Aerodrom cerklje ob krki danas

3

Aerodrom cerklje ob krki danas

offline
 • Zidam zgrade i fasade ......... I armiram, betoniram. Utovaram, istovaram i nikad se ne odmaram.
 • Pridružio: 14 Dec 2005
 • Poruke: 25362
 • Gde živiš: Na istoj adresi ali promenih četiri države

Istorija aerodroma
Citat:Poceci aerodroma Cerklje ob Krki idu u godinu 1938, iako su travnjak na kojem je kasnije nastao aerodrom koristili i prije ali kao pomocno uzletiste. Tadasnje vojne vlasti Kraljevine Yu za izgradnju aerodroma odlucile su se nakon struno priznatih i provjernih pokazatelja o ugodnim meteroloskim i geografskim uvjetima. Najprije su izgradili travnato uzetno sletnu stazu. Od objekata uz stazu bilo je nekoliko drvenih baraka. Maja 1938. tu je prisilno sletio francuski avin Bloch 210, koji je letio za Rumunjsku. U proljece 1939. na aerodromu je bilo od 8 do 12 zrakoplova, koja su to vrijeme bila zastarjela. I kao zanimljivost , vec maja 1939. na aerodromu je organiziran prvi aeromiting.

Drugi svjetski rat na aerodromu je docekala Sesta zracna izvidjacka skupina, koja je djelovala u okviru 7. armije. Bila je opremljena s dvanaest dvokrilaca tipa Breguet XIX i jednim Fi-156 Stroch, koji se koristio za kurirske zadatke. Za napada 6.travnja 1941. njemacki piloti iz sastava Fligerfuehrer Graz sa svojim avionima na zemlji unistili 9 Bregueta. Ostala su istog dana napravila vise izvidjackih letova , no od straha da nebi bili unisteni sljecu na pomocni aerodrom Brege kod Brezica. Tamo ostaju do 10.4.1941.

Po kapitulaciji Kraljevine Yu aerodrom dolazi pod njemacku upravu. Kako su shvatili vaznost aerodroma na njemu su zaposlili vise lokalnog stanovnistva za njegovu modernizaciju . Vec u jesen 1941. uredjeno je dodatno utvrdjivanje, prosirena i produzena je poletno sletna staza i izgradjena tri zidana objekta.

Gradnja je zavrsena u proljece 1942. Tokom rata na aerodromu je gostovalo vise njemackih jedinica. Od borbenih bili su tu Me 109 G iz sastava 4 skupine 27 lovackog puka Luftwaffe, koji je od 23.3.1944. do 4.4.1944. bio smjesten u Grazu. Razlog za premjestanje na aerodrom Cerklje bio je u napadima saveznickih aviona , a pogotvo nakon napada 25 julija 1944. . Na aerodromu jedno vrijeme bili su i Ju 87 iz skolske eskadrile A/B 14 i jurisnog puka SG 151. Junkerse Ju 87 su doveli na aerodrom Cerklje ljeta 1944, nakon saveznickog napada na Celovec. Postoji mogucnost da su na aerodromu jedno vrijeme i avioni Me 109 77 lovackog puka Luftwaffe , koji su tokom rata bili smjesteni neko vrijeme u Ljubljani.

U noci 7 na 8 juli 1943. partizani napadaju aerodrom. Bili su to borci 5. udarne brigade I. Cankar. Bilo je unisteno 5 aviona i dio tehnicke opreme. Pocetkom 1945, kad su na aerodromu bili avioni NDH zracni napad izvsili su i partizanski avioni.

Krajem rata , 9. maja 1945., partizani na aerodromu zarobljavaju jedan, ispravan Me 109 G, koji je pripadao zrakoplovstvu NDH. Uz njega na aerodromu bilo je vise unistenih aviona, po cemu se da naslutiti da je aerodrom jedno vrijeme bio koristen od strane NDH.

Po zavrsenom 2. svjetskom ratu aerodrom preuzima JA (JNA).Privremeno su tamo smjesteni Il-2. Kad je 21 maja 1947. osnovan u Ljubljani 83. lovacki puk (prije 254 lovacki puk) opremili su ga sa Me 109 G-10/14 i u oktobru 1948 premjestili u Cerklje. Jakove su povukli. Puk je bio u Cerkljah do ljeta 1951 a onda se premjesta u Pulu. U Cerkljama u medjuvremenu , tocnije od 5.12.1949. iz djela 83 lovackog puka, osnovan 172 zrakoplovni puk, koji je bio u sastavu 44 divizije. Sve skupa u puku je bilo 36 zrakoplova, cinile su ga cetri eskadrile, od kojih je jedna bila stabna. Novembra 1950 su 172 lovacki puk preselili u Zemunik kraj Zadra.

Na aerodromu Cerklje uz vojne bile i civilne aktivnosti. Jedna od njih bio je i 1. sve jugoslovenski slet jedrilicara 194 godine. Pripredba pak je bila pod pokroviteljstvom tadasnje vojen oblasti. Godine 1953 pocinje gradnja 2500 m duge poletno sletne staze. Uredjivanje je trajalo sve do 70 tih, kad je aerodrom dobio danasnji izgled.

Nakon 1953 najprije su tu bila smjestena dva puka s avionima F-84 G i jedan sa F-86E, To su bili 82 LB zrakoplovni puk (Panteri) opremljen sa avionima Republic F-84 G-13RE, 109 lB zrakoplovni puk (Pume) s istim tipom aviona i 184 izvidjacki zrakoplovni puk (Vidre) sa F-86E. Kasnih 60 tih po reorganizaciji JRV 1964. dolaze avioni tipa Jastreb i Galeb. Nakon toga krjem 80 i pocetkom 90 tih stizu Orlovi i Super Galebi. Zadnji zapovjednik zrakoplovne brigade u vremenu SFRJ bio je pukovnik Joze Jeric iz Celja.

U prijelomnom vremnu 1991. aeodrom Cerklje bilo je jedno od najvecih u tadasnjoj Yu. Na njemu je bila stacionirana 82 zrakoplovna brigada , koju su cinile tri eskadrile 237 LB esk. sa J-21 i NJ-21 Jastreb; 238. LB esk sa J-22 i NJ-22 Orao i 351. izvidjacka eskadrila sa IJ-21, INJ-21 Jastreb te IJ-22 i INJ-22 Orao. Sve skupa na aerodromu je bilo 67 aviona, 1200 oficira, podoficira, vojika i civila te dio specijalne jedinice iz Nisa. Uz to tu je gostovalo 30 helikoptera iz Zagreba , Nisa i Mostara. Dana 27 junija1991. pripadnici 25 obmocnog (podrucnog) staba TO izvrsili minobacacki napad na aerodrom. Napad je poceo oko 20.45, a teritorijalci su ispalili 10 mina. Svi avioni i helikopteri u opasnosti od novog napada su istu noc i sledeceg dana napustili aerodrom i odletjeli vecim djelom u Bihac. Nakon toga u vrijeme moratorija vojnici Jna sa podrucja aerodroma odvezli svu tehnicku opremu i sredstva, objekte pak unistili. Zadnji pripadnik JNA napusta aerodrom 26 oktobra, a preuzimaju ga pripadnici 25 obmocnog staba TO iz Brezica. Uskoro 20 novembra 1991. na aerodromu se odrzava prva svecanost davanja vojne prisege pripadnika To iz cijele Slovenije.

U pocetku ljeta 1992 u vojarnu na aerodromu smjestaju 210 ucni centar TO RS, maja iste godine pak preseljavaju na aerodrom i 25 obmocni stab TO Brezice. Januara 1993. u okviru aerodroma pocinje sa radom i 24 oklopnomehanizirani bataljon. uz to se naaerodromu obnavljaju objekti i kao zadnja jedinica na aerodrom se useljava skolski dio 15 letalske brigade VL SV sa helikopterima Bell 206 AB i avioni Zlin 142 L i 242L

U trenucima priblizavanja NATO-u, 1998 na aerodromu Cerklje izvodi se zdruzena vjezba CAE, .Posebna cast pak je bila ukazana Sloveniji i aerodromu kad su od 28 junija do 1.jula 1996 na aerodromu gostovali Thunderbirdsi Zracnih snaga SAD i izveli svoj program.

U ponedjeljak 3. aprila 2000 za pripadnike i zrakoplove 15 brigade vojnog zrakoplovstva SV bio poseban dan. U prijepodnevnim satima po kratkoj svecanosti sa Brniskog aerodroma poletjeli su Pilatusi PC-9 i PC-9M i odletjeli prema aerodromu Cerklje ob Krki , nnjiohovom novom domu. NA Brniku su ostali samo helikopteri Bel 412 i transportni avion L 410. Uzrok seljenju u Cerklje je prostorna stiska, koja se pojavila na vojnom dijelu aerodroma Brnik po dolasku novih 9 PC-9M prosle godine. Isto tako pa je na aerodrom Cerklje preseljeno i kompletno zrakoplovno uciliste. Za smjestanje helikoptera i aviona uredjeni su zapustene hangare (4) , uz to obnovilo stambene zgrade za osoblje i pilote. Uz to u toku su pregovori oko obnove kontrolnog tornja.

Jedinica smjestena u Cerkljama, imenuje se Letalska skupina Cerklje. Sastavljena je od skolsko trenazne (STRESK) i letalske eskadrile (LETESK) . Skol trenaza je satavljena od helikopterska dijela , koji ima 3 helikoptera Bell 206 B-3, i avio dijela koji je opremljen sa Zlinovima 242L . U avio brigadi pak je 12 Pc-9/Pc-9M, koji su fazi opremanja naoruzanjem.


Izvor : (KRILA juni 2000 ; 5/2000 ; str.12-13)
http://www.star.rs/armtech/pages/tekst061.htm



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • blake  Male
 • Počasni građanin
 • Pridružio: 27 Nov 2006
 • Poruke: 976
 • Gde živiš: HR

Oprostite što ovako upadam, možda se ne uklapa sasvim u temu:
Bio sam tjedan dana na aerodromu Cerklje u proljeće 1988. Došli smo sa Željave na praćenje ciljeva u zračnom prostoru. Od toga svega nisam vidio baš puno, stražario sam pokraj naših kamiona pokraj nekih kao jezera na šljunčari. Sjećam se ambulante i restorana (...gospa, lepo prosim, ali bi ste imali nekaj kovancev ?...) ali negdje iza pista u smjeru tih bara ležao je jedan odavno izrešetani avion. Otkud taj tamo? Boštjan, znaš li možda?
Kad smo se vraćali, oko onog mosta koji se prelazi kad se ide na autoput, snimao se neki film, sve je bilo puno vojske koja je glumila Nijemce, stražu na mostu, FAp-ovi s Wehrmachtovim križem na vratima...
Možda je malo off, ali onaj avion me kopka...
Pozdrav,
blake



offline
 • RJ 
 • SuperModerator
 • Gavrilo Milentijević
 • Komandir stanice milicije Gornje Polje
 • Pridružio: 12 Feb 2005
 • Poruke: 35724
 • Gde živiš: ovalni kabinet

Cerklje postaje NATO aerodrom...

Citat:
Večernji list, 5. VI 2007.

Žumberčane je uzbunila vijest da će NATO u susjednom Cerklju graditi svoju vojnu bazu

Zrakoplovi NATO-a nad Žumberkom

Autor PETAR GRUBIŠIĆ

U podnožju Žumberka, u Cerklju ob Krki u Sloveniji, nekoliko kilometara od granice, do 2010. godine NATO će podignuti zrakoplovnu bazu na bivšem aerodromu JNA kojim se sada koristi slovenska vojska.
Slovenska je vlada taj aerodrom stavila na raspolaganje NATO-ovim snagama, a Slovenci su zbog toga Cerklje već prozvali malim Avianom.

Buka spušta cijenu
Još je velom tajne obavijena namjena tog aerodroma, ali slovenske ekološke udruge pretpostavljaju da će se NATO tim aerodromom koristiti za transport i kao centrom za obuku mladih pilota. Te udruge već su se digle na noge i bore se protiv izgradnje NATO-ove baze. Osnovale su Javno partnerstvo, mrežu organizacija za zaštitu okoliša i zainteresiranih građana, koje se protivi dolasku NATO-a u Cerklje.

Toj slovenskoj koordinaciji pristupile su i neke talijanske ekološke udruge i predstavnici građana iz mjesta u Italiji u kojima se vodi kampanja za zatvaranje vojnih baza, a ni Hrvati nisu ostali ravnodušni, posebice članovi Ekološkog društva Žumberak koji su svjesni toga da će im NATO-ova baza u susjedstvu narušiti mir i donijeti velike glavobolje s onečišćenjem okoliša.

- Svjesni smo toga da ne možemo zaustaviti izgradnju NATO-ove baze u Cerklju, ali dižemo svoj glas kako bismo mjerodavne u našoj Vladi natjerali da povedu računa i o Žumberčanima koje će ugrožavati taj aerodrom. Neće se pojaviti problem samo sa zagađivanjem okoliša, nego će vrijednost zemljišta na Žumberku rapidno pasti zbog buke koju pri slijetanju i uzlijetanju u Cerklju budu stvarali NATO-ovi zrakoplovi kaže Josip Šintić, predsjednik Ekološkog društva Žumberak.

Buka umjesto cvrkuta
NATO će platiti naknadu samo građanima koji imaju posjede udaljene do 500 metara od baze. Međutim, iskustva iz Aviana govore da u krugu od desetak kilometara oko baze poljoprivrednici ne mogu dobiti certifikat za proizvodnju ekološki zdrave hrane. Stanovnici Brežica, Krškog i okolnih mjesta, od kojih je baza udaljena samo nekoliko kilometara, prosvjeduju kod slovenske vlade i, ako već ne mogu zaustaviti izgradnju NATO-ove baze, traže naknadu.

- U Hrvatskoj o tome nitko ne razmišlja. Sa susjedima u Sloveniji Žumberčani će podijeliti buku i zagađenje, a za to neće dobiti nikakvu naknadu. Znamo da ne možemo utjecati na izgradnju NATO-ove baze u susjednoj zemlji, ali moramo učiniti sve kako bi Žumberčani za to dobili naknadu jer pokušajte zamisliti kakva će im buka biti ako na dan u toj bazi bude slijetalo i uzlijetalo stotinjak vojnih aviona ističe Šintić.

Žumberčani su čuli za izgradnju NATO-ove baze u susjedstvu, ali nisu mogli ni slutiti kakve će im promjene u životu ona donijeti. Najviše će od buke i zagađenja biti ugroženi mještani Stojdrage, Kravljaka, Bregane i ostalih mjesta prekoputa Cerklja.

- Naš Žumberak poslije izgradnje baze u Cerklju neće biti ono što je danas kaže Nikola Vlatković. Potvrđuje to i Petar Stanić.

Umjesto grobne tišine koju sada narušava samo cvrkut ptica, Žumberčani će se za dvije godine morati naviknuti na zaglušujuću buku NATO-ovih zrakoplova.

offline
 • Pridružio: 19 Feb 2006
 • Poruke: 11156
 • Gde živiš: Banja Luka

@.....





offline
 • Pridružio: 05 Nov 2006
 • Poruke: 722
 • Gde živiš: ljubljana

radovi koji započinju na aerodromu cerklje.

offline
 • Pridružio: 19 Feb 2006
 • Poruke: 11156
 • Gde živiš: Banja Luka

@....

Pogled iz KT-a.

offline
 • RJ 
 • SuperModerator
 • Gavrilo Milentijević
 • Komandir stanice milicije Gornje Polje
 • Pridružio: 12 Feb 2005
 • Poruke: 35724
 • Gde živiš: ovalni kabinet

Zanimljiv link

http://www.modely.cz/airshow/t-cerkl.htm

offline
 • Pridružio: 27 Feb 2009
 • Poruke: 472
 • Gde živiš: Beograd

Slovenačko vojno vazduhoplovstvo pozvano od strane ministra Šutanovca, koji je u poseti Sloveniji,da učestvuje na septembarskom aeromitingu na Bataji.Poziv je prihvaćen. Zagrljaj
Znači da se ne odustaje od organizacije,i biće zaista internacionalni s obzirom da su mnogi već pozvani ili najavili učešće. Ziveli

offline
 • Pridružio: 17 Maj 2008
 • Poruke: 12080
 • Gde živiš: Srbija

Molgi bi otvoriti posebnu temu u vezi tog aeromotinga pa da se tu slivaju sve informacije.

offline
 • gloyer  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 23 Feb 2007
 • Poruke: 3787
 • Gde živiš: Banat

Da li se zna na čemu će leteti Slovenci?

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 692 korisnika na forumu :: 29 registrovanih, 3 sakrivenih i 660 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: antonije64, Bobrock1, cinoeye, Dimitrise93, Dorcolac, DragoslavS, Leonov, maiden6657, mercedesamg, Metanoja, Milometer, opt1, Oscar, Panter, Parker, powSrb, proka89, raptorsi, rodoljub, S1Mk3, sasovsky, Sirius, stegonosa, tmanda323, tubular, vladaa012, Yellow Pinky, ZetaMan, |_MeD_|