SISTEMI vođenja raketa u PVO

1

SISTEMI vođenja raketa u PVO

offline
 • vrabac 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 30 Dec 2010
 • Poruke: 4963

Napisano: 03 Sep 2012 21:11

Blok djagram se u nekim elmentima poprilično razlikuje od uobičajeno dostupne literature, čak i ruske koja je u ovoj oblasti najbogatija ali nekako i najdostupnija.
Potrudio sam se da dijagram bude pre svega mnogo moderniji i bogatiji nego što se u klasičnoj školskoj literaturi sada koriste, narvno sa ogradom da trenutno tekuće knjige baš i ne poznajem, tu i tamo sam samo bacio poged u veće delove trenutno aktuelnih predavanja (u Rusiji naravno).
Posebno sam ukomplikovao deo u grupi Komandno vođenje ali profesionalci će razumeti a ostali neka postavljaju pitanja bez ograde, ovo je naš forum ovde možemo i da lupamo i da se blamiramo (uostalom možda sma napravio neki gaf na dijagramu) ali bitno je da iz svega toga izađemo naučeniji DA NE LUPAMO U JAVNOSTI i da druge ne učimo pogrešno.
Dijagram je dosta prilagođen forumu koji ima viši nivo opšteg obrazovanja nego same akademije ili vojni fakulteti. Tamo je to siromašnije iz više razloga, neki su opravdani neki ne. Na primer na akademijama i fakultetima se pojedini pojmovi na ovom dijagramu izučavaju se mnogo detaljnije i bogami sa većom upotrebom matematičkog aparata ali i samih uređaja. Na taj način ovaj dijagram je preobiman za takve svrhe. Ipak ima i negativnih razloga, prvo većina literature i predavanja se uzima iz već vremešnih knjiga u kojima novijih rešenja nema a drugo postoji odrđena inertnost, naročito kod malih zemalja odnosno armija. Dakle sasvim je KOREKTNO što se ovakav oblik dijagrama ne izučava tokom osnovnog dela predavanja i na akademiji i na vojnim fakultetima ali je NEKOREKTNO da na kraju studija oficir ili vojni inženjer ne može da prepozna ove elemente makar na informativnom nivou ako je u ovoj oblasti, odnosno u oblasti PVO kod oficira ili raketa kod inženjera.
Ajd za večeras toliko a od sutra po delovima dijagrama. Ko ima primedbe na dijagram neka se ničim ne ustručava ima na dijagramu i možda nepotrebnih ili konfuznih stvari mada sam se trudio da uglavnom izostavim ona rešenja koja se u budućnosit neće više koristiti a da postavim i ona rešenja koja su još uvek pod velom vojne tajne ili još nisu a mogla bi biti realizovana.


Dopuna: 04 Sep 2012 12:21

Uvod:
Kao što na dijagramu možete da primetite po raličitim bojama u osnovi postoje TRI grupe SISTEMA vođenja raketa koje se koriste u PVO:
1. Komandno
2. Samonavođenje
3. Kombinovani sitemi
Da odmah pojasnim da dijagram nije uključio u sebe ponekad vrlo komplikovane procese koji se dešavaju pri lansiranju istina samo ponekad kod nekih novijihi naprednijih sistema. Na primer kod sistema sa vertikalnim uzletanjem je sasvim poseban proces koji raketu dovodi u već pre toga određen i zauzet azimut gađanja ka cilju ali ti procesi su isključivo vezani za lansiranje pa bi zaista bilo previše da i njihove elmente uvodimo u dijagram pogotovu što zapravo na putanji ka cilju posle zahvata u vođenje ti procesi prestaju sa radom.
U teoriji praksi raketanih SISTEMA naravno postoji i četvrti oblik tzv. AUTONOMNO vođenje ali takvi SISTEMI nisu u PVO interesantni za sada.

1. Komandno vođenje
Ovde dijagram najviše odstupa od onoga što ćete naći u literaturi ali sasvim namerno.
Za početak komandno vođenje se deli na RADIOKOMANDNO i Lasersko.
Ovo drugo je novijeg datuma i ima vrlo malo sistema na svetu koji ga koriste. Pre deceniju dve svi su bili u euforiji za tim sitemom a onda se to polako stišalo. Objektivno takvo vođenje u PVO koriste u ovom trenutku samo Šveđani na RBS-70 i Britanci na Starstrejku (MOMCI pišem iz glave, čak ni knjige ne koristim ispravljate me gde god pogrešim ima ovde na forumu poznavaoca....). rsuka Sosna-R se već godinama najavljuje ali nikako da i da se rodi a bogami može biti i da se rodi u drugoj grupi SISTEMA vođenja. lasersko kmandno vođenje je bilo hit iz prostog razloga otpornosti na ometanja i mogućnosti vođenja vrlo brzih projektila (što u stvari može i radiokomandno ali ne baš u varijanti sa ramena i tu su Briti pronašli put Starstrejku).
MEĐUTIM laser ima mali praktičan domet i tu se teško nešto može revolucionarno promeniti. Pazite govorimo o malom dometu u PVO koji je na zemlji dakle na samom dnu onoga u čemu živimo a to je Troposfera. Još gore od malog dometa, laseri su ekstremno osetljivi na prepreke u u atmosferi.
No dobro sitemi postoje, neki se verovatno i razvijaju i biće ih polako još koji u upotrebi. Po vedrom vremenu i pod teškim ometanjima dolaze do izražaja. Ići če o ni dalje nesumnjivo. Možda ne po velikkom dometu ali svakako da njihovi dometi od reda veličina do 10tak kilometara savršeno pasuju u niže borbene niše. MEĐUTIM ako nema problema s aatmosferalijama OVKAKVI SISTEMI mogu da odu i po VERTIKALi tih svojih 10-tak kilometara I TO JE ONO ŠTO JE KOD NJIH ZANIMLJIVO u slučajevima jakih protivničkih elektromagnetnih i zaprečnih a još i više ciljanih smetnji.
Na primer udarna grupa po vedrom vremenu na visini od 5-6 000 metra ciljano ometa Osu, Tora, Rolanda, Krotala i ono pri tome imajusasvim ozbiljne probleme da nekažem d ai ispadaju iz igre, ALI nešto kao SOSNA-R ih smlati. Zapravo smaltiće ih ibritanski Starstrejk kao se spuste još niže.
Pri ovome NEĆEMO uzimati u obzir nove mogučnosti većinenabrojanih sistema koje su nastalel uvođenjem mođnih OPTRONIČKIH nišanskih sprava koje potpuno zamenjuju nišanski radar A I NIJE ISTO jer su svi ti sistemi sa RAKETAMA koje su SPORIJE a manevarbilnije od recimo SOSNE-R i Starstrejka JER SU IM OSNOVNI MODOVOI GAĐANJA DEFINISANI SA UPOTREBOM NIŠANSKOG RADARA. U krajnjoj meri svi ti sitemi i u tim uslovima imaju radio kanal komandovanja do rakete A I ON MOŽE BITI KOMPROMITOVAN, dakle vođenje laserom ima svoju logiku.
NASTAVAK SLEDI U TOKU DANA

Dopuna: 04 Sep 2012 14:32

Dakle strelica koja nas je odvela kroz Komandno pa zatim Lasersko vođenje završava u Pasivnoj lokaciji cilja.
Ovakva prikaz čak i nepostoji u literaturi ali logika zašto je tu je sledeća. Ako se već koristite laserski vođenom raketom u PVO (kakave zapravo još uvek nema stvarno sposobne do 5-6 000 m, do pojave nekog potentnijeg raketnog kompleksa možda Sosne, ne znam kakav je modernizovan švedski RBS) I SVA JE VAŠA PREDNOST u nemogućnsoti neprijatelja da vas OMETA onda se PRIRODNO nameće da u takvoj varijanti LOKACIJU cilja vršite takođe PASIVNO i time ČITAV sistem učinite ekstremno otpornim na ometanja.
Dakle na kraju pasivna lokacija cilja u tom procesu gađanja laserom komandno vođenom, a ta pasivna lokacija je ko što već znate optička, CCD, IC ili Termovizija ODNOSNO PO PRAVILU kombinacija dva ili tri nabrojana uređaja. Pod onim OPTIČKA podrazumevaćemo ne samo običnu optiku već i TV sisteme koji generalno zamenjuju običnu optiku ali to je to, svi razumete siguran sam.. Recimo moguća varijanta bi bila TV kamera sa dobrim zumiranjem i po mogućstvu fotokontrastnim modom rada za dvnevne uslove, CCD velike moći za zoru, praskozorje, sumrak i suton i recimo termovizija za noć mada se zapravo tri varijante u poslednje vreme realizuju i kao dve, DNEVNA optika - NOĆNA optika.
OVA DISKUSIJA O PASIVNOM PRAČENJU CILJA U POTPUNOSTI VAŽI iza Radio Komandno vođene rakete u uslovima kada nema upotrebe nišanskog radara ili zbog kvara ili zbog ometanja ili zbog lošeg zahvata usled prirode cilja (BPL ili KR) i toje prikazano strelicom koja vodi preko Komandno - Radiokomandno - Pasivna lokacija cilja.
Ugađivanje ovakvih uređaja za pasivno praćenje cilja je jedna od NAJVAŽNIJIH stavki u MODERNIZACIJI STARIH raketnih sitema. Takve uređaje su dobile na primer:
modenizovane Neve-Pečore
modernizovane Ose-AKM ruske
modernizovane Ose beloruske
ukrajinski Stiljet koji se zasniva na Osi
najnovija verzija Tora
poslednja modernizacija Tunguske
a Panciri od samog početka imaju takvu mogućnost
nabrojao sam samo one komplekse koji su u grupi Radiokmandnog vođenja avidećemo kasnije da se takva PASIVNA LOKACIJA cilja primenjuje i za neke iz drugih grupa (ŠTO NIJE NA ŽALOST PRIKAZANO NA DIJAGRAMU).
NAPOMENA: OVDE PRIRODNO ULAZIMO U INTERAKCIJU POJMOVA SISTEMI I METODE VOĐENJA ALI ĆE TO BITI OBJAŠNJENO U DELU METODE VOĐENJA.
DOVRŠETAK RADIOKMANDNih SISTEMA SLEDI BRZO, umorio sma se od kucanja i ispravljanja grešaka...Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • vrabac 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 30 Dec 2010
 • Poruke: 4963

Strelica na levo Komandno-Radiokomndno-Aktivna lokacija.
To je svakom jasno nišanski radar stalno prati cilj a raketa se navodi po radio kanalu. Od Dvine, Desne, Volhnova, Neve, Pečore preko Ose pa nadalje recimo Tora i osnovnog moda rada Pancira.
Ovakav oblik rada je danas najugroženiji elktronskim ometanjem. Ciljane smetnje po nišanskom radaru mogu da dostignu lako i do 1500 W/MHz. Stari raketni sitemi nisu mogli da izađi na kraj ni sa 300 do 400 W/MHz a kamoli ovoliko. Istina ciljane (ne baržne!) smetnje variraju po snazi od 800-900 do najčešće 1200 W/MHz.
Beloruski prodor u tu oblast (koji u potpunoosti baštini i Rusija) za odbacivanje ciljanih aktivnih smetnji velike snage je JEDINI razlog za ostnak u životu sitema Neva-Pečora i za široke modernizacije istih ali i moguću modernizaciju starih sitema S-300PT-1A-M koji uz pomoć ovakvih uređaja ostaju vrlo opasni kompleksi makar i dosta malog dometa, što bi moglo biti veoma interesantno za ruske saveznike.
Teorijski gledano takvi novi načini elktronske zaštite primenjivi su na svim nišanskim radarima sistema sa radiokomandnim vođenjem. No znate trka ometač-branilac uvek traje. Princiijelno usled dominantnostii elektronskih kontramera u upravo ovoj grani SISTEMA vođenja je ipak postalo obavezno imati i rezervni sitem recimo pasivni o kome smo govorili.
No ovakva lokacija cilja ima JEDNU ali OGROMNU prednost. Upravo ona vam omogućava VIŠEKANALNOST PO CILJU odnosno gađanje više ciljeva istovremeno, što vrlo realno bude od koristi i veoma je velika opasnost za napadača. Bespogovorno.
Komandno-Radiokomandno-merenje daljine do cilja.
Ovaj oblik je je u stvari mod rada a praktično nema raketnog kompleksa koji radi samo ovako.
Još su Volhovi i Neve brzo osetili ometanje po nišanskom radaru. U tom slučaju je drugim režimom rada radara Neva još uvek mogla da meri daljinu do cija što joj je i dalje omogućavalo da gađa cilj mada sa manjom efikasnošću. Dakle svi nišanski radri od Neve pa nadalje imaju mogućnost da kada ne mogu da prate cilj u potpunosti usled ometanja ipak mogu da SAMO mere daljinu do njega. Na Volhovima je za taj zadatak bio pridodat poseban radar merač daljine na granici UHF i L banda. No od tada pa nadalje svi nišanskiradari mogu da POKUŠAJU takav način rada.
MEĐUTIM kako smetnje mogu biti toliko jake i takav način rada je može vrlo lako biti onemogućen. Usled toga je tendencija da se u tom slučaju obezbdi merenje daljine do cilja laserom, međutim tu i niste daleko odmakli (po daljini) mada vam je onda omogućeno takozvano ručno praćenje cilja kvalitetno.
Zato se takvo merenje, odnosno LASER se PO PRAVILU spreže sa PASIVNOM LOKACIJOM cilja o čemu smo već govorili i što dakle prelazi u drugu podgrupu.
Ta podgrupa kao i sva tehnika sa laserima i opitkama ima sa druge strane MALE domete rada.

USLED TOGA SVI SITEMI OD BERKUTA S-25 PREKO SVIH S-75 I S-300P KOJI SU SVI RADIOKOMANDNI ALI I S-200 KOJI NIJE su u svom arsenalu raketa za slučaj pojavljivanja jakih ometača, odnsno po pravilu više ometača, obično pare ali ponekad i trojke iznimno i više, dakle za slučaj pojavljivanja jakih ometačkih grupa koje baražiraju na minimalnoj sigurrnoj udaljenosti i odatle efikasno ometaju rad raketnih sitema, dakle SVI ONI SU IMALI RAKETE SA NUKELARNOM GLAVOM ZA RAZBIJANJE OMETAČKE GRUPE.
Divota a...u p.m. Vrlo verovatno da je takvu glavu imao i sistem KRUG.

Znam da je bilo malokonfuzno pogotovu ovaj deo sa merenjem daljine ali da sam vam to uskratio nadijagramu a samo pričao i pričao bilo bi teže razumljivo zar ne?
Naravno ovde ipak nismo mogli i da zagrebemo u problemtikupraćenja odnosno automatskog praćenja i ručnog praćenjaprvo štoje ja ne poznajem dovoljno drugo što je previše sistema da bi ih sve poznavao i treće jer s tokom decenija taj proces tehmički mnogo menjao u izvedbi.

ALI ima jedna stvar koje nema na dijagram a koja je bitna. KAKO SE M ERI DALJJINA DO RAKETE u ovimslučajevima radiokomandnog vođenja, mada nešto od toga važi za sve...
1. Odgovaračem na reaketi NAJBOLJE idelano bez premca ALI može da ne radi uvek
2. CIklogramom, zaboravite, primitvna stvar, istina još se koristi na Tunguski ali ona baš i nije u cvetu mladosti i poznata po velikom dometu...
3. radarom posebnim (zastarelo zaboravite) ili NIŠANSKIM radarom što je VRLO MODERNO
e ali to moderno isto ne radi uvek i NIJE BOLJE od onog pod 1. NAPROTIV MNOGO je gore
PAZITE GOVORIM SAMO RADIOKOMANDNIM SITEMIMA

Vrlo slično je i sa praćenjem ugaonih koordinata rakete i cilja, na primer na manjim daljinam cilje je mnogo preciznije pratiti optički nego radarom ali na malim daljinama...Ali sad tu ima mngo varijanti koje se i dan danas međusobno bore već u zavisnosti od projktanata različitih projektinih biroa.

KOD SAVREMENIH SISTEMA JE SADA MNOGO LAKŠE jer se kombinacije merenja daljinei praćenja rakete i cilja mnogolakše ostvaruju sa svremenom elektronikom i zapravo moguća je primena više tipova istovremeno.

TAKO DA BEZ OBZIRA ŠTA VAM PRIČALI RADIOKMANDNI SISTEM OSTAJE U IGRI za manje domete ako meni ne verujete pa tu je PANCIR, a ne bi ja ni TORA zaboravio a pravo da vam kažem ni NOVU NEVU sa svim ogradama.
NOVA Neva je kao Klaudija Šifer, pet banki, troje dece, nekoliko brakova ALI ko bi je ODBIO?

E OVIM ZAVRŠAVAMO ZA SAD ZELENO OBOJENE DELOVE. SLEDEĆI PUT IDEMO NA BRAONKASTE.offline
 • jazbar 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 28 Dec 2009
 • Poruke: 16085
 • Gde živiš: Lublana

Kakvo navođenje raketa zemlje-vazduh koje bi bilo što odpornije na ometanje, najoptimalnije je za male zemlje poput Slovenije osim IC? U smislu da bi se ometanje moglo vršiti iz neke od susednih država več na samoj granici i to duboko u dubinu slovenskog teritorija pošto je Slovenija mala država.

offline
 • vrabac 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 30 Dec 2010
 • Poruke: 4963

Napisano: 05 Sep 2012 16:35

Za takvo ptanje se pravi algoritam mogućih scenarija.
Mogu se davati odgovori DA ili NE ali se mogu davati itežinske kategorije pri čemu se dobijaju višestruka rešenja.
Npr. Slovenia se granič sa Italijom, Hrvatskom, Austrijom i Mađarskom.
Eliminiši zemlje od kojih si siguran da neće biti napada.
Od neeleminisanih zemalja odbaci nemoguću koaliciju.

Od onoga što je ostalo:

1 potrpogram PROTIVNIK
- kvantitet avijacije i njenih ubojnih sredstava
- kvalitet avijacije i njenih ubojnih sredstava (uključujući sredsva REB na bortu kao i lovuške i otražatelje)
- organizacija avijacije (procena brojnosti istovremenih udara i ukupnih kapaciteta po vremenu i broju ciljeva koje može da odradi u predpostvljenoj kampanji)
2 potprogram SLOVENIJA
- kopletna analiza ASURI sistema odnosno VOJ, kvantiativna i kvalitativna
- 3D model stalnih i ratnih rasporeda radara
- 3D model realnog stanja osmatranja u VaP-u u skaldu sa prethodnom tačkom u vremenskom domenu sa odabirom kritičnih situacija
- predikcija breša na topografskoj
3 potprogram NAPAD
- modelovanje najverovatnijeg scenarija na siteme VOJ i PVO
- predikcija prodora aviajcije na tehnloškoj i topografskoj osnovi
4 potprogram REB NAPADAČA
- kvalitivan i kvantitavina analiza sredstava napadača za REB protiv slovenačkih sredstava VOJ i PVO
- modeliranje dejstava tih sredstava za REB uključujuči i moguće manevre
5 potrpogram REB SLOVENIJE
- kvantitavna i kvalitativna analiza tih sredstav perma mogućem napadaču u smilsu ometanja protivnika ali i u smislu zaštite svojih elektonsko optičkih sredstava
- model borbene upotrebe tih sredstava uključujući manevre
6 Pitalica OD KOJIH ZEMALJA MOŽEMO KUPITI SREDSTVA i od kojih je tologično
iz toga proizilazi spisak.
Npr. NE MOŽEMO KUPITI RUSKA SREDSTVA je vrlo bitna karakteristika
ali i NE MOŽEMO KUPITI SREDSTVA MOGUĆEG PROTIVNIKA npr. Italijanska ili čak Nemačka.
Tu dobiješ spisak mogućih prodavaca na primer Britanija, Amerika, Francuska.
ODACITI SREDSTVA KOJA SE MOGU KUPITI A POTENCIJALNI PROTIVNIK IH PREVIŠE DOBRO POZNAJE JER IH NAPROSTO IMA.

Naravno ovo je muka jedna napraviti.
Teško mi je ad hoc odgovoriti jer ne znam kakvo je moguće RADARSKO POLJE SLOVENIJE ALI OD VOJNIH RADARA, civilni na tako maloj prostoriji nisu u igri.

Na prvi pogled odgovarala bi kombinacija najnovijeg RBS-70 sa najnovijim Žirafa radarima U KOMBINACIJI sa Boforsima 40 mm po mogućstvu da i bofiji budu samohodni ali i RBS (ima sad takva verzija). Radari i rakete imaju sigurno gusenične verzije za Bofija nisam siguran ali ajde uzmite još neki dodatni švedski guseničar pa će ih izvuče (ili pleni buldozere :-) ))))
E toje bajo do 4000 m. Ako ima para dodajte koje odeljenje Mistrala uz ovakve divizione AL U GUSENIČNIM TRANSPORTERIMA ŠVEDSKIM.

Problem je prodor po većim visinama. Olakšavajuća okolnost je mala prostorija i dobra topografija za skrivanje koja u slučaju visokog leta ovima ništa ne znači.
Broj sitema zaveće visine zato ne mora biti veliki.
Možda bi bio najboljionaj Južnokorejac ali se bojim on ispada u algoritmu mogućih prodavaca.
El pa el tako, tako.
E onda Spajdera.
(Mistral + Bofors) - (RBS 70 + Bofors) - (Spajder+Bofors) Dobro malo sam preterao sa Boforsima, MA NISAM.

Skupo do bolaaaaa ! A nismo se još ni raspravili za radare VOJ :-(
ni za pelengatore ni za ometače.
Ajd penegatori nema razmišljate 2xVera + 4x Borap
Radari, ne znam oznake ali pazi POGLEDAJ POLJSKE (da, nije greška, poljske) I IZRAELSKE
Poljske nemoj ako su potencijalni protivnici Nemci ili Mađari mada i Italijani...Ma uzmi Izraelske, zajebi...
OMETAČI APSOLUTNO KOD IZRAELACA, NE ZNAM ŠTA JE NA PRODAJU VIDI KOD ARHANĐELA (RAFAELA)

El si zadovoljan odgovorom Zmajček JER CENOM sigurno NISI.
Inače sumnjam da gde po svetu nešto ovako epohalno jefitnije.
OSIM možda imate nameru kupovati od Kineza...Ma ne nemate...

P.S. kad ikako mogi izvesti salto mortale, umesto Mistrala bi mnogo bolje išle Igle ova nova verzija na MT-LB uz podršku malenih radara Garmonj i Gornjist i još dobije ceo suv (MOŽE da se integriše sa ovim ostalima pogotovu izraelcima u jedinsvenu mrežu). Ukkao bi to išlo na prvom nivou
Igla-Bofors a radari Žrafa cntimetarska Garmonj L a Gornjist UHF jbt. najača kombinacija na svetu...No predpostavljam da ne možete uzeti ništa Rusko:-(

Dopuna: 05 Sep 2012 17:15

Nego neam metraša za VOJ TO NIKAKO NE MOŽE.
Vid ovako od Izraelaca uzmite radare u L području a od Ukrajinaca one njihove nove modernizovan čvorove od jednog P-18 i jednog ST-68UM-M. Verovatno smete da kupujete od Ukrajine?

Dopuna: 05 Sep 2012 17:34

GRUPA SAMONAVOĐENJE

u grupi smaonavošenje svima su poznati SISTEMI optički, IC, TrmV, UV. Skoro sve moderne rakete koje se lansiraju sa ramena ili lakih psostolja imaju takave SISTEME samonavođenja. Štaviše obično su kombinovane dve grupe, kod Strele-1,10 fotokontrastni (optički) i IC rad, kod Stingera IC i UV kod Igli i Mistrala IC i Termovizija. Zahvat je još pre lansiranja i to je to.
E sad grupa poluaktivno radarsko je u suštini zastarela i danas se izbegava, to je u stvari onaj oblik poluaktivnog samonavođenaj gde se cilj praktično osvetli nišanskim radarom dok je još raketa na lanseru ili je evntualno tek krenula sa lansera. Taj sitem se izbegava jer previše dugo drži cilj pod zračenjem što uzrokuje razne portivmere letelice od izbegvanja preko ometanja pa do dejstva po nišanskom radaru.
Neki stariji sitemi koji su još u upotrebi uglavnom malog i srednjeg dometa još uvek tako rade ali se u današnje vreme ide u grupu kombinovanih ako je ikako moguće. To važi za zapadne siteme zasnovane na raketama Sperou na primer. Kod Rusa je međutim tako radila i gigantska S-200 Vega,Angara.
Grupa aktivno smaonavođenje je vrlo retka jer je vrlo mali broj raketa koje imaju aktivno vođenje ali je činjenica da ih ima sveviše. Ovakv rad bi u stvari bio smao mod takvih sistema kad aje cilje već dovoljno blisko da ga zahvati sam radar na raketi dok je još na lanseru, mada i tada često treba br jedna mala korekcija posle samog lansiranja ali rekli smo da ćemo postupke pri lansiranju i neposredno posle njega ako su JEDNOKRATNI da zanemarimo. Dakle od operativnih ovako dleuju samo norveške rakete na bazi i AMRAAMA i izraelski Spajder na bazi Drbija ali samo kao modovi za vrlo bliske ciljeve koje glava može stabilno da uhvati još na lanseru.
Za grupu koja pasivno celim putem ide na cilj još nisma čuo, zato sma i stavio isprekidane strelice ALI ne bi me začudilo da je to moguči pomoćni mod rada kod nekih ruskih raketa iz sitema S-300 i kineskih klonova. Domet 75 do 100 km najviše i verovtno će ih u većini slučajeva rasteratti a ne pogoditi (ometače naravno) jer protiv običnih aviona sa radrom u modu praćenaj zemlje teško da bi tkao lako išlo. Bar za sada ali poroboj u ovj tehnici se očekuje upravo na raketama malih dometa. No za sada nema.
UBI ME JANEZ PA ZAVRŠIH SAMO SAMONAVOĐENJE
SLEDEĆI PUT IDU KOMBINOVANI KOJI SU PO MNOGOČEMU I NAJVAŽNIJI DANAS.

offline
 • jazbar 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 28 Dec 2009
 • Poruke: 16085
 • Gde živiš: Lublana

E vala si si naprtio mnogo posla, svaka čast.
Što SV ima danas u arsenalu od PVO opreme i naoružanja.
Topnićarski i raketni sustavi:
- ?x 1/20 M55A4B1
- 12x BOV-3 3/20mm
- ?x Igla (9k38, 9k310) manpad
- 15x Strelets Igla-S (9k338)
- 9x Roland II 8x8
Radari:
- 3x Ericson Giraffe (C-band)
- 4x Elta EL/M2106 HEE (L-band)
- 4x Elta EL/M2106 NG (L-band)
- 2x Thales GroundMaster 430 (S-band)

Kratki domet je nekako pokriven fali komplet srednji domet. Od navedene opreme samo Igle imaju Mađari i Hrvati Igle te Žirafe radare, ostalo (Roland II, Elta i GroundMaster) nema niko od komšija.

Prema tvom elaboratu za pokrivanje srednjeg dometa potrebna bi bila nabava pasivnog motrilačkog sistema Vera (Borap više nije u prodaji) te raketnih sistema npr. Spyder MR ili NASAMS uz samovozne kratko-srednjedometne radare za navođenje srednje dometnih bitnica. Dali bi zadovoljavao radar Žirafa AMB dometa 100 km i po visini 22 km ili bi trebalo nešto jače dometa do 200 km. Verovatno bi bila pametnija nabavka radara dometa 200 km jer bi najprije stradali statićni radari dugog dometa Ground Master 430, pa da barem ostane nešto u funkciji rane detekcije uz pasivne pelengatore.

offline
 • vrabac 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 30 Dec 2010
 • Poruke: 4963

Napisano: 06 Sep 2012 12:30

Generalno treba nešto jače dakle tog dometa od 200 km. Pri tome ima nekoliko principa koji bi trebali da se pridržavate:
1. Radar mora biti vrlo pokretan, kategorija napuštanja vatrenog položaja u roku od 1 do 2 časa za teritoriju Slovenije NIJE dovoljna. Radar treba da bude u kategoriji pola časa i manje.
2. Morate imati bar dva talasna osega odnosno frekventna dijapazona mada je korektno TEK kad imate TRI.
što sa sobom povlači kupovinu BAR DVA ako ne i TRI tipa radara.
U slučaju DVA talasna osega GLAVNI radar treba da bude u L oko 1250 MHz ali DRUGI radar treba da bude metraš a to se može nabaviti samo u Ukrajini u vidu modernizovanih P-18 OSIM ako vam nešto RUSIJA ne duguje pa kao MORA da vam isplati u tom obliku onda je to druga priča.
Rusija vam nije neprijatelj i više nikad neće biti, Rusija je sasvim detaljno definisala svoje georafske aspiracije i Slovenija ja zauvek vrlo daleko od njih. Drugi je problem da li vam je to dozvoljeno pa čak i da li bi Rusija pristala.
Ako nećete da kupite metraše onda je bolje da svi budu u L bandu i radite SAMO u njemu.

Na osnovu kako si postavio problematiku čini se da jejnajjftinije a najbolje rešenje da od Ukrajine nabavite automatizovani radarski čvor sa P-18-M+ST68UM-M koji će vam dati metraša ali centrimetraša koji je usalglašen s NATO standardima a dosta dobro se ponaša u topografiji kakva je slovenačka (bar bi trebalo). Iskreno nisam im proverio vreme napuštanja radarskog položaja. Ukoliko smatrate da je ST-68 zastareo npovratno verovatno bi vam Ukrajinci UNIKATNO isporučili 80K6 zajedno sa P-18.
Ali time nije rešen problem L banda do 200 km jer su nabrojani radari metraši i centimetraši koji vam trbaju za jedan radaski čvor (i jedan rezervni ako ima para).
Ne poznajme zapadne radare toliko da bih mogao da odaberem model u L bandu sad napamet morao bi da gedam po tablicama i po proizvođačima. Rusija NEMA takav radar na primer ali možete da kupte UNIKATNU najslabiju Gamu-D kpja je proizvedana u verovatno JEDNOM primerku a potpuna je nepoznanica za ostale zemlje.
No pogledaj da li Izraelci imaju nešto u L bandu u kategiji do 200 km...to bi bilo ako kupujete jednu vrstu radara najbolje rešenje, a ako nema kod njih vidi kod Britanca. Oni imaju odlične L-ove ja poznajem neke modele koji su možda malo prejaki ali proveri ti ipak šta nudi Marconi i ona španska kako beše LENCA?

Dopuna: 06 Sep 2012 12:35

Ono radidte SAMO u L bandu je AKO se ima para samo za jedan tip radara.
Ako ima para za dva L koliko vam treba i preko toga, ladno uzmite bar jedan u centimetarskom području nekog ili Izraelca ili Amerikanca vidi kakvi su oni najnovijii Vestinghausi ALI NEMOJTE uzimati amera ako ih poseduju potencijalni protivnici PRE svega Italija (jupssss....), dakle izraelci su verovatniji.

Dopuna: 06 Sep 2012 12:38

Ako Borap nije u prodaji videite da li ima odgovarajući DF pelengator kod izraelaca.
SPajdera MORATE dopuniti sa DF pelegatorom. Ne sistem VOJ za njega je Vera ali Spajkdera MORATE dopuniti sa DF pelengatorom.
Šta je sa Borapom tako je fino izgledao na prvi pogled?

Dopuna: 06 Sep 2012 14:58

AJMO MI NA KOMBINOVANE SITEME UPRAVLJANJA RAKETAMA

Prva sa levo je kombinacija Radio kanalom + Poluaktivno radarsko samonavođenje
Dakle ono leti srednji deo trajektorije i dobija korekcije po radio kanalu a onda se cilj obasja jakim radrskim zrakom, odbijenu energiju hvata glava za amonavođenje u raketi i na njih se navodi.
Primer S-300V verovatno najbolji mada takoizgelda gađaju i najnoviji Bukovi.

Druga sa leva Radio kanlaom + poluaktino radrsko kroz raketu
Dakle na srednjem delu trajektorije isto a na kraju sama raketa obasjava cilj ali se kobinuje podatak o odbijanju energije sa cilja sa zemaljskom stanicom koja po radio kanalu dovršava vođenje.
Patriot i S-300P su karakteristični primerci.

Treća sa leva je Radio kanalom + akrtivno radarsko
Na srdnjem delu opet isto na na kraju raketa svojim radarom obasjva cilj i navodi se naodbijenu energiju od njega. Kada pređe na svoj radar potpuno prestaje komunikacija sa zemljom.
Primeri najnoviji mali Patrioti ili male rakete u sitemu S-400 a ako ne grešim i Aster.

Četvrta sa leva Radio kanalom + IC iii Termovizija.
Sve je isto kao kod prethodne samo ulogu aktivnog radara preuzima neka pasivno smaonavođena glava na IC izvor.
E tu je bilo dosta petljanja i kod Rusa ništa takvo nije u upotrebi, što je pomalo čudno jer su decenijama koristili takav sitem na raketama vazduh-vazduh.
nisam siguran koja je raketa živa u ovom obliku ali mislim da se kod Spajdera mala raketa koriguje u letu nekoliko puta pre nego što uđe u zahvat cilja pa bi onda ona spadala u ovu kategoriju a valjda i mala raketa iz MEADS-a takođe radi isto.
Sloveniji međutim MEADS NIKAKO ne odogovara a nažalost verovatno ni Aster.

I NA KRAJU INS+(radio kanalom)+pasivno radarsko
To su tajnovite rakete i zapravo ne psotoje bar zvanično niti jedna koja iam samo takav SISTEM vođenja.
Jedina zvanično postojeća raketa izove grupe je jedna starija kineska verzija za koju se tvrdi da ima 75 km dometa. Popto je sigurno razvijena iz ruske tehnlogije znači da je Ruska imala 100 km dometa a da novije kineske verovatnoimaju 100 do 125 a ruske 150 možda i svih 200 km dometa.
RADI SE O SPECIJALIZOVANIM RAKETMA ZA GAĐANJE ISKLJUČIVO AWACS-a i postavljača smetnji i one ne mogu biti upotrebljene protiv pojedinačnih udarnih aviona odnosno mogu ali jto totalno nerentabilno pačak i sa smanjenjom efikasnošću jer su udarni borbeni avioni veoma agilni.
Za gađanje AWACS ne treba objašnjavati ali čak i da pre toga nema ometanja kad gađate njega ometanja će se javiti smao je pitanje kakva i koliko.
No raketu ćete verovatno moći da korigujetejedno vreme, a kasnije kada korekcija ispadne zbog ometanja ide INS pa se programirano uključi pelegator na zračenje AWACS-ovog radara.
Iskreno ne garantujem da ovakvi INS-ovi i rade kao treba i da li ih Rusi uopšte koriste ili ide samo radiokorekcijom dok pelengator neuhvaticiljsam. Ali za razliku od pelengatora koji su na avionskim raketama kao HARM ovi pelengatori IMAJU MNOGO veći domet tako da skoro mogu da uhvate bliski cilj odmah posle lansiranja i ulaska u srednji deo putanje praktično sa samo jednom korekcijom, teoprijski i bez nje.
U praksi se često dešava da vi imate neometan ili nedovoljno ometan radio kanal vođenja rakete ali vam je nišanski radar zasleplen pa jednostavno uopšte NE VIDITE CILJ.
E sad Rusi se tom situacijom bore već decenijama i model rada protiv nje su napravili još ASURK-1 pa nadalje. Sada to obavljaju Fundament sitemi. To je ono kad čitate podatke o Fundament-1 pa piše:
prati trase 120 ciljeva OD TOGA NAJVIŠE 10 POSTAVLJAČA SMETNJI.
Kapirate sigurno, tercijalnom obradom pelengovanja na postavljać smetnji Fundament odredi lokaciju cilja dosta dobro iako je to za red veličina nepreciznije od pozicije određene klasičnom radarskom tercijalnom obradom.
Ako je ometanje isključivo po nišanskim radarima ovaj posao obavlja ili pukovsko komando mesto (kod S-400) ili Bajkal (kod S-300 i S-400) U praksi se ceo sistem ometa i to pre svega osmatrački i akvizicioni radari pa ovo sve nije bitno.

IPAK TA POZICIJA JE DOVOLJNA DA MOŽETE DA NASLEPO VODITE RAKETU (AKO RADI KANAL VOĐENJA ako ne onda raketa mora da ima INS) KA ZONI OMETAČA I ONDA TAMO IDE ILI PASIVNO SAMONAVOĐENJE NA IZVOR ELEKTRONSKIH SIGNALA ILI pazite sad, nadam se da sedite, NUKLEARNA EKSPLOZIJA GLAVE.

Odmaram do daljnjeg bar na ovoj temi, osim ako ima pitanja.

offline
 • jazbar 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 28 Dec 2009
 • Poruke: 16085
 • Gde živiš: Lublana

Mislim da je ovo najkompaktniji i najpokretniji (instalacija i napuštanje položaja je svega 6 minuta) metrički radar na tržištu, Beloruski Vostok D/E. Karakteristike su mu mnogo bolje od radara P-18-2. Pošto temelji na posve digitalnoj tehnologiji, verujem da bi se mogao umreživati i sa zapadnim radarski sustavom. http://www.kbradar.by/text/pages-view-37.htmlNego kako se nose pasivni pelengatori (Vera) sa stelt letelicama?

offline
 • vrabac 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 30 Dec 2010
 • Poruke: 4963

Nađi temu Pasivna pelengacija u PVO na forumu.
Odlično se nose ako koriste neki radar i lete na vlikoj visini (B-2 i BPL-vi ga često koriste) a pogotvu ako koriste neki DATA link bilo kojeg tipa (uključijići i satelitske) a potencijalni protivnici Slovenije imaju udarne avione koji koriste DATA linkove po pravilu (problem je što sad i oni ovo čitaju).
Ako je letelica u potpunoj elektronskoj tišini pasivci naravno ne otkrivaju ništa. Nemog Raptora na 15 000 nikakav pasivac neće otkriti ali će to Vostok da uradi bez problema.

offline
 • jazbar 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 28 Dec 2009
 • Poruke: 16085
 • Gde živiš: Lublana

E fala na svim odgovorima i elaboratu. Što kažeš na beloruski radar Vostok, odlično su uradili posao jel da. Idem se kladit da ovaj radar več imaju Iranci a možda i Sirijci dok je za Venezuelu baš ovog trenutka u proizvodnji. Cool

offline
 • Pridružio: 18 Jan 2012
 • Poruke: 636
 • Gde živiš: Split

Napisano: 07 Sep 2012 19:28

@vrabac

Svaka čast stari, razvalia si. Taman nam je mislim svima bila potrebna ovakva tema.

Kako san malo zauzet bia ovo vrime taman san do kraja stiga pročitat ovu temu i jedva se čekam prebacit na drugu. Do tad par pitanja.

1. Trenutno mi je najzanimljivija ideja ometanja radara o kojoj se i inače priča najmanje po forumima a i najmanje se zna. Recimo za Vostok-E VHF radar za koji je jazbar da link sa specifikacijama piše da mu je domet detekcije za F-117 čak 350km za LOS međutim za situacijuju elektronskog ometanja po specifikacijama na istom linku isti radar za 200W/Mhz elektronskog ometanja sa 200km udaljenosti i visine 10km detekcija F-117 pada na 57km odnosno ugrubo 7 puta. Moram priznat da nisam očekiva toliku učinkovitost ometača. I sad šta je problem. Ti kažeš da je snaga ometanja i do 7 puta veća od 200W/Mhz odnosno raste i do 1500W/Mhz pa me onda zanima šta napravit u tom slučaju jer u tom slučaju domet gorespomenutog Vostok-E radara postaje zanemariv.

- Ne znam može li se elktroničkim ometanjem sa zemlje ometat "ometača" u zraku i time prokrčit put raketi koja ima komandno navođenje cijelim ili dio puta.

- Frknit veći broj raketa sa pasivnim navođenjem. Kako si napomenia da su u stanju zakačit izvor zračenja neposredno po lansiranju pretpostavljam da ih je moguće lansirat veći broj i pustit.

- NUKLEARNO GUZ - Glavom U Zid Very Happy ma ja ću poludit ... hahaha uh. Šok i nevjerica.

- Koliko sam čita radar S-400/300 sustava konstantno i brzo mijenjaju frekvencije navođenja pa me zanima koliko je to efikasno odnosno koliko efikasno ometači mogu pratit mijenjanje frekvencija za navođenje raketa/skeniranje?

2. Koliko sam ja čita čak i 5V55 serija raketa je imala mogućnost IC navođenja u termalnoj fazi leta, sad mi je nejasno kako kažeš da u biti nije nikad zaživila. To mi je čudno kako šta kažeš Rusi imaju rakete zrak-zrak dometa do 100km sa takvim navođenjem šta daje bitnu fleksibilnost u zračnim borbama jer ako na isti avion moš ispalit raketu sa aktivnim, poluaktivnim, IC, pasivnim navođenjem onda je vjerovatnost preživljavanja mete drastično smanjena. Zapad (osim Francuzića) za do 100km zrak-zrak rakete koristi samo aktivno navođenje rakete. Na treću stranu ako je ometanje tako efikasno kako je pokazano gori na linku vezano za Vostok-E radar onda je barem za par klasa lakše ometat aktivni radar rakete AIM-120/R-77.

3. Ne znam svojevremno sam čita jedan zanimljiv članak o R-33 raketi i MIG-31. Rakete R-33 imaju SARH navođenje. Navodno je MIG-31 ima mogućnost ispaljivanja i više raketa R-33 na istu metu na način da bi rakete dok bi letile prema cilju mogle optimizirat svoju putanju prema načinu leta "mete" i istovremeno optimalnim putanjama prema kojima bi "meta" mogla manevrirat da izbjegne inicijalnu R-33. Jesi li možda čua za šta slično za rakete S-300 ili kojeg drugog slučaja.

4. Opisano navođenje RadioKanalom poluaktivno radarsko kroz raketu - jel to TVM (Track via Missile) navođenje? To isto navođenje i nešta kompliciranije čak je karakteristično za S-300 sustav a točno o čemu se radi moram iskopat jer sam davno čita o tome i jako malo ljudi zna o čemu se radi iako dotično navođenje ima svoju eng. skraćenicu i navodno je iznimno otporno na ometanje. Dok ja ne otkopam ako nešta znaš frkni koju rečenicu.

5. Koje je po tvom mišljenju navođenje (osim pasivnog naravno) najotpornije na ometanje?

Dopuna: 07 Sep 2012 20:05

Naša sam dio di sam priča o načinu vođenja raketa. Naime radi se o SAGG (Seeker Aided Ground Guidance) načinu vođenja. U tom načinu vođenja raketa, raketa i radar dobivaju odbijene signale od "mete". Tada kompjuter u raketi proračunava način leta rakete do "mete" i te podatke šalje "dolje" (na radar).
Radar koji također dobiva vraćeni signal, također proračunava najoptimalniji let rakete do "mete" te samostalno izračunate putanje uspoređuje sa izračunatom putanjom koji je sama raketa izračunala i poslala u radarski sustav. Tako najoptimalnije dobivena putanja leta rakete prema "meti" se šalje opet natrag raketi i to je u biti sama putanja prema kojoj raketa leti.

Takav način vođenja bi triba također bit otporniji na ometanje jer omogućava u slučaju ometanja pucačkog radara, raketi da ignorira podatke dobivene od radara kao optimalne i orijentira se samo prima vlastitima.

Dodatna prednost SAGG načina vođenja je šta u slučaju usklađenosti signala koje raspoznaje glava rakete i sektorskog radara a u slučaju uništenja pucačkog radara raketa i dalje ima mogućnost (doduše smanjenju) uništenja "mete".

Daleko napredniji način od običnog TVM (track via missile) šeme - šta misliš?

Dopuna: 07 Sep 2012 20:13

Btw ... zanimljiv mi je sustav prema kojem određuješ način na koji bi određena država tribala procjenit koje sustave uzet. Triba tu dosta posla učinit za pravilno sve formulirat. Zašto misliš da Sloveniji sustav tipa SAMPT nebi pomoga, zbog brdovitog krajolika ili ?

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 472 korisnika na forumu :: 26 registrovanih, 2 sakrivenih i 444 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., Bane san, cojapop, Darko001, DPera, Georgius, ikan, indja, jackreacher011011, ladro, Lazarus, Marko Marković, mb1213, mnn2, panzerwaffe, pein, rajkoplje, S2M, sevenino, shaja1, strelac07, Trpe Grozni, vandrej, Vatreni Zmaj, zlaya011, Zmaj001