Vojna industrija na području ex-Jugoslavije

19

Vojna industrija na području ex-Jugoslavije

offline
 • inskk 
 • Zaslužni građanin
 • Pridružio: 19 Maj 2011
 • Poruke: 602

Napisano: 11 Jan 2017 17:12

Mene ne zanima takmičenje, već pokušavam da skontam koliki je ukupni kapacitet proizvodnje municije manje od 12,7 bio uspostavljen u SFRJ Wink

Zato i pitam da li ima još neka fabrika u ex-Yu?

Dopuna: 11 Jan 2017 17:21

Potpuno sam zaboravio na Pobjedu Sport Technology Embarassed

Oni su imali 6,6 miliona EUR prihoda u 2015. godiniRegistruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Automatika i sistemi upravljanja motornim vozilima
 • Pridružio: 29 Avg 2011
 • Poruke: 5013

Citat: Danas smo pustili u rad dve nove linije za automatsku proizvodnju čaura koje će za dodatnih 30 odsto povećati kapacitet proizvodnje „Prvog partizana“. Ova fabrika od 2012. godine, kada je imala ukupan promet više od 3 milijarde dinara, do danas beleži rast prometa i ovu godinu završava sa više od 8 milijardi dinara ukupnog obima posla. Rast obima posla pratio je i porast prosečne zarade radnika u "Prvom partizanu", rekao je ministar Gašić.

http://www.mod.gov.rs/lat/9044/ministar-gasic-obisao-9044

Po tadasnjem kursu dolara u odnosu na dinar, to je ajde da kazemo ugrubo nekih 73 miliona dolara.offline
 • Pridružio: 11 Jan 2015
 • Poruke: 301

Malo poduzi tekst o namjenskoj industriji.
link

Izgleda da ona prica o vlastitoj proizvodnji pjesadijskog naoruzanja u BiH ipak realna.

Citat: Druga ključna stvar jeste razvoj i ulazak u serijsku proizvodnju prve bosanskohercegovačke puške. Riječ je o novom proizvodu, prvom takvom u Bosni i Hercegovini, ali o tome se još ne govori. Direktor Direkcije za namjensku industriju Federacije BiH Ismet Briga kazao nam je da o tome ne može govoriti.

“Istina je da imamo to u strategiji razvoja namjenske industrije, pripreme su u toku i proizvod je u fazi razvoja. To je sve što mogu kazati. Kada se razvija i brezova metla, podaci su tajni, a kamoli puška”, istakao je Briga.


Vec postoji izgleda neka firma koja se bavi proizvodnjom dijelova za puske AR i AK.
http://ac-unity.com
Mozda ce oni raditi tu pusku. Ali oni su sudeci po linkovanom tekstu jedna od 5 privatnih tvornica namjenske industrije. A u najavama proizvodnje bosanske puske se je radilo o planovima enitetske vlade za proizvodnju pjesadijskog naoruzanja u BiH.

A posto je razvoj puske vec u toku znaci mora postojati vec neka firma koja vec radi na toj pusci.

offline
 • inskk 
 • Zaslužni građanin
 • Pridružio: 19 Maj 2011
 • Poruke: 602

Vlada FBiH je na sjednici krajem decembra 2016. odobrila proizvodnju te puške, to je već gotova stvar. Po nazivu i opisu koji je dat u odluci, radi se o submachine gun, 9 mm

Vjerovatno će konačni proizvod biti prikazan u narednih nekoliko mjeseci

offline
 • Pridružio: 11 Jan 2015
 • Poruke: 301

Namjenska u BiH se razvija eksplozivno.

Citat:SARAJEVO - U prošloj godini izdato je 228 dozvola za izvoz naoružanja, vojne opreme i proizvoda dvojne namjene iz Bosne i Hercegovine. Ukupna vrijednost roba na izdatim dozvolama iznosi 305.460.670,00 evra, odnosno 597.429.142,00 KM. Postoji još predmeta za koje je podnesen zahtjev za izdavanje dozvola u prošloj godini, ali su u fazi dobijanja potrebnih saglasnosti i mišljenja od nadležnih ministarstava. Ovo je za N1 potvrđeno u Ministarstvu ekonomskih odnosa i spoljne trgovine Bosne i Hercegovine. Izvoznici koji su prednjačili u prodajama u 2016. godini uglavnom su preduzeća namjenske industrije iz Federacije Bosne i Hercegovine, i to:
- UNIS "GINEX" d.d. - Goražde,
- "IGMAN" d.d. - Konjic,
- "Pobjeda Technology Goražde" d.o.o. - Goražde,
- "PRETIS" d.d. - Sarajevo,
- BNT „Tvornica mašina i hidraulike“ d.d. - Novi Travnik
- "BINAS" d.d. – Bugojno, te
- "MATRA GROUP" d.o.o. - Banja Luka

Više detalja na: http://www.nezavisne.com/novosti/bih/Iz-BiH-izveze.....eme/408388


I opet neka nova firma na listi. Ovaj put Matra Group iz BL.

Imaju i stranicu vec izradjenu e ne kao neki u fazi izrade. Imaju snimak proizvodnje okvira za kalas a u ponudi imaju jos artiljerijske upaljace i granate 40 mm.

offline
 • Automatika i sistemi upravljanja motornim vozilima
 • Pridružio: 29 Avg 2011
 • Poruke: 5013

I tamo kao i kod nas, novinari ne prave razliku izmedju vrednosti izdanih dozvola za ugovorene poslove, i realizacije datih poslova.

offline
 • Pridružio: 13 Feb 2011
 • Poruke: 2814
 • Gde živiš: tamo daleko...

Banjalucki Kosmos je radio okvire za kalasa, moguce je da je to ta Matra Grupa.

offline
 • inskk 
 • Zaslužni građanin
 • Pridružio: 19 Maj 2011
 • Poruke: 602

Citat:
Federalni ministar energetike, rudarstva i industrije Nermin Džindić

Zabilježen najveći uspon u istoriji namjenske industrije, plan udvostučiti prihode

TV1: Vjerovatno najveći uspjesi Vašeg ministarstva vezani su za namjensku industriju. Prije nekoliko dana vratili ste se iz Abu Dabija gdje ste prisusvovali Međunarodnom sajmu odbrane. To je jedan od znajačnih događaja. Šta se dešavalo?

DŽINDIĆ: To je jedna od najvećih manifestacija tog tipa u svijetu. Prisustvo preko 250 zemalja i 250 izlagača na tome sajmu govori o ozbiljnosti i značaju. Potpisano je 5,26 milijardi ugovora dodatno govori da mi moramo biti na takvim sajmovima. Prvi put smo bili jedinstvenina tome sajmu i predstavljali BiH sa svim direktorima iz namjenske industrije i sa našom krovnom firmom Unis Group koja je 100 posto vlasništvo Vlade FBIH, a koja objedinjuje marketinški naš izlet u svijet. Mogu sigurno reći da smo super dobro prošli. Dosta dobrih kontakata i ugovora je pred nama. Kada ih ispunimo samo nam slijedi bolje i bolje.

Što se tiče namjenske industrije generalno 2016.godina je završena sa prometom od 230 miliona KM što je najveći uspon otkada postoji namjenska industrija FBIH. Plan za 2017.godinu nam je 305 miliona. To je plan koji je pravljen na osnovu potpisanih ugovora a ne osnovu najava i prijedloga. Šta je rezultiralo takvim usponom? Bio sam direktor Pretisa i u tome periodu u suštini shvatio sam šta je problem u državnim kompanijama. U tome procesu u Pretisu napravio sam jednu reorganizaciju , zamjenio sve direktore koji su tad bili, a bilo ih je pet. Stavili smo jednog direktora i jednog pomoćnika. Zatim smo uradili reorganizaciju po svim koordinatama od direktora do održavanja proizvodnje. Posvetili smo veliku pažnju kupcu, samim time smo proizvodnji posvetili veliku pažnju. Tad je potpisan ugovor od 12 miliona dolara za Saudijsku Arabiju što je spasilo Pretis do današnjeg dana. Realizacijom tih promjena koje smo napravili mi smo spasili Pretis. Dolaskom na novo mjesto, pošto sam srcem vezan za namjensku industriju onda sam nastavio da tu politiku podržavam maksimalno. Rezultat tog zajedničkog rada u reorganizacijskom procesu u kompanijama u namjenskoj industriji doveo je do toga da smo ove godine imali najveću realizaciju. Dobro se sjećate da je prije ovoga mandata u prošloj Vladi, svake dvije tri sedmice pred Vladom bio štrajkova iz različitih firmi. Danas te firme redovno uplaćuju poreze i doprinose, redovno servisiraju plaće i svi su sklopili ugovore da 2017. i 2018.godina bude sigurna i stabilna.

TV1: Je li ovaj trend održiv?

DŽINDIĆ: Obzirom na situaciju, globalno u svijetu kada pogledamo, trend ne samo da je održiv, nego uz desetak razvojnih projekata koje smo počeli 2015.godine a rok za završetak tih projekata je u 2017. i 2018.godini, nakon što završimo te projekte i dobijemo odobrenja od resornih ministarstava i Vlade, nakon što izvršimo određene testove i dobijemo odobrenja za njihovu upotrebu mislim da samo taj rezultat možemo zaslužiti. Mi smo od 2015.godine aktivirali deset razvojnih projekata koji će ako se završe a već smo na 45 posto realizacije toga, sigurno udvostručiti prihode ako ne i više.


Citat:Unis Ginex Goražde povećao izvoz i u prošloj godini zaradio blizu 10 miliona KM

Kompanija Unis Ginex iz Goražda prošle godine ostvarila je poslovne prihode od 36,5 miliona KM, što je za oko 7,5 miliona KM više nego u 2015.

Firma je lani ostvarila čistu dobit, odnosno zaradu od 9,8 miliona KM, izvještava BiznisInfo na osnovu finansijskog izvještaja ove kompanije.

Ovo je pokazatelj rasta i razvoja namjenske, odnosno vojne industrije u BiH koja je u velikom usponu.

Ginex je prošle godine ostvario prihode od izvoza u iznosu od 29,3 miliona KM, a od prodaje na domaćem tržištu u iznosu od 6,8 miliona KM.

Upravo je snažan rast izvoza vodio ovako dobrom rezultatu.

Ginex proizvodi inicijalne kapisle za municiju različitih kalibara, detonatore i upaljače za ručne bombe i dimne kutije, razne elektro kapisle i pripale za raketne sisteme itd.

Zemlje u koje izvozi su: Srbija, Crna Gora, Slovenija, Hrvatska, Rumunija, Bugarska, Grčka, Slovačka, Mađarska, Njemačka, Španija, Švajcarska, Turska, Francuska, Malezija, Tajland, Filipini, Saudijska Arabija, UAE, SAD, Belgija, Holandija, Danska, Malta, Italija, Izrael, Egipat, Čile, Urugvaj, Južna Afrika i dr.


Ziveli Ziveli Ziveli

offline
 • Pridružio: 11 Jan 2015
 • Poruke: 301

https://www.klix.ba/biznis/komandant-eufor-a-nadgl.....70217083#1

Citat:Komandant EUFOR-a generalmajor Friedrich Schrötter je zajedno s Timom za inspekcije Odjela za zajedničke vojne poslove (ZVP) EUFOR-a posjetio tvornicu municije “Igman” u Konjicu.

Svrha ove posjete bila je da se osoblje EUFOR-a upozna o proizvodnim procesom u "Igmanu" i nadgleda inspekciju proizvodnog pogona koju su izvršili inspektori Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa (MVTEO).

Komandanta EUFOR-a su na dolasku dočekali generalni direktor "Igmana" Džahid Muratbegović i glavni inspektor iz MVTEO Milomir Hršum. U glavnoj zgradi preduzeća "Igman" organizirana je uvodna prezentacija o istorijatu firme, proizvodima i svrsi inspekcije MVTEO.

Posjetioci su zatim otišli do podzemnog proizvodnog pogona gdje im je Muratbegović pokazao veliki broj mašina i ljudi potrebnih da bi se, od šipke metalne sirovine do metka, proizvela malokalibarska municija.

"Naročito sam zainteresiran za dva aspekta ove posjete, a to su informacije o budućem razvoju ove firme i metodologija i rezultati same inspekcije. Oba aspekta su od ključne važnosti da bi se osigurao razvoj i konkurentnost ove firme, što će također biti od direktne koristi za ukupni ekonomski sektor BiH", kazao je komandant EUFOR-a.

Tvornica "Igman" proizvodi malokalibarsku municiju za civilnu i vojnu upotrebu i izvozi svoje proizvode diljem svijeta. Osnovana je 1950. godine, a u vrijeme bivše Jugoslavije proizvodila je i do 150 miliona komada municije godišnje.

U vrijeme nakon Dejtonskog sporazuma, proizvodnja je zbog gubitka tržišta pala na samo 10 posto prijeratne. Investicijama Vlade Federacije BiH i zbog rasta na tržištu, proizvodnja se do danas povećala na skoro 110 miliona komada municije godišnje, saopćeno je iz EUFOR-a.

Odjel za zajedničke vojne poslove EUFOR-a zadužen je da, kroz vršenje nadzora firmi namjenske proizvodnje u BiH, daje doprinos održavanju sigurnog i stabilnog okruženja u BiH, kako bi se postigao krajnji cilj Operacije “Althea”.


A vidi ovog svabu sto je zabrinut za razvoj i konkurentnost tzvornice Igman. Wink

offline
 • Pridružio: 30 Mar 2011
 • Poruke: 446

Citat:Preduzeće "Orao" u Bijeljini je kadrovski i tehnički kvalifikovano za remont motora "Viper 632-43", rečeno je nakon sastanka predstavnika "Orla", gradonačelnika Bijeljine Miće Mićića i delegacije Malezijskog kraljevskog vazduhoplovstva.
Predstavnici Malezijskog kraljevskog vazduhoplovstva boravili su u trodnevnoj radnoj posjeti preduzeću "Orao" u Bijeljini gdje su izvršili audit ovog preduzeća radi ocjene njegove prihvatljivosti za remont motora "Viper 632-43", saopšteno je iz Gradske uprave.


Arrow

Citat:Royal Malaysian Air Force operates 10 MB-339AM and 8 MB-339CM.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 342 korisnika na forumu :: 3 registrovanih, 1 sakriven i 338 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 1540 - dana 15 Jul 2016 20:19

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: Dimitrise93, drasko003, nadag