Jermenija vs Azerbejdzan sukobi oko Nagorno-Karabaha

870

Jermenija vs Azerbejdzan sukobi oko Nagorno-Karabaha

offline
 • T-72 
 • Super građanin
 • Pridružio: 30 Avg 2014
 • Poruke: 1054

Знао сам да ће смислити нешто овако јер који Азер кад види светла великога Бакуа хоће да живи међу оним рушевинама чак и да му је ту завичај после скоро пуне 3 деценије
Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Mrkva 
 • Ugledni građanin
 • Pridružio: 21 Jan 2018
 • Poruke: 434

Ovako, rekao bih da su od tolikih bitaka ipak tri bile najvažnije u šestotjednom ratu.


Bitka za Cabrayil. Azerske snage su već probile južni bok pa su stale pred spomenutim mjestom. I onda kada je izgledalo da se neće taj dio bojišta pomicati dogodilo se oslobađanje. Vjerojatno su se arcaške snage povukle u dubinu. Naročito kada je bilo izgledno da im dolaze s leđa. Već tada su posebice na tom dijelu bili itekako ograničenih resursa. Ovim trijumfom je azerskoj strani praktički omogućena šetnja čitavim južnim dijelom duž iranske granice kao i polazište za borbe u dubini.


Bitka za Hadrut. Pokazalo se kao ključna i najvažnija bitka čitavog rata. Također je kompromitirala mit o nepobjedivim Armencima u planinama. Ovo je mjesto braniteljima posebno radi toga jer do Šuše skoro nema ništa osim par seoceta i planina za planinom. Kako je mjesto usječeno između dva brda izgledalo je na prvu da su ondje uletjele azerske snage, a branitelji su ih s brda potaracali. Kasnije se pokazalo da su prvo uletjeli sa strane na južnom brdu, a nakon nekoliko dana na sjevernom gdje su posve potisnuli arcaške snage. Oboje su koristili goleme resurse i dosta su se iskazale bpl-e koje su uništavale arcaške resurse jedno za drugim. Sa okolicom bitka je trajala nekih desetak dana i to je posve osiguralo čitav južni bok. Omogućilo je azerskim snagama ne samo skoro neometan put do Šuše već su onako iza leđa oslobodili Fuzuli.Bitka za Šuši. Pokazalo se odlučujućom za ishod rata. Srušilo je u potpunosti mit o nepobjedivim Armencima u planinama. Brzo i efikasno da čak ni toliko iščekivana zima nije se mogla aktivirati. Dakle, azerske snage su praktički neometane prošle sav onaj gorovit reljef i došli do klisure na kojoj se grad nalazi. Na prvu s te južne strane zaista se činilo da je grad neosvojiv. Ne treba ni napominjati koliku simboliku ima za obje strane. Dojma sam da su u selu ispod azerski vojnici bili kao glineni golubovi dok su sa strane ulazili specijalci koji su iznenadili arcaške snage. Bitno je napomenuti da su potonji već tada dobrano ostali bez ikakvih resursa pa ni ne čudi slabiji otpor. U nastavku su došla nakratko pojačanja ali to je bilo kratkog vijeka i samo je donilo mnogo veće gubitke domaćima. Tada se činilo da je Stepanakert nadohvat, a moglo se ići i na Lačin sa istoka i juga. Dogodio se mirovni sporazum i ostalo znate. Sve u svemu, velika pobjeda za azerske vojnike.offline
 • powSrb 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 08 Mar 2015
 • Poruke: 9034

An illustration of Armenia's attitude to Russia at the state level: these morons "couldn't find" the Russian flag to meet with the official Russian delegation.

https://pbs.twimg.com/media/EnVw6MHXYAA_5Ig?format=jpg&

offline
 • Pridružio: 14 Sep 2009
 • Poruke: 100

Шојгу је пред Алијева изашао у униформи а за овог наранџастог кловна је обукао одело, али кад не вреди онда не вреди...

online
 • Pridružio: 18 Feb 2013
 • Poruke: 5834

Глупљи коментар тешко да је икад постављен.

offline
 • Pridružio: 05 Avg 2006
 • Poruke: 129
 • Gde živiš: tamoDaleko

187 ::
Turci su postali bitan faktor svidjelo se to nama ili ne .Vuku za nos EU kao i USA ,pa bogami zavlace i Kremlj.Ide smjena vlasti u USA ,Tramp je od svoje vojske i diplomatije napravio obdaniste mislim da slijedi nova podjela karata.Samo neka nas sve to zaobidje.
Neko treba opaliti samarcinu ,,osmanlijama"...

Slažem se oko šamarčine ali... Da vidimo ko može biti taj neko.
1.Rusi: Mogu ali u dogledno vreme neće. Za sada imaju koristi, što vojih preko razbijanja nato-a što ekonomskih
2. Izrael: Može ali Tajčep će paziti da ih negleda mrko. Možda oko podele gasa u Sredozemlju.
3. Ameri: Mogu ali žive u nadi da će promeniti vlast i vratiti ih na pravi put.
4. Francuzi: Misle da mogu ali bi im bilo bolje da to ne rade. Moglo bi se desiti da im se ubeđenje o veličini sruši ko kula od karata.
5. Grci: Moraće će pa kako god da prođu posle toga, a mislim da neće dobro.
Bojim se da bi mogli doći na Balkan brže nego mi to možemo i zamisliti, a bogami i lakše nego prvi put

offline
 • Pridružio: 29 Apr 2017
 • Poruke: 442

https://twitter.com/301_AD/status/1330614256564391938

Citat:1. Baku's statements that Shushi was taken by military means are not true, such a thing did not happen. Semyon Pegov of Wargonzo who was on the battlefield for most of the war presented the course of the battle for Shushi preceding the November 10 ceasefire agreement.

2. Pegov: I have evidence that even at the time of the signing of the agreement on the eve of the Azerbaijani "flag day" national holiday, the soldiers of the Artsakh Defense Army were in Shushi.

3. Pegov stated that according to his data, there were about 200 Armenian troops in different parts of the city who were ready to move forward even on the night of November 9.

4. Pegov: around 5 AM on the morning of November 9, hundreds of servicemen prepared to help those who were in Shushi to clear the city of Azeri groups, but they already received a retreat order and soon learned about the ceasefire agreement.

5. On November 6, fighting took place in Shushi when around 20 Azerbaijani special forces attacked the city but were driven out. On the morning of November 7, 6 snipers managed to penetrate the city, some of whom were neutralized.

6. Pegov says that he was in the city until late at night on November 6, and there were no Azerbaijanis in Shushi.

7. Pegov: on November 8, Azerbaijani forces were present at the entrance of Shushi from the direction of Stepanakert, but they were neturalized by the Armenian troops. Some seperate Azerbaijani groups managed to enter Shushi.

8. Pegov: the statements that Shushi was captured does not correspond to reality. The soldiers of the Artsakh Defense Army left the city only with the arrival of Russian peacekeepers.

1. Izjave Bakua da je Šuši zauzet vojnim sredstvima nisu tačne, tako nešto se nije dogodilo. Semion Pegov iz Vargonza, koji je veći deo rata bio na bojnom polju, predstavio je tok bitke za Shushi koji je prethodio sporazumu o prekidu vatre 10. novembra.

2. Pegov: Imam dokaze da su čak i u vreme potpisivanja sporazuma uoči azerbejdžanskog državnog praznika „dan zastave“ vojnici Artahove odbrambene vojske bili u Šušiju.

3. Pegov je izjavio da se prema njegovim podacima u različitim delovima grada nalazilo oko 200 jermenskih trupa koje su bile spremne da krenu napred čak i u noći 9. novembra.

4. Pegov: oko 5 sati ujutro, 9. novembra, stotine vojnika pripremilo se da pomogne onima koji su bili u Šušiju da očiste grad od azerbejdžanskih grupa, ali oni su već dobili naređenje za povlačenje i ubrzo saznali za sporazum o prekidu vatre.

5. 6. novembra dogodile su se borbe u Šušiju kada je oko 20 azerbejdžanskih specijalnih snaga napalo grad, ali je proterano. Ujutro 7. novembra, 6 snajpera uspelo je da prodre u grad, od kojih su neki neutralisani.

6. Pegov kaže da je bio u gradu do kasno u noć 6. novembra, a u Šušiju nije bilo Azerbejdžanaca.

7. Pegov: 8. novembra azerbejdžanske snage su bile prisutne na ulazu u Šuši iz pravca Stepanakerta, ali su ih jermunske trupe neturalizovale. Neke odvojene azerbejdžanske grupe uspele su da uđu u Šuši.

8. Pegov: izjave da je Šuši zarobljen ne odgovaraju stvarnosti. Vojnici Artahove odbrambene vojske napustili su grad tek dolaskom ruskih mirovnjaka.


https://twitter.com/301_AD/status/1330834943027634176

Armenia je ispalila nekoliko raketa Iskander na Šuši. Kako one nisu pale na Azere, više nego očigledno je, da je Pašinjan raketirao edinice odbrane Šušija, koje su odbile naređenja Pašinjana i Arajika, da predaju Šuši Azerima i odlučile, da pričekaju Ruse u gradu. Pašinjan ih je najverovatnije htio uništiti, jer su lojalne Kočarjanu.

offline
 • Cigi  Male
 • Elitni građanin
 • Pridružio: 05 Jan 2011
 • Poruke: 2476
 • Gde živiš: Novo mesto

A zašto je sporazum podpisan sa strane Armenije? Zašto Rusi nisu podpisali sa Archehom i Azerbajđanom?

offline
 • powSrb 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 08 Mar 2015
 • Poruke: 9034

Азери праве пут већ

Citat:Azerbaijan started a new road from Ahmadbayli to Shusha. It will be 21.5 metres wide with 4 lanes. It will pass from 20 settlements including Fuzuli and ultimately Shusha.

фотке на линку

https://twitter.com/cavidaga/status/1331211679468838913

offline
 • IlijaZ  Male
 • Zaslužni građanin
 • Pridružio: 05 Maj 2013
 • Poruke: 597

T-72 ::Знао сам да ће смислити нешто овако јер који Азер кад види светла великога Бакуа хоће да живи међу оним рушевинама чак и да му је ту завичај после скоро пуне 3 деценије
Fazon nije izvorno azerski, prepisan je upravo od Jermena. Oni su još prije par godina na taj prostor počeli da naseljavaju sunarodnike iz Sirije.

@ceasar

Malo ko se iskompromitovao u ovom ratu kao tzv. WarGonzo. Azeri spremaju optužnicu protiv njega zbog načina izvještavanja i uzimanja PPSh-41 u ruke. To nije ni po' jada, možda im nikad ne bude dostupan, puno veći problem za njega su brojne prijetnje koje dobija i sa jermenske strane. Oni ga prozivaju i prijete mu zbog toga što je u izvještajima lagao preko svake mjere, neki čak tvrde da je svojim klovnovskim izvještajima ozbiljno potkopao odbranu i da je, osim Stepanakerta, palo svako mejsto gdje se on pojavio. Njegove tvrdnje o tome da se u trenutku prekida vatre u Šuši nalazilo 200+ jermenskih trupa su tačne samo ako se bukvalno tumače, njihovih trupala, puno više od 200 tamo jeste bilo. Video ANNA News pod nazivom Poslednji boj za Šušu je sad uklonjen sa You Tube, na tom videu novinar dan prije prekida rata jasno kaže da je Šuša u potounosti pod kontrolom neprijatelja. To izgovara dok se vozi, malo prije snimka dejstva tenkova po tvrđavi.

Dok su oni radili vrhunske priloge sa fronta, Pegov je sa sobom vodio onog olimpijskog vicešampiona u rvanju, takođe klovna i ratnog manekena koji bi pred kamerama ispalio poneki metak, pozivao ljude da se priključe vojsci Arcaha, pri tom tvrdio da im ide odlično, a onda, čim malo zaprašti sa azerske strane, zajedno sa Pegovom sjedao u auto i bježanija za Stepanakert, na bezbjedno. Prateći njihove reportaže, čovjek bi zaključio da su se tokom svih 44 dana rata aktivnosti jermenske vojske svodile na čišćenje zaostalih i okruženih azerskih diverzantskih grupa.
Tom klovnu svaka ozbiljna vojska bi uskratila akreditaciju. Momcima iz ANNA News svaka čast, ozbiljni ljudi i ozbiljne reportaže, a Pegov je najobičniji cirkusant i attention whore.

Ova glupost sa lansiranjem Iskandera na jermenske branioce Šuše je... nemam riječi. Zadnju veče rata sam na azerskim izvorima naletio na vijest kako su pale dvije rakete u širu okolinu Bakua, čak je i kratak snimak bio okačen. Javili su da je lakše povrijeđen neki zemljoradnik koji se zatekao u svom plasteniku.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 823 korisnika na forumu :: 33 registrovanih, 9 sakrivenih i 781 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., amaterSRB, arsa, Dimitrise93, goxin, ivan979, ivica976, komkom, liman, LUDI, MarKhan, MB120mm, Mihajlo, milan47, mrvica78, mustangkg, pedjolino76, raketaš, RecA, Reddot, RJ, ruger357, S-lash, sakota79, Sale.S, Snorks, stegonosa, Toni, trajkoni018, Viceroy, voja64, zogi036, Zoran Nesic