Rusija - Zapad, ekonomske i vojne sankcije

344

Rusija - Zapad, ekonomske i vojne sankcije

offline
 • Sim.a 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 29 Avg 2009
 • Poruke: 2515
 • Gde živiš: Zemlja čuda

@mercedesamg
Za njega svi znaju da je samo deo sistema i da se točkovi okreću sa njim ili bez njega.
I te sam pomenuo nisu oni baš super, samo prolistaj poruke Smile
Angela je ime a i pojam vremena na vlasti prema njemu i ako on, verovatno je tako, ne bude ponovo kandidovan i izabran biće zapamćen pre svega kao neko ko je začudo pobedio populistu Trampa mada se on sam zapravo potrudio da izgubi. Što je već posebna tema i priča a bavili smo se njom na pravom mestu.
Njegovi biseri su samo naduvani kao ono padanje sa bajsa. Svako zna da takve pedale rekreativac ni mlađi a kamoli u tim godinama ne treba da koristi po gradu. Štos je da je bilo javno a padaju ko zna koliko puta pa se ne pokaže i ostali kad to koriste. Propust osoblja i nije on kriv za to. Povremeno dezorjentisan je pojava koju ljudi koji provode vreme sa svojim starijima vide. Začudo takvima mozak prosto u nekim momentima ne radi ili se isključi ali su sasvim racionalni i razumni za neke stvari. Nije dobro za predsednika naravno ali nije baš da ne kapira okolinu kako to izgleda nekom sa strane. Govorim iz iskustva i onog što vidim na mom starom u poslednjih godinu dana.

Da se vratimo na glavnu temu.
Ne želim se ja svađati ali sve se svodi na moje pitanje
Ko od vas bi iskočio samo sa glavnim padobranom?
A rezervu ni da ponese niti je razmatra jer sad je otkaz i džaba mašeš rukama nema šta da dovatiš.
To je i ekstra trošak i ekstra teret a niko bez nje ne kreće. Ne govorim o posebnim padobranima i sedištima u avionima i sl.
Matematička verovatnoća da će glavna kupola ako je sve pravilno odrađena je takva još početkom devedesetih bila da komotno nisi morao da vukaraš rezervu. Ali su je svi nosili.

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 12 Feb 2007
 • Poruke: 8466

Ima samo jedan veliki problem kod zelene agende. Obnovljivi izvori energije nisu pouzdani u smislu konstantnog snabdevanja. Moraju se podržavati ili fosilnim gorivima ili nuklearnom energijom ili hidroelektranama.

Svi su potrčali da gase nuklearke i termoelektrane, a nisu zapravo rešili snabdevanje električnom energijom iz obnovljivih resursa.

offline
 • raykan 
 • Zaslužni građanin
 • Pridružio: 15 Feb 2016
 • Poruke: 522

Problem sa nemačkim isključenjem sa ruskog gasa,sada ili ranije, podrazumeva i gašenje hemijske industrije i industrije veštačkih đubriva,jer suprotno uobičajenom verovanju,manji deo gasa se koristi za grejanje,većina se koristi u industriji,a mnogo od tog gasa je sirovina za istu. Dakle,bez gasa ode BASF i ostale nemačke velike hemijske kompanije.
Jedina realna opcija za nemce je da pređu kao francuzi na nuklearke skroz,ali opet ostaju bez mnogo industrije. A i imaće problema sa nabavkom uranijuma,francuzi mnogo svog nabavljaju iz bivših afričkih kolonija,Nemačka nema taj luksuz.

Opet se izvrnula kriva na američkim obveznicama. Dolar ojačao ( zato što poskupljuju krediti jer FED diže prinos na obveznice, plus će zbog izvrnute krive bankama biti manje isplativo da daju kredite pa će likvidnost pasti), zbog toga pale cene sirovina i nafte,zbog toga rublja oslabila. Euro je u katastrofalnoj situaciji,kao i funta, bar mi tako deluje. Švajcarac malo bolje stoji.

Naš glupavi ministar finansija priča gluposti,navodno smo daleko ispod Mastrihta, kao da je 54% daleko ispod 60%. Ne pominje da je po našem zakonu zabranjeno zaduženje preko 45%, teški kruminalci jer krše zakone. Ovaj drugi - naš glavni - se žali što su krediti poskupeli,a to sam ja,totalni anonimus,znao da će se desiti pre godinu dana najmanje, a oni,suvi geniji se čude. Desetine hiljada ekonomista samo u Srbiji je to znalo. To je znao svako sa malo elementarne ekonomske logike,jer nikad u istoriji sveta kamata na novac nije bila maltene nula, u realnim brojkama i ispod nule jer je bila niža od dolarske inflacije.
I šta sad, kad za nove kredite moramo da damo 5% da odplatimo stare,koje smo plaćali 2.5%? Kad diže penzije i plate ko Cvetković 2009,a mnogo veća kriza nego tad nas čeka? Šta će da se desi sa njegovim famoznim nivoom duga od 54% kad doznake naših iz inostranstva zbog krize padnu duplo sa 3.5 na 2 milijarde, a strane investicije padnu sa 3.5 na 1 milijardu? To je pad od 4 milijarde evra deviza koje više neće pokrivati ponudu na našem tržištu. Gde će onda kurs dinara? Na 250? Koliki će onda dug da bude, ne više 54% nego 104%...pa na to trgovinski deficit, pa dalji skok troškova zaduživanja zbog pogoršanja ekonomske stabilnosti,pa inflacija, pa zatvaranje firmi (posebno stranih) i nezaposlenost....uzeće da prodaje Telekom i EPS,ali ni to neće biti dovoljno.
Mora pod hitno da se ukine SSP, da se oporezuje iznošenje dobiti iz naše zemlje stopom od 50% za oreduzeća i 75% za strane banke, da se otvore naše banke i svo poslovanje državnih subjekata vrši isključivo preko njih, da se vrati u zemlju sav naš novac, i mnogo drugog

offline
 • Sim.a 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 29 Avg 2009
 • Poruke: 2515
 • Gde živiš: Zemlja čuda

Loše se karte slažu ali samo na ovo bih dao primedbu na kurs dinara. Kao totalni laik, očekujem da će on biti branjen kao poslednja linija pred pad. Tu ima više razloga. Ne ekonomskih već političkih a time moguće da ako ne prođe plan i cena da bude gora na kraju. Šta god mislio o ovima sad smo u poziciji se nadam da će se njima posrećiti a ne da će neki od nas biti u pravu.
Mi imamo još jednu banku sa najjačom mrežom tako da ima se čim ako se hoće samo bojim se ja da su ovi karte bacili na loptanje.

offline
 • raykan 
 • Zaslužni građanin
 • Pridružio: 15 Feb 2016
 • Poruke: 522

Braniti dinar u uslovima kad pada priliv deviza iz inostranstva+pad investicija+trgovinski deficit od nekoliko milijardi evra, moze samo lud covek. Prvo, odbraniti ga ne mozemo jer nemamo tolike rezerve. Drugo, braniti kurs znaci braniti trgovinski deficit. Trece, braniti kurs znaci unistavati domacu proizvodnju a podsticati uvoz. Ja licno bih pustao da kurs sklizne nanize 2-3% godisnje. Kad god ECB stampa pare, stampao bih i ja dinare.

Da se nadovezem na ono za gas i Nemacku, sto sam zaboravio da pomenem-djavola bi nemci, kao US kolonija, smeli da zagrizu ruski gas da koristi od tog poteza nisu bili ogromni

offline
 • Pridružio: 26 Jan 2015
 • Poruke: 99

@raykan. Sve sto si rekao u prvom pasusu stoji, osim stampanja dinara. Samo bi dodatno podiglo inflaciju (vec to rade sa platama i penzijama). Dinar nece mnogo oscilirati, ali nece ni biti branjen. Nema razloga. Nasa ekonomija, iovako kilava, opet se bolje kotira, nego sve okolne i narocito Evropske. Sam rast ce odrzati dinar, iako je precenjen. Dinar kakav jeste je bas kao sto treba da bude, kada se gledaju prilivi i odlivi. Vrlo je izbalansiran, sto je po mom misljenju greska. NBS sve devizne prilive trpa u isti kos, a nisu. Sve vrste dotacija rodjaka iz inostranstva treba eliminisati iz kalkulacije, sto godisnje iznosi 2-3 milijarde evra. To su ogromne pare, koje vestacki podizu vrednost dinara, i automatski smanjuju konkurentnost domacih proizvoda i privrede.

offline
 • raykan 
 • Zaslužni građanin
 • Pridružio: 15 Feb 2016
 • Poruke: 522

Ne razumem te bas, kazes da je izbalansiran (ne znam sta to znaci) a zatim kazes da je vestacki podignuta vrednost dinara i da je treba sniziti (sto sam i ja predlozio)???? Tvoje neslaganje je skriveno slaganje nego zelis da mi oponiras Very Happy
Inflacija nije uvek losa stvar, kad se primeni kad treba i kako treba. Leci mnoge boljke koje mi imamo. Kratkorocno bi bolela, naravno.

offline
 • Pridružio: 21 Maj 2012
 • Poruke: 2182

raykan ::
Naš glupavi ministar finansija priča gluposti,navodno smo daleko ispod Mastrihta, kao da je 54% daleko ispod 60%. Ne pominje da je po našem zakonu zabranjeno zaduženje preko 45%, teški kruminalci jer krše zakone. Ovaj drugi - naš glavni - se žali što su krediti poskupeli,a to sam ja,totalni anonimus,znao da će se desiti pre godinu dana najmanje, a oni,suvi geniji se čude. Desetine hiljada ekonomista samo u Srbiji je to znalo. To je znao svako sa malo elementarne ekonomske logike,jer nikad u istoriji sveta kamata na novac nije bila maltene nula, u realnim brojkama i ispod nule jer je bila niža od dolarske inflacije.

Javni dug opste drzave na kraju maja je iznosio 52.8% BDP ili 31.037 mlrd evra. Objektivno gledano rast duga od 7.2% BDP ili 4.23 mlrd evra dodatnog duga u narednih 7 meseci su malo verovatni.

Ne krse zakon, inace se radi o Zakonu o budzetskom sistemu koji je prateci zakon budzeta pa se svake godine usvaja kada i budzet, takodje obicnom vecinom. Doticni zakon u podnaslovu Fiskalna pravila u clanu 27.E u tacki 4. kaze:
Opšta fiskalna pravila su:
1) ciljni godišnji fiskalni deficit iznosiće u srednjem roku 1% BDP;
2) dug opšteg nivoa države, ne uključujući obaveze po osnovu restitucije, neće biti veći od 45% BDP.

medjutim u tacki 12. kaze sledece:
Ukoliko dug opšteg nivoa države, bez duga po osnovu restitucije, pređe 45% BDP, Vlada je dužna da Narodnoj skupštini, zajedno sa budžetom za narednu godinu, podnese i program za smanjenje duga u odnosu na BDP.
Dakle dug opsteg nivoa drzave je zakonit i ako predje nivo od 45% uz navedene uslove.

Inace sve te granice duga bilo 45% kod nas ili po Mastrihtu od 60% su pre svega politicke i bas zbog toga su relativne. Pogledajmo samo koliko drzava EU a da ne pominjem Evrozone postuje Mastriht. Planiraju da prime Hrvatsku u Evrozonu a doticna nece ispunjavati uslove cak ni pri ulasku. GUZ - Glavom U Zid

Ja nisam stekao utisak da se "glavni" zali ne zato sto se cude trenutnom razvoju situacije vec da priprema stanovnistvo na desavanja/odluke koje slede, mada mozda ja pogresno "citam" situaciju.
Citat:
I šta sad, kad za nove kredite moramo da damo 5% da odplatimo stare,koje smo plaćali 2.5%? Kad diže penzije i plate ko Cvetković 2009,a mnogo veća kriza nego tad nas čeka? Šta će da se desi sa njegovim famoznim nivoom duga od 54% kad doznake naših iz inostranstva zbog krize padnu duplo sa 3.5 na 2 milijarde, a strane investicije padnu sa 3.5 na 1 milijardu? To je pad od 4 milijarde evra deviza koje više neće pokrivati ponudu na našem tržištu. Gde će onda kurs dinara? Na 250? Koliki će onda dug da bude, ne više 54% nego 104%...pa na to trgovinski deficit, pa dalji skok troškova zaduživanja zbog pogoršanja ekonomske stabilnosti,pa inflacija, pa zatvaranje firmi (posebno stranih) i nezaposlenost....uzeće da prodaje Telekom i EPS,ali ni to neće biti dovoljno.

Nista platices 5%, u medjuvremenu ces gledati da li ti je bolje da uzmes kredit ili da se ne zaduzujes pa makar se odredjeni projekat stopirao. Ako vec moras da uzmes kredit gledaces da se zaduzis u Srbiji (obveznice/domace banke) u dinarima a ako ne mozes onda u evrima. Ako opcija domaceg zaduzivanja nije moguca gledaces sta je povoljnije i u kojoj valuti (razne medjunarodne organizacije, strane drzave ili obveznice) i pored svega toga se trudis da odrzis dobru ekonomsku situaciju i nadas se da ce ekonomski razlozi prevagnuti politicke pa ces konacno dobiti odavno zasluzeni investment grade rejting.

Sto se tice penzija recimo Arsic (inace clan Cvetkovicevog Ekonomskog saveta) smatra da bi trebalo primeniti "svajcarsku formulu" te bi rast penzija za sledecu godinu iznosio oko 12%. NBS brani odluku izvrsne vlasti racunicom da bi rast penzija u zadnje dve godine bio oko 25% dok bi rast BDP bio 20-25%, medjutim udeo penzija u BDP je 9.2% sto je premalo pa bi se islo na udeo 10-10.5% te stoga nesto veci rast penzija od rasta PDV. Kao potvrdu ove odluke smatraju pristanak MMF na nju time sto su prihvatili drugu reviziju aranzmana.
Inace nisi u pravu za 2009. godinu jer te godine nije bilo povecanja penzija vec predizborne 2008. godine kada se ekstremno bahatilo a tada nije bilo sporazuma sa MMF kao spoljne kontrole (rast je bio: februar 11%, april 5%, oktobar 14% i jos dodatnih 10%). Udeo penzija u BDP je 2009. godine iznosio 13.4% ili 3% BDP vise nego sto bi ovo veliko povecanje trebalo da donese (do 10.5% BDP). Razlika u odnosu na 2009. je ogromna i ove dve situacije nisu uporedive.

Doznake radnika su u 2021. godine iznosile 2.511 mlrd evra a za prva cetiri meseca iznose 902 mln evra i vece su nego prosle godine u istom periodu za 252 mln evra. Investicije su u 2021. iznosile 3.625 mlrd evra a u prva cetiri meseca 2022. 698 mln evra ili 323 mln evra manje nego prosle godine u istom periodu. Nije lose imajuci u vidu situaciju.

Medjutim zanima me kako si dosao bas do tog kataklizmickog scenarija?
Citat:
Mora pod hitno da se ukine SSP, da se oporezuje iznošenje dobiti iz naše zemlje stopom od 50% za oreduzeća i 75% za strane banke, da se otvore naše banke i svo poslovanje državnih subjekata vrši isključivo preko njih, da se vrati u zemlju sav naš novac, i mnogo drugog

Cestitam, ovim si nam efektivno ubio privredu.
Inace u Srbiji posluju samo domace banke osnovane po domacem zakonodavstvu dok vlasnici mogu biti domaci i strani pravni subjekti.

offline
 • Pridružio: 26 Jan 2015
 • Poruke: 99

raykan ::Ne razumem te bas, kazes da je izbalansiran (ne znam sta to znaci) a zatim kazes da je vestacki podignuta vrednost dinara i da je treba sniziti (sto sam i ja predlozio)???? Tvoje neslaganje je skriveno slaganje nego zelis da mi oponiras Very Happy
Inflacija nije uvek losa stvar, kad se primeni kad treba i kako treba. Leci mnoge boljke koje mi imamo. Kratkorocno bi bolela, naravno.


U sustini se slazemo, osim inflacije. Inflaciju treba drzati sto nize, ali uvek u plusu.

U monetarnoj teoriji kurs treba da bude odredjen na trzistu deviza. Nas dinar nije daleko od balansa, zato sto dotacije rodjaka iz inostranstva vestaci podize vrednost dinara. 2,5-3 milijardi evra godisnje je oko 5% BDP. Zbog toga bi NBS trebalo da intevenise na deviznom trzistu i da godisnje devalvira vrednost dinara cak i vise nego sto ste spomenuli (4-6%), da bi kurs stvarno bio realan.
Nadam se da sam sada razumljivije napisao svoje zapazanje.

online
 • S2M  Male
 • Legendarni građanin
 • Ein Albtraum für eine Sushi-Herde.
 • Pridružio: 21 Nov 2009
 • Poruke: 5073

Predsednik Evropskog saveta, Šarl Mišel.Uz ekonomske, potrebne su još neke reforme.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 839 korisnika na forumu :: 37 registrovanih, 4 sakrivenih i 798 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: -[CoA]-, A.R.Chafee.Jr., ALBION101, amonsrb, Boris Bosiljčić, BSD, DonRumataEstorski, Dorcolac, Drug pukovnik, Fog of War, Frunze, GandorCC, krkalon, kybonacci, ladro, MB120mm, Mercury, mgolub, mile23, Mimikrija, nemkea71, Panter, Parker, pein, perko91, pvoman, Ripanjac, Rocker, S2M, sakota79, Sale.S, savaskytec, stegonosa, Vatrogasaccc, vsn111, W123, zastavnik