Rusija - Zapad, ekonomske i vojne sankcije

155

Rusija - Zapad, ekonomske i vojne sankcije

offline
 • Pridružio: 26 Apr 2014
 • Poruke: 2136

Лавров: Москва неће разговарати ни о каквим критеријумима за укидање санкција РФ

"Ми нисмо уводили санкције. Нисмо ми отпочињали санкциону спиралу која се развија. Ми смо више пута говорили, да су нам наговештавале, не летонске колеге, већ неке друге, хајде да договоримо критеријуме. Ви те критеријуме испуните и ми укинемо санкције. Нећемо о томе да разговарамо", казао је Лавров на крају сусрета са летонским колегом Едгаром Ринкевичем.

Према речима Лаврова, "то су потпуно нелегитимне и контрапродуктивне мере од којих страдају сви, укључујући и нас".

"Међутим, ми ћемо сигурно изаћи из ове ситуације, чак, мислим, са плусом, а наши европски партнери, који на себи осећају негативан утицај санкција, треба сами да изводе закључке. То су њихови проблеми, не наши", додао је министар.
опширније: http://serbian.ruvr.ru/news/2015_01_12/Lavrov-Mosk.....a-RF-6047/
Лепо саопштење.

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 02 Feb 2010
 • Poruke: 3635

Санкције ЕУ: бумеранг се вратио?
ЕУ планира постепено укидање санкција против Русије. Овај, скоро сензационални наслов, дао је свом кометару немачки пословни лист Deutsche Wirtschafts Nachrichten. Позивајући се на амерички Вол стрит џорнел, издање саопштава да је у бриселским ходницима припремљен некакав радни "дискусиони документ“ који садржи предлоге за ублажавање економског притиска на РФ.

Овај својеврсни меморандум, према саопштењу, већ је послат у владе земаља чланица ЕУ. Поред тога, он треба да буде изнет на разматрање шефова дипломатије ЕУ, чији састанак је заказан за 19. јануар.

По свему судећи, пише између осталог Deutsche Wirtschafts Nachrichten, у Бриселу је коначно победило мишљење да санкције наносе велику штету европским државама. Пред лицем рецесије која прети Русији и незадовољавајућег економског стања самих земаља еврозоне, долази до закључка лист, ЕУ намерава да оконча насталу ситуацију што је могуће пре.

Према мишљењу Вол стрит џорнел, на који се позива немачко издање, припрема се промена стратегије ЕУ. Не ради се о повратку претходном стању ствари, већ о постепеној нормализацији односа са Русијом. И мада, како сматра амерички извор, на предстојећем састанку европских министара иностраних послова неће бити донете неке коначне одлуке, сама чињеница појаве "дискусионог документа" означава први озбиљан покушај ЕУ да уведе односе са Русијом у нормалне токове.

Ипак, подвлачи се у "дискусионом меморандуму", оне мере против Русије које су усвојене због спорног проблема Крима, треба да остану непромењене.

Остале санкције могу делимично да буду укинуте, убеђени су аутори документа. Пре свега, сматрају они, треба олакшати положај руских банака. То ће са своје стране благотворно утицати на европске финансијске установе. Пошто су последње неодвојиви део светског финансијског система, потреси у руским финансијама ће се одразити непосредно на њих саме.

Коначно треба додати да је буквално изненађујући пасаж у "дискусином документу" ЕУ, кажу европски медији, допуштање могућности сарадње ЕУ са Евроазијском економском заједницом, која почиње да функционише од 2015. године. Истина, неки експерти, као на пример шеф Одељења за земље и регионе Европског института Владислав Белов, позива да се не осећа еуфорија, мада и признају да јача разумевање у ЕУ како санкције штете Европи.

Мислим да разумевање постоји. Али при томе постоји и јасан консензус у томе да до окончања прве рунде санкција Брисел, очигледно, ништа неће предузмати. Питање ће бити стављено на дневни ред, али јединство неће бити постигнуто. Тешко да ћемо видети брзо укидање секторалних санкција. Зато је за сада, по мени, питање отворено.

Постоји у "дискусионом документу" ЕУ још једна занимљива нијанса. Геополитичка подлога новог курса Брисела, примећују аутори меморандума, јесте неопходност сарадње са Русијом у борби против тероризам. У контексту недавних терористичких напада у Француској то звучи посебно актуелно. Да ли сви у јединственој Европи осећају ову актуелност? Питање такође остаје отворено.
опширније: http://serbian.ruvr.ru/2015_01_14/Sankcije-EU-bumerang-se-vratio-9425/

offline
 • Pridružio: 19 Feb 2006
 • Poruke: 11156
 • Gde živiš: Banja Luka

@....

Dala baba dinar da udje u kolo. Sad daje dva da izadje.

offline
 • voja64  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 10 Okt 2012
 • Poruke: 25502

Cena izlaska će još da raste a neki naši bi i da plate pa makar i sopstvenom a i NAŠIM glavama samo da Sorabija u to kolo uniđe..

offline
 • Pridružio: 02 Feb 2010
 • Poruke: 3635

Тунис жели зону слободне трговине са Русијом, Белорусијом и Казахстаном
ЖЕЛИ ДА СЕ ПРИКЉУЧИ И ЦАРИНСКОЈ УНИЈИ И ЕВРОАЗИЈСКОМ ЕКОНОМСКОМ САВЕЗУ
АМБАСАДОР Туниса у Москви – Али Гутали – саопштио је да његова има намеру да се прикључи Царинској унији Русије, Белорусије и Казахстана.

„Царинска унија је веома важна структура и ми желимо да са њом имамо зону слободне трговине. Исто желимо и са Евроазијским економским савезом и већ предузимамо потребне кораке” – открио је Гутали.

Према његовим речима, Тунис ће упутити званични захтев да се прикључи Царинској унији јер жели да на његовој територији продаје пре свега своје пољопривредне производе.

Тунис је прошле године у Русију извезао робе за 137, а увезао за 224 милиона долара.
http://fakti.org/globotpor/tunis-zeli-zonu-slobodn.....azahstanom

offline
 • Pridružio: 30 Mar 2011
 • Poruke: 2684

Kažu kap koja je prelila čašu pa Centralna banka Švajcarske morala regovati je kapital koji se "bježao" iz Rusije od decembra i kupovina CHF... Ukinuli min kurs od 1.20 CHF za evro i za samo jedan dan se skoro izjednačili.

offline
 • d.ing Metalurgije
 • Pridružio: 21 Jan 2010
 • Poruke: 3067
 • Gde živiš: Makedonija

Како то има везе са Рубљом не разумем.

offline
 • Pridružio: 02 Feb 2010
 • Poruke: 3635

G7 није једногласна по питању антируских санкција
Земље-учеснице G7 разилазе се у мишљењима по питању санкција против Русије - ово је постало јасно током припрема за самит "седморке", назначеног за јун. Неке земље су изразиле мишљење да ограничавајуће мере против РФ доносе више штете него користи.

"САД инсистирају на продужавању санкција, док Немачка и Јапан наглашавају важност дијалога са Москвом", преноси агенција "Киодо", позивајући се на извор у "седморци".

Разилажење, према информацијама "Киодо", појавила су се на одржаном у Берлину у децембру састанку "шерп" - личних представника лидера Велике Британије, Италије, Канаде, САД, Француске, Немачке и Јапана. "Украјинска криза ће постати, како се очекује, важна тема предстојећег самита. У центру пажње ће се наћи питање: да ли ће "седморка" усагласити акције против Русије, посебно, имајући у виду, да санкције ЕУ према Москви истичу у марту", наводи агенција.

Према подацима извора "Киода", САД су саопштиле на састанку у Берлину да "седморка" треба да обезбеди кординацију акција током припрема за могуће увођење нових санкција и позвале на продужавање садашњих санкција према Русији.

Међутим, "Киодо" наводи да "Јапан, који жели прогрес на територијалним преговорима са Русијом, и Немачка - велики увозник природног гаса из Русије, изразили су мекшу позицију. Представник Немачке, како се саопштава, изјавио је да постоје санкције које треба да остану, али постоје и неке које не треба продужавати. По његовим речима, Москва би могла да покаже гибкост, ако санкције буду ослабљене. Јапан, са своје стране, поред санкција, изјаснио се за наставак дијалога са Русијом.
опширније: http://serbian.ruvr.ru/news/2015_01_16/G7-nije-jed.....cija-7111/

offline
 • Pridružio: 30 Mar 2011
 • Poruke: 2684

zoran MKD ::Како то има везе са Рубљом не разумем.

Evo članak iz decembra

Citat:In a surprise move on Thursday, Swiss National Bank attempted to slow the flow of Russian capital into the country by announcing--for the first time since the 1970s--that it would begin charging commercial banks to park money in its vaults. The move helped to reel back the strength of the Swiss franc.

http://www.ibtimes.com/russian-ruble-crisis-why-sw.....ts-1762876

Evo i iz januara prošle godine gdje spominju predviđanja da će se ukloniti granica od 1.20 evra
http://www.bloomberg.com/news/2014-01-21/swiss-fra.....-2014.html

Zato pišu o uticaju kolapsa rublje u decembru i pritisak koji je napravio kapital iz Rusije na CHF da je kap koja je prelila čašu. Čašu je punila ECB...

offline
 • Pridružio: 26 Apr 2014
 • Poruke: 2136

„Financial Times“: Русија покушава да дестабилизује Балкан

Председник бугарског „Центра за либералну стратегију“ Иван Крастев је у утицајном међународном листу „Financial Times“ објавио чланак у којем западни свет упозорава на опасност од дестабилизације ситуације на Балкану. По мишљењу Крастева, Балкан би могао да постане „постор за игру“ Москве, јер је њен маневарски простор у Заједници независних држава смањен, а потребно је извршити притисак на Европу, преноси лист „Взгљад“.

„Контролисана криза на Балкану би Русији дала адуте у преговорима, док би своје учешће у томе Русија могла да пориче“, сматра Крастев. Он наводи и могуће сценарије. Први је да руске компаније могу да извлаче средства из локалних банака, што би довело до „масовног банкротсва и народних немира и проузроковало нестабилност прозападних власти“ у региону. Други могући сценарио је пружање подршке Републици Српској да се одвоји од Босне, при чему прети опасност од распада државе и избијања рата.
Бугарски стручњак такође истиче да су балкански тајкуни повезани са Русијом и да економија региона веома зависи од руског гаса и нафте.
Чланак се објављен у тренутку када је у посету Бугарској дошао амерички државни секретар Џон Кери, који је Русију оптужио да се меша у унутрашње послове Бугарске.
http://ruskarec.ru/news/2015/01/16/financial_times.....36697.html
То што је чланак објављен, баш кад је Кери дошао у Бугарску је пука случајност.
Па се после Бугари чуде што их Русоја са гасом заобилази у широком луку

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 510 korisnika na forumu :: 11 registrovanih, 1 sakriven i 498 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: anta, Bobrock1, darios, Denaya, goxin, grunff2, kolle.the.kid, saputnik plavetnila, Sumadija34, uruk, zodiac94