Privredno kretanje namenske industrije Srbije

19

Privredno kretanje namenske industrije Srbije

offline
 • kljift 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Okt 2009
 • Poruke: 6953

trifko86 ::kljift ::Bumbar je neophodan po mom mišljenju. Dobro bi bilo kad bi mu domet bio izguran do 1.000 metara ali i 600 je dovoljno. Za organizovanu borbu protiv oklopa operater mora biti opremljen visokomanervabilnom raketom sa kojom ima sigurnost da će da nabode protivnički tenk ili BVP i da ga tandem - kumulativnom bojevom glavom i probije. PT - rakete srednjeg dometa su neophodne ali neophodno je i sredstvo za ispod 900 metara. Što se tiče RPG 29 i sličnih RRB - eova dobri su oni za masovno naoružavanje, dugotrajni rat i tome slično ali stvar je u tome što se noviji ratovi vode brzo i žestoko. Te ispada ili si dobio jednu jedinu bitku i zaustavio protivnika ili si izgubio cio rat. Zbog toga je sredstvo kao Bumbar neophodno. Da ne pričam o mogućnosto vođenje ograničenog sukoba na ograničenoj prostoriji, u tim ti situacijama i ne treba toliko masovnost RRB koliko precizni i sigurni pogotci. Ili će da ga nabode i probije iz prve ili bolje da ga ne gađa ako je vjerovatnoća od preko 25% da će da ga promaši (vozilo u pokretu). Inače ovdje govorim o motorizovanim brigadama prve linije gdje Bumbar treba da zamjeni BsT, a ruku na srce i Osu i Zolju. Jeste skupo ali jednom se vodi rat i brani teritorija a mogućnost za popravni često ne postoji. I tih motorizovanih brigada prve linije ako su popunjene i nije baš veliki broj. Treba uvesti Bumbara i to pod obavezno. Umjesto Zolje i Ose treba uvesti sovjetski RPO Šmelj. Jerbo veoma je to zahebana situacija kada formacijski imaš vojnike sa BsT i Osama koji nisu za protivtenkovsku borbu a opet RPO Šmelj je em jeftiniji em neuporedivo podesniji za prženje i razvaljivanje otpornih tačaka i bunkera. Znači ima BsT, Ose i Zolje koje ruku na srce nisu nizašta (vadi ih eventualna masivnost i eventualno slab protivnika ako se računa na to).
Što se tiče modernizacije tenka M 84 nemam ništa protiv ali po svjedočenju sovjetskih oficira iz Astana mudžahedini se oklopnih jedinica nisu plašili barem na ispresjecanoj teritoriji. Sa druge strane ako bi opazili nastupanje pešadije sa Šmeljovima odustajali su od borbe i povlačili se.
Što se tiče Srbije proizvodnja raketa poput Spajka i Korneta i modernog MANPADA je pod znakom pitanja barem po meni jer ne postoji mogućnost izrade velikih i rentabilnih serija. Ako opremaš četiri brigade to je veoma mala cifra, a što se aktivne rezerve tiče to ti je ko da učiš penzionere brzom hodanju.
Za M 21 se slažem.


Kao prvo ako tako gledaš trebaš onda razvijati PVO sistem, pošto se u novijim sukobima neprijatelj bombarduje, znaš treba raditi na sredstvima suzbijanja vazdušnog napada, štaće ti "Bumbar" i ostali PO sistemi ako te unište iz zraka.

A kao drugo, ako tako gledamo na razvoj nekog sredstva onda ništa ne bi trebalo proizvodit nego sjediti skrštenih ruku, tu je naš problem što je nama sve nerentabilno, neisplativo itd... Ljudi uvjek stoji izvoz sve se može izvesti samo treba napraviti dobar i konkurentanproizvod.


Ako te unište iz zraka!? Iz "zraka" te mogu uništiti i sa boljom artiljerijom! Hajmo proizvoditi ovo hajmo proizvoditi ono. To je isto kao da si rekao hajmo proizvoditi mercedese hajmo izvoziti televizore. Samo ih treba napraviti.
Što se tiče PVO sistema, misliš li na trupnu ili teritorijalnu PVO, na radare, komandno - informacione punktove?
Do toga ćeš prije doći ako napraviš konkurentnu čokoladu ili paštetu ili namještaj ili šta li već nego da ga sam praviš.
Jedan je Čak Noris ne može ni svako da pravi S 300 ili Buk.
Inače Srbija već ima licencu za Igle, modernizovanu Maljutku.
Ali teško to ide bilo sa reeksportom (nisu ni Rusi glupi) bilo sa opremanjem par hiljada vojnika. To je kao da bi imao pivaru za jedno selo.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • celik 
 • Elitni građanin
 • Pridružio: 08 Maj 2010
 • Poruke: 1682

Khaless ::Osnovno što nam treba je
- Odvraćanje neprijatelja od potencijalne agresije.

To se može psotići samo projektovanjem vojske sa velikim brojem potencijalnih vojnika sposobne da dugotrajno pruža neprijatelju otpor i nanosi mu gubitke.
Dakle to je regrutna armija opremljena i obučena za dugotrajni odbrambeni rat i gerilska dejstva- dakle slično što smo imali u ONOR- i slično Švajcarcima danas.

Osnova takve odbrane je protivoklopna i protivavionska borba uz dodatak kvalitetnog strečjačkog naoružanja.

Dakle treba nam sistem poput Spajk ili kornet, treba nam sistem da zameni "Osu" (glomazna, nepodesna za urbanu borbu) ponajbolje slično sistemu RPG-7, ručne bombe veće razorne moži za diverzantska dejstva, čak i onakve PT ručne bombe.
Treba nam savremeni MANPAD, rekoh i samim tim i veći broj, Kineski sistemi su veoma dobri.

Kada se to ostvari možemo na sledeći stepen, savremeni sistem PVO BUK ili S-300/400 pa na dalje.

Ali osnova je modernizovanje PO i PA sredstava.
ALAS je dobar korak ali treba videti nastavak projekta


U potpunosti se slazem sa ovim! Vec vise puta sam spominjao da bi nas u ratu sa daleko jacim neprijateljskim snagama, tipa NATO i sl. naposletku zadesio maltene "Partizanski nacin ratovanja", a to se moze samo ako se pripremamo na ovaj nacin. U tim slicajevima dzaba nam i tenkovi i avioni. Prosli bi kao Irak, uz izvesne promene zbog drugacije geografije!offline
 • Pridružio: 06 Avg 2009
 • Poruke: 320

Odkad ja tvrdim da su tenkovi i avioni bacanje para, kolko god da ih imamo neprijatelj ce imati 100 X vise. Opsti vojni rok, redovne vezbe i moderno pesadijsko, protivoklopno i laka PVO je ono sto nam treba.

offline
 • Pridružio: 21 Jul 2008
 • Poruke: 10299

@misav kakve to veze ima sa temom? takvih predloga i odgovora bila je puna svaka druga tema, nemoj i ovu da unistimo....i da ako mozes barem na pp da obrazlozis zasto i kako je to najbolja opcija sto si naveo...

offline
 • Zanimam se ;)
 • Pridružio: 30 Jul 2005
 • Poruke: 463
 • Gde živiš: Teslić

Kod nas firme još funkcionišu po komunističkom monopolističkom sistemu mi smo jedini i od nas se mora uzeti slabo se šta ulaže u razvoj novih i naprednijih proizvoda. Niko ne gleda da napravi nešto na čemu bi se mogle uzeti pare s čim bi mogli doći do nekog kapitala kojim bi mogli obezbjediti finansiranje nekog novog i usavršenog proizvoda. Nego kupili smo licencu za Maljutku i mi pravimo 30 godina maljutku, mjenjamo joj boje itd. uhvatil se jednog proizvoda i čekaju pare poreskih obveznika da se ulože u razvoj da se uloze u uvođenje tih sredstava u upotrebu za daljnju nabavku.

Čekaj te ne radi se tako u svijetu, ameri raspišu konkurs za novi višenamjenski avion za njihovo vazduhoplovstvo javlja se 5 različitih firmi sa svojim projektima koje su same finansirali ili Rusi odluče da im treba novi tenk 4 firme koje se bave proizvodnjom tenkova izabacuju svoje projekte koje su same finansirale na konkurs.

A nije kao kod nas kupi se licenca od italijana za proizvodnju auta i to auto se proizvodi naredni 30 godina i mjenjamu se jedino ime i boja.

offline
 • kljift 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Okt 2009
 • Poruke: 6953

trifko86 ::Kod nas firme još funkcionišu po komunističkom monopolističkom sistemu mi smo jedini i od nas se mora uzeti slabo se šta ulaže u razvoj novih i naprednijih proizvoda. Niko ne gleda da napravi nešto na čemu bi se mogle uzeti pare s čim bi mogli doći do nekog kapitala kojim bi mogli obezbjediti finansiranje nekog novog i usavršenog proizvoda. Nego kupili smo licencu za Maljutku i mi pravimo 30 godina maljutku, mjenjamo joj boje itd. uhvatil se jednog proizvoda i čekaju pare poreskih obveznika da se ulože u razvoj da se uloze u uvođenje tih sredstava u upotrebu za daljnju nabavku.

Čekaj te ne radi se tako u svijetu, ameri raspišu konkurs za novi višenamjenski avion za njihovo vazduhoplovstvo javlja se 5 različitih firmi sa svojim projektima koje su same finansirali ili Rusi odluče da im treba novi tenk 4 firme koje se bave proizvodnjom tenkova izabacuju svoje projekte koje su same finansirale na konkurs.

A nije kao kod nas kupi se licenca od italijana za proizvodnju auta i to auto se proizvodi naredni 30 godina i mjenjamu se jedino ime i boja.


Pa dobro stari moj moraš da shvatiš da je Zapad bogat i da se nije obogatio od juče. Mislim da ti mnoge stvari nisu jasne. Britanija je kolonizovala 20% kugle zemaljske njima je rat bio biznis. Kada se raspadala SFRJ tražila se pomoć od nekih 4 milijarde dolara. Sa druge strane jedan Bernard Medof je pronevjerio 50 milijardi pa nikom ništa. Imao je i Zapad svojih promašaja koliko god firmi konkurisalo. Ako mene pitaš pravo je čudo što su pukli finansijski tek ovih godina. Zbog rata u Vijetnamu su na primjer devalvirali dolar iako je protivnik bio bosonog. Kada se govori o funkcionisanju ekonomije i opremanju vojske ipak se ne može razmišljati logokom narko dilera.

offline
 • Pridružio: 06 Avg 2009
 • Poruke: 320

@ trifko86

U Americi kad vojska raspise konkurs za novo oruzije, firme se javljaju sa predlozima, onda vojska odabere firme sa kojima potpise ugovor i finansira dalji razvoj i prototip. Tako da firme ne ulazu svoja sredstva, sve su pokrile troskove, a pobednik koji bude radio seriju zaradi dobre pare.

Imala je nasa vojna industrija i odlicne proizvode, M84, G-2, G-4 kao i promasaje po meni najveci je bio NA. Da bi osvojio proizvodnju nekog komplikovanog proizvoda potrebno je koncentrisati znanje i novac na jednom mestu i jednom projektu. I u SFRJ je bilo to tesko uraditi jer smo bili tanki u oba slucaja, a danas je nemoguce. Cak i kad imas odlican proizvod potrebno je mnogo uloziti u marketing i osvajanje trzista cesto i vise nego u proizvod, a kod nas se to uvek smatralo bacanjem para.

Trziste se za cas izgubi ako ne odrzavas kvalitet proizvodnje, a nas mentalitet da uvalimo je stvarno neprevazidjen. Najbolji primer je ono sto se sad desilo sa izvozom sljiva u Rusiju, gajbice na vrhu sljive a dole kamenje. Rusi naravno otkazali dalje kupovine srpskih sljiva jer ne znaju sta ce dobiti. Sve dok drzava ne pocne ozbiljno kaznjavati takve "privrednike" i oni posteni ce snositi posledice. Prvi korak je na drzavi da ocisti privrednu scenu, da strategiju razvoja i podrzi inovativni rad.

offline
 • kNikS 
 • Moderator u penziji
 • Pridružio: 31 Maj 2006
 • Poruke: 4640

Khaless ::Osnovno što nam treba je
- Odvraćanje neprijatelja od potencijalne agresije.

To se može psotići samo projektovanjem vojske sa velikim brojem potencijalnih vojnika sposobne da dugotrajno pruža neprijatelju otpor i nanosi mu gubitke.
Dakle to je regrutna armija opremljena i obučena za dugotrajni odbrambeni rat i gerilska dejstva- dakle slično što smo imali u ONOR- i slično Švajcarcima danas.

Osnova takve odbrane je protivoklopna i protivavionska borba uz dodatak kvalitetnog strečjačkog naoružanja.

Dakle treba nam sistem poput Spajk ili kornet, treba nam sistem da zameni "Osu" (glomazna, nepodesna za urbanu borbu) ponajbolje slično sistemu RPG-7, ručne bombe veće razorne moži za diverzantska dejstva, čak i onakve PT ručne bombe.
Treba nam savremeni MANPAD, rekoh i samim tim i veći broj, Kineski sistemi su veoma dobri.

Kada se to ostvari možemo na sledeći stepen, savremeni sistem PVO BUK ili S-300/400 pa na dalje.

Ali osnova je modernizovanje PO i PA sredstava.
ALAS je dobar korak ali treba videti nastavak projekta

plan opremanja deluje vrlo razlozano, ali ima falinku u tome sto nemamo realne saveznike. u okolnostima o kojima govoris zemlja bi prosla kao danasnji irak. srbija ne moze i ne sme da glumi ni irak ni vijetnam, jer to garantuje bioloski nestanak kroz unistavanje reproduktivno sposobnog stanovnistva, infrastrukture i svega ostalog. a uz to i trenutni gubitak drzavnosti u ustavnim granicama, bez izgleda da se u njih vrati. sfrj je mogla da zamislja da je u nekom sukobu od jednog saveza spasava drugi, imala je stratesku dubinu i, koliko, 4-5 puta vise vojno sposobnog stanovnistva (a i to je sve na papiru, odmah bi se pojavili oni koji traze svoj deo, kao i pre) - srbija na to ne moze da racuna.

najvece svajcarsko sredstvo odvracanja je to sto je alibabina pecina, ne zato sto se svi plase njihovih ratnih planova. da bi bila zaista vojno neutralna, srbija mora da bude ne kao svajcarska, nego kao izrael, da moze da prenosi borbu van granica svoje teritorije - a to je nemoguce, iz poznatih razloga.

sto se tice promasaja vojne industrije, naravno da ce da budu promasaji kad se uporno postavljaju retrogradni tt zahtevi kako bi namenska uopste bila sposobna da izadje sa krajnjim proizvodom. sto nije ekskluzivno ovdasnji fenomen, ali je ovde posebno upadljiv.

offline
 • Pridružio: 04 Avg 2009
 • Poruke: 95
 • Gde živiš: Smederevo

Ljudi, naša namenska industrija je pod kontrolom zapada. Nato se obavesti o svakom projektilu, granati, raketi koja se proizvede kod nas, bilo da se radi o Užicu, Trsteniku, Valjevu... NATO-u i generalno, Americi nije cilj da dozvoli da Srbija proizvodi konkurentno oružje kao što je to nekada Yuga radila sa M-84 tenkom i posebno joj nije cilj da vidi Srbiju kao dobro naoružanu samostalnu silu već roba koji će da plaća svake godine članstvo u NATO-u, tuđu avijaciju za čuvanje neba i još dosta toga.

S-400 otpada u vodu odmah, Khaless, iz razloga što je to sistem za velike visine i velike daljine. Nismo mi više geografski veličine od Vardara do Triglava pa da se i razmisli o takvom sistemu. Treba da lansiraš takvu raketu i da pređe u tuđ vazdušni prostor a da još nije prešla iz krstarećeg u uništiteljski režim. BUK M1 i S-300PMU već mogu da dođu u obzir jer je za nas efikasniji (manja daljina i nešto manja visina za S-300 u odnosu na S-400) ali to je za nas skupo + NATO neće dozvoliti kupovinu takvog sistema (već lobiraju da se uzme eksadrila od 24 aviona američkih F-16 za skoro 100 miliona dolara po komadu a SU-30 bi nas koštao 30 miliona dolara). Shvatite da bi morao da se poveća procenat iz državnog budžeta za vojni budžet da bi smo mogli da govorimo o kupovini vojne tehnike, bilo domaće bilo strane proizvodnje a od toga nema ništa jer se gospodin Dinkić pita.

9K11 (Maljutka) je star sistem POVR ali daleko od toga da je loš i neefikasan. Čak naprotiv, čudi me da ne znate da sa umetkom na kumulacionoj glavi, povećava se probojnost na preko 600mm homogenog čelika a danas Krušik proizvodi Maljutku koja može da probije i preko 800mm homogenog čelika ili oko 400mm sendvič oklopa (M1A2 i T90S imaju tu debljinu oklopa) pa vi vidite....treba samo SVE sisteme modernizovati na poluatomatski sistem navođenja. Kao što je to kod BRDM-2 i BOV-1 vozila, tako treba modernizovati BVP i ručne-mobilne stanice jer najveći problem u tome je teško ručno vođenje a da ne spominjem činjenicu da se Maljutka ne lansira ukoliko je kosi vetar jači od 10km/h a bočni vetar jači od 15km/h....

offline
 • kNikS 
 • Moderator u penziji
 • Pridružio: 31 Maj 2006
 • Poruke: 4640

Kecman ::
9K11 (Maljutka) je star sistem POVR ali daleko od toga da je loš i neefikasan. Čak naprotiv, čudi me da ne znate da sa umetkom na kumulacionoj glavi, povećava se probojnost na preko 600mm homogenog čelika a danas Krušik proizvodi Maljutku koja može da probije i preko 800mm homogenog čelika ili oko 400mm sendvič oklopa (M1A2 i T90S imaju tu debljinu oklopa) pa vi vidite....treba samo SVE sisteme modernizovati na poluatomatski sistem navođenja. Kao što je to kod BRDM-2 i BOV-1 vozila, tako treba modernizovati BVP i ručne-mobilne stanice jer najveći problem u tome je teško ručno vođenje a da ne spominjem činjenicu da se Maljutka ne lansira ukoliko je kosi vetar jači od 10km/h a bočni vetar jači od 15km/h....

znamo, ali to sve nije dovoljno.. oklop savremenih tenkova ide i mnogo vise od 400mm, i to govorim o apsolutnoj debljini a ne ekvivalentu zastite, ona je i veca. osim nedovoljne probojnosti, koji bi se morala kompenzovati izmenama profila leta - napadom odozgo, ostaju problemi izlozenosti strelca i dugog vremena leta. to se ne moze dobiti od maljutke.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 727 korisnika na forumu :: 38 registrovanih, 5 sakrivenih i 684 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: -[CoA]-, babaroga, bigfoot, bojank, Boris Bosiljčić, Boris90, Brana01, brundo65, cifra, cikadeda, darkangel, doom83, dragoljub11987, goxin, Ivica1102, Jansa, Karla, Kichma, kihot, Kriglord, Krivošein, krkalon, kunktator, mercedesamg, Metanoja, MiGac, nemkea71, Nikolaa11, pein, Pohovani_00, rikirubio, rovac, ruger357, sap, Skakac7, Tragač, vaso1, zodiac94