Crkva i Vojska Srbije - verske sluzbe, sveci zastitnici..

23

Crkva i Vojska Srbije - verske sluzbe, sveci zastitnici..

offline
 • Pridružio: 16 Apr 2008
 • Poruke: 8
 • Gde živiš: Ank-Morpork

ltcolonel ::PS Što se tiče tradicije u vojsci. Vojska počiva na tradiciji i nije slučajno da kad hoćeš da uništitš vojsku prvo uništavaš njenu tradiciju. Ova veleizdajnička pro NATO-vska žgadija tzv reformatori vojske Srbije od Borisa Tadića do Gašića zajedno sa njihovom velizdajničkom bulumentom državnih sekretara i pomoćnika ministara su se posebno ostrvili na tradicije srpske vosjke poslušno izvršavajući naređenja gazda koji su ih doveli na ta mesta. Jer u normalnoj vojsci u najboljem slučaju bi bili posilni i čistili čizme (a to su otprilike i radili u JNA). Prema tome ako postavljaš pitanje o opravdanosti tradicije onda definitivno ništa ne znaš o vojsci. Sasvim je moguće da o vojsci znam malo, ali diskusije, između ostalog, vidim kao način da nešto naučim.

Nisam postavio pitanje svih tradicija u VS. Svakako da postoje primeri pozitivnih praksa koje dugo traju i koje ne treba menjati. Ali isto tako postoje neke prakse koje su se zbog okololnosti, okruženja, odnosno, konteksta promenile ili nestale. Vojska svakako treba da se prilagodi ovim promenama. Vojska nije institucija koja treba da se kristalizuje i postane indiferentna prema tim promenama. Negde između dve krajnjosti - bespoštednog odbacivanja tradicija i držanja za tradicije po svaku cenu treba tražiti rešenje. Način za dolaženja do rešenja, tj. odgovora na pitanje da li sa nekom tradicijom treba nastaviti ili ne je kritički pristup, jer će kritički pristup dovesti do racionalne odluke. Budući da si vojni istoričar, sigurno bolje od mene znaš neke primere iz vojne istorije u kojima je neracionalna odluka nekoj vojsci nanela štetu.

I tu dolazim do konkretnog slučaja. Ja nisam kritikovao sve tradicije koje postoje u VS, nego sam kritikovao nedostatak argumenta da versku službu treba uvesti u VS jer je to tradicija - dakle, kritikujem logiku. Nedostatak ovog argumenta se ogleda u tome što tradicionalnost nečega nije garant ispravnosti istog. Nadam se da sam uspeo da pojasnim svoje mišljenje.

U svom prethodnom postu sam izneo svoje zamerke na argumente u prilog uvođenja verske službe u VS. Imam i jedan argument protiv uvođenja verske službe.

Uvođenje verske službe u VS je neustavno.

Pre svega, par razjašnjenja.
lajavi krelac ::Vojno svesenstvo, prevashodno smeta ateistima ili bolje reci antiteistima. Slažem se sa tim da vojno sveštenstvo prevashodno smeta ateistima (nisu svi ateisti antiteisti), ali ne smeta jedino njima. Smeta svakom sekularisti, a sekularista može da bude i vernik, religiozna osoba. A ima i vernika koji su uvereni u to da je odvojenost crkava i države nužna stvar.lajavi krelac ::Naci ce se stotine razloga zasto ne treba da postoji vojno svestenstvo, a glavna floskula (jer i jeste floskula i nista drugo) ce biti ona cuvena teza o odvojenosti Crkve i Drzave - plod francuske burzoaske revolucije. Pri tome niko od tih sto se poziva na to ne razumije sustinu. A sustina je da vjerska zajednica ili zajednice nema/nemaju vlast nad svjetovnom vlasti kao sto je svojevremeno bilo u katolickoj Evropi a ovdje mislim na ulogu Pape.Prvo, daleko od toga da je da je teza o odvojenosti crkve i države floskula, barem u Srbiji nije; u pitanju je "samo" član 11. Ustava.Citat:Svetovnost države

Član 11.

Republika Srbija je svetovna država.
Crkve i verske zajednice su odvojene od države.
Nijedna religija ne može se uspostaviti kao državna ili obavezna.
Sekularne odredbe se nalaze u ustavima mnogih modernih država.

Drugo, mislim da se radi o lošem, nepotpunom tumačenju ideje sekularizma. Ne radi se samo o tome da verske zajednice nemaju vlast nad svetovnom vlašću (što se otprilike naziva teokratijom, kao u slučaju današnjeg Irana), nego verske zajednice ne smeju uopšte da se mešaju u državne delatnosti, ali isto tako država ne sme da se meša u unutrašnje stvari verskih zajednica. Dakle, javna sfera mora da postoji verski neutralna i bez prisustva uticaja verskih zajednica.

Ovakvo uvođenje verske službe je neustavno. Mi sada u VS imamo sveštenike, koji su istovremeno i državni službenici, a kao oficiri plaćeni su iz vojnog budžeta, tj. novcem građana Srbije. U pitanju je grubo kršenje Ustava, jer ovi oficiri-sveštenici ne mogu imati svetovni karakter, pa se zato ni za samu Vojsku Srbije ne može reći da je sekularna.

Što se mene lično tiče, ja ne želim ovakvu vojsku. Ne želim da u vojsci moje zemlje, kao njen sastavni deo deluju sveštenici, ne želim da budu vojni službenici i ne želim da to plaćam ja, niti želim da to plaćaju svi ostali građani Srbije.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 20 Jun 2014
 • Poruke: 69

Ne vidim zašto bi bilo neustavno. Kad nije neustavno u US i ostalim državama sa sekularnim uređenjem (ustavom) što se sad poteže priča o ovome kod nas?

en.wikipedia.org/wiki/Military_chaplain#Military_chaplains_by_country

A malo mi i sumnjivo to da si registrovan od 2008 godine, imaš 2 (ili 6??) poruke na forumu i to samo na ovoj temi. O čemu se radi?

A i izmišljaš da je neustavno. Nit si ustavni sudija niti je uvođenje verske službe u vojsku suprotno sekularnoj državi. Sekularna država znači da je ta država neutralna do religije i da ne može jedna religija biti državna.

Stvarno mi nije jasan taj autošovinizam gde je nešto što je sasvim normalno u ostalim i to demokratskim i naprednijim državama od Srbije, u Srbiji pa sad problem i neustavno. Na svaki pomen crkve nađu se negatori. Nisam vernik, poštujem samo neke tradicije zbog familije koja poštuje ali mi stvarno smeta što se uvek neko nađe pa negira. Jer iskustva mi govore da mu nije problem crkva kao takva nego mu je problem Srbija, Srbi i pravoslavlje.offline
 • Zivojin
 • Malo od svega
 • Pridružio: 05 Feb 2007
 • Poruke: 55
 • Gde živiš: Ruma

7umb4 ::Ne vidim zašto bi bilo neustavno. Kad nije neustavno u US i ostalim državama sa sekularnim uređenjem (ustavom) što se sad poteže priča o ovome kod nas?

en.wikipedia.org/wiki/Military_chaplain#Military_chaplains_by_country

A malo mi i sumnjivo to da si registrovan od 2008 godine, imaš 2 (ili 6??) poruke na forumu i to samo na ovoj temi. O čemu se radi?

A i izmišljaš da je neustavno. Nit si ustavni sudija niti je uvođenje verske službe u vojsku suprotno sekularnoj državi. Sekularna država znači da je ta država neutralna do religije i da ne može jedna religija biti državna.

Stvarno mi nije jasan taj autošovinizam gde je nešto što je sasvim normalno u ostalim i to demokratskim i naprednijim državama od Srbije, u Srbiji pa sad problem i neustavno. Na svaki pomen crkve nađu se negatori. Nisam vernik, poštujem samo neke tradicije zbog familije koja poštuje ali mi stvarno smeta što se uvek neko nađe pa negira. Jer iskustva mi govore da mu nije problem crkva kao takva nego mu je problem Srbija, Srbi i pravoslavlje.


Kakve ima veze datum prijavljivanja, sa ovom temom i njegovom pravu na svoje misljenje?
Ja sam se prijavio na ovaj forum jos u samom njegovom zacetku ,pa imam svega par poruka.
I moje misljenje je da svestenstvu i religiji nema mesta u VS, ostavljam mogucnos da privatno svi pripadnici VS mogu sami birati,ali privatno u svom domu u VS ne. eto

offline
 • Pridružio: 20 Jun 2014
 • Poruke: 69

Nije sporno. Možda grešim ali eto, meni sumnjivo jer izmišlja da je protivustavno i samo se na ovoj temi javio....

offline
 • KUZMAR  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 25 Feb 2011
 • Poruke: 4974

Ja bas mislim da svestenstvo i religija moraju biti u VS. Na sta smo spali kao drzava i vojska jedino nam ostaje da se Bogu molimo da ne dodje do nekog belaja.

offline
 • Pridružio: 16 Apr 2008
 • Poruke: 8
 • Gde živiš: Ank-Morpork

7umb4 ::Ne vidim zašto bi bilo neustavno. Kad nije neustavno u US i ostalim državama sa sekularnim uređenjem (ustavom) što se sad poteže priča o ovome kod nas?

en.wikipedia.org/wiki/Military_chaplain#Military_chaplains_by_country
Prvo, da ponovim šta sam napisao:Citat:Isključivo na osnovu toga da su mnogi sproveli neku meru ne može se tvrditi da je ta mera dobra.Hajd' da zamislimo da je 5 najmodernijih vojski na svetu rešilo da ukine svoje artiljerijske jedinice. Da li to znači da automatski i VS treba da ukine svoje artiljerijske jedinice? Naravno da ne, nego prvo treba razmotriti razloge i okolnosti zbog kojih je ovih 5 vojski sveta ukinulo te jedinice. Mislim, mora postojati neka argumentacija, nije im prosto dunulo da urade tako.

Zato ja tebe pitam, kako uvođenje verske službe "nije neustavno u US i ostalim državama sa sekularnim uređenjem (ustavom)" ? Kakva argumentacija postoji za to? Ne tvrdim da ne postoji, ali mi navedi argumente, da bismo bolje raspravljali.

Evo jedne stvari sa linka koji si dao, o kapelanima u SAD:Citat:The constitutionality of the U.S. chaplaincy has been the subject of legal challenges and scholarly dispute. One appellate case, Katcoff v. Marsh (1985) upheld the system as a permissible attempt to support service members in the "free exercise" of their religious beliefs, though others have described the details of the chaplaincy system as violations of the legal principles that the federal government maintain neutrality and avoid becoming entangled in religious affairs.Boldovan tekst govori o tome da Amerikanci ne prihvataju baš "glatko" versku službu u vojsci, u smislu "ako su i oni sekularna država, a bez problema su rešili tu stvar, što se o tome kod nas sad poteže priča?". Treba da se diskutuje, i u SAD, i u Srbiji.

Drugo, ne postoje dva identična ustava na svetu, pa u svetlu toga treba obratiti pažnju na mogućnost da se pojedine ustavne odredbe (koje regulišu istu oblast) u različitim državama različito tumače.7umb4 ::A i izmišljaš da je neustavno. Nit si ustavni sudija niti je uvođenje verske službe u vojsku suprotno sekularnoj državi. Zar činjenica da neko nije ustavni sudija treba tog nekog da spreči da ima svoj stav o kršenju Ustava? Naravno da ne. Mislim, Ustavni sud svakako ima svoja ovlašćenja i oblast nadležnosti, ali mislim da je neophodno da građani kakav-takav stav o makar nekim odredbama Ustava, jer je Ustav temelj na kome počiva pravni poredak države. Treba formirati individualni stav o Ustavu ili pojedinim odredbama npr. o tome da li je neka ustavna odredba dobra ili loša, da bi se eventualno menjala. Kada dođe do toga da se predloži promena Ustava, ko će da se pita? Građani, a ne sudije Ustavnog suda.7umb4 ::Sekularna država znači da je ta država neutralna do religije i da ne može jedna religija biti državna. Tačno je, u Srbiji formalo nema državne religije (kao što je to slučaj npr. u Danskoj), ali u VS imaš oficire-sveštenike koji obavljaju svešteničke dužnosti i za to primaju platu i uplaćuju im se doprinosi i sve ostalo od državnih para. Zar se u tome ogleda neutralnost države od religije? Vojska je javna ustanova u kojoj rade državni službenici. Sveštenici nisu i ne mogu da budu državni službenici. Oni pripadaju drugoj sferi, institucijama religijskog karaktera. Kako vojska može da bude neutralna od religije (sekularna), ako finansira verske delatnosti?7umb4 ::Stvarno mi nije jasan taj autošovinizam gde je nešto što je sasvim normalno u ostalim i to demokratskim i naprednijim državama od Srbije, u Srbiji pa sad problem i neustavno. Na svaki pomen crkve nađu se negatori. Nisam vernik, poštujem samo neke tradicije zbog familije koja poštuje ali mi stvarno smeta što se uvek neko nađe pa negira. Jer iskustva mi govore da mu nije problem crkva kao takva nego mu je problem Srbija, Srbi i pravoslavlje.Meni recimo smeta da, kada ispoljim stav kojim se zalažem za odvojenost države i crkve, budem proglašen za autošovinistu. Spominješ autošovinizam, a pojma nemaš da li sam Srbin. Možda sam npr. etnički Japanac. Sa druge strane, možda mi i smeta pravoslavlje. Možda i negiram crkvu. Zar se to ne sme? To je legitiman stav. Mislim da ti treba još iskustva da ne bi nekoga ovako olako proglasio za autišovinistu.

No, to opet nema veze sa diskusijom o tome da li je uvođenje verske službe u VS ok ili ne. Ja se deklarisah kao građanin Srbije i sekularista, pa u tom svojstvu i pokušavam da diskutujem.7umb4 ::A malo mi i sumnjivo to da si registrovan od 2008 godine, imaš 2 (ili 6??) poruke na forumu i to samo na ovoj temi. O čemu se radi? Nije da sam dužan da ti se pravdam i nije da to ima veze sa ovom diskusijom, al' nek ti bude. Od 2008. godine sam aktivan na "glavnom" delu MyCity foruma, što se da videti po broju poruka ovde. Broj poruka na vojnom delu se posebno broji u odnosu na "glavni" deo MCa. Na ovaj deo foruma sam došao zbog ove teme.

------------------------------------------------

Svestan sam ja činjenice da neki pripadnici vojske imaju verske potrebe, nije sporno. Svestan sam i činjenice da je sloboda veroispovesti zagarantovana Ustavom, to ne negiram. Ali mislim da postojeće rešenje nije dobro, jer krši ustavnu odredbu o sekularnosti. Inače, kao građani, imamo trajni interes da nas vojska što bolje štiti, pa ako praktikovanje religije doprinosti performansama, motivaciji itd. - tim boje. Ali, ne na uštrb onoga što garantuju ustavne odredbe.

Već sam pisao o tome kako mislim da stanje pre uvođenja verske službe nije suštinski smetalo slobodi veroispovesti. Pripadnike vojske pre svega (ali ne i jedino) doživljavam kao državne službenike. Oni nisu samo to, nego su i privatne ličnosti, a neki od njih su i vernici. I nemam ništa protiv da u neko svoje privatno vreme u nekom odgovarajućem prostoru zadovoljava svoje verske potrebe i da to treba obezbediti. Međutim, dok su na dužnosti, oni su državni službenici na radnom mestu. Imajući ovo u vidu, prokomentarisao bih dve problematične komponente verske službe u vojsci - finansiranje i dostupnost.

Što se finansiranja tiče, bio sam jasan - država ne bi smela da finansira versku službu. Preciznije, država ne bi smela da zapošljava sveštenike; sveštenike bi trebalo da finansiraju verske zajednice (zacelo im ne manjka finansijskog kapaciteta) i oni ne treba da budu vojni službenici. Međutim, pošto država Ustavom garantuje slobodu verosipovesti, država treba da usmeri deo svojih resursa da obezbedi okvir za ispunjavanje verskih potreba. Recimo, da se u okviru kasarne ili drugog vojnog objekta obezbedi prostor u kome će se održavati susreti vojnih službenika sa sveštenicima, da u mirnodopskim uslovima bude fleksibilnija prema sveštenicima što se tiče pristupa vojnim objektima u odnosu na ostale civile itd. To mi je u redu, ali zapošljavanje i davanje plate sveštenicima - nikako.

Što se dostupnosti tiče, tu svoju ulogu moraju da odigraju verske zajednice. Ako u blizini mesta na kome su stacionirani vojnici, npr. kasarne nema manastira ili crkve ili drugog odgovarajućeg verskog objekta, ne treba država na tacni da pruži rešenje time što će u svakom trenutku da u kasarni ima prisutnog oficira-sveštenika. Neka verske zajednice plate sveštenicima put i smeštaj, pa neka je to neki skromniji privatan smeštaj i/ili duži put kolima ili vozom. Na taj način verske zajednice treba da pokažu brigu o svojim pripadnicima.

offline
 • Toni  Male
 • SuperModerator
 • How bad do you want it
 • Pridružio: 18 Jun 2008
 • Poruke: 24006
 • Gde živiš: Petrovgrad

Два богослужбена простора у Бачкој Тополи

Citat:У касарни Прве бригаде Копнене војске „Бачка“ у Бачкој Тополи, данас су освећена два богослужбена простора, православни и римокатолички.

Чином малог архијерејског освећења православног храма посвећеног Светом Стефану деспоту – Високом, и светом архијерејском литургијом начелствовао је надлежни епископ Бачки др Иринеј уз митрополита Загребачко-Љубљанског др Порфирија, епископа Шумадијског и војног господина Јована, епископа Крушевачког др Давида, епископа Јегарског Јеронима и бројно свештенство.


http://www.vs.rs/index.php?news_article=75867968-2cd1-11e6-b66b-001a649ddcfe

offline
 • Toni  Male
 • SuperModerator
 • How bad do you want it
 • Pridružio: 18 Jun 2008
 • Poruke: 24006
 • Gde živiš: Petrovgradoffline
 • Pridružio: 19 Feb 2006
 • Poruke: 10972
 • Gde živiš: Banja Luka

@NoOneEver Dreams ...

Sve ti to filosovski dobro analiziras, al' zaboravljas da verska sluzba u vojsci nije zbog drzave, vec zbog vojnika vernika. Imaju li oni ljudska prava, ili treba da se bore za njih poput pedera....Boze, mi oprosti.

offline
 • Pridružio: 20 Sep 2014
 • Poruke: 1706

Верска служба је у војсци због себе саме.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 514 korisnika na forumu :: 29 registrovanih, 8 sakrivenih i 477 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: _Petar, A.R.Chafee.Jr., Arhiv, babaroga, bojank, djordje92sm, dogodine, doom83, Gospodin Popara, goxin, hatman, ikan, Joja, kolateralnasteta, kybonacci, Marko Marković, Mercury, mikrimaus, mustangkg, pedja.st, pirke2, Skijavoneska, Snorks, SOVO515, srecko81, Voja1978, voja64, zajcev1, zodiac94