PVO sistemi - "Vitjaz" i "Morfej"

35

PVO sistemi - "Vitjaz" i "Morfej"

offline
 • Taso  Male
 • Počasni građanin
 • Pridružio: 28 Maj 2008
 • Poruke: 896
 • Gde živiš: Terra Australis

Zanimljiv 'thread' o novim radarima

This article describes the new supporting sensor package for the Russian SAM complexes. It consists of the active radar with a hybrid set up (AESA on recieve, PESA on transmit from what I get) and three mast mounted passive sensors which double as datalinks.
https://mobile.twitter.com/krakek1/status/1233691777313452032Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 20 Maj 2017
 • Poruke: 1812

Taso, to je oksimoron, PESA i AESA su strukturno različite mada samo razmatranje nije glupo nema glupih pitanja u neznanju glupo je ne pitati. A dobro su namirisali nešto kao vojnotehničku moguću tajnu koja istina kao takva će biti samo još nekoliko godina, kad prodaju prvi sistem, ako dođe do toga ode tajna.
Pobrkali su lončiće sa tim šta je pasivno, poluaktivno i aktivno ponašanje antene na predaji i prijemu.
Formalno gledano i PESA i AESA mogu biti u svim stanjima ali to naravno nije tako, zapravo pasivna na predaji i pasivna na prijemu je recimo samo antena starih ogledalnih 2 D radara i to u potpunosti samo jednokanalna, ako postoje dva razdvojena kanala jedan za male visine jedan za ostale ona je već ušla jedan korak u neku vrstu poluaktivnosti na prijemu ali zboravi to.
Većina PESA radara su pasivni ili poluaktivni na predaji, a poluaktivni na prijemu, međutim ima koji su aktivni i na predaji na prijemu. Sa druge strane ima bar jedan radar AESA koji je u jednom modu potpuno pasivan na predaji i poluaktivan na prijemu a i AESA koji su pasivni na predaji a poluaktivni na prijemu toliko da su jedva 2D+1 a ne 3D radari.
Kod nove 96-ice koja je na Vitjazu a koja se verovatno zove Jenisej postoji opravdana sumnja da je na njemu izvedeno nešto od čega su na kraju za Liru 96L6 (koja se tako verovatno ne zove) odustali a to je zaista malo hibridno rešenje, naime on je izgleda većinski pasivan ili poluaktivan na predaji (emisiji) i takav na prijemu ali sa ograničenom, po uskom sektoru osobinom da je aktivan, tako da ne može da se oslobodi obrtanja antene, samo je informacija koju dobije osetno bolja naročito po brzini lokacije.
Nišanac Vitjaza je PESA ali potpuno aktivna antena i na predaji na prijemu, a usled prirode raketa koje opslužuje i ograničenosti svog sektora u kome je aktivan mora da se vro brzo vrti da bi bio takav po punom krugu.
Time vidimo i zašto je verovatno tačno da je projekat iz krize izgurala mornarica a ne PVO i da je takav zanimljiv mornaricama (i to samo sa raketom većeg dometa koju još ne videsmo pouzdano) i malim zemljama budućim korisicama u neko dogledno vreme koje nije još toliko blizu, njima čak i sa raketom od 60 km dometa, a postao manje zanimljiv samom PVO time što mu je osobina totalno i skoro trenutno dejstvo po punom krugu i to na 8 različitih ciljeva istovremeno, mada mu za punokrvan rad sa većim raketama očito trebaju dva nišanca u sinhronom radu.
Time je VItjaz za ruski PVO dobra i sistemski kvalitetna zamena za S-300 PS i zapravo savršen sistem za odbranu Trijufa i Favorita pre nego što ciljevi dođu do Pancira. Ali nije nikako zamena ni za Favorita niti su njegove rakete posebno pogodne da se inplementiraju na njih mada ima nekog smisla ali pogodnije je da ceo sustav Vitjaza ovakav kakvog ga već polako gledamo na snimcima bude njihova zaštita.

Još jedan detalj me navodi na na mornaricu, pelengatorski sitem je po mojoj skromnoj opservaciji u daljem rođačkom smislu mornaričkog porekla.offline
 • Neimar i savremeni farmer.
 • Pridružio: 24 Nov 2010
 • Poruke: 9946
 • Gde živiš: U sremu voljenome...

По мени Витјаз има исту улогу као и Бук код сухопутних, а то је оно што је фалило точкашима дуги низ година, систем који ће бити ту да брани С300/400....

offline
 • Pridružio: 20 Maj 2017
 • Poruke: 1812

Slobodno se može reći tako, napokon su sa raznih dvoslojnih kombinacija prešli na jednu punokrvnu troslojnu i to sa ARH raketom u nekoj vrsti kritične borbene zone. Imalo je to i povratnu spregu na Suhoputne i oni traže put ka ARH raketi za Buka bar za tu kritičnu zonu.

offline
 • Neimar i savremeni farmer.
 • Pridružio: 24 Nov 2010
 • Poruke: 9946
 • Gde živiš: U sremu voljenome...

Како је одбра ова конкуренција, једни добију напреднији систем, други одмах траже исто па и боље како би себе што боље штитили...

Знамо какав је Бук систем и да је одличан на ометања, тачније да је жилав. Олуј, по Вама Витјаз је на истом том нивоу или пак није?

offline
 • Pridružio: 20 Maj 2017
 • Poruke: 1812

Moraćemo da sačekamo. Još pre više od 5 godina ovde na forumu se spominjao Vitjaz, i na čuđenje većine još tada sam izneo mišljenje da ćemo ga videti dobrano posle 2017. Mislio sam da će tada imati srednji operativni status. Evo sad vidimo da je on njemu tek sada negde blizu i to pod pretpostavkom da su rešeni neki problemi sa velikom raketom a o tome još ne znamo, no verovatno je blizu toga.
No svakako možemo da ga analiziramo kao da je ovo što sada vidimo blisko finalnom rešenju ma kako možda to nije, barem u pitanju raketa pa i većeg grupisanja ako ga bude.

PVO sistemi teritorije su uvek nekako samostalniji u sredstvima nego Suhoptni. Suhoputni uvek imaju malo brzo jezgro ali se uvek i oslanjaju na armijske ili frontovske ELINT bataljone i brigade. Buk je armijski jasno definisan iznad divizijske PVO (Ose,Torovi-Tunguske i ostalo) a ispod armijske PVO, Anteja. Buk u stvarnosti može mada u manjem broju slučajeva da dobije ciljeve i sa frontovskog nivoa koji primarno koristi Antej, ali svakako da će armijski ELINT bataljon *gravitirati* Bukovima i taj bataljon njegovoj brigadi daje sve ono što Antej dobija od nezavisne ELINT brigade. Ako ga posmatramo bez tog bataljona Buk je nedovoljno snabdeven radarima, previše nišanaca zavisi od malog broja akvizicijskih i još manjeg broja osmtračkih radara koji su u njegovoj brigadi integralni, mđutim sa tim bataljonom stvar se suštinski menja.
Sličnu manu ima i Vitjaz ako ga gledamo samostalnog potpuno bez neke spoljne podrške, ili može slobodno reći da je Buk jednako žilaviji u odnosu na Vitjaza koliko je Antej žilaviji u odnosu na Trijumfa, mada nije baš isto, Buku i Anteju *kad prozori ne dihtuju* to odlazi na veliki broj nišanaca kod Buka bukvalno a kod Anteja na emitere pre svega. Vitjaz je svakako manje izožen nego Trijumf, po pravilu neosvetljava cilj i time je on je izložen kao nišanac kod Anteja ali opet nema gomilu emitera kao Antej ili nišanaca kao Buk da prime udar na sebe.
Snagom bi trebao da je jači od Bukovog nišanca tu negde kao i Antejev i tu su mu negde predeli da ga podave. E sad unutar impulsa ne možemo previše da zagledamo to je već zona za gadne pretpostavke.
Od čistog Buka je mnogo bogatiji po koeficijentu zasićenja radarima jer jedan Jenisej ide na jednog ili dva nišanca. Opet, on ako je zaštitnik Trijumfa skoro sigurno će se zakačiti na Bajkala pa će u tom pogledu još bolje stojati i prema kvalitetu slike VaP-a i prema otpornosti na ometanje osmatračkih radara.
Dakle od borbene niše u koju će biti postavljen zavisi koliko će sistem biti žilav prema uticaju ostalih sistema podrške u ukupnoj borbenoj niši.
Ako gledamo jedan divizion Buka, Kupol+KP+4 nišanca i jedan divizion Vitjaza, Jenisej+Pelengator+KP+2 nišanca Vitjaz je daleko jači protiv ometanja, jer njegov VaP prate i Jenisjej i nišanci u sinhronom radu i pelengator, kod Buka su veoma zavisni samo od Kupola, i najnoviji nišanci Buka iako su dobri nisu takvi kao Vitjazovi. Sa druge strane ako krenu udari Buk će ih opet pre primiti nego Vitjaz jer nišanci osvetljavaju, ali ima 4 nišanca pa sad, a ako krene udar po Vitjazovim nišancima Vitjaz će ipak manje izdržati pogotovu ako ima samo jednog nišanca.
Sveukupno doveo sam sam sebe, kucam naravno iz glave se ovo u realnom vremenu da ti odgovorim da je Vitjaz žilaviji na na nivou diviziona. ALI brate mili da ne pitamo za cenu .....
Nadalje kada se uvede u igru Brigada Buka i njoj *gravitirajući* ELINT bataljon armije slika se menja i Buk postaje daleko daleko bolji po svakom pogledu u odnosu na svoj divizionski oblik.
Za Vitjaza je PROBLEM, dali će ono UOPŠTE imati SVOJU brigadu pa time ne možemo da poredimo bar u ovom trenutku brigadu Vitjaza i brigadu Buka kao što sa druge strane možemo brigadu Anteja da sravnimo sa brigadom Trijufa.
Kod Rusa je jasnije, on će ako zaživi jednostavno menjati PS-ove tamo gde su oni sada mešani sa Trijumfimai Favoritima pa bi prava anliza bila da sravnimo dve brigade Buka i jednu Anteja i njihove pridodate delove sa dve brigade Trijumf-Vitjaz i njihove potporne dodatke.
Ja sam anlizu vodio ne tako, već sa tanovišta nekog manjeg korisnika.

offline
 • Pridružio: 12 Jul 2016
 • Poruke: 4054

@........

Žilavost i preživljavanje....
Divizion Buk M2 ima 4-6 nišanaca Fire Dome i TOV sistem za pasivan rad.

Divizion Vitjaz ima 1-2 nišanca (ako sam dobro shvatio)....

Ako se Kupol izbaci, može se zameniti sa digitalizovanom Mečkom, P-18 ili slično. A može i sam pretraživati svojim nišanskim radarom po usmeravanju sa komandnog mesta (planšetno), što jeste rizično, ali opet...
A ima i pasivan optički sistem na svakom TELAR-u pa može i tako raditi, sa smanjenim dometom naravno...
Između Buk M2 i Vitjaza, za mene nema dileme sa aspekta žilavosti, a tek ako govorimo o Buk M3?
Takođe i kanalnost po cilju je čini mi se veća kod diviziona Buk M2 u odnosu na Vitjaz.

Slično smo raspravljali i kod S-300PMU-2 i S-300VM....što više radara u brigadi/divizionu/bateriji, sistem žilaviji...
Moje mišljenje... Wink

offline
 • djox  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 23 Nov 2010
 • Poruke: 69032

Jos dve sa snimka


A izgleda mi da i alzirci imaju planove za nabavku

Citat:From the display consoles i can suggest that S-350 VITYAZ system can contain 12 launcher which means 144 missile and also can engage 8 targets simultaneously with 8 missile has active guidance.
Algeria is highly expected to be one of the future operators of the system.
https://twitter.com/kmldial70/status/1233393442111225858

offline
 • Taso  Male
 • Počasni građanin
 • Pridružio: 28 Maj 2008
 • Poruke: 896
 • Gde živiš: Terra Australis

Oluj2.1
Citat:Taso, to je oksimoron, PESA i AESA su strukturno različite

Pa ispravio se kasnije i rekao da je pogresno preveo tekst

offline
 • Pridružio: 20 Maj 2017
 • Poruke: 1812

Napisano: 01 Mar 2020 22:25

Ako se Kupol izbaci, može se zameniti sa digitalizovanom Mečkom, P-18 ili slično.
Care o kojoj državi govorimo nije o Rusiji jel da.

Dopuna: 01 Mar 2020 22:28

Nije isto nišanac Vitjaza i nišanac Buka, ovaj drugi je izožen kao i emteri na Anteju a onaj prvi kao nišanac na Anteju. Vitjazov radar ne ozračuje.
No ako neko očekuje da se ja u akademskom maniru razgovora izjasnim, dobro, Srbiji treba i treba samo o njemu i da razmišlja isključivo Buk o Vitjazu ništa za sledećih 10 godina.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 705 korisnika na forumu :: 40 registrovanih, 3 sakrivenih i 662 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: _Rade, A.R.Chafee.Jr., aramis s, bojank, BSD, bulltony, celik, Cirkon, darkangel, DH, Dimitrise93, Drug pukovnik, dule10savic, helen1, indja, Insan, Mercury, Milos ZA, miodrag, nebkv, pacika, Pakito93, RecA, RJ, rovac, ruso, SD, sekretar, Singidunumac, SOVO515, Toni, trajkoni018, vathra, Vlada1389, Vladko, vobo, voja64, Yellow Pinky, yufighter, |_MeD_|