavni projektant a Lampredi projektant motora - to može biti samo na ponos (proguglajte ova dva imena i prebrojte Đakozine titule na izborima za automobil godine pa će vam sinuti još jedan superlativ).

- "Reno 5" je nastao nakon "Zastave 101", nema poprečno smešten motor, nema asimetrične poluosovine, nema motor sa bregastom u glavi i ona nije pogonjena remenom, nema Makfersonovo ogibljenje ni spreda ni pozadi. Inače je prvi velikoserijski auto sa plastičnim branicima, a na njegovoj bazi je nastao prvi hot heč. Njegovu drugu generaciju je kod nas proizvodio Revoz.

- "Reno 16" nema poprečno smešten motor, nema asimetrične poluosovine, nema motor sa bregastom u glavi i ona nije pogonjena remenom, nema Makfersonovo ogibljenje ni spreda ni pozadi. Retroaktivno i anahrono se naziva prvim hečbekom što nije tačno (čak ni u Francuskoj; "Traksion Avant" je još pre rata imao nekoliko varijanti ovakvih karoserija), no jeste doprineo razvoju savremenih hečbeka, što sam (savremen) konceptualno ne može biti jer pored nabrojanih razlika poseduje i niz izrazito zastarelih rešenja (motor iza menjača, polugu menjača na upravljaču, asimetrično međuosno rastojanje levo i desno itd.). Kod nas ga je sklapao I-Em-Ve.

- "Ostin Maksi" opet nema asimetrične poluosovine, nema motor sa bregastom u glavi i ona nije pogonjena remenom, nema Makfersonovo ogibljenje ni spreda ni pozadi. Van Britanije nije prvi ni po čemu. Kod nas ga je proizvodio I-Em-Ve.

- "Simka 1100" nema motor sa bregastom u glavi i ona nije pogonjena remenom, nema Makfersonovo ogibljenje ni spreda ni pozadi. Doprinela je minucioizaciji podele terminologije u oblasti karoserija pošto su se (anahrono posmatrano) raniji predstavnici hečbeka smatrali varijacijama kombinovanih karoserija. Interesantno je da se po nekim rešenjima pogona vidi da je Simka ćerka Fiata, od kog se jasnije odvojila modelom "1000", inače odbačenom "Fiat Tipo 122" varijantom naslednika "Tipa 100" ("Fiće") umesto kog je Fiat razvio "Tip 100G" ("850") a Seat na osnovu "Tipa 122" modernizovao "Tip 100G" i dobio "850 Especijale"; na bazi njihovih ("kontraških", "levih") motora je rekonstruisana gama familije "Serije 100" koju je naš De-Em-Be proizvodio do ranih dvehiljaditih i snabdevao Fiat. Inače, Đakozina "Serija 100" je prvi serijski automobilski motor sa nepotpunim obuhvatanjem cilindara rashladnom tečnošću, što je postalo opšteprihvaćeno rešenje, a u Zastavu je stiglo koji mesec nakon svetske premijere.

"Zastava 101" je prvi auto koji je obuhvatio sve što se i danas smatra standardom Ce segmenta. Tačka.

Baš kao što je F-22 prvi avion pete generacije zato što odjednom poseduje i steltnost/malozametnost (iako je F-117 imao pre njega) i supermanevarbilnost (1975. varijante F-15, ranih osamdesetih MiG-29) i mogućnost superkrstarenja (Lajtning od pedesetih) i savremenu avioniku (pregršt ranijih primera). I tu činjenicu ništa neće promeniti.

Ko je hteo - shvatio je.

offline
 • Pridružio: 12 Feb 2007
 • Poruke: 7960

Shvatili smo, a sad nazad na temu a to je FAP!

offline
 • Shtex  Male
 • Super građanin
 • Pridružio: 23 Sep 2018
 • Poruke: 1333

3240 sveze opran. Predpostavljam da je ovo slika od petka, raspitacu se

offline
 • voja64  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 10 Okt 2012
 • Poruke: 21576

Lepotan ovaj 3240 u svakom smislu.
Lično me kopka dali i koliko ima članova ove porodice ili je jedinče.
Nadam se da nisam nešto propustio o njemu?

offline
 • Pridružio: 17 Sep 2010
 • Poruke: 25935

^

Jedan jedini za sad zavrseni i ima jedan ali samo njegova sasija u fabrici SBS `Morava` u Velikoj Plani .Navodno je trebao biti iskoristen kao platforma za NORA-B52 ili slicno tome .

Arrow https://www.facebook.com/FAP.Priboj1953/videos/vb......mp;theater

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 389 korisnika na forumu :: 2 registrovanih, 1 sakriven i 386 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: _Petar, Japidson