Podmornice JNA

9

Podmornice JNA

offline
 • Pridružio: 14 Feb 2012
 • Poruke: 994
 • Gde živiš: Beograd

pa valjda su imali grb SFRJ ili nesto slicno?Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 27 Maj 2012
 • Poruke: 1042

i hoce li doci podmornica u srbijuoffline
 • Pridružio: 26 Dec 2005
 • Poruke: 4736

Patak Daca ::pa valjda su imali grb SFRJ ili nesto slicno?

Očigledno si još jedna žrtva fotošopa....

offline
 • Pridružio: 14 Feb 2012
 • Poruke: 994
 • Gde živiš: Beograd

Pa ruske imaju ogromni grb. Zar ni jedna nije imala drugu oznaku do broja?

offline
 • Pridružio: 27 Maj 2012
 • Poruke: 1042MISLIM DA JE OVO OFICIRSKI
mozda bi dobro stajao na podmornici

offline
 • Pridružio: 26 Dec 2005
 • Poruke: 4736

Ajmo povo... pisaću sporije da bi mogli da skapirate.

Sva plovna sredstva i brodovi JRM, RM SRJ, RM VSCG itd su imali taktički broj na boku, a rtni brodovi i ime broda na krmenom delu oplate broda. I to na jednom boku ćirilicom, na drugom latinicom - izradjene od mesinga.
Nakon propasti SFRJ i prelaska JRM u CG, ništa nije menjano - čak ni ime broda, iako je bilo slučajeva da nose ime orografskih objekata van novoformirane države. Nije bilo grbova, ni ostalih oznaka. Jedino je bila promenjena zastava - nije više bilo petokrake.


PS Amblem u oprethodnom postu nije oficirski, to je ortodoksna glupost. Radi se o jednostavnom amblemu JRM.

offline
 • Automatika i sistemi upravljanja motornim vozilima
 • Pridružio: 29 Avg 2011
 • Poruke: 5013

Turistička atrakcija: Podmornica jugoslovenske mornarice otvorena za posetioce

Citat:Podmornica "Heroj", koja je pripadala nekadašnjoj Jugoslovenskoj ratnoj mornarici, otvorena je za posete turista kao centralni muzejski eksponat Zbirke pomorskog nasleđa u Porto Montenegru. Time je Tivat postao jedan od retkih evropskih gradova koji svojim gostima može da ponudi neuobičajeno iskustvo - detaljan obilazak velike podmornice.Citat:Koordinator Zbirke pomorskog nasleđa Dražen Jovanović kazao je da je bivša Jugoslavija imala tu privilegiju da bude jedna od 11 država sveta koje su samostalno proizvodile podmornice.

On je naveo da je podmornica P-821 "Heroj" otvorena za posete turista i svih onih koji žele da dožive kako je bilo služiti kao podmorničar, odnosno živeti i raditi na podmornici kao najkomplikovanijem i najopasnijem ratnom brodu.

- Podmornica je duga 50,4 metara, široka 4,7 metara i visoka 9,75 metara. Ovaj ratni brod, težak 706 tona, porinut je 21.avgusta 1967. godine u brodogradilištu specijalnih objekata u Splitu - kazao je Jovanović.
Citat:Prema njegovim rečima, u skoro 23 godine aktivne službe, pre nego što je zauvek izvučena iz mora na obalu 1991. godine u Tivtu, podmornica "Heroj" je imala ukupno 726 plovidbenih dana, čak 910 ronjenja i prešla je ukupno 46.659 nautičkih milja, što je ekvivalent plovidbi dva puta oko zemaljske kugle.

- Veoma smo ponosni što imamo jedan takav muzejski eksponat, koji se u svetu retko gde sreće - istakao je Jovanović, dodajući da je podmornica "Heroj" spomenik jednom vremenu, kada je nekadašnja Jugoslavije bila jedna od retki država koje su samostalno proizvodile podmornice.

On je podsetio da je nekadašnja jugoslovenska Ratna mornarica imala pet velikih podmornica - tri tipa "Heroj", dve još veće P-831, kao i šest malih diverzantskih podmornica P-911.
Citat:Jovanović je ukazao da je podmornica "Heroj" restaurirana, odnosno dovedena u autentično stanje, zahvaljujući naporima crnogorskog Ministarstva odbrane i kompanije "Adriatic Marinas", uz podršku članova Udruženja podmorničara Crne Gore. "Podmornica 'Heroj' će predstavljati veliku turističku atrakciju, ne samo Crne Gore i Tivta, već i čitavog regiona", naveo je on.

Kada se uđe u podmornicu, prvo u oči padaju četiri velike torpedne cevi. Iz jedne viri stari torpedo - tek da se stekne utisak čime je podmornica raspolagala za eventualnu odbranu ili napad. Ne može a da se ne primeti i dosta skučen prostor, tako da posada, koja je brojala 28 članova, svakako nije mogla da uživa u komforu.

- Podmornica 'Heroj' nije pravljena za uživanje i turističko krstarenje, već je u pitanju ofanzivni vojni brod. Život podmorničara bio je spartanski, a to potvrđuje i dosta skučen prostor - kazao je Jovanović.

Prema njegovim rečima, na podmornici se, zbog nedostatka kreveta, spavalo po sistemu toplih kreveta, odnosno ležaji su se delili po smenama. "Niko od članova posade, osim komandanta podmornice, nije imao svoj krevet", naveo je Jovanović.
Citat:On je dodao da je "Heroj" projektovan da može da roni do dubine od 210 metara, a brzina kretanja podmornice bila je 15,3 čvorova u podvodnoj, odnosno 10 čvorova u površinskoj vožnji.

Podmornica je bila podeljena u tri sektora - pramčani, srednji i krmni.
- U pramčanom delu, pored torpednog odelenja, nalazila se kormilarska stanica i navigacioni sto, odakle se upravljalo podmornicom, radio-kabina, periskop, koji je i danas u funkciji i predstavlja posebnu atrakciju - kazao je Jovanović.

Na samom kraju, još jedan improvizovani ali neophodan preduslov za život čak i duboko pod vodom - toalet sa tušem. U zadnjem delu nalazi se i oprema podmorničara u slučaju udesa, zajedno sa plutačom sa markerima za dekompresiju.

Jovanović je kazao da je podmornica "Heroj" pod vodom mogla da bude 45 dana, ali posada nikada nije ostala duže od 10 dana i to u okviru obaveznih godišnjih vežbi. "Svi koji posete podmornicu moći će da se uvere da je posao podmorničara bio jedan od najtežih", naveo je on.

Prema njegovim rečima, podmornica "Heroj" nikada nije upotrebljena u ratnim operacijama.


http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/394659/Turisticka.....-posetioce

offline
 • Pridružio: 14 Feb 2012
 • Poruke: 994
 • Gde živiš: Beograd

evo i Tanjugove vesti:
Novi zzivot podmornice Heroj
PODGORICA, 21. jula (Tanjug) - Podmornica "Heroj", koja je pripadala nekadasnjoj Jugoslovenskoj ratnoj mornarici, otvorena je za posete turista kao centralni muzejski eksponat Zbirke pomorskog nasljedja u Porto Montenegru, ccime je Tivat postao jedan od retkih evropskih gradova koji svojim gostima mozze da ponudi neuobiccajeno iskustvo - detaljan obilazak velike podmornice.
Koordinator Zbirke pomorskog nasledja Drazzen Jovanovich kazao je Tanjugu da je bivssa Jugoslavija imala tu privilegiju da bude jedna od 11 drzzava sveta koje su samostalno proizvodile podmornice.
On je naveo da je podmornica P-821 "Heroj" otvorena za posete turista i svih onih koji zzele da dozzive kako je bilo sluzziti kao podmorniccar, odnosno zziveti i raditi na podmornici kao najkomplikovanijem i najopasnijem ratnom brodu.
"Podmornica je duga 50,4 metara, ssiroka 4,7 metara i visoka 9,75 metara. Ovaj ratni brod, tezzak 706 tona, porinut je 21.avgusta 1967. godine u brodogradilisstu specijalnih objekata u Splitu", kazao je Jovanovich.
Prema njegovim reccima, u skoro 23 godine aktivne sluzzbe, pre nego ssto je zauvek izvuccena iz mora na obalu 1991. godine u Tivtu, podmornica "Heroj" je imala ukupno 726 plovidbenih dana, ccak 910 ronjenja i pressla je ukupno 46.659 nauticckih milja, ssto je ekvivalent plovidbi dva puta oko zemaljske kugle.
"Veoma smo ponosni ssto imamo jedan takav muzejski eksponat, koji se u svetu retko gde sreche", istakao je Jovanovich, dodajuchi da je podmornica "Heroj" spomenik jednom vremenu, kada je nekadassnja Jugoslavije bila jedna od retki drzzava koje su samostalno proizvodile podmornice.
On je podsetio da je nekadassnja jugoslovenska Ratna mornarica imala pet velikih podmornica - tri tipa "Heroj", dve joss veche P-831, kao i ssest malih diverzantskih podmornica P-911.
Jovanovich je ukazao da je podmornica "Heroj" restaurirana, odnosno dovedena u autenticcno stanje, zahvaljujuchi naporima crnogorskog Ministarstva odbrane i kompanije "Adriatic Marinas", uz podrssku cclanova Udruzzenja podmorniccara Crne Gore.
"Podmornica 'Heroj' che predstavljati veliku turisticcku atrakciju, ne samo Crne Gore i Tivta, vech i ccitavog regiona", naveo je on.
Kada se udje u podmornicu, prvo u occi padaju ccetiri velike torpedne cevi. Iz jedne viri stari torpedo - tek da se stekne utisak ccime je podmornica raspolagala za eventualnu odbranu ili napad.
Ne mozze a da se ne primeti i dosta skuccen prostor, tako da posada, koja je brojala 28 cclanova, svakako nije mogla da uzziva u komforu.
"Podmornica 'Heroj' nije pravljena za uzzivanje i turisticcko krstarenje, vech je u pitanju ofanzivni vojni brod. ZZivot podmorniccara bio je spartanski, a to potvrdjuje i dosta skuccen prostor", kazao je Jovanovich.
Prema njegovim reccima, na podmornici se, zbog nedostatka kreveta, spavalo po sistemu toplih kreveta, odnosno lezzaji su se delili po smenama.
"Niko od cclanova posade, osim komandanta podmornice, nije imao svoj krevet", naveo je Jovanovich.
On je dodao da je "Heroj" projektovan da mozze da roni do dubine od 210 metara, a brzina kretanja podmornice bila je 15,3 ccvorova u podvodnoj, odnosno 10 ccvorova u povrssinskoj vozznji.
Podmornica je bila podeljena u tri sektora - pramccani, srednji i krmni.
"U pramccanom delu, pored torpednog odelenja, nalazila se kormilarska stanica i navigacioni sto, odakle se upravljalo podmornicom, radio-kabina, periskop, koji je i danas u funkciji i predstavlja posebnu atrakciju", kazao je Jovanovich.
Srednji deo podmornice je energetski odsek - odatle se davala snaga, dok su u poslednjem, krmnom delu smessteni dizel motori i agregat, ali i uski kreveti zakacceni na lance, na kojima su podmorniccari spavali.
Na samom kraju, joss jedan improvizovani ali neophodan preduslov za zzivot ccak i duboko pod vodom - toalet sa tussem.
U zadnjem delu nalazi se i oprema podmorniccara u sluccaju udesa, zajedno sa plutaccom sa markerima za dekompresiju.
Jovanovich je kazao da je podmornica "Heroj" pod vodom mogla da bude 45 dana, ali posada nikada nije ostala duzze od 10 dana i to u okviru obaveznih godissnjih vezzbi.
"Svi koji posete podmornicu mochi che da se uvere da je posao podmorniccara bio jedan od najtezzih", naveo je on.
Prema njegovim reccima, podmornica "Heroj" nikada nije upotrebljena u ratnim operacijama.
Uz "Heroja", u Porto Montenegru, izlozzena je i mala, takozvana diverzantska podmornica P-912 "Una".

offline
 • Pridružio: 17 Dec 2008
 • Poruke: 219

Evo jedna clanak odnosno prica o Herojuhttp://www.naucat.com/hr/vijesti/zanimljivosti-i-eventi/prica-o-heroju-120728/

offline
 • Pridružio: 30 Dec 2011
 • Poruke: 49

Pozdrav svim članovima foruma!

Postavljam Vam slike Heroja od juče Smile
Bilo se na ljetovanju u Crnoj Gori, pa sam u povratku kući (Republika Srpska) svratio do Tivta da vidim podmornice.
Prije svega da pohvalim sve što su izgradili u Tivtu oko Porto Montenegro-a, stvarno fino izgleda Smile
Podmornice su na kraju tog kompleksa zgrada kad se ide obalom,a na drugom kraju je usidren brod Jadran, tako da su ova dva broda zaokružila po meni izgled i generalni doživljaj kompleksa.

Što se tiče podmornica tu su veća Heroj i pored nje je manja Una klasa ako ne griješim.
Podmornice izgledaju kao nove i prostor ispred njih je uređen, tako da i tu imam sve pohvale za ljude koji su to radili, jedino malo izgled kvari veliki ruzni objekat u ruševnom stanju iza odmah iza podmornica,ali mislim da će se i to rušiti samo još nije došlo na red jer se još uvjek grade nove zgrade okolo.
U podmornicu se inače može ući, ali ja sam naišao u neki period kad se nije moglo, a nisam imao vremena da se duže zadržavam jer sam bio samo u prolazu, pa nemam slike enterijera.
Inače slikao sam telefonom i bio je oblačan dan pa nisu nešto kvalitetne, ali da ih ipak podjelim sa vama ,)
Da ne dužim više evo slika... SmilePrvi put sam vidio pormornicu uživo i izgleda mi ogromno, a zamišljam kako bi tek izgledala Akula klasa koja je veća skoro 4 puta od ove...uh! Smile

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 365 korisnika na forumu :: 15 registrovanih, 1 sakriven i 349 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 1540 - dana 15 Jul 2016 20:19

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: Bane san, beowl, danilopu, Djole, DJORDJE-NO-1, gogineman, ivan979, lakibatica, majstorjoe, Metanoja, psyho93, raketaš, Sasa Pavlovic, Trpe Grozni, WS2