Pukovska zastava

10

Pukovska zastava

offline
 • VJ 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 16 Apr 2014
 • Poruke: 16625

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 17 Sep 2010
 • Poruke: 24371

Citat:Beograd, 22.08.2014 - u galeriji Vojnog muzeja na Kalemegdanu danas je otvorena izložba "Pukovske i dobrovoljačke zastave iz Velikog rata" povodom obeležavanja stogodišnjice početka Prvog svetskog rata i proslave Dana Vojnog muzejaOriginalne u VMoffline
 • Pridružio: 17 Sep 2010
 • Poruke: 24371

Tekst novijeg datuma sa slikom koju nemamo na temi

BOJ SE BIJE, ZASTAVA SE VIJE: Nijedna srpska ratna zastava nije zarobljena!

http://www.srbijadanas.com/clanak/boj-se-bije-zast.....15-12-2015

Posmatrajuci do sad postavljene slike pukovskih zastava pogotovo ove originalne sto su u VM sve vise sticem utisak da je ona izlozena u beckom vojnom muzeju zapravo replika a ne originalna ...

E sad ostaje da nadjemo onu u Parizu te jos jednu za koju se tvrdi da je u berlinskom muzeju .Bilo je i ovo ...

Citat:100 godina od mobilizacije drugog pešadijskog puka 1. poziv Knjaz Mihajlo Održaće se danas u 15:00 na gradskom trguhttp://www.milosmiladinovic.com/2012/10/100-godina.....skom-trgu/

offline
 • VJ 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 16 Apr 2014
 • Poruke: 16625offline
 • Pridružio: 17 Sep 2010
 • Poruke: 24371

Čas istorije o Gvozdenom pukuhttp://www.aleksandrovac.net/servisne-informacije/.....-puku.html

Polje timočkog junaštvaCitat:

Vitezovi časti na Legetu osujetili plan Beča. Izginuli posle samo dva meseca vojničkog života


ČIM je septembarska meseina osvetlila Leget, neprijatelj je napao duž čitave linije fronta. Četvrti bataljon 13. puka je borbom prsa u prsa dočekao nadmoćniju 57. austrijsku brigadu, naneo joj teške gubitke, ali je ostao bez municije. Razbijen je i uništen.

Pošto je pao desni bok mostobrana jedan austrijski streljački stroj izbija na obalu i otvora izbliza vatru ka mostu na pontonirce. Ranjenike ispod obale i delove 15. puka zahvati panika, svi jure ka mostu. Tada je komandant Ristić skočio sa topa, dohvatio pušku jednog ordonansa i strčao u paklenu gužvu, braneći prilaz mostu. On je pokušao da bajonetom zadrži vojnike, ali nije vredelo.

Pontonirci su već počeli da utvrđuju prag, kada se najednom, uz užasnu lomljavu, tresak i krike, 30 metara od obale, most pod teretom sručio u Savu. Preplašena gomila je i dalje hrlila ka mestu gde mosta više nije bilo. Mnogo vojske se odmah podavilo. Neprijatelj je oko 23.50 sa svih stran žestokom puščanom vatrom tukao one koji su popadali ili poskakali u vodu. Delovi 1. i 3. bataljona, polubataljon pionira, jedna poljska baterija i delovi 15. puka pali su u ropstvo. A na vrhu legetskog baira još se vijorila zastava 13. puka „Hajduk Veljko“.

„Tog dana po podne, oko dva sata, mitraljez mi je osakatio obe noge“, napisao je Sava Drinčić u „Ratnom pomeniku“ (1937). Ležao sam među ranjenim drugovima, između nekoliko teže ranjenih oficira, iskreno želeći da me zahvati jedna od tih eksplozija... Desno i levo više kukuruza iznikoš e blistave oštrice noževa, a za njima mađarske šapke. Spasavajte zastavu, čuo se povik starog komandanta (Ristića), isprekidan eksplozijom zrna... Taman da zatvorim oči kad pored mene projuri jedan naš oficir i zaustavi se na ivici obale. On zbaci bluzu, s čijih se epoleta zasija zlatna zmija... Visok, bled, ko plamen svetlih očiju. Smače košulju i poče telo obavijati nekim platnom. Zastava... Trobojka! On skoči u vodu i manu rukama...“


PLAČ TRI SESTRE
Na pašnjaku Leget, kraj Save, i danas stoji obeležje srpskom junaštvu i oružju. Na metalnoj ploči je lik poginulog srpskog vojnika kojeg oplakuju tri sestre Srpkinje - Krajinka, Timočanka i Sremica.

Naredbu da se spasava zastava izdao je komandant 13. puka Dragutin Ristić. Nasuprot svedočenju ranjenog Drinčića, postoje dokazi da je Ristić naredbu izdao odmah pošto je izbila prva panika... Predviđao je katastrofu svog puka, pa bar zastavu da spasi.

Opkoljene, jedinice majora Dragiše Kovačevića dočekale su zoru na Legetu - okrvavljene i bez municije. Čim su predali oružje, počela je njihova golgota. Najpre su terani da preko Save pucaju na svoju braću, a kada su odbili - nastalo je svirepo ubijanje bajonetima. Nisu pošteđeni ni ranjenici. Sava Drinčić je onesvešćen donesen do previjališta, odakle je sa ostalim zarobljenicima otpremljen u mađarski logor za Srbe, a kasnije razmenjen i prebačen u Solun.

Osoba koja je spasla zastavu 13. puka „Hajduk Veljko“ da ne padne u ruke neprijatelja, čime bi se ova jedinica zauvek ugasila, bio je sanitetski major dr Milivoje Petrović - potomak slavnog Hajduk Veljka. Za ovaj podvig dr Petrović je odlikovan Karađorđevom zvezdom sa mačevima četvrtog reda. General Franš d’Epere mu je dodelio Lagiju časti.


nema slike ,hm , komentar za nju
Citat:
General Kondić (slika levo); Dr Milivoje Petrović spasao zastavu „Hajduk Veljka“


http://www.novosti.rs/dodatni_sadrzaj/clanci.119.h.....g-junastva

offline
 • VJ 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 16 Apr 2014
 • Poruke: 16625

offline
 • Pridružio: 17 Sep 2010
 • Poruke: 24371

U prvom planu zastava 4 brigade KoV VS , po uzoru na cuvene pukovske zastave VKS/VKJ
http://www.vranje.org.rs/ogradu.php?id=0&oblast=brkopvoj

offline
 • Pridružio: 06 Nov 2010
 • Poruke: 11646
 • Gde živiš: Vranje

ray ban11 ::U prvom planu zastava 4 brigade KoV VS , po uzoru na cuvene pukovske zastave VKS/VKJ
http://www.vranje.org.rs/ogradu.php?id=0&oblast=brkopvoj


Samo da se ne zaboravi, 78.motorizovana brigada je nastala od 39.motorizovane brigade, koja je garnizonovala u Štipu, a koja je, ne jednom bila medju tri najbolje jedinice u nekadašnjoj JNA, a jednom i najbolja.

Potpisani je ponosan na svoju službu u 78. podjednako kao i na službu u 39. motorizovanoj.

Živi bili momci, gde god da ste i neka Vas čuva Bog.

offline
 • Pridružio: 17 Sep 2010
 • Poruke: 24371

VJ ::

Citat:na Banjici, 6. septembra 1930. godine je izvršena zamena starih srpskih pukovskih zastava, novim jugoslovenskim.

Vise detalja na 6oj strani ,post kolege `Gama`.

offline
 • Pridružio: 17 Sep 2010
 • Poruke: 24371
Citat:Ratna zastava Drugog pešadijskog puka Moravske divizije prvog poziva „Knjaz Mihailo” je bila najodlikovanija zastava u srpskoj vojsci. Kroz puk je tokom rata prošlo oko 16 000 ljudi. Dvadeset i sedam vojnika i oficira puka bili su nosioci po Dve karađorđeve zvezde. Još preko 250 oficira i vojnika poneli su po jedno ovo odlikovanje. Najveće priznanje hrabri Topličani su dobili 1921. godine kada je kovčeg preminulog kralja Oslobodioca Petra I Karađorđevića bio prekriven zastavom Gvozdenog puka.

http://www.intermagazin.rs/srpskoo-srce-od-celika/

Ista slika u ovom tekstu

http://www.medio.rs/m/vesti/srbija/drustvo/cast-je.....06698.html

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 801 korisnika na forumu :: 2 registrovanih, 1 sakriven i 798 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: Istman, voja64