Vojni kamioni FAP (sve verzije)

306

Vojni kamioni FAP (sve verzije)

offline
 • Pridružio: 12 Feb 2007
 • Poruke: 8023

Viđao sam FAP-ove kamione 2007 godište bez osnovne farbe, samo su ih prefarbali završnom farbom, bukvalno se raspadaju. Limarija i šasija uopšte nisu zaštićene.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • RJ 
 • SuperModerator
 • Gavrilo Milentijević
 • Komandir stanice milicije Gornje Polje
 • Pridružio: 12 Feb 2005
 • Poruke: 30780
 • Gde živiš: ovalni kabinet

Slažem se, ima tu i fušeraja ali prvenstveno kvalitet materijala je presudan - evo stare 13-ice koja broji verovatno najmanje 4 banke i koja ima vidljive tragove korozije po sebi ali to je i normalno s obzirom koliko je bila u eksploataciji i koliko je stara.Vozilo verovatno nije dugo u upotrebi i zub vremena čini svoje.
Ne bih mogao ni da predpostavim šta bi se tek desilo sa 1118 kada bi je ostavili ovako da čami kao ova 13-ica.offline
 • 037  Male
 • Super građanin
 • Pridružio: 30 Dec 2011
 • Poruke: 1069
 • Gde živiš: Kruševac

Kada fabriku (ovo važi i za pominjanu Zastavu) u kojoj su proizvodni procesi dimenzionisani za hiljade ili stotine hiljada vozila naterate da proizvodi stotine ili čak desetine - dobijate čisti overkil, a on se plaća astronomskom cenom proizvoda, padom kvaliteta ili kombinacijom ova dva.

Konkretno, za koroziju - potpuno je neisplativo raditi neke procese za jednu, dve ili sto karoserija. Primera radi, koraci u kojima se čitava karoserija potapa u rastvor zahteva, recimo, 15-ak metara kubnih tog rastvora za proizvodnu jedne ili 16-ak kubika za proizvodnju hiljadu karoserija.

Ovo je samo jedna ilustracija prečica na koje su poslednjih 25 godina bili prinuđeni svi, od projektanata preko proizvođača sirovina, kooperanata, prodavaca, servisa, čak i krajnjih korisnika.

Na ovo treba dodati i raspad Jugoslavije, time gubljenje tržišta ali i velikog broja pominjanih kooperanata, što je zajedno izazvalo potrebu za ponovnim osvajanjem proizvodnje starih vozila (dakle, direktno ulaganje u prošlost) pošto alternative nije bilo.

Ne može se dovoljno prenaglasiti ni uticaj sankcija koje su dovele do hiperinflacije (koliko direktno - to je pitanje za raspravu), a rezultat svega je bio nenaplativost inostranih potraživanja, rast spoljnih dugova, obezvređivanje unutrašnjih potraživanja i ograničavanje tržišta na sopstveno - ono koje je i samo ruinirano istim tim problemima.

------

Što se tiče neodgovornosti zaposlenih, bilo da je ona nastala iz nemara i osećaja bezizlaznosti (fušarenje radnika) bilo iz nestručnosti ili namere (nesposobnost ili kriminal u upravi) - slažem se da je treba iskoreniti. Ipak, u ovakvoj široj podeli karata ni Fap ni Zastava niti ostali nisu mogli proći značajno drugačije u periodu najžešćih sankcija i neposredno nakon njih. Ostatak perioda je na našu sramotu. Naravno, treba tražiti rešenje u kom ćemo koliko-toliko sačuvati industriju zarad viših nacionalnih interesa i zbog radnika, ali i ono koje će Vojsci omogućiti normalno funkcionisanje (ovde konkretno kvalitetne kamione sa dobrom logistikom), no sa postojećom administracijom, koja je u svemu pomenutom dobrano učestvovala, nisam optimista da je to realno očekivati.

offline
 • Pridružio: 21 Avg 2013
 • Poruke: 208

^^^
Sve što si napisao je tačno, i svodi se na sledeće:
Ako ćeš da radiš nešto- onda radi "kako Bog zapoveda" , ili bolje ni ne počinji.
Ne može pravi burek sa sirom, -a da kupiš kore u supermarketu,
Ne može dobra sveska, -a od recikliranog papira,
Ne možeš napraviti dobar kulen od svinje, a da imaš i šunke i pečenicu od iste.

Ne mogu da prihvatim opravdanje da kabine nisu potapane u taj rastvor jer je jako skup za samo 20-tak kamiona. Pretpostavljam da se radi o postupku poput cinkovanja(ili je možda baš ono u pitanju).
Ima ko se u Srbiji profesionalno bavi samo cinkovanjem, i ima velike kade od po 20-tak metara, da može ceo FAP sa sve prikolicom da potopi odjednom.

Gde ima volje i želje ima itekako i načina.
Problem je što su te firme bukvalno "NIČIJE" , i svima koji su u njima radili(čast retkim izuzecima) je bio preči lični interes, i to od čistačice do direktora.
Neko je mažnjavao sapun, neko burgije i borere, neko zaprimao materijale slabijeg kvaliteta za %, neko je dobijao pare da sindikat ne diže galamu, neko je drpisao za svoju stranku i za sebe , neko je sve to puštao i plaćao sav taj javašluk(ne svojim parama naravno) da mu nebi par hiljada ljudi izlazilo na ulice,jer izbori su iza ćoška, itd...

2009 god. je u Nemačkoj od 400 firmi za roto štampu oko 320 otišlo u stečaj.
Sve rasprodato i SVI poverioci namireni u poštenom % i roku.
Kod nas bi tih 320 razvlačili godinama i pitanje je ko bi šta naplatio od svojih potraživanja prema njima, i tako bi i dobre i perspektivne firme povukli sa sobom u blato.

Ako misle tako da fušerišu -katanac

offline
 • 037  Male
 • Super građanin
 • Pridružio: 30 Dec 2011
 • Poruke: 1069
 • Gde živiš: Kruševac

Ovo sa kadama je generalizovani primer koji mi je poznat iz Zastave a pretpostavljam da je nešto slično moglo/moralo da se dešava u Fapu. Još su mi poznatiji slučajevi iz Četrnaestog, npr. termičke obrade, ali nije poenta sada u konkretnim situacijama.

Naravno da ne amnestiram ni ljudski faktor. Zapravo, kako je vreme proticalo sve je veće bilo upravo njegovo učešće u propasti i firmi i društva u celini.

Sa druge strane - naravno da ne možemo porediti prethodnih 25 godina sa istim periodom u Nemačkoj.

Mislim da mi olako prelazimo preko sećanja na sankcije, i to je ljudski. Ipak, treba reći da su to bile najoštrije sankcije ikada zavedene jednoj zemlji do danas. Samo par crtica: pored totalnih ekonomskih, trgovinskih, vojnih... imali smo totalne sankcije u oblasti informisanja, kulture (3 godine totalne, 9 delimične!), sporta... Koja je zemlja imala išta slično? Spaski je imao problema a Bobija Fišera i dan danas čeka 10 godina robije u SAD samo zato što je imao meč u Jugoslaviji za vreme sankcija, hapšen je po američkom zahtevu barem dva puta i dan-danas živi kao azilant na Islandu, Filipinima, gde već još... Koja je još zemlja trpela sportske sankcije? Kuba? Severna Koreja? Neće biti. Koliko je bendova moralo da proverava dozvolu od UN kako bi bili sigurni jesu li sankcije zaista olabavljene i da li smeju održati koncert kao Prodidži 1995. ovde? Koliko je država imalo zabranu štampanja inostranih stripova za decu iako su sve obaveze prema autorima uredno regulisane?

Namerno sam nabrojao najbizarnije primere da vas podsetim, tako da ne moramo nabrajati udarce industriji i ekonomiji koje smo pretrpeli, nakon ovoga je sve jasno. A sa druge strane u SAD i danas govore da je njihova autoindustrija pretrpela fatalan udarac koji se još oseća kao posledicu sankcija na naftu (i samo na naftu) od strane Egipta, Sirije, Iraka i Jordana koje su trajale od novembra 1973. do marta 1974. (ukupno 5 meseci!) (pre 43 godine!!!).

Još jednom - zbog svega ovoga sam uveren da Fap nije mogao proći znatno drugačije, baš kao što sam siguran i da katanac nije rešenje već izvor nesagledive bede.

A javašluk i kriminal? Ako bi država funkcionisala kako treba ja tu ne bih video nikakav problem sve dok je dovoljno krompira oko Padinjaka.

offline
 • Pridružio: 01 Feb 2014
 • Poruke: 1339
 • Gde živiš: Nacionalni park Srbija

037,
Razumem, bilo je mnogo teškoća, a stoji i to što kažeš, da kada je fabrika projektovana da umesto 500 pravi 50 vozila godišnje,to joj nije isplativo. Ekonomija obima, kapiram. Ali to ne sme da bude izgovor za ciganisanje.
Kada kupac da pare proizvođaču za određeni proizvod, on ga time obavezuje da mu isporuči proizvod koji će biti identičnih karakteristika i kvaliteta kao što je navedeno u ponudi. Kupca ne zanima da li će ovaj delove da dobija iz Nemačke ili Kine, da li stižu danas ili za godinu dana, da li je fabrika bila pod sankcijama... Kupčeva obaveza je da da pare, a obaveza proizvođača da isporuči ono što je ponudio. I sad, ako proizvođač reklamira svoj proizvod kao onaj od pre 15 godina, a kvalitet i sastav je drastično drugačiji od toga... to je onda prevara. I za to se u nekim zemljama ide na sud i dere koža sa leđa. Srećom po takve, ovo je Srbija, gde se to toleriše (posebno kad se za to daju pare poreskih obveznika). Ali kažem, to ciganisanje i varanje je nešto što ozbiljni brendovi (i društva) ne rade.

I da se ne za*evamo mi... Prvo, to ciganisanje nije počelo sa raspadom zemlje. Počelo je to još ranije. Kad su ind. giganti shvatili da bez obzira na rad i rezultate, dokle god traje Jugoslavija, uvek će imati državu koja će da ih izdržava i zemlje trećeg sveta kojima će moći da uvaljaju sve to. Dakle umesto da uzmu grafikon i olovku i zabeleže svoje rezultate, vide čemu to vodi i osmisle planove za budućnost... oni su bili u fazonu ''šta me briga, tu su Juga i Treći svet da me izdržavaju''. To se najbolje vidi po Yugu i Stojadinu. Automobili koji su bio prihvatljivi samo kao prelazna faza ka nečemu boljem. Ne kao nešto što će nepromenjeno da se valja (kao balega) 30 godina.

A druga stvar, sankcije i ratno-politička majmunisanja jesu imale strašne posledice po sve, ali nisu one sprečile naše preduzetnike da odbiju mnoštvo dobrih prilika. Nisu sankcije iz 93' sprečile Ikarbus da od 2005. do danas odbije nekoliko vodećih firmi - VDL, Mercedes, Bredu... Isto tako, nisu sankcije sprečile FAP da odbiju onaj posao sa Kinezima od pre 5 godina. Nego je to intertnost naših preduzetnika, koji su navikli na nekadašnji ušuškani sistem, koji je svakome garantovao hleb, bez obzira šta i koliko radi. I umesto da se stavi prst na čelo i napravi plan onog momenta kada je postalo jasno da će se Juga i svet drastično promeniti... svi su samo ladili jaja i nadali se da će baš oni biti na državnoj listi za sirotinju. I naravno popadali su kao domine. Ponavljam, ne sporim da su sankcije, politika i privatizacije tu imale veliku itcaj. Ja uvek kažem da nas je naša smrdljiva politika uništila gore nego oba svetska rata. Ali veliki deo odgovornosti leži i na samim preduzetnicima koji su prosto lenji, zatucani i inertni. To se možda najbolje vidi u nastupu i marketingu. Samo treba uporediti naše i strane. Nebo i zemlja.

I za kraj da napomenem da ovim ne pljujem po Jugi i tom njenom sistemu, jer iako je ona imala puno mana, imala je i dosta vrlina. Ali me jako nervira to ciganisanje i taj ''boli me k... '' stav koji je postao naš mentalitet, i koji se možda najbolje manifestuje upravo kod naših preduzetnika, koji misle da se danas posluje tako što ti sediš zavaljen u fotelju a kupci iz celog sveta ti dolaze na kolena da ti nude pare za smandrljane proizvode. E oće to.

offline
 • Pridružio: 21 Avg 2013
 • Poruke: 208

Ljudi, u mnogo državnih firmi sam ulazio zadnjih 15 godina, GARANTUJEM da je zaposleno i do 3 - 4 čoveka tamo gde je potreban samo 1 da završi posao. I da ga bar urade ljudski... Ne može biti normalno da sve državne firme i tzv. javna preduzeća budu gubitaši! U jednom beogradskom J.P. smo se kolega i ja smejali petnaest minuta kad smo videli da je drvo u sred firme izraslo u banderi(metalnoj) i oko nje sa sve krošnjom koja visi po zicama za struju! Kroz paletu-kavez za metalni otpad im izraslo drvo koje sad ima oko 10 god. starosti- niko je nije pomerio za 10 godina!!!

Al sve vi to već znate, izvinite što vas nerviram, morao sam...
Neću više obećavam...

offline
 • 037  Male
 • Super građanin
 • Pridružio: 30 Dec 2011
 • Poruke: 1069
 • Gde živiš: Kruševac

@ stinger bell

To što si napisao (između ostalog) stoji. Mene brine što sve miriše na situaciju gde će naša samozvana administracija SAMO TO istaći u prvi plan i iskoristiti te probleme kao izgovor (a ne razlog) za zatvaranje firmi i dalje urušavanje privrede (a i u zatvaranju se nađe mesta za kriminalne radnje, itekako).

------ ------

Ja sam protiv ma kakvih izgovora, prvi sam smatrao besmislenim ona opravdanja za fušarenje u Zastavi devedesetih, u stilu: "Taj auto i tako prodajemo ispod cene, šta uostalom očekujete pod sankcijama za 6000 maraka?" Zar se nisu zapitali koliko je običnom čoveku teško zaraditi tih 6000 pod istim tim sankcijama i kako se oseća kad nakon svega dobije poluproizvod?

Za ovakve stvari pre svega krivim upravu. Oni su imali mehanizme da ipak koliko-toliko kontrolišu kvalitet proizvoda (ne 100%, zbog krize dobavljača, imperativa uštede i jer je patološko ponašanje neizbežno kad primaš 6, 20 ili danas 200 na crno), ali su se umesto toga bavili ko zna čime.

No, zatvaranje preduzeća "kažnjava" društvo, kažnjava sve radnike, ali verovatno ne kažnjava gotovo nikog iz uprave - em su se finansijski već obezbedili, em će za tih nekoliko ljudi partija verovatno odmah naći novo mesto gde će opet da odrade ono u čemu su najbolji, pa za koju godinu imamo još goru priču, samo u drugoj firmi.

------ ------

U suštini se svi slažemo oko svega bitnog, pa bih ovde stao sa ofom.

Edit: (jače je od mene)

stinger bell, sada videh da si editovao. Ovo što si napisao o Stojadinu je neko opšte mišljenje našeg društva - time i fantastičan dokaz da mi sebe ne umemo da cenimo, jer takav stav o tom autu ne stoji.

Sedi. Smile

"Zastava 101" je gejmčejndžing model u svetskim razmerama. Ozbiljno. To je prvi savremeni hečbek, začetnik modernog Ce segmenta ("Golf klasa"), i jedna od najuspešnijih familija modela uopšte (njena platforma - Fiatova "Tip 128" se i dan-danas proizvodi; mislim da je četvrta najproizvođenija ikad nakon one Bubine, "Forda T" i "Fiata 124").

Stojadin je prvi serijski auto koji je spojio karoseriju sa petoro vrata, napred poprečno postavljeni visokoturažni motor sa bregastim vratilom u glavi pogonjenim kaišem, prednji pogon sa asimetričnim poluosovinama, Makfersonovo nezavisno ogibljenje napred i nezavisno ogibljenje Makfersonove geometrije pozadi, disk-kočnice napred, upravljač sa nazubljenom letvom... Sve to se i danas, 46 godina kasnije, smatra standardom (s tim što i savremeni auti tog segmenta još ponekad pozadi imaju jeftiniju polukrutu osovinu, mada nekad i, istina, skuplji multilink).

Ovo što sam nabrojao (ima toga još, ali da ne dužim) nam danas smeta da "Zastavu 101" upkos prilične starosti smatramo oldtajmerom. Jednostavno, svojom pojavom je učinila da u prvih nekoliko godina sva konkurencija (uz izuzetak "128" i donekle "Ge-Esa") deluje neverovatno zastarelo.

I Italijani žale što su nam prepustili priliku da pokupimo zasluge za "otkrivanje" najbrojnije savremene klase automobila, na temelju njihovog "Fiata 128" (101 je razvijen kao fuzija ideja projekata "Zastava Iks" i, slučajno, "Fiat Iks 1/1 B" i "Fiat 128 B", oba kao odgovor na "Simku 1100"... odgovor - i opet overkil.)

offline
 • Pridružio: 20 Sep 2014
 • Poruke: 1627

И зато што је направљен као све то што си побројао, никада се није јавила потреба да се евентуално доради, или направи нови модел? Требало га је производити ( и курчити се њиме, наравно) све до Судњег дана?

offline
 • Pridružio: 30 Avg 2011
 • Poruke: 283

Zastava i nije sluzila za doradjivanje, planirano je da se unapredi Yugo i pre svega Florida, a da se proizvodnja ''starog'' Yuga i Zastave ugasi do pocetka 90ih, odnosno do pokretanja izvoza Floride, koja je u to vreme izbacena kao konkurent Favoritu, Samari i slicnim. Ali, bi sto bi.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 667 korisnika na forumu :: 19 registrovanih, 1 sakriven i 647 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: aljosa7, amaterSRB, Belac91, bojank, BraneS, BSD, Buzdovan, dane007, darkstar101, draggan, dragoljub11987, Gama, havoc995, ILGromovnik, Imperator41, nuke92, SimaBGD, slonic_tonic, Vlada1389