Rusija - Zapad, ekonomske i vojne sankcije

152

Rusija - Zapad, ekonomske i vojne sankcije

offline
 • Pridružio: 30 Avg 2014
 • Poruke: 103

@castro36

Извини Кастро али онда по томе и сви остале интернет странице (сајтови) који нису са РС доменом могу бити пропаганда. Мада имаш колико хоћеш интернет страница баш са србским (РС) доменом а ради против наших интереса и у служби су окупатора, издајица и србомржаца.

Свако добро

ПС.

Од данас корисник Линукс оперативног система...

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 29 Feb 2012
 • Poruke: 349

Nije domen odlucujuci naravno, ali samo kazem da obicno i ti .ru domeni sluze nekom, a ipak bi nam trebalo biti cilj objektivnost.

offline
 • Pridružio: 19 Feb 2006
 • Poruke: 11156
 • Gde živiš: Banja Luka

@....

Poceo rasplet u EU.
http://webtribune.rs/sukob-u-politickom-vrhu-nemac.....na-rusiju/

offline
 • Pridružio: 02 Feb 2010
 • Poruke: 3635

Napisano: 29 Dec 2014 12:13

cezar 35 ::@....

Poceo rasplet u EU.
http://webtribune.rs/sukob-u-politickom-vrhu-nemac.....na-rusiju/

До лета ће изгледа свашта "лепога" бити... Mr. Green
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Путиновим указом повећан максимални износ осигурања банкарских депозита грађана

Руски председник Владимир Путин потписао је федерални закон којим се повећава максимални износ осигурања банкарских депозита грађана на 1,4 милиона рубаља, пренела је агенција РИА Новости.

Осим тога овим законом уносе се измене у закон о „Централној банци РФ“, према коме ЦБ РФ у циљу подршке стабилности банкарског система уколико је то неопходно може Себербанци дати субординирани кредит
опширније: http://serbian.ruvr.ru/news/2014_12_29/Putinovim-u.....dana-7057/

Dopuna: 29 Dec 2014 16:52

Није везано директно за тему,али било је овде речи о томе како Руси не знају ништа да направе,нити ће када знати...
Ево један делић онога што су дали свету(или боље рећи Америци)....

12 руских изума који су изменили свет
Руски проналазачи су дали огроман допринос развоју светске научно-техничке мисли. Многи њихови изуми су изменили свакодневницу и омогућили нам да данас користимо таква достигнућа цивилизације као што су авиони, аутомобили, рачунари и телевизија. Овом приликом представљамо нашим читаоцима само један делић из огромног арсенала таквих изума.

Гусеница, гусенични систем кретања
Капетан руске армије Дмитриј Загрјашски израдио је 1837. цртеже гусеничног система кретања и обратио се Министарству финансија за издавање патента на „кола са пљоснато-зглобном механичком гусеницом“. Добио је патент, али његов изум тада није заинтересовао индустријалце, па је патент две године касније анулиран. Тек 1877. је руски сељак, самоуки проналазач Фјодор Блинов, довршио оно што је Загрјашски започео, створивши вагон на гусенични погон. Тај проналазак је омогућио производњу трактора, а касније и тенкова.

Вагон на електрични погон


Појава вагона на електрични погон створила је услове за праву саобраћајну револуцију која је убрзала развој градова и индустријских центара. А све је почело 1874-76, пошто је руски проналазач Фјодор Пироцки обавио низ огледа везаних за пренос електричне струје на даљину, у којима је једна шина служила као директан проводник, а друга као повратни. Тако је прорадио електромотор који је био удаљен 1 km од извора струје. Неколико година касније Пироцки је извршио оглед на линији Сестрорецке железничке пруге. У вагону је било 40 путника. Прва електрифицирана трамвајска линија у свету отворена је већ 1881. у Немачкој, у једном предграђу Берлина, по схемама руског проналазача.

Видео-рикордер
Ученик оснивача руске авијације Николаја Жуковског, руски инжењер Александар Поњатов, радио је 1950-их у америчкој компанији Ampex, коју је сам и основао. Тамо је успео да реши задатак снимка видео-сигнала. Његова компанија је током пола века била светски лидер у области професионалног снимања и репродукције слика и пратећег звука на магнетној траци, а светски електронски гиганти су били принуђени да користе Поњатовљеве патенте у производњи кућне видео-апаратуре.

Радио-веза (мада лично мислим да је овде Тесла пионир)
На своме предавању на Петербуршком универзитету у априлу 1885. професор физике Александар Попов први је саопштио да је пронашао систем бежичне везе и на лицу места је демонстрирао рад првог радио-пријемника на свету. Међутим, није могао да објави свој рад, јер је био запослен у војној установи. У исто време сличне експерименте је вршио и Италијан Гуљелмо Маркони, чији чланак је објављен 1897. Марконијев изум је, за разлику од изума руског инжењера, брзо комерцијализован. Због тога се на Западу још увек води спор око тога ко је први пронашао радио.

Хеликоптер
Игор Сикорски је још један руски проналазач чији је потенцијал у пуној мери реализован у иностранству. Он је 1910. створио прототип ротокоптера који је успео да се подигне у ваздух. Већ 1912. је направио први хидроавион, а затим и прве авионе са више мотора. После Октобарске револуције је емигрирао у САД. Тамо је заједно са чувеним руским композитором Сергејем Рахмањиновом уложио средства у оснивање сопствене компаније Sikorsky Aeroengineering Corp. Први експериментални хеликоптер Сикорског, конструисан у САД, полетео је у септембру 1939, а њиме је управљао сам проналазач. Схема овог хеликоптера је актуелна већ више од пола века. По тој схеми је направљено готово 95% свих хеликоптера на свету. Сикорски је 1942. направио и први хеликоптер двосед.

Фото-ћелија
Појава телевизије омогућена је захваљујући открићима руског физичара Александра Столетова. Он је крајем 1880-их експерименталним путем дошао до теоретског објашњења закона фото-ефекта. На основу фото-ефекта су створене фото-ћелије које данас имају велику практичну примену. Столетов је створио прву фото-ћелију засновану на спољном фото-ефекту и открио зависност фото-струје од интензитета светлости.

Трансформатори
Немогуће је замислити енергетски систем без трансформатора. Прве трансформаторе су изумели, конструисали и увели у употребу руски електричар Јаблочков и физичар Усагин. Јаблочков је још средином 1870-их смислио решење које је ушло у историју под називом „дељење светлости“. Његов изум је у суштини подразумевао примену трансформатора струје и кондензатора. Јаблочков га је тада демонстрирао у Паризу и Санкт Петербургу, а већ 1882. су проналазачи Лисијен Голар и Џосаја Вилард Гибс у Француској патентирали трансформатор са отвореним гвозденим језгром.

Јогурт
Ферментисани млечни производи постоје одвајкада, али прву теорију о њиховом благотворном утицају на дуговечност формулисао је руски научник Мечњиков. Он је још 1910. изнео идеју да се живот продужава ако човек користи ферментисане млечне производе који редукују процесе труљења у цревима. Мечњиков је утврдио да је највише дуговечних људи било у Бугарској, одакле јогурт и води порекло. Тачније, још у древној Тракији су први пут у млеко додате бактерије које изазивају ферментацију.

Телевизија
Зворикин је још један руски инжењер чији су се изуми појавили у САД. Њему припада најважнији изум 20. века: електронска телевизија. Он је још 1923. пријавио свој патент америчком заводу за патенте, а 6 година касније створио је високовакумски телевизијски пријемник, тј. кинескоп, а још две године му је требало да доврши предајник, тј. иконоскоп.

Крековање бензина
Немогуће је замислити данашњи свет без аутомобила, а самим тим и без бензина. Међутим, такве огромне количине горива за моторе могу се добити само уз помоћ крековања. То је процес у коме се бензин добија од тешких фракција нафте или оних које имају вишу температуру кључања. Захваљујући крековању од нафте се може добити 70% бензина, док обична прерада даје само 10-20%. Руски инжењер Владимир Шухов први је открио крековање и 1891. створио пројекат индустријског погона.

Синтетички каучук
Синтетички каучук је такође елемент без кога се не може замислити савремена економија. Он се највише примењује у производњи аутомобилских, авионских и бициклистичких гума. Такође се користи у производњи заптивних трака, изолације, медицинских инструмената и у многим другим сферама. Синтетички каучук се примењује и у производњи чврстог ракетног горива. Полибутадиенски каучук је први синтетички каучук који је имао индустријски значај. Произведен је синтезом по методу руског хемичара Сергеја Лебедева. Први примерак синтетичког каучука Лебедев је добио 1910, а његова књига „Истраживање у области полимеризације етилена“, објављена 1913, касније је постала темељ за индустријску синтезу каучука.

Комбајн
Руски проналазач Андреј Власенко управљао је имањем у Тверској Губернији. Он је 1868. изумео први комбајн и назвао га „жетелица-млатилица“. Први комбајн су вукла три коња, био је направљен углавном од дрвених делова, а по продуктивности је могао да замени 20 жетелаца. У Тверској Губернији су на спахијским имањима још дуго коришћене две Власенкове машине, којима је управљао један човек а вукла су их два коња. Тек 10 година касније у САД су новине објавиле сензационалну вест о томе да је у Калифорнији направљена жетелица и вршалица коју су новинари назвали „комбајн“, тј. „комбинована [машина]“. Први амерички комбајн радио је на истом принципу као Власенкова машина, али су га вукле 24 муле, а опслуживало га је 7 радника.

http://ruskarec.ru/science/2014/01/03/12_ruskih_iz.....27383.html

offline
 • Pridružio: 07 Nov 2007
 • Poruke: 8384
 • Gde živiš: Ravni Banat

Ево и 13. руског изума - електролучно заваривање.

Замислите своју околину без њега.

Тешко, а?

offline
 • alchemy
 • Pridružio: 06 Jul 2009
 • Poruke: 4950
 • Gde živiš: Novi Sad

Кад сте већ код изума....

http://en.wikipedia.org/wiki/Timeline_of_Russian_innovation

http://en.wikipedia.org/wiki/Category:Russian_inventions

offline
 • Pridružio: 19 Feb 2006
 • Poruke: 11156
 • Gde živiš: Banja Luka

@...
Citat:На постављено питање: „Шта долази за неколико дана, у поноћ између 31. децембра и 1. јануара?“, огромна већина људи би засигурно рефлексно одговорила да се ради о Новој години, што је довољан разлог да се осврнемо на оно што ће истог тренутка помало запостављено заживети у сенци новогодишњег славља, иако такође доноси промену од планетарног значаја, а ради се о Евроазијском савезу.

http://serbian.ruvr.ru/2014_12_29/U-novogodishnjoj.....veza-7674/

offline
 • voja64  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 10 Okt 2012
 • Poruke: 25502

Isečak iz gornjeg linka na samom kraju kao zaključak a i ja ga potpisujem..
http://serbian.ruvr.ru/2014_12_29/U-novogodishnjoj.....veza-7674/
Све то значи да се у последњим часовима текуће године не мења само лист на календару, него и читава перцепција света која је постојала до сада. За најмање 200 милиона људи на истоку континента ће то бити довољан разлог да у поноћ подигну чашу шампањца. А вероватно ће и на Балкану понеко да попије гутљај у то име.

offline
 • Pridružio: 29 Jun 2009
 • Poruke: 3523

Мексико ће купити још 10 авиона Сухој Суперџет 100
опширније: http://serbian.ruvr.ru/news/2014_12_11/Meksiko-ce-.....-100-6787/

offline
 • Pridružio: 06 Feb 2012
 • Poruke: 351

Veteran: Sramota me je NATO ordena

Prag -- Bivši češki vojni lekar, veteran iz misija na Kosovu, u BIH i Avganistanu, zatražio je od češkog ministra odbrane da mu oduzme odlikovanja NATO.

On je takvu odluku obrazložio neslaganjem s politikom Zapada prema Rusiji i zato što se stidi zapadnog vojnog saveza kao "zločinačke organizacije".

"Impuls za taj korak je sadašnji politički razvoj", kazao je za današnju "Mladu frontu dnes" potpukovnik Marek Obrtel, nekadašnji načelnik 11. češke poljske vojne bolnice u Avganistanu.

"Služio sam uvek najbolje koliko je bilo u mojoj moći, jer smatram da takva služba ne može da se radi polovično. Ali već tada, posebno u vezi sa sukobom na Kosovu, počeo sam da sumnjam u to da je naš put ispravan", napisao je Obrtel u otvorenom pismu.

Češki vojni lekar zatražio je da mu se oduzmu četiri medalje NATO-a koje su mu dodeljene za službu u inostranim mirovnim misijama, zato što se, kako je napisao, stidi što je služio "zločinačkoj organizaciji" koja, na čelu sa SAD, "nameće svoje interese svetu i izaziva oružane sukobe".

Obrtel je smatra da SAD zbog toga što navodno ekonomski propadaju žele da izazovu svetski rat s Rusijom i da za to zloupotrebe teritoriju Evrope.

Češki potpukovnik pohvalio je predsednike Rusije i Češke, Vladimira Putina i Miloša Zemana, koji po njegovim rečima, nazivaju stvari pravim imenom i podsećaju Čehe da je Rusija deo Evrope.

"U novom Hladnom ratu stojim na strani predsednika Putina", napisao je Obrtel.

Ministarstvo odbrane Češke je poručilo Obrtelu da ne postoji propis po kojem bi ono moglo da mu oduzme medalje i da, ako želi da ih se odrekne, mora sam da ih vrati.

B92

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 516 korisnika na forumu :: 13 registrovanih, 1 sakriven i 502 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: anta, bobomicek, Bobrock1, darios, Denaya, grunff2, kolle.the.kid, Milometer, saputnik plavetnila, Sumadija34, uruk, zodiac94, zziko