Na današnji dan...

49

Na današnji dan...

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 2137
 • Gde živiš: Kilometar od topolivnice

@..
1918 - Poginuo je nemački pilot Manfred fon Rihtofen (Richthofen), poznat kao Crveni Baron, koji je u prvom svetskom ratu oborio 80 aviona...

inace je Manfred Albrecht von Richthofen, imao čin Ritmajster (Rittmeister) sto bi bilo u rangu pes.Kapetana.
ovo je čin konjice,a posle prvog sv.rata uveli su ga nemacki artiljerci i oklopne jedinice.ukinut je 1945g,a u austriji se zadrzao u policiji do 1978g.bio je prisutan i u norveskoj,svedskoj,danskoj i poljskoj,a u rusiji kao „ротмистр“!Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 06 Nov 2010
 • Poruke: 11649
 • Gde živiš: Vranje

Napisano: 22 Apr 2017 23:47

Dogodilo se 22. aprila

1451 - Rodjena je kraljica Kastilje Isabela I (Isabella), jedna od najznačajnijih ličnosti španske monarhije. Sa mužem, kraljem Aragona Ferdinandom II, osnivač je španske države. Bila je pokrovitelj Kolumbovih pomorskih ekspedicija.

1500 - Portugalski moreplovac Pedro Alvares Kabral (Cabral) na putu za Indiju otkrio je Brazil.

1529 - U Saragosi je potpisan ugovor kojim su Španija i Portugalija odredile granice interesnih zona u Tihom okeanu.

1724 - Rodjen je jedan od najvećih svetskih mislilaca, nemački filozof Imanuel Kant (Immanuel) čije je delo imalo ogroman uticaj na ukupnu filozofiju ("Kritika čistog uma", "Kritika praktičnog uma", "Kritika rasudne snage", "Opšta istorija prirode i teorije neba").

1766 - Rodjena je francuska književnica Ana Lujza Žermen Neker (Anne Louise Germaine Necker), baronica od Stal-Holštajna (Stael-Holstein), poznata kao Madam de Stal. Knjigom "O Nemačkoj" dala je veoma značajan doprinos teoriji francuskog i evropskog romantizma. Njen salon u Parizu bio je čuveno mesto okupljanja intelektualaca toga vremena.

1836 - u bici kod San Hijacinta tesašani pobedilu armiju Meksika i zaplenili veštačku nogu generala Santa Ane koji je uspeo da pobegne. Danas u muzejima mogu da se nadju tri veštačke noge za koje tvrde da su pripadale generalu Santa Ani

1838 - Britanski brod "Sirijus" prvi je prešao Atlantski okean koristeći isključivo parni pogon. Putovanje od britanske luke Kork do američke luke Njujork trajalo je 18 dana i deset časova.

1870 - Rodjen je Vladimir Iljič Uljanov Lenjin, vodja Oktobarske revolucije u Rusiji 1917, osnivač Komunističke partije i prvi sovjetski lider.

1881 - Rodjen je ruski političar Aleksandar Fjodorovič Kerenski, predsednik privremene vlade od jula 1917. Smenjen je u Oktobarskoj revoluciji nakon čega je emigrirao u Francusku, a kasnije u SAD.

1904 - Rodjen je američki naučnik Robert Openhajmer (Oppenheimer). Tokom drugog svetskog rata vodio je laboratoriju u Las Alamosu u kojoj se istraživala proizvodnja atomske bombe.

1915 - Nemačka vojska je u prvom svetskom ratu na zapadnom frontu kod Ipra prvi put upotrebila bojni otrov, koji je dobio naziv iperit. Istog dana kod Melnika u Bugarskoj ubijen Jane Sandanski, jedan od vodja Ilindenskog ustanka.

1916 - Rodjen je američki violinista Jehudi Menjuhin (Yehudi Menuhin), jedan od najvećih violinističkih virtuoza 20. veka. Debitovao je u osmoj godini kao solista u violinskom koncertu Feliksa Mendelsona (Felix Mendelšohn).

1933 - Umro je engleski inženjer Frederik Henri Rojs (Frederick Henry Royce), koji je s Čarlsom Rolsom (Charles Rolls) 1906. osnovao automobilsku kompaniju "Rols-Rojs".

1935 - Završena Londonska konferencija o ratnim brodovima, koja je postavila ograničenja za brodove u tonaži i kalibru glavnog oružja

1941 - Grci i englezi vodili kod Termopila bitku sa nemcima. Ovaj put Grci nisu uspeli da izdrže tri dana.

1944 - Na aerodromu Benina kod Bengazija u Libiji u Drugom svetskom ratu formirana je Prva vazduhoplovna eskadrila Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije, koja je raspolagala sa 16 borbenih aviona "Spitfajer".

1944 - diverzantska grupa IX korpusa postavila bombu u oficirski dom u Trstu. U eksploziji nastaloj u vreme ručka, stradalo 150, a ranjeno više od 200 oficira i podoficira nemačke vojske, mornarice i policije. Dogadjaj je opisao Tone Svetina u svojoj knjizi "Zamke"

1945 - oko 600 logoraša logora "Jasenovac" pokušali begstvo. Uspelo je 60-80, ostali su pobijeni na žici.

1948 - ujedinjene arapske jedinice zauzele glavnu luku Izraela Haifu, u prvom izraelsko arapskom ratu

1969 - Britanac Robin Noks-Džonston (Knox-Johnston) uplovio je u luku Falmut i time okončao prvo putovanje oko sveta jedrilicom. Putovanje je trajalo 312 dana.

1975 - U Hondurasu je vojnim pučem smenjen predsednik general Osvald Lopez Arelano (Osvaldo Lopez Arellano).

1977 - optička vlakna prvi put upotrebljena za prenos telefonskog saobraćaja

1983 - izbila afera sa lažnim hitlerovim dnevnicima, koje je pronašla novinarska ekipa časopisa "Štern"

1990 - Na prvim višestranačkim izborima u Hrvatskoj pobedila je Hrvatska demokratska zajednica, a njen lider Franjo Tudjman izabran je za predsednika Predsedništva Hrvatske. Nakon proglašenja nezavisnosti Hrvatske od SFR Jugoslavije 25. juna 1991. Tuđman je postao predsednik Republike Hrvatske.

1992 - U seriji ekspolozija u kanalizacionom sistemu u meksičkom gradu Gvadalahara poginulo je oko 200 ljudi.

1994 - Umro je Ričard Nikson (Richard Nixon), predsednik SAD od 1969. Povukao se 1974, pre isteka drugog mandata zbog umešanosti u aferu "Votergejt".

1995 - Vojne snage plemena Tutsi u Ruandi napale su izbeglički kamp Kibeho u kojem su bili smešteni pripadnici plemena Hutu i pobile oko 2000 ljudi.

1997 - Peruanska vojska uspela je da udje u rezidenciju japanskog ambasadora u Limi i da oslobodi 71 taoca koje su četiri meseca držali gerilci levičarskog pokreta "Tupak Amaru". U akciji je poginuo jedan talac, trojica vojnika i svih 14 gerilaca. Istog dana masakr stanovnika jednog sela u Alžiru, ubijeno je 93 stanovnika sela Hemisti (Khemisti)

1999 - U vazdušnim udarima NATO na SR Jugoslaviju pogodjena je rezidencija predsednika Slobodana Miloševića. Rezidencija je prethodno bila ispražnjena. Kod Vranja poginuo jedan dečak.

2002 - umrla Linda Suzan Boreman, poznata kao Linda Lavlejs, svetski poznata glumica u filmovima za odrasle

2003 - Umrla je Felis Brajant ((Felice Bruant) američki tekstopisac, koja je kooautor velikih hitova "Wake Up Little Susie" i "Bye Bye Baby" koje su izvodili "Everly Brothers".

2004 - Oko 3.000 ljudi je poginulo i ranjeno u Severnoj Koreji kada su se na železničkoj stanici u blizini grada Rjongčona sudarila dva voza koja su transportovala gorivo, a po nekim izvorima u vagonima je bio eksploziv

2007 - u požaru u dečjem domu na Bjelavama u Sarajevu, stradalo petoro dok je 20 dece povredjeno

2011 - U sukobima hrišćana i muslimana u severnom, muslimanskom delu Nigerije, poginulo je 246 osoba, posle izbora na kojima je za predsednika države izabran hrišćanin Gudlak Džonatan.

2012 - Slepi advokat Čen Guančeng (Chen Guancheng), jedan od najpoznatijih kineskih disidenata, pobegao je iz kućnog pritvora, u kome se nalazio od 2010 godine, u američku ambasadu u Pekingu i zatražio pomoć. Nakon tog dogadjaja kineske vlasti su Čenu i njegovoj porodici dozvolile da napuste zemlju i oni su 20. maja stigli u Ameriku.

2013 - Nemački avioprevoznik Lufthanza otkazao je većinu domaćih, evropskih i dugih letova sa šest nemačkih aerodroma zbog štrajka osoblja. Od gotovo 1.800 planiranih letova realizovano je svega 20 kraćih i 12 dugih letova kao znak upozorenja uoči nove runde pregovora rukovodstva Lufthanze i zaposlenih.

2013 - u Belgorodu u Rusiji, 31 godišnji čovek pucao na prolaznike i ubio ih 6, što je prvi slučaj tog tipa u istoriji Rusije

2014 - u Beogradu umro Jovan Krkobabić, najstariji ministar u vladi Srbije, objekat mnogih srpskih šala i viceva

2016 - U sedištu UN u Njujorku 175 zemalja je na svečanoj ceremoniji potpisalo globalni Sporazuma o borbi protiv klimatskih promena postignut 12. decembra 2015. u Parizu i koji predvidja održavanje globalnog zagrevanja na ispod dva stepena, odnosno do 1,5 stepeni Celzijusa, kako su zatražile zemlje najviše pogodjene klimatskim promenama.offline
 • Pridružio: 06 Nov 2010
 • Poruke: 11649
 • Gde živiš: Vranje

Dogodilo se 23.aprila

1564 - Rodjen je engleski dramski pisac Vilijam Šekspir (Wiliam Shakespeare). Njegove drame, od kojih je veliki broj ekranizovan, i danas su na repertoarima svetskih pozorišta ("Hamlet", "Romeo i Julija", "Otelo", "Makbet"). Umro je istog datuma 1616. godine.

1616 - U Madridu je, istog dana kada i Viljem Šekspir u Londonu, umro španski književnik Migel de Servantes Savedra (Miguel, Cervantes). Pisao je romane, drame, komedije, pripovetke i pesme, a u svetsku književnost ušao je sa romanom "Don Kihot", koji se smatra pretečom modernog romana.

1728 - U katastrofalnom požaru uništen je veliki deo Kopenhagena.

1775 - Rodjen je engleski slikar Džozef Malard Vilijam Tarner (Joseph William Turner). Njegovo slikarstvo imalo je značajan uticaj na francuske impresioniste.

1824 - u Kragujevcu rodjen Vladimir Jakšić, osnivač srpske meteorološke i statističke nauke

1850 - Umro je pesnik Vilijam Vordsvort (William Wordsworth), uz Kolridža (Coleridge) najznačajniji predstavnik romantizma u engleskoj književnosti. Njegova zbirka pesama "Lirske balade" (1798) označila je početak romantizma u engleskoj književnosti.

1858 - Rodjen je nemački fizičar Maks Plank (Max, Ludwig Planck), tvorac kvantne teorije, za koju je 1918. godine dobio Nobelovu nagradu.

1867 - Rodjen je srpski političar, publicista i književnik Jaša Prodanović, jedan od osnivača Jugoslovenske republikanske demokratske stranke. Bio je potpresednik vlade FNRJ od 1946. do 1948. godine. Uređivao je časopise "Narodna misao" i "Odjek", priredio je dve antologije narodnih pesama i pripovedaka i celokupna dela Jovana Jovanovića Zmaja, Jove Ilića, Svetislava Vulovića i Laze Lazarevića.

1880 - Rodjen je ruski baletski igrač, koreograg i pedagog Mihail Mihajlovič Fokin, reformator klasičnog baleta.

1891 - Rodjen je ruski kompozitor i pijanista Sergej Prokofjev, jedan od najoriginalnijih muzičkih stvaralaca 20. veka.

1897 - Rođen je kanadski političar i državnik Lester Bouls Pirson (Bowles Pearson), šef diplomatije od 1948. do 1957. i premijer Kanade od 1963. do 1968. godine. Zalaganje za mirno rešenje Suecke krize donelo mu je 1957. godine Nobelovu nagradu za mir.

1899 - Rodjen je istoričar Mihailo Dinić, profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu, član Srpske akademije nauka i umetnosti. Objavio je veliki broj radova iz srednjovekovne istorije Srbije, Bosne, Dubrovnika, Hrvatske. Izučavao je i rudarstvo Srednjeg veka.

1913 - Turci su u Prvom balkanskom ratu predali Skadar Crnogorcima. Odlukom velikih sila 14. maja Crnogorci su se morali povući, a Skadar je pripao Albaniji.

1928 - Rodjena je Širli Templ (Shirley Temple) koja je kao dete postala holivudska filmska zvezda. Kasnije je bila američki ambasador u Gani i Čehoslovačkoj.

1938 - Sudetski Nemci zatražili su, uz podršku Hitlera, punu autonomiju u okviru Čehoslovačke. Minhenskim sporazumom u septembru iste godine Hitler je Sudete pripojio Nemačkoj, a 1939. okupirao je Čehoslovačku.

1941 - Grčka vojska je kapitulirala pred trupama nacističke Nemačke, a kralj i vlada su pobegli.

1945 - Sovjetska armija oslobodila je u Drugom svetskom ratu nacističke logore Saksenhauzen i Ravensbrik.

1950 - sjedinjavanjem Cisjordanije i dela Palestine pod jordanskom okupacijom, formirana kraljevina Jordan

1975 - Poslednja sajgonska vlada podnela je ostavku, a predsednik SAD Džerald Ford priznao je poraz u Vijetnamskom ratu.

1986 - Umro je američki filmski reditelj austrijskog porekla Oto Preminger (Otto). Proslavio se filmovima "Laura", "Karmen Džons" i "Egzodus".

1990 - Kineski premijer Li Peng doputovao je u Moskvu. To je bila prva poseta jednog kineskog premijera SSSR-u posle 26 godina.

1992 - Umro je indijski filmski reditelj Satjadjit Raj (Satyajit Ray) tri nedelje pošto je dobio Oskara za životno delo. ("Otac Pančali", "Kamen mudrosti", "Rabindranat Tagore").

1997 - Predsednici Rusije i Kine, Boris Jeljcin i Đijang Cemin (Jiang Zemin) potpisali su deklaraciju kojom su se usprotivili dominaciji jedne super sile u posthladnoratovskoj eri.

1998 - Umro je grčki državnik Konstandinos Karamanlis (Konstantinos), premijer od 1955. do 1963. i 1974, posle pada vojne hunte, i predsednik Grčke od 1990. do 1995. godine.

1998 - U Srbiji, na referendumu o stranom posredovanju u rešavanju problema na Kosovu, glasalo je 73,05 odsto birača. Protiv učešća stranih predstavnika u rešavanju problema na Kosovu izjasnilo se 94,73 odsto.

1999 - Tridesetog dana vazdušnih napada NATO-a na SR Jugoslaviju pogođena je zgrada državne televizije RTS. Poginulo je 16, a ranjeno 18 zaposlenih. Uništeno je i više repetitora RTS u Srbiji. istog dama bombardovali su i TV predajnik na jastrebačkom Pogledu

2003 - U Pekingu su održani prvi direktni pregovori SAD i Severne Koreje, posle priznanja Severne Koreje da je tajno radila na unapređenju nuklearnog oružja čime je prekršila međunarodne obaveze.

2005 - Umro je Eduardo Paoloci (Paolozzi), jedan od najistaknutijih britanskih umetnika i osnivač pop-art pokreta u Velikoj Britaniji. Među njegovim značajnijim delima su živopisni mozaik na stanici Totenhem kort roud u podzemnoj železnici u Londonu i monumentalna bronzana statua Isaka Njutna (Isaac Newton) ispred Britanske biblioteke.

2005 - Umro je britanski glumac ser Džon Mils (John Mills), nagrađen Oskarom 1971. za ulogu seoskog mutavca u filmu "Rajanova kći" Dejvida Lina (David Lean).

2007 - Umro je Boris Jeljcin, prvi predsednik Rusije i ključna figura u postkomunističkoj Rusiji. Na predsedničkom položaju bio je u dva mandata, od juna 1991. do 31. decembra 1999, kada je podneo ostavku i na mesto vršioca dužnosti predsednika imenovao Vladimira Putina. Imao je ključnu ulogu u sprečavanju državnog udara u avgustu 1991. Te godine potpisao je i ukaz o zabrani Komunističke partije.

2009 - Umro je britanski fotograf i dobitnik dva Oskara Džek Kardif (Jack Cardiff), jedan od prvih majstora fotografije koji su snimali u tehnikoloru.

2009 Odlukom Administrativnog odbora o ukidanju dnevnica poslanicima Skupštine Srbije je ukinuta "naknada za ishranu", koja je ispaćivana 16 godina, od juna 1993. godine.

2013 - Gornji dom britanskog Parlamenta usvojio je zakon kojim će biti okončana vekovna praksa da dečaci imaju prednost nad devojčicama u nasledjivanju trona.

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 2137
 • Gde živiš: Kilometar od topolivnice

@..
1824 - u Kragujevcu rodjen Vladimir Jakšić, osnivač srpske meteorološke i statističke nauke ...
njegova cerka Milica je bila udata za Generala Milosa Vasica tvorca rucne bombe Kragujevka..

offline
 • Pridružio: 06 Nov 2010
 • Poruke: 11649
 • Gde živiš: Vranje

Dogodilo se 24.aprila


1533 – rodjen holandski državnik Viljem prvi "Ćutljivi" od Oranža, vodja protestantske borbe protiv nametanja katolicizma i španske vlasti u holandiji

1731 – umro Danijel Defo, engleski pisac, osnivač prve "tajne sobe" u engleskoj gde su se dešifrovala pisma od interesa za britanske obaveštajce

1792 - Francuski kapetan Klod Žozef Ruže de Lil (Claude-Joseph Rouget, Lisle) komponovao je "Marseljezu", koja je kasnije postala himna Francuske.

1815 - U Takovu, pod vođstvom Miloša Obrenovića, počeo je Drugi srpski ustanak protiv turske vlasti. Ustanak je okončan sporazumom kojim je Srbija dobila samoupravu. Miloš Obrenović kasnije se izborio za položaj autonomne kneževine i naslednog kneza.

1833 - Rodjen je crnogorski vojvoda i pisac Marko Miljanov Popović, koji se istakao u borbi protiv Turaka. Naučio je da čita i piše u 50-toj godini kada se povukao iz javnog života zbog neslaganja sa politikom knjaza Nikole I Petrovića Njegoša ("Primjeri čojstva i junaštva", "Pleme Kuči u narodnoj priči i pjesmi", "Život i običaji Arbanasa").

1856 - Rodjen je francuski maršal Filip Peten (Philippe Petain), heroj iz Prvog svetskog rata nakon pobede nad Nemcima kod Verdena. U Drugom svetskom ratu sarađivao je sa nacističkom Nemačkom i bio na čelu kvislinške vlade u Višiju.

1877 – Ruska carevina objavila rat turskoj, u ovaj rat smo se, neuspešno i nesrećno, umešali i mi Srbi ...

1868 – rodjen Mihailo Petrović, matematičar, akademik i profesionalni alas, tvorac prve srpske šifre

1898 - Španija je objavila rat SAD kao odgovor na ultimatum američke administracije da se španska vlast povuče sa Kube.

1903 - Umro je pravnik i istoričar Valtazar Bogišić, ministar pravde u Crnoj Gori od 1893. do 1899. i autor dela "Opšti imovinski zakonik za knjaževinu Crnu Goru" koji je 1888. napisao na zahtev crnogorskog knjaza Nikole I Petrovića Njegoša.

1904 – rodjen američki slikar holandskog porekla Viljem de Kuning

1915 – otpočeo turski genocid nad Jermenima

1916 - U Dablinu je počeo antibritanski ustanak ("Uskršnji ustanak") za nezavisnu Irsku Republiku. Britanske trupe ugušile su ustanak za šest dana.

1934 - Rodjena je američka filmska glumica Širli Meklejn (Shirley MacLaine). Proslavila se filmovima "Nevolje sa Harijem", "Apartman", "Slatka Irma", "Artisti i modeli" i "Vreme nežnosti", za koji je dobila Oskara.

1942 – rodjena američka glumica i pevačica Barbara Strejsend

1945 - Američke trupe su u Drugom svetskom ratu oslobodile nemački koncentracioni logor Dahau.

1950 - Formirana je država Jordan spajanjem kraljevine Transjordanija i Palestine pod jordanskom okupacijom.

1955 – u indonezijskom gradu Bandang održana konferencija 29 zemalja, na kojoj su potvrdjeni principi dekolonizacije i stvaranja "trećeg sveta" kao alternative vojnim blokovima

1967 - Poginuo je sovjetski kosmonaut Vladimir Mihajlovič Komarov prilikom prizemljenja vasionskog broda "Sojuz 1".

1970 - Kina je lansirala prvi veštački satelit.
1971 – sovjetski orbitalni brod se spojio sa nenaseljenom stanicom i tako je otpočela istorija kosmičkih stanica

1975 - Troje ljudi je poginulo u napadu nemačke terorističke grupe Bader-Majnhof na ambasadu Nemačke u Stokholmu.

1986 - Umrla je Volis Simpson (Wallis), koja je udajom za britanskog kralja Eduarda VIII (Edward) postala vojvotkinja od Vindzora. Ne želeći da se odrekne braka sa Amerikankom, već jednom razvedenom i neplemićkog porekla, kralj je bio prinuđen da 1936. abdicira.

1987 - Slobodan Milošević, tadašnji predsednik Predsedništva Saveza komunista Srbije, posetio je Kosovo Polje i dao podršku Srbima sa Kosova koji su se žalili na sve agresivniji nacionalizam kosovskih Albanaca. Ta podrška, simbolično izražena rečenicom "Niko ne sme da vas bije", označila je početak srpskog populističkog talasa na čijem će čelu u narednih 13 godina biti Slobodan Milošević.

1990 – počeo sa radom svemirski teleskop "Habl"

1991 - Vlada Južne Afrike je saopštila da je postigla dogovor s Afričkim nacionalnim kongresom (ANC) Nelsona Mandele da do 30. aprila 1991. oslobodi sve političke zatvorenike.

1992 - Gerilski lideri u Avganistanu dogovorili su se da Savet od 50 članova preuzme vlast posle rušenja komunističkog režima Nadžibulaha.

1996 - Palestinski parlament u izbeglištvu je iz povelje Palestinske oslobodilačke organizacije izbacio odredbu o uništenju Izraela.

1996 - U Pekingu, predsednici Rusije i Kine Boris Jeljcin i Džijang Cemin (Jiang Zemin) dogovorili su se o novim odnosima dve zemlje.

2002 - U svom domu u Njujorku umro je fizičar i profesor u penziji Masačusetskog instituta za tehnologiju (MIT) Viktor F. Vajskopf (Victor Weisskopf) koji je iz Beča došao u Ameriku 1937. i kasnije bio jedan od pronalazača atomske bombe, a potom zagovornik kontrole nuklearnog oružja.

2003 - Južnoafrički sud osudio je heroinu antiaparthejda Vini Madikizela-Mendela, bivšu suprugu nekadašnjeg predsednika Nelsona Mendele, na šest godina zatvora zbog prevare i kradje. Nakon žalbe kazna joj je smanjena na tri i po godine zatvora.

2004 - Papa Jovan Pavle Drugi postavio je jednu opaticu na odgovornu poziciju u Rimokatoličkoj crkvi, treće mesto u kongregaciji koja rukovodi verskim redovima. To je najviše mesto koje je jedna opatica ikada zauzela u adminsitraciji Rimokatoličke crkve.

2004 - Kiparski Grci su dvotrećinskom većinom na referendumu odbili ujedinjenje sa kiparskim Turcima i time sprečili da ceo Kipar udje u Evropsku uniju.

2005 - Novi poglavar Rimokatoličke crkve, papa Benedikt XVI inaugurisan na svečanoj misi na Trgu Svetog Petra gde se okupilo oko 500.000 vernika.

2006 - Poginule su 32 osobe, a 70 je ranjeno u tri skoro istovremene eksplozije u egipatskom letovalištu Dahab, na Sinajskom poluostrvu. To je bio treći težak teroristički napad na Sinaju u godinu i po dana.

2006 – apelaciono veće suda u Rimu odlučilo da su se ispunili svi uslovi za transfer zatočenog pilota JNA Emira Šišića u SCG

2009 - Najveći američki proizvodjač automobila Dženeral motors najavio je privremeno zatvaranje 13 fabrika u SAD i Meksiku, što bez posla ostavlja 26.000 radnika. Ovaj proizvodjač automobila je opstao zahvaljujući 13,4 milijardi dolara državnog zajma i obavezi da sreže dugove, smanji troškove rada i reorganizuje se, kako ne bi otišao u bankrotstvo.

2011 - Duhovni vodja hinduizma Satja Sai Baba (Sathya), preminuo je u 86 godini života u Indiji. Sai baba je u Indiji tretiran kao božanstvo, a imao je brojne sledbenike u više od 126 zemalja sveta.

2013 - U urušavanju nelegalno izgradjene osmospratnice u predgradju Dake, glavnog grada Bangladeša, u kojoj je radilo oko 3.000 radnika u nekoliko radionica tekstila, poginulo je 1.126 tekstilnih radnika.

2013 - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je za RTV Bosne i Hercegovine da mu je žao zbog svih zločina koji su počinili Srbi iz Srbije nad Bošnjacima tokom rata i da će otići u Srebrenicu.

2016 - Na vanrednim parlamentarnim izborima u Srbiji lista okupljena oko Srpske napredne stranke je osvojila 48,25 odsto glasova. U novi saziv parlamenta ušlo je još 11 lista.

2016 - U Austriji je održan prvi krug predsedničkih izbora, a Van der Belen je izabran za 13 predsednika Druge republike tek 4. decembra zbog ponavljanja drugog kruga glasanja.

offline
 • Pridružio: 06 Nov 2010
 • Poruke: 11649
 • Gde živiš: Vranje

Dogodilo se 25. aprila
1284 – rodjen je engleski kralj Edvard II. Proslavio se brojnim bitkama, uglavnom neuspešnim, u Škotskoj. Ubila ga je supruga Izabela od Francuske sa ljubavnikom, Rodžerom de Mortimerom

1595 - Umro je italijanski pesnik Torkvato Taso (Torquato Tasso) autor epa "Oslobodjeni Jerusalim". Jedan broj pesama posvetio je Dubrovčanki Cvijeti Zuzorić koja je u svom salonu u Firenci okupljala književnike i umetnike.

1599 - Rodjen je vodja Engleske revolucije Oliver Kromvel (Cromwell) koji je 1653. postao protektor Engleske, Škotske i Irske. Dve godine posle njegove smrti 1658, obnovljena je monarhija.

1744 - Umro je švedski fizičar i astronom Anders Celzijus (Celsius), izumitelj jedne od skala za merenje toplote.

1765 - Rodjen je srpski pesnik-guslar Filip Višnjić, koji je opevao sve značajnije dogadjaje iz Prvog srpskog ustanka. Njegove pesme zabeležio je Vuk Stefanović Karadžić.

1783 – poleteo balon braće Mongolfje

1792 - Na pogubljenju drumskog razbojnika Žaka Peletjea (Jacques Pelletier) na trgu De Grev u Parizu u Francuskoj je prvi put upotrebljena giljotina.

1840 – rođen major srpske vojske Mihailo Katanić, heroj iz borbi 11. i 12.pp na Neškovom visu, u toku bitke na Slivnici

1859 - Prema projektu konzula Francuske u Aleksandriji Ferdinanada Lešepsa (Ferdinand, Lesheps), počelo je kopanje Sueckog kanala. Kanalom dugim 161 kilometar spojeno je, u novembru 1869, Sredozemno i Crveno More i stvoren najkraći plovni put iz Evrope ka Srednjem i Dalekom istoku.

1866 – rodjen Dušan Vasić, komandant 2.pp I poziva srpske vojske u borbama kod Merdara i na Rajčanskom ridu

1870 – umro Živojin Žujović, jedan od prvih srpskih socijalista, sledbenik Prudona

1874 - Rodjen je italijanski inženjer Guljermo Markoni (Guglielmo Marconi). Radio je na usavršavanju bežične telegrafije i prvi je uspeo da pošalje radio signal preko Atlantika (1901). Nobelovu nagradu 1909. podelio je sa nemačkim fizičarem Braunom.

1883 – rođen Semjon Budjoni, legendarni komandant 1. konjičke armije i maršal SSSR

1893 – rodjen srpski pisac, kritičar i novinar Jovan Palavestra

1915 - Počela je bitka na Galipolju, jedna od najvećih bitaka u Prvom svetskom ratu, u kojoj je Turska pobedila savezničke trupe pod britanskom komandom. To je bila i jedina pobeda Turske vojske u tom ratu. U osmomesečnoj bici poginulo je oko 7.000 Australijanaca i oko 2.000 Novozelandjana.

1918 - Rodjena je američka pevačica Ela Ficdžerald (Ella Fitzgerald), nekrunisana "kraljica džeza".

1920 - Poljske trupe upale su u Ukrajinu, potom brzo napredovale i 6. maja zauzele Kijev. Mirom u Rigi 12. marta 1921. Poljska je dobila od Sovjetske Rusije teritoriju s više miliona Ukrajinaca i Belorusa.

1927 – rodjena Korin Toljado, književnica. Pisala je isključivo na kastiljanskom španskom jeziku, laku literaturu ljubavne tematike

1928 – umro ruski carski general, baron Petar N. Vrangel, jedan od najznačajnijih i vojnički najpismenijih belogardejskih komandanata. Sahranjen je u ruskoj crkvi u Beogradu, po sopstvenoj želji.

1938 - Umro je srpski general i vojni pisac Živko Pavlović, član Srpske kraljevske akademije, učesnik oba balkanska rata i Prvog svetskog rata ("Bitka na Kolubari", "Beogradska operacija").

1941 – počela sa emitovanjem nemačka okupaciona radio stanica "Beograd". Obavezni deo programa je bila pesma "Lili Marlen" u 19.00 sati za nemačke vojnike na istočnom i afričkom frontu

1942 – od dela jedinica Topličkog formiran Jastrebački partizanski odred NOV

1943 – jedinice NOV oslobodile Crnu Travu. Varošica je manje više ostala slobodna do kraja rata, ne računajući par kazneneih ekspedicija i kratkih prodora bugara i nemaca

1945 - Sovjetske i američke trupe srele su se prvi put u Drugom svetskom ratu kod mesta Torgau u Nemačkoj.

1945 - U San Francisku, 45 zemalja antihitlerovske koalicije, uključujući Jugoslaviju, počelo je osnivačku konferenciju UN.

1971 – oko dvesta hiljada ljudi demonstriralo u Vašingtonu protiv rata u Vijetnamu

1974 - U Portugalu je u udaru poznatom kao "revolucija karanfila", oboren autokratski režim Marsela Kaetana (Marcelo Caetano). Istog dana, godinu dana kasnije, na prvim slobodnim izborima posle pola veka, pobedila je Socijalistička partija Marija Soareša (Mario Soares).

1975 – Portugal dobio svoju prvu socijalističku vladu pod vodjstvom Maria Soareša

1980 - Misija američkih komandosa, koja je trebalo da spase u Teheranu 53 člana ambasade SAD, pretvorenih u taoce, propala je u iranskoj pustinji, posle pogibije osam Amerikanaca u sudaru helikoptera s avionom.

1980 - Srušio se danski "Boing 727", koji je čarter letom prevozio britanske turiste na liniji Mančester-Tenerife. Poginulo je svih 146 putnika i članova posade.

1982 - Poslednji izraelski vojnici napustili su Sinaj, okončavši 15-godišnju okupaciju tog egipatskog poluostrva.

1991 – plenum CK KPSS odlučio da Mihail Gorbačov ostane na čelu partije uprkos višesatnim kritikama i ponudjenoj ostavci

1993 - Na referendumu u Rusiji 62 odsto glasača je podržalo reforme predsednika Borisa Jeljcina.

1993 - U prisustvu mirovnog posrednika lorda Ovena, predsednici SRJ, Srbije i Crne Gore Dobrica Ćosić, Slobodan Milošević i Momir Bulatović pokušali su da ubede lidera bosanskih Srba Radovana Karadžića da potpiše korigovani Vens-Ovenov mirovni plan. Narednog dana Skupština RS je odbila ovaj plan, rat u Bosni je nastavljen, a SRJ su pooštrene sankcije međunarodne zajednice.

1994 - U Londonu je formirana Kontakt grupa za koordinaciju diplomatskih akcija SAD, Rusije i EU u bosanskom ratu.

1995 - Umrla je američka pozorišna i filmska glumica Džindžer Rodžers (Ginger Rogers), koja je svetsku slavu stekla u mjuziklima kao partnerka Freda Astera (Astaire). Oskar je dobila za film "Kiti Foil".

1999 - Avijacija NATO-a srušila je drumsko-železnički "Žeželjev most", već oštećen u tri napada prethodnih dana. Time je Novi Sad ostao bez poslednjeg od tri mosta na Dunavu. Istog dana u petom napadu dovršili su rušenje poslednjeg pogona fabrike "Milan Blagojević" u Lučanima,

2000 - U Beogradu je ubijen direktor Jugoslovenskog aerotransporta (JAT) Žika Petrović.

2002 - Rusija je saopštila da su ruske trupe ubile jednog od najtraženijih ljudi u zemlji Kataba (Khattab), čečenskog lidera arapskog porekla, za koga se sumnjalo da ima bliske veze sa terorističkom mrežom Osame bin Ladena al Kaidom.

2003 – Biljana Plavšić upućena u zatvor, a amerikanci saopštili da su uhapsili Tarika Aziza, potpredsednika iračke vlade

2005 - U okviru bliskoistočne turneje predsednik Rusije Vladimir Putin posetio je Egipat i Izrael. On je prvi i jedini ruski, odnosno sovjetski lider koji je posetio Egipat u poslednjih 40 godina i prvi ruski zvaničnik koji je posetio Izrael.

2005 – u železničkoj nesreći kod grada Amagasaki u Japanu stradalo 106, a povredjeno 460 ljudi
2005 – umro Čedomir Mirković, srpski književnik, književni kritičar, esejista, kulturni i javni radnik, jedno vreme i glavni i odgovorni urednik "Prosvete"

2006 – šiptari kamenovali autobus u kojem su bili kulturni i javni radnici Evrope i Srbije a koji su obilazili Metohiju

2008 - Preminuo je filozof Milan Kangrga, utemeljivač i višedecenijski šef i profesor Katedre za etiku zagrebačkog Filozofskog fakulteta. Bio je jedan od osnivača Hrvatskog filozofskog društva (1957), časopisa Praksis i Korčulanske ljetnje škole (1963).

2009 - Svetska zdravstvena organizacija saopštila je da bi novi oblik gripa AH1N1, od koga je u Meksiku umrlo 68 osoba, mogao da preraste u pandemiju.

2010 - Britanski književnik Alan Silito, poznat po prikazu porodičnih problema i posleratne stvarnosti siromašnih Britanaca, umro je u 83. godini. Silito je sredinom prošlog veka bio član književne grupe "gnevni mladi ljudi", njegov najpoznatiji roman je "Subotom uveče, nedeljom ujutru" iz 1958. i kratka priča "The Lonelineness Of The Long Distance Runner" iz 1959. Oba dela kasnije su pretočena u filmove.

2015 - Više od 8.000 ljudi poginulo je u razornom zemljotresu magnitude 7,9 stepeni po Rihteru (Richter) koji je pogodio Nepal. Povredjeno je 16.000 ljudi i uništeno 300.000 kuća. To je bio najjači potres u ovoj zemlji u poslednjih 80 godina.

2016 – zemljotres pogodio Meksiko

offline
 • Pridružio: 06 Nov 2010
 • Poruke: 11649
 • Gde živiš: Vranje

Na današnji dan, 26, aprila, pored ostalog, desilo se i

121 - Rodjen je rimski filozof i car Marko Aurelije Antonije. Tokom ratnih pohoda u Evropi i Aziji vodio je beleške koje su objavljene posle njegove smrti pod naslovom "Samom sebi".

1336 – umro Frančesko Petrarka, italijanski pesnik

1452 - Rodjen je italijanski slikar, vajar, pronalazač i naučnik Leonardo da Vinči. Njegovo najpoznatije slikarsko delo, čuvena "Mona Liza", izložena je u pariskom Luvru, a crteži i rukopisi čuvaju se u milanskoj biblioteci Ambrosiana, londonskom Britanskom muzeju i Vindzoru. Od njegovih naučnih radova najznačajniji je "Traktat o slikarstvu".

1532 - U pohodu na Beč, turska vojska, pod komandom sultana Sulejmana II ušla je u Madjarsku.

1607 - Kapetan Džon Smit (John Smith) doveo je u Kejp Henri u Virdžiniji prve koloniste koji su osnovali prvo stalno britansko naselje u Americi.

1711 - Rodjen je britanski filozof škotskog porekla, Dejvid Hjum (David Hume), preteča klasičnih engleskih ekonomista i autor kvantitativne teorije novca ("Rasprava o ljudskoj prirodi", "Filozofski ogled o ljudskom razumu").

1798 - Rodjen je francuski slikar Ežen Delakroa (Eugene Delacroix), predstavnik romantizma u francuskom slikarstvu. Ilustrovao je Geteovog "Fausta" i napisao "Dnevnik" u kojem je izložio zapažanja o umetnosti ("Danteova barka", "Ulazak krstaša u Carigrad", "Na barikadama 28. jula 1830").

1812 - Rodjen je nemački industrijalac Alfred Krup, koji je prvi počeo praviti topove od livenog čelika i vrlo brzo stekao monopol u snabdevanju oružjem većeg broja evropskih zemalja. Koncern "Krup" bio je glavni snabdevač oružjem Nemačke u Prvom i Drugom svetskom ratu. Medjunarodni vojni sud u Nirnbergu osudio je 1948. godine Krupovog potomka na 12 godina zatvora i konfiskaciju imovine.

1828 - Rusija je objavila rat Turskoj u znak podrške Grčkoj u borbi za nezavisnost.

1893 – u Ivanjici rodjen srpski general Dragoljub Draža Mihajlović

1894 - U Aleksandriji, u Egiptu rodjen je Rudolf Hes (Heš), nacistički lider i Hitlerov zamenik. Na sudenju u Nirnbergu 1946. osudjen je na doživotnu robiju zbog ratnih zločina. U avgustu 1987. izvršio je samoubistvo u zatvoru Špandau.

1900 – rodjen Čarls Rihter, koji je kasnije sastavio i opisao skalu jačine zemljotresa u epicentru

1904 - Umro je srpski matematičar Dimitrije Nešić, profesor na Velikoj školi u Beogradu, član Srpske kraljevske akademije i ministar prosvete 1894. Uveo je zakon o metarskim merama u Srbiji.

1910 - Rodjen je književnik Meša Selimović, član Srpske akademije nauka i umetnosti. Pisao je romane ("Derviš i smrt", "Tišina", "Tvrdjava"), pripovetke, eseje i filmske scenarije.

1915 - Italija je tajno potpisala Londonski ugovor s Velikom Britanijom, Rusijom i Francuskom i prešla u Prvom svetskom ratu na stranu sila Antante uz obećanje da će dobiti Tirol, Trst, Goricu, Istru, delove Dalmacije i Albanije.

1931 - Umro je srpski glumac i reditelj Milorad Gavrilović, upravnik Narodnog pozorišta u Beogradu, jedan od najdarovitijih i najobrazovanijih glumaca u to vreme.

1933 – osnovan gestapo, tajna i svemoćna hitlerovska policija

1937 - Da bi pomogli generalu Franku (Franco) u vreme španskog gradjanskog rata, Hitlerovi avioni bombardovali su španski grad Gernika. Razaranje ovog grada inspirisalo je Pikasa (Picasso) da naslika čuvenu "Gerniku", apokaliptični prikaz gradjanskog rata.

1942 - U najvećoj nesreći u istoriji rudarstva, u kineskom rudniku uglja u Benksiju, tada pod okupacijom Japana, poginulo je najmanje 1.540 ljudi.

1944 – Britanski komandosi zarobili Hajnriha Krepea, (Heinrich Kreipe ) komandanta 22.nemačke divizije na Kritu

1945 - Uhapšen je maršal Henri Filip Peten (Philippe, Petain) šef francuskog kolaboracionističkog režima sa sedištem u Višiju u Drugom svetskom ratu. Osudjen je na smrt zbog izdaje, ali mu je zbog ranijih zasluga i starosti kazna preinačena u doživotnu robiju.

1945 – održano treće i poslednje zasedanje ZAVNOBIH-a

1945 – nemačka vojska vodila kod Budišina ( Bautzen ), u Poljskoj, poslednju uspešnu tenkovsku bitku

1954 - U Ženevi je počela konferencija o Indokini kojom je okončana francuska dominacija u tom delu sveta. SAD nisu prihvatile rezultate skupa pa je u junu 1954. diktator Ngo Din Dijem (Dinh, Diem), uz podršku SAD, postao premijer Južnog Vijetnama.

1956 – zaplovio "Ideal X" prvi pravi kontejnerski brod na svetu, na taj način je svetski brodski transport dobio sasvim novu dimenziju

1961 – poleteo prvi prototip helikoptera Ka-25

1962 - Britanija je lansirala prvi satelit Ariel I. Američki svemirski brod Rejndžer-4 razbio se o Mesec.

1963 – rodjen Džet Li, kineski glumac

1964 - Tanganjika, Zanzibar i Pemba su osnovale Ujedinjenu Republiku Tanganjike i Zanzibara, koja je 29. oktobra 1964. promenila naziv u Tanzanija.

1966 – katastrofalan zemljotres pogodio Taškent i okolinu. Uništene su gotovo sve stambene zgrade, a broj poginulih i povredjenih nikada zvanično nije objavljen.

1978 – rodjena Stana Katić, američka glumica srpskog porekla

1982 – penzionisani policajac na ulici grada Gjeonksam-do u Južnoj Koreji, ubio 47 ljudi

1984 - Umro je američki džez muzičar i vodja orkestra Vilijam "Kaunt" Bejzi (William Count Basie). Članovi njegovog orkestra (1937) bili su i trubač Bak Klejton (Buck Claayton) i pevačica Bili Holidej (Billie Holiday).

1986 - Eksplodirao je četvrti blok nuklearne centrale u Černobilju u Ukrajini. Radioaktivni oblaci prekrili su gotovo celu Evropu, a posledice, ove do sada najveće nuklearne katastrofe, još se ispituju. Nuklearna centrala trajno je zatvorena 15. decembra 2000. godine.

1994 - U Južnoj Africi su održani prvi izbori, na kojima su učestvovali i crnci i belci, i koji su označili kraj režima aparthejda.

1994 - U nesreći kineskog avion na aerodromu Nagoja stradalo 264 ljudi od ukupno 271 koji su bili u avionu

1999 - Tokom vazdušnih udara NATO na SR Jugoslaviju, Evropska unija je zabranila ulazak u zemlje članice Unije predsedniku SRJ Slobodanu Miloševiću, članovima njegove porodice, visokim zvaničnicima SRJ i Srbije i uvela embargo na uvoz nafte.

2003 - Na zasedanju Komisije UN za ljudska prava ozvaničen je kraj mandata specijalnog izaslanika za ljudska prava u Srbiji i Crnoj Gori.

2005 - Sirija je u potpunosti povukla svoje trupe iz Libana, posle gotovo tri decenije vojnog prisustva u toj zemlji.

2005 - Paragvajski pisac Roa Bastos, jedna od centralnih ličnosti u latinoameričkoj književnosti, preminuo je u 88. godini. Za knjigu "Ja, vrhovni" (1974.) dobio je Servantesovu nagradu (1989.).

2011 - Čileanski pesnik Gonzalo Rohas, preminuo je u 94. godini u Santjagu. Medju njegovim najpoznatijim delima su knjige poezije "Nesreća čoveka" (1948), "Protiv smrti" (1964) i "Tama" (1967). Dobitnik je više nagrada za književnost, uključujući i Nagradu Servantes, čileansku Nacionalnu nagradu za književnost, Nagradu kraljice Sofije za Iberijsko-američko pesništvo, meksičku Oktavio Paz nagradu.

2012 - Bivši Liberijski predsjednik Čarls Tejlor proglašen je krivim za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti tokom gradjanskog rata u Sijera Leoneu od 1991. do 2002. Tejlor je prvi bivši šef neke države osudjen pred Medjunarodnim sudom. Uhapšen je 2006. a njegovo sudjenje završeno je 2011.

2015 - Predsednik Kazahstana Nursultan Nazarbajev ponovo je izabran za šefa države pošto je dobio podršku 97,7 odsto glasača na predsedničkim izborima kojima se odazvalo 95,22 odsto birača.

offline
 • Pridružio: 06 Nov 2010
 • Poruke: 11649
 • Gde živiš: Vranje

Dogodilo se 27.aprila

1521 - Urodjenici filipinskog ostrva Maktan ubili su portugalskog moreplovca Ferdinanda Magelana (Magellan) koji je predvodio ekspediciju na prvom putovanju oko sveta.

1737 - Rodjen je engleski istoričar Edvard Gibon (Edward Gibbon), autor dela "Opadanje i propast Rimskog carstva".

1791 - Rodjen je američki pronalazač Semjuel Finli Breze Morze (Samuel Finley Brese Morse), izumitelj telegrafa i Morzeove azbuke.

1822 - Rodjen je američki general i državnik Julisiz Simpson Grant (Ulysses), predsednik SAD od 1869. do 1877. U Američkom gradjanskom ratu (1861-65) predvodio je armiju Severa i prisilio na kapitulaciju komandanta snaga Konfederacije Roberta Lija (Lee).

1830 - Južnoamerički vojskovodja i prvi predsednik Kolumbije Simon Bolivar, optužen za diktatorske ambicije, podneo je ostavku.

1830 - Beograd je dobio prvo ulično osvetljenje - fenjere sa svećama.

1865 – na reci Misisipi, zapalio se brod "Sultana". Poginulo 1563, još 200 naknadno stradalo od opekotina, a spasilo se 710 putnika sa lakšim povredama

1903 – Započeli solunski atentati koje su izvodili bugarski nacionalisti sa ciljem izazivanja turske reakcije prema makedonskom stanovništvu, opisani u filmu

1909 - Grupa pod nazivom "Mladi Turci" oborila je sa vlasti turskog sultana Abdula Hamida.

1915 - Umro je ruski kompozitor i pijanista Aleksandar Nikolajevič Skrjabin, preteča ekspresionizma u muzici ("Božanstvena poema", "Prometej", "Poema ekstaze").

1932 - Rodjen je bivši južnoafrički ministar inostranih poslova Pik Bota (Botha), koji je 17 godina, koliko je bio na tom položaju, nastojao da ubedi svet da je aparthejd pravo rešenje za rasne razdore.

1937 - Umro je italijanski revolucionar Antonio Gramši (Gramsci), osnivač Komunističke partije Italije 1921. godine.

1941 - U Atinu, u Drugom svetskom ratu, ušli su nemački tenkovi.

1944 – formirana 2.šumadijska, kasnije 21.srpska brigada

1945 - Uhapšen je italijanski diktator Benito Musolini (Mussolini). Streljan je narednog dana u mestu Donga, na obali jezera Komo.

1950 - Velika Britanija je priznala Izrael.

1956 - Roki Marchano (Rocky Marciano) povukao se iz boksa kao jedini nepobedjeni svetski šampion u teškoj kategoriji.

1960 - Proglašena je nezavisnost afričke države Togo, bivše francuske kolonije.

1961 - Sijera Leone je stekla nezavisnost od Velike Britanije.

1972 - U Bukureštu je umro Kvame Nkrumah (Kwame), prvi premijer i predsedik Gane i jedan od lidera Pokreta nesvrstanih zemalja.

1978 - Avganistanske vojne snage preuzele su vlast u zemlji i uspostavile vladu zasnovanu na islamskim principima. Predsednik Mohamed Daud (Mohammed Daoud) je ubijen, a novi predsednik Nur Mohamed Taraki proklamovao je Demokratsku Republiku Avganistan.

1992 - Nakon raspada SFRJ proglašena je Savezna Republika Jugoslavija (SRJ), zajednička država Srbije i Crne Gore, koja je trajala nepunih 11 godina. SRJ je proglašena na osnovu Ustava ("Žabljački ustav") donetog istog dana. Prethodno su poslanici u Saveznom veću Skupštine SFRJ usvojili Deklaraciju o stvaranju SRJ.

1992 - Zambijski vojni avion u kojem su bili fudbalski reprezentativci te afričke zemlje, srušio se u Atlantski okean blizu Gabona. Poginulo je svih 30 putnika.

1992 - Rusija i još 12 bivših sovjetskih republika postale su članice Medjunarodnog monetarnog fonda i Svetske banke.

1993 - Eritreja je stekla nezavisnost od Etiopije posle tri decenije gradjanskog rata i referenduma na kojem su gradjani glasali za nezavisnost.

1993 - Predstavnici Kine i Tajvana počeli su u Singapuru razgovore, prve od završetka kineskog gradjanskog rata 1949. godine.

1997 - U Hongkongu je zvanično otvoren najduži viseći drumsko-železnički most u svetu, koji je povezao grad s novim aerodromom.

1999 - U vazdušnim napadima NATO-a na SR Jugoslaviju pogodjen je centar Surdulice. Poginulo je 17 ljudi, ranjeno je 11, a oko 300 civilnih objekata je srušeno ili oštećeno.

2001 - Rusija je potpisala ugovor sa Severnom Korejom o poboljšanju kvaliteta oružja koje je ta zemlja dobila tokom sovjetske ere.

2003 - Na predsedničkim izborima u Paragvaju pobedio je Nikanor Duarte Frutos čime je nastavljen kontinuitet 55 godišnje vladavine njegove partije Kolorado koja je u svetu najduže na vlasti.

2005 - Najveći avion na svetu, evropski "Erbas A380", obavio je svoj prvi let. Avion je dugačak kao osam londonskih autobusa, ima prostor u krilima dovoljan za parkiranje 70 automobila, a na dva nivoa može da primi 800 putnika. Avion je svojim kapacitetima preuzeo primat "Boinga 747" kao najvećeg aviona koji je ikada leteo.

2007 - Ruski dirigent i jedan od najvećih violončelista druge polovine 20. veka Mstislav Rostropovič, preminuo je u 81. godini u Moskvi. Rastropovič je bio poznat i po svojoj borbi za umetnost bez granica, slobodu govora i demokratske vrednosti, a zbog javnog protivljenja tadašnjim restrikcijama u kulturi napustio je Sovjetski savez 1974. U Rusiju se vratio posle raspada SSSR-a.

2009 – u Beogradu umro general pukovnik u penziji Konrad Kolšek

2010 - Ruski i ukrajinski parlamenti ratifikovali su sporazum o produženju boravka ruske Crnomorske flote u Sevastopolju do 2042. godine, koji su u Harkovu potpisali predsednici Rusije i Ukrajine, Dmitrij Medvedev i Viktor Januković.

2011 – u poslednjoj fabrici pisaćih mašina, u Indiji, proizvedena poslednja i zaustavljena proizvodnja pisaćih mašina u svetu.

2014 - Za svece su proglašeni papa Jovan XXIII i papa Jovan Pavle II.

2014 – umro Vujadin Boškov, fudbaler, fudbalski trener i selektor

offline
 • Pridružio: 06 Nov 2010
 • Poruke: 11649
 • Gde živiš: Vranje

Na današnji dan, 28.aprila

1442 - Rodjen je engleski kralj Edvard IV (Edward), sin vojvode od Jorka (York). U ratu protiv dinastije Lankaster (Lancaster), posle zauzimanja Londona i pobede kod Toutona, izabran je za kralja. Time je kraljevska vlast prešla na kuću Jork.

1789 - Pobunjena posada engleskog broda "Baunti" ostavila je kapetana broda Vilijama Blaja (William Blight) i 18 njegovih pristalica u vodama kod Tahitija. Blaj je posle 48 dana dramatične plovidbe i više od 3.500 milja uspeo da se domogne ostrva Timor, blizu Jave.

1804 - Tokom Prvog srpskog ustanka, u Zemunu je održan sastanak srpskih ustanika i Turaka, uz posredovanje Austrije. Nakon neuspelih pregovora o uspostavljanju mira, srpski pregovarači vratili su se u Ostružnicu i počeli pripreme za napad na Beograd.

1878 - Rodjen je američki filmski i pozorišni glumac Lajonel Barimor (Barrymore). Kao dete proslavio se u ulozi Olivera Tvista, a kasnije je značajne uloge odigrao u filmovima "Grand hotel", "Ostrvo Largo", "Dama s kamelijama", kao i u TV seriji "Dr Kilder".

1918 - U zatvoru u Terezinu (Češka) umro je Gavrilo Princip. Na dvadesetogodišnji zatvor osudile su ga austrougarske vlasti nakon atentata na austrougarskog prestolonaslednika Franca Ferdinanda (Franz) u Sarajevu 1914, čime je počeo Prvi svetski rat.

1919 - Na Versajskoj mirovnoj konferenciji u Parizu 32 države, uključujući Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca, prihvatile su pakt o osnivanju Lige naroda.

1924 - Rodjen je zambijski državnik Kenet Kaunda (Kenneth), prvi predsednik Zambije od 1964. do 1991. i jedan od lidera Pokreta nesvrstanih zemalja.

1936 - Umro je egipatski kralj Fuad I. Za kralja se proglasio 1922, kada je ukinut britanski protektorat nad Egiptom. Nasledio ga je sin Faruk I (Farouk).

1939 - Adolf Hitler odbacio je nemačko-poljski pakt o nenapadanju sklopljen u januaru 1934. i nemačko-britanski ugovor iz juna 1935.

1952 - Japanu je vraćen suverenitet koji mu je, nakon poraza u Drugom svetskom ratu, bio oduzet mirovnim ugovorom iz San Franciska 1951. godine.

1969 - Predsednik Francuske Šarl de Gol (Charles, Gaulle) dao je ostavku nakon referenduma o regionalizaciji zemlje i reorganizaciji Senata, na kojem je većina Francuza glasala protiv njegovih predloga.

1977 - Članovi nemačke levičarske terorističke grupe "Bader-Majnhof" (Meinhoff, Baader) osudjeni su na doživotnu robiju.

1980 - Državni sekretar SAD Sajrus Vens (Cyrus Vance) podneo je ostavku posle neuspele misije komandosa u spasavanju američkih taoca u Iranu.

1992 - Prokomunistička vlada u Kabulu predala je vlast islamskim gerilcima, čime je okončan 14-godišnji gradjanski rat u Avganistanu.

1995 - U eksploziji gasa poginula su najmanje 103 stanovnika južnokorejskog mesta Tegu.

1999 - Vlada SR Jugoslavije podnela je Medjunarodnom sudu pravde u Hagu tužbu protiv zemalja NATO-a zbog "neovlašćene upotrebe sile" u vazdušnim udarima koji su počeli 24. marta.

1999 - Lider Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković smenjen je sa mesta potpredsednika vlade SR Jugoslavije zbog kritika na račun vlasti tokom ratnog stanja.

2001 - Prvi turista u svemiru, američki biznismen Denis (Dennis) Tito, platio je 20 miliona dolara za svoje putovanje na Medjunarodnu svemirsku stanicu, na koje je otišao sa ruskom posadom.

2002 - U padu helihoptera u Rusiji, poginuo je gubernator sibirske oblasti Krasnojarsk, general Aleksandar (Alexander) Lebed, bivši savetnik za bezbednost predsednika Borisa Jeljcina.

2004 - Snimci američke TV Si-Bi-Es (CBS) o zlostavljanju iračkih zarobljenika u iračkom zatvoru Abu Graib, pod kontrolom američke vojske, izazvali su šok u svetu. Američki predsednik Džordž Buš uputio je javno izvinjenje iračkom narodu za poniženje koje su pretrpeli irački zatvorenici i njihove porodice.

2005 - Irak je dobio prvu demokratsku vladu u poslednjih više od 50 godina.

2008 - U sudaru dva voza na istoku Kine poginulo je preko 70 ljudi, više od 420 je povredjeno od kojih je 70 sa kritičnim povredama.

2011 - Sezona tornada u južnim američkim državama, odnela je više od 330 života i napravila ogromnu materijalnu štetu. Nekoliko država proglasilo vanredno stanje, a u najteže pogodjenoj Alabami nevreme je uništilo čitave gradove i ostavilo velika područja bez struje.

2014 - Sud u Kairu osudio je na smrtnu kaznu 683 islamista, uključujući lidera Muslimanske braće Mohameda Badija. Na istom ročištu preinačene su u kaznu doživotnog zatvora 492 od 529 smrtne kazne dosudjene u martu. Islamisti su osudjeni za učešće u ubistvu i pokušaju ubistva policajaca u egipatskoj provinciji Minja 14. avgusta prošle godine.

offline
 • Pridružio: 06 Nov 2010
 • Poruke: 11649
 • Gde živiš: Vranje

Dogodilo se 4.maja, pored ostalog

1493 - Papa Aleksandar VI (Alexander), Španac, izdao je edikt o podeli Novog sveta izmedju Španije i Portugalije, prema kojem sve novootkrivene zemlje zapadno od Azora treba da pripadnu Španiji.

1780 - U Epsomu u Engleskoj održane su prve konjičke trke.

1825 - Rodjen je engleski biolog i filozof Tomas Henri Haksli (Thomas Henry Huxley), pobornik teorije evolucije Čarlsa Darvina (Charles Darwin), autor dela "Mesto čoveka u prirodi", "Evolucija i etika", "Nauka i kultura" i "Priručnik komparativne anatomije kičmenjaka".

1827 - Rodjen je engleski istraživač Džon Haning Spik (John Hanning Speke), prvi Evropljanin koji je u avgustu 1858. video afričko jezero Viktorija i tvrdio da je ono izvorište Nila.

1869 - Umro je pisac i političar Jovan Hadžić (pseudonim Miloš Svetić), prvi predsednik Matice srpske, poznat kao protivnik jezičkih i pravopisnih reformi Vuka Karadžića.

1885 - Umro je knez Aleksandar Karadjordjević, sin vodje Prvog srpskog ustanka Karadjordja. Za njegove vladavine 1842-1858. počele su reforme države i njena modernizacija. Na Svetoandrejskoj skupštini 1858. zbačen je sa vlasti, a na presto se vratio knez Miloš Obrenović.

1903 - Vodja makedonskog nacionalno-revolucionarnog pokreta Goce Delčev poginuo je u borbi s Turcima.

1915 – u bugarskoj ubijen Jane Sandanski, jedan od vodja Ilindenskog ustanka

1919 - Počele su demonstracije kineskih studenata protiv odluke Versajske mirovne konferencije da se nemački posedi u provinciji Šantung predaju Japanu. Demonstracije pod nazivom "Pokret 4. maja", prerasle su u nacionalni pokret, pokrenuvši preko 10 miliona ljudi.

1928 Rodjen je egipatski državnik Hosni Mubarak, predsednik Egipta od 1981, posle ubistva Anvara el Sadata.

1929 - Rodjena je američka glumica Odri Hepbern (Audrey Hepburn), ambasadorka dobre volje UNICEF-a. Dobitnica je Oskara za film "Praznik u Rimu" ("Doručak kod Tifanija", "Sabrina", "Rat i mir", "Ljubav popodne", "Moja draga lejdi").

1938 - Daglas Hajd (Douglas Hyde) je postao prvi predsednik Irske na osnovu novog ustava kojim je proklamovana njena nezavisnost.

1970 - Američka Nacionalna garda ubila je četiri i ranila 11 studenata Univerziteta Kent u državi Ohajo koji su demonstrirali protiv Vijetnamskog rata.

1979 - Predsednica konzervativne stranke Margaret Tačer (Thatcher) posle pobede nad laburistima na parlamentarnim izborima, postala je prva žena premijer u istoriji Velike Britanije.

1990 - Na prvim višestranačkim izborima posle Drugog svetskog rata u Hrvatskoj je ubedljivo pobedila Hrvatska demokratska zajednica Franje Tudjmana.

1994 - Izrael i PLO potpisali su sporazum o početku primene ograničene palestinske autonomije u Gazi i Jerihonu.

1994 - Emitovanjem prvog servisa vesti, počela je da radi beogradska nezavisna novinska agencija Beta.

1996 - Lider konzervativaca Hose Marija Asnar (Joze, Asnar) postao je premijer Španije, čime je okončana 13-godišnja vladavina socijalista.

2001 - Sjedinjene Američke Države su glasanjem izbačene iz Komisije za ljudska prava pri UN, što je prva takva odluka u istoriji te medjunarodne organizacije.

2003 - Umro je Sesto Bruskantini (Bruscantini), italijanski solo operski pevač.

2004 - Vlada italijanskog premijera Silvija Berluskonija je sa 1.060 dana postala najdugovečnija vlada Italije od II svetskog rata.

2005 - U aukcijskoj kući Kristi (Christie's) skulptura Konstantina Brankuzija (Constantin Brancusi's) "Ptica u prostoru" prodata je za 27.450.000 američkih dolara, što je rekordna cena jedne skulpture.

2009 - Rikardo Martineli, multimilioner, vlasnik najvećeg lanca supermarketa u Panami, pobedio je na predsedničkim izborima u toj centralnoameričkoj zemlji.

2013 – umrla Zora Drempetić, pevačica narodne muzike iz vremena kada su pevači morali da znaju da pevaju

2016 – zbog požara u okolini kanadskog grada Fort MekMarej evakuisano oko 100.000 gradjana, što je jedna od najvećih, ako ne i najveća akcija spašavanja civilnog stanovništva u modernija vremena

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 556 korisnika na forumu :: 9 registrovanih, 1 sakriven i 546 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: Djole, esx66, galijot, Kruger, Marko Marković, Mixelotti, sasa76, Slingshot, zziko