Tenk MCS - Naslednik M1 Abrams

1

Tenk MCS - Naslednik M1 Abrams

offline
 • Pridružio: 30 Dec 2008
 • Poruke: 558

FCS program

Iskustva iz proteklog perioda a narocito iz operacije Iracka sloboda su pokazala sve slabosti postojecih bezicnih mreza koje su se pokazale kao nepouzdane i neadekvatne. Ova operacija je ponudila samo delic mreznog ratovanje buduci da centralizovano mrezno ratovanje podrazumeva da se jednak pristup mrezi omoguci svim vojnicima. Tokom ovog rata jedinice nisu imale odgovarajuću širokopojasnu mrezu. Naime iako su bespilotne letelice i druga savremena osmatracka sredstva omogucila prikupljanje velikog broja podataka o neprijatelju ovi podaci zbog neadekvatnog propusnog opsega postojecih mreza nisu mogli biti prosledjeni do jedinica na terenu zbog cega je doneta odluka da se projektuje potpuno nova mreza koja ce biti u stanju da omoguci prenos u realnom vremenu videozapisa prikupljenih od strane bespilotnih letjelica. FCS je postao najvažniji razvojni program američke kopnene vojske, u posljednjih četrdeset godina. Glavni cilj ovog programa jeste stvoriti umrezenu porodicu vozila sa posadom i bez posade kao i razvoj novih oruzja i senzora koja ce omoguciti veci ucinak na cilj. Iako prva potpuno FCS kompatibilna i opremljena brigada treba da postane operativna tek 2015 pojedini elementi ovog programa poput vertikalnog lansera raketa NLOS-LS, UGS senzora i pametnih minskih polja uci ce u operativnu upotrebu 2008 godine. FCS je namijenjen da bude zajednički umreženi sistem koji ce koristiti svi rodovi americkih oruzanih snaga iako je prvobitno bio razvijen za potrebe americke kopnene vojske. Iako se tvorci FCS hvale svojim ambicioznim pristupom povezivanja senzora, platformi i oružja preko svojih mreža, mnogi kritikuju upravo ove mreze jer smatraju da je njihova arhitektura previse zatvorene sto onemogucava komunikaciju sa platformama koje nemaju FCS sposobnosti. Trenutno je zavrsena oko jedna trecina FCS programa ciji je kompletan zavrsetak planiran za 2030 godinu. Planirano je da prva potpuno opremljena FCS brigada bude operativna do 2015 godina nakon cega bi usledilo opremanje sto veceg broja od 15 brigada do 2030 godine. Nove brigade ce imati manje oklopnih vozila i ljudstva od postojecih ali ce biti daleko bolje opremljene elektronikom i dalekometnim oruzjem. U odbrabenim operacijama kao i za zatvaranje medjuprostora izmedju jedinica americka vojska ce se oslanjati na sisteme poput inteligentnih minskih polja i mobilnog lansirnih kontejnera koji ce u slucaju potrebe pomocu kamiona ili helikoptera moci brzo da se prebaci na ugrozena podrucja.


UGS senzor


U okviru projekta FCS se trenutno razvijaju sledeci projekti:

* Projekt FCS Mreze
* Projekat buduceg vojnika pesadije

*Projekta Vozila sa ljudskom posadom na zajednickoj platformi u koja spadaju:

o XM1201 Vozilo za izviđanje i nadzor
o XM1202 Tenka
o XM1203 (NLOS-C) Samohodnog topa kalibra 155 mm
o XM1204 (NLOS-M) Samohodnog minobacac kalibra 120 mm
o XM1205 Vozilo za opravku i održavanje motornih vozila (FRMV)
o XM1206 Borbeno vozilo pesadije
o XM1207 MV-E Vozilo za medicinsku evakucaiju
o XM1208 MV-T Vozilo za lecenje ranjenika
o XM1209 C2V Komando vozila

* Vozila bez ljudske posade:

o XM1216 SUGV Malo izvidjacko vozilo sa gusenicama
o XM1217 MULE-T Višenamjensko vozilo namenjeno prevozu vojne opreme
o XM1218 MULE-CM Višenamjensko vozilo namenjeno prevozu vojne opreme
o XM1219 ARV Naoruzano vozilo bez ljudske posade

* Bespilotne letelice

o XM156 Male bespilotne letjelica
o MQ-8B Velike naoruzane bespilotne letelice

o (UGS) Senzori za nadzor povezni u FCS mrezu zahvaljuci cemu ce moci podatke o neprijatelju do MVG vozila
o Quick Kill (APS) Aktivni sistem zastite buducih vozila
o XM501 Kompaktni kontejner sa protiv-tenkovskih raketama povezan u FCS mrezu koji moze samostalno bez prisustva operatora da dejstvuje po neprijateljskim oklopnim jedinicama.
o Intelligent Munitions System (IMS) Sistem inteligentne municije koja ce posedovati akustične, magnetne i potresne senzore koje ce koristiti za odredjivanje polozaja i pravca kretanja cilja. Sistem ce biti u stanju razlikovati kamion od tenka ili coveka i bice u stanju da posalje izvestaj o prikupljenim podacima preko FCS mreze. Uzavisnosti od vrste cilja sistem ce da koristi odgovarajuce sredstvo za dejstvo po neprijatelju. Za unistavanje tenkova i vozila koristice samonavodjeni projektili Skeet a za unistavnje pesadije eksplozivna sredstva parcadnog dejstva.


Lansirni protivoklopni kontejner


Vozila sa ljudskom posadom MVG.

Postojeca americka borbena vozila poput tanka Abrams, borbenog vozila pesadije Bredli i samohodne haubice M109 radjena su na potpuno razlicitim platforma zbog cega koriste razlicite delove sto uslozava logistiku jer zahteva od jedinica za odrzavanje da poseduju razlicite delove za svako vozila. Da bi smanjili ove probleme amerikanci su resili da svih osam vozila sa ljudskom posadom koja se razvijaju u okviru FCS programa budu zasnovana na istoj platformi. Buduca hibridna vozila sa ljudskom posadom imace oko 80 % kompatibilnih delova sto bi trebalo znatno da olaksa logistiku. Nova vozila ce za kretanje koristi hibridni pogon sto znaci da ce posedovati dizel motor koji ce preko generatora obezbedjivati struju potrebnu za punjenje baterija koje ce se koriste za napajanje elektromotora. Prednosti vozila sa kombinovanim pogonom u poredjanju sa ranijim vozilima jeste znatno tisi rad, manje toplotno zracenja vozila, vece ubrazanje, i znatano manja potrosnja goriva. Pored toga hibridni dizel-elektricni pogon ce ovim vozilima ce obezebediti znatno vise elektricne energije sto ce u buducnosti olaksati dodavanje neprednih sistema na ova vozila kao sto su novi senzori, laseri i elektromagnetni topovi. Za skladistenje elektricne energije dobijene od generatora vozila ce koristit litijum-jonske baterije.

Za pogon novih MGV vozila izbran je moderni redni dizel motor sa 5 cilindara oznake 5R890 proizvođača Detroit Diesel. Ovaj motor nije orginalan americki proizvod vec je radjen po licenci i predstavlja kopiju najnovijeg dizel motora serije 890 nemačkog proizvodjaca MTU. Linijski dizel motor 5R890 (MT 895), ima snagu od 590 KS (440 kw) pri brzini od 4250 obrtaja u minuti. Motori serije 890 sposobni su isporuciti vise snage od konvencionalnih dizel motora slicne velicine. Ovaj motor ima najmanje moguće dimenzijama i prema testovima je sposoban isporuciti jedan kilovat snage po kilogramu težine. Motor koristi sav raspoloživi prostor integrisuci komponente za ulje u u karter, što je za posledicu imalo male spoljne dimezije. Karter je izrađeni od aluminijuma kako bi se smanjila težina, dok je glave cilindara napravljne od lijevanog željeza a radilice su izrađene od čelika. Peto cilindrični motori ove konfiguracije vec se nalaze u rukama kupaca. Ukupan broj radnih sati koje su ostvarili motori serije 890 do 2007 godine iznosio je blizu 7000 od cega je motor 5R890 ostvario oko 1000 sati.

www.youtube.com/watch?v=y9iKoKAex28

Planirano je da vozila iz familije MVG koriste gumene gusenice. Prednost gumenih gusenica u odnosu na metalne jeste pored manja buka koju proizvode pri kretanju i duplo duzi vek trajanja a mane su sto se u slucaju njihovog ostecenja nije moguca zamena ostecenog dela vec se mora promeniti kompletna gusenica. Trenutno se vrse istrazivanja da se ovaj problem resi i da se razviju gumene gusenice koje bi se po ugledu na metalne sastojale iz segmenta. U poredjenju sa metalnim gumene gusenice su otpornije na dejstvo potkalibranih projektila, ali su istovremeno i osetljivije na udarni talas od eksplozije. Znatno duzi vek trajnja ovih gusenica je veoma bitan za MVG vozila posto je predvidjeno da se do bojista uglavnom prebacuju koristeci sopstveni pogon. Jos jedna prednost gumenih gusenica nad metalnim koja ih cini pogodnijim za nova vozila jeste njihova manja tezina sto je bitna osobina zbog zahteva da MVG vozila imaju sto manju masu. Jednodelne gumene gusenice koje se trenutno u upotrebi na XM1203 vozilu bice zamenjene metalnim do uvodjenja ovog vozila u operativnu upotrebu 2014 godine .

Prvo MGV vozilo koje je prozvedeno po FCS programu jeste prototip samohodnog artiljeriskog oruzja kalibra 155 XM1203 mm koji je proizveden 2008 godine. Razvoj ovog vozila je poceo odmah po otkazivanju sistema Cruseder 2002 godine. Oruzje kalibra 155 mm sa cevi duzine 38 kalibra na vozilu je integrisana sa automatizovanim sistemom punjenja koji je razvijeno za projekat Cruseder. Zahvaljuci potpunoj automatizaciji vozilo ima samo dva clana posade koja vozilom upravalju iz kokpita smestenog u telu vozila. Dopuna municijom i gorivom je takodje automatizovana i ne zahteva izlazak posade iz vozila. Zahvaljuci koriscenja kombinacije jakog celika i aluminujuma artiljerijski sistem koji je montiran na vozilo je vise od 500 kg laksa od oruzja M777 koji je predhodno testirano u okviru ovog programa . XM1203 ce imati sposobnost brzog kretanja, zaustavljanja i gotovo momentalnog otvaranja vatra po zaustavljanju. NLOS-C poseduje aktivne i pasivne sisteme zastite koji uključuju i posebno dizajniran keramički oklop i RPG sustem zaštite kako bi se poboljšalo verovatnoca prezivljavanja posade na bojistu. Mana haubice XM1203 u poredjnju sa postojecom samohodnom haubicom M109 jeste manji borbeni komplet a prednosti su veca strategiska i takticka pokretljivost, veca brzina pronalazenja cilja, manji broja clanova posade i bolja zastita posade. Ipak najveca prednost nove haubice jeste njena mogucnost ukljucivanja u FCS mrezu sto joj omogucava da u realnom vremenu koristi podatke o protivniku koji su prikupili drugi sistemi prikljuceni u tu mrezu kao sto napredni senzori i bespilotne letelice.

XM1201 izvidjacko vozilo


XM1202 tenk MCS


XM1203 samohodno artiljerisko oruzje kalibra 155 mm


XM1204 samohodni minobacac kalibra 120 mm


XM1205 vozilo za opravku i odrzavanje drugih vozila


XM1206 borbeno vozilo pesadije


XM1207 vozilo za medicinku evakucaiju


XM1208 vozilo za pruzanje medicinske pomoci


XM1209 komandno vozilo

Nova doktrina upotrebe americkih snaga

Americke oruzane snage nisu namenjene iskljucivo odbrani teritorijalnog integriteta amerike jer se od njih od strane politickog vrha vrlo cesto zahteva da podrze americku spoljnu politiku i budu sposobne za zastitu vitalnih interesa Amerike bilo gde u svetu. Po zavrsetku hladnog rata rata amerikanci sve vise napustaju vojnu strategiju elasticnog odgovora u korist strategije projektovanja snaga. Za razliku od strategije elasticnog odgovora koja se oslanja na americke vojne snage koje su rasporedjene na isturenim polozajima u kriznim regionima strategija projektovanja snaga se najvise oslanja na snage strategijske rezerve koje se najvecim delom nalaze na teritoriji amerike a u manjoj meri i u zapadnoj evropi i aziji. Zbog izmenjenih politickih oklonosti koje su nastale usled raspada sovjetskog saveza isturene snage u evropi postale su mnogo fleksibilnije buduci da su ranije zbog konfrotacije sa snagama varsavskog pakta bile cvrsto vezane za svoje polozaje zvog cega je njihovo angazovanje van evropskog ratista bilo predvidjeno samo u izuzetnim slucajevima. Danas to nije slucaj i ove snage poput drugih americkih snaga mogu biti angazovane bilo gde u svetu. Zahtevu nove americka vojne doktrina projektovanja snaga postojece tenkovske i artiljeriske jedinice koje su bile opremljene vozilima velike mase nisu mogle adekvatno odgovoriti, buduci da je zbog njihove velike mase bilo skupo i otezano njihovo premestanje do konfliktnih zona avio putem zbog cega je veliki deo abramsa koji je ucestvovao u operaciji pustinjska oluja transportovan brodovima. Pored velike potrosnje goriva veliki avioni koji su potrebni za prevoz teske tehnike imaju i manu sto za svoju upotrebu zahtevaju odgovarajuce aerodrome. Ukoliko ovi aerodromi ne postoje blizu zone konflikata onda moraju da se koriste udaljeni aerodromi sto uslozava i poskupljuje logistiku jer je potrebno da se posle iskracanja teske tehnike iz aviona organizuje njen prevoz od aerodroma do zone konflikta.

Laki tenkovi Striker jesu mobilni i mogu se prevoziti avionima ali se smatra da zbog slabog naoruzanja nisu dovoljno efikasni, zbog cega je armija resila da uvede u upotrebu novi tenk koji bi u jednom vozilu spojio dobre osobine oba ova tipa vozila. Od novog tenka se zahtevalo da se po vatrenoj moci moze meriti sa Abramsom ali da zadrzi malu masu koja bi mu omogucila da se poput Strikera moze lako i brzo prebacivati avionom u krizna podrucja. Napori da se povecenjem tezine tenka poveca zastita posade i smanje gubici doveli su od velikih logistickih problema, zbog toga sto su novi tezi tenkovi imali vecu potrosnju goriva koja je zahtevala ceste i brojne konvoje. Uvodjenje tezih tenkova nije smanjilo gubitke armije na ocekivani nacin vec je samo uticalo na to da se gubici jedne klase vojnika smanje na racun druge klase vojnika tacnije smanjilo je gubitke tenkista a dovelo do povecanja gubitaka ljudi u logistickim jedinicama. Poredjenja radi da bi se podmirila potrosnja goriva 300 Abramsa koji bi presli 160 km potrebne su 24 cisterne a za snabdevanje 300 MCS tenkova dovoljne su 4 cisterne. Manja potrosnja goriva omogucava da se umesto velikih i skupih cisterna koje i same trose puno goriva i koje zahtevaju odgovarajuce puteve zbog cega im je veoma lako postaviti zasedu za snabdevanje trupa gorivom koriste manja vozila sa odlicnim terenskim sposobnostima koja bi im omogucila da koriste daleko veci broj ruta sto bi im omogucilo da izbegnu zasedu.

"Sherman dilema"

Vojni istoricar David Johnson upozorio je Armiju koristeci iskustva iz drugog svetskog rata na zamke FCS programa. Naime u Drugom svjetskom ratu, Americka armija je zelela tenk cija ukupna masa nece prelaziti 30 tona jer je to bila nosivost standarnih pontonskih mostova. Tenkovi cija bi tezina prelazila ovu granicu znatno bi otezali prelaz oklopnih jedinica preko reke. Jos jedna prednost tenkova Sherman koja je otkrivena za vreme drugog svetskog rata bila je jeftinije i lakse prebacivanje iz Amerike u Evropu u velikom broju jer je njihova manja tezina omogucavala transpornim brodovima da nose vise tenkova. Rezultat zahteva armije da se razvije tenk cija masa nece prelaziti 30 tona jeste taj da su američki vojnici otišli u rat sa tenkom M4 Shermanom koji je bio inferioren u odnosu na Nemacke teske tenkove zbog cega su platili vecu cenu nego sto je trebalo" piše Johnson u studiji je o povesti srednjih oklopnih snaga napravio za potrebe armije.

Kada je pokrenut program razvoja MCS tenkova Amerikanci su izvorno hteli novu klasu oklopnih vozila koja ce biti prenosiva transportnim avionom C-130, kako bi ta vozila mogla brzo biti prebacena u konfliktu zonu, što je značilo da je C-130 postao novi "pontonski most" koji je ogranicio maksimalnu tezinu tenka tvrdi David. Medjutim ono sto David u svoj analizi zanemaruje jeste da veliki gubici Shermana u sukobu sa nemackim tenkovima nisu bili toliko posledica slabijeg oklopa americkog tenka koliko slabog naoruzanja Shermana koje nije moglo da probije oklop nemackih tenkova na velikim daljinama sto su nemci iskorisili da im nanesu velike gubitke unistavajuci ih sa bezbednog rastojanja. Laki tenk MCS takvih problema nece imati jer je napredak u tehnologiji omogucio da se napravi laki tenk koji za razliku od Sermana nije inferioran u vatrenoj moci u odnosu na teze tenkove. Tenk MCS ce biti opremljen topom i projektilima koji su u stanju da na na velikoj daljinama probiju oklop i uniste teze tenkove poput Abramsa ili Merkave. Najveca mana lakih tenkova koju isticu vojni strucnjaci jeste njihova slabija otpornost na dejstvo improvizovanih eksplozivnih uredjaja zbog slabijeg oklopa. medjutim ono sto oni zaboravljaju jeste da najvece gubitke u ratu protv terorizma od ovih sredstava nisu pretrpele oklopne jedinice vec jedinice za snabdevanje zbog velike osetljivosti cisterni sa gorivom na improvizovane eksplozivne naprave. Koliko je osetljivost ovih vozila na eksplozije velika pokazao je i nedavni napad na konvoj koji je prevozio gorivo za trupe NATO pakta u Avganistanu kada se usled dejstva dve improvizovane eksplozivne naprave zapalilo preko 100 kamiona cisterni od kojih je 40 bilo potpuno unisteno. Pored cisterni i teretni kamioni su se pokazali osvetljivi na napade talibrana koji su u samom jednom napadu koristeci rucne zapaljive bombe uspeli da uniste 20 kamiona.
Oklopna zastitaU FCS programu struktura novih vozila nozi oznaku A a njihov oklop nosi oznaku B. Prvobitni B oklop koji je nosio oznaku B1 je za kratko vreme nekoliko puta usavrsavan i iz njega je najpre razvijen B2 oklopom a zatim B3 i BX oklop. Pri projektovanja tenka MCS osnovni zahtev bio je da se razvije oklop koji ce pruziti zastitu sa prednje strane od granata kalibra 45 mm ali je moguce da je taj zahtev nadmasen zahvaljujuci napretku u istrazivanju novih materijala. Dizajn vozila koji je primenjen na tenku MCS po kome je posada smestena u telu tenka a ne u kupoli ima prednost nad klasicnim dizajnom jer omogucava smanjenje dimenzija i masa kupole i pretvaranje te mase u dopunski oklop na telu vozila. Smatra se da ce u buducnosti upotreba elektricne energije pruziti tenku bolju zastitu nego sto danas pruza moderan oklop. Trenutno se razmatraju dve ideje kako bi se elektricna energija mogla ikoristiti za zastitu tenka, obe ove ideje se zasnivaju na konverziji elektricne energije u druge oblike energije. Prva ideja se oslanja na oklop od pametnih materijala koji bi usled delovanja elektricne enerije menjao svoje osobine poput debljine a druga ideja ciji je princip rada prikazan na slici iznad se oslanja na elektromagnetni oklop koji se sastoji od dve ploce pod naponom. Planira se da buduca vozila iz programa MCS poseduju elektromagnetni oklop ciji razvoj se ocekuje da bude zavrsen do pojave vozila MCS Block II. Ovaj oklop se trenutno testira na vozilu Bredly. Postojeci protip elektromagnetnog oklopa stiti vozilo samo od projektila malog kalibra ali se planira njegovo dalje usavrsavanje koje ce mu omoguciti da pruzi zastitu i od projektila velikog kalibra. Osnovni problem ovog oklopa jeste to sto za svoj rad zahteva veliku kolicnu energije i tako da se trenutno radi na resenju tog problema. Vec je razvijen i testiran kompaktni izvor energije koji ce sluziti kao demonstrator tehnologije koja ce se primenjivati u buducim hibridnim elektricnim vozilima. Taj izvor energije koji koji je baziran na tehnologiji kondezatora napravljenog od metalizirane folija kasnije je usavrsen tako da je njegova tezina i zapremina prepolovljena a energija njegovog praznjenja povecana za 20 %.

Trenutno se razmatra primena modularnog pametnog oklopa koji bi se u slucaju potrebe dodavao na MVG vozila. Ovaj dodatni oklop bi koristio senzore integrisane u oklop da odredi polozaj, pravac i brzinu projektila kako bi u slucaju prodora kinetickog projektila iskoristio te podatke i pokusao da ga slomi ili mu promeni ugao pod kojim pogadja osnovni oklop.

Sistem aktivne zastite

Zbog velikog napredka protivtenkovskog oruzja postojeca zastita tenka koja se bazirala na pasivnom oklopu postala je nefikasna zbog cega su proizvodjaci tenkova i drugih oklopnih vozila prinudjeni da potraze drugi nacin za povecenje otpornosti tenka na protivtenkovsko oruzje. Za zastitu MVG vozila od pogodaka razvija se sistem za izbegavnje pogodaka ciji jedan deo ce biti prvi americki "hard-kill" sistem aktivne odbrane Quick kill. Predvidjeno je da ovaj sistem za presretanje projektila koristi 2 vrste raketa od kojih bi se manja koristila za presretanje RPG projektila na manjim daljinama a veca za presretanje vodjenih raketa velikog kalibra na vecim daljinama. Prednost sistema Quick kill u nad drugim sistemima aktivne zastite je njegova mala masa koja iznosi samo 136 kg koja mu omogucava ugradju i u laksa vozila bez pogorsanja njihove pokretljivosti ( poredjenja radi ruski sistem Arena ima masu od 1100 kg). Quick kill za razliku od vecine ostalh sistema sistema aktivne zastite koji presretace laniraju horizonatalno, rakete lansira vertikalno. Prednost vertikalnog lansiranja nad horizontalnim jeste ta da na ovaj nacin sve rakete mogu da dejstvuju po svim ciljevima koji se nalaze pod uglom od 360 stepeni od tenka bez potrebe za okretanjem kupole. Za otkrivanju dolazeceg projektila koristi se radar ili elektro-opticki senzor. Raketa se laniraju vertikalno pomocu generatora gasa smestenog u lansirni kontejner posle cega se pomocu potisnika koje se nalaze na telu rakete ona najpre prevodi u horizontalan polozaj, a zato usmerava u pravcu cilja. Zahvaljujuci vertikalnom lansiranju sistem ce ima mogucnost dejstva po vise projektila istovremeno koji tenk napadaju iz vise razlicitih pravaca.

Stelt tehnologija

Prvo testiranje stelt tehnologije na oklopniom vozilima izvrsili su 2007 Britanc. Ova tehnologija koristi se kamerama i projektorima da usmeri snop svjetlosti iz pozadine oko vozila na sam tenk. Rezultat toga je da ako gledate u smjeru tenka vidite samo ono što je oko njega, ali ne i sam tenk. Serijska primena ove tehnologije se ocekuje najranije 2012 godine. Imajuci u vidu stepen saradnje izmedju britanske i americke vojne industrije kao i to da su britanske vojne firme ukljucene u njihov razvoj vrlo je moguce da ova tehnologija ukoliko se pokaze uspesnom u praksi nadje svoju primenu na MGV vozilima.

Naoruzanje tenka MCS

Nakon proucavanja niza opcija za glavno naoruzanje novog tenka koja su obuhvatala postojece topove kalibra 105 mm, 120 mm i 140 mm, odluceno je da se sve te opcije odbace i da se krene u razvoj potpuno novog oruzja kalibra 120 mm. Razlog koji je uticao na ovu odluku bio je taj sto se pokazalo da su postojeci topovi kalibra 120 mm isuvise teski za ugradnju u vozilo mase oko 20 tona kao i procena da topovi kalibra 105 mm usled napredka u oklopnoj zastiti nece biti sposobni da poraze buduce tenkove. Razvoj novog topa je poceo oktobra 2002 kao deo zajednickog projekta americke armije i General Dynamicsa. Prilikom razvoja njegovog razvoja korisceno je znanje koje je steceno na programima razvoja topa kalibra 105 mm M35 i topova kalibra 120/140 mm XM291 od kojih nijedan nije usao u serijsku proizvodnju. Novembra 2003 izvrseno je testiranje prvog prototipa. Ovaj prototip je bio demonstrator nove tehnoligije Advanced Technology Demonstrator (ATD) koji je obuhvatao novi top sistem za upravljnje vatrom i sistem za punjenje i smestaj municije. Novembra 2004 je testiran LOS/BLOS ATD laki glatkocevni top kalibra 120 mm koji je dobio oznaku XM360. Armija je obavila opsežne probne testove sa raznom municijom uključujuci i potkalbarni stabilisani projektil M829A3.

Projekat razvoja ovog projektila zapocet je nakon testova koji su pokazali da novi ruski oklop kontakt-5 stiti od postojece potkalibrane municije kaliba 120 mm. Razvoj novog projektila koji je dobio oznaku M829A3 je zavrsen do marta 2003, i trenutno se nalazi u serijskoj proizvodnji za potrebe americke armiju. Granata M829A3 ima ukupnu tezinu od 22,3 kg i koristi gorivo RPD-380 mase 8,1 kilograma koje omogucava projektilu mase 10 kg da postigne brzinu od 1555 m/s. Penetrator kod ovog projektila je izgraden od osiromasenog uranijuma dok je sabot izgradjen od kompozitnih materijala.

Pri proizvodnji novog topa kalibra 120 mm XM360 iskoriscen je najnovija napredna u tehnologiji topova koji je ukljucivao primenu novih materijala i dizajna sto je kao posledicu imalo smanjenje njegove tezine. Top poseduje modularni mehanizam za punjenje i nove integrisane senzore koji ce omoguciti posadi da prati funkcije i stanje topa bez kontakta sa njim. Top ima elektricno upravljanje a u cilju smanjenja tezine u njegovoj konstrukciji su pored celika intezivno korisceni laki materijali poput kompozitnih materijala i titanijuma. Zahvaljujuci njegovom modularnom dizajnu posada moze lako zameni ostecene delove topa sto olaksava njegovo odrzavanje i popravku na terenu. Modularni dizajn topa toga omogucava da se jednostavnom zamenom pojedinih njegovih delova u buducnosti predje na veci kalibar dok bi kod Abramsa promena kalibra zahtevala radikalne izmene na kupoli.

Za razliku od topa 120 mm M256 koje koristi tenk Abrams M1A1/M1A2 MBT koji se puni rucno, top XM360 ce poseduje automatski punjac sto je omogucilo smanjenje posade kao i to se clanovi posada tenka izmeste iz kupole i smeste u telo tenka radi bolje zastite. Novi punjac prima 27 granata i bice kompatibilan sa novim vozilom za dotur municije sto ce mu omoguciti automatsku dopunu borbenog kompleta. Pored rada sa municijom kalibra 120 mm novi punjac ima mogucnost rada i sa municijom kalibra 140 mm.

Novi tenk ce u odnosu na Abrams pri dejstvu iz poketa imati 30 % vecu preciznost pri dejstvu iz mesta i 500 % vecu preciznost pri dejstvu iz pokreta. Za razliku od Abramsa koji ima efikasan domet topa od 4 km novi tenk ce zahvaljujuci boljem topu, municiji i senzorima iz pokreta biti u stanju da dejstvuje po ciljevima udaljenim 8 km a iz mesta po ciljevima udaljenim 12 km Narocito je interesantna sposobnost tenka MCS da otvori posrednu vatru na ciljeve udaljene 12 km koristeci za to podatke o cilju dobijene od bespilotnih letelica ili drugih tenkova. Osim postojece municije koju koristi top Abrams top XM360 će koristit nove vrste municije koje su u razvoju poput raketa sa IC i radarskim navodjenjem.

Potencijalne zamene za konvencionalni top u buducnosti

Razmatra se zamena konvencionalnog topa kalibra 120 mm XM360 u buducnosti sa naprednijim vrstama topova kao sto su elektromagnetni i elektro-termo-hemiski topovi. Prednost elektromagnetnih topova lezi u uproscenom sistemu za upravljanje vatrom, jednostavnijem sistemu za automatsko punjenje top, ne postojanju potrebe za sistemom za odstranjivanje praznih caura i postizanju izuzetno velikih pocetnih brzina zrna koje omogucavaju kratko vreme leta projektila do cilja. Zahvaljujuci velikim pocetnim brzinama probojna moc projektila sa kinetickom energijom koji bi se ispaljivao iz elektromagnetnog topa prevazilazila bi sve sto je dosad poznato u balistici tenkovskog topa. Najveca mana elektromagnetnog topa koja onemogucuje njegovu siru primenu jeste potreba za skladistenjem ogromne kolicine energije. Mnogo izvesniju buducnost kao zamena za konvencionalni top na tenku MCS imaju elektro-termo-hemiski topovi zbog toga sto ne zahtevaju da sva energija potrebna za njihov rad bude elektricna sto ima omogucava da imaju 5 puta manju potrosnju struje u odnosu na elektromagnetne topove.

Nove rakete koje se lansiraju iz topa

Za borbu sa protivnickim tenkovima na velikim daljinama trenutno se ispituju dve rakete koje ce se ispaljivati iz topa kalibra 120 mm na buducem americkom tenku. Prva od tih raketa ima oznaku MRM-KE a druga MRM-CE. Obe ove rakete se osim za dejstvo po tenkovima mogu koristiti i za dejstvo po protivnickoj artiljeriji, PVO sistemima i bunkerima. Raketa MRM-KE poseduje milimetarski radar i koristi radarsko samonavodjenje dok raketa MRM-CE koristi IC samonavodjenje. Osim sistema navodjena ove rakete se razlikuju i po bojnoj glavi koju koriste kao i po nacinu upravljanja letom raketa. MRM-KE za upravljanje svojim letom koristi potisnike smestene blizu vrha rakete i poseduje kineticku bojnu glavu dok MRM-CE poseduje kumulativnu bojnu glavu a za promenu pravca leta koristi kanare.

Raketa MRM-KE ce moci biti biti ispaljena iz topova kalibra 120 ili 105 mm kao konvencionalna granata a za odredjivanje svog polozaja koristice GPS. Na vrhuncu trajektorije raketa ce paliti raketni motor koji je ubrzati radi postizanja maksimalne probojnosti. Raketa ce moci da manervise koristeci potisnike sto ce joj omoguciti da pogodi centar cilja. Efikasam domet ove rakete iznosi 7.5 km. Prvo testiranje rakete MRM-KE obavljeno je avgusta 2004 godine.


Raketa MRM-KE

Verzija CE pored IC samonavodjnja poseduje i SAL vodjenje. Prvi uspesan test ove rakete je izveden 2006 kada je njome pogodjen tenk T-72 u pokretu sa daljine od 8.7 km. Raketa MRM-CE ce biti sposobna da unistava ciljeve izvan opticke vidljivosti autonomno ili koristeci poluaktivno lasersko vodjenje. Ovaj test je pokaza da su polu-aktivni laserski senzori sposobni da prezive ispaljivanje iz topa, kao da su sposobni da pronadju i prate pokretan cilj. Ovo je bio prvi test u nizu planiranih koji imaju za cilj i usavrsenje sistema vodjnja. MRM-CE će moći gadjati ciljeve izvan područja optičke vidljivosti, samostalno ili zajedno sa spoljnim obelezivacem cilja. MRM-CE je ključna komponenta FCS (Future Combat Systems) vozila i potencijalna opcija za unapredjnje sposobnosti tenka M1A2 Abrams SEP.

Raketa MRM-CE ce imati sposbnost fuzije senzora. U testu koji je sproveden marta 2007 MRM-CE ispaljen iz M1A2 Abrams je pokazana ovu sposobnost kada je pogadio cilj koji je najpre bio osvetljen laserom. Tokom leta projektil se uspešno prebacio sa poluaktivnog laserskog na IC navodjnje. Osnovna ideja fuzije senzora jeste da se laser koristi kratko za oznacavanje lokacije u blizini mete a onda da se izvrsi zahvat sa IC senzorom cilja koji je najblizi toj lokaciji. Ovim postupkom bi se smanjila mogucnost otkrivanja uredjaja za oznacavanje i preduzimanja odgovarajucih protivmera. Projektil MRM-CE je dizajniran da osigura Americkoj armiji unistenje cilja jednim projektilom kako bi joj olaksao transfromaciju i prelazak u buducnosti na lake borbene snage.

Pomocno naoruznje tenka MCS

Pomocno naoruzanje tenka MCS se sastoji od automatskog bacaca granata kalibra 40 mm i mitraljeza kalibra 12.7 mm. Prednost tenka MCS nad vecinom zapadnih tenkova jeste posedovanje automatskog bacaca grananta kalibra 40 mm i mogucnost daljinskog upravljanja mitraljezom kalibra 12.7 mm iz unutrasnjosti vozila. Ovo je veoma velika prednost kada treba odbiti napad neprijatelja koji dejstvuje sa viseg polozaja u odnosu na tenk. Kod tenkova koji nemaju ovu mogucnost clan posade koji dejstvuje PA mitraljezom izlaze se dejstvu neprijateljskog vatrenog oruzja i moze veoma lako narocito u gradovima postati meta neprijateljskih snajperista. Analiza sukoba izraela i hezbulaha sedamdestih godina je pokazala da je vecina clanova posade tenkova Merkava koji su poginuli stradala upravo iz razloga sto nisu bili smesteni u unutrasnjosti vozila vec su bili izdignuti u odnosu na kupolu. Spregnuti mitraljez kalibra 7.62 mm M240 koji je koristio tenk Abramsa zamenjen je automaskim bacacem granata kalibra 40 mm MK-19. Ovaj bacac granata koji radi na principu trzaja zatvaraca i ima brzinu paljbe vecu od 6 granta u sekundi. Automatski bacac granata zahvaljujuci svojoj vecoj probojnoj moci se pokazao znatno efikasniji od spregnutog mitraljeza pri dejstvu po lako oklopljenim vozilima i pesadiji koja se nalazi u zaklonima.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Toni  Male
 • SuperModerator
 • Pridružio: 18 Jun 2008
 • Poruke: 29580

Nesto o tome
http://www.globalsecurity.org/military/systems/ground/fcs-t.htmoffline
 • Pridružio: 30 Dec 2008
 • Poruke: 558

Pri gadjanju iz pokreta ce imati 5 puta vecu preciznost nego Abrams. Sudeci po slici na vrhu kupole ce posedovati laserski top koji je verovatno namenjen za dejstva po avionima i helikopterima.

offline
 • član biblioteke
 • Pridružio: 18 Jul 2007
 • Poruke: 28161
 • Gde živiš: iznad smoga Beograda

@Veliki Blek
Citat:Sudeci po slici na vrhu kupole ce posedovati laserski top koji je verovatno namenjen za dejstva po avionima i helikopterima.
Možda, ali prvenstveno će gađati nadolazeće POVR.

offline
 • Pridružio: 12 Feb 2007
 • Poruke: 8620

Nešto ovako.

offline
 • sebab 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 19 Dec 2007
 • Poruke: 4235

meni se cini da od svih tih projekata nece biti nista. jednostavno, tenk od 40 t ne moze da ima oklop i mogucnost prezivljavanja onog od 60 t, jer tehnoloski razvoj oklopa to ne dozvoljava. stukli su mnogo para u fcs, ali licno uopste nisam impresioniran.
bolje bi ima bilo da se drze abramsa i da pokusaju da tehnologije sa fcs inkorporiraju u abrams, uz obavezno smanjenje kupole, cime ce se i masa smanjiti. takodje, nov motor, dizel ili nova turbina lv100, cime ce se osloboditi oko 1 m po duzini trupa za dodatno gorivo, municiju, mozda delimicno i posadu.
bio je projekat ttb-tank test bed, sa kupolom bez posade i oklopom za top 120 mm, automatskim punjacem i posadom od 3 clana u prednjem delu tela, ali se od njega odustalo zbog kraja hladnog rata. odustalo se i od tenka block iii slicne konfiguracije, koji je trebalo da ima i varijantu bvp-a i dr.

http://www.militis.pl/images/photoalbum/album_10/ttb001.jpg

offline
 • kNikS 
 • Moderator u penziji
 • Pridružio: 31 Maj 2006
 • Poruke: 4635

mounted combat system je blizi njihovim lovcima tenkova iz drugog svetskog rata, nego tenkovima i nije tacno da su "jednostavno zakljucili da je koncept teskog tenka promasaj", a pogotovo ga nisu radili po uzoru na ruske tenkove (takodje nije najjasnije iz cega su to zakljucili, imajuci u vidu ne bas sjajne rezulate laksih tenkova u poslednjih 20 godina). ta mala masa je pre posledica njihove ne bas pametne opsesije da sve zivo prevoze c-130.. i generalno, mislim da je oslanjanje samo na aktivne sisteme zastite koji i nisu bas zrela tehnologija nije dobra ideja. u tom smislu, t-95 je svakako mnogo razumniji pristup.

offline
 • Pridružio: 20 Sep 2008
 • Poruke: 775

samo jedan mali primer gde slika govori sve....

http://www.mycity-military.com/Ostalo/Gde-pocinje-.....ika_4.html

pogledajte negde pri sredini tri slike abramsa gde je on bukvalno propao kroz put i nestao. toliko o tezini....

a logistika pravi glavobolju cak i amerikancima,sta bi tek bilo sa nekom drugom vojskom.

offline
 • Pridružio: 20 Sep 2008
 • Poruke: 775

abrams,merkava, i slicni tenkovi mogu da opstanu samo od uslovom da prestanu da se proizvode jeftini a delotvorni rucno prenosivi sistemi koji ih mogu pretvoriti gotovo trenutno u pepeo. cak i mi pravimo bumbar,koji moze da unisti tenk od 60t kakav je abrams. tenk nikada nece dobiti bitku sa projektilima, jel sto se vise povecava oklop,to ce e praviti projektili sa vecom probojnom moci. Tenk moze da opstane samo tako,da razvija sisteme koji ce mu omoguciti da NE BUDE POGODJEN, a ne da AKO BUDE POGODJEN on taj pogodak istrpi,jer je to unapred izgubljena bitka. Hamas je unistavao merkave sa rpg-29 koji kosta 1000$
boljeg primera nema,tenkovi ce postajati laksi,ali ce imati aktivne sisteme zastite,a ujedno ce postajati i laksi,brzi,pokretljiviji....

online
 • Pridružio: 21 Maj 2008
 • Poruke: 14338

krizantema ::razmišljanje da će mala silueta bolje zaštititi vozilo i posadu od debelog oklopa je bilo promašeno i prije dvadeset godina, a pogotovo je promašeno danas. razlog zašto se to toliko gura je jednostavan- oni koji guraju tu priču ne proizvode dovoljno zaštićena vozila, pa prodaju bajke o ubrzanjima i manevrima za izbjegavanje paljbe. mene osobno jako zanima kakvi su to manevri kojima bi tenk izbjegao pk penetrator brzine 1700 m/s.
Koncept lakih tenkova je odavno napušten.
Danas je u igri drugo razmišljanje - manja silueta uz istu oklopnu zaštitu daje manju težinu. Zato i na zapadu sve više razmišljaju o automatskom punjaču i smanjenju posade.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1110 korisnika na forumu :: 43 registrovanih, 11 sakrivenih i 1056 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: amstel2, Armadillo, babaroga, Batinas, bigfoot, dankisha, Denaya, Despot1, djboj, doktor1964, esx66, goxin, kolateralnasteta, Kont, Kubovac, Leonov, Lubica, Markov93, milimoj, Milometer, moldway, nuke92, ormanj, pein, radionica1, rikirubio, rovac, Smd, Snorks, Stanlio, Steeeefan, theNedjeljko, vathra, vladas87, vobo, voja64, Vojvoda86, Volkhov-M, wizzardone, wolverined4, YugoSlav, Zadonbas, zlaya011