-Vojna ergonomija-

1

-Vojna ergonomija-

offline
 • Pridružio: 21 Nov 2007
 • Poruke: 6114

Ergonomija je nauka koja se bavi dizajnom proizvoda tako da oni najbolje budu prilagođeni ljudskom telu.
Ergonomija se uglavnom shvata kako je to definisano u prethodnoj definiciji. Ipak, ona, u suštini, ali i sadržajno jeste multi i interdisciplinarna nauka koja se bavi sistemom čovek-mašina kako bi se mašina prilagodila čovekovim bio-psiho-socijalnim ograničenjima i zahtevima kako bi upotreba mašine bila efikasnija, bezbednija i pouzdanija. Pod pojmom mašina podrazumeva se svaki materijalni predmet sa kojim čovek dolazi u dodir prilikom obavljanja nekog posla, tako da je mašina tastaura računara, obična olovka, ali i lokomitiva, automobil, avion itd. Na početku nastanka ove nauke, neposredno posle Drugog svetskog rata, akcenat je bio na prilagođavanje mašine (shvaćene na prethodan način) ljudskom telu i njegovim ograničenjima. Ipak, danas se ne može zanemariti da čovekova psihička i socijalna ograničenja, potrebe, zahtevi mogu biti takođe limit u korišćenju nekog sredstva i da i njih treba učitavati prilikom projektovanja tehničkog sredstva ili tehničkog sistema.
Nastanak ergonomije se vezuje za brzi razvoj tehnike i tehničkih sredstava koja su bila sve savršenija i efikasnija, ali se onda javio čovek kao onaj koji svojim ograničenjima postaje limitirajući faktor njegovog razvoja. Na primer, tehnički uzevši neko najsavršenije sredstvo nije "ergonomsko" ako ga čovek sa svojim bio-psiho-socijalnim karakteristikama ne može da efikasno koristi i to je danas limitirajući faktor tehničkog i tehnološkog razvoja.
Ergonomijom se danas bave biolozi, antropolozi, psiholozi, sociolozi..., ali sva znanja koja nosi svaka od nabrojanih i ne nabrojanih struka ne znači ništa ako se ne integrišu u skup jedinstvenih i usklađenih zahteva kooji se moraju postaviti pred projektanta ili dizajnera tehničkog sredstva da bi ono zadovoljilo sve potrebe i zahteve čoveka.
Izvor:Vikipedija
VOJNA ERGONOMIJA

PRAVILA VOJNE ERGONOMIJE

Kad govorimo o vojnoj ergonomiji može se reći da postoje dva pravila:
1.pravilo - sredstvo mora biti što ugodnije i ergonomski oblikovano za lakše korištenje od strane vojnog osoblja.
2. pravilo - prvo pravilo ni po koju cenu ne sme narušiti funkcionalnost oružja ili vojnog sredstva. Možda se čini da su ova dva pravila u suprotnosti, i ako to mislite uglavnom ste u pravu. Zato jer u vojsci ne postoji nešto kao udobnost i lakoća, nego samo funkcionalnost koja je najčešće u suprotnosti sa ugodnim. Tako dolazimo do zaključka da je 2. pravilo daleko važnije od prvog. No da li tako mora biti ?

Koliko ste se puta susreli sa oružjem i opremom toliko robustnom i teškom da nije za poverovati, nažalost to je posledica pravila br.2. Zato je obično sva oprema da bi bila što izdržljivija, napravljena čvrsto, robustno i predimenzionirano što naravno ubija u pojam pravilo br.1. No menjanjem uslova i načina ratovanja trebali bi se i menjati uslovi i pravila u korist prilagodjenosti i dizajna vojnih sredstava.
Zašto? Kao prvo bojišta se sve više premeštaju u tvz CYBERSPACE, a elektronska sredstva i senzori primarna su sredstva ratovanja i prikupljanja informacija. Vojnici koji upravljaju tim sredstvima da bi bili što efikasniji moraju imati na raspolaganju sredstva koja su ugodna i pregledna te kojima je lako manipulisati i upravljati, poput raznih konzola i displaja. Sve je manje klasičnih kopnenih vojnika a i oni se koriste više kao specijalne snage a manje kao klasična pešadija.
Danas čak i oprema vojnika u pešadiji sadrži sve više elektronske a manje druge opreme, jer takva oprema u kratkim i munjevitim operacijama više nije potrebna. Mašine i uređaji polako zamenjuju klasičnog vojnika i oni preostali da bi mogli upravljati tom vojskom uređaja i strojeva moraju biti prilagođeni za vizuelni i audio INTERFACE sa takvom opremom. Da bi se to moglo postići oprema se nužno mora dizajnirati i prilagođavati za ugodano i ergonomsko korištenje a to znači da pored funkcionalnosti i pravilo oblikovanja i dizajniranja dolazi do izražaja.
Nekad se nije gledalo na komotnost vojnika pri radu sa sredstvima iako je komotnost direktno proporcionalna učinku urađenog posla ili operacije. Pa je tako vojnik koji je radio na skupocenom uređaju od nekoliko miliona dolara, sedeo na običnoj drvenoj stolici od 10-ak dolara. Pošto je nekad vojni sastav bio baziran na služenju vojnog roka, zdravlje vojnika je bilo najmanja stavka jer su i onako u vojsci proveli samo jedan (relativno) kratak period, možemo razumeti zašto se manje ulagalo u vojnika a više u sredstva, no danas u trendovima prefesionalizacije vojske, vojnik postaje jednako važno sredstvo (resurs) kao i oružje kojim rukuje. Zato ako oružje zahteva podmazivanje i održavanje da bi funkcionisalo pravilno, tako i vojnik koji upravlja takvim sredstvom mora imati omogućenu svu ergonomiju u rukovanju i korištenju tog sredstva u svrhu maksimalnog učinka.

Naravno ergonomija nužno ne mora značiti i komfor. Ako naprimer cena povećanja komfora koji nije nužno u svrsi ergonomije i povečanja funkcionalnosti i efikasnosti postane prevelika i neisplativa, tada će se naravno uvek gledati na pravilo br. 2 odnosno pravilo funkcionalnosti.
No gde je granica razumne potrošnje na ergonomiju i osnovne funkcionalnosti. Da li zbog uštede vojnik mora spavati na podu umesto na krevetu, pogotovo ako ne postoji limitiranost objekta u smeštaju tog kreveta. Da li je cena kreveta prevelika za bilo koju vojsku, pogotovo zato jer direktno utiče na funkcionalnost i efikasnost vojnika. Takođe ista je stvar i sa vojnim sredstvima. Monitor od 19, 21 inča ili više pregledniji je za prikaz neke vojne situacije od 14 inčnog monitora, te da li je razlika u ceni toliko bitna naspram korisnosti koju donosi poboljšanje preglednosti. Drvene ili nekvalitetne stolice treba zameniti kvalitetnim ergonomskim i udobnim stolicama koje podržavaju višesatni rad i sedenje poput profesionalnih vozačkih sedišta, recimo. Tastature I tipke moraju biti lako dostupne i razumljive, a boje ugodne oku i da ne zamaraju ili iritiraju. Rasveta disperzna a ne oštra ili ubadajuća, te naravno kvalitet vazduha u prostoriji i temperatura .

Iako se danas najčešće stavke vezane za vojsku gledaju kroz limitiranost vojnog budžeta, najskuplja stavka ipak su životi.
Ergonomski i kvalitetno urađen oblik oružja il npr. drška oružja…. pištolja vištestruko vraća uloženi novac kroz spasavanja života i sačuvanje imovine.
Takođe osiguravanje nužnih ljudskih uslova za rad vojnika, višestruko se vraća kroz kvalitet odrađenog rada kao i povećanje učinka i morala.
Svaki vojnik koji radi sa mišlju da njegova zemlja daje sve od sebe da on može odraditi svoj posao najbolje što može, višestruko je bolje motivisan za razliku od onoga na kojem država gleda samo kako da uštedi i da ukine osnovne stavke nužne za rad vojske.

Izvor:http://www.airforcehelper2000.netfirms.com/vojna_ergonomija.htmlRegistruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Proučavanje međuvremena
 • Pridružio: 17 Maj 2006
 • Poruke: 22782
 • Gde živiš: I ja se pitam...

Dobro je što se ova tema našla na VTD jer je vojna ergonomija vitalna stvar kad su oprema i naoružanje u pitanju. Može se razgovarati i o vojničkom konforu jer i on znatno utiče na učinak. O tome bi mnogo mogli da govore tenkisti, mornari (''vruće postelje''), artiljeci, a o pešadiji da i ne pričam...offline
 • Pridružio: 21 Nov 2007
 • Poruke: 6114

Sirius, hvala na podršci za moju prvu temu na VT forumu..
Nisam htela da postavim pitanje u uvodnom postu jer tekst sam po sebi nosi to pitanje...
S obirom da smo društvo koje je prošlo kroz tranziciju i još uvek je u njoj na kraju, i iza sebe ima kriznih perioda koji su ostavili svoje tragove na svim poljima, nivoima, bivstvovanja, a na vojsku najviše zar ne...kad gledamo taj tehinčko-tehnološki-ljudski aspekt..
Koliko mi pratimo neke svetske il bar evropske trendove, da li se ergonomijom bavimo samo na sajmovima i teorijski ili i praktično i koliko...
Ono što nam sigurno ne nedostaje su obrazovani ljudi, tehničko-tehnološko znanje....
I u to uvek treba ulagati i to ceniti...
Nedostaju finansijska sredstva kao i uvek...
Ako se već ide na profesionalizaciju vojnog kadra, i ukidanje vojnog roka onda valjda postoji svest da je motivisan vojnik (osim motiva patriotizma) onaj o kome i država brine kao što je rečeno...
Ergonomija je rekla bih u našoj vojsci globalno pitanje od uniforme do teškog naoružanja od pešadije do mornarice, od kasarne do kokpita aviona..

offline
 • Kibo  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 03 Okt 2007
 • Poruke: 7560
 • Gde živiš: gde i mnogi Srbi pre mene

Ma sto nisu procitali ovo oficiri iz VJ a o onima iz JNA i da ne pricam. Mislim, okej lepo je to da za ljude koji su dugo u vojsci bude nesto i ergonomicno. Ovde se zaboravlja jedino da godinu dana ili nekada i godinu i po pa i dve nije bas kratko doba. Sto se tice sest meseci to i ne ubrajam u pravu vojsku ali to je nesto drugo.

Nego kad sam procitao ovo i kad sam se setio samo opreme koju smo imali, nije imalo ni e od ergonomije. Na stranu stanje koje sam zatekao u vojsci ali makar oprema nije morala da te sece, steze, gusi i udara. I to pesadijska, znaci nista strasno.

Svako ko je nosio Gusteracu, Rap, onda onu glupu zastitnu masku koja ide ispod pazuha, da li trebam da nabrajam dalje? E svako zna kako je to kad nosis sve to. Jos ti spakuju borbeni ranac, pusku i naravno transportnu vrecu e tako sam ja nekih sest meseci svako jutro svako vece iz Panteleja u Stevan Sindjelic i nazad. Zaboravio sam slem koji ti obavezno udari u nas na lezi gotovs. I koji cuci na glavi tako da ti se cini kao da ti se glava ljulja. To su bile one stare nose kako smo ih zvali. I sad zamisli da te neko jos sa tim svim, osim transportne vrece, natera jos i da trcis. Pa ako si jos stavio i noz koji stalno mlatara. Zveckas tako lepo da te neprijatelj cuje na sto metara bez problema a oprema te sece, gusi, steze i udara.

Valjda ce ovo da se otkloni jednog dana. Ako sam ja morao da mucim muku sa takvom opremom mozda drugi nece. U svakom slucaju, kod nas sa takvom opremom su drvene stolice najmanji problem. Nego nesto je nisam cesto ni vidjao tu stolicu. Osim toga ako si pozarni onda sedis na njoj dva sata sto i nije puno. Kurir dezurnog oficira kasarne, vec je puno udobnije e vise nigde nisam sedeo osim na BOV-u i u BOV-u sto je milina jedna osim kad si na otvorenoj kupoli, BOV pici a temperatura je nekih minus deset. Samo jedna rec, ´ladno.

Nadam se da ce neko i da procita ovaj tekst i da se priseti koliko je verovatno miliona vojnika (racunam tu i doba SFRJ odnosno JNA) moralo da prodje kroz ovake muke.

Neka makar ovim mladjima olaksaju a to i nije neki veliki problem samo treba volje.

offline
 • Pridružio: 26 Dec 2005
 • Poruke: 4735

Kibo pročitaj definiciju ergonomije pa onda daj starešinama da čitaju to štivo.

PS Očekivao sam tvoj post sa kuknjavom na opremu koja te je stezala, gušila, od vrata ti pravila feder.... Smile

offline
 • Kibo  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 03 Okt 2007
 • Poruke: 7560
 • Gde živiš: gde i mnogi Srbi pre mene

Rade, pa bilo tako ali sta ces. Nego imao sam ja srecu sto sam vise nosio slemofon ali zaista se secam prvo pesadijske obuke i stvarno je bilo gadno. Sta cu brate, ja otisao sa 26 godina u vojsku i sta cu kad sam krupan, pa nisam ja tome kriv. Al ono nikako nije moglo da se podesi pa okreni kako hoces. Znam da nisu ni drugi bolje prolazili i nije ovo kuknjava vec samo kazem da moze i bolje. Evo pogledam ovde u Austriji njihovu vojsku i setim se one nase opreme, brate mi ko da smo izasli sad iz drugog svetskog rata. Ne zezam se.

offline
 • Pridružio: 18 Jun 2005
 • Poruke: 1188
 • Gde živiš: Springfild

Kibo :: Evo pogledam ovde u Austriji njihovu vojsku i setim se one nase opreme, brate mi ko da smo izasli sad iz drugog svetskog rata. Ne zezam se.

Mozda, al mi smo i dobili taj rat Ziveli :Z

offline
 • Pridružio: 13 Dec 2006
 • Poruke: 167
 • Gde živiš: Beograd, SRBIJA

Interesantna tema...

Da li neko zna kojim se jedinicama u VS daje nova oprema na ispitivanje npr. novi model čizama, uniforme i tome sl. ? I koliko, u proseku, vremenski traje takvo ispitivanje?

offline
 • Pridružio: 21 Nov 2007
 • Poruke: 6114

Citat:Kibo ::
Evo pogledam ovde u Austriji njihovu vojsku i setim se one nase opreme, brate mi ko da smo izasli sad iz drugog svetskog rata. Ne zezam se.


Mozda, al mi smo i dobili taj rat
Udaljiću se malo od teme al ajde,
To za dobijanje nekog rata, kad već do njega i dodje, često nije samo stvar tehnike i opreme i ergonomije već i drugih stvari od morala, kolektivnog duha, patriotizma, motiva, filogeneze , sposobnosti improvizacije, inteligencije, snalažljivosti, jačine ličnosti i koječega još...

Tehnika i čovek su u interakciji i kauzalno povezani, al čovek je ipak u svemu tome primarni faktor.
Bez ljudskog faktora kakva god da je tehnika , je beskorisna, ne bi da idem u budućnost previše kad će biti možda i drugačije Mr. Green

offline
 • Proučavanje međuvremena
 • Pridružio: 17 Maj 2006
 • Poruke: 22782
 • Gde živiš: I ja se pitam...

Rade, možeš li da nam pobliže objasniš tehologiju ''vrućih kreveta'' i na kojim brodovima, do kog deplasmana, se koristi? I , naravno, ima li to veze sa ergonomijom ili je ekonomija i komfor u pitanju?

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 473 korisnika na forumu :: 15 registrovanih, 1 sakriven i 457 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: _Rade, AMCXXL, boolero, darkangel, GreenMan, Joja, m0nstrum_, Marko Marković, nemkea71, novator, pein, Snorks, Srki94, trajkoni018, zixmix