PA top 20/3 mm M-55 i derivati

2

PA top 20/3 mm M-55 i derivati

offline
 • goxin 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 20 Dec 2013
 • Poruke: 5288
 • Gde živiš: Srpsko Sarajevo

Kalibar se smatrao prevazidjenjim 90-ih, jer su avioni bili visoko, helikopteri ako bi napali (apač) su bili vecinom imuni na njega ali i desjtvovali su izvan doneta vodjenim raketama.

Prvenstveno namjena mu je bila protiv jurisnih aviona ali i protiv kamikaza u 2 SR
https://youtu.be/ypLuXx6SKgU

Vecina BPL, djeluje vodjenom municijom izvan doneta topova. Protiv njih se djeluje raketnim sistemina (ako ih uhvatimo).
Ili sistemima el. Ometanja.

U novije vrijeme su se pojavile dron kamikaze i isilove jeftine igracke sa malim bombama koje bombarduju sa manjih visina ali su fizicki mali.

Dron kanikaze djeluji samostalno ili u grupi, najcesce su kao osnatracke ili dobiju podatke o ciljevima sa osnatracke BPL, kada vizuelno zakljucaju cilj ne treba im vise vodjenje i nemogu se ometati.

Onda treba brzi top, kraceg dometa ali sa optoelktronikom (tracking mod termovizija balisticki racunar). Trocjevac pravi dobru zavjesu, sa navodjenjem bi bio efektan.

Zasto M 55, zato sto postoje, i lako ih je modernizovati u vecem broju. Mozda BOV 3 nije idealna platforma za nosenje.

Imamo OMJ i razvoj novih oklopnoh motorizovabih jedinica bez SPAT.

Kada se nabave bolji zamijeniti ih slobodno.

https://youtu.be/RES3ZdCs6n4

Da ne bi bilo zabune, treba SPAT u svakom vodu, znaci 3 BVP, 4 je SPAT. Moze on i po zemlji da prasi.
Isto tako kod LazaraRegistruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 12 Jul 2016
 • Poruke: 4054

@perasmajser

Ja ću o učinku PAT 20/3 mm u jedinicama strategijske grupacije RV i PVO tokom rata 1999-te godine:

- Broj gađanja: 93
- Utrošeno municije/granata: 86745
- Uništeno sa materijalnim dokazom: 8 krstarećih raketa

Još jednom podvlačim da su ovo podaci SAMO za RV i PVO. U jedinicama ARJ PVO KoV je ovaj top takođe korišćen, ali statistika o učinku nije detaljnije objavljena.offline
 • Pridružio: 27 Jul 2008
 • Poruke: 127

I vi to kolega smatrate uspješnim?
I da se baš zbog toga treba zadržati ili vratiti to oružje u borbenu upotrebu.Razumijem da onda 1999 godine čak i da si imao praćku ma bilo što korisno na dohvat ruke bi iskoristio samo da obaraš vazdušne mete zbog NATO bombardovanja ali to nije rješenje treba se ići sada na modernije solucije adaptirane budućim prijetnjama,adekvatisane domaćim potrebama,zahtjevima i mogucnostima.
Ja bih ove 2020 išao ili bi se barem opredjelio na kalibar 23 mm ili 30 mm umjesto 20 mm pošto taj kalibar nema budućnost i zato ostavljam drugima na forumu,stručnjacima i nadležnima da debatiraju pošto univerzalne platforme za te kalibre jos nema kod VS.Neznam šta im zaista treba u kontekstu te situacije VS mada trenutno naginjem i težim ka 30 mm PVO poput Južnokorejskog Biho sistema naprimer ali iz iskustva znam da na papiru pa čak i na ekranu nije isto kada si na terenu iako su neki primjećujem i dalje nostalgični na kalibar 20 mm ne razmatrajući sutrašnjicu.
Razumijem i ja da ako baš nema ništa drugo od drugog orudja naravno da bih i ja zadržao taj kalibar niti bi ga kompletno bacio jer te nužda forsira da ga zadržiš dok mu se ne nadje nešto drugo odgovarajuće ali se stanje na terenu ili industriji, kako hoćete, stalno mijenja i da budem jasan ako u datom trenutku ne postoji nikakva opcija i ja bih zadržao taj kalibar kao prelazno rješenje.

Da sada ne ulazim u druge veoma pozivajuće teme aspekta ove diskusije na kojima bih imao isto tako imao dosta i ja da napišem ali ću samo napisati ovo sjećam se 99 godine kada je komandir PVO na TV bukvalno posle napada NATOa maltene plakao i izjavio da M-55 samo šara na nebu bez ikakvog efekta i bukvalno ništa ne pogadja i žalio se odnosno izjavio da je bolje imati jedan precizan PVO sistem ili kalibar koji ce barem dati neko osiguranje i uspjeh pogodtka nego polagati neku nadu kada nišandžija cilja da ce nešto da pogodi pa šta bude sa 20 mm pošto se pokazao generalno nepreciznim ili se to možda vise odražava deficitom treninga ili trenaže same posade u pitanju.To ostaje da se sazna...
Znate što ,ako je to moguće,bilo bi zanimljivo ponovo konsultovati ondašnje popularne websajtove poput ovoga ali 1999 godine danas pa da se podsjetimo kako se situacija odvijala na terenu no dobro da napomenem da uglavnom kalibar 35 mm je generalno privilegovan za PVO sto nije loše kao i AHEAD municija koja dolazi uz taj kalibar.
Baš zbog toga još jednaput pišem da se treba raditi na pametnoj municiji i zbog toga sam napisao više puta da treba da se osnuje Vojno Municijski Institut naprimjer institucija koja ce da se bavi razvojem inteligentne municije standarnih kalibara malih,srednjih i velikih a koja bi isto tako došla kao neki dodatni udruženi i decentralizovan istraživacki centar domaćih kompanija municije.Napisao sam ,na papiru, plan sa više stranica kako ja vidim u toj strukturi VS VMI i uloga toga a naravno i drugim aspektima.U svakom slučaju oni bi bili zaduženi za "pametizovanje" municije itd.
Da je Yugoimport pametan odnosno preduzetan, neznajući da li imaju taj departman u svojoj firmi,pošto on kupi veliki kajmak prodajom oružja,oni bi trebali da iskoriste ovu sadašnju situaciju u svijetu da od tih zaradjenih para kupe potrebna rješenja ili licence od te inostrane zarade za svoju vojnu industriju odnosno licencu pošto će vjerovatno dosta stranih kompanija bankrotirati posle ove krize koje znamo mada obrati li se Srbija prijateljskim zemljama i oni bi mogli tu nešto da pomognu u razvoju ali svejedno kreativnost i vizija im je ispod nule da budem kulturan...
Što se tiče SPAT,bez obzira na platformu, sve je to ok i zbog toga mi nekako bolje leži 30 mm bilo Ruski ili NATO kalibar u odnosu na 23mm Shiljku koje bi imao tu dualnu ulogu. Imam utisak da je NATO kalibar bolji kada se ciljaju zemaljske ciljeve dok je Ruski kalibar od 30 mm efektivniji kada se gadjaju mete u vazduhu da ne ulazimo sada u kadencu.Te nijanse sa detaljima trebaju de se ispitaju na TOC ili na nekoj drugoj eksperimentalnoj jedinici.Ja bih defnitivno montirao 30 mm na Pasars umjesto Boforsa odnosno na njegovu kamionsku platformu bi postavio Sergeja od 23 mm i Zastavin novi modifikovani top od 30 mm pa šta ispadne.Na kraju je bolje pokušat i neuspjet nego absolutno ništa ne preduzimati.U svakom slučaju ja sam više za nove solucije nego održavanje stare.

I meni se goxin svidjaju te dron kamikaze iako nepoznajem baš sve ali mi se svidja dosada Poljski warmate UAV i čini mi se da opet treba dati više financijskih sredstava za detekciju tih sistema i pravovremeno lociranje tih letećih objekata nego sada da ti M-55-3 20 mm bude prva linija odbrane umjesto zadnja i poslednja linije odbrane.

offline
 • Pridružio: 12 Jul 2016
 • Poruke: 4054

@perasmajser

Pitao si za učinak topa za vreme NATO agresije 99-te. Ja sam ti izneo podatke za RV i PVO, (bez podataka za ARJ PVO KoV-a), bez ikakve subjektivne ocene da li je to "uspešno" ili ne niti da li top treba zadržati u vojsci ili ne.
Ovaj top je imao uspeha i tokom rata 91-95 u pogađanju i obaranju i aviona i helikoptera zaraćenih strana. Informiši se malo, ja ti neću više odgovarati na ova tvoja pisanija.
Sa druge strane, ovo je tema o topu 20 mm i najbolje da kažemo da je top beskoristan danas i zaključamo temu?
Za te "šbb kbb" teme, postoje odgovarajuće teme u kantini.

offline
 • celik 
 • Elitni građanin
 • Pridružio: 08 Maj 2010
 • Poruke: 1553

Upravo je glavni nedostatak 99' bilo nepostojanje O/E uredjaja, SUV-a, nove municije, da bi se ovim orudjem ostvario bolji ucinak. Takodje, potpuno se slazem sa goxinom, da bi mu se sada u pvo ulozi promenile i mete. Primarno bi bilo manji dronovi, a toga nije bilo ranije. Tako da ne stoje price o njegovoj prevazidjenosti. Teoretski moze se poboljsati, ali je pitanje koliko ce nasi uspeti u tome.? Kerber je svakao dobar početak, uz obavezno dodavanje nekog lakog raketnog sistema na njemu. Tek kada se to sredi mozemo raspravljati o ucinkovitosti.

offline
 • Pridružio: 20 Feb 2011
 • Poruke: 405

Можда би се остварио бољи учинак по питању обарања БПЛ или евентуално А десетки током обрушавања и дејствовања својим топом али све је то далеко у теорији и иза нас. Модернизовати свакако, што статичне, што мобилне варијанте троцеваца и као што већ рекох, држати их за подршку копненим трупама.

perasmajser ::koliko dobro je djelovao ,horizontalno, misleći sada u ulozi vatrenoj podrški pjesadije od 1991 do 1999 na ex yu teritorijama bez obzira sada sa koje strane ili od koje vojske je korišćen?
Са добрим нишанџијом, непријатељ на копну је уништен. Што се тиче употребе у ПВО сврхе, ту се слажем, 20мм калибар је неупотребљив. За БПЛ, хеликоптере и остале нисколетеће циљеве, ту је сада Панцир.

offline
 • Pridružio: 16 Jun 2010
 • Poruke: 2989
 • Gde živiš: bela crkva banat

панцира је мало, троцеваца је много. није за авионе, али за гађање бпл, кр, планирајућих бомби и сл. је још увек употребљив. недостатак су нишанске справе. за циљеве на земљи и даље је добар. не бих га ја још бацао у старо гвожђе.

offline
 • Pridružio: 15 Maj 2019
 • Poruke: 626

@perasmajser...jeste da bi naslednik M-55 20mm mogao da bude sergej 23 ..ali sa 25mm kalibrom

Ta prerada se već radi...25x137mm je za mene najbolji univerzalni kalibar i za podršku pešadiji i za obaranje dronova..jeftiniji od 30mm a ima mogućnost da se ugradi blizinski upaljač u njega tj. pametna municija...a ostao bi vučni top poput m-55

offline
 • Pridružio: 01 Dec 2009
 • Poruke: 1678
 • Gde živiš: Borca Sebes gde obicno .......

Da li bi se tu radile nove cevi ili bi se stare konvertovale na taj kalibar?
I sta bi jos tu moralo da se menja magacin redenik to mora novo a ostala mehanika

offline
 • goxin 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 20 Dec 2013
 • Poruke: 5288
 • Gde živiš: Srpsko Sarajevo

Ko ima slifa nek usavrsi zastava 30mm top. u vucnoj ili samohodnoj varijanti.

Pat 20/3 treba optoelektronika po ugledu na Zu/23-2 M1-4 i upariti sa LPRS

Ali mislim da ce bi se vise koristio kao SPAT
Sasvim ok za blisku PVO. Bolje nego 12.7
Zasto pokvariti top koji sasvim OK radi (dobos varijanta)?

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 418 korisnika na forumu :: 3 registrovanih, 1 sakriven i 414 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: sovanova95, Toni, W123