Sovjetski napad na Berlin 1941g

Sovjetski napad na Berlin 1941g

offline
  • Pridružio: 18 Apr 2009
  • Poruke: 74

Nekoliko meseci po napadu na SSSR Nemci i dalje silovito napreduju.Približavju se svom cilju -Moskvi.Krajem jula su počeli sa bombardovanjem Moskve.22 jula je bio prvi masovni napad.Tokom noći su prilazili gradu,koji se svom snagom branio.24 jula su ponovili napad i jedna grupa aviona se probila u sam centar ,sa namerom da bombarduje Kremlj.Avioni su napravili puno štete u dubokoj pozadini ,pa su Nemci likovali,govorili kako će sovjetsko vazduhoplovstvo biti uništeno i da ni jedna bomba neće pasti na Berlin. To je nateralo Sovjetsko rukovodsto da počne da razmišlja o odmazdi- napad na Berlin.Tako je na sastanku 26 jula Staljin je naredio Kuznjecovu da napravi plan.
Ni jedan aerodrom nije bio dovoljno blizu da bi sovjetski avioni doleteli do Berlina i nazad.Iako su Nemci napredovali duž Baltičkog mora,neka ostrva su ostala u sovjetskim rukama.U to vreme je Baltička avijacija bila aktivna na aerodromima oko Lenjingrada, napadala je brodove,tenkove,kolone .Imali su plan za napad na nemačke brodove u luci Pilau.
Glavnokomandujući baltičke flote je pomislio da bi avioni mogli da polete sa ostrva Ezel (aerodrom Kagul),jer po proračunu , imali bi dovoljno goriva da sa avionima DB-3 stignu i da se vrate.Odredjen je 1mino-torpedni avio puk 8 aviobrigade vahduhoplovne baltičke flote pod komandom pukovnika Preobraženskog da izvrši zadatak.U obzir su dolazili avioni ILjušin DB-3, DB-3F,novi Petljakov(Pe-8)TB-7 i Ermolajev Ep -2.Avioni treba da prelate u oba pravca 1765km od toga 1400km nad morem.Da bi ovu razdaljinu savladali ,ali i neprijateljsku odbranu,morali su da lete na velikoj visini ,u pravoj liniji ,nose samo bombu od 500kg ili dve od 250kg.
28 jula je u komandi Baltičke flote u najvećoj tajnosti do detalja zazradjen plan.Sve detalje plana su znali samo najviši komandanti flote.Za komandanta je odredjen pukovnik Preobraženski a navigator je kapetan Hohlov.


ILjušin DB-3

2 avgusta je konvoj minolovaca i samohodnih barži iz Kronštata u najvećoj tajnostii i sa velikim osiguranjem krenuo ka ostrvu Ezel.Prevozili su bombe,gorivo za avione,čelične ploče za produženje piste,dva buldožera,traktore,razne druge mašine,tehniku i tehničko osoblje .U toku noći su prošli Finskim zalivom ,u kome su Nemci već bili,i pred jutro stigli do ostrva . Odmah je počeo istovar.
U toku dana 3 avgusta su završili sa pistom i odmah je uzletela jedna grupa aviona ,kao opitna grupa sa gorivom i opterećenjem kao da lete za Berlin.Zadatak je bio da se ispita vreme i bombarduje Svinemonde.


DB-3 iz sastava pukovnika Preobraženskog

Dana 4 avgusta je deo aviona preleteo na ostrvo Kagul koje je u blizini Ezela,i tamo je od 4-7 avgusta izvršena priprema tehničkog osoblja na zemlji ,produžena pista.U noći 5 na 6 avgust je poslata jedna grupa aviona u izvidjački let do Berlina.Ustanovili su da je protivavionski prsten oko grada na 100km, i da ima puno reflektora ,ali su efikasni do 6000m.


DB-3 F priprema za napad

A onda je 7 avgusta u 21h krenulo 15 aviona DB-3 natovareni bombama FAB-100 i lecima.Zbog tajnosti nisu smeli da održavaju radio vezu.Leteli su na visini od 7000m , na relaciji ostrvo Ezel – Svinemonde – Štetin - Berlin .Na toj visini je temperature bila -40C, pa su staklo kokpita, i slušalice u šlemofonu bile zaledjene,a morali su da nose maske za kiseonik.Zbog razlike u pritisku nekim avijatičarima je tekla krv iz nosa i ušiju.Posle tri sata leta prešli su obalu Nemačke,protivavionski topovi nisu pucali,verovatno misleći da su njihovi bombarderi,čak su im i na nekim aerodromima palili reflektore da lakše slete.U 1h i 30min, 8 avgusta su došli nad Berlinom,koji je bio jako osvetljen. Pet aviona je bacillo bombe na grad.Ostali su bombardovali predgradje Berlina i grad Štetin.Nemci su bili totalno iznenadjeni i uopčte nisu delovali,tek 40 sekudi po padu prve bombe su se oglasili topovi .Vatra sa zemlje je bila toliko jaka da nisu uspeli da provere bombardovanje ,pa su se odmah okrenuli nazad.Odlučili su da prekinu radio tišinu, pa se radio operater odvažio da pozove bazu i prenese-“ Moj položaj- Berlin” ,“Zadatak izvršen.Vraćamo se u bazu” .U 4h izjutra ,7 avgusta se cela grupa vratila bez gubitaka.Akcija je trajala 7 časova.Nisu napravili veliku štetu,ali politički i moralno je bio veliki uspeh.


Put koji su prelazili

A onda sledi iznenadjenje,-Nemački radio je preneo da su u toku noći bombardovali britanski avioni ,njih 150 od toga je 15 bombardovalo Berlin a 5 je oboreno.To je demantovao britanski radio,preneo je da su Nemci objavili zbunujuću vest, jer Britanci te noći nisu leteli.Medjutim iz pisama koje su našli sovjetski vojnici kod zarobljenika,narod je znao da su to bili Rusi.
Ovaj napad je prošao odlično,to je bilo potpuno iznenadjenje.Sovjetsku vojsku su Nemci smatrali lošom ,sa zastarelom tehnikom.
Usledili su drugi napadi ne tako uspešni ,sada su Nemci znali odakle mogu doći avioni,ne samo sa zapada već i sa istoka.Staljin je naredio da se u avgustu nastave bombardovanja,komandantu 81 vazduhoplovne divizije Vodopjanovu.


Posada TB-7

Ovaj put sa visoko eksplozivnim i zapaljivim bombama.Sledeći napad je predvidjen za 10 avgust pod komandom Žigareva Ako avioni iz nekog razloga ne mogu da stignu do Berlina ,treba da bombarduju Kenigsberg.


Priprema aviona

Komanda se ovaj put odlučila za avione Petljakov TB-7 sa dizel motorima M-40F koji je mogao da nosi i do 4000kg bombi,i za avion Ermolajev Er-2 .Odmah su preletela na ostrva i to 12 TB-7 i 28 Er-2 10 avgusta i isto veče je odredjeno da 10 TB-7 i 16 Er-2 krenu za Berlin.


TB-7

Medjutim ovaj put nije od početka išlo kako treba. Pri rulanju jedan Er-2 je polomio stajni trap,a jedan TB-2 je pri uzletanju ostao bez dva motora i srušio se.Komandant Žigarev je odmah izdao naredjenje da više ni jedan avion ne uzleće.Tako da je za Berlin otišlo 7 aviona TB-7 i 3 Er-2.


Petljakov TB-7 sa dizel motorima M-40F



Er-2

Medjutim ovi avioni su bili potpuno novi,toliko da neke jedinice nisu za njih znale ,pa su napadnuti od sovjetskih lovaca I-16.I to i u odlasku i u dolasku,neke avione su oštetili a jedan Er-2 su pri povratku oborili.Od 10 aviona koji su krenuli na Berlin ,stigli su njih šest, a samo dva su se vratila u bazu.Neke je oborila ili oštetila potivavionska artiljerija ,a nekima su otkazali dizel motori M-40F.Posle ove katastrofe smenjen je komandant divizije.
Letovi su se nastavili, i do 5 septembra je izvršeno 9 napada na Berlin,sa 86 letova.33 aviona su bombardovali Berlin,bacili 21 tonu bombi ,izazvali 32 požara.37 aviona nije stiglo do Berlina ,pa su bombardovali druge gradove.Ukupno je bačeno 311 eksplozivnih i zapaljivih bombi,ukupne težine 36 050kg i 34 bombi sa lecima.16 aviona se vratilo u bazu zbog kvarova.17 aviona je izgubljeno i 7 posada,pri tome 2 aviona i jedna posada su stradali na aerodromu.



Ovi napadi su naročito iritirali nacističke vodje,pa je Hitler naredio da se svim raspoloživim sredstvima,unište mornaričke i vazdušne baze na Baltiku,a posebno aerodromi na ostrvima Ezel i Dago odakle su vršeni napadi na Berlin.Nakon što su Nemci osvojili ta ostrva napadi na Berlin su prestali.



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 955 korisnika na forumu :: 20 registrovanih, 2 sakrivenih i 933 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: -[CoA]-, Bobrock1, bojank, Djordje29, draganl, Karla, kinez88, kjkszpj, Kriglord, krkalon, Krvava Devetka, LUDI, opt1, paja69, panzerwaffe, Regrut Boskica, sabros, Shilok, sovanova95, styg