Tenk M-84

546

Tenk M-84

offline
 • Pridružio: 12 Nov 2005
 • Poruke: 750

Je li to neko nekog ovdje za*ebava. Ja sam osamdesetih godina prošlog vijeka popravljao godišnje oko hiljadu kvarova ma tenkovima M84.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • S-lash 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 09 Apr 2008
 • Poruke: 4396
 • Gde živiš: Slovenija

Švabija
offline
 • Darko
 • Pridružio: 08 Dec 2011
 • Poruke: 798

ekser222 ::Je li to neko nekog ovdje za*ebava. Ja sam osamdesetih godina prošlog vijeka popravljao godišnje oko hiljadu kvarova ma tenkovima M84.

S obzirom da je to prošlo svršeno vrijeme, smije li se reći koji su kvarovi bili najčešći na m-84, nebitno koliko mali ili veliki bili.

Razumijem ako se ne smije odgovoriti jer su isti i danas u naoružanju.

offline
 • Pridružio: 12 Nov 2005
 • Poruke: 750

Duga je to priča. Negdje 1987 ili 1988 godine raspisan je tender za izradu tehničkih upustava za održavanje tenka. I za jedan dio tih upustava se prijavim ja sa ekipom jako dobrom. Bartol Jerković, kasniji direktor fabrike tenkova ĐĐ, Specijalna vozila, Boro Pecić, kasniji zaslužan za završetak hrvatskih verzija tenka M84 i još nekoliko momaka. Ja sam bio šef ekipe. Pare u igri su bile jako jako velike. Plaćalo se po formatu A4 papira, ne znam više koliko. Međutim, određeni direktori, kad su vidjeli koliko je to para ponište taj tender i objave novi. Pod istim uslovima. I ponovo se prijavim ja sa istom ekipom, ali i direktor, potpukovnik, ili je tada bio pukovnik, više se ne sjećam sa jednom drugom ekipom. I normalno, direktor, pukovnik, dobije ugovor. Cifra je bila šestocifrena u tadašnim DM-ovima. I dobio je keš na ruke kao avans za posao. Odmah kupuje stan svome sinu u Poreču. itd, itd. Okuplja ekipu kojoj daje mrvice za posao, ekipa nezadovoljna, zna se koliko je para dobijeno, a koliko on daje ekipi. Svakom daje po dio posla. Međutim, ide tihi bojkot njegove ekipe. Zove mene da napišem jedan dio tehničkih upustava za održavanje tenka. Ja sam se samo nasmijao. I odbio. Normalno. Mene stavljaju pod led, gubim neke poslove, stavljaju me na neke druge poslove, avione i PVO. Međutim, ubrzo nakon toga se potpisuje ugovor sa Kuvajtom, mene zovu da držim nastavu Kuvajćanima u Zagrebu u Tehničkom školskom centru na Črnomercu. Tamo sam bio dobro poznat. Nakon nekog vremena se vraćam nazad u Banja Luku, jer mi se nije sviđao posao u Zagrebu. I opet me direktor počinje gnjaviti, Da mu napišem Tehnička upustva za održavanje tenka M84. I ja opet neću da napišem, i opet me gnjave, međutim, zovu me da dođem u Saudi Arabiju u rat, u Pustinjsku oluju sa tenkom M84. I otišao sam. U međuvremenu je gospodin direktor, pukovnik, otišao u prekomadu, pare je odnio sa sobom, posao nije urađen i zato nema napisanih tehničkih upustava za tenk M84. Međutim, imam ih napisanih, stoje kod mene kući u rukopisu.

I kvarovi su opisani, podijeljeni kao greška u materijalu, greška u rukovanju, greška u montaži, namjerni kvarovi i greška u konstrukciji.

Namjerni kvarovi su bili najčešće na Kosovu 1986, 1987, itd kad je posada u tenku bila sastavljena od tri Albanca.
Zbog greške u konstrukciji sam bio bez milosti. Bukvalno sam psovao sve od reda u VTI-ju, TOC-u, i ovih koji su se pravili važni, pa nisu htjeli da priznaju svoju grešku.

Jednom sam majoru opsovao sve po spisku kd je bilo učestalih lomova nekih dijelova u tenku. Kaže on meni "Neka vojska pazi". A ovamo u jedinici ko pre uskoči u tenk dobije nagradno. Ma boli vojnika neka stvar hoće li polomiti ili pokidati nešto u tenku.
Uvijek sm se smijao onim debilnim starješinama koji su tjerali vojnike da što prije uđu u tenk.
Prošao sam sva ova ratišta u SFRJ sa tenkom. Gađao i bio pogođen. Nikad nije bilo potrebe za uskakanjem u tenk.
U oko stotinjak tenkova sam stavio moj lični softver. Tj, koliko sam stigao. VTI nije dao da to uradimo u firmi, pa sam to radio po kasarnama. Nisu htjeli da priznaju svoju grešku.
Na velikom broju tenkova je drugačija šema. Opet isti problem. VTI neće da prizna svoju grešku, napravim dovoljno štampanih ploča i pošaljem ekipe po kasarnama.
Isti problem je bio i sa površinskom zaštitom na tenku. Hrđanja su bila ogromna. I opet napravio jako puno dijelova sa drugačijom površinskom zaštitom i pošaljem ekipe po kasarnama da to zamijene.
Svi bi rekli da prokron ne hrđa. E hrđa i to gadno. U kontaktu sa cinkom. To se zove kontaktna korozija. I prah od korozije uđe u zupčanike koji imaju zube manje od jednog milimetra. I eto belaja.

Isti problem i sa pojavom plijesni i gljivica u tenku. Opet napravimo to drugačije i zamijenimo u jedinici.
Problem pucanja nekih plastičnih dijelova. Opet isto. Napravim sve to drugačije i pošaljem ekipe po kasarnama.

Bili su izraženi i proljećni kvarovi.
Vlaga u tenkovima koji su zatvoreni se skuplja i na kraju voda se skupi tamo negdje i napravi problem.

Itd, itd.
A veoma često smo bili zajedno sa ekipom iz Đure Đakovića. I oni su mijenjali dijelove na tenku za koje VTI nije davao odobrenje za zamjenu. VTI nikad nije išao na teren.

Znali smo, ako i to ne zamijenimo sami, uskoro će biti puno većih problema zbog toga.

Međutim, sva evidencija i analiza kvarova mi je ostala tamo gdje sa nekad radio.

Itd, itd

Pozdrav

Vlado

offline
 • Darko
 • Pridružio: 08 Dec 2011
 • Poruke: 798

^
Hvala mnogo na odgovoru.
Pored mnogo interesantnih detalja, jako mi je interesantno ovo sa tročlanom albanskom posadom...

online
 • stug 
 • Super građanin
 • Pridružio: 05 Feb 2018
 • Poruke: 1415

Ma diskriminacija ccc. Ostali sami u tenku Smile

offline
 • SD 
 • Građanin
 • Pridružio: 25 Nov 2017
 • Poruke: 93

KVAROVI

S obzirom da je Vlado objasnio sa strucne sstrane ja cu pokusati da to pojasnim sa prakticne strane kako je to izgledalo u jedinicii koja je brojalla 8 tenkova T72 i 11 tenkova M 84 od kojih je bilo 8 kom M84 NUS reg.21052 do 21061 dva kom iz prve serije i 1 kom M 84A.Tenkovi suu u jedinicu dosli sa malim brojem kilometara a do mog odlasska iz jedinice otprilikke su presli oko 120 000 km ili oko 7 000 km pojedinacno.Jedinica se bavila obukom vozaca a u kasnijoj fazi obukom svih clanova posade tenka. Gledajuci iz pozicije predjenih kilometara moram istaci da nije bilo puno kvarova,te da su NUS M 84 prelezale djecije bolesti koje su usputno resavane.Za svaki kvar bili smo duzni sastaviti zapisnik o vrssti kvara ,uzrooku te nacinu otklanjanja i dostaviti tehnickom organu a onda bi nastupila tehnicka tortura o krivici.U pocetku smo revnosno izvrsavali obaveze a onda pritisnuti obavezama obuke i odrzavanja koje je spalo iskljucivo na jedinicu sitne kvarove otklanjali smo sami sa vozacima-instruktorima.Za opis i odrzavanje koristili smo u pocetku te 1983 godine dokomentaciju tenka T 72 koja jje dosla uz svakii tenk t 72 prvo smo dobili jedan T72 pa naknadno jos tri koom a M 84 stigli su posle parade 1985 goodine,dokumentacija je bila formata A3 ,delovi rukom crtani ali objasnjenja do najsitnijih delova detaljna pogotovo sta je kvar i kako ga otkloniti .NASTAVIT CU.
Negde 1989 godine iz TU smo dobili obavjest da nastavimo koristiti tenkove koji su ipunili resurs za SR te da po potrebi menjamo sklopove tako da je jedan T 72 imao skoro 10 000 km kad mu je menjan motor ,moram da kazem da je stari motor dao dusu jer se jedva mogao upaliti ali povrh toga nije puno dimio niti previse trosio ulja.Pokusat cu pobrojati kvarove koliko mi je u sjecanju ostalo:
T 72
-dva motora na dva tenka -dotrajalost,
-jedan menjac ,istrosenost i pucanje lamela,
-jedan par gusenica,
- na jednom tenku eksplodirao mali hladnjak grejaca posade tenka-taj nam je zadao puno problema.
-nekoliko davaca temperature,te nekoliko instrumenata na tabli vozaca,
-nekoliko svecica grejaca.
- i kod svih tenkova puno problemma sa sajlama za okidanje na PAM ,ZBOG TOGA SMO IH NAPRAVILI NEKOLIKO U REZERVI.
Za veceras toliko , Ziveli

offline
 • Pridružio: 19 Nov 2017
 • Poruke: 306

ekser222 ::
Za ovakve tekstove vrijedi živjeti. hvala Ziveli

offline
 • Pridružio: 12 Nov 2005
 • Poruke: 750

SD, prijatelju moj
u tvoju sam jedinicu dolazio dosta rijetko. Iako si mi bio najbliži od svih VP sa tenkovima. Nisi napisao da si dva tenka M84 iz nulte serije predao u Hadžiće da se tamo obučavaju za remont tenka. Imam negdje u svojoj radnoj svesci tačno i brojeve tenkova koji su predani u TRZ Hadžiće, kao i datum predaje.

Kasnije, mislim 1993 godine negdje na ljeto dolazim da te tenkove koji su godinama bili na livadi u Hadžićima vratim u ispravno, borbeno, stanje.

U tenkovima je bio oko pola metra vode.

Mislim da su to bili tenkovi 21053 i 21057. Nisam siguran, pišem po sjećanju. Zamjenili smo motor na 21057 i na tenku kojeg nije bilo pola, bez radio veze, bez pola kablova i žica, bez ovoga ili onoga, popisujem tačno 105 nedostataka, nedostajućih dijelova ili kvarova.
Top i kupolu je vrtio samo u jednu stranu, automat punjenja nije radio, SUV je bio van upotrebe.
Zatvarač je bio spekao.
U međuvremenu dolazi po mene moj klasić sa vojne akademije koji je tu bio bezbednjak. Kaže, zove me komandant TRZ Hadžići.

Bili su određeni problemi na ratištu, te me komandant pita da li bi se taj tenk, koji sam taj dan prvi put vidio nakon više godina mogao iskoristiti tamo gdje treba.
A kad sam u top sa prednje strane zavukao ruku izvukao sam punu ruku hrđe.
Zatvarač je jedan momčina, od stotinjak i više kila udarao sa velikom macolom, uz stalno sipanje DRNČ ulja po zatvaraču da bi ga pokrenuo. jedno desetak minuta. Zatvarač smo izvadili, i dao sam zadatak nekolicini snažnijih momaka da očiste top.
I nakon dva tri sata čišćenja i pripremanja tenka tenk je bio spreman za upotrebu.
Pošto nije radio SUV ni automat punjenja, ja sam na tom tenku bio nišandžija. Obučio sam dva vojnika koje sam primjetio da su malo bistriji za desetak minuta za vozača i komandira tenka.

Pokazali su mi ciljeve i sa takvim tenkom sam na razdaljinama od 2000 do 4000 metara uništio sve ciljeve prvim zrnom, uz stalno bježanje od više maljutki sa više strana. Imao sam samo kumulativno zrno. Drugih nije bilo.

Nakon toga pet, šest dana rada tenk dovodim u sasvim ispravno stanje, predajem ga jedinici i vraćam se u Banja Luku.
Napravio sam mu automat punjenja, SUV, vezu, elektroniku oko motora, PAS, PUS i ostalo, BSP itd.

Eto, SD, to je jedan od tih tvojih tenkova M84.

Za tenk 21053 nije bilo spasa, odnosno dijelova, a ja sam bio veoma tražen u to doba, tako da ga nisam ni radio.

Pozdrav

Vlado

offline
 • Pridružio: 25 Dec 2016
 • Poruke: 1250

Kakve su namerne kvarove albanci cinili ako nije tajna?

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 888 korisnika na forumu :: 47 registrovanih, 4 sakrivenih i 837 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., Apok, aramis s, Arhiv, Bane san, BraneS, darkangel, dejoglina, Dimitrise93, dragonserbia, Drug pukovnik, Faki-Valjevo, gasha, ivica976, Kibice, Kubovac, Lieutenant, louderick, Lošmi, machak, Mali Veseljak, mandicdamir245, Markoni29, MegaVLAdaR, mgaji21, milekNS, Mlav, moldway, mushroom, nemanjabos07, nradukic, Profica, RADOVAN.S, RJ, SAA fan, sasa.zoric, Sibin, Skijavoneska, slonic_tonic, stug, suton, ucenik32, vathra, vlvl, Warhawk, zdrebac, zoidbergs