Novi tipovi ruskog preciznog oružja

1

Novi tipovi ruskog preciznog oružja

offline
 • RJ 
 • SuperModerator
 • Gavrilo Milentijević
 • Komandir stanice milicije Gornje Polje
 • Pridružio: 12 Feb 2005
 • Poruke: 35720
 • Gde živiš: ovalni kabinet

Za poslednjih nekoliko godina Ruska vojna industrija razvila je i proizvela nekoliko tipova novih vođenih i samonavođenih raketa vazduh zemlja i avio bombi različitih kalibara i namene a takođe su usavršeni postojeći sistemi za dejstva iz VaP-a (vazdušnog prostora).
Seriju preciznog oružja vazduh zemlja i vazduh-vazduh proizvele su firme "Zvezda" ;"Vympel" "Raduga" i "Ametech" - mašinski zavodi i konstruktorski biroi. Koristeći se stečenim iskustvima masovne upotrebe ovih sredstava u sukobima "niskog intenziteta", nastala su sledeća sredstva -


Raketa Kh-25 MP.......
Raketa V-Z; Kh-25 MP ( nato oznake AS-10 "Karen") pandan američkom AGM-65 "Maverick", namenjena je za dejstva po radarskim postrojenjima na daljinama od 40 do 60 km. Posebno je projektovana za dejstvovanje po najmasovnijem sistemu PVO koji se koristi na zapadu tipa "Hawk" Masa bojeve glave (b/g) iznosi 90kg. Navodi se na izvor elektro-magnetnog zračenja uz pomoć pasivne glave za samonavođenje. U naoružanju je aviona SU-27/30/33/34/35

Verzija Kh-25 ML, namenjena je za dejstvo po tačkastim ciljevima (malih dimenzija), položajima PVO, radarskim postrojenjima, mostovima itd... Ima poluaktivno lasersko vođenje i istih je karakteristika kao i prethodni model.

Raketa Kh-31 A/P.......

Kh-31 A ( nato oznaka AS-17 "Krypton"); OKB "Zvezda",spada u grupu protivbrodskih raketa, dakle za dejstvovanje po ciljevima na vodi. Max. brzina ove rakete (mlazni pogon) iznosi 1000m/s. Kombinovani sistem vođenja ( inercijalni i aktivno radarsko) te niska putanja leta (100m. iznad površine) i snažna bojeva glava (razorno - rasprskavajuća) karakteristike su ove rakete. Masa b/g iznosi 94 kg.
Verzija Kh-31 P ; spada u red najsavremenijih protivradarskih raketa u svojoj klasi. Sposobna je da uništi sve poznate tipove zapadnih sistema PVO uključujući i sistem "Patriot", a takođe i radarske sistema velikog dometa. Slična je raketi Kh-31 A, ali je razlika u manjoj masi bojeve glave ( 90 kg ) i sistemu vođenja-( pasivno/radarsko.)

Raketa Kh-35 "Harpoonski".....

Kh-35 "Harpoonski";( nato oznaka AS-20 "Kayak") je protivbrodska raketa OKB "Zvezda", pandan američkom "Harpunu". Za pogon koristi turbomlazni podzvučni motor (300m/s), mase b/g 145 kg. i dometa 250 km. Kao platformu za lansiranje može se koristiti osim vazduhoplova ( SU-30/33/34 ) i sa brodova (ver. SS-N-25 "Switchblade") i sa obalskih sistema protivbrodske odbrane (ver. SS-C-6 "Stooge")

Raketa Kh-29 T.......Raketa Kh-29 L ......
Kh-29 T / L (nato oz. AS-14 "Kedge"); proizvođača "Vympel" jeste kombinovani laserski i tv vođeni sistem namenjen za dejstvo po vizuelno vidljivim ciljevima na zemlji i vodi, dakle ciljevima kao što su skladišta,mostovi ili razarači i krstarice.....Opremljena je fugasno-probojnom b/g mase 320kg. sa tačnošću pogađanja 2 do 3 m. i dometa 20 do 30 km. Kh-29 L je potpuno kostrukcijski ista sa modelom "T" s tim da ima laseski sistem vođenja. Osvetljavanje (označavanje) cilja vrši se sistemima "Kaira","Klen" i "Smerc" ili direktno sa zemaljskim laserskim ozračivačima.Dometa je12 km. Ovaj tip rakete koristio je i Irak u kombinaciji sa francuskim sistemom za ozračivanje "Altis" podešenog na avion MiG-23BN. U naoružanju je aviona SU-27/30/33/34/35

Raketa Kh-58......
Kh-58 Y ( nato oznaka AS-11 "Kilter") je protivradarska raketa, sa inercijalno-radarskim vođenjem mase b/g od 145kg i dometa od 50km.

Raketa Kh-59M.....
Kh-59 M ( nato oznaka AS-18 "Kazoo") je TV-navođena raketa za gađanje važnih zemaljskih i površinskih ciljeva.Masa b/g je 320kg. dometa 100km. U naoružanju je aviona SU-27/30/33/34/35.


S-25 LD je laserski vođena raketa V-Z namenjena za gađanje jako branjenih objekata po povoljnim meteo uslovima, mase b/g 155kg max. dometa 10 km.

Raketa Kh-41 "Moskit"...dejstvo sa SU-30.....

Kh-41 3M80 "Moskit" (nato oznaka AS-22 / SS-N-22 "Sunburn") je jedna od najefikasnijih protivbrodskih raketa u arsenalu Ruskog RV-a i RM. Ova raketa je konstruisana u MKB “Raduga” iz Moskve.Njena brzina je ono što je svakako izdvaja u odnosu na sve postojeće protivbrodske rakete. Na velikoj visini brzina je oko 3 M i ima domet i do 250 km. Režim leta joj je na visini od 20 metara iznad površine vode sa dometom od 120 km pri maksimalnoj brzini od preko 2 M . Po dolasku u zonu dejstva se spušta na visinu od 7 metara, da bi pri napadu izvela oštre manevre (pri tome trpeći opterećenja od 10 do 15 g), sa ciljem izbegavanja raketne odbrane.Bojeva glava je probojna, mase 320 kilograma (što je barem za 40% više od mase bojeve glave bilo koje zapadne protivbrodske rakete, npr. američki “Harpun” ima masu bojeve glave od 227 kg). Masa eksplozivnog punjenja je 150 kilograma, ili nuklearno od 200 kT.Dužina je 9385 mm, dok je prečnik 760 mm. Razmah krila je 2100 mm. Zahvaljujući velikoj brzini, maloj visini leta i manevru čini se da stvarno ostavlja malo šanse svojoj meti. Američka procena je da se raketa može uočiti 25 do 30 sekundi pre udara što ostavlja malo, ali dovoljno, vremena za kontramere poput raketne odbrane ili ometanja.Sličnost ove rakete sa raketom Kh-31 u spoljnom izgledu je velika, mada postoje i razlike kako u aerodinamičkom rešenju, tako i u dimenzijama (“Moskit” je mnogo veći). U naoružanju je aviona SU-30/33/34.


Aviobomba KAB-500....

Avio bombe KAB-500 Kr / L namenjene su za uništavanje stacionarnih objekata kao što su mostovi,saobraćajne komunikacije,skladišta itd...u povoljnim meteo uslovima.Radi se u verzijama sa TV i laserskim sistemom navođenja.osnovu bombe čini moćna probojna b/g od 380kg. Postoji verzija sa fugasnom b/g sa uništenjem površine od 1500m. U naoružanju aviona SU-27/30/34.


Avio bomba KAB-1500....

KAB-1500 L /Kr namenjena je za naoružavanje strategijske avijacije za gađanje jako utvrđenih podzemnih objekata (strategijska komandna mesta,skladišta nuklearnog oružja, podzemnih aerodroma i dr.) Vođenje je lasersko sa masom b/g od 1100kg. ! Ekvivalentna je najjačoj američkoj laserskoj bombi GBU-27 "BunkerBuster". Probojno potkalibarna b/g sposobna je da prodre u tlo 10 do 20 m. i probije betonsko armiranu ploču debljine 2m. U naoružanju aviona SU-27/30/34.


Kasetne modularne bombe....

BETAB....PTAB....SPBE-D....RBK / PBK / ODAB - 500 jesu ruske kasetne bombe mase 500kg. namenjene za gađanje raznovrsnih ciljeva na zemlji (sub-municija koju nose je modularnog tipa sa fragmentacionim,betonsko-probojnim,zapaljivim i protivoklopnim senzorskim upaljačima ili napalm smeša, pa se tako i bombe pripremaju u zavisnosti da li se radi o gađanju oklopnih,pešadijskih ili neoklopljenih ciljeva ili se pak vrši zaprečavanje miniranjem)

Po najnovijim saznanjima ruske vođene avio bombe ne zaostaju ni malo po karakteristikama za odgovarajućim američkim bombama istog tipa, jedino su primetne razlike u sistemima vođenja. Radi se i na integraciji tj. prilagođavanju ove vrste oružja na avionima zapadnog porekla tipa Miraž, Jaguar, Tornado.....što govori da rusi razmišljaju i o izvozu ovog sofisticiranog oružja.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 24 Mar 2004
 • Poruke: 3522
 • Gde živiš: Zemun

Definitivno su i Rusi krenuli malo u modernizaciju postojecih i pravljenju novih raketa.....
Bas lep post, svaka cast.
Jos samo da dodam, navodio si npr. "U naoružanju aviona SU-27/30/34"... Ukapirao sam da je to raketa samo za te modele, ipak nesto od ovog oruzija cinimi se da je predvidjeno i za Mig-ove.... Smileoffline
 • RJ 
 • SuperModerator
 • Gavrilo Milentijević
 • Komandir stanice milicije Gornje Polje
 • Pridružio: 12 Feb 2005
 • Poruke: 35720
 • Gde živiš: ovalni kabinet

Gotovo 100% si u pravu....Ja sam ovo sastavljao služeći se podatcima iz više izvora. Naime, tu su navođeni ovi tipovi vazduhoplova, a sigurno se tu mogu svrstati i avioni MiG - 29 i 31, kao i stariji tipovi poput 23 i 27....
Kod suhoja karakteristično je to da pojedine modele mogu da nose i SU-24 i 25 kao i SU-22 M3....
Dakle nije bilo nikakvog favorizovanja pojedinih tipova, niti mi je to bila namera, a svakako ću se potruditi da proverim ovo za ostale tipove aviona.

offline
 • Pridružio: 24 Mar 2004
 • Poruke: 3522
 • Gde živiš: Zemun

Ma nisam ni mislio da favorizujes, nego rekoh mozda je tako pisalo u nekom izvoru.... pa sam samo hteo da dodam to da recimo bombu "KAB-500" koristi i Mig-29 ... to jest, da su dosta od oruzija pravljene i za drugog proizvodjaca, jer se Rusija nije odrekla Migova Smile

offline
 • DJ i voditelj
 • Pridružio: 16 Jun 2005
 • Poruke: 609
 • Gde živiš: SRBIJA, Beograd

Pa i bilo je krajnje vreme da se malo i oni modernizuju po tom pitanju...bogami nije se saliti sa ovim naoruzanjem imaju Rujke klikere za te stvari (pored interkontinentalnih raketa jel)....i vidim performanse su odlicne neke i bolje od NATO naoruzanja....lepo.

P.S. Kao i do sada, kako smo navikli, odlican text !!! RESPECT!!

offline
 • član biblioteke
 • Pridružio: 18 Jul 2007
 • Poruke: 28537
 • Gde živiš: iznad smoga Beograda

Jos jedno interesantno precizno oruzje, tj veoma interesantan program modernizacije nevodjenih raketa "Ugroza"(izvor raketna tehnika)
In the course the modernizations of rocket are equipped with the separable in flight head parts, stabilized with the aid of the revealed tail assembly. In rocket S -5kor the tail assembly consists of four lobes and is revealed with the aid of the spring, in S -8kor and S -13kor - tail assembly six-petalous and is revealed with the aid of the gas piston. Homing system provides the possibility of destruction of small size ground targets (tanks, the combat vehicles of infantry, BTR and the like.) practically all types. In this case laser illumination (with duration approximately 1 s.) it can be achieved both from onboard of carrier aircraft (helicopter-carrier) and from another flight vehicle or by a ground-based spotter- target indicator. The correction of the flight of head part is produced with the aid of the pulse rocket engines. For destruction of one of target it is proposed to use several rockets, which significantly increases the probability of its kill.

The equipment of combat aircraft, is earlier than the been armed with only the unguided aircraft missiles traditional types, by complex "threat" increases their indices on the criterion "effectiveness- cost" three or four. More than 50 is reduced ammunition consumption for destruction of standard of targets.

For transport and launch of rockets S -13kor the launcher B -13, which provides the possibility of launching both along the multichannel system for control and on the single-channel, is used, it is single or by series upon commands from onboard of carrier. The protection of rockets, which are located in the launcher, from the aerodynamic heating is ensured by heatproof padding. The emergency separation of block B -13L from the carrier is produced with the aid of the built-in pyromechanism.

The introduction of complex "threat" can be realized with the minimum changes, vnosimykh in the construction of flying vehicle carriers, starters and ground-based infrastructure, which profitably distinguishes it from other complexes of aviation high-precision weapon. Work on the modernization of the existing BUNKS can be executed directly in the parts or on the bases of storage (including out of the territory of Russia) with the use of aeromobile workshops.

Analogously by association "AMETEKH" he is intended to improve ammunition for the army howitzers and the gun-howitzers of caliber 100, 122, 152, 155, 203 and 305 mm, the threaded and smooth-bore guns with the high initial velocity of projectile (100, 105, 120, 125 and 130 mm), mortars (81, 82, 120, 160 and 240 mm), and also rocket systems of salvo fire (105, 122, 140 and 240 mm).


Tacticko-tehnicke karakteristike

Ovo je skica S-8 kor

A evo i programa "Splava"za raketu S-8, gde raketa ostaje u celini tokom citavog leta. Doduse radi se o novoproizvedenoj raketi a ne modernizaciji stare kao kod Almteh-a.

modul za poluaktivno lasersko samonavodjenje

modul za korekciju leta

Inace oba resenja se zasnivaju na korekciji leta pomocu gaso-generatora

Dopuna: 11 Okt 2007 10:49

Poput Amera i Ruje su razvile krstarece rakete (familija"Club")


TTK:UporedjenjeLansiranje sa SuhojaInace postoje i varjante koje nisu namenjene vazduhoplovima:
-Club-S za lansiranje iz torpednih cevi podmornica(kalibar 533mm nije slucajan)
-Club-N za brodove
-Club-M za obalsku protiv-brodsku odbranu

offline
 • Pridružio: 16 Jan 2007
 • Poruke: 804
 • Gde živiš: 42.47°N 19.28°E

Toplo preporučujem Arrow Zanimljiv freški DETALJNI tekst "The Russian Philosophy of Beyond Visual Range Air Combat" na linku http://www.ausairpower.net/APA-Rus-BVR-AAM.html a u bibliografiji se nalaze...ma kliknite na tekst Wink

Dopuna: 04 Jun 2008 11:24

Naslov "šta može ruska raketa da uradi ruskom tenku" sam dovoljno govori Mr. Green Ostali samo dugmići

http://englishrussia.com/?p=1964

offline
 • Sad radim sve ono što pre nisam stizao.
 • Pridružio: 17 Maj 2006
 • Poruke: 25784
 • Gde živiš: I ja se pitam...

Ovo je apsolutno obeshrabrujuće...ako ništa drugo, posada ne bi ni znala šta joj se dogodilo.

offline
 • marat 
 • Zaslužni građanin
 • Pridružio: 10 Mar 2007
 • Poruke: 595

a koji projektil je u pitanju?

offline
 • Pridružio: 21 Maj 2008
 • Poruke: 14880

institucija ::Naslov "šta može ruska raketa da uradi ruskom tenku" sam dovoljno govori Mr. Green Ostali samo dugmići

http://englishrussia.com/?p=1964

Na prvoj slici se vidi projektil kako dolazi odozgo.
Po obliku i putanji podseca na Krasnopolj vodjenu granatu 152/155mm.
Tenk je onako razvaljen zbog eksplozije municije, moze da se desi i sa slabijim sredstvom.
Izgleda da je kupola skoro cela poletela i zabila se prilicno u zemlju - sto i jeste indikacija eksplozije municije u punjacu.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 775 korisnika na forumu :: 23 registrovanih, 2 sakrivenih i 750 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: -[CoA]-, Bane san, bladesu, brundo65, DonRumataEstorski, Dorcolac, Excalibur13, Kriglord, Kubovac, laganini123, ljubacv, milenko crazy north, Nemanja.M, pein, radionica1, RED4G-304, Sićko, Srky Boy, Srle993, Webb, wizzardone, zhuki8, šumar bk2