Iran

616

Iran

online
 • Pridružio: 27 Avg 2018
 • Poruke: 5386

Pet saudijskih aviona je pogođeno (računaću da su oboreni svi),po tekstu, osam helikoptera, sve pripisujem Hutima i jedan dron (ove godine nije oboren ni jedan avion ili helikopter). Saudijci su poslali oko 100 aviona.

1.25 avion godišnje, 2 helikoptera.

Gore su navedni gubitci cele koalicije, pa deluje veliko.
Nije saudijsko vazhoplovstvo grupa čobana (dobro siguno je neki Paksitanac bio čobanin), kakva je armija (tu jesu čobani pravi). No to ne znači da će se super mega giga pokazati u forntalnom naletu na iransku odbranu. No mali gubitci,njegova impozantna veličina, kvalitet mašina mogu da navedu nekoga u palatam Rijada da navede na takvu jednu avanturu.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • powSrb 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 08 Mar 2015
 • Poruke: 8989

Ево један снимак Сауда где лове дронове по небу своје и суседне државе. Није неки подвиг, али поново...

https://twitter.com/MbKS15/status/1168565000912416769

Citat:#Saudi F-15 pilots are apparently mastering techniques to detect & shoot down #Iranian made Surv./IED-drones over #Yemen. In fact, almost every #RSAF F-15C/S Squadron was involved in a number of A/A kills in support of #OpRestoreHopeoffline
 • Nebojša Đokić
 • vojni istoričar
 • Pridružio: 03 Jun 2010
 • Poruke: 4069
 • Gde živiš: Novi Beograd

Napisano: 27 Sep 2019 3:15

Cheef ove godine nije oboren ni jedan jer su se kod Huta pojavili Kubovi pa su Saudijci ove godine leteli samo na visinama preko 8000 metara. Al su i malo leteli nevezano da li zbog kritika sa zapada ili nekih drugih razloga. Gubici Saudijaca su praktično svedeni na nulu od kada su se prošlog leta (2018) pojavili Kubovi kod Huta. Ni za živu glavu se ne spuštaju ispod 8000 metara a i helikoptere su skoro u potpunosti povukli. Upravo zicer Saudijaca i omogućava lako kretanja Huta i njihovo vršljanje po južnoj Saudisjkoj Arabiji. Nema gubitaka ali praktično i nema letenja helikopter a avioni sa velikih visina izruče bombe pogode stambene blokove i kidavela kući.
Stvar je vrlo prosta mali gubici saudijaca u letelicama ali ih zato Huti razvališe bombardovanjem. Postoji direktna korelacija u malim gubicima saudijskih aviona i uspeha Huta. Premda bi trebalo da bude suprotno.

Dopuna: 27 Sep 2019 3:18

Upravo veliki uspesi Huta a mali gubici saudijske avijacije pokazuju da nešto nije u redu sa tom avijacijom.

Dopuna: 27 Sep 2019 3:25

Godinu i po dana Huti im skoro ništa nisu oborili ali je to i godinu i po danu tokom kojih Huti vade krajnike Saudijcima kroz zadnjicu a sada su počeli da im na isti način vade i zube. Dakle, upravo suprotno od onog što tvrdite potpuna nesposobnost saudijske avijacije.
Osnovni zadatak neke avijacije nije da nema gubitke nego da aktivno učestvuje u borbenim dejstvima. Dejstvo saudijske avijacije ima efekta samo u ubijanju civilnog stanovništva.

Dopuna: 27 Sep 2019 3:32

Praktično sve avione i helikoptere koalicija je izgubilo tokom 3 godine (skoro tačno 3 godine). Premda srazmerno godišnji gubici ne uzgledaju veliki treba voditi računa da su svi avioni koalicije imali manji nalet za te tri godine nego NATO avioni nad Jugoslavijom za dve do tri nedelje tokom aprila 1999. godine.

offline
 • Pridružio: 30 Jul 2011
 • Poruke: 730

rikirubio ::Sta bi ti predlozio Saudima, kao odgovor na bombardovanje rafinerija...???

Da li trebaju da skinu gace i cekaju neki novi napad (kad poprave stetu na postrojenjima) ?
Mozda upute izvinjenje Iranu sto ih je bombardovao, priznaju zlocine protiv Huta i mole za oprostaj?

Politicki je uvijek moguce naci rjesenje, ali mene zanima, kakav vojni odgovor treba ocekivati od zemlje kojoj je bombardovana zila kucavica?


Pa rekao bih im da pozure sa tim napadom. Kokice u spremne.

Nema smisla da ovoliko cekamo na taj finalni pucanj u sopstveno koleno kraljevine Saudijske Arabije. Ziveli

Sta cekaju vise? Brze bolje, jos danas ako ikako moze. Laughing

online
 • Pridružio: 27 Avg 2018
 • Poruke: 5386

Citat:Cheef ove godine nije oboren

Jednom je greška, drugi put je namerno. Nije Cheef no Chafee (jes nije on neki poznat general, al mu je tenk imenjak bio poznatiji, a ja sam voleo da igram WoT sa istim, a bilo mi glupo da nakačim sebi nick M24 Chafee, jednostavno nekako mi blesavo). Mogu da nađem tvoj post gde nisi grešio. Wink

Da se odmah raščistimo, preskoči me sa lepljenjem etiketa (kao sa Bibijem), kočijaškim rečnikom i fazonima S. Mišić i brucoškinja. Nema nikakve potrebe da organizuješ lov na veštice protiv mene. Nisam ja neko ko će da popusti pod takvim ponašanjem.

To što smo se zakačili na nekoliko tema, forumi služe za diskusije. Pređi preko toga, daj naslov knjige gde su obrađeni američki gubitci u Iraku i idemo dalje. Ko normalni, odrasli ljudi.Pročitaj moj post do kraja pre nego što napiše ovoliki komentar, ima na kraju jedna konstatacija, koja je zapravo srž tog posta i mojih komentara na račun potecijalnog angažmana saudijskih pilota na persijskom nebu. Zašto mislim da je taj scenario moguć. Sad ću da ponovim.


Citat:No mali gubitci,njegova impozantna veličina, kvalitet mašina mogu da navedu nekoga u palatam Rijada da navede na takvu jednu avanturu.

A pre toga malo realnosti.

Citat: No to ne znači da će se super mega giga pokazati u forntalnom naletu na iransku odbranu.

Čak i da iranski PVO radi svega 50% onoga šta oni kažu, saudijski (i paksitanski) piloti neće proći bez stradanja.


Da mi ne skoče na vrat sada razni poštovaoci lika i dela irnaskog PVO, ja ne verujem da njihovi sistemi rade svega 50% onoga šta sami kažu. Pre 98%, 2% šansi da ne rade zadržavam kao ličnu rezervu (za S300 imam rezervu od 0.1%, za Mistral 10%, pa vidite)

offline
 • Nebojša Đokić
 • vojni istoričar
 • Pridružio: 03 Jun 2010
 • Poruke: 4069
 • Gde živiš: Novi Beograd

Napisano: 27 Sep 2019 9:57

Chafee greška je bila slučajna kucao sam u 03.32 po ponoći ako si primetio. Što se tiče Mišića i brucoškinja ne znam kada sam to pisao jer tako nešto ne bih napisao ni mortus pijan.
Konačno što se tiče knjige o američkim gubicima u Iraku nisam zaboravio samo što treba da nađem. Jbg kad skidaš knjige sa ... sajtova vrlo često ti se knjiga u pdf formatu skine ne sa naslovom nego sa nekim brojem ili "šifrom". I ako odmah ne napišeš naslov posle treba da rodiš mečku da je nađeš. Recimo pre par godina mi je sestra poslala zbornik radova sa nekog međunarodnog skupa o savremenim tehnologijama (ona je tehnolog). U tom zborniku ima tekst nekih Amera koji su se hvalili svojom tehnologijom. Ali je interesantan podatak koji oni iznose da im je preko 90 aviona pogođeno (čini mi se da piše 98 ) ali da se ogromna većina vratila bezbedno u bazu. E sad da me ubiješ ja to ne mogu da nađem jer je naslov fajla bio xv#nert i tako. Problem je i što sa pre par meseci prešao na novi kompjuter i nisam stigao sve da prebacim.

Dopuna: 27 Sep 2019 9:59

Jbg sa 2 gb RAM memorije prešao sam na 32 gb RAM memorije. Iz Fiće u Mercedesa.

Dopuna: 27 Sep 2019 10:02

I sa 1 + 0,32 Tb na 2 + 4 Tb.

online
 • Pridružio: 27 Avg 2018
 • Poruke: 5386

Citat:Chafee greška je bila slučajna kucao sam u 03.32 po ponoći ako si primetio.

Oće centrala jednom da pogreši. Mr. Green Mr. Green Mr. Green Mr. Green Mr. Green

Citat: Što se tiče Mišića i brucoškinja ne znam kada sam to pisao jer tako nešto ne bih napisao ni mortus pijan.

Mišić je nekada voleo da poplaši brucoškinje, da ih malo zeza, ništa seksualno ili neprimereno. A znam da srađujete vas dvojica. smešak


Citat:Konačno što se tiče knjige o američkim gubicima u Iraku nisam zaboravio samo što treba da nađem. Jbg kad skidaš knjige sa ... sajtova vrlo često ti se knjiga u pdf formatu skine ne sa naslovom nego sa nekim brojem ili "šifrom". I ako odmah ne napišeš naslov posle treba da rodiš mečku da je nađeš. Recimo pre par godina mi je sestra poslala zbornik radova sa nekog međunarodnog skupa o savremenim tehnologijama (ona je tehnolog).

Rekoh da imaš kod sebe naslov ili ga znaš iz glave, jer ga često koristiš. Inače znam kako funkcionišu ti sajtovi, pa ja ceo dan skidam zbornike,radove, knjige, svašta. Jbg spremam novi rad, možda ispadne i doktorat konačno.

Citat:U tom zborniku ima tekst nekih Amera koji su se hvalili svojom tehnologijom. Ali je interesantan podatak koji oni iznose da im je preko 90 aviona pogođeno (čini mi se da piše 98 ) ali da se ogromna većina vratila bezbedno u bazu. E sad da me ubiješ ja to ne mogu da nađem jer je naslov fajla bio xv#nert i tako. Problem je i što sa pre par meseci prešao na novi kompjuter i nisam stigao sve da prebacim.

U Iraku? Ili iznad Jemena? Mene to ništa ne čudi. I Paštuni su tukli po sovjetskim avionima, sa uspehom.
Zbog tog hvalisanja tehnologije ja od 1990. ne verujem u tehniku koja nije probana u ratu (Chafee je tada imao 6 godina,ali se seća priloga u jednoj naučnopopularnoj emisiji o neuspehu Patriota, a i članka iz Zabavnik o problemu sa satom).

Zaboravi broj naleta, gledaj količinu letelica namenjenih za Jemen, 3.5 po godini je skroz prihvatljivo za RIjad. Takođe ja verujem da Rijad misli da su svi oni sistemu u Iranu kartonski i da će se njihovm moćnom (300 aviona jeste moćno) suprotstaviti nejako i matoro iransko ratno vazduhoplovstvo.

offline
 • Nebojša Đokić
 • vojni istoričar
 • Pridružio: 03 Jun 2010
 • Poruke: 4069
 • Gde živiš: Novi Beograd

Iznad Srbije 1999. godine.

online
 • Pridružio: 27 Avg 2018
 • Poruke: 5386

To nije ništa čudno, koliko je A10 i drugih juršnika dobilo nešto za uspomenu i sećanje. 1.25 aviona po danu.

offline
 • jazbar 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 28 Dec 2009
 • Poruke: 15494
 • Gde živiš: Lublana

ltcolonel :: Jbg sa 2 gb RAM memorije prešao sam na 32 gb RAM memorije. Iz Fiće u Mercedesa.

Dopuna: 27 Sep 2019 10:02

I sa 1 + 0,32 Tb na 2 + 4 Tb.

Koliko si para potrošio za tu mašinu? Jel ti 4 TB disk SSD ili HDD (tvrdi)?

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 716 korisnika na forumu :: 56 registrovanih, 7 sakrivenih i 653 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., Apok, babaroga, benne, bojankrstc, BW, cifra, cikadeda, crnitrn, croato, Deneb, dexter300, Dimitrise93, Dorcolac, Filip Marinković, Fog of War, FOX, GreenMan, havoc995, ibssa, jednokratni akaunt, JOntra, Kinkou, Kožedub, KUZMAR, ladro, madza, Marko Marković, mate1, mačković, mercedesamg, Mercury, Mikulino3, milenko crazy north, misaru, Miskohd, mnn2, nenad81, PanchoVilla, Panter, pavlo, pein, PrintZip, RJ, rovac, royst33, S2M, shone34, Singidunumac, Srky Boy, suton, T-72, time, Vlada1389, vlvl, VP3987