Jermenija vs Azerbejdzan sukobi oko Nagorno-Karabaha

86

Jermenija vs Azerbejdzan sukobi oko Nagorno-Karabaha

offline
 • Pridružio: 11 Feb 2014
 • Poruke: 566
 • Gde živiš: U zemlji čuda-Srbiji i u svom svetu

https://www.globaldefence.info/jermenija-i-azerbej.....u-od-2016/

Jedan od najdužih pograničnih sporova u planinama Kavkaza ponovo je eskalirao. Oko 300 km severno od sporne enklave Nagorno Karabah, 12. jula došlo je do razmene vatre između Azerbejdžana i Jermenije, koja je u narednim danima odnela 20 života.Među kojima se našao i general Oružanih snaga Azerbejdžana Polad Hašimov, što je izazvalo masovne proteste nekoliko desetina hiljada stanovnika na ulicama Bakua, zahtevajući ulazak u rat sa Jermenijom.
Ono što je poznato jeste da je jedan mali incident eskalirao u ozbiljan sukob u kojem su korišćene bespilotne letelice i artiljerija. Iako nije bilo pokušaja međusobnog kopnenog upada na tuđu teritoriju, ovo je najozbiljniji sukob dveju zemalja od takozvanog Četvorodnevnog rata u aprilu 2016. godine, u kojem je na obe strane poginulo i povređeno oko 100 vojnika.Poslednje pogranične tenzije dolaze u trenutku kada se obe zemlje na svojim teritorijama bore sa pandemijom korona virusa. U Jermeniji, koja broji 3 miliona stanovnika zabeleženo je 35 000 slučajeva, dok u Azerbejdžanu ta brojka iznosi 27,500 na oko 10 miliona stanovnika.
Koreni konflikta oko Nagorno Karabaha datiraju više od 100 godina. Ovu oblast vekovima su naseljavali Jermeni hrišćanske veroispovesti i narod turkiskog porekla poznati kao Azerbejdžanski Turci ili Azerbejdžanci. U 19. veku Karabah će postati deo Ruskog carstva unutar kojeg će ove dve entničke grupe živeti u relativnom miru. Međutim, genocid nad Jermenima u Prvom svetskom ratu ostaviće posledice po buduće odnose ne samo sa Turskom već i Azerbejdžanom.
Početkom 20-ih godina prošlog veka, boljševička revolucija u Rusiji i stvaranje SSSR-a dovešće do formiranja autonomnog regiona Nagorno Karabah većinski sačinjenog od etničkih Jermena. Kako je snaga SSSR-a slabila tokom 80-ih godina, tako se intezivirao konflikt između Jermena i Azera.

U februaru 1988. godine dolazi do teritorijalnog i etničkog sukoba između etničkih Jermena u Nagorno Karabahu (podržanih od Jermenije) i Azerbejdžana. Totalni rat usledio je raspadom SSSR-a i proglašavanjem nezavisne republike Karabah (kod Jermena poznata kao Arcakh) krajem 1991. godine. Iako Jermenija zvanično nikada nije priznala nezavisnost ovog regiona, ona će postati njihova glavna potpora u ekonomskom i političkom smislu.
Ovaj sukob obeležilo je korišćenje minobacača (kalibra 60, 82 i 120 mm), raketa manjeg dometa i teške cevne artiljerije. Azerbejedžan je na zadatke izviđanja slao i bespilotne letelice Elbit Hermes 900.Ovo je prvi put da je Hermes 900 UAV uništen od strane neke države, a prema nekim izvorima letelica je oborena sa modernizovanim PVO sistemom Osa-AKM. Jerevan tvrdi da je u dosadašnjim sukobima oboreno ukupno 13 bespilotnih letelica, što je Azerbejdžan negirao.
Ova dva rivala u Južnom Kavkazu godinama unazad svoja budžetska sredstva mahom ulažu u nabavku naoružanja i vojne opreme, pripremajući se za eventualni sukob. Zbog svoje daleko jače ekonomije zahvaljujući izvozu nafte i gasa Azerbejdžan može sebi da priušti veća ulaganja. U poslednjih nekoliko godina Baku je od Izraela nabavio mnoge sofisticirane bespilotne letelice i precizno vođene rakete.Najveća opasnost nesumnjivo bi bila ukoliko bi se na meti našla nuklearna elektrana Metsamor, koja se nalazi na 36 km zapadno od Jerevana. Njenim pogotkom izazvala bi se nuklearna katastrofa, čija bi kontaminacija bila razmere one iz Černobilja 1986. godine.
U junu 2018. godine na svečanoj ceremoniji uspostavljanja nove raketne jedinice na kojoj su prisustvovali mnogi državni zvaničnici, uključujući i predsednika Ilham Alijeva, po prvi put je otkriveno da je Belorusija isporučila Azerbejdžanu nove raketne sisteme dugog dometa V-200 Polonez.Glavni razlog težnje Azerbejdžana da kupi ovako sofisticirane rakete leži u jermenskoj nabavci Iskandera 2016. Iako možemo reći da dolazak Iskandera u Jermeniju nije realno promenio ravnotežu snaga između dva suparnika na Kavkazu, nekako se čini da je od tada Baku sve vreme radio na tome da nabavi slično oružje koje će činiti kontratežu. U periodu 2005-2011. kupljeno je 12 samohodnih haubica Pion, 150 tenkova T-72B, 60 oklopnih vozila točkaša BTR-70, preko 90 haubica D-30 i 11 jurišnika Su-25.BUK pvo sistemi itd.
Jermenija sa druge strane poseduje značajnu količinu nasleđene tehnike iz bivšeg SSSR-a, ali i nastavlja da se naoružava mahom iz Rusije. Kao najsofisticiraniji sistem može se označiti Iskander, koji bi u slučaju eventualnog sukoba mogao Azerbejdžanu da na nanese velike posledice ne samo po vojnim ciljevima, već i naftnim i gasnim instalacijama.
Može se reći da je Jermenija dobrim delom izolovana neprijateljskim zemljama, kakve su Turska i Azerbejdžan.Jerevanu dodatan problem stvara i to što Rusija jednako gaji dobre odnose sa Azerbejdžanom u ekonomskom, političkom i vojnom smislu.
Zaključak - po Global defence.info :
Uzimajući u obzir kompletnu geopolitičku sliku u Južnom Kavkazu, može se reći da Jermenija ne bi imala podršku nijedne zemlje ukoliko bi se jednostrano odlučila da interveniše u clju zaštite stanovništva u Nagorno Karabahu. Jasno je da bi prevaga po vojnoj snazi na jednu ili drugu stranu mogla da dovede do eskalacije sukoba i rata verovatno većeg od onog iz 90-ih godina prošlog veka.Iako Turska na svim poljima otvoreno podržava Azerbejdžan i ima najjaču retoriku protiv Jermenije, ona zasigurno nije u ovom momentu zainteresovana za otvaranje još jednog fronta i to upravo na svojoj granici. Najpre zbog trenutne zaokupljenosti problemima sa Kurdima u Siriji i Iraku, kao i značajnoj pomoći koju pruža međunarodnoj priznatoj vladi u Tripoliju u trećem građanskom ratu u Libiji.

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • ikan 
 • Elitni građanin
 • Pridružio: 03 Feb 2013
 • Poruke: 1955

Napisano: 24 Jul 2020 13:14

Uzbuna dela protivtenkovskog diviziona


Ovde nema propusta da bi neko zaboravio opremu. Sve je temeljno odrađeno do polaska na položaj. Vrlo lepo.
Verujm da njihova obaveštajna služba radi odlično, pa nebi ni bilo potrebe za ovakvim uzbunama, al treba provežbati i takve situacije.

Dopuna: 24 Jul 2020 17:00

[youtube]https://www.youtube.com/watch?time_continue=73&v=-oxKQOq79k4&feature=emb_title[/youtube]

Na 1.13 vojnik ispaljuje nešto... zna li neko šta to može da bude.offline
 • djox  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 23 Nov 2010
 • Poruke: 75854


Citat:Israeli-made Azerbaijani SkyStriker UAV downed by the Armenian Army.
https://twitter.com/ShStepanyan/status/1286595799867105282Citat:Armenia 3rd Army responsible for Tavush, bordering Azerbaijan Aghstafa, Tovuz, Qazakh and part of Gedebey regions, conducts artillery drills with KS-19 100mm, maximum range of 21 km.
https://twitter.com/NKobserver/status/1286767157624283136

offline
 • Pridružio: 26 Jun 2019
 • Poruke: 2876

Meni je raketna artiljerija Azera bas impresivna. Tuku do 430km.

Sakarya 122mm :


Kasirga 300mm:


LYNX:


Polonez:


IAI LORA, upravo stigla, isporucena na beloruskim MAZ kamionima:

offline
 • Pridružio: 22 Jul 2018
 • Poruke: 1734

https://rs.sputniknews.com/svet/202007251123078676.....-u-rusiji/
"Премијер Јерменије Никола Пашињан изјавио је да су инциденти који су се у последњих неколико дана одиграли у Русији, у којима су учествовали досељеници из Јерменије и Азербејџана, уперен је на дестабилизацију ситуације у Руској Федерацији, за шта су заинтересоване неке „треће силе“.
Истовремено, он је изразио уверење да Русија има на располагању довољно средстава и могућности да не дозволи даљу ескалацију ситуације.
„Наши сународници не би требало да падну на те провокације, они морају да схвате да је дестабилизација ситуације у Русији у интересу неким трећим силама, који су уједно и експанзионистичке и антијерменски настројене, то не смемо дозволити“, истакао је.
Подсетимо, наоружани досељеници из Јерменије организовали су напад у московском ресторану „1001 ноћ“, који припада држављанину Азербејџана, а у току исте ноћи, Азербејџанци су заустављали аутомобиле са јерменским таблицама и тукли власнике.
Поводом тога огласила се и амбасада Јерменије у Москви саопштивши да азербејџанска страна на овај начин „покушава да пребаци напету ситуацију са јерменско-азербејџанске границе на територију Русије и створи сукоб између заједнице два народа“"

offline
 • Pridružio: 08 Avg 2019
 • Poruke: 1148

^ izgleda da su i jedni i drugi divljaci.

offline
 • Mrkva 
 • Ugledni građanin
 • Pridružio: 21 Jan 2018
 • Poruke: 467

pein ::Ima Jermena i danas u Turskoj procene su da ih ima između 50 i 70 000 +/- i većina živi uglvnom u Istanbulu.
I takođe Kljife ne zaboravi i Grke i njihovo istorisko pravno na Anadoliju i Pontik. Mr. Green
Jbt pa šta ostaje onda Turcima samo Kurdistan gde su manjina 🤣🤣🤣 i južni delovi uz mediteran. Laughing


Ha...čitajući Armence čini mi se da možeš dodati još jednu nulu. Oni računaju također i Hamšen Armence koji naseljavaju crnomorsku obalu i takozvane Kriptoarmence koji žive u istočnoj Anatoliji. Obje skupine su muslimanske ali razlika je što je ova druga zapravo se preobratila za vrijeme "mec jegerna" da spasi život. Ova brojka koju si naveo se odnosi na kršćane dok se ja referiram na armenske muslimane.
Ovdje imaš korisnika na YT koji se bavi tom temom.
https://www.youtube.com/channel/UC_JqxyC-KKWOqqkH-cPkN5Q
Mislim da je to čak u Armeniji tabu tema jer ondje se armenski nacionalizam dosta vezuje sa njihovim drevnim kršćanstvom.

offline
 • Pridružio: 22 Jul 2018
 • Poruke: 1734

Процене иду од неколико стотина хиљада па навише. Укупно у Турској сигурно има више милиона станиовника који имају бар делимично јерменско порекло. Али то је у пракси небитно. Као и код бивших Срба/Бугара/Грка итд. којих широм Балкана и у Турској сигурно има на десетине милиона. Турци су нација асимилатора и вероватно ни 1% нема чисто турске гене. Тако је и са бившим Јерменима. Вероватно се данас само мали део њих осећа као Јермени а већина је прихватила турски национално/религијски идентитет и као и све потурице вероватно су жестоки националисти и мрзитељи свог старог идентитета. Чак и ови који су се преобратили да спасу животе. 105 година је јако дуго време да се у тајности гаји забрањен национални идентитет.

online
 • pein 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 09 Jan 2012
 • Poruke: 24516

Dragoljube pretera ga ti sa tih "više desetina miliona" Srba, Bugara i Grka koji su poturčeni, danas Jermena najviše ima u Istambulu ima nešto malo u Dijarbakiru, Kajseriju i Mardinu i u provinciji Hataj uz granicu sa Sirijom setite se borbi za ono Jermensko selo u Siriji na granici sa Tr. Al su osim ovih u Istambulu ostalo jako male zajednice e sad kakav je odnos ostatka jermena hrišćana prema ovima što su se preobratiki zna li ko isto i za Grke iz Pontika kojih po procenama ima od 300 000 do milion +/- Question Question Question

offline
 • Pridružio: 22 Jul 2018
 • Poruke: 1734

pein ::Dragoljube pretera ga ti sa tih "više desetina miliona" Srba, Bugara i Grka koji su poturčeni, danas Jermena najviše ima u Istambulu ima nešto malo u Dijarbakiru, Kajseriju i Mardinu i u provinciji Hataj uz granicu sa Sirijom setite se borbi za ono Jermensko selo u Siriji na granici sa Tr. Al su osim ovih u Istambulu ostalo jako male zajednice e sad kakav je odnos ostatka jermena hrišćana prema ovima što su se preobratiki zna li ko isto i za Grke iz Pontika kojih po procenama ima od 300 000 do milion +/- Question Question Question
Написао сам да десетине милиона садашњих Турака у својим венама имају више српске/бугарске/грчке/јерменске итд. крви него праве турске. Не да су буквално потурчили десетине милиона, јер их до 20. века толико није ни било. Оригинални Турци су косооки и личе на Монголе а таквих у Турској данас има јако мало.
Кључна реч је садашњих Турака. Турска је у садашњим границама 1914. имала 29% хришћана и 1% Јевреја! Ако је толико њих задржало свој идентитет, може се само замислити колико их га је кроз историју променило. Треба водити рачуна да је Турска 1927. (после свих геноцида и етничких чишћења хришћана) имала само 13,5 милиона становника. По речима самих турских научника они су мешавина разних нација које је ујединила (делимично насилно уведена) турско/исламска култура и религија. Дакле међу тих тадашњих 13,5 милиона (рачунајући и 2-3 милиона Курда) сигурно је било више милиона оних који су или потурчени (од 14. до почетка 20. века), или су мешањем у својим венама имали више нетурске крви од турске. Кад се тај број помножи са 6 (колико се од тада увећао број становника) дође се до неколико десетина милиона. Плус они који су остали на Балкану и нису се скроз утопили у Турке.
Али у пракси је генетика потпуно небитна и сви они, сем Курда и шачице преосталих хришћана, су у политичком погледу Турци.
.
https://rs.sputniknews.com/svet/202007261123085368.....sti-video/
"Руски милијардер Сергеј Саркисов (Јермен) позвао је представнике азербејџанске и јерменске дијаспоре у Москви да престану са изазивањем нереда у руској престоници, јавља РБК. Он каже да га је срамота за вандале који су одлучили да испоље свој национализам кроз насиље и уништење имовине. Бизнисмен је позвао обе дијаспоре да „уразуме вандале“ и „не срамоте свој народ“, изазивајући туче у „кући која их је прихватила“, тј. Русији."

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 805 korisnika na forumu :: 35 registrovanih, 5 sakrivenih i 765 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: Altay, awathorn, Brankoni, Chainsaw, Ctrl x, Despot1, dragon986, dule10savic, Faki-Valjevo, Filip Marinković, Haryy, hyla, Konda, Krusarac, louderick, manda87, MarKhan, mikki jons, miljannis, Misirac, novator, Oluj2.1, pein, RJ, rodoljub, Roman, rovac, sabros, Smiljke, sovanova95, spektorsky, Steeeefan, Vlad000, voja64, Wlade