-Neoružani oblici agresije i otpora-

3

-Neoružani oblici agresije i otpora-

offline
 • Pridružio: 28 Feb 2010
 • Poruke: 367

10x10 ::Natrix bravo za tekst.

Sto se tice nasih politicara tu je u pitanju jedna prastara vestina, podmicivanje i ucena.

Naši političari nisu pali sa neba,vec ih je tu dovela volja većine naroda,pa kada kudite,nemojte kuditi njih,već ceo narod Wink

A što se tiče ove vrste ratovanja,sa sigurnošću mogu da kažem da se kod mog okruženja ova tehnika dobro primila i dobro zaživela,oni koji su pre samo pola decenije negovali ljubav prema ovoj zemlji i narodu,sada neće ni krv dobrovoljno da daju,koju su davali 20 godina,oni koji su sticajem okolnosti uzeli učešće u odbrani zemlje i time se ponosili,sada nedaju svojoj deci da je služe... Prostim rečnikom,proradio im je inat,i sada im pušku u ruke ne bi stavio ni streljački vod,e kada se to tzv ''tvrdo jezgro'' tako razlilo,šta je sa drugima...
Primeri ''šišić'' '' lazarević'' i mnogi drugi,doveli su ih u takvo stanje,sada im dođe žao,što svaki od njih nije predao po neku brigadu,pa da dobiju stan u centru beograda.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Buva  Male
 • Legendarni građanin
 • amater u pokušaju
 • Pridružio: 10 Apr 2010
 • Poruke: 2856
 • Gde živiš: i ja se pitam...

Jel zna neko dal još ima u prodaji knjiga "Neokortikalni rat" dr.Svetozara Radišića?offline
 • Pridružio: 21 Nov 2007
 • Poruke: 7424

Buva, obe knjige su rasprodate i ta i drugi deo....
Ovde se mogu naručiti njegove knjige, a Apis group je isto imao u ponudi knjigu Gušenje istine
http://www.svetozarradisic.com/


Kljift baš ti hvala, nisam čak ni pomislila da će ova tema da se aktivira al očito je bilo potrebno na neki način...
Mislim da je uvodni post sazeo sve u kratkim crtama što bi bilo esencijano za razamtranje te pojave i te vrste ratovanja ili da kazem delovanja koje postoji od samih početaka ljudske zajednice, koje je uvek aktuelno s tim što se razvijalo razvojem ljudske svesti i tehnike, a time postojanje većeg izbora načina manipulacije ljudima i njihovom psihom...
Stari naziv je psihološi rat-delovanje....a o specijanom ratovanju smo već pisali u jednoj drugoj temi..

10x10 ::Natrix mislim da bi bilo lepo da malo razradis ovu temu. da se malo vise skrene paznja na nju, jer imamo prakticne primere dejstva na sve strane.
U kantini je neka jalova diskusija gde par likova pokusav da ubedi ostale da je besmisleno ratovati. Ima cela paleta izgovora od toga da rata vise nece biti pa najbolje da raspustimo vojsku, preko nesmemo se kaciti sa jacima od sebe , do izjava ja bi ratovao ali mi treba, pa ceo spisak: avioni , kamioni itd, do toga da im verovtno mama donosi kifle i belu kafu svako jutro.
Efekti specijalnog rata u koji spada i tvoja tema su vidljivi na svakom koraku.

Najsmesniji de je kad im se spomene NATO bombardovanje odmah pocnu sa napadom u stilu "Gde su Rusi bili, zasto su uradili ovo ili ono". Kao da su Rusi zapretili NATO-u da ce baciti A bombu na njih pa su ovi siroti morali da bi spasili goli zivot da nas malko bombarduju, za nasu dobrobit naravno.

Znam da diskusija nece imati nikakav ucinak na likove koji su zaduzeni da brane sve sto Americnko ( NATO), ali mozda spasemo neki mladi mozak od tog trovanja propagandom.
Braniti otadzbinu nema veze sa politicarima, ideologijom ili verom, je recenica koja treba da dospe do mozga nekim klincima.


Mislim da je tema ustvari uvek aktuelna i da se moze razraditi, u pravu je 10x10...Najbolja razrada je ako više ljudi da konstruktivni doprinos sa svojim gledištima, stavom ili iskustvom..

Ovo što si ti naveo 10x10,
Prvo bitno je da je jedinka društva samosvesna, zrela, stabilna, a to prvo zavisi od samog društva, porodičnog vaspitanja, obrazovnih institucija i jačine same ličnosti...to je osnova za jaku ličnost koja se moze odupreti indokrtinaciji, uticajima..
Ova vrsta ratovanja-delovanja se uvek vodi i u miru i u ratu....

Ovo što si ti naveo ima veze sa patriotizmom, tu nema šta da trazi ni politika, pa ni istorija toliko koliko naša psiha, i eventualno genetika, to ne moze da se postane ili prestane jednostavno čovek se takav rodi znači ili jesi ili nisi patriota..

Neke od izjava koje smo mogli sresti na tim temama ali I inače u zivotu, upravo umesto da okrenemo neke stvari u svoju korist mi radimo suprotno I to u svojoj drzavi i automatski , intrerno, pomazemo svesno ili nesvesno da oni koji hoće spolja da ostvare svoje ciljeve i uticaje što pre to urade...
Tu podrazmevam; Negativnu priču o sopstvenoj istoriji kakva god da je i sopstvenom stanovništvu, pasivan stav ili odobravajući stav prema licemernoj spoljnoj politici, pesimizam, demoralisanje, negiranje, loš uticaj na borbeni moral, stvaranje osećaja bespomoćnosti itd je sve ono što ide u korist onome ko hoće da ostvari svoj cilj.

Umesto da se pitamo šta to treba sve da se uradi da bi se suprostavilo..
Upravo jačanje prvo samosvesnosti jedinke kao nosioca društva rad na jačanju kolektivne svesti i duha, to sam spomenula u temi Specijano ratovanje, onda dalje sprečavanje devijantnih pojava u društvu, kojih je nazalost zbog nagomilanog gneva, besa sve više, rad na edukaciji, kulturno uzdizanje, ozivljavanje tradicije i običaja, jačanje morala i zajedništva, selekcija informacija koje se percepiraju preko medija da su proverene, pravovremene, istinite, kako prepoznati dezinformaciju kako se suprostaviti manipulaciji emocimama i osećanjima...Posebnu paznju treba obratiti na segmente populacije koji su skloniji manipulaciji kao što su recimo deca, omladina...


U ovaj način suprostavljanja treba da su uključene sve institucije i gradjani…


Gustav Le Bon je rekao: Veština vladanja je samo onda savršena kad ima za temelj veštinu uveravanja!
Ja bi rekla:
Veština vladanja samim sobom je temelj veštine uveravanja.

I još na kraju jedna zanimljiva misao Mr. Green

“Kako se vlada svetom i vode ratovi?
Diplomate lažu novinarima i veruju u te laži
kad ih vide u novinama” - Karl Kraus

offline
 • Pridružio: 01 Jun 2006
 • Poruke: 2090
 • Gde živiš: Malo tamo malo vamo

Ima jedna teorija koja je preveden na nas, ali generalno odrazava kako sta ide ili se desilo, kako sve ima svoju evoluciju tako i danas u doba informacija postoji drugi neki vid rata uma nego prije pedeset godina, vazno je znati da stvari ne treba posmatrati samo koje dolaze iz vana vec koje dolaze iz unutra, svako ima razloga da kada se upusta u ovu vrstu nekonvencionalnog oblika (nazovimo ga) pritiska na ciljanu grupu ili zajednice da ovlada njom i da manipulira...Bas cak kada gledam i ove postove po temama vidim koliko su ovi prostori 'ko stvoreni za tu vrstu manipulacije i za potencijalnog agresora iz vana a jos gore stojimo iznutra gdje ne moras biti nesto vjest da manipulises masama, dovoljno je da malo proprckas po istoriji, pa malo to pomjesas sa folklorom ubacis neku poluistinu i dobijes proizvod i mozes vladati koliko hoces, odnosno dok se drugi ne sjeti istog recepta pa ga iskroji po svojoj mjeri...

Trenutno, u dosad nezabilježenim globalnim razmjerima, proživljavamo tri simultane revolucije, od kojih bi svaka bila više nego dovoljna da nas šokira i destabilizira. Prva revolucija, geopolitička revolucija, donosi jednu dominantnu silu u svijetu po prvi put od pada Rima. Ovoj situaciji svojstvene su izvanredne mogućnosti, kao i zamke. Nažalost, ne postoji nitko tko bi imao iskustvo iz prve ruke o načinu ponašanja u takvom svijetu s jednom dominantnom silom.

«Druga revolucija, o kojoj je već bilo puno rasprava, jest informatička revolucija. Kao što su drugi već spomenuli, ona neumoljivo napreduje u tandemu s Mooreovim zakonom o snazi računala. Međutim, ono što ju prati nije stvaranje novih ideja i tehnologija, nego također eksponencijalan rast brzine širenja informacija, a to je za nas od izvanredne važnosti. Ključan dio ove informacijske revolucije ima strahovit učinak na konkurenciju. Tvrtka koja je predstavila nov proizvod prije deset godina mogla je računati na vjerojatno pet godina vremena prije nego što bi se morala ozbiljno pozabaviti konkurencijom sa sjedištem u inozemstvu. Danas ste sretni ako možete računati na pet mjeseci ili čak pet tjedana prije nego što se suočite s inozemnim konkurentom. U današnjem svijetu, uspjeh jednostavno zahtijeva brzo uzastopno uvođenje novih proizvoda ili vojnih sustava. Danas uspjeh postižu organizacije koje iskorištavaju informacije skoro trenutno, dok je neuspjeh skoro sigurna sudbina organizacija koje pokušavaju ekonomizirati s idejama ili ih skrivati. Stvar je vrlo jednostavna – iskoristite ideju ili ćete ju izgubiti.

«Treća revolucija, koja je nešto složenija, je vojna/tehnološka revolucija, koju na nekim mjestima zovu i revolucijom u vojnim poslovima
Ako pogledamo u budućnost, čini se vjerojatnim da će ova nacija biti uključena u brojne konflikte u kojima će se naše vojne snage sve češće nalaziti u situacijama u kojima primjena punih snaga naše vojne sile neće biti izvediva. Bit ćemo u bliskom kontaktu s neprijateljskim stanovništvom u situacijama gdje će primjena nesmrtonosne sile biti taktički ili politički poželjnija. Čini se vjerojatnim da postoje brojna fizikalna sredstva koja mogu aktivno, ali uglavnom benigno, ometati ili djelovati na biološke procese u protivniku na način koji će našim oružanim snagama pružiti mogućnost kontrole tih protivnika bez velikih gubitaka života ili imovine. Ta fizikalna sredstva mogla bi uključivati akustična polja, optička polja, elektromagnetska polja i njihove kombinacije.

Dopuna: 24 Apr 2010 0:57

Jedan primjer oblika psiholoskog pritiska, mada je bio u manjoj mjeri upotrebljavan i kasnije po potrebi..

U slučaju Zaljevskog rata, oduvijek smo slutili da razlog masovne predaje Iračana nije bilo intenzivno bombardiranje, nego to što su bili pogođeni novim «nesmrtonosnim» sistemimaa koji su stvarali strah, a možda i nešto gore. Naše istraživanje otkrilo je izvještaje koji sada potvrđuju naša nagađanja kao činjenicu.

«Ono što je 'Glas Zaljeva' počeo emitirati, zajedno s molitvama iz Kurana i svjedočenjima iračkih zatvorenika s kojima se dobro postupalo, bile su precizne informacije o jedinicama koje će biti bombardirane svakoga dana, zajedno s novom, nečujnom psihološkom tehnikom koja je inducirala misli o velikom strahu u umu svakog vojnika...»21

offline
 • Pridružio: 22 Sep 2009
 • Poruke: 656
 • Gde živiš: planeta Earth

ima i druga strana medalje , u slucaju USA kao trenutno jedine supersile( u zalasku i opadanju svoje moci i tada su imperije i najopasnije )
jednostavno narod je nezadovoljan
poput nas na Balkanu, plate sve manje , gorivo sve skuplje , nema posla
a internet je dostupan za vise od milijarde ljudi na ovoj planeti ?
kao i mobilna telefonija za dvije milijarde
ne moze se vise tako lako manipulirati ljudima
informacije kruze u oba smjera
informaticki rat (ili cyber war)
rat informacija i dezinformacija
vodi se i specijalni rat protiv USA vrlo intenzivno, takodjer

offline
 • Pridružio: 01 Jun 2006
 • Poruke: 2090
 • Gde živiš: Malo tamo malo vamo

To je nesporno da se vodi psiholoski rat i protiv USA kako prije tako i kasnije, a sto se tice medija ili informatike... Varas se...to je samo jos jedan dobar alat za nove tehnike nekonvencionalnog oblika rata, nista nije lakse...sve se moze filtrirati i mediji i internet dok dodje do krajnjeg korisnika, za skupocu se ne sekiraj jer je takvih perioda bilo i prije...

offline
 • Pridružio: 02 Avg 2008
 • Poruke: 5540

Khm, ima pokusaja povratka simbola, samo negde se koriste u funkciji i odrzanja vlasti (Avalski toranj), a negde su stvar privatne inicijative. Ili mislis da najgledanija serija nema podrsku drzave? Da bi snimili danasnju epizodu morali su dobro da se pomuce i ofarbaju one TAM-150 i jos dosta toga. Ili je ono moraliziranje po seriji slucajno i nicim izazvano (naravno, pre svega je licni stav autora i njegove inicijative)... Nije za dzabe onaj Italijan dobio nagradu za svoju emisiju o Kosovu itd. Dakle, nije sve blokirano.

Ne treba zaboraviti da i mnogi koji otvoreno napadaju NATO u ovoj drzavi istovremeno sire i defetizam, da nam nema spasa, da je sve unisteno i da samim tim ce 100% da udjemo u NATO itd. Unapred pripremaju teren za svasta... Naravno, ne izbegavaju da spomenu snagu americkog oruzja ali istovremeno nasu vojsku proglasavaju za gomilu diletanata, kazu da nasa namenska u stvari nista ne proizvodi i da je izvoz u Irak i drugde fatamorgana itd... Mozda su samo manijaci, ali moguce da ima i provokatora...
Naravno, nije kod nas sve propagandni rat sa strane, mi smo toliko podeljeni i posvadjani medju sobom, bez icije pomoci, da je Amerima, Rusima, Marosovcima najjeftinije da bukvalno bace po 2-3 miliona USD u centre gradova i da se verovatno pobijemo medjusobno. Ako bi to bilo najavljeno unapred pa se skupi narod, mogli bi da nastanu ozbiljni neredi.

Procitati pisanja Feliksa Kanica (u njegovim putopisima) o strancarenju kod Srba gde se brat sa bratom zakrvi zbog politike dok njegovo trpi, jos pre vise od 100 godina ili ono sto je napisao Arcibald Rajs, ima i na forumu, pre 90 godina. Mi se nismo nista promenili za citav ljudski vek, sami sebi smo izgleda uradili lobotomiju odavno. Sad nam ovi belosvetski ne mogu nista... Samo nam je lakse da sve pripisemo nekome drugom i nekakvim tehnickim spravicama kojima kontrolisu ljudski um (naravno svako ko ovo pise ce ti reci da njegov apsolutno nikako ne kotrolisu, valjda postali imuni zbog Cernobila).
Ima svega, ali da po n-ti put citiram Vuka Karadzica (kada mu je neki omladinac kukao o propasti drzave i iskvarenosti omladine, zanimljivo sve motivi koji se sirom sveta provlace vec hiljadama godina, sto znaci da tesko da je negde uopste i bilo idealno stanje): "radi ti decko svoj posao, jerbo ako svako bude radio sto je do njega, nece drzava ni propast." A to je bilo receno pre 150 godina.

offline
 • kljift 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Okt 2009
 • Poruke: 6687

Šteta bi bilo ne pomenuti Rand Institut iliti Rand Korporaciju. Nastali su posle WWII ali se u Vijetnamu nisu proslavili. Elem radi se o ogromnom "preduzeću" za antropološka (što god to značilo) pročavanja živih bića na određenim prostorima. Smatra se da se CIA i djelimično američka vojska rukovode njihovim (teorijskim) smjernicama.

offline
 • Pridružio: 02 Avg 2008
 • Poruke: 5540

Koristi se njihovim istrazivanjima citava administracija.

http://www.rand.org/
http://en.wikipedia.org/wiki/RAND_Corporation

Smatraju se tvorcima doktrine odvracanja tokom hladnog rata (medjusobno zagarantovano unistenje) itd.

Dopuna: 25 Apr 2010 2:00

Sta vise mnoga dokumenat su potpuno javna i mogu se skinuti gratis, a ko hoce da im pomogne, moze i da plati...

Na primer o Iraku:
http://www.rand.org/pubs/monographs/2010/RAND_MG892.pdf


Ili o novom konceptu NATO (decembar 2009.):

http://www.rand.org/pubs/occasional_papers/2009/RAND_OP280.pdf

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 692 korisnika na forumu :: 30 registrovanih, 5 sakrivenih i 657 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: _Rade, _Sale, A.R.Chafee.Jr., AC-DC, Apok, cenejac111, dacaaca, djo97, Doca, dragon986, Georgius, Jovan Nenad, kybonacci, leptirleptir, Lord Nem, MarKhan, Markogrozni, mercedesamg, Mercury, Misirac, mushroom, naki011, novator, Panonsky, pavle_pzs, Polemarchoi, S2M, Tenk, Vlad000, yufighter