Uniforma M-10

259

Uniforma M-10

offline
 • Pridružio: 08 Sep 2005
 • Poruke: 5700

Napisano: 20 Sep 2013 21:46

Bobo123 ::Da ne idemo vise u OFF kratko cu.
Kakvo je to pravilo? Pravilo je glupo, grb nije nemenjen samo privilegovanima i poznatima, eliti, politicarima, to je gbr svih nas i ja ga sa ponosom isticem na terasi za svaki veci praznik. Imam i majcu sa grbom jer radim za Vladu (jedan deo) pa nosim u slobodno vreme, moja stvar.


Ima u prodavnicama i gaće sa srpskim grbom da se kupe pa to ne znači da je normalno.
U Evropi, kao kontinentu i u evropskoj kulturi (ne mešati sa današnjim "Veropejstvom") u kneževini i kreljevini Srbiji kao i u kreljevini Jugoslaviji. NIKADA niej bilo dozvoljeno da civili ističu grb.
GRB je standard monarha. Uvek bio. u Republikama zadržan je taj pijetet - GRB je pravo i to isključivo DRŽAVE da na svojim institucijama i pešatim aističe grb.

Polazi se od sledećeg:
1. Grb je oznaka države i ti i ja kao civili nemamo opsolutno nikako pravo da ga ističemo jer smo u startu endostojni toga. Pravo da ističe grb ima samo rpedsednik republike, jer je predstavnik volje naroda, a u monarhijama opet samo monarh jer je Božji pomazanik.

U kneževini/kraljevini Srbiji čak i u vojsci NIKO NIEJ IMAO PRAVO da ističe grb na oznakama, vojnici čak nisu imali NIKAKVE oznake države na uniformama, podoficiri i to višeg ranka narednik pa na dalje i oficiri imali su na šapkama SAMO MONOGRAM monarha. Jedino MONARH i članovi njegove porodice smeli su sa pravom da nose grb.
Tako ej u svim zemljama sveta.

Čak i za vreme komunizma, u SSSR - grb je mogao da nosi samo najviši čin - maršal SSSR i generalisimus Staljin - a to je bilo samo preneseno iz vremena carstva.
Čak i Tito kod nas je bio jedina osoba kao šef država - koji je na maršalskoj uniformi na šapki nosio grb SFRJ, JNA ako se sečate imala je samo petokraku na šapkama kao oznaku vojske.

NE I NE - ti i ja nemamo nikakvo pravo za isticanje grba, ni po kom osnovu - on je vlasništvo države. On je tvoj i moj grb samo po PIJETETU i ODANOSTI njemu.

Probaj u VB recimod a na kući istakneš grb. Uhapsiće te murija za tili čas - jer ko si ti da KRALJIČIN standard (grb) stavljaš na svoju kuću? Da nisi član kraljevske porodice.

JA LIČNO nisam ni Nemanjić, ni Obrenović ni Karadjordjević niti predsednik republike da smem da stavljam grb na svoju kuću, majicu i slično.

Sada što se to masovno čini je obesčašćavanje geba i američka moda da stavljaju oznake gde stignu.
Pogeldaj opet čak i ti sami amerikanci da li gde na svoju kuću stavljaju svog orla? Nemci? Poljaci?

Jednostavno NE.

Dopuna: 20 Sep 2013 21:48

MyCitizen ::BasCelik ::To je standarta predsednika republike

Predsednik Republike

Na grudima je grb Vojske Srbije.

A sad, što se uniforme tiče, mislim da je to nešto ad hok namontirano. Predsednik je glavnokomandujući vojske, pa je to i ok, u neku ruku.

Председник Републике као врховни комадант војске и треба да има своју униформу са знамењима државе. Председник представља државу и има право на коришћење државних знамења (грб Републике на капи, стандарта председника /и државна застава/ на рамену). Николић је заиста до сада обављао оно што је улога председника, а то је да се не бави много унутрашњом политиком и да својим понашањем и поступцима ради на уједињењу нације. А сад, на страну то што Николић својим говором тела не одише државничким изгледом. На крају, свиђа ми се што је председник обукао униформу - тако и треба.
Citat:Ali šta reći za ovo:

http://www.blic.rs/Vesti/Politika/394017/Vulin-sebi-skrojio-uniformu

Поступак Александра Вулина апсолутно поздрављам! Униформа ће сигурно допринети јачању морала српског народа на Космету. Наш народ воли да види униформу и вође и Вулинов чин је сасвим оправдан и легитиман. Но, ту постоје извесне грешке (ја мислим) и било би добро правничко тумачење. Наиме Канцеларија за Косово и Метохију је владина канцелерија, а не републичка, а влада представља народ, не државу (захвалићу се кориснику Statler and Waldorf на неуморним објашњењима и правним тумачењима које је до сада износио на форумима). С тога мислим да директор Канцеларије за КиМ не би требало да носи државну заставу са грбом већ народну заставу (тробојку без грба). И једна замерка естетске природе: Аман друже Вулине чему црна кошуља? Па још на црне панталоне... Зелена једнобојна кошуља са поврнутим рукавима на зелене панталоне би била пун погодак.


Sasvim tako.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Zastitar planete Zemlje i majke Prirode
 • Pridružio: 24 Jul 2012
 • Poruke: 3988

Ok slazem se da je tako. Ali. Grb na gacama ili zastava na gacama je perverzija, nisam mislio da nosim gace sa grbom ili zastavom jer mi je to potpuno nemoralno. Ponosan sam na svoj grb i svoju zastavu i himnu i svoju drzavu. Sta je drzava bez naroda? Ako sam nedostojan onda je i predsednik kojeg smo izabrali nedostojan jer ga je izabrao nedostojan narod, narod bez identiteta. O monarhiji necu ni da polemisem jer mi to ustrojstvo potpuno strano i nelogicno, ne razumem monarhiste ali postujem njihovo misljenje. Pravilo mi je i dalje glupo. Jer polazim od ovoga, ja radim za Vladu Republike Srbije, Vlada je izvrsna vlast nase drzave. Mi na zvanicnom memorandumu imamo grb Srbije sa nazivom Ministarstva. Znaci li to da Vlada nije dostojna da na svojim zvanicnim dokumentima istice grb Srbije.offline
 • Pridružio: 06 Nov 2011
 • Poruke: 625

Što se tiče grba tu imam različito mišljenje u odnosu na Khalessa, zakon kakav je takav je i teško će se ikad poštovati u Srbiji jer kod nas se grb ne doživljava kao isključivo pravo i simbol države, a i ja ga tako ne gledam.
Dakle kod nas se na grb bar danas gleda i kao na simbol celog srpskog naroda, a ne samo kao pravo predsednika, kralja ili države kao nijihov simbol.
Pravila isticanja grba ne mogu da se primene kod nas jer opet ponavljam na grb se kod nas gleda drugačije, a to insistiranje na tim pravilima je suludo, ko hoće da se pravi Englez nek ide tamo.
Druga stvar, ne postoji narod zbog države nego država zbog naroda, narod je titular države, a ne obrnuto.
Narod je država, država bez naroda ne može da postoji ali narod bez države može.
Predsednik države ima predsedničku zastavu, takođe i predsednik skupštine i tu se slažem da je to njihovo pravo i meni lično ne bi palo na pamet da ističem npr te zastave na kući niti bi iko to trebalo da radi u bilo kojoj situaciji.
Što se tiče kralja i njegovog prava to neću ni komentarisati i u savremenom društvu pravila i prava monarha su krjnje nazadna i nepotrebna.
Sebe i bilo kog pripadnika svog naroda smatram ravnopravnim u svemu i sa svakim i svi imamo jednaka prava na mogućnost vladanja.

Izvinjavam se za off.

offline
 • Pridružio: 08 Sep 2005
 • Poruke: 5700

Napisano: 26 Sep 2013 1:46

Bobo123 ::Ok slazem se da je tako. Ali. Grb na gacama ili zastava na gacama je perverzija, nisam mislio da nosim gace sa grbom ili zastavom jer mi je to potpuno nemoralno. Ponosan sam na svoj grb i svoju zastavu i himnu i svoju drzavu. Sta je drzava bez naroda? Ako sam nedostojan onda je i predsednik kojeg smo izabrali nedostojan jer ga je izabrao nedostojan narod, narod bez identiteta. O monarhiji necu ni da polemisem jer mi to ustrojstvo potpuno strano i nelogicno, ne razumem monarhiste ali postujem njihovo misljenje. Pravilo mi je i dalje glupo. Jer polazim od ovoga, ja radim za Vladu Republike Srbije, Vlada je izvrsna vlast nase drzave. Mi na zvanicnom memorandumu imamo grb Srbije sa nazivom Ministarstva. Znaci li to da Vlada nije dostojna da na svojim zvanicnim dokumentima istice grb Srbije.

Vojvode Stepa, Putnik, Mišić, Bojović i kralj su jedini imali pravo da nose grb. Niko drugi.
Sada vodnik nosi taj grb! Složićeš se - nepoštovanje.

Ako radiš za državu, ti si njen službenik i potčinjavaš sebe grbu a ne grb sebe.
Narod ima pravo na narodnu zastavu. U normalna vremena imali smo francuski sistem, jedna ista zastava za državu i narod - što je po meni normalno.

Ali sada imaš nemačko pravilo: - Narod ima zastavu, država ima grb. Država na narodnu zastavu stavlja grb a nikako suprotno.

Eto dao si primer memoranduma.
Na zaglavlju je grb, tvoj potpis na dnu. Grb na memorandumu znači da je taj papir od državnog značaja, a ne da taj grb pripada tebi što si potpisao memorandum, ili meni kome je memorandum upućen.

Grb je nastao iz pečata monarha. On je time ozvaničavao dokumenta. Zato Francuzi kada su digli revoluciju od tada nemaju grb u opšte. A u većini evropskih i svetskih država jakoje kažnjivo stavljati grb na privatne stvari.

Rekao si da je predsednik endostojan jer ga je izabrao narod koji je nedostojan. Nije tačno, jer predsednik postoji kao funkcija (isto kao i monarh) i to je funkcija a ne ličnost , te je on voljom naroda postavljen na tu funkciju dostojnosti.
i to govorim kada kažem da niko sem nekolicine nije dostojan da nosi grb ne u smislud a smo nedostojni jadni i nikakvu, već da je grb PRIVILEGIJA a ne PRAVO.

Dopuna: 26 Sep 2013 1:48

Primer daje i heraldičko društvo - svako u Srbiji može da ima lični ili porodični grb sa dva uslova - na njemu ne mogu da budu državni grb ili zastava Srbije. I to su svuda prihvaćena pravila.

offline
 • Pridružio: 06 Nov 2010
 • Poruke: 11872
 • Gde živiš: Vranje

Postoji zakon o državnom grbu i o zastavi. Ko je ističe, kada i gde je ističe.,Zakon je jednostavan. Prosto, pročitajte ga i poštujte. To je sve.
Khalesov post je vrlo informativan. I tačno je sve protumačeno.

Inače, svaka rasprava o zakonu na ovom (ili bilo kojem drugom) forumu je ... sami pronadjite izraz.
Zna se kome šta pripada. Zna se ko je doneo zakon.
Sad, što neko misli da su poslanici nedostojni, jer ih je izabrao nedostojni narod... Ne svidjaju se ni meni (čak ni mnogi od onih za koje sam glasao) ali su tu, u visokom domu i moramo ih poštovati. Isto kao i predsednik države. Kakav je, naš je. Sve da je i Milan Panić.

offline
 • Del70 
 • Ugledni građanin
 • Pridružio: 06 Jan 2012
 • Poruke: 348

Konačno je nekom došlo iz sedalnog dela u glavu. Čičak traka!

offline
 • Pridružio: 08 Sep 2005
 • Poruke: 5700

Napisano: 10 Okt 2013 23:53

Da zaključimo po logici zakona.

Srpska vojska do 1918 godina zvala se Srspka Narodna Vojska. Dakle, ne kraljevska, i ne Kraljevine Srbije - stoga i nije bogla da nosi oznake ni kralja ni monarhije. Oficiri su sa druge strane bili - kraljevski oficiri, iako deo te vojske - i opet kraljevski oficiri(kneževski) pa su imali monogram monarha - a opet ni oni nisu nosili oznaku države jer nisu bili oficiri Kraljevine Srbije

Ustanovljenjem Jugoslavije, vojska postaje Vojska Kraljevine Jugoslavije, shodno tome sobijaju ozneke države, a ne više monarha per se.

Stvaranjem FNRJ/SFRJ vojska je Jugoslovenska Narodna Armija, ali ne - armija SFRJ, pa onda shodnotome nisu opet mogli da nose oznake države - defacto je delimično vraćen sistem pre Kraljevine Jugoslavije, te vojnici i oficiri nisu mogli da nose oznake države jer nisu bili vojska države nego naroda - a petokraka je bila simbol naroda Jugoslavije.

Vojska Srbije nosi grb jer je vojska države Srbije.

Otprilike u globalu objašnjeno.

Dopuna: 10 Okt 2013 23:54

Del70 ::Konačno je nekom došlo iz sedalnog dela u glavu. Čičak traka!Ti kačketi su grozni, ne liče ninašta, posebno krpeni pečevi sa oznakom vojske. Bolje da su uzeli normalan kroj Šajkače i eto.

offline
 • Pridružio: 06 Nov 2010
 • Poruke: 11872
 • Gde živiš: Vranje

Citat:Ti kačketi su grozni, ne liče ninašta, posebno krpeni pečevi sa oznakom vojske. Bolje da su uzeli normalan kroj Šajkače i eto.


Јес', па да после буду српска војска.
Како да се појединци увуку америкењцима тамо где Сунце не сија, ако би ту биле шајкаче, или било шта што би на њих подсећало?

offline
 • Pridružio: 18 Sep 2010
 • Poruke: 380
 • Gde živiš: wlashington

Nema smisla da ih reklamiram, ne placaju me, ali na primer Horus pravi odlicne kackete, a mogu da se opkladim da su i jeftiniji od ovih yumcovih

offline
 • Shomy 
 • Super građanin
 • Pridružio: 04 Jan 2012
 • Poruke: 1062

Можда ипак има наде да ће се нешто променити око униформе. Чак је и овај сивоња ставио чичак траку уместо оног ластиша.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 701 korisnika na forumu :: 20 registrovanih, 1 sakriven i 680 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: _Rade, A.R.Chafee.Jr., Andrija357, awathorn, Bane san, Bloody, bojan84, brufen, Faki-Valjevo, Kaplar2, KUZMAR, L3g1oN, ofbeyond, ostoja, Profica, Recce, repac, Skywhaler, vasa.93, vathra