Jermenija vs Azerbejdzan sukobi oko Nagorno-Karabaha

605

Jermenija vs Azerbejdzan sukobi oko Nagorno-Karabaha

offline
 • Pridružio: 30 Sep 2020
 • Poruke: 225

Na sajtu Gazeta.ru je postavljen veoma interesantan članak o borbi protiv bespilotnih letilica.
https://www.gazeta.ru/army/2020/10/12/13316719.shtml
Ako vas mrzi da prevodite evo i prevod, a ako moderator misli da zaglušujem ovu temeu neka obriše ovaj post:
Citat:Прерано је за „сахрањивање“ тенкова: како су САД процениле сукоб у Карабаху
Какве је закључке америчка војска донела из сукоба у Карабаху

Citat:Ток сукоба у Нагорно-Карабаху наводи америчку војску на закључак да тенкови у савременом рату могу постати превише рањиво и скупо оружје ако се занемари развој система ПВО. Да ли је то тако, схватио је Михаил Ходаренок, војни посматрач Газета.Ру.
Видео снимци беспилотних ваздухопловних возила и патролирајуће муниције који током сукоба између Јерменије и Азербејџана погађају оклопна возила, системе ПВО и конвоје материјалима натерали су многе да се питају да ли су тенкови превише рањиво, споро и скупо оружје за савремено ратовање.
Високо руководство америчке војске не мисли тако, наводи Арми Тимес. Међутим, генерал Јамес МцЦонвилле, начелник штаба ваздухопловства америчке војске, рекао је да овај сукоб заиста истиче приоритете у развоју система ПВО за победу противничких беспилотних летелица, укључујући и њихове ројеве.

„Ово појачава неке од наших ранијих претпоставки“, рекао је генерал у недавном интервјуу. „Када погледамо будуће ратове, верујемо да ћемо бити изазвани у свим областима. Свакако ћемо се суочити са великим проблемима на терену. “

Да би нагласио колико ће све ово другачије изгледати за америчку војску, Меконвил је приметио да је последњи пут амерички војник убијен од непријатељске летелице 1953. године, током Корејског рата.

„Дакле, иако уживамо ваздушну супериорност, али не и чињеницу да ће тако бити и у будућности. У предстојећој оружаној конфронтацији бавићемо се беспилотним летелицама, које ће представљати значајне претње нашим трупама “, додао је он.

Због тога је ваздушна и противракетна одбрана један од приоритета за модернизацију копнених снага Сједињених Држава, објаснио је МцЦонвилле, што укључује подручја попут постављања ракета кратког домета Стингер на борбена возила Стрикер.

„Оружје попут тенкова Абрамс и борбених возила пешадије Брадлеи и даље игра важну улогу у операцијама и ратовању. То видим у будућности јер морамо заштитити војнике док се крећу кроз смртоносно ратиште за пешадију “, додао је МцЦонвилле.
Према генералу, традиционално се пешадијска и оклопна возила допуњују, негирајући могуће рањивости у борби. Стрелци, на пример, могу да открију и униште посаде противтенковских вођених комплекса, а тенкови могу да обезбеде пешадијску заштиту и неопходну управљивост. Повећавање интероперабилности родова оружаних снага и родова оружаних снага, као и подржавање подјединица и јединица, тренд је око којег су концентрисани сви планови и напори руководства копнених снага САД. А копнене снаге желе да кључни делови ове координације у борби трају само неколико секунди.

Све ове концептуалне смернице огледале су се у пројекту Пројект конвергенције 2020. Како је Газета.Ру раније писала , у септембру су на полигону Иума у ​​Аризони америчке копнене снаге извеле експерименталне вежбе које ће, како очекују њихови аутори, променити природу будућих борбених борби. Сврха догађаја била је комбинација вештачке интелигенције, аутономних система и роботике како би се подаци са сензора врло брзо пренели на оружје.
Током пустињске олује и акције Ирачка слобода, вероватно је било нормално провести десетине минута откривајући, идентификујући, идентификујући циљ и издајући ознаке циљева, пише Арми Тимес.

Током септембарских вежби на полигону Иума, овај циклус је смањен на мање од 20 секунди. Генерал Меконвил је био „веома задовољан“ резултатима ове истражне вежбе.

Разјаснимо како треба да изгледа систем за борбу против беспилотних летелица.

Пре свега, морам да кажем да су руске оружане снаге током протеклих 30 година, ако су стекле борбено искуство, нажалост, врло једностране. Јединице и формације су по правилу водиле оружану борбу искључиво против нерегуларних формација које нису имале савремено наоружање, посебно оно које се односи на ратно ваздухопловство и ПВО.

Ситуација у којој је „последњи пут амерички војник убијен од непријатељског авиона 1953. године, током Корејског рата“, такође је у потпуности карактеристична за руске оружане снаге. То је довело до чињенице да су руски команданти комбинованог наоружања неколико генерација почели да потцењују претње из ваздуха и да питања организације ефикасне ПВО, ако не неозбиљно, онда као целину третирају као питања од секундарног значаја.

Треба напоменути да је савремени беспилотни летелица ниско управљива и врло рањива мета на било која могућа средства уништења.

А неопходно је започети изградњу система ПВО за борбу против УАВ стварањем ефикасног система радарског извиђања. Истовремено, зоне откривања радара свих врста (са вишеструким преклапањем) морају да обезбеде откривање и праћење свих могућих ваздушних објеката са изузетно малих висина. Овоме треба додати да готово све врсте савремених радара морају бити допуњене оптичким каналом.

Даље - а ово је, по свему судећи, један од најважнијих и најважнијих задатака - изградња аутоматизованог система за прикупљање и анализу података о радару и правовремено издавање ознака циљева за сва могућа ватрена оружја.

Највероватније је овде вештачка интелигенција неопходна, а време кашњења информација не би требало да буде неколико секунди.

Борбени хеликоптери (посебно обучене посаде и борбена возила) опремљени суспендованим контејнерима са митраљезима 12,7 мм - од 6 до 12 на сваком хеликоптеру - требало би да буду укључени у борбу против УАВ-а. Тако да би само један испаљени рафал довео до безусловног пораза УАВ-а, јер можда не постоји други прилаз циљу. Међутим, хеликоптери неће моћи да сустигну УАВ свих врста. На пример, велика беспилотна летелица (УАВ) имају брзине које су знатно веће од најнапреднијих хеликоптера. А у неким случајевима можда неће престићи УАВ.

Због тога би за уништавање беспилотних летелица требало да буду укључени авиони Јак-130, па чак и лаки турбопропелерски авион ЕМБ-314 Супер Туцано бразилске компаније Ембраер, опремљени суспендованим контејнерима са великим бројем митраљеских цеви и топовима 12,7-23 мм.

Поред тога, по свој прилици, специјализована оклопна борбена возила на земљи такође морају бити опремљена противавионским митраљеским инсталацијама калибра 12,7-30 мм, а број цеви требало би да буде од четири и више. Истовремено, оптички нишански уређаји морају да задовоље све савремене захтеве. Таква возила би требало да буду дизајнирана првенствено за борбу против муниције која се губи (такозване беспилотне летелице камиказе).

Веома перспективно средство за борбу против удара беспилотних летелица је домаћи комплекс „Деривација-ПВО“, опремљен 57-мм аутоматским топом са великом брзином ватре. Овај систем ће у великој мери омогућити блокирање опсега употребе високо прецизног оружја беспилотним летелицама, односно омогућиће уништавање беспилотних летелица и пре него што лансирају оружје за уништавање.

Са смањењем масених и димензионалних карактеристика и повећањем броја УАВ-а који учествују у једном удару, проблем опремања трупа ласерским оружјем јавља се у пуној висини, јер је тренутно главни проблем огроман јаз у цени између трошкова нападачког оружја (УАВ) и одбрамбене опреме.

Нападачка беспилотна летјелица-камиказа (позната и као муниција за лојтинг) може коштати неколико стотина долара, а цена противавионске вођене ракете, чак и ракете кратког домета, већ достиже неколико десетина хиљада долара (и то је по најконзервативнијим проценама). Због тога употреба класичних борбених средстава (ПВО ракетни системи / ПВО системи кратког и кратког домета) са таквим ваздушним циљевима може довести до крајњег исцрпљивања могућности одбрамбене стране и за последицу, без икаквог претеривања, пропасти одбрамбено-индустријски комплекс ове земље (у току продужених борбених дејстава ).

Дакле, инсталирање ракета кратког домета Стингер на борбена возила Стрикер, о чему је говорио генерал Јамес МцЦонвилле, далеко је од најоптималнијег начина у борби против УАВ-а.

И на крају, изузетно ефикасно средство за рад са свим врстама УАВ-а је употреба електронског ратовања. Електронски рат је тај који може у великој мери да поништи све борбене могућности УАВ-а, јер у сваком случају све могуће врсте беспилотних летелица имају радио канале, без којих навигација и борбена употреба оружја постаје једноставно немогућа. Поред тога, биће ефикасно заслепити видео (оптоелектронске) канале који су доступни на готово свим УАВ-има.

Главна ствар у борби против УАВ-а је интегрисани приступ. Ако се пропусти и једна веза, ефикасан пораз дронова постаје једноставно немогућ. Односно, ради се или о систему са необично кратким временом реакције, или о потпуној доминацији беспилотне летелице потенцијалног непријатеља у ваздуху са свим наредним изузетно негативним тренуцима.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
online
 • Pridružio: 19 Jan 2015
 • Poruke: 990

Denaya ::. Sinoc sam napisao da su Azeri ovo mestralno isplanirali. .

Azeri ni u snu nisu u stanju da ovakvo nesto ispalniraju. Niti su oni planirali ovu operaciju, niti je komanduju. jedino sto oni rade je sto ginu.

Ovakvo planiranje, komandovanje i kontrola bojista mogu odraditi samo ozbiljne vojske.offline
 • Pridružio: 22 Jan 2012
 • Poruke: 256

@JOntra
Slazem se da Azeri nisu ovo sami isplanirali. Da li su Turci, Izrael ili neko treci ne znamo i zato pisem da su Azeri. Isto tako sam napisao o izboru nabavke oruzja "sami ili uz neciju pomoc".

offline
 • IlijaZ  Male
 • Zaslužni građanin
 • Pridružio: 05 Maj 2013
 • Poruke: 670

pein ::

Mehaničar se preziva Inšalahov, Daćebogdović, odlično ime za majstora Very Happy

Jermenski izvori kažu da su odbili napad pred Šušom i da je na bojnom polju ostalo mnogo mrtvih neprijatelja. Za sad nema ni foto ni video potvrde. Javljaju i da se ponovo zametnula bitka na južnom pravcu. Pašinijan ponovo predlaže ruske mirotvorce u NK kao optimalno rešenje.

Azeri još od prekjuče tvrde kako su provalili u jermenske baze podataka o stvarnim gubicima, objavili su spisak sa 5,5k imena. Nebitno da li je istina ali je još jedan odličan primjer njihovog psihološko propagandnog djelovanja. Povremeno puste snimke poginulih jemenskih vojnika, sračunato i tempirano.

21+

https://vk.com/military_az?z=video-2466663_4562489.....63_1281011

Posebno potresan snimak, vjerovatno sa zaplijenjenog jermenskog telefona.

https://vk.com/military_az?z=video-2466663_4562477.....63_1281092

offline
 • T-72 
 • Super građanin
 • Pridružio: 30 Avg 2014
 • Poruke: 1093

MB120mm ::Неко је поставио реторичко питање зашто се људи овде *сврставају*,на једну или другу страну/са акцентом на Јерменску/.Зато јер понашање Турске уводи у праксу један погибљени и изузетно опасан преседан.А то је политика васкрсавања неооснамских тежњи,на свим просторима где живе муслимани.Па самим тим и овде на Балкану.Прецизније,нешто што је раније била безазлена и далека реторика,постаје реалност.Јермени су се први нашли на удару и воде тешку борбу за голи опстанак.Нико не жели да се замера једној регионалној сили,са врло непредвидивим лидером.А са друге стране велики би можда и прогутали некакву Кавкаску колетаралу,јер након тога креће енормна набавка разно разног наоружања. Нико нормалан нема намеру да ово чека на свом прагу не адекватно наоружан.Мислим да можемо ускоро очекивати и увођење служења редовног војног рока,у некој форми!

Сад је бар свакоме јасно ко је калиф у покушају, какав Багдади и прича за малу децу, мислим то је многима било одмах јасно али треба изгледа да прође времена да се разбистри и у главама осталих.

Бпл су ликвидирале и ласерски означиле за хаубице све мушкарце остале су само жене:

https://twitter.com/301_AD/status/1322108742926782469

offline
 • IlijaZ  Male
 • Zaslužni građanin
 • Pridružio: 05 Maj 2013
 • Poruke: 670

Još jedan zanimljiv snimak.

https://vk.com/military_az?z=video-2466663_4562489.....63_1281193

Jermenska linija odbrane. Nema se njima šta prigovoriti, ovo je urađeno perfektno za rat kakav su očekivali i za koji su se pripremali. Njihova je nesreća što borbene bpl relativno nova pojava, a njima se zalomila premijera korištenja istih u ovom broju i na ovaj način. Besmisleno je zamijerati im i loše ili nikakvo maskiranje u eri termovizijskih kamera ili kamera pomoću kojih se može pročitati sastav konzerve koju jedu.

offline
 • Pridružio: 22 Jan 2012
 • Poruke: 256

Jel se meni ucinilo ili cetvorici vezane ruke iza ledja?

offline
 • IlijaZ  Male
 • Zaslužni građanin
 • Pridružio: 05 Maj 2013
 • Poruke: 670

I meni tako izgleda, onoj zadnjoj četvorici na snimku.

offline
 • Pridružio: 22 Jan 2012
 • Poruke: 256

Ovaj poslednji prodor je bas zbunjujuc. Negde ima kroz planine, negde da su krenuli od Fuzulija ali pokazuje da nisu toliko prodrli. Misljenja sam da je neka grupa ili grupe kroz planine stigla do Susija tj. stena ispred i vrsi uznemiravanja i stvaranje panike a pravi prodor ide iz Fuzulija sa jacim snagama. Koridor nadam se nece seci.

offline
 • Pridružio: 10 Sep 2014
 • Poruke: 56

twitter.com/301_AD/status/1322116748150231040

JUST IN: Azerbaijani saboteurs were cleared from one or two villages east of Karin Tak village.

The enemy ammunition depot was burnt by our artillery fire. They even saw the fire in Stepanakert. (Video posted earlier)

Artsrun Hovhannisyan

Iako su dronovi pravili haos jermenima sad mislim da vise im sranja prave ove ubacene grupe u pozadinu... Bas metez naprave. Nadam se da ce nekako moci stati u kraj tome.
Doslovno sada ne znaju odakle ih turci-azeri napadaju

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 649 korisnika na forumu :: 48 registrovanih, 3 sakrivenih i 598 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 8u47, A.R.Chafee.Jr., Apok, aramis s, bankulen, cavatina, celeron, cenejac111, croato, darkangel, Doca, doloress, dragon986, Duh sa sekirom, Faki-Valjevo, Fullback, Insan, ivica976, ivicasimo, JOntra, kalens021, kovinacc, krkalon, krlebgd77, Krusarac, LUDI, mane123, Markoni29, MB120mm, mean_machine, mercedesamg, Mercury, Mugy, Ognjen D., Oluj2.1, Panonsky, Recce, sakota79, Snorks, stegonosa, StepskiVuk, stug, theNedjeljko, Username1000, VaRvArI 85, vathra, Vladko, voja64