Rusija - Zapad, ekonomske i vojne sankcije

137

Rusija - Zapad, ekonomske i vojne sankcije

offline
 • Pridružio: 19 Jun 2014
 • Poruke: 1402

@Lucije Kvint

Par citata:

Citat:Ulazak Rusije u NATO, ako se ima u vidu njen postojeci izrazito korumpirani politicki sistem i njena opsednutost tajnovitoscu na vojnom planu, jednostavno bi znacio kraj ove organizacije.

Citat:Takodje je razlozno pretpostaviti da bu se u roku od dve do tri decenije mogao postici kooperativan i obavezujuci aranzman izmedju Zapada i Rusije - koji bi u optimalnim okolnostima mogao rezultirati CAK uclanjenjem Rusije u NATO i EU - ukoliko u medjuvremenu Rusija izvrsi obuhvatnu, na pravu zasnovanu demokratsku transformaciju, spojivu sa EU i NATO standardima.

Citat:Sistematsko razvijanje bliskih odnosa Rusije sa atlantskim Zapadom ubrzalo bi postepeno rusko prihvatanje istinske nezavisnosti Ukrajine koja zeli j ove organizacije nego Rusije da se priblizava Evropi i da konacno postane clan EU... Posto bi svako gravitiranje Rusije ka Zapadu verovatno bilo praceno slicnim medjusobnim prilagodjavanjem izmedju Rusije i Ukrajine, insitucionalno sediste takvog kolektivnog konsultativnog organa moglo biti locirano u Kijevu. Njegovo lociranje na evropski istok i severno od Turske simbolizovalo bi obnovljeni vitalitet i teritorijalno prosirenje Zapada.

Citat:Moderni autoputevi i brze pruge koje bi presecali trans Evroaziju podsticali bi populaciono pomeranje, i sklopu kojeg bi opadajuce prisustvo Rusa na Dalekom istoku bilo znatno poboljsano zahvaljujuci ekonomskoj i demografskoj dinamici priliva sa Zapada. Za samo nekoliko godina, kosmopolitizovani Vladivostok mogao bi postati evropski grad a da pri tome ne prestane da pripada Rusiji.

Iz knjige "AMERIKA - KINA I SUDBINA SVETA (Strateska vizija)" Zbignjeva Bzezinskog, glavnog arhitekte americke spoljne politike.

Rusija moze na Zapad samo ako napravi samoubistvo.

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 23 Dec 2006
 • Poruke: 12561

raskoljnikov ::sta se podrazumeva pod 'kontrolom mora' .. mogucnost za nekontrolisanu pljacku .. ?

Bas to. Vikinzi, Englezi a danas Ameri samo uvijeno u obladu.

offline
 • Pridružio: 02 Feb 2010
 • Poruke: 3635

mean_machine ::@stalker

Ko kontrolise mora kontrolise svetski kapital tako je bilo i uvek ce biti. Ko kontrolise svetski kapital taj moze da menja pravila ekonomskog sistema sveta kako su se prohte, pa tako zemlja koja ima rast i smesan dug preko noci moze da izgubi dobar deo vrednosti nacionalne valute.


Само ми није јасно како себи не помогну променом правила,него 50 000 000 људи једе на "тачкице".Носачи нису контролори мора него колонија од Азије до Африке.
Шта мислиш колико носачи могу да издрже у рату са Кином?Правим економским такмацом?нека Кини ускрате пловне путеве ти чувени носачи...

offline
 • Pridružio: 19 Sep 2013
 • Poruke: 3373

" РАЂАЊЕ ГЛОБАЛНОГ ПУТИНИЗМА
DECEMBAR 18, 2014 20:18
ПАТРИК БЈУКЕНЕН
Ако је Америка стварно боља него што је икад била, зашто и Исток и Запад бежи од оног што им САД нуде?"
http://www.pecat.co.rs/2014/12/radjanje-globalnog-putinizma/
Извињавам се ако је било.

offline
 • Pridružio: 23 Maj 2014
 • Poruke: 1163

Napisano: 20 Dec 2014 13:53

Lucije Kvint ::Na duzi rok gledano, Rusija i Zapad bi morali da budu saveznici. I ako postoje velike civilizacijske razlike, u odnosu na Kinu ili Indiju Rusija i zapad su ista civilizacija. Srednjerocno, Rusija i Kina ce docu u konflikt interesa u Centralnoj Aziji a dugorocno i sama istok Rusije moze biti ugrozen, Ne zaboravimo, dobar deo sadasnjeg primorskog dalekoistocnog kraja su Rusi preuzeli od Kineza sredinom 19. veka.

Netacno, Ruska drzava je nastala pod uticajem Vikinga sa severa i Vizantije sa juga. U Vizantiji su svi aspekti zivota, politicki, ekonomski i religiozni smatrani kao deo vlasti pod vladavionom autokratskog vladara. Odatle dolazi i ideja drzave kao apsolutne (totlitarne) vlasti.
Zapad je sa druge strane dugo ziveo bez drzave ali je crkva opstala, ekonomija je opstala.
Isto tako, religijske osnove su drugacije pa samim tim i filozofske.
Zapad karakterise individualizam (jer je individua spasena) ,potencijalna pozitivna strana materijalnog sveta i tela, trazenje spasenja telom i culima... itd.
Sve je to suprotno sa starogrckom, kasnije Vizantijskom religioznoscu i filozofijom koja oslonac nalazi u duhovnom svetu. Telo, svetovno, licni komfor, pa i sama smrt nemaju vaznost i individua moze jako malo da uradi protiv sila koje su mnogo jace od nje.

To su velike razlike, a iz tih osnova nastaje civilizacija.

Dopuna: 20 Dec 2014 13:58

mean_machine ::raskoljnikov ::sta se podrazumeva pod 'kontrolom mora' .. mogucnost za nekontrolisanu pljacku .. ?

Bas to. Vikinzi, Englezi a danas Ameri samo uvijeno u obladu.


Apsolutno si u pravu.

offline
 • Pridružio: 23 Dec 2006
 • Poruke: 12561

stalker ::mean_machine ::@stalker

Ko kontrolise mora kontrolise svetski kapital tako je bilo i uvek ce biti. Ko kontrolise svetski kapital taj moze da menja pravila ekonomskog sistema sveta kako su se prohte, pa tako zemlja koja ima rast i smesan dug preko noci moze da izgubi dobar deo vrednosti nacionalne valute.


Само ми није јасно како себи не помогну променом правила,него 50 000 000 људи једе на "тачкице".Носачи нису контролори мора него колонија од Азије до Африке.
Шта мислиш колико носачи могу да издрже у рату са Кином?Правим економским такмацом?нека Кини ускрате пловне путеве ти чувени носачи...


Tema nije Kina i juan vec Rusija i rublja. Inace ko sto ranije rekoh Amerika i Kina imaju daleko manje trzavica nego Amerika i Rusija. A saradnja izmedju americkog i kineskog kapitala je daleko veca nego izmedju americkog i ruskog.

offline
 • Pridružio: 15 Nov 2014
 • Poruke: 103

Lucije Kvint ::Ovaj put razumniji tekst sa Dojce Velea. Sankcije Rusiji nanose stetu i zapadu, najveci problem je ipak najverovatnija radiklaizacija ruske politicke scene u antizapadnom pravcu (ako padne Putin, tesko da ce ga zameniti prozapadni liberal, to je veliki strah zapada). Takodje, homogenizacija odnosa Rusije sa Kinom i Indijom, uz vojnotehnoloski miraz koga Rusija moze da da ovim zemljama.

dw.de/kontraproduktivna-politika-sankci.....5-xml-mrss

Na duzi rok gledano, Rusija i Zapad bi morali da budu saveznici. I ako postoje velike civilizacijske razlike, u odnosu na Kinu ili Indiju Rusija i zapad su ista civilizacija. Srednjerocno, Rusija i Kina ce docu u konflikt interesa u Centralnoj Aziji a dugorocno i sama istok Rusije moze biti ugrozen, Ne zaboravimo, dobar deo sadasnjeg primorskog dalekoistocnog kraja su Rusi preuzeli od Kineza sredinom 19. veka.


Zapad ne moze nikome da bude saveznik. Najmanje eventualmim konkurentima. Rusiji i Kini ni na papiru. Ja ne mogu da verujem da je Rusija previdela ovakav razvoj dogadaja. Sve vise verujem da je Kremlj usao u ovu pricu oko Ukrajine sa namerom da "obicnom Rusu" srusi vlazne snove o "partrerstvu" sa Zapadom. Ne mogu da verujem da je Moskva previdela da ce "partneri" drugacije reagovati posle Krima. A ako jeste, Sadamovu naivnost treba oprostiti Smile Vreme ce pokazati dali se VVP preracunao kada je racunao (uz pomoc propagande) na jedinstvo Rusa. Okretanje Ruskog broda prema Istoku je neminovno ako se ne desi neka od obojenih revolucija, uskoro.
Neko ovde ima sigurno podatak, koliko su de puta videli Si i VVP zadnje dve godine???

offline
 • Pridružio: 03 Jan 2012
 • Poruke: 1078
 • Gde živiš: Beograd

MB120mm ::
...STA bi to Rusija morala...da bude saveznik sa Evropskim kolonijama...


Nisam upotrebio pravu rec, hteo sam zapravo da kazem da je u interesu Zapada i Rusije da saradjuju protiv Kine jer dugorocno ce Kina ugroziti i jedne i druge. Na zalost, moram se sloziti da zapad partnerstvo vidi samo kroz apsolutno ispunjenje njihovih interesa. I sasvim bezocno su spremni da to prikazu kao dogovori kompromis (da se dogovorimo da bude kako ja kazem). Cak i kada su realno u korist njene stete. To smo na svojoj kozi mnogo puta iskusili

offline
 • Pridružio: 18 Feb 2013
 • Poruke: 6178

Lucije Kvint ::MB120mm ::
...STA bi to Rusija morala...da bude saveznik sa Evropskim kolonijama...


Nisam upotrebio pravu rec, hteo sam zapravo da kazem da je u interesu Zapada i Rusije da saradjuju protiv Kine jer dugorocno ce Kina ugroziti i jedne i druge. Na zalost, moram se sloziti da zapad partnerstvo vidi samo kroz apsolutno ispunjenje njenigovih interesa. I sasvim bezocno su spermni da to prikazu kao dogovori kompromis (da se dogovorimo da bude kako ja kazem). Cak i kada su realno u korist njene stete. To smo na svojoj kozi mnogo puta iskusili

Ako je /i DA li je Kina potencijalna opasnost u buducnosti za Rusiji/ovi drugi me manje zanimaju...a objasnicu kasnije/to je stvar strateske procene.A gola CINJENICA JESTE DA SU eVROPSKE KOLONIJE SA svojim mentoromSAD,TRENUTNA opasnost za Rusiju,i to najviseg noguceg stepena/od koje se jedino Rusija i moze odbraniti.../.Potpuno nema logike,baviti se metafizikom,i nekim strateski projektovanim neprijateljem /u nekoj buducnosti/,a praviti se da u sopstvenom dvoristu ne vidite stoglavu azdaju/najvecu silu u istoriji covecanstva/koja se sprema da vas poput anakonde proguta,pred kamerama.Problemi se resavaju onim redom kojim nailaze.KAD se rese onda se moze glumiti strategija i zamajavati sta ce biti za 20-50 godina...pa malo pogledati i kolonije,koje pokajnicki staju *u potiljak*i kucaju na vrata Kremlja,...neki i na kolenima.

offline
 • Pridružio: 29 Sep 2006
 • Poruke: 421

Pitanje je kako ce ove sankcije uticati na rusku vojnu industriju. Znamo da je dobar deo kapaciteta nalazio u Ukroruini, onaj deo koji je na Krimu ce nesmetano nastaviti proizvodnju ali ostatak cisto sumlja. Takodje znamo da je najavljeno upotpunosti ''preseljenje'' proizvodnje ove ind. grane u granice RF ali za to ce trebati vremena. Takodje pitanje je kako ce se odraziti sankcije EU i jenkija na ovu granu industrije jer ipak ove sankcije vec dugo traju i bas nema naznaka da ce biti skoro ukinute. Da li je neko upucen koji projekti su najvise izlozeni ovim sankcijama u okviru vojne industrije?

Sa druge strane ako ne dodje do povecanja plate u ovoj industriju i ako inflacija ostane na razumenoj meri pad vrednosti rublje ce doneti veci profit kompanijama. Videcemo kako ce na kraju ispasti, nadam se da ce RF izaci jaca nego ranije.

Uporedjivanje vojnih budzeta RF i USA je uporedjivanje babe i zabe. Skroz se zaboravljaju ogromni izdaci koje USA ima a nisu direktno vezani za vojnu moc. Recimo koliko samo kosta odrzavanje svih vojnih baza koje ima USA i osoblja koje se bave ovim? Mislim svi ti objekti se moraju odrzavati, menjati i sve se to placa iz ovog budzeta. Samo da pokosite travu platicete stotinama hiljada, a da ne pricamo o bazama koje imaju na svojoj teritoriji. Takodje u vojni budzet USA ulaze i svi izdaci vezano za lecenje veterana i brigu o njima, zdrav. sistem USA i RF su 2 razlicita pojma, isti slucaj je i sa penzijama i stipendijama. Ne treba zaboraviti da je ipak vojska USA sacinjena od ''profesionalnih'' pripadnika dok je u RF vojni rok obavezan. Naravno da plate koje dobija vojska USA mora biti takva da omoguci popunjavanje regrutima. Ne treba zaboraviti ni koliko vojska USA mora da ulaze u svoj imidz u vidu reklama, sponzorstva itd. Tako da navoditi neke cifre ne znajuci za sta sluzi nema logike.

Posle 2. svetskog rata je u sustini formirana savremena mornarica USA, tj. njena doktrina. Ovo je menjano decenijama spram prilika ali su osnove ostale poprilicno iste. SSSR je imao drugaciju doktrinu spram svojih zahteva i mogucnosti. I mislim da su obe vojske u pravu i poprilicno dobro odradile svoj posao. Amerika mora imati nosace aviona kao kontrolu i brzo prebacivanje vojne snage tamo gde su ugrozeni interesi Bele Kuca, sa druge strane vojska RF ima dosta mogucnosti da eliminise te nosace i da zastiti interese Kremlja. Jednostavno raketna tehnologija je razvijenija u RF nego u USA i zbog cega ulagati desetine milijardi necega u nosace aviona ako mozete uloziti 1% tih para u razvoj savremenih torpeda. Uporedjivati brojeve nosaca jednih i drugih kao neke jednostavne brojeve je smesno. Ili da zamislimo scenario sa dolaskom nosaca aviona ispred RF, pa realno je ocekivati da bi vrlo brzo vecina njih bila na dnu mora sa ostatkom flote, jednostavno RF ima lek za mornaricu USA, i tu su retki u danasnje vreme.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 887 korisnika na forumu :: 47 registrovanih, 4 sakrivenih i 836 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: _Rade, A.R.Chafee.Jr., aleksmajstor, babaroga, Bobrock1, bokisha253, BORUTUS, dehhhhi, dragoljub11987, DragoslavS, Frunze, hooraay, HrcAk47, hyla, kolle.the.kid, Koridor, Kubovac, kybonacci, laurusri, Luka1998, mercedesamg, Mi lao shu, milenko crazy north, Milometer, MiroslavD, mrav pesadinac, MrNo, Oscar, pacika, procesor, raptorsi, rodoljub, S1Mk3, Shinobi, slonic_tonic, Smajser, theNedjeljko, Trpe Grozni, vladetije, vrag81, wizzardone, YU-UKI, zillbg, Zoca, zziko, |_MeD_|, 223223