"Nova" istorija Kosova i Metohije, 2009-2021. godina

1316

"Nova" istorija Kosova i Metohije, 2009-2021. godina

offline
  • Pridružio: 11 Feb 2014
  • Poruke: 607
  • Gde živiš: U zemlji čuda-Srbiji i u svom svetu

Čanak nije najbitniji i uopšte bitna figura,ali je ovo nešto pošteno rekao, osvrnuvši se na Kosmet i problem budućih sukoba eventualnih...Čanak čak i preti,, možda je i to njbolje da bi rešila država problem razlike da jednom konačno rešimo gde bi to išli,ali se bojim da bi se pobili i pitanje dal je to normalno ,što je rekao, a pretio je time svima nama, ili upozorio ali ovo je i pretnja, voleo bih da zapamtite šta je poslanik rekao , da to ostane negde u zapisu!! RTS, NENAD ČANAK O EU,KOSMETU I OST.PITANJIMA::::

У разговору о отвореним политичким питањима у домаћој јавности, у осврту на позив председника Србије на унутрашњи дијалог о Косову, понавља да ће се одазвати, јер, истиче, "ко год одбија разговор, мора да да јасан одговор шта је алтернатива разговору". Confused

"Ја сам политички био активан и у време када је председник државе био неко са ким се није могло разговарати, рецимо Слободан Милошевић. И онда смо били на улицама, а њега су чували кордони његових оружаних снага. Ту није могли бити ни разговора, ни договора. Значи, мора се разговарати или идемо на револуционарне начин функционисања, да се организује устанак, па 'коме обојци, коме опанци', али је проблем у томе што некако не видим да постоји баш нека не знам каква енергија за не знам какво устанчење", Surprised каже лидер ЛСВ-а. Exclamation Shocked

"Косово треба да призна Србију"

Подсећа да је још у председничкој кампањи врло јасно рекао да би као председник, уколико би био у позицији да о томе говори, био спреман да прихвати независност Косова, а на питање да ли ће то предложити Вучићу, чанак одговара: "Не. Ја сам рекао шта бих ја урадио".

С друге стране, истиче, и да Косово треба да "призна" Србију, њене легитимне интересе, инвестиције, те власничку структуру над јавним ресурсима и предузећима".
Објашњавајући зашто би био спреман да прихвати независност јужне покрајине, Чанак каже да се далеко више може урадити дипломатским путевима и када постоје партнерски односи са неком земљом, него да се то оставља "параполитичким, парадипломатским и, на жалост, паравојним координатама".

Питање статуса Косова ће, указује, бити и главни изазвов када је реч о промени Устава, не зато што је, каже, то најважнија ствар, већ зато што је најзапаљивија реторичка тема коју ће многи покушати да злоупотребе.

Сматра, иначе, да начелно постоји снага да се спроведу промене Устава, али није сигуран да постоји снага да се направе промене на боље.

"Шта би значиле промене на боље? Лако ћете убедити просечног грађанина у Србији да је било каква идеја децентрализације почетак нових распада, а тешко ћете га убедити да је за лош живот у Србији одговорна централизација", каже Чанак који је у председничкој кампањи говорио о томе да Устав треба мењати управо стога што актуелни "централизује Србију".
На питање да ли очекује да ће до краја године бити усвојен Закон о финансирању Војводине, Чанак подсећа да се то није десило већ десет година и да сумња да ће "преко ноћи да се деси".
"Како то да та 'права" опозиција никако да се сети да је Војводина била аутономна покрајина, пре него што је Србија постојала. Тридесет година раније је Војводина добила аутономију, него што је Србија постала међународно призната држава", каже и наводи да је 1848. настала Војводина, а 1878. Берлинским конгресом дефинисана Србија као независна држава.

"Шта хоћу да вам кажем? Ја се уопште не ослањам на те историјске ствари, зато што нит' је Србија оно што је била 1878, нит' је Војводина оно што је била 1848. године. Али, кад стално слушам та трућања о 'историјским границама' и 'историјским територијама', о 'историјском праву' и тако даље, шта ћемо да радимо кад се стварно покрене питање историје, па погледамо шта се стварно у историји десило, па крену приче о 'славним данима царства Душановог', а заборави се да је за време Душановог царства главни град Србије било Скопље, а Београд се звао Нандорфехервар и био у Мађарској?", запитао је лидер ЛСВ-а.

"Гаранције за Младића – знак да нема отклона од 90-тих"

Лидер ЛСВ-а Ненад Чанак сматра да Влада Србије не треба суду у Хагу да упути захтев за пуштање на привремену слободу хашког оптуженика Ратка Младића, јер би Србија тиме показала да није направила отклон од политике деведесетих година, чији је Младић био "егзекутор".

"Давањем гаранција за Младића би се направио озбиљан морални пад у региону, а онда би се поставило питање како би и по којој основи Србија могла уопште да спомене злочине над Србима и злочинце у другим државама, које су учествовале у ратовима", рекао је Чанак за Танјуг.

То би, каже, било исто као када је држава својевремено плаћала милион долара за човека, Миладина Ковачевића, који је у тучи у кафани убио или бацио у кому неког у Америци, што је била будалаштинa.

"Такав криминалац треба да одговара за дело које је починио тамо где га је направио", а исто, сматра Чанак, важи и за Ратка Младића, према коме, како каже, осећа као и према Радовану Караџићу, само и искључиво најдубљи презир.
"Здравствено стање десетина хиљада мртвих који су остали за њим (Младићем), не може ни да се побољша, нити да се погорша, али би се здравствено стање њихових рођака и пријатеља јако погоршало када би чули да је њихов 'убица' неко иза кога стаје држава Србија", саркастично је закључио лидер ЛСВ-а.

Exclamation Exclamation Exclamation Exclamation



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Konstruktor
  • Pridružio: 01 Nov 2013
  • Poruke: 1247

Bcifut ::danijell ::Krim može za RS, za Kosmet možda model Čečenije. Iskoči neki njihov Kadirov kada vide da nema druge...
Ono ako se ide na uzimanje rs-a neka ide cijela Bosna,mada nije to teško Bošnjaci i
Hrvati odlaze iz Bosne, kada svi odemo ostavljamo vam cijelu državu (ako "vam" je stalo toliko do teritorija)
Živ ti meni bio Ziveli Ziveli Ziveli


Stalo je itekako. Sve to treba vratiti nazad matici.



offline
  • pein 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 09 Jan 2012
  • Poruke: 32325

Prelet Bedžeta Pacolija dovešće Haradinaja u fotelju premijera, ali najvažnija ministarstva idu u ruke “najbogatijeg Albanca”. Na kraju će, ipak, Srpska lista i Srbija imati poslednju reč.
http://www.blic.rs/vesti/politika/nova-vlada-u-pri.....ju/clvbxlw

offline
  • pein 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 09 Jan 2012
  • Poruke: 32325

RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U prvoj epizodi novog serijala "Perspektive" razgovaramo sa mladima Prištine. Producent je Mebius film iz Sarajeva. Moderator je Jeton.
https://www.slobodnaevropa.org/a/perspektiva-pristina-ep1/28713613.html

offline
  • Pridružio: 26 Apr 2014
  • Poruke: 2136

Поново ''спонтани'' одлазак шиптара за Европу
Какву ли гадост сад припремају

offline
  • pein 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 09 Jan 2012
  • Poruke: 32325

Samo nek idu i dao bog da se nikad ne vrate nazad na KiM!!!

offline
  • Pridružio: 26 Apr 2014
  • Poruke: 2136

^
Из твојих уста у божје уши

online
  • voja64  Male
  • Stručni saradnik foruma
  • Pridružio: 10 Okt 2012
  • Poruke: 25468

E pa da nam podari gad,alah ili bog da je među njima i onaj izvikani Seliša Šifnasi od čika Radojčića mono drame..

offline
  • pein 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 09 Jan 2012
  • Poruke: 32325

Kosovski predsednik Hašim Tači dao je danas mandat za formiranje vlade kandidatu velike tzv. ratne koalicije PAN Ramušu Haradinaju, čime se okončava politička blokada nastala nakon izbora održanih 11. juna, prenosi Rojters.
http://www.rtv.rs/sr_lat/politika/veselji-predsedn.....52915.html

offline
  • Pridružio: 19 Feb 2006
  • Poruke: 11156
  • Gde živiš: Banja Luka

@...

Ramus Haradinaj je buduci premijer Kosova, bruje mediji, al' ne kazu da je u svojoj knjizi priznao kako je ubijao nelojalne Siptare i srpske civile.
Naravno, ljudi takve proslosti i karaktera najlojalniji su podanici kolonizatora, jer ako ne slusaju, za cas se nadju iza brave. Zato je Haradinaj izguran u prvi plan.
Nije lako gutati sve te nepravde, povijati kicmu i ostati miran, al' tesi me cinjenica da ni jedno carstvo nije vecno trajalo, pa nece ni americko. Dace Bog, pa ce im uskoro odzvoniti.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1378 korisnika na forumu :: 39 registrovanih, 9 sakrivenih i 1330 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., Ageofloneliness, Boris BM, Brana01, CikaKURE, darkangel, draganca, Dukelander, dzoni19, Excalibur13, Georgius, gmlale, hyla, janbo, Kibice, kolle.the.kid, ladro, Lošmi, Luka Blažević, marsovac 2, Mcdado, mercedesamg, Metanoja, milimoj, Milometer, Misirac, Mixelotti, Nemanja.M, raptorsi, Smajser, Stanlio, stegonosa, Toper, Vlada1389, vladulns, voja64, yrraf, zbazin, zlaya011