Americki gradjanski rat (1861-1865)

4

Americki gradjanski rat (1861-1865)

offline
 • kreza  Male
 • Novi MyCity građanin
 • Pridružio: 10 Mar 2011
 • Poruke: 12

Недавно сам гледао неки филм, заборавио сам како се зове, али се сећам сцене кад емигранти из Европе само што су ступили на тло америке, за једним столом потписују папир да постају држављани САД, а затим их прослеђују за наредни сто да потпишу приступницу у војску севера уз речи да су првим потписом постали американаци и да су сада дужни да узму оружје и да се боре за своју нову домовину. Мислим да је и у књизи Прохујало са вихором описано како су северњаци користили емигранте да се боре, чак да је било случајева да у целој јединици није било човека који је говорио енглески.
Север је био у великој предности над југом јер су индустрија, рудна богатства, капитал и становништво били концентрисани на његовој страни.
Јака индустрија севера је производила опрему и оружје од ресурса који су поседовали тако да нису зависили од увоза, док је југ имао слабу индустрију и највише је био оријентисан на памук који је продавао у Европи а онда куповао оружје и опрему. Када је север са много јачом морнарицом блокирао југ, југ није могао да извози памук ни да купује опрему и оружје, а сопствени производни капацитети су били недовољни да задовоље потребе државе у рату, а јавио се и проблем недостатка сировина.
Север је био јачи по концентрацији становништва, па је могао да регрутује више војника, стални прилив емиграната и велики број пребеглих робова је искориштен за формирање јединица, поготову што су угљеше биле расположене да се шорају са бившим власницима а емигранти су били уцењени или пушка или марш назад у Европу. Тако је север могао себи да дозволи велике губитке у људству, а да му то не наруши ништа осим морала војника.
Северу са јаком индустријом капитал није био проблем тако да су могли да плате војнике, ратне издатке, а по потреби су (пошто су јаким морнаричким снагама блокирали југ) могли без страха од противничких бродова да све што име недостаје увезу из Европе.
По овоме наведеном неко би се питао како то да југ није прегажен за неколико месеци него се ратовало 4 године. Моје лично мишљење је да је војска југа била јача у погледу борбеног морала i борбеном искуству.
Јужњак се борио за своју земљу, породицу и јужњачки начин живота и знао је шта губи ако север победи, док неки Немац, Швеђанин, Србин или било који европљанин који нема ништа на целом континенту сигурно није имао јак разлог да храбро јуриша у смрт. Црнци су имали вољу да ратују, али слабо обучени (пошто су сматрани за нешто мало више од животиња) више су кориштени као топовска храна или радне јединице него као активне јединице. Сем тога јужњачке јединице су формиране од добровољаца из истог краја, где су се знали од детињства и знали су ко се бори поред њих и ко им је командант, док су северњачке у већини случајева биле регрутоване из мноштва и мултиетничке тако да су се војници нису познавали између себе пре рата.
За разлику од севера који је могао да мења јединице после окршаја и да десетковане јединице замени свежим, југ је имао проблем са попуном јединица тако да су јединице само попуњаване (чак и децом од 15ак године) и настављале су да се боре. На овај начин су добијане мање јединице, али са великим ратним искуством, односно јужњаци су имали доста ветерана који су се много боље борили од северњачких "гуштера".
Ова моја запажања су скупљена током година из разних књига и телевизијских емисија, тако да не могу да их сва прецизно документујем, али лично мислим да нисам много погрешио.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 13 Jun 2007
 • Poruke: 2076
 • Gde živiš: South of Heaven

U filmu "Bande Njujorka" su prikazani doseljenici,koje sprovode direktno iz brodova za sto,na kome potpisuju dokument o drzavljanstvu i stupanju u vojsku,puska u ruke i napred-marsh na front...offline
 • Pridružio: 20 Nov 2012
 • Poruke: 237

Wisdomseeker :: Zanimljiva je i pojava puške čika Whitworth-a

http://en.wikipedia.org/wiki/Joseph_Whitworth

Šestougaona cev preteča današnje poligonalne cevi. Preciznost ove puške je bila mnogo veća od standardnih. Kuriozitet je bio da su vojnici koji su dužili ove puške streljani kao špijuni ako su bili uhvaćeni. Zbog preciznosti su mogli da na znatno većim rastojanjima postignu pogotke.

http://www.lrml.org/historical/whitworth/gunsandsteel02.htm
Чини ми се да је EOD пронашао негдје у БиХ топовску гранату са таквим ожљебљењем и фотографије поставио на некој теми. Или се не тади о том типу ожљебљења?

offline
 • Pridružio: 02 Nov 2010
 • Poruke: 1278

Turci su u 2. polovini 19. veka imali i nešto topova sistema Vitvort. Vojvoda Živojin Mišić je čauru jedne takve granate koju je kao potporučnik našao u 1. srpsko-turskom ratu dugo posle koristio umesto svećnjaka.

offline
 • Pridružio: 31 Dec 2011
 • Poruke: 17329

8 komada Armstrong-Whitwort topova su imali i Crnogorci 1914., verovatno zaplenjeno od Turaka. "120mm M1860 engleski".

offline
 • Pridružio: 02 Avg 2012
 • Poruke: 17

Napisano: 17 Mar 2013 12:55

Julisiz Grant (27.04.1822-23.07.1885)
Grant se rodio u Point Plizenu.Vojnu akademiju u Vest Pointu završava 1843godine i učesnik je u američko-meksičkom ratu 1846-1848godine.Vojsku napušta 1854. godine i sve do izbijanja američkog gradjanskog rata bavi se najrazličitijim poslovima.
Po izbijanju američkog gradjanskog rata Grant se vraća u armiju Severa u kojoj je odmah postavljen za komandanta puka.U vojsci unije 1861 god .ističe se u bitki kod Belmonta i postaje brigadni general.Nametnuvši se kao vešt komandant Grant ubrzo proširuje vojne operacije protiv južnjaka,osvajajući Fort Henri i Fort Donelson i pri tom prisiljava 15.000 protivničkih vojnika na kapitulaciju.
U bitki kod Šajboa,6.aprila 1862.godine,Grantova armija je i pored njegove odlučnosti i lične hrabrosti pretrpela poraz uz velike gubitke.I kada mu je američka javnost zbog toga okrenula ledja,vispreni i mudri Linkoln,imajući puno poverenje u Grantove velike mogućnosti,postavlja ga za komandanta svih trupa u Tenesiju koje su imale zadatak da osvoje Viksburg.Tada Grant izvodi čuvenu viksburšku operaciju koja ga svrstava u red slavnih vojskovodja.Ovaj neobični pohod ,koji je trajao 70 dana,okončan je padom viksburške tvrdjave i kapitulacijom oko 30.000 protivničkih vojnika 4.jula 1863godine.
Ova izvanredno vešto vodjena operacija proslavila je Granta i uvrstila ga u red poznatih heroja rata.Posle pobede snaga Juga izvojevane 19.i 20.septembra 1863godine na reci Čikamogo, Grant se postavlja za komandanta svih trupa na zapadnom bojištu.Nakon ovog poraza Grant je u trodnevnoj bitki septembra iste godine kod Čatanuge,naneo težak poraz južnjacima, pa se ova bitka svrstava u red najvećih bitaka gradjanskog rata.
Stekavši najviše poverenje Grant je marta 1864.godine postavljen za komandanta svih snaga Severa i postao je general-lajtnant.Armija Severa tada je brojala oko milion vojnika.Koordinirajući dejstva svojih armija,Grant je vešto procenjivao ratne prilike i najracionalnije rasporedjivao svoje snage protiv snaga Juga pod Lijevom komandom.Tada je došlo do žestokog obračuna izmedju severnjaka i južnjaka kod Ričmonda i Pitersburga.Li je kapitulirao konačno pred Grantom kod Ričmonda što je ujedno značilo i kraj krvavog američkog gradjanskog rata.Slavni pobednik gradjanskog rata,general Grant,1868.i 1872.godine postaje predsednik SAD.Poslednje godine života proveo je pišući memoare koji su objavljeni 1885.god.Ovi Grantovi memoari spadaju u red najboljih vojnih autobiografija u vojnoistorijskoj literaturi.

Dopuna: 17 Mar 2013 16:07

Američki gradjanski rat takodje je doprineo unapredjenju i reformisanju militarne medicine.Grdni pokolji koji su se na američkim ratištima dogodili 1862.godine užasnuli su mnoge lidere obeju strana.Vojnici koji su preživeli uobičajene"bolesti vojnog logora",kao: dizenterija,malarija i tifoid,izašli su posle toga u bitku i kako su to upečatljivo opisali vojni istoričari Alan R Milet i Piter Maslovski:"razneti su,pretvoreni u bozoblične crvene hrpe mesa.Na toplom vremenu, tela i delovi tela nadimali su se ,crneli,a onda naglo raspadali u trulež,pa je vazduh bio pun prodornog smrada.Džošua Čemberlen komandant dvadesete dobrovoljačke iz Meina,opisao je ovako prizor kod Frederiksburga u decembru 1862 godine:"Prigušeni vapaj kao da je dolazio iz nekih prostora izvan domašaja prorodnih čula;bilo je to ječanje iz takvih daljina i širina i visina,da se hiljade pojedinačnih vapaja slivalo u jednu notu,nenormalnu,nezemaljsku,koju je bilo užasno slušati i trpeti,stravično blisku;ujedinjeno zapomaganje hiljada ljudi,povremeno presečeno nekim jačim ili besomučno oštrim,krikom ili vriskom...A ispod toga ,kao pod ton,jedan neprekidni mnogo dublji bruj onih koji nisu otvarali usta,onih ranjenika koji su bili toliko bez nade ili toliko heroji,da nisu hteli ni da jauknu".
Da bi se obezbedila medicinska pomoć ranjenima,glavni hirurg armije Unije,Viljem Hamond,naimenovao je 1862.godine Džonatana K Letermana na funkciju medicinskog direktora"Armije Potomak".Leterman je odmah uveo tri bitne reforme:1.uz svaki vojni korpus dodao je po jednu četu osposobljenih bolničara;2.ponovo je stvorio mobilne poljske bolnice,kakve su već jednom ranije u istoriji postojale,a koje je u vreme Napoleonovih ratova pravio D.Dž.Lari;3. i pomno je odabrao šta će se za medicinske svrhe poneti a šta ne,tako da je prepolovio broj vagon kola koja su se morala vući na svaki front.Pa ipak broj mrtvih u ovom ratu koji se dogodio u sredini 19. veka bio je i dalje ogroman,ukupno(zbirna cifra za sve snage Severa i Juga) je 620.000,i to je više nego što je Amerika u Prvom i u Drugom svetskom i u Korejskom ratu imala ukupno(zbir sva tri rata)poginulih.
Preko 90% svih rana u Američkom gradjanskom ratu bilo je od metka iz puške olučene ili neolučene.Glavni hirurg takozvane"Armije na reci Potomak"saopštio je da su posle nekoliko dana borbi u maju 1864.njegovi doktori lečili 1 ranu od sablje,14 od bajoneta,749 od artiljerije i čak 8.218 od puščanih metaka.Američki oružari privatnici,koji su 1860.godine proizveli samo 50.000 pušaka,tokom gradjanskog rata proizveli su i isporučili Uniji 2,5 miliona.

offline
 • Pridružio: 03 Jun 2013
 • Poruke: 76

Pozdrav za sve učesnike foruma. Ja sam ovde nov i ovo mi je prva poruka. Obzirom da volim i istoriju i teme koje se tiču vojske nije čudo što sam baš odabrao baš ovu temu.


Kada se govori o Američkom građanskom ratu veoma interesantno je razmotriti i pitanje gerile. Obično se misli da je gerilsko ratovanje karakteristično za vojsku konfederacije. Međutim, i pristalice unije u određenim situacijama koristili su se gerilskim aktivnostima. Ovde bi prvo trebalo razlikovati, koncept „narodnog rata“ od partizanskog rata.
Koncept „narodnog rata“, prvi je opisao fon Clausewitz u svojoj raspravi o ratu , taj pojam bi bio najbliže primeru masovnog gerilskog pokreta. Tokom građanskog rata, ova vrsta nekovencionalnog ratovanja je sprovedeno u državama Misuri , Arkanzas , Tenesi , Kentaki , Virdžinija . Obeležen je surovim sukobima. Često se dešavalo da stanovnici jednog dela okruga da uzmu oružje protiv svojih suseda. Ubistva, napadi i teror su osnovne karakteristike ove vrste borbi. U nekim slučajevima učesnici nosili su uniforme ili su se formalno svrstavali u jednu ili drugu vojsku. Najčešće, to je rat civila protiv civila ili civila protiv neprijateljskih vojnika. Jedan takav primer je sukobljavanje neregularne snage u Misuriju i Arkanzas od 1862 do 1865, koje su bili za Konfederaciju ili za Uniju sam deklerativno. Od ovih polu-organizovanih gerilaca, neke grupe dobijaju legitimnost. Desetine drugih malih, lokalnih grupa terorisali su celo području, donoseći totalni sukob na ovom prostoru koji je trajao do kraja građanskog rata.
Nasuprot tome, partizanski rat, više ličila operacije komandosa iz 20. veka. Partizani su male neregularne jedinice, koji se uglavnom bore iza neprijateljskih linija. 1862 kongres konfederacije donosi zakon koji odobrava formiranje partizanskih jedinica (takozvani Partisan rangers) i dali im legitimitet, što ih stavlja u drugu kategoriju od zajedničkog „Bushwhacker“ ili "gerilaca". John Singleton Mosby formirao partizansku jedinicu koja je bila veoma efikasna u vezivanju federalnih snaga iza lini je fronta u severnoj Virdžiniji u poslednje dve godine rata.

Akcije Unije protiv gerilaca konfederacije.
Anti-gerilske operacije Unije bile su uspešne u smanjivanju uticaja i snage gerilaca Konfederacije. U Arkanzasu, snaga Unije koristio različite strategije da pobedi gerilce. Ovo je uključivalo upotrebu unionističkih snaga iz Arkanza kao anti-gerilskih trupa, upotreba sile kao što su rečne ratne topovnjača radi kontrole rečnih tokova i uvođenje prorektor-maršala sa velikim ovlašćenjem u sprovođenju zakona u cilju slamanja gerilskog otpora. Protiv gerilaca Konfederacije, vojska Unije razvila je efikasan sistem zaštite strateških objekata utvrđenim bunkerima i sl.
Još jedana jedinica poznata kao "Thomas Legion", koja se sastojala od belaca i anti-unionistički orjentisanih Čiroki Indijanaca, nastavila je da se bori gerilskim akcijama u udaljenim planinskim područjima Severne Karoline i mesec dana posle predaje Robert E. Lee -a. Ta jedinica nikada nije potpuno potisnuta od strane snaga Unije, ali je dobrovoljno prekinula sa neprijateljstvima nakon osvajanja grad Vainesville, u Severnoj Karolini , 10. maja 1865.
U 20. veku, neki istoričari se fokusiraju na odluke vlade Konfederacije da ne koriste gerilske aktivnosti kao sredstvo za produženje rata. Naime, pred kraj rata, kad je bio vidan poraz Konfederacije na bojnom polju, u administraciji konfederacije bilo je zagovornika ideje da se južnjačka borba nastavlja kao gerilski sukob. Ovoj ideji su se protivili generali na primer Robert Li, koji verovao da su predaja i pomirenje bolja solucija od gerilskog ratovanja.

Na kraju treba objasniti dva pojma koja se stalno sreću kada se govori o gerili u Američkom građanskom ratu.
Prvo, Bushwhacker.

Bushwhackers je vid gerilskog rata koji je karakterističan za američku revoluciju i građanski rat. Naročito je bio izražen u ruralnim područjima u kojima su izražene podele na pristalice unije i pristlice konfederacije. Bushwhacker je naziv koji označava pripadnike neregularnih snaga na obe strane.
Bushvhackers su sproveli nekoliko dobro organizovanih akcija u kojima su palili gradove, ubijali iz zaseda. U oblastima pogođenim Bushwhackers akcije su posebno surove. Budući da napadi nisu bili uniformisani, težak je odgovor na pitanje da li su to bili legitimni vojni napad ili kriminalne radnje.

Drugo, partisan rangers.
U većini oblasti, gerilski rat koristi se kao dodatak konvencionalnim vojnim operacijama. Najpoznatiji su ", partisan rangers " (ovaj naziv je usvojila vlada Konfederacije ) pod vođstvom pukovnika . John Singleton Mosby, koji su izvršili napade na snage Unije u dolini Šenandoa i severnoj Virdžiniji.
U Misuriju, međutim, secesionistički bushvhackers deluju van lanca komandovanja Konfederacije. Povremeno, istaknuti komadanti su mogli da dobiju čin vojske Konfederacije (posebno William Clarke Quantrill ), ili da dobije pismena naređenja od vojske Konfederacije uopšte (kao "Krvavi Bil" Anderson u oktobru 1864 za vreme velikih napada Konfederacije u Misuriju, ili kao kada Joseph C. Porter je bio ovlašćen od strane generala Sterling Cena da vrši regrutovanje u severoistočnom Misuriju). U većini slučajeva, kada govorimo o „bushwhacker“ iz Misurija to su bili samoorganizovane grupe mladih ljudi, pretežno iz robovlasničkih država duž reka Misuri i Misisipi, koji su preuzeli na sebe zadatak da napadaju snage Unije kako u Kanzasu tako i u Misuriju, što je bio njihov odgovor na invaziju Unije na njihove matične države.

offline
 • Pridružio: 04 Jan 2013
 • Poruke: 45

youtube.com/watch?v=fVYLswFcI48 youtube.com/watch?v=EL-7NRL3BT0 Zanimljivi klipovi govore o crnim borcima konfederacije.

offline
 • Pridružio: 03 Jun 2013
 • Poruke: 76

Američki gradjanski rat (u daljem tekstu AGR) je zanimljiv i tu može da se nađe "milion" tema za razgovor, ali na žalost nemam baš vremena za "velike istrage" pa ću samo površno ukazati na neka zanimljiva pitanja.

Prvo,
Indijanci u AGR. Evo link:

en.wikipedia.org/wiki/Native_Americans_in_the_American_Civil_War

Jasno se vidi da su se neka plemena borila na strani Severa a neka na strani Juga (čini se da ih je bilo više na strani konfederacije).

Evo i nekih slika:

A sad nešto senzacionalno, nešto što me je iznenadilo!!!!!!!!!!!

Srbi i Hrvati u vojsci konfederacije!!!!! Znam da zvuči neverovatno, ali je istinito! Postoji knjiga:

Eterovich Adam S."Croatian Confederate Soldiers,Civil War,1861-1865"

Očigledno da se radi o plaćenicima ali je moguće da je bilo Amerikanaca Srpskog odnosno Hrvatskog porekla. Evo jedan link:

geni.com/projects/Croatian-Soldiers-in-.....-1865/2568


Evo jednog spiska:

Abovich, Luca, Pvt. 1861 Cognevich's Co. La.
Anderson, John, Pvt. 1861 Cognevich's Co. La.
Antoncich, Thomas, Pvt. 1861 Cognevich's Co. La.
Arnet, Giorgio, Pvt. 1861 Cognevich's Co La.
Aurich, John Pvt. 1861 European Brig. La.
Bacellich, Stefano Pvt. 1861 Garibaldi Legion La.
Bagale, Rocco Cpl. 1861 Militia La.
Bagatella, Marco Pvt. 1861 Cognevich's Co. La.
Balsamo, Francesco Pvt 1861 Slavonian Rifles La.
Barbarich, Pietro Pvt. 1861 Cognevich's Co. La.
Batcha, J. Pvt. 1861 Co. D. Fire Battn. La.
Becir, Ivo Pvt. 1861 Cognevich's Co. La.
Bejanich, Giorgio Pvt. 1861 Cognevich's Co. La.
Beleich, Pietro Pvt. 1861 Cognevich's Co. La.
Benejzich, Francisco Pvt. 1861 Cognevich' 5 Co. La.
Benazrich, Antonio Pvt. 1861 Cognevich's Co. La.
Bendiss, Mateo Pvt. 1861 Cognevich's Co. La.
Bendiss, Nikola Pvt. 1861 Cognevich's Co. La.
Bosina, Mateo Pvt. 1861 Cognevich's Co. La.
Bosne, Pablo Pvt. 1861 Slavonian Rifles La.
Breskovich, Antonio Pvt. 1861 Cognevich's Co. La.
Bukarich, Giovanni Pvt. 1861 Cognevich's Co. La.
Cognevich A. Pvt 1861 Co. A. Fire Battn. La.
Canno, Andrea Pvt. 1861 Cognevich's Co. La.
Car, Antonio Pvt. 1861 Cognevich's Co. La.
Car, Michiel Pvt. 1861 Cognevich's Co. La.
Cataneo, Leonard Pvt. 1861 Cazadores Regt. La.
Chatovich, Elia Pvt 1861 4th Regt. La.
Chelich, F. A. Pvt. 1863 22nd & 23rd Inf. La.
Crnich, Antonio Sgt. 1861 Cognevich's Co. La.
Crnich, Antony Pvt. 1861 Cognevich's Co. La.
Chersanac, Giovanni . Pvt. 1861 Cognevich's Co La.
Chetkovich, Elia Pvt. 1861 Cognevich's Co. La.
Chezovich, Ellia Pvt. 1861 Cognevich's Co. La.
Chiona, Giovanni Pvt. 1861 Cognevich's Co. La.
Chiona, Guiseppe Pvt. 1861 Cognevich's Co. La.
Chiona, Nicolo Pvt. 1861 Cognevich's Co. La.
Cibilich, Luca Pvt. 1861 Cognevich's Co. La.
Cibilich, Mateo Pvt. 1861 Cognevich's Co. La.
Cognevich, Antonio Cpt. 1861 Cognevich's Co. La.
Dabelich, Ellia Pvt. 1861 Cognevich's Co. La.
Dablonich, J. Pvt. 1861 Co. D., 1st Inf. La.
Danilovich, Nicole Pvt. 1861 10th Inf. La.
Dobrilovich, Paul Pvt. 1863 Co. B, 22nd Inf. La.
Donguich, Pietro Pvt. 1861 Cognevich's Co. La.
Drakori, John Pvt. 1861 Cognevich's Co. La.
Drakovich, Giov Pvt. 1861 Cognevich's Co. La.
Fabio, S. G. Cpt. 1861 Slavonian Rifles, La.
Ferri , Nicolo Sgt. 1861 Cognevich's Co. La.
Fichenich, Peter Pvt. 1861 Cognevich's Co. La.
Fizovich, Nicolo Pvt. 1861 Cognevich's Co. La.
Fortunich, Simun Pvt. 1861 Cognevich's Co. La.
Galleniche, Eug Pvt. 1862 Castellano's Btty. La.
Galleniche, J. Pvt. 1862 Castellano's Btty. La.
Galovich, Casimir Cpl. 1861 Cognevich's Co. La.
Gasprizza, Antonio Pvt. 1861 Cognevich's Co. La.
Grgurevich, Ivan Pvt. 1861 Cognevich's Co. La.
Grgurevich, Marko Pvt. 1861 Cognevich's Co. La.
Grgurevich, Michiele Lt. 1861 Cognevich's Co. La.
Glavich, Pietro Cpl. 1861 Cognevich's Co. La.
Glavina, Luka Pvt. 1861 Cognevich's Co. La.
Governovich, Pietro 2-Lt1861 Cognevich's Co. La.
Granich, Antonio Pvt. 1861 Cognevich's Co. La.
Grashich, Louis Pvt. 1861 Cognevich's Co. La.
Greysich, Anthony Pvt. 1861 Cognevich's Co. La.
Grisich, Gios Pvt. 1861 Cognevich's Co. La.
Grisich, Joseph Pvt. 1861 Cognevich's Co. La.
Grisich, Luca Cpl. 1861 Coqnevich's Co. La.
Grozovich, Marino Pvt. 1861 Co. I., 10th Inf. La.
Grujsich, Antonio Pvt. 1861 Cognevich's Co. La.
Grusich, Louis Pvt. 1861 Cognevich's Co. La.
Gugliemich, Pietro Pvt. 1861 Cognevich's Co. La.
Guglievina, Mateo Pvt. 1861 Cognevich's Co. La.
Gvercovich, D. Pvt. 1861 CO. K., 16th Inf. La.
Jelancovich, D. Pvt 1861 Co. I. 10th La. Inf. La.
Jurjevich, Giov Pvt. 1861 Cognevich's Co. La.
Jurjevich, N. Cpl. 1861 Slavonian Rifles La.
Jovovich, L. 2-Lt1861 Cognevich's Co. La.
Kalugerovich, Luka Pvt. 1861 Cognevich's Co. La.
Kalugerovich,Stanisla Sgt. 1861 Cognevich's Co. La.
Katich, Giovanni Pvt. 1861 Cognevich's Co. La.
Kentra, Giorgio Pvt. 1861 Cognevich's Co. La.
Krstelj, Mateo Pvt. 1861 Cognevich's Co. La.
Kessnich, John Pvt 1861 Musician, 5th Inf. La.
Komaich, Antonio Pvt 1861 Cognevich’s Co La.
Kostranich, Mateo Pvt 1861 Cognevich’s Co La.
Konevich, Mateo Pvt 1861 Cognevich’s Co La.
Kovacevich, Giacomo Pvt 1861 Cognevich’s Co La
Kovacevich, N Cpl 1861 Cognevish’s Co La
Karmelich,Fk. Pvt 1864 Co. A. 22nd Inf. La.
Krstinich, Francis F. Pvt. 1861 Co. A. 14th La.
Krstinich, Frank Cpl. 1861 Co. F. 11th Inf. La.
Lovro, Nicolo Pvt. 1861 Coynevich's Co. La.
Lukass, Giov. Pvt. 1861 Cognevich's Co. La.
Luketich, Luca Pvt. 1861 Cognevich's Co. La.
Lucich, Mario Pvt. 1861 Cognevich's Co. La.
Maranovich, A. Pvt. 1865 Maddox's Regt. La.
Margaretich, Giorgio Pvt. 1861 Cognevich's Co. La.
Marina, Mateo Pvt. 1861 Cognevich's Co. La.
Markovich, Anthony Pvt. 1861 Cognevich's Co. La.
Marunich, Giovanni 2-Lt1861 Slavonian Rifles La.
Masich, Pietro Pvt. 1861 Cazadores Esp Reg La.
Macanovich, L. Mus 1861 Slavonian Rifles La.
Mazurano, Frank Lt . 1861 Cognevich's Co. La.
Melich, Luke Pvt. 1863 Co. D., 30th Inf. La.
Memed, Ivan Pvt. 1861 Cognevich's Co. La.
Merzenich, William Pvt. 1861 Contin Regt. La.
Mejsich, Joseph Pvt. 1861 Cognevich's Co. La.
Mikalich, Mateo Pvt. 1861 Cognevich's Co. La.
Miskovich, Nicolo Pvt. 1861 Cognevich's Co. La.
Mikalich, D. Sgt. 1861 Slavonian Rifles, La.
Milinovich, Bogdan Pvt. 1861 Cognevich's Co. La.
Milinovich, Diodato Pvt. 1861 Cognevich's Co. La.
Minarich, lvicola Pvt. 1861 Cognevich's Co. La.
Mitrovich, Michiele Pvt. l86l Cognevich's Co. La.
Morett, John M. 2-Lt1861 Slavonian Rifles La.
Mujsich, Guiseppe Pvt. 1861 Cognevich's Co. La.
Natupich, Natale Pvt. 1861 Cognevich's Co. La.
Nikolovich, Giacomo Pvt. 1861 Cognevich's Co. La.
Nikicevich, Luke Pvt. 1861 Cognevich's Co. La.
Nikolich, Stephen Pvt. 1861 Capt. Homer's Co. Fl.
Perlenda, Giov. Pvt. 1861 Cognevich's Co. La.
Persenico, Gio Pvt. 1861 Co. F., Cazadores La.
Pesevich, George Pvt. 1863 Co. B., 23rd Inf. La.
Pesinich, J. Pvt. 1861 Cognevich's Co. La.
Petrovich, George Pvt 1861 Co. D., 10th Inf. La.
Pignolo, John B. Cpt. 1861 Slavonian Rifles La.
Popovich, Marco l-Lt.1861 Slavonian Rifles La.
Racich, Nicola Pvt 1861 3rd Co., 6th Regt., La.
Racich, Nicola Pvt. 1861 Cazadores Regt. La.
Radich, Giov Pvt. 1861 Cognevich's Co. La.
Radonich, Mateo 2-Lt1861 Cognevich's Co. La.
Radovich, Giovanni Pvt. 1861 8th Co., 5th Regt. La.
Radovich, Matthew Lt. 1861 Cognevich's Co. La.
Radovich, V. Pvt. 1861 4th Regt., 1st. La.
Radovich, Vincent Pvt. 1861 Cognevich's Co. La.
Radulovich, Giov Pvt. 1861 Cognevich's Co. La.
Rajnovich, Cristoforo Pvt. 1861 Cognevich's Co. La.
Ramadanovich, John 2-Lt1861 Slavonian Rifles La.
Roko, Batista Pvt. 1861 Cognevich's Co. La.
Rosmarich, Giorgio Pvt. 1861 Cogncsich's Co. La.
Saramania, John Pvt. 1861 Cognevich's Co. La.
Savinovich, Giorgio Pvt. 1861 Cognevich's Co. La.
Saramania, Giov Pvt. 1861 Cognevich's Co. La.
Sherich, Nicolo Pvt. 1861 Cognevich's Co. La.
Shoria, Giov Pvt. 1861 Cognevich's Co. La.
Shortan, Giov Pvt. 1861 Cognevich's Co. La.
Skobelj, Luka Pvt. 1861 Cognevich's Co. La.
Srisich, G. Mus1861 Slavonian Rifles La.
Stella, Nikola Pvt. 1861 Cognevich's Co. La.
Stiglich, Mateo Pvt. 1862 Co. 2., 5th Regt., La.
Stolich, Pietro Pvt. 1861 Cognevich's Co. La.
Svaglich, G. Sgt. 1861 Slavonian Rifles, La.
Svaglich, Guiseppe l-Lt.1861 Slavonian Rifles La.
Tea, Giovanni Pvt. 1861 Cognevich's Co. La.
Tepsich, Stefo Pvt. 1861 Cognevich's Co. La.
Tolankovich, Dominque Pvt. 1861 Co. I., 10th Inf. La.
Tripkovich, Giov Pvt. 1861 Cognevich's Co. La.
Vidovich, S. Cpl. 1861 Slavonian Rifles, La.
Vidovich, Steffano Pvt. l86l Co. 4, 6Ch ReyL., La.
Vukalovich, Pietro Pvt. 1861 Cognevich's Co. La.
Vujinac, Nicolo Pvt. 1861 Cognevich's Co. La.
Vuskovich, S. Pvt 1861 21st Ala Inf. Ala.
Zaputorich, Spiro Pvt. 1861 Cognevich's Co. La.
Zelenka, Ch. Pvt. 1861 Austria Hansa Gds La.
Zelinich, Francesco Pvt. 1861 Cognevich's Co. La.
Zemo, Mateo Pvt. 1861 Cognevich's Co. La.
Zeniche, Alphonzo Pvt. 1864 La. Cav., La.
Ziger, J. Pvt. 1861 Cognevich's Co. La.
Zigovich, Stefo Pvt. 1861 Cognevich's Co. La.
Zipkovich, Giov. rvt. 1861 Cognevich's Co. La.
Ziretich, Fioro, Cpl. 1861 Cognevich's Co. La.
Zureovich, John, Pvt. 1861 Cognevich's Co. La.


U naslovu knjige i pomenutom linku, nigde se ne spominju Srbi već samo Hrvati, ali ako uzmemo činjnicu da je u to vreme na teritoriji Hrvatske i Dalmacije (koja su bile u sastavu Austro-Ugarske), pored Hrvata živeo ogroman broj Srba, i da je ove dve etničke zajednice teško razdvojiti, kao i činjenicu da mnogi istraživači sve slovene sa teritorije nekadašnje Kraljevine Hrvatske, Slavonije i Dalmacije smeštaju u Hrvate (iz neznanja ili političkih razloga) kao i to da u priloženom spisku ima dosta tipično srpskih prezimena možemo zaključiti da je pored Hrvata bilo i Srba, pod zastavom konfederacije.

offline
 • mickie 
 • Zaslužni građanin
 • Pridružio: 21 Jan 2012
 • Poruke: 532

Toni ::Citat: Naime da se ovaj rat zavrsio nereseno i da je jug uspeo da se odrzi mapa Amerike, savremenog sveta i nase zemlje bi verovatno izgledala potpuno drugacije. Rec je o Americkom gradjanskom ratu.

Jeste donekle mada bilo je i pre toga a jos je vaznije,americki rat za ne zavisnost od Britanije.
Da su tu pobedili Britanci....I pored podmornica od oruzja mi je nekako naj zanimljiviji Gatling.


Da su pobedili britanci bilo bi sve isto kao sad, samo bi Amerika bila Britanija. Znaci mozda jos i gore.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 884 korisnika na forumu :: 36 registrovanih, 6 sakrivenih i 842 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., Apok, Arahne, babaroga, Boris BM, Boris90, Bubimir, Cobi026, debeli, DH, Djokislav, doklevise, goxin, ikan, Komentator, krkalon, Kubovac, LUDI, Magistar78, Milometer, mkukoleca, Neutral-M, ObelixSRB, Parker, raptorsi, raso76, rodoljub, sasa87, Smajser, stokssone, TITAN DUDIN JARAN, Tvrtko I, VJ, Vlada1389, zlaya011, zmajbre