Šta je sve vojniku na glavi (kroz vekove)

42

Šta je sve vojniku na glavi (kroz vekove)

offline
 • Pridružio: 27 Avg 2018
 • Poruke: 4562

Grenadiri su tokom nekoliko vekova predstavljali elitni vid pešadija,čak i u periodu kada je napuštena njihova primarna uloga da bacaju granate. Zbog potreba poslova koje su ovi ljudi radili,birani su uvek oni najveći,najsnažniji i najprgaviji ljudi. Ovaj običaj je do maksimuma sproveo Fridirh Vilhem I,koji formirao čuvenu jedinicu Džinova iz Postdama.

Postoji par zajedničkih karakteristika za gendariska obelžja širom Evrope (i sveta),prvo je visok satas,drugo je njihova značka,starinske grante i treće, vrlo karakteristična visoka kapa koju nose. Ima nekoliko razloga zašto su ovakve kape ušle u upotrebu.Prvo je čisto praktično, grenadiri (oni prvi) nisu mogli baš najbolje da zmahnu rukom dok bacaju bombeod od oboda šešira modernih u eposi kada su počeli da se pojvaljuju. Drugi je zaštitni, jako je teško,mačem ili sabljom proseći kroz,tvrdu, tešku i visoku kapu. Treći je čisto psihološki,velika kapa dodaje na visinu i onako ogromnim grenadirima. Grenadiri su tadicionlano nosili dve kape,biskupsku mitru (o njoj u tekstu o jednoj potpuno drugačijoj kapi) i takozvanu medveđu kožu. Svima poznatu ogromnu šubaru britanskih gardista. No zapravo oni (kao i druge sličen jedinice u severnoj Evropi) mnogo duže nose biskupsku kapu. Zapravo bez neke logike šubare su karakteristične za južnu Evropu.


Španski grenadiri (unforma je iz 1808, zapravo kapu nose od sredine 18.veka,no jako je teško naći ikakvu sliku)
Masovno nošenje medveđih koža populariše Napolenova stara garda. Pa tu nose skoro svi ne samo gunđavi grenadriri.
Pripadnici jednog od dva konjička grendirska puka, Napoleonovi Bogovi ili Visoke štikle (morma da otvorim temuo žargonu Napoleonovih vojnika)


Elitni žandarmi Imperijalne garde,zbog prištabskih (neko bi rekao podguznih) zadataka posprdno nazvani Besmrtnici. Njihova šubara je jednistvena jer ima i štit iznad očiju.

Najduže šubare nose italijanski grenadiri (Grenadiri sa Sardinije,jedinica je danas mahom bersaljersa, no paradni deo nosi šubaru).
Belgijanci nose istu zbog bitke kod Vaterloa.

Zbog te iste bitke i uloge u njoj britanski gardisti (njihovprvi,ali ne i najstariji puk)je dobio naziv Grenadiri garde kao i pravo da nose šubare, (od 1831 nose i ostale pešadijske jedinice garde). Ova najpoznatija čudovišta su teškaoko kilo ipo i visoka 45 cm,prave se odkože crnog medveda.

Nisu oni jedni koji nose šubaru.Konjička ariteljrija je jedna od korisnika.


Kao i oficiri Kraljevskih fuselira, vojnici nose nešto manju šubaru od fokine kože.Verovatno najteži posao međ jedinicama koje nose ovakve kape imaju tjalandski gardisti, vrućina, vlaga i šubara. Doduše konstrukcija je malo drugačija,paje šubara montirana na safari šlem.I opet Tajlanđani,neću da komentarišem ništa.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 27 Avg 2018
 • Poruke: 4562

Spomenuh pored džinovske šubare,grenadiri nose i nešto to se zove biskupska mitra. Reč je o viskoj kapi na sa velikim metalnim znakom napred. Prepoznaće verovatno svako u ovom opisu kape pruskih i ruskih gardista. Zove se biskupska mitra,jer slično čudo nose i biskupi.

Elem ovo čudo pored psihološkog i zaštitng faktora (već opisano) bilo je grozno nepraktično za bilo koje dužnosti. Van bojišta i paradnih dužnosti, francuski grenadiri su skidali veliki,metalni znak (mitru),zatim su uvijali ivice kape na gore, a vrh sa kićankom ili vezivali u čvor ili na neki način pričvršćivali da visi sa strane ili preko leđa. Do Francuskih revolucionarnih dužina kape je smanjena,pa kada bi bila uvezan, kićankaje padala u visinu uha,umesto do pola lopatica na starijim.Takođe tokom Francuskih ratova,oa kapa je jedan od glavnih delova uniforimi francuske armije. Do sredine XIX veka kapa je skraćena potpuno i ostla je samo kićanka.U Prvom svetskom ratu i kićanka nestaje. Francuzi je danas zvou policijska kapa ili jednostavno kapa. Od Prvog svetskog rata je jedna od najpolranijih vojnih kapana svetui mahom se raširila iz francuske armije (osim u britanskom svetu,oni imaju svoju tradiciju) U svakoj vojsci na svetu ima svoje ime, kod nas je titovka. Sada malo slika da bude jasnije.

Ruska kapa sa mitrom napred.


Kada se mitra skine, francuska kapa.


Iz revolucinarnih ratova, pravilokaže da se nosi prelomljena.Upakovana po PSUSkraćena iz XIX veka.


I moderna pešadijska.

I titovka.


offline
 • bojank 
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 31 Dec 2011
 • Poruke: 11654

Titovka, pilotka ili zenski polni organ, zavisi koga pitas Smile

offline
 • Pridružio: 27 Avg 2018
 • Poruke: 4562

Napisano: 22 Jan 2019 21:54

Drugi deo kapa francuskih kapa koje su postale popularne širom sveta, biće još jedan. Francuzi su jako uticali na na vojnu modu tokom XIX veka, a to se preliva i na danšanjicu, pa zato i im i dajem ovoliki prosto. Drugo ja sam francuski đak, pa sam onako malo frankofil.

Početak stvaranja Druge francuske kolonijalne imeprije, njena armija je dočekala sa visokim i neudobnim,šako kapama (o njima drugi put). I ako su ove kape pružale kakvu takvu zaštitu,ni najmanje nisu bile praktične za egoztične terene kuda je bilo planirano da se francuska armija kreće.
Prvo rešenje bila je već pominjana proto titovka (slike 3 i 4 iz predhodnog teksta). Nju su vojnice često nosili obmotanu kao mali turban.No ni ona nije bila praktična jer nije imala štinik od sunca. Ne zna se ko je zapravo napravi prve kape slične po obliku šakou,ali lagane i niske,sa ratanskim kosturom, no jako brzo ove kape iz Afrike (casquette d'Afrique) postale i popularne međ vojskom i u samoj mtropoli,gde istiskuju šako sa svih osim paradnih i borbenih dužnsti. 1852.francuska armija usvaja namensku meku i laganu kapu sa štitnikom i daje joj službeni naziv policijska kapa sa vizirom (bonnet de police à visičre), zbog tog vizira vojnica ga odmah krste pačji kljun (bec de canard) ili kepi,mala kapa.

Zbog Krimskog i Amerčkog građanskog rata, kepi brzo grabi primat kao osnovna vojna kapa, svuda u svetu. Zapravo većini vojski je zadržala neku drugu kapu za aktivnu dužnst, no vojnicima je prijao lagani kepi,pas ga rađe nosili. Francuska armija ga usvaja dekretom Napoleona III u samo predvčerje rata sa Prusima, kada se vojska praktično pobun izbila protiv starog šakoa.

I dan dans se potomci kepija nose širom sveta, no videćete i dalje.


Casquette d'Afrique
Drugi model kepija, ima manji štitnik od prvog.Južnjački i severnjački, replike.Severnjački, zeleni snajperista, replika.
Južnjački u kućnoj zradi, sačuvani primerakKralj Milan sa kepijem, nije ni Srbiju zaobišla moda. Činimi se da su američki viškovi.Pioniri Legije stranca sa svojim belim i podoficir sa crnim.Žandarmerijski narednik Ludovik Krušo, sa starijim mdelom kepija. Dnas žandarmi nose mekši model.Genral Metju Ridžvej sa M1951 ptrolnom kapom,modernim derivatom kepija.FidelKastro sa Ridžvej kapom (kapa je dobila ime po generalu Ridžveju, kao i kondukteri i kontrolori GSPa,ridže,ridžovani nosili istu kapu)U SAD kepi je dugo bio simbol konduktera i tramvajdžija, danas ga nse kondukteri Amtraka.Neke sumnjive organizacije koje su nosile kepi sam preskočio. Kao i mnoge vojske,ali realno ne bi stalo u post.

offline
 • Pridružio: 27 Avg 2018
 • Poruke: 4562

Moram da napravim malu digresiju. Nastaviću sa Francuzima kasnije.
Spomenuo sam šako. Sirus je već pisao o udobnosti istog, no kao što obično bude put do pakla je popločan dobrim namerama. Ideja vojnih vlasti je bila da se vojnicima zaštiti glava od udraca sablje. Zato je izabrana kapa mađarskih husara, poznata kao šako. Imala je još jednu bitnu karakteristiku,davala je na veličinu vojnika. Međutim tvrda,teška,neudobna i ne praktična kapa je zapravo bila potpuno beskorisna. Međutim ono što je produžilo život ovom čudovištu je mir evropskog koncerta,posle napoleonskih ratova. Ima nekoliko vrsta ovog čuda.

Tako zvani ćunak, jedan d starijih pešadijskih modela.Belgijski,prvi pokušaj ka nekoj praktičnosti. Samo telo kape je smanjeno, a ostavljen je visoki čeoni deo.

Šako princa Alberta, ima štinik za vrat. Nošen i u Indiji, sa belom navlakom.Mir i dokolica stvaraju, zvono, beskorisno čudo. Na slici je replika koju bi nosili britanski laki pešadinci.
Ruskikiver (Sirius pisao o njemu) na slici je agrentinski konjički grenadir.
Možda jedni praktični šako, nemački jegerski.


offline
 • Pridružio: 27 Avg 2018
 • Poruke: 4562

Dopuna za titovku. Malo sam razmisljao odkuda ovaj tip kape u Jugoslaviji. Pre rata nisu korišćene u vojsciili policiji. Nisu bile do niti jedne narodne nošnje. Tumačenje da je potomak svjetske pilotke,mi je najamnje verovatan. E sad ima dva moguđa prvca razvoja. Prvi, meni bliži je španska veza.

U XIX veku u šapanskoj armiji se pojavljuje i masovno koristi ona francuska kapa sa kićankom (zelena kapa,peta slika u postu). Tokom Krlističkih ratova,bila je poznata kao Izabelica,po kraljici Izabeli II. Sve zaraćene strane je nose tokom Građanskog rata. Poznata je kao kapa za kasarnu (gorro de cuartel) ili kapica(gorrillo ) ili banana (platano). Danas je nosi Španska legija.

Legionari danas sa kapama, vrlo tetralna jedinica.Dve verzije u kućnoj izradi,popularno nazvane anrhistkinja ili milicionerka. Mogući predci titovke.


E sada ima i talijnska veza. Italijanska armija nosi sličnu kapu,jako kvalitetnu i praktičnu.Zapravo verovatno je poreklo negde na sredini.

offline
 • voja64  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 10 Okt 2012
 • Poruke: 22121

Mala šaljiva opaska na Italijanske kape bersaglier-a sa perjem i kako izgledaju kad figurativno POKISNU ki ovaj.....
Italian bersagliere.eastern front.

A sa druge strane starina sa pilotkom razminira PT Tellerminu..mesto šlema...
Red army clearing the road from German land mine

Slike sa fb grupe
Soviet army

offline
 • bibliotekar
 • Pridružio: 19 Jul 2013
 • Poruke: 2420
 • Gde živiš: BG

A.R.Chafee.Jr. ::Napisano: 22 Jan 2019 21:54


Kralj Milan sa kepijem, nije ni Srbiju zaobišla moda. Činimi se da su američki viškovi.

Мислим да су српски шакои америчким само рођаци по истим или сличним узорима.
У једном од старих весника Војног музеја (неке '70? ), постоји чланак управо о њима, са варијацијама орнамената и боја као ознака рода и чина... Није ми при руци, па не могу да наведем аутора и тачан наслов, број.
Наравно Павле Васић такође их је "турио" у своју књигу о униформама.

offline
 • Pridružio: 27 Avg 2018
 • Poruke: 4562

Citat:Мислим да су српски шакои америчким само рођаци по истим или сличним узорима.
У једном од старих весника Војног музеја (неке '70? ), постоји чланак управо о њима, са варијацијама орнамената и боја као ознака рода и чина... Није ми при руци, па не могу да наведем аутора и тачан наслов, број.
Наравно Павле Васић такође их је "турио" у своју књигу о униформам


Kepi, šako je mučilište za glavu, kepi fina, mala, udobna kapica.

Nisam siguran kako su došli u Srbiju, no pošto je to još uvek period dominacije francuske vojne mode (zapravo praktičniji i pametniji uzor od supraničkog, pruskog), najverovatnije treba tražiti odgvore tu. O američkom poreklu (fizičkom samih kapa, duhvoni je francuski) pre treba tražiti neko romatičarsko opravdanje, u skladu sa pozitivni odnosima dve države u ono doba.

offline
 • VJ 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 16 Apr 2014
 • Poruke: 9335


"Клобук" по "Пропису за одело регуларног војинства и жандарма" из 1861.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 553 korisnika na forumu :: 33 registrovanih, 6 sakrivenih i 514 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: _Sale, awathorn, BožaDevil, Cvijo_ue, Doca, Dorcolac, Gama, Georgius, indja, kovinacc, kunktator, kvcali, marewfc, Markoni29, mercedesamg, mikrimaus, milekNS, MiroslavD, nuke92, Petar35, pristinski korpus, simonbancov, stegonosa, suton, trajkoni018, trutcina, vlvl, wolverined4, YU-UKI, yufighter, Zana Dejan Skumpija, zgoljo, zodiac94