SAJ

11

SAJ

offline
 • Pridružio: 18 Mar 2009
 • Poruke: 194

Onb ne provociram majke mi nemoj tak.... zoro ima vise podataka neg drzava coece... samo je ne informisanost dovoljna s moje strane ... pricamo o saju a ne ubpok... WinkRegistruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • zoro+ 
 • Počasni građanin
 • Pridružio: 11 Feb 2006
 • Poruke: 921

Za ulaz u SAJ moras biti ppripadnik MUP-a.. nema tu nikakvih vezica za pristup..offline
 • boksi  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Jun 2008
 • Poruke: 6789

Специјалнa антитерористичкa јединицa основана је 1978. године и спада међу најстарије овакве јединице у Европи. Позната је по великом искуству, одличним резултатима и традицији дугој 30 година.

Савремена, високопрофесионална јединица полиције, уско специјализована и опремљена најсавременијом специјалистичком опремом, намењена је за извршавање сложених и високоризичних задатака безбедности и заштите Републике Србије и њених грађана. То се првенствено односи на борбу против тероризма на тактичком нивоу, као и на пружање асистенција Управи криминалистичке полиције и другим организационим јединицама МУП-а, приликом хапшења криминалаца и криминалних група, посебно у ситуацијама где се очекује пружање отпора ватреним оружјем.
Припадници САЈ-а су, у сваком тренутку, спремни за акцију. Инцидентне ситуације и наређења за активирање Јединице су непредвидиви. Акције могу да трају неколико секунди или минута, неколико сати, па чак и читав дан. Почињу наређењем за приправност или дејство, а завршавају се повратком припадника Јединице у базу.
Основни принцип деловања припадника САЈ-а је заштита живота свих учесника у кризној ситуацији (талаца, медицинског особља, полицајаца који се налазе на лицу места, припадника Јединице, починилаца кривичних дела), али и успешно извршење акције и решавање кризне ситуације. Четири основна тактичка принципа на којима Јединица заснива своје акције су брзина, изненађење, прецизност и снага.
Стратегија и организација Јединице базира се на три кључна елемента:
- перманентном стручном усавршавању и едукацији њених припадника (курсеви, семинари, мастерс и специјалистичке студије)
- одржавању високог нивоа тактичке обучености и ефикасности за извршавање наменских задатака у складу са светским искуствима и стандардима
- унапређењу материјалне базе и техничке опремљености јединице, (изградња специјалних објеката за обуку, на пример „kill haus“ за увежбавање тактичке борбе у затвореном простору и упада у куће, набавка нове електронска опреме, нове врсте наоружања, специјалног интервентног возила са покретном платформом...).
База САЈ-а располаже уређеним спортским теренима, стрелиштима, отвореним базеном, спортском халом са теретаном, верачком кулом, полигоном за тренинг, кухињом и рестораном, спаваоницама и клубом за одмор.

Природа посла и високоризични задаци које извршава САЈ, захтевају поверење између свих припадника, због чега се континуирано и перманентно ради на развијању колективног духа и осећања припадности код сваког појединца, јер без уиграног тима нема успешне акције. Због тога управо у САЈ-у важи правило „Сви за једног, један за све!“


Први српски „шериф“

Потпуковник Спасоје Вулевић, шеснаест година ради у САЈ-у. Након завршене Војне гимназије и Војне академије у Београду, као најбољи полазник курса за полицајце у Клиси, распоређен је у ову елитну јединицу, где је прошао и све нивое командовања. Први је српски официр који је 2008. године, завршио ФБИ Националну академију у Квантику у САД. У Школи за руководиоце полиције, односно шерифе, у његовој класи било је 206 студената, од којих је 30 странаца.

Командант Вулевић о својој Јединици каже - Циљ нам је да нашу базу промовишемо као регионални центар за обуку антитерористичких јединица у Балканском региону. Прошле године организовали смо семинар „Борба против тероризма“ на коме је учествовало 11 специјалних јединица из осам земаља, који су водили наши инструктори и аналитичари, као и инструктори ФБИ ХРТ (Федерални истражни биро, Тим за спасавање талаца). Планирамо да и ове године организујемо семинар са још већим бројем представника специјалних јединица из више земаља и инструктора из других еминентних специјалних јединица из иностранства.
За формирање Регионалног центра специјалних јединица већ имамо изграђено највеће стрелиште на Балкану, верачки торањ са свим неопходним садржајима за извођење високопрофесионалне обуке, као и све потребне спортске објекте. У току је и изградња марине на Дунаву. Тако ћемо заокружити све видове дејстава специјалаца – на земљи, у ваздуху и води.
Имамо изузетну сарадњу са ПТЈ и Жандармеријом, као и специјалним јединицама Војске Србије. Без квалитетне и искрене сарадње свих нас, нема успешне борбе против организованог криминала и тероризма.


Богата видеотека

Јединица располаже видеотеком која обухвата филмове, чији садржај се односи на специјалне јединице, тероризам, терористичке организације и конкретне акције антитерористичких јединица. Видеоматеријали представљају одличан дидактички материјал за стручна предавања и анализу акција припадника САЈ-а, а користиће се и за предавања у Регионалном центру. Посебност представљају видео снимци акција ослобађања талаца из московског позоришта „Дубровка“, 25. октобра 2002. године, основне школе у Беслану, 2004. године, као и неких од напада које је извела Ал Каида. Јединица има и богат фонд књига о специјалним јединицама и тероризму у свету.


Ударна песница

САЈ има четири тима: „А“, „Б“, „Ц“ и „Д“. „Ударну песницу“ представљају тимови „А“ и „Б“ који решавају компликоване талачке ситуације, упадају у отете авионе, аутобусе, проваљују у забарикадиране објекте, хапсе опасне и наоружане особе и криминалце. Тим „Ц“ је специјалистички и чине га: Снајперска група, Ронилачка група, Група водича службених паса, Група за минско-експлозивна средства (МЕС) и биолошко-хемијска средства (БХС).
Приликом извршавања задатака „А“, „Б“ и „Ц“ тим делују координирано, као јединствена целина, тим у коме свако има прецизно одређене задатке.
Тим „Д“ обезбеђује важне личности и објекте којима прети непосредна опасност од терористичког напада и пружа ватрену подршку.
Логистичку подршку пружају Санитетска група, Група за конструкцију и испитивање наоружања и муниције, Техничка и Дежурна служба.


Мото јединице

• „Ко сме тај може, ко не зна за страх иде напред“ – Живојин Мишић
• „Што више проливеног зноја на обуци, мање проливене крви на задатку.“
• „Пут ка савршенству никад се не завршава - зато и трагање мора бити непрекидно.“
• „Сви за једног, један за све!“


Кодекс САЈ-а

Припадници Јединице строго се придржавају кодекса:
• Не остављај никад колегу у опасним ситуацијама.
• Заштити животе недужних.
• Не употребљавај оружје против ненаоружаних особа.


КПП „Делта САЈ“

Клуб практичног пуцања „Делта САЈ“, основан је 20. маја 2000. године, у оквиру Специјалне антитерористичке јединице МУП-а Републике Србије, а чланови су припадници Јединице. Основни разлог оснивања и постојања овог Клуба је унапређење обуке припадника САЈ-а у борбеном пуцању, који се истиче прецизношћу гађања мета (више типова), брзини пуцања и инстиктивног реаговања на задатим полигонима.
Чланови КПП „Делта САЈ“ такмиче се у дисциплини „класа Стандард“ и класа „Продукција“. Њихово учешће на домаћим и нтернационалним такмичењима запажено је, управо због високо рангираних места, која су освајали екипно и појединачно. Девет година заредом, освајали су титулу екипног првака државе у практичном пуцању (2000-2008. година). Најуспешнији такмичар је Драган Барашин, који је до сада освојио пет титула првака државе (четири узастопно) у класи „Стандард“, а учествовао је и на Светском првенству у практичном пуцању октобра 2008. године у Индонезији.


Одгајивачница паса „Делта САЈ“
Одгајивачница паса „Делта САЈ“ основана је 2004. године, регистрована код Међународне кинолошке организације ФЦИ и одгаја расе специјално обучених паса: немачке овчаре, белгијске овчаре „малино“, шарпланинце, стафорд теријере, ротвајлере и лабрадоре. Од оснивања, ова одгајивачница паса освојила је више од 40 пехара, медаља и других признања на домаћим и међународним кинолошким манифестацијама. Пет пута проглашена је најбољом одгајивачницом паса на републичким и међународним изложбама.
Вељко Воденичаревић, међународни инструктор у обуци полицијских паса за откривање експлозива, чији су пси неколоко пута освојили прво и друго место - појединачно и екипно, на међународним и државним такмичењима, дорпинео је добром гласу одгајивачнице.


Историјат САЈ-а
Седамдесетих година прошлог века, свет се суочио са проблемом тероризма, што није заобишло ни тадашњу СФРЈ, која је формирала своје специјалне јединице на савезном и републичком нивоу. Решењем републичког секретара унутрашњих послова СР Србије, 18. 12. 1978. године, формирана је Јединица милиције за специјална дејства РСУП Србије и стационирана при станици милиције Нови Београд. Јединица је неколико пута реорганизована, а њена база премештена је 1983. године на Аеродром „Београд“ у Сурчину, док се од 1992. године налази у Центру „13. мај“ у Батајници.
Почетком 1991. године, Јединица мења назив у Специјална јединица МУП-а Републике Србије. Од 30. јуна 1992. године, Решењем о образовању Специјалних јединица МУП-а Републике Србије, формиране су специјалне јединице у Ресору јавне безбедности МУП-а Републике Србије са седиштем у Београду, Новом Саду и Приштини.
Посебним Решењем министра унутрашњих послова Републике Србије, од 1. јануара 1994. године, термин „Специјалне јединице“ мења се новим „Специјалне антитерористичке јединице“, који је и данас актуелан.
Специјална антитерористичка јединица у Новом Саду расформирана је 14. јануара 1999. године, а од 31. 12. 1999. године, на нивоу Министарства донета је одлука о интегрисању САЈ-а Београд и САЈ-а Приштина у једну Специјалну антитерористичку јединицу.


Како постати припадник САЈ-а
У Јединицу добровољно се пријављују најспособнији појединци редовног састава полиције са најмање две године радног искуства у обављању полицијских послова, уз препоруку претпостављеног старешине и високу позитивну оцену. Следи тест који чине: детаљни медицински прегледи, провера физичке способности и спремности (општа физичка припремљеност – склекови, претклон трупа, згибови на вратилу, леђни прегиб, пењање уз конопац, гимнастика, рад са лоптом, пливање и роњење, трчање на кратке и дуге стазе, провера познавања борилачких вештина – џудоа, каратеа, самоодбране и бокса), решавање психотеста и разговор са психологом и старешинама Јединице, као и безбедносна провера биографије кандидата.
Селекција кандидата је ригорозна, тако је, на пример маја 2008. године, од 70 пријављених кандидата одабрано 12, што није гаранција да ће је успешно завршити и постати део Јединице.
Најбоље кандидате примају на Основну обуку у САЈ-у, која траје шест месеци. Прва три месеца представљају „фазу дрила“, након којих следи захтевнија обука на свим пољима. Инструктори имају слободу да, до последњег дана Основне обуке, одлучују да ли ће кандидат остати у Јединици. Позитивно оцењен кандидат добија решење и тек тада, по пријему у Јединицу, специјалац је на почетку тешког и дугог пута до циља.


Стално усавршавање
Сви припадници САЈ-а, док су у њеном саставу, свакодневно пролазе процесе посебних обука и увежбавања, чији је циљ психофизичка спремност за успешно извршавање задатака. Кроз индивидуалну обуку, постају личности натпросечних могућности - одлични скијаши, рониоци, падобранци, атлетичари, стрелци, пливачи, возачи, верачи, одлично се оријентишу у простору и свим екстремним условима.
Сарадњом специјаних јединица Француске, САД, Немачке и Норвешке, као и земаља у окружењу, наши специјалци перманентно се усавршавају и размењују своја професионална искm

offline
 • Pridružio: 07 Mar 2009
 • Poruke: 239

Moj prijatelj ima Ch labradora cija je majka iz te odgajivacnice pasa. Sajevci imaju odlicne pse.

offline
 • zoro+ 
 • Počasni građanin
 • Pridružio: 11 Feb 2006
 • Poruke: 921

Boksi, nijedan od ovih moto nije onaj pravi, odnosno moto jedinice je jedna izreka ..."Ne daj da .......". Ovo su ti samo fraze koje se koriste kako bi se ns neki nacin docarala obuka ili namena SAJ-a....

offline
 • boksi  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Jun 2008
 • Poruke: 6789

zoro+ ::Boksi, nijedan od ovih moto nije onaj pravi, odnosno moto jedinice je jedna izreka ..."Ne daj da .......". Ovo su ti samo fraze koje se koriste kako bi se ns neki nacin docarala obuka ili namena SAJ-a....

http://www.facebook.com/ext/share.php?sid=20971582.....amp;ref=mf

offline
 • zoro+ 
 • Počasni građanin
 • Pridružio: 11 Feb 2006
 • Poruke: 921

Ma pusti to, to sami novinari izmisljaju, ili su to nekakva pravila. Gore si naveo cetiri motoa, od kojih nijedan nije onaj pravi SAJ-ovac... Jedan ti je od nekadasnjeg KSJ VJ koga je MUP preuzeo za svoje jedinice kako bi naveo da Srbija ima bogatu vojno policijsku tradiciju a inace cisto vojna izreka Zivojina Misica, jedan koji koriste mnogobrojne jedinice, jedan je musketarski haha... a nijedan onaj pravi...

offline
 • Pridružio: 21 Jul 2008
 • Poruke: 9949
 • Gde živiš: Gorod-geroй Moskva

..................

offline
 • Pridružio: 04 Maj 2009
 • Poruke: 1210
 • Gde živiš: Slovenija

slovenski SEP i srpski SAJ (?)

http://www.policija.si/index.php/component/content.....e-na-morju

offline
 • Pridružio: 08 Maj 2009
 • Poruke: 452

ovog SEP-a se moramo paziti boga ti...Smile

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 800 korisnika na forumu :: 37 registrovanih, 6 sakrivenih i 757 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., amstel, Apok, aramis s, bojank, BSD, Cigi, d bos, darkangel, Djole, dragoljub11987, FOX, havoc995, ILGromovnik, ivance95, Kinkou, Krusarac, MarKhan, Milan A. Nikolic, milekNS, miljannis, Mlav, moldway, nemkea71, Regrut Boskica, sakota79, t.e.m.p.l.a.r., Toni, ucenik32, vasa.93, Vlada78, Vladko, W123, wizzardone, wolverined4, yiyi, zdrebac