"Nova" istorija Kosova i Metohije, 2009-2021. godina

1006

"Nova" istorija Kosova i Metohije, 2009-2021. godina

offline
  • Gama  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 14 Jun 2004
  • Poruke: 4389

radionica1 ::
Gama, ovo uopste nije tacno, mozda je neko nesto i prokomentarisao tako kako kazes, ali definitivno diskusija i ton na forumu o Siriji nije bio ovakav kakvim zelis da ga iskonstruises i poentiras na kraju.

Bez veze.


Da, ispustio sam pojedinci (da ne prozivam sad po imenu). A što bih poentirao? Zato što je taj koji je iznosio takve stvari bio u pravu? Zar sam ja pogresio u vezi toga?



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 22 Jan 2014
  • Poruke: 1263
  • Gde živiš: Srbija

Pojedinci, ne bih dalje.
Globalni utisak o sirijskom forumu je dosta dobar i vise od toga.
Uzmes jedan post ili poneko misljenje i onda kazes ceo forum.

Al' sto bi se sad prepirali, dovoljno su ova dva tri nasa posta samo da se i to vidi, da se naznaci da su pojedinci kao sto ti kazes ili uzimanje neceg marginalnog za dokazivanje globalnog, sto ja kazem.
Poentiraj sta hoces nemam nista protiv.

Volim da procitam sta imas da kazes, bez obzira sto se ne slazem nimalo.



offline
  • VJ 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 16 Apr 2014
  • Poruke: 17753

Gama,

- било поређењем или навођењем примера - потврдили сте моју тезу.


- Маните се Еристичке дијалектике и Шопенхауерових јефтиних трикова..
Могао бих ја Вас "послати" да као предуслов комуникације са мном претходно проучите са моје стране задату Вам прилично обимну литературу коју један интелектуалац мора савладати из области Филозофије и њених поља, Антропологије, Психологије, Социологије, Историје, Војне науке (нарочито), од класика до неких радова полазника ГШУ, да бисте уопште дошли до дипломатије.
Вама бих за почетак препоручио неке од великана дипломатског пера, примера ради: Anderson Matthew, Lauren Paul Gordon, Barston Ronald, Schulzinger Robert, Richard Langhorne, Aron Remon, G.R.Berridge, Johnson Paul, итд.

- Колико се сећам написали сте да се требамо ослањати на "пријатељство", док сам формално и неформално савезништво поменуо ја. Постоје велике разлике између тих појмова и недопустиво их је мешати, како то Ви радите.

- Прочитао сам, хвала на "бризи", нико не шаље комплетне снаге безбедности које су му на располагању на одређен простор, већ само снаге које су потребне за обављање одређеног задатка, ако је то и 999 војника..
Видели смо како је КФОР реаговао против масе цивила током мартовских нереда - побегао је у базе или ван територије КиМ и оставио Србе и њихову имовину на милост и немилост.

Руске снаге су се повукле из КФОР управо зато што нису желеле бити окупатор.

Само давање привременог мандата мисији УН није проблем, али мандат КФОР је условљен спровођењем резолуције СБ УН 1244. КФОР крши ту резолуцију, у томе је проблем! Дакле он је шта? Он је страно тело на територији чланице УН, које крши резолуцију УН, на штету грађана и имовине те чланице, дакле окупатор је и на тој чланици је да се у УН заложи за одузимање мандата КФОР јер није извршавао уговорне обавезе, већ напротив,
те тражи његово повлачење и повратак својих органа власти на сопствену територију.
Влада СРЈ је привремено допустила мировним снагама УН да успоставе мир на њеној територији, није се тиме ње и одрекла. Друга "уговорна страна" га није испоштовала, дакле "уговор" треба бити раскинут или измењен.

На концу све те петље Гордијевог чвора се распетљавају мачем. Одувек је било и заувек ће бити да сила има предност над правом. У таквом свету живимо.



- Написао сам да се народ и држава, односно систем морају фундаментално променити, наћи јаког савезника да би кренули у решавање питања КиМ. То је једини исправан пут.



- Знате и сами да је одрицање од идеологије врха СК Србије која је била на челу СР Србије 1989. године било апсолутно немогуће, према томе свако маштање на ту тему је ирационално.

- Наравно да има разлике, јер сама декларација о независности није противправна, на пример раздруживање Чехословачке је постигнуто међусобним договором и обе су прогласиле независност, међусобно се признале итд.
Отцепљење једног дела чланице УН без њене сагласности није у складу са међународним правом и такав покушај остварења независности је противправан. Уосталом, као и напад једног војног савеза на суверену државу.
Стога постављање погрешног питања није била грешка, већ намера квинслишке власти са јасним мотивима.

- Поједностављујете. Економија може бити циљ, али и инструмент постизања неког другог циља..
Јесу ли Совјети на Куби постављали ракете због користи од економске размене са њом, или њеног стратешког положаја?

- Стајање РФ на страну Србије и подршка у решавању косовског питања и војним средствима не мора нужно значити сукоб двеју сила. И током година Хладног рата нисмо имали отворен сукоб двеју сила, већ су питања решавана политичким средствима, зар очекујете данас рат? Јесу ли заратили због Сирије?

САД се полако навикава на чињеницу да настаје мултиполарни свет, у коме ће морати да прави равнотежу моћи са Русијом, Кином.. свуда у свету, па и у југоисточној Европи.

- Уколико ЦГ уђе у НАТО, поставити своју власт. Она ће после знати шта и како.

- Хех, прочитао одавно, али у изворној варијанти, не у преводу. Класик, шта рећи.

Ипак, боља ми је "Хисторија дипломације" I - III. Капитално дело групе аутора.
Ту су такође велика дела Иблера и Кризмана на исту тему..


Него препоручио бих Вам и Чомског - "Стари и нови светски поретци"..

А за разоноду Бжежинског.

offline
  • VJ 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 16 Apr 2014
  • Poruke: 17753

Такође, хвала колегама на подршци.
За МГИМО (У) МИД .. Wink

offline
  • VJ 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 16 Apr 2014
  • Poruke: 17753


ПРИШТИНА - STVARNOST I STREMLJENJA 1998.

offline
  • Pridružio: 18 Feb 2013
  • Poruke: 6178

[quote="mean_machine"]Napisano: 14 Nov 2015 11:35

MB120mm ::
Значи Русија је у Сирији напала НАТО,...Свако може изнети став,али изричитост би значила да *смо ЈА*,знам шта је права истина,и нико више Wink .*Савез* се може реализовати на много начина и на разним нивоима.Ако говоримо о правом!,а то је ступање у ОДКБ,тачно Русија по новоусвојеној доктрини и напад на своје савезнике сматра нападом на Русију.Са друге стране,заслужује пажњу и опција приближавања без формалног учлањења,те јачати своје потенцијале уз помоћ јаког савезника доћи до тачке,кад супротстављање НАТО-а,по том питању можда превазилази њихов интерес.Не мора се чак ни чекати да НАТО баш *пропадне*-Лично чисто сумњам да је важност Косова за Америку на *разини*,ступања у нуклеарни рат...


Spinujete ono sto sam napisao za ODKB. Naravno da bi po ugovoru u slucaju da je Srbija clanica napad na Srbiju bio napad na ODKB ali ako bi Srbija bila clanica i npr. napadne snage NATO-a na Kosovu da li je ODKB duzan da je stiti? Sumljam.

Zasta bi ODKB bio vrlo koristan? Pa za odbranu od narastajucih apetita komsija u buducnosti.

Ko sto vi sumljate u vaznost Kosova zapadu tako ja sumljam u vaznost Kosova za Rusiju sumljam da bi Rusi dozvolili nekom svom satelitu da im kvari odnose sa trzistem kome prodaju najveci deo gasa i nafte.

Zato okreni obrni dok to trziste ne propadne sve ove price o nekom vojnom vracanju Kosova su po meni nerealne.

Dakle ODKB da zbog komsiluka ali to nam nece vratiti Kosovo. Problem je sto sve parlamentarne stranke se zalazu za EU GUZ - Glavom U Zid

***Колега mean@ НЕ!,не спинујем.Ја сам уверен да је то тако.То је битна разлика.Мој став уопште не произилази из било какве комбинаторике,већ из инстиктивног осећаја за самоодржањем/Прочитао сам и ја понешто,нисам баш неписмен...а помало и комбинујем,није да сам баш незналица/.Став да је једини излаз /СПАС/ за Србију али и саме Србе као народ,сврставање уз Русију последица је трезвеног сагледавања последица еуроатланске хистерије која је прегазила Србију од 91-па до данас.Са друге стране да не понављам оно што је већ изношено од стране осталих,апсолутно је такорећи задњи моменат за *убедит*браћу да не седимо на две столице,јер сваким даном одлагања СВРСТАВАЊА,ми смо све ближи нестајању.Србија нестаје са геометријском прогресијом у односу на Запад/Америку/.Док се то код нас мери у годинама,па можда и у /нешто већом цифром изражено/месецима...Империје падају деценијама,па и вековима.Оно чиме Америка може да растеже и пролонгира /а на крају можда и избегне...или ублажи/свој пад,МИ не можемо.МОЋ,се стиче јако тешко и јако дуго.Ми смо олако проћердали моменат када смо /додуше унутар једне ,какве такве творевине/дошли до нивоа,који никад раније нисмо имали/.Једини начин да се *повуче ручна*,јесте чланство у ОДКБ.Потпуно је овде ирелевантно за шта би то било довољно.За окружење,или нешто више од тога.Све док се партија игра,шансе постоје,зато ми је апсолутно неприродно и неприхватљиво да слушам оне који би да *предају партију*,како би после*лакше играли* Very Happy .

ВЈ@
Служимо Србијици!,али толико читање Shocked ,па мислим стварно,што би Пироћанци рекли *да се мути мозак*,није ни чудо што она тема у кантини доживљава ...знаш оно већ*просто нас је срамота колико нам...* Zaljubljen Ziveli

offline
  • Pridružio: 19 Sep 2013
  • Poruke: 3373

"Pritisci na Srbe u Čaglavici
Srbi iz Čaglavice verbalno su napadnuti kada su juče izašli na pravoslavno groblje da odaju poštu najmilijima, tvrdi Gradimir Denić, meštanin Čaglavice. Kako navodi, pogrdne reči i uvrde uputili su im radnici koji su radili na imanju pored groblja. Reč je o parceli koja je falsifikovanjem dokumenata prešla iz društvene imovine, prešla u ruke vlasnika Albanca."

http://www.vesti-online.com/Vesti/Srbija/532645/Pritisci-na-Srbe-u-Caglavici

offline
  • Pridružio: 23 Dec 2006
  • Poruke: 12561

@MB120mm

Svako ima pravo na svoje misljenje, moje je da ODKB u ovom momentu nas stiti od blesavog komsiluka a kasnije bi posluzio kao odskocna daska ka resavanju okupacije KiM-e.

Ali sad odmah da mi krenemo vojno da resavamo taj problem jer smo u ODKB mislim da je malo verovatno, ko sto rekoh to je moje vidjenje. Da bi znali ko je u pravu moramo prvo da udjemo u ODKB, tu se valjda slazemo Very Happy

+ amerika zemlja velika ali metar moga sela amerika cela Mr. Green

offline
  • Pridružio: 19 Sep 2013
  • Poruke: 3373

"BIBER SPREJ I SUZAVAC PO MINISTRIMA Ponovo haos u Skupštini Kosova
Tanjug, Beta | 17. 11. 2015. - 09:46h izmena vesti 11:26h | Foto: Reuters | Komentara: 0

Sednica Skupštine Kosova, na kojoj treba da bude razmatran Nacrt zakona za budžet za 2016, prekinuta je danas, jer je opozicija blokirala rad parlamenta bacivši suzavac i prskajući biber sprejom ministre."
http://www.blic.rs/Vesti/Politika/606972/BIBER-SPR.....ini-Kosova

offline
  • Pridružio: 19 Dec 2010
  • Poruke: 311

Podavili se dabogda

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 870 korisnika na forumu :: 37 registrovanih, 5 sakrivenih i 828 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., bojcistv, bokisha253, Boris BM, cenejac111, Denaya, dijica, dika69, djboj, draganca, Excalibur13, flash12, FOX, kybonacci, Leonov, Lošmi, Lubica, mercedesamg, Mercury, Metanoja, mocnijogurt, NikolaGTR, NoOneEver Dreams, nuke92, opt1, raptorsi, RJ, ruger357, Srle993, stalja, vathra, vlajkox, wizzardone, wolverined4, yufighter, ZetaMan, šumar bk2