Nova puška

1

Nova puška

offline
 • _Rade  Male
 • Ugledni građanin
 • Rade Jovanovic
 • Pridružio: 23 Feb 2007
 • Poruke: 390
 • Gde živiš: Loznica

само један пример шта се може урадити за јако мало времена у CAD програму
Иначе на овоме сам почео да радим још прошле године, једноставно док сам био у војсци из досаде сам почео размишљам како направити бољу пушку од калаша, и ово је први пут да јавно приказујем ове слике.
Сад што се тиче саме пушке израда модела је још увек у веома раној фази, пошто сам тек кренуо да радим унутрашње делове мада преко 90% делова је већ разрађено само треба да урадим модел за њих, док спољашњи изглед неби требало битније да се мења.
неке од карактерактеристика које у овом тренутку могу да наведем за пушку:
- као прво и најважније веома мала могућност да дође до застоја, једноставно сама пушка би требало да буде поуздана као калаш ако не и боља од тога,
- принцип рада: кратак трзај, овим се сама конструкција битно поједностављује а и избацују се делови као што су носач затварача, гасни цилиндар, клип чиме се битно смањује и маса саме пушке и поједностављује се одржавање.
- модови паљбе:
1.) јединачно,
2.) кратки рафали од 2 метка, веома велика брзина паљбе, практично на даљинама око 100м оба метка погађају у исту тачку (нешто слично као АН-94 Абакан),
3.) аутоматска паљба, стим да се може бирати између две брзине паљбе: око 400 метака у минути и 700-800 метака у минути.

-модуларни дизајн, веома једноставно се може извршити замена цеви, као и прелазак на други калибар, основни калибар је 5.56х45 док се уз минималне измене пушка може превести у 5.45х39, 7.62х39, Grendel или неки други сличан средњи калибар за аутоматске пушке, за прелазак на други калибар потребно је заменити: цев, главу затварача и оквир.
-веома мали трзај, поготово при рафалној паљби пошто је механизам за опаљивање урађен тако да изврши опаљење у тренутку док се цев и сандук крећу напред унутар полимерског кућишта тако да трзај при опаљењу метка мора прво да савлада инерцију цеви и сандука чиме се битно умањује трзај чак и ако се користи муниција већег калибра
-једноставно расклапање и склапање пушке и једноставно одржавање, као што може да се види на другој слици пушка се при расклапању преклапа и после тога се веома лако може извадити цев и сандук у коме се налази затварач са ударном иглом, повратна опруга и механизам за опаљивање.
-димензије:
дужина 1000mm са цеви од 500mm, 745mm са преклопљеним кундаком,
маса би требало да буде испод 3,5Kg са пуним оквиром.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • član biblioteke
 • Pridružio: 18 Jul 2007
 • Poruke: 28504
 • Gde živiš: iznad smoga Beograda

Ideja ti Rade nije losa ali moram da ti postavim par pitanja:
Citat:- принцип рада: кратак трзај

Cevi ili zatvaraca ili kombinacija kao kod starog M-53(Garonje)-kratko trzanje cevi i dugo trzanje zatvaraca?

Citat:-веома мали трзај, поготово при рафалној паљби пошто је механизам за опаљивање урађен тако да изврши опаљење у тренутку док се цев и сандук крећу напред унутар полимерског кућишта тако да трзај при опаљењу метка мора прво да савлада инерцију цеви и сандука чиме се битно умањује трзај чак и ако се користи муниција већег калибра


Da li to znaci da se proces opaljenja vrsi iz nezabravljenog zatvaraca, kao kod Uzija npr?

Evo da iznesem i svoje misljenje o unapredjenju puske.
Bullpup je veoma kotraverzno resenje za automatsku pusku,pre svega zbog nezgodnog osecaja koji stvara zahuktali zatvarac koji se krece pored obraza i uva strelca, kao i zbog otezane upotrebe od strane levorukih strelaca(mada se i to da resiti), ali zato ima i dosta prednosti zbog kojih je sve prisutniji. Zato bi mozda jedno od resenja za unapredjenje M-21 mozda bila i ta varjanta po ugledu na ruski A-91M.Odusevljava me jednostavnost, kompaktnost odsustvo nepotrebnih detalja u cilju poboljsanja dizajna, a najvise to da se caure zajedno sa vrelim gasovima posle opaljenja usmeravaju napred kroz kratki kanal na sanduku(kao kod FN-2000 kod koje je zbog vece duzine kanala ipak dolazilo do zastoja).Resen je i veliki nedostatak-rucica zatvaraca koja nezgodno strci jer je smestena kao i kod vecine bullpup koncepcija po ugledu na fracusku "trubu" ispod rucice za nosenje. Jedino nemam podatak da li posle poslednjeg metka iz okvira ostaje u zadnjem polozaju.
Jedna od pogodnosti Bullpup koncepcije je i nesmetani smestaj podcevnog dodatnog naoruzanja. Kod ove puske je PBG-40mm integralni deo oruzja mada verovatno moze da se postavi i neka druga varjanta naoruzanja poput "Masterkey" koga sam vec pomenuo.
Evo linka do puske A91:
http://www.kbptula.ru/eng/str/strelk/556a91.htm
Ja bih, ako vec mastamo da se pitamo razvio domaci "Masterkey"sacmaricu revolver tipa sa burencetom za 6 patrona kalibra 12 po ugledu na SG-07(ove godine predstavljena na sajmu kopija Milikorovog revolver bacaca granata).Sest jako brzih hitaca patronama po izboru(za razvaljivanje vrata, flenseta na dolazecu pesadiju, HEAP,HEMP,HE-FRAG, gumena sacma,gumene kugle,gas nadrazljivac,krupna sacma ili dimne patrone za obelezavanje cilja) i u zavisnosti od situacije.
Obavezno opticki nisan koga je Vasiljevic pomenuo(valjda ne gresim) Leopold sa uvecanjem 3x i bez uvecanja kada se koristi kao obicni kolimator i to pozicija bocno na rucici za nosenje kao kod hrvatske HS2000.
Laserski obelezavac za grubo nisanjenje.
Rucica za pridrzavanje pozeljna sa izvlacecim bipodom ali nije neophodna.
Mogucnost jednostavne zamene cevi.

Dopuna: 24 Jul 2007 12:25

KK da li imas jos koji podatak o автомату-гранатомету 80.002?Nigde na netu nisam uspeo da nadjem bilo kakav podatak.
Vidim da je gasni klip zajednicki, da su zatvaraci jedna celina.Kako se razdvaja dejstvo bacaca od dejstva puske i da li se uopste razdvaja(mada mi istovremeno dejstvo nije logicno)? I kako izgledaju granate 12,7mm, tj da nisu to patrone kalibra 36?offline
 • _Rade  Male
 • Ugledni građanin
 • Rade Jovanovic
 • Pridružio: 23 Feb 2007
 • Poruke: 390
 • Gde živiš: Loznica

Citat:[quote="aramis s"]Ideja ti Rade nije losa ali moram da ti postavim par pitanja:
Citat:- принцип рада: кратак трзај

Cevi ili zatvaraca ili kombinacija kao kod starog M-53(Garonje)-kratko trzanje cevi i dugo trzanje zatvaraca?

значи нешто слично као код М-53, цев и сандук заједно са забрављеним затварачем се крећу у назад око 1 до 2cm у зависности од режима паљбе после чега се затварач одбрављује.
Citat:
Citat:-веома мали трзај, поготово при рафалној паљби пошто је механизам за опаљивање урађен тако да изврши опаљење у тренутку док се цев и сандук крећу напред унутар полимерског кућишта тако да трзај при опаљењу метка мора прво да савлада инерцију цеви и сандука чиме се битно умањује трзај чак и ако се користи муниција већег калибра


Da li to znaci da se proces opaljenja vrsi iz nezabravljenog zatvaraca, kao kod Uzija npr?

затварач је при сваком опаљењу забрављен, ствар је у томе да се у тренутку опаљења (пошто је испаљен први метак) цео тај склоп (цев, сандук и затварач) се креће унапред и пре него што се заустави у предњем положају аутоматски се ослобађа ударна игла тако да сила трзаја при испаљењу следећег метка мора прво да савлада инерцију кретања цеви, сандука и затварача и после тога да их погура у назад да би одбравила затварач. Нешто слично као код америчког аутоматског бацача граната XM307 и пушкомитраљеза XM312 мада је то овде много једноставније одрађено.
http://world.guns.ru/grenade/gl24-e.htm
http://world.guns.ru/machine/mg39-e.htm

Citat:Evo da iznesem i svoje misljenje o unapredjenju puske.
Bullpup je veoma kotraverzno resenje za automatsku pusku,pre svega zbog nezgodnog osecaja koji stvara zahuktali zatvarac koji se krece pored obraza i uva strelca, kao i zbog otezane upotrebe od strane levorukih strelaca(mada se i to da resiti), ali zato ima i dosta prednosti zbog kojih je sve prisutniji.

што се тиче Bullpup-a када сам кренуо да радим на пушци хтео сам да буде Bullpup али сам се касније предомислио око тога, мада се цела конструкција лако може преправити да буде Bullpup, главни разлог зашто сам одустао од овога је зато што нисам хтео да се додатно патим око обарача и механизма за окидање пошто су ми та два дела правила највише проблема а са Bullpup-ом би се цела ствар додатно искомпликовала.

ево како је све изгледало у почетку


И нешто што сам јуче заборавио да напоменем је да ће затварач имати главу (са извлакачем и избацивачем чаура) која ће моћи да се окрене тако да избацује чауре у леву или десну страну.
Кад већ помињем затварач он би требало да изгледа доста слично као код руских пушкомитраљеза ДП, ДПМ, РП-46 и РПД.

http://world.guns.ru/machine/mg34-e.htm
http://world.guns.ru/machine/mg14-e.htm

offline
 • član biblioteke
 • Pridružio: 18 Jul 2007
 • Poruke: 28504
 • Gde živiš: iznad smoga Beograda

Citat:значи нешто слично као код М-53, цев и сандук заједно са забрављеним затварачем се крећу у назад око 1 до 2cm у зависности од режима паљбе после чега се затварач одбрављује.

Ne razumem razlog kretanja sanduka.Sanduk obicno sluzi da obezbedi stabilan rad pokretnih delova.
Egzoticno jeste, ali mislim da i klasicna pozajmica sa gasnim klipom moze da obezbedi meksi rad, kao kod Abakana npr.
Maximalno smanjenje mase zatvaraca, kratko trzanje cevi i dugi hod zatvaraca,gumeni amortizeri koji ublazavaju udar zatvaraca neposredno pre zabravljivanja.
Sve u svemu sistem koji si opisao, po meni je prikladniji za mitraljeze i automatske bacace granata i kod Amera predstavlja kvalitativni skok u odnosu na automatiku bacaca granata koja se zasniva na principu slobodnog kretanja zatvaraca teskog 7 kg.
Sve meni poznate puske danas(sem FAMAS) koriste pozajmicu gasova, a i vecina PM.

offline
 • _Rade  Male
 • Ugledni građanin
 • Rade Jovanovic
 • Pridružio: 23 Feb 2007
 • Poruke: 390
 • Gde živiš: Loznica

aramis s ::Citat:значи нешто слично као код М-53, цев и сандук заједно са забрављеним затварачем се крећу у назад око 1 до 2cm у зависности од режима паљбе после чега се затварач одбрављује.

Ne razumem razlog kretanja sanduka.Sanduk obicno sluzi da obezbedi stabilan rad pokretnih delova.
Egzoticno jeste, ali mislim da i klasicna pozajmica sa gasnim klipom moze da obezbedi meksi rad, kao kod Abakana npr.
Maximalno smanjenje mase zatvaraca, kratko trzanje cevi i dugi hod zatvaraca,gumeni amortizeri koji ublazavaju udar zatvaraca neposredno pre zabravljivanja.
Sve u svemu sistem koji si opisao, po meni je prikladniji za mitraljeze i automatske bacace granata i kod Amera predstavlja kvalitativni skok u odnosu na automatiku bacaca granata koja se zasniva na principu slobodnog kretanja zatvaraca teskog 7 kg.
Sve meni poznate puske danas koriste pozajmicu gasova, a i vecina PM.


Прво што се тиче Абакана колико ја знам он такође има покретан сандук, код Абакана сандук се креће само из тог разлога да би при испљивању рафала од два метка одложио трзај који стрелац осећа до оног тренутка када други метак излети из цеви, једноставно спречава се да трзај првог метка одмах пренесе на стрелца и тиме утиче на то где ће одлетети други метак у рафалу (сличан систем има и HK G11 само што он испаљује рафале од 3 метка и што се код њега оквир са муницијом креће заједно са целокупним механизмом док је код Абакана оквир непокретан али зато пушка има тзв. предпуњење).

Сад што се тиче ове пушке на којој радим у почетку је била замишљена тако да користи позајмицу барутних гасова али пошто сам исто тако од почетка хтео да пушка има сличну могућност као Абакан (да испаљује рафале од два метка) једноставно ми је пало на памет да искористим баш то кретање сандука за одбрављивање затварача у одговарајућем тренутку и за контролу механизма за опаљивање, и да тиме у потпуности елиминишем потребу за коришћем позајмице барутних гасова а самим тим нема потребе за деловима као што су носач затварача, гасни цилиндар и клип што би значајно требало да утиче на смањење масе пушке.

Што се тиче смањења трзаја, без обзира на то колико он био мали за муницију као што је 5.56 или 5.45 он ипак постоји и утиче на прецизност пушке поготово при рафалној паљби, најбољи пример за ово је управо Абакан који је при рафалној мање прецизан него АЕК-971 или АК-107/108.

offline
 • član biblioteke
 • Pridružio: 18 Jul 2007
 • Poruke: 28504
 • Gde živiš: iznad smoga Beograda

Citat:Прво што се тиче Абакана колико ја знам он такође има покретан сандук, код Абакана сандук се креће само из тог разлога да би при испљивању рафала од два метка одложио трзај који стрелац осећа до оног тренутка када други метак излети из цеви, једноставно спречава се да трзај првог метка одмах пренесе на стрелца и тиме утиче на то где ће одлетети други метак у рафалу

Evo procitaj ovo:
http://www.idpa-serbia.org/novosti/novosti009.htm
A posebno obrati paznju na ovo:
Nosač zatvarača i zatvarač su znatno smanjeni, čime je postignuta veća brzina njihovog kretanja, tako da se zajedno kreću velikom brzinom unutar sanduka puške
Ako se na sanduk pricvrscuje cev ili se nalazi vodiste cevi, pricvrscuje kundak i uvodnik okvira...

offline
 • _Rade  Male
 • Ugledni građanin
 • Rade Jovanovic
 • Pridružio: 23 Feb 2007
 • Poruke: 390
 • Gde živiš: Loznica

aramis s ::Nosač zatvarača i zatvarač su znatno smanjeni, čime je postignuta veća brzina njihovog kretanja, tako da se zajedno kreću velikom brzinom unutar sanduka puške
Ako se na sanduk pricvrscuje cev ili se nalazi vodiste cevi, pricvrscuje kundak i uvodnik okvira...


не разумем шта хоћеш да кажеш овим, пошто пушка ради на веома сличном принципу као MG-42 (који је иначе познат по веома великој брзини паљбе од око 1200 метака у минути, док су неке верзије достизале брзину од преко 1800 м/минути) само што је овде затварач другарчији управо из разлога да би се та велика брзина паљбе лакше контролисала и да би се омогућили кратки рафали од 2 метка.
Поред тога смањење масе затврача и носача затварача које се помиње у оном чланку, код мог решења затварач је прилично малих димензија док носач затварача не да је смањен него уопште не постоји тако да би затварач требало да се креће веома великом брзином при опаљењу.

online
 • Zidam zgrade i fasade ......... I armiram, betoniram. Utovaram, istovaram i nikad se ne odmaram.
 • Pridružio: 14 Dec 2005
 • Poruke: 25146
 • Gde živiš: Na istoj adresi ali promenih četiri države

@ _Rade
izdvojio sam temu kao posebnu .
Za sad se zove "Nova puška" , predloži naslov za temu ...

offline
 • član biblioteke
 • Pridružio: 18 Jul 2007
 • Poruke: 28504
 • Gde živiš: iznad smoga Beograda

Poenta je da se velikom brzinom krecu u sanduku, niko ne pominje trzanje sanduka kod Abakana.

offline
 • _Rade  Male
 • Ugledni građanin
 • Rade Jovanovic
 • Pridružio: 23 Feb 2007
 • Poruke: 390
 • Gde živiš: Loznica

може да остане тако.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 944 korisnika na forumu :: 40 registrovanih, 7 sakrivenih i 897 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 357magnum, 39mm, A.R.Chafee.Jr., aleksmajstor, babaroga, cavatina, cenejac111, darios, debeli, doktor1964, Duh sa sekirom, FOX, goxin, JOntra, Karla, kybonacci, laurusri, Lukaaa, Magistar78, marsovac 2, milenko crazy north, misa1xx, Mixelotti, Oscar, ostoja, Parker, pein, Polemarchoi, Ripanjac, rodoljub, Shinobi, shone34, Simon simonović, Srki94, styg, Tragač, uruk, vathra, vlad4, wolf1