Kako su vojni piloti bivše SFRJ pokušali uništiti "NLO"? (monografija penzionisanog general-majora Zvonke Jurjevića)

Kako su vojni piloti bivše SFRJ pokušali uništiti "NLO"? (monografija penzionisanog general-majora Zvonke Jurjevića)

offline
 • Pridružio: 24 Mar 2011
 • Poruke: 180
 • Gde živiš: ...the land of the free and the home of the brave... :-)

Čini mi se da je već pominjano hvatanje NLO-a od strane JNA ali u dosta neozbiljnom kontekstu. Ovaj put izvor i priča mi se čine malo više uvjerljivom.

Interesuje me da li je neko od članova foruma ima slična iskustva tokom pilotiranja?

Objavljena monografija: Kako su vojni piloti bivše SFRJ pokušali uništiti "NLO"?

Penzionisani general Zvonko Jurjević, bivši komandanat RV i PVO JNA, opisao je višednevne slučajeve navodnog kontakta sa NLO-o objektima, koje je bivša SFRJ, prema njegovim riječima, čuvala kao najveću tajnu.
U monografiji, posvećenoj najvećoj vazdušnoj jedinici u Crnoj Gori, 172. avijacijskoj brigadi sa aerodroma Golubovci, objavljeno je i autentično svjedočenje o bliskim susretima sa NLO!
Penzionisani general-major Zvonko Jurjević, jedan od bivših komandanata RV i PVO JNA, opisao je fascinantan višednevni slučaj pojave NLO nad južnim dijelom Crne Gore. Tada je bio komandir 172. odreda na aerodromu "Titograd" i konstatovao je čudne situacije u prvim letačkim danima poslije novogodišnjih praznika, prenose "Niške vijesti".
- Pri izvođenju obuke u noćnom letenju, permanento se pojavljivao NLO – posvjedočio je Jurjević.
- Objekat je izgledao kao svjetleća kugla, koji se kretao i mijenjao spektar boja od bijele pa do ljubičaste. Na nebu se ocrtavao kao svijetleće tijelo, izrazito veće od najsvjetlije zvijezde. Viđan je samo u noćnom letenju, pri vedrom ili oblačnom vremenu, tako da je pri potpuno oblačnom bio jedino svijetleće tijelo na nebu, osim aviona.

Svakodnevnim praćenjem uočeno je da je dolazio "niotkuda", približno 50 minuta poslije polijetanja prvog aviona na noćno letenje. Odjednom bi se "iznikao" kao svijetleće tijelo u rejonu Nikšić - Herceg Novi, u letu u kursu 130-150 stepeni.
Uočene brzine objekta su u većini slučajeva bile nešto veće od brzine aviona u vazduhu (N-60 i J-21), znači oko 600 kilometara na sat. A kretao se i i znatno većom, ali i manjom brzinom, pa se nekada činilo kao da se ne kreće.

- Radarska stanica na Prevlaci je u manjem broju slučajeva imala od istog objekta odraz – navodi penzionisani general-major u monografiji, koju je izdao "Prometej" iz Novog Sada.
- Ali, u većini slučajeva nije ga imala na ekranu. Pojavu NLO u vazduhu su sve posade u vazduhu gotovo istovremeno uočavale i javljale u kom pravcu ga vide. Dešavalo se da se u vazduhu nađe po 12 aviona "N-60" i da ga svih 24 pilota zapaze.
NLO bi se vidio u vaduhu približno 10 minuta, a potom bi nestajao tako što bi jednostavno ugasio svijetla, pa nije moglo da se uoči u kom pravcu bi se izgubio.

Pisani su brojni izveštaji o tome, ali su pristizala i dolazila i brojna potpitanja, ponekad sa znatnom dozom nepovjerenja, kao "pratite jaču svijetleću zvezdu" i slično.

Bilo je brojnih pretpostavki, ali ni za jednu nije bilo čvršće materijalne podloge.

A, kako su na obuci imali i stranih pilota, pomišljano je da neko izviđa te aktivnosti. Zato su pretražene sve prostorije, kako bi se na aerodromu uvjerili da neko ne dojavlja vrijeme polijetanja.
Računalo se i odakle bi objekat mogao da dođe za 50 minuta, leteći različitim brzinama...
Jedne subote ili nedjelje, tadašnji komandir 172. odreda kod kuće je donio neočekivanu odluku.
Htio je da vidi šta bi se desilo u neradnom danu, bez planiranih aktivnosti, kada bi tada letilice poletjele, jer je do tada bilo zapaženo da se NLO nije pojavljivao ako nema aviona u vazduhu.

- U kasnim popodnevnim satima pozvao sam u stan tri pilota i komandira VTC, kome sam diskretno rekao da obezbijedi minimalni broj tehničara za opsluživanje četiri aviona "J-21 jastreb" - svjedoči Jurjević.
- Po dolasku na aerodrom, uveče sam saopštio šta sam zamislio, da bez najave i radio veze polete dva aviona i da vidimo šta će se desiti. Avioni su poletjeli jednovremeno, jedan u zonu Nikšić, drugi u zonu Cetinje, i tu su kružili na visini 3.000 metara.

A, poslije 40 minuta, polijeću druga dva aviona i smjenjuju prethodne u istim zonama. Posade prva dva aviona u zoni Cetinje su bili Đuro Stupar, a u zoni Nikšić Đorđe Stanković. Poslije isto toliko vremena i Zvonko Jurjević je poletio u zonu Cetinje, a poručnik Milan Maček u zonu Nikšić, dok su prethodna dva aviona odlazili na slijetanje.
NLO nije tada uočen, ali je očito da su avioni bili mamci za njegovo pojavljivanje. Jer, samo što se Jurjević popeo na 3.000 metara i tačno 50 minuta nakon polijetanja prva dva aviona, iznenada se u rejonu Budve pojavio NLO u vidu jako svijetleće kugle.
- Istovremeno me pilot Maček iz zone Nikšić zove radio vezom, kada je prvi put uspostavljena i pita "Da li ga vidite?" - navodi Jurjević.
- Odgovorio sam da vidim i da ostane u zoni i posmatra. Objekat sam doživio kao svijetleću kuglu, koja mijenja spektar boja od bijele do narandžaste, ali ne mijenja jačinu svjetlosti.

Tada se našao u kursu 310 stepeni i imao je osjećaj da se i objekat tako kreće. Činilo mu se da je rastojanje do NLO oko 10 km i da ima nešto manju visinu. Kako mu je bio tačno preko lijevog krila, dao je "gas" 95 posto i pošao oštro prema njemu.

- Snizio sam na 2.500 metara i poslije minut, pri brzini oko 600 kilometara na sat, vratio sam se u kurs 310, pri čemu mi je objekat bio ispred vjetrobrana – navodi Jurjević u monografiji "172. avijacijski odred".

- Naglo sam skinuo gas na minimalnu snagu, izvukao vazdušne kočnice i smanjio brzinu na 300 kilometara. Činilo mi se da se odstojanje od objekta ne mijenja. Pozvao sam radarsku stanicu na Prevlaci i operator je konstatovao moj radarski kontakt, ali ispred mene nije ništa vidio.

Kada je Jurjević bio iznad Prevlake, upalio je reflektor u nosu aviona, a operator je potvrdio da ga vizuelno vidi. Ali i da ispred njega na većem odstojanju uočava i vidi jako svjetio, koje se kreće u istom kursu. Povećao je potom brzinu na 450 kilometara i sa istim odstojanjem letio do Dubrovnika. Tu je NLO naglo ubrzao, pošao u penjući zaokret ka otvorenom moru i nestao iz vidokruga...

– Dobro je da ja njega ganjam, a ne mogu da ga stignem, jer šta bi bilo da se okrene i počne da ganja mene, a ne mogu da mu pobjegnem – pomislio je Jurjević poslije ovog bliskog susreta.
Po slijetanju, pilot iz zone Nikšić je rekao da ga je stalno vizuelno pratio, a vidjeli su ga i svi ljudi sa stajanke dok je bio u rejonu Budve. A, poslije ovog bliskog susreta sa NLO, Jurjević je napisao izvještaj komandi RV i PVO. Predložio je i dva aviona "Mig-21" bez plana i radio-veze prelete iz Batajnice u Titograd, i da mu se stave na raspolaganje.

Već poslije dva dana u Titograd je avionom JAT-a došao i inženjer Milivoje Jugin, koga je poslala komanda RV i PVO. U kancelariji komandira 172. odjela je formirana stručna grupa na čelu sa Juginom, i uvedena su potrebna sredstva veze.
Jurjević je sve upoznao sa do tada poznatim u vezi pojave NLO i iznio im zamisao za sljedeću noć. Da oni sa pitomcima izvodu normalnu letačku obuku, a da pri pojavi NLO, na njegovo znak svi avioni snižavaju visinu na 500 metara iznad terena, i da idu na slijetanje najkraćim putem. Dva aviona "Mig-21" bi iz pripravnosti broj jedan poletjela i išla na presretanje.
A, po planu obuke, trebalo je da se uvježba grupno letenje u sastavu para po maršruti Bioče-Nikšić-Herceg Novi-Petrovac-Tuzi-Bioče, uz promenu uloga vođa-pratilac, pa još jedan krug. Letjelo bi se na visini 2.500 metara sa šest parova u lancu.
Parovi su redom polijetali i rasporedili se po navedenoj maršruti, tako da su bili na različitim mjestima. Poslije nekih 50 minuta, kada je prvi par aviona najavio dolazak na slijetanje, NLO se pojavio u sredini prostora oivičenog spomenutom maršrutom.

- Sve posade su ga vidjele i javile u kom pravcu ga vide - navodi bivši komandant RV i PVO JNA.
- NLO se pojavio negdje između Cetinja i Danilovgrada i to na istoj visini kao i avioni u vazduhu u kursu prema aerodromu, kao da će i on na slijetanje. Dao sam preko radija ugovoreni signal, avioni su pošli na slijetanje, par "migova" je poletio, a kada je NLO krenuo u pravcu Prevlake, posade su ga odmah vizuelno otkrile.

Piloti "migova" tada dodaju "gas", polaze maksimalnom brzinom za NLO, koji je već od Prevlake letio ka otvorenom moru, ali odstojanje od njega ostaje nepromijenjeno. Avioni čak daju i dopunsko sagorijevanje, ali ne smanjuju odstojanje. Radarska stanica vidi naše avione ali i NLO, kome bilježe brzinu od 1.700 kilometara na sat! A potom radar uočava NLO iza aviona, sa brzinom oko 80 kilometara!
- "Migovi" skidaju forsaž, a kako sam po radio-vezi zaključio da su piloti vidno zbunjeni i uzbuđni, naređujem da prekinu let – svjedoči Jurjević. - NLO je nestao, a Jugin je prokomentarisao da ne postoji ovozemaljska letjelica koja ima ovakav raspon brzina, a koje ostvari u tako kratkom vremenu. Ništa konkretno nismo zaključili.

Potom su napravili i izvještaj komandi RVi PVO, a kako su sa NLO bili u kontaktu oko 15 dana, to ih ih znatno opterećivalo. Pojavili su se i prikriveni strahovi, naročito kod pitomaca, a sa drugih aerodroma su zvale kolege i pitali šta to ganjaju. Neki su podrugljivo, ili u šali, komentarisali da ganjaju vještice.

Kada je Zvonko Jurjević zaključio da ne mogu da dođu do ničega konkretnog i da im od NLO ne preti opasnost, na pripremi za dalje letenje naredio je da se više ne osvrću na pojavu misterije na nebu. Poručio je da, kada ga neko ugleda, samo treba da mu javi.
A sljedeće noćno letenje je otpočelo kao i obično, avioni su odlazili i dolazili na stajanku. Odjednom, u uobičajeno vreme, u rejonu Čeva pojavio se NLO, sa već viđenim karakteristikama. Svi koji su bili na stajanci aviona su ga ugledali i glasno komentarisali.

- Gledao sam ga, iako sam se ponašao kao nezainteresovan – potvrdio je Jurjević. - NLO se kretao prema aerodromu, a uočili su ga i posade aviona u vazduhu. Pilotima na stajanci sam tvrdio na ništa ne vidim, dok mi komandir eskadrile nije prišao i rekao da NLO vidi 100 ljudi na stajanci! Odgovorio sam glasno da ništa ne vidim, jer neću da vidim i da se prestane sa komentarima. A NLO je po dolasku iznad aerodroma ugasio svjetla i nestao. I to zauvijek
Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 30 Avg 2011
 • Poruke: 283

Bila je i prica da je jedan oboren, i da su tela odnesena na VMA na obdukciju, cak je i nesto slika postojalo sa svedocenjima doktora sa VMA cini mi se...offline
 • S-lash 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 09 Apr 2008
 • Poruke: 4899
 • Gde živiš: Slovenija

NLO ili malo jaci šljivovitz? Smile

šala, šala...

offline
 • grbe 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 20 Maj 2007
 • Poruke: 4400

Ljudi, ovo je iz knjige "172. puk". Ona je izasla evo ima godinu dana i već se pričalo o ovome.

offline
 • Luka 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 14 Mar 2011
 • Poruke: 3174

ujkozavlanje ::Bila je i prica da je jedan oboren, i da su tela odnesena na VMA na obdukciju, cak je i nesto slika postojalo sa svedocenjima doktora sa VMA cini mi se...Sam autor te priče, neki italijanski novinar, je kasnije priznao da je lažna.

offline
 • Pridružio: 03 Apr 2008
 • Poruke: 5865

Ajde sve to, ali sta trazi cetvorka (tacnije dve cetvorke) na fotki
pd859x ::
I zasto je fotka prototipa Jastreba J-21 stavljena "u ogledalu" ??
pd859x ::
Mora da su svemirci umesli prste u ovo, ili neki novinar je lupio fotke samo kolko da ih lupi ?? Very Happy Very Happy

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 735 korisnika na forumu :: 24 registrovanih, 6 sakrivenih i 705 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: babaroga, Belac91, bolenbgd, Boris BM, dane007, Georgius, HrcAk47, jna ratnik, kolle.the.kid, Kriglord, KUZMAR, Lieutenant, Marko Marković, mile33, MILO-VAN, mkukoleca, Smiljke, stagezin, stegonosa, Suva planina, Tvrtko I, vathra, Xstrim, zbazin