Akcije i operacije specijalnih jedinica

3

Akcije i operacije specijalnih jedinica

offline
 • boksi  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Jun 2008
 • Poruke: 6582

Operacija Sipski kanal 6 april 1941

Brandebuski specijalni puk


Napad na Jugoslaviju počeo je u noći 5/6. april kada su nemačke jedinice Grupe Đerdap iz Rumunije zauzele Sipski kanal i sprečile jugoslovensku vojsku da izvrši planirano zaprečavanje Dunava.

Reka Dunav je imala izuzetan strateški značaj za Nemačku. Pored toga što je povezivala nemačke saveznike Austriju, Mađarsku i Rumuniju i omogućvala izlaz Nemačkoj na Crno more, za Nemce je bilo od vitalnog značaja da se očuva kontinuitet rečnog saobraćaj na Dunavu kako ne bi došlo do prekida u snabdevanju rumunskom naftom sa naftonostnih polja u Ploeštiju. Kako je zaprečavanje Dunava bilo najlakše izvesti u kanalima koji su prokopani kroz Đerdapsku klisuru, nemački planeri smatrali su da je zauzimanje Sipskog kanala i ovladavanje Gvozdenim vratima jedan od najvažnijih ciljeva koji se moraju realizovati u početnoj fazi napada na Jugoslaviju. Sipski kanal izgrađen je 1896 kako bi se omogućilo bezbedno odvijanje rečnog saobraćaja kroz Đerdapsku klisuru. Bio je dug 2.133 metra, širok 73, a najveća dubina iznosila je 7.3 metra. Osim Sipskog kanala, na ovom delu toka Dunava izgrađeno je ukupno 16,9 kilometara kanala. Zbog brze matice je pri uzvodnoj plovidbi morala da se uvede pomoćna vuča koju su prvo vršili remorkeri, a kasnije je, za vreme Prvog svetskog rata uvedena lokomotivska vuča. Zadatak zauzimanja Sipskog kanala poveren je Grupi Đerdap jačine oko 2.000 ljudi, čija komanda se nalazila u Orsavi. Udarnu pesnicu nemačkog napada činila su 54 vojnika iz sastava 5. i 7. čete Drugog bataljona Specijalnog puka Brandenburg.

Obezbeđenje Sipskog kanala na dan 6. aprila činila su dva topa Škoda M28 od 80 mm pod komandom potporučnika Bore Todorovića i protivavionski vod pod komandom rezervnog potporučnika Stevana Markovića, koji je raspolagao sa četiri teška protivavionska mitraljeza kalibra 15 mm „Zbrojovka“ M1937 čehoslovačke proizvodnje. Oba voda bila su iz sastava 8. artiljerijskog puka Krajinske divizije Pete armije. Artiljerijske položaje štitila je jedna četa 74. pešadijskog puka pod komandom rezervnog potporučnika Čede Mihajlovića. Jugoslovenska vojska je u skladu sa Ratnim planom R-41 izvršila neophodne pripreme za zaprečavanje kanala. Kanal je trebalo da bude zaprečen survavanjem lokomotiva i vagona napunjenih cementom u kanal, a preko njih su trebala da budu potopljena dva šlepa natovarena kamenim blokovima. Jugoslovenska rečna flotila je takođe obezbedila jedan remorker „Vitez“ koji je vukao šlepove natovarene kamenjem i pripremljene za potapanje eksplozivom u kanalu.

Pod okriljem noći 54 vojnika puka Brandenburg, od kojih su neki bili preobučeni u srpske seljake, pod komandom pukovnika Riharda Bacinga prebacilo se gumenim čamcima na desnu obalu Dunava u visini postrojenja za pomoćnu lokomotivsku vuču.Oficiri jugoslovenske vojske iz oblasnih komandi bili su pozvani na veselje koje je u kafani „Dubrovnik“ u Kladovu priredio njegov gradonačelnik Leonid Čudnovski. Za vreme proslave u piće im je sipano uspavljujuće sredstvo. Nemački napad počeo je u 02.00. Pripadnici puka Brandenburg upali su u stan Čudnovskog i pobili jugoslovenske oficire na spavanju i prekinuli su telefonsku i telegrafsku vezu između Sipa i Kladova. Slučajni pucanj upozorio je jugoslovenske vojnike da se događa nešto neuobičajeno. Vojnici su istračli na položaje i otvorili su vatru iz teških mitraljeza ali su ubrzo savladani. Nemci su zarobili kompletno obezbeđenje Sipskog kanala zajedno sa neoštećenim postrojenjem za pomoćnu lokomotivsku vuču. Iznenađenje je bilo toliko da lokomotive koje su bile namenjene za zaprečavanje kanala nisu survane u njega.

Nakon što je oko 04.00 časa obaveštena o nemačkom napadu, grupa za zaprečavanje Sipskog kanala koja se nalazila u Tekiji, stupila je u akciju sa dva sata zakašnjenja zbog vremena potrebnog da se pokrenu brodske mašine. U visini Ade Kale remorker "Vitez" sukobio se sa jednim naoružanim nemačkim brodom, ali je posada mitraljeskom vatrom oterala napadača. Na prilazu kanalu na remorker je otvorena snažna puščana i artiljerijska vatra sa leve obale Dunava. Blizu ulaza u kanal eksplozija nemačke granate otkinula je jedan šlep koji je teglio remorker. Zbog nemogućnosti daljeg manevrisanja kapetan remorkera poručnik bojnog broda Josip Grgić naredio je da se šlepovi potope izvan kanala. Krmanoši Aca Ristić i Krsta Veljošević su koristeći maticu uspeli da uteraju šlepove u kanal i da aktiviraju eksploziv. Kapetan remorkera je pokušao da nastavi plovidbu ali je zbog jake neprijateljske vatre odlučio da potopi brod udarom u obalu, što mu nije pošlo za rukom. Oštećeni remorker matica je odvukla 5 kilometara nizvodno, do Davidovca gde ga je potopila njegova posada. U ovom okršaju kapetan Grgić je ranjen u glavu. Grupa za zaprečavanje kanala Juc takođe nije uspela da izvrši zadatak jer su šlepovi prerano potopljeni oko kilometar daleko od ulaza u kanal. Akcijom jugoslovenske rečne flotile, plovidba na Dunavu je samo delimično ometena i to samo pri niskom vodostaju.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
online
 • RJ 
 • SuperModerator
 • Gavrilo Milentijević
 • Komandir stanice milicije Gornje Polje
 • Pridružio: 12 Feb 2005
 • Poruke: 29950
 • Gde živiš: ovalni kabinet

Scan iz nekadašnjeg vojnog glasila "Vojska" - Operacija Bogomoljkaonline
 • RJ 
 • SuperModerator
 • Gavrilo Milentijević
 • Komandir stanice milicije Gornje Polje
 • Pridružio: 12 Feb 2005
 • Poruke: 29950
 • Gde živiš: ovalni kabinet

Napad na Zeleno ostrvo....Dopuna: 19 Sep 2009 15:00

Operacija spašavanja talaca u Ugandi - napad na Entebe....

online
 • RJ 
 • SuperModerator
 • Gavrilo Milentijević
 • Komandir stanice milicije Gornje Polje
 • Pridružio: 12 Feb 2005
 • Poruke: 29950
 • Gde živiš: ovalni kabinet

Operacija "Majagez".....

offline
 • boksi  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Jun 2008
 • Poruke: 6582

Operacija Entebe

http://www.vimeo.com/11825981

offline
 • Pridružio: 28 Okt 2009
 • Poruke: 7
 • Gde živiš: Kanjiza

Gledao sam emisiju o SAS-u ( na viasat-explorer)...i pricali su o operaciji "NIMDOR"... zbog onog coveka na terasi je mogla propasti operacije...zato sto kada su razbijali prozore eksplozivom taj covek je video clanove SAS-a i pogledao kroz prozor taman kad su ovi hteli da ih raznesu...mahnuo mu je da se skloni tacno onaj clan SAS-a koji je na slici.
[img]http://www.mycity-military.com/slika.php?slika=112015_45399968__705564_hb150.jpg[/img]

offline
 • Pridružio: 28 Sep 2009
 • Poruke: 1453
 • Gde živiš: U Belomgradu

Ruske Alfe - Pozoriste

Ne zna se šta su komandanti rekli ruskim specijalcima kada je u subotu u rano jutro njih stotinu izvelo napad na zgradu pozorišta u Moskvi, gde su čečenski teroristi držali zatočeno više od 800 ljudi, ali su im verovatno objasnili da spasavaju ne samo taoce već i svoju zemlju.
Akcija je izvedena za nepuna dva sata. Za to vreme okončana je prava drama koja je počela u sredu, 23. oktobra, uveče. Tada je grupa od najmanje pedeset naoružanih terorista upala u pozorište u toku predstave. Oni su blokirali zgradu, postavili eksploziv u sali i pod pretnjom da će početi da streljaju taoce zahtevali od vlasti u Moskvi da se ruske federalne snage povuku iz Čečenije.
Moskva i cela Rusija proživeli su tri košmarna dana. Onda je usledio "šturm", kako se na ruskom kaže napad.
Likvidirano je 50 terorista, od kojih 18 žena, a spaseno je više od 700 talaca.
U toku napada, međutim, poginulo je 67 ljudi, a od posledica zdravstvenih problema taj broj se narednih dana povećao na 118 i strahuje se da nije i konačan. Ovakav ishod bacio je senku na akciju specijalaca, koja je pozitivno ocenjena u Moskvi. U napadu na teroriste korišćena je i neka vrsta gasa koji privremeno uspavljuje. Za sada nije obelodanjeno o kakvom je sredstvu reč, pa se pretpostavlja da je to moglo dodatno da ugrozi zdravstveno stanje, pogotovo kod onih sa već narušenim zdravljem.
Među taocima je bilo oko tridesetoro dece, oni su svi živi izašli sa lica mesta. Kasnije je javljeno da je jedna 13-godišnja devojčica preminula u bolnici.
Od stranaca, njih više od 70 koji su bili među taocima, život je izgubila jedna žena sa holandskim državljanstvom i jedna iz Belorusije.

Evakuacija talaca
Miloš Maksimović, jedini Jugosloven koji je bio među zatočenima, prebačen je na odeljenje intenzivne nege u jednu moskovsku bolnicu.
Akcija spasavanja je planirana za subotu ujutro jer su teroristi najavili da će tada početi da ubijaju taoce ukoliko njihov zahtev ne bude ispunjen. Napad je počeo u poslednjem trenutku - teroristi su već streljali dva muškarca, potom otvorili vatru i ranili još jednog muškarca i jednu ženu koji su pokušali da beže.
"Alfovci" su prodrli u pozorišnu zgradu sa tri strane - jedna grupa kroz podzemne kanale, smatra se da su oni ubacili gas u ventilacioni sistem. Ti kanali su otkopavani celu noć i bilo je neizvesno hoće li spasioci uopšte uspeti da priđu mestu događaja podzemnim putem. Druga grupa je minirala zid na pročelju zgrade i ušla kroz taj otvor, a treća kroz foaje pozorišta. Specijalci su prilikom upada u salu bacali i bombe s gasom. Delovali su i snajperisti. Ubijen je vođa grupe terorista Mavsad Barajev.
Izgleda da su teroristi bili spremni za moguću intervenciju s gasom, navodi jedan od svedoka, spasenih talaca, jer je jedan terorista tražio masku, oni su i to imali. Specijalci su, međutim, ostavili malo mogućosti teroristima da deluju ako osete dejstvo gasa. Bojali su se da bi ekstremisti tada aktivirali ekploziv koji su rasporedili po sali. Neka od tih eksplozivnih pakovanja bila su teška i po 50 kilograma, izjavili su stručnjaci koji su demontirali te naprave. U svakom slučaju, dovoljno da razori celo ogromno zdanje teatra.
Već u prvim minutima posle sedam časova iz zgrade izlaze prvi taoci, spasioci mnoge iznose na rukama. Autobusi i oko 70 vozila hitne pomoći čekaju da prihvate oslobođene.
Saopšteno je da je troje terorista uhapšeno, a da je oko trideset lica privedeno pod sumnjom da su im pomagali u ovoj otmici.
Istog dana naciji se uveče obratio predsednik Vladimir Putin. Govorio je o strašnom iskušenju u kojem se cela zemlja našla, posebno se obratio porodicama nastradalih rečima: - Nismo mogli spasiti sve. Oprostite nam. Jedna njegova rečenica, međutim, bila je upućena svetu: "Dokazali smo da Rusiju niko ne može naterati da poklekne."

offline
 • Pridružio: 28 Apr 2010
 • Poruke: 227
 • Gde živiš: Niksic

Vrijedno je pomenuti i bitku na koti 776 kod Ulus-Kerta (drugi cecenski rat).
Sa jedne strane 100 padobranaca 76.vazdusno desantne divizije iz Pskova protiv 2000 cecenskih mudzahedina pod komandom emira Hataba.
Rezultat operacije: poginula 84 padobranca i oko 400 mudzahedina.

Google prikaz rasporeda snaga uoci bitke:
Kota 776,0

online
 • RJ 
 • SuperModerator
 • Gavrilo Milentijević
 • Komandir stanice milicije Gornje Polje
 • Pridružio: 12 Feb 2005
 • Poruke: 29950
 • Gde živiš: ovalni kabinet

Gerilac ::Vrijedno je pomenuti i bitku na koti 776 kod Ulus-Kerta (drugi cecenski rat).


Kota 776...
https://www.mycity.rs/must-login.png

offline
 • Pridružio: 28 Apr 2010
 • Poruke: 227
 • Gde živiš: Niksic

Odlicno opisana bitka.Hvala @RJ.
Zanima me kako bi se snasli americki specijalci u ovakvoj situaciji kao ruski padobranci Exclamation

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 848 korisnika na forumu :: 46 registrovanih, 4 sakrivenih i 798 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: _Petar, A.R.Chafee.Jr., bojank, cole77, dado1, damirZR, darkangel, darkstar101, doktor1964, Drug pukovnik, Dukelander, Futurama, girici3, gzoki, Jester, joca83, kosticmilanko, Kubovac, Ljubitelj, majorgaspar, Marko Marković, Mercury, MIg, milimoj, miljannis, miodrag, moldway, mushroom, oceanmaster, Pavlov A.A., powSrb, randja26, Raptor1, RJ, robytz, Shomy, slonic_tonic, Srki94, t84dar, thegoodboy, Toni, trajkoni018, vargas, vasa.93, vlvl, 187