Akcije i operacije specijalnih jedinica

8

Akcije i operacije specijalnih jedinica

offline
 • Pridružio: 21 Jul 2008
 • Poruke: 10365

DeltaForce, Mogadis, 1993.

Sa Instagrama, privatna kolekcija jednog od pripadnika sa fotkiRegistruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • voja64  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 10 Okt 2012
 • Poruke: 25514

Malo podsećanja na specijalna dejstva objavljena u novom glasniku a odnose se na period od 1991 pa do 1994 iz pera potpukovnika Poštić M....offline
 • RJ 
 • SuperModerator
 • Gavrilo Milentijević
 • Komandir stanice milicije Gornje Polje
 • Pridružio: 12 Feb 2005
 • Poruke: 35788
 • Gde živiš: ovalni kabinet

Operacija Eagle Claw - spasavanje talaca iz Irana

offline
 • Toni  Male
 • SuperModerator
 • Pridružio: 18 Jun 2008
 • Poruke: 30621

Entebbe 1976, The Outrageous Special Forces Raid

online
 • Pridružio: 20 Dec 2018
 • Poruke: 1434

18+
Компилација резултата рада руских специјалних јединица у Украјини https://t.me/rosich_ru/37315

offline
 • RJ 
 • SuperModerator
 • Gavrilo Milentijević
 • Komandir stanice milicije Gornje Polje
 • Pridružio: 12 Feb 2005
 • Poruke: 35788
 • Gde živiš: ovalni kabinet

Napad na USNS CardNapad na USNS Card bila je operacija Vijetkonga (VC) tokom Vijetnamskog rata. Izvedena je u luci Sajgon u ranim jutarnjim satima 2. maja 1964. godine, a izveli su je komandosi iz 65. grupe za specijalne operacije.

USNS Card je bio prateći nosač klase Bogue koji je služio u mornarici Sjedinjenih Država. 1946. Card je povučen i prebačen je u Atlantsku rezervnu flotu . Dana 16. maja 1958. Card je ponovo ušao u službu u Službi vojnog pomorskog transporta, pod kontrolom mornarice Sjedinjenih Država. Na brodu je bila civilna posada i imao je prefiks "USNS" (pomorski brod Sjedinjenih Država) umesto "USS" (brod Sjedinjenih Država) jer je bio u službi, ali nije korišćen.
Sa eskalacijom Vijetnamskog rata, vlada SAD pojačala je vojnu podršku borbi Južnog Vijetnama protiv Vijetkonga.

Dana 15. decembra 1961. USNS Card je napustio Quonset Point, Rhode Island, sa teretom helikoptera H-21 Shawnee i američkih vojnika iz Fort Devensa-Massachusetts, za Vijetnam. U zalivu Subic na Filipinima, teret i trupe su prebačeni na USS Princeton , koji je stigao i iskrcao se kod obale Đà Nẵng sledećeg meseca.
Od 1961. nadalje, Card i USNS Core su redovno pristajali u Saigon kako bi iskrcali tešku artiljeriju, oklopne transportere M113 , avione, helikoptere i municiju za vladu Južnog Vijetnama. Luka Saigon nalazila se između kanala Tẻ i Bến Nghé i bila je široka oko 700 metara s jedne na drugu stranu.   Kako bi olakšala dolazak Carda i drugih američkih brodova u Saigon, južnovijetnamska vojska je često raspoređivala mornarička plovila da vrše patrole oko luke, dok je okolne obale štitila elitna vojska Republike Vijetnam (ARVN) i Vazdušno-desantni bataljon.
Samu luku je danonoćno čuvala Nacionalna policija Republike Vijetnam.
Shvativši o kakvom nivou zaštite se radi, Trần Hải Phụng—zapovednik vojnog okruga Saigon-Gia Dinh u Vijetkongu naredio je 65. grupi za specijalne operacije da napadne USNS Card.
VC je već imao ubačene saradnike u samoj luci koji su u mnogome doprineli samoj akciji.

Lâm Sơn Náo, komandos 65. grupe za specijalne operacije, takođe je bio električar u lučkom objektu.
Kako je njegovoj jedinici dodeljen zadatak da napadne nosač, Náo je iskoristio svoju poziciju zaposlenog u lučkom objektu kako bi osmislio najbolju strategiju za sabotažu.
Náov otac je ranije radio u lučkom objektu kao trgovac, pa je zapamtio sve tunele i kanalizacione sisteme u objektu. Savetovao je Náoa da je najbolji način da se uđe u područje gde su se američki brodovi obično sidrili kroz kanalizacioni tunel nasuprot Thủ Thiêma.
Náo je zaključio da bi tunel omogućio najbolji pristup američkom području, ali je predstavljao i opasnost. Kanalizacioni tunel sadržavao je otpad i otrovna ulja koja su mogla uzrokovati slepoću, tako da su Náo i njegovi ljudi morali zatvoriti oči dok su se kretali kroz njega.
Náo se vratio u Saigon i počeo da sklapa opremu potrebnu za napad, koja je uključivala C4 plastični eksploziv, TNT, žicu, detonatore mina i baterije.

Krajem 1963. Náo je primio vest da je Card stigao u Saigon s još jednim teretom oklopnih transportera, artiljerije i aviona. Ali ispostavilo se da je nosač bio sličan brod, USNS Core. Uveče 29. decembra 1963. Náo i Cậy su kroz kanalizacioni tunel nosili svoje bombe, koje su imale oko 80 kilograma eksploziva. Pričvrstili su eksploziv na Core, postavili tajmer i povukli se u kanalizaciju da čekaju ishod.

Bombe nisu eksplodirale jer je baterija istekla zbog dugotrajnog skladištenja.
Da bi operacija ostala i dalje tajna, komandosi su se ušuljali nazad i izvukli eksplozivne naprave. Ubrzo je Core i njegova posada isplovili iz Sajgona bez ikakvih oštećenja. Náo je prijavio neuspeh misije štabu vojnog okruga Saigon-Gia Dinh. Njegovi nadređeni nisu izrazili razočaranje zbog neuspeha, ali su ohrabrili Naoa i njegove ljude da unište Card po svaku cenu.

1. maja 1964. izviđački timovi Vijetkonga uočili su USNS Card dok je plovio kroz zaliv Gành Rái i ulazio u reku Lòng Tàu . O ovom su izvestili 65. grupu za specijalne operacije u Saigonu.
Kao i obično, Card je pristao u komercijalnu luku kako bi istovario pošiljku tereta i vojnih helikoptera, te pokupio helikoptere koji će biti vraćeni u SAD.
Kada je Náo primio vijest da je Card stigao u Saigon, pregledao je opremu koja je uključivala novu bateriju i redizajniranu bombu.
Kako bi izbjegli otkrivanje od strane južnovijetnamskih vlasti, pomešali su se s lokalnim radnicima. Dok je čekao pravi trenutak, Náo je izvestio Hùnga o ciljevima operacije, a to je potopiti najveći američki brod u luci Saigon i prijaviti rezultate u štab.
Kada su komandosi izašli iz tunela, zaplivali su prema bočnoj strani Carda koja se usidrila blizu otvora za kanalizaciju. Náo i Hùng su pričvrstili dve bombe na brod.

Za VC komandose 65. grupe za specijalne operacije, eksplozija na Cardu je signalizirala uspešnu misiju.
Do izlaska sunca, Card se spustio 48 stopa (15 m) u reku s potpuno poplavljenim motornim prostorom. Od posledica napada poginulo je pet američkih civila koji su radili na brodu.
Zbog brzog odgovora posade broda i lokalnih vlasti, poplava unutar broda je brzo zaustavljena i stabilizirana. Inspekcija je otkrila da je eksplozija probila rupu dugu 12 stopa (3,7 m) i visoku 3 stope (0,91 m) na desnoj strani broda.  
U danima koji su usledili, pet ronilaca američke mornarice raspoređeno je u Saigon sa Filipina, pored nekoliko spasilačkih timova iz američkih baza u Japanu i komande vojne pomorske službe.  
Među roniocima je bio član US Navy Seals Roy Boehm koji je tvrdio da je pronašao ostatke Hagerson Demolition Pack-a, specijalizovanog eksplozivnog punjenja koje koriste žabe američke mornarice. Boehm je nagađao da je eksploziv korišten u napadu ukrala iz njegove jedinice južnovijetnamske mornarice grupa dezertera koje je maltretirao južnovijetnamski oficir.

Nakon što je Card potopljen, Sjeverni Vijetnam je iskoristio incident u propagandne svrhe. Dana 20. oktobra 1964. godine, vlada Sjevernog Vijetnama izdala je poštansku marku na kojoj je proglašen "Američki nosač aviona potopljen u luci Sajgon", kako bi pohvalila komandose Vijetkonga koji su izveli napad. Američka mornarica je odbila da prizna da je Card potopljen čak i na kratko vreme, umesto toga navodeći da je oštećen i brzo popravljen.

Do kraja 1964. VC je pokrenuo dalje napade na američke ciljeve kao što su hotel Brinks i vazdušna baza Bien Hoa , ali nije bilo značajnijih odgovora američke vojske. Card je vraćen u službu 11. decembra 1964. i ostao je u službi do 1970. godine, kada je stavljen u rezervnu flotu.

offline
 • Zidam zgrade i fasade ......... I armiram, betoniram. Utovaram, istovaram i nikad se ne odmaram.
 • Pridružio: 14 Dec 2005
 • Poruke: 25509
 • Gde živiš: Na istoj adresi ali promenih četiri države

TOP 5 operacija britanskog SAS-a

online
 • Pridružio: 20 Dec 2018
 • Poruke: 1434

Citat:У акцији која је започела јутрос у 5:30ч и трајала до 5:40ч (целих десет минута) израелске специјалне јединице у сарадњи са Мосадом извршиле су егзекуцију тројице милитаната Хамаса који су се скривали у болници Ибн Сина, у избегличком кампу у Џенину на Западној Обали. Приликом извршења акције и упада у болницу нападачи су ушли маскирани и лекаре и пацијенте, да би након тога кренули у акцију према раније утврђеном распореду и плану.
Главна мета операције био је:
✖️ Мухамед Џаламна (умотан у заставу Хамаса на слици), 27 година, високи официр Џенин бригада и припадник Хамаса који се неколико дана крио у поменутој болници. Истицао се на промоцији терористичких напада, одржавао контакте са организацијом у иностранству, а чак је и повређен приликом једне акције у којој је покушао да изврши напад аутомобилом испод кога је претходно постављена бомба. Приликом ликвидације код њега је пронађен пиштољ који је одузет/украден од припадника IDF(вероватно приликом напада 07.10.2023). Поред тога активно је разносио оружје и муницију милитантима Хамаса како би поспешивао нападе, мада је и сам означен као организатор напада који је спречен у последњем тренутку а који је требало да подсећа на онај од 07.10.2023.године.
Заједно са њим на истој локацији пронађени су и ликвидирани још браћа: (умотани у заставе Исламског џихада)
✖️ Мухамед Азави, један од оснивача бригаде Ал Кудс у Џенину, укључен у операције напада на припаднике IDF у том подручју.
✖️Басел Азави, Мухамедов брат војни оперативац бригаде Ал Кудс укључен у операције у том сектору.
#IDF #Мосад #Хамас
https://t.me/c222koc/1044

online
 • Pridružio: 01 Jan 2012
 • Poruke: 1233

Kada SASovci nalete na "bradonje" iz Prijedora 😃
Vrlo interesantna pričica iz ratnih devedesetih. Pogotovo je zanimljiv opis vojnika VRS, mogu reći i uvažavanje od strane dotičnog sa snimka.

offline
 • RJ 
 • SuperModerator
 • Gavrilo Milentijević
 • Komandir stanice milicije Gornje Polje
 • Pridružio: 12 Feb 2005
 • Poruke: 35788
 • Gde živiš: ovalni kabinet

Citat:DEVGRU Blue Squadron Operator Pete Kent following an assassination attempt on Afghan president Hamid Karzai. He was wounded by a ricochet and forced to use his shirt as a bandage.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 751 korisnika na forumu :: 44 registrovanih, 3 sakrivenih i 704 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: _Petar, ajo baba, Apok, bladesu, bokisha253, Boris90, Brana01, comi_pfc, Dannyboy, Despot1, DragoslavS, flash12, GORDI, Inner-Cell, Istman, kolle.the.kid, Kubovac, kybonacci, Litostroton, Marko Marković, mercedesamg, mile33, milenko crazy north, miljannis, miodrag, moldway, novator, ObelixSRB, panzerwaffe, Parker, Prašinar, shlauf, sombrero, Srle993, Steeeefan, stegonosa, Viceroy, VJ, vladulns, vobo, YugoSlav, zastavnik, zdrebac, zodiac94