"Nova" istorija Kosova i Metohije, 2009-2021. godina

1457

"Nova" istorija Kosova i Metohije, 2009-2021. godina

offline
  • Pridružio: 25 Dec 2007
  • Poruke: 1160

[quote="lazicdb"]Krusarac ::
Situacija u svijetu se mijenja, uskoro neće sve moći da ide u njihovu korist, zato tjeraju što prije, dok još može. Wink
А да ли се и колико се ми журимо да будемо спремни на свако решење које стигне са Запада?
Пошто је ово војни форум, онда питање војске: како то да Диковић званично изјављује да ћемо за две-три године имати јаку војску? То је званичан изјава од пре неколико месеци. Да ли смо или не требали раније да кренемо у набавку од Руса? Одговор је јасан ако се узме у обзир оно што си рекао, са чиме се слажем.



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Konstruktor
  • Pridružio: 01 Nov 2013
  • Poruke: 1245

Sim.a ::Sa jedne strane su oni koji podržavaju samostalnost Kosova a ti su u principu skloni da stvari reše i zatvore pitanja. Za razliku od onog kako se kod nas misli, oni prosto završe, jer kad počneš posao onda ga jednom i završiš. Ne večito da traje kao što mi imamo naviku iz prošlog vremena i logiku da "radio ne radio, radni star ide a penzija se bliži". Nije to sad ni neka pohvala ni pokuda već prosto je tako. Bar se meni čini. Drugo je da EU neće da ima na svojoj teritoriji i neposrednoj blizini jedan otvoreni sukob koji tinja bez obzira koliko zatrpan i ušuškan. Kipar je ipak dalje a i to im smeta.
Zato se njima "žuri". Sa druge strane i nama se zapravo žuri zbog toga. Ne možeš večito da "idemo prema EU" koristiš povoljnosti tog statusa a da ne prihvataš pravila koja ona nameće. Mi ako odbijemo saradnju sa njima po pitanju rešavanja Kosova dolazimo u problem da ćemo izgubiti glavnog partnera koji je ne samo ekonomski najvažniji već i geografski najbliži. Neki kao da zaboravljaju da Kineski interes ovde dolazai zapravo zbog našeg EU puta a ne zbog želje da nekog bockaju sa kontinenta. Slično je i sa Rusima ali oni čak mogu sebi zbog politike a manje ekonomije da dozvole i to da mi služimo kao kamen u cipeli EU. Samo što bi to nas onda baš koštalo. Njih ništa a nas puno. Naravno Kosovo bi bila vrlo brzo još dalje nego što je danas a mi bi došli u poziciju slično nekad Albaniji Envera Hodže. Strašilo u stagnaciji.
Vrlo nezgodna pozicija. Ne bih voleo da sam u koži nekog ozbiljnog političara ovde. Mnogo je bolje onim ispod. Kradu dok ima a niko od njih ne očekuje ništa da se ozbiljno uradi.
"Sitacija u svetu se menja" ima smisla da smo mi u Kineskom moru, na Baltiku ili da se graničimo sa Sirijom. Pošto smo tu gde smo ta priča o promeni situacije traje od kraja devedesetih i vidimo da se ona menja ali polaki i sigurno na štetu nas. Ništa bolje po tom pitanju.
Ako se situacija drastično promeni u ovom kraju sveta (ne u Siriji i sličnim dalekim predelima) uvek možeš da pregaziš silom i nacrtaš novu granicu. Da bi to uradio ili bar da bi imao kao mogućnost ti moraš da osnažiš a to ne možeš izolovan od okoline i oslabljen iznutra. Pre svega ekonomski a to kod nas znači i demografski.
Zato se zapravo i nama žuri mada mi volimo da kockarski blefiramo. Sutra da se sve u EU slomi mi bi bili užasno pogođeni. Sutra da se organizaciono oni promene njihova politika bi prema nama ostala ista. Znači u narednih deset godina ili bar pet godina sigurno nema promene. Ko će da stoji u mesto pet godina? Niko. E zato se i nama zapravo žuri. Nemamo mi baš toliko vremena kako se misli.


Zapravo, svako ko ovde želi da zadrži mir nema vremena, pa tako jedni misle da je mir odvajanje teritorije, a drugi zadržavanje. Zadržavanje ovakvog statusa ide na ruku samo onima, koji zaista znaju šta će se ovde desiti, a lično mislim da je to i neizbežno. To je novi sukob. Mislim da najjača strana na ovim teritorijama (još pride ima i svoju vojnu bazu ovde) uopšte najmanje žuri oko rešavanja statusa iako trajno podržava stranu, koja želi da odvoji našu teritoriju od nas. Čekaće se, (prema onome, kako ja to skromno sagledavam) najnepovoljniji trenutak po Srbiju. Neka proračunata cifra civila i vojske, ekonomskog stanja, stanja duha i morala onog dela populacije, koji će biti spreman na najgore. Verovatno će se ići na koncentraciju tih sila i njihovo maksimalno uništenje. Pretpostavljam da se zato još uvek ne potencira svim silama dejstvovanje po Srbiji, jer je to u ovom trenutku najnepovoljnije po protivnike Srbije. Hoću reći, verovatno se gradi prostor za dobijanje 100%, tamo gde su nekada možda dobijali 70%, jer su sve prilike da se tih 100% može i ostvariti.



offline
  • Pridružio: 25 Dec 2007
  • Poruke: 1160

lazicdb ::Znaš brate..uvijek igrači koji gube požuruju igru Very Happy
Situacija u svijetu se mijenja, uskoro neće sve moći da ide u njihovu korist, zato tjeraju što prije, dok još može. Wink
Да мало боље објасним како се ствари одвијају у стварности. Вероватно се учесници форума сећају написа у штампи где се говорило о томе да је захваљујући делатностима страних агентура, од времена Милошевића до данас, наша војска увек остајала без (најпре) модернизоване авијације а у новије време и без авијације уопште (што се тек са набавком мигова мења, али споро и недовољно).
Појавио се текст који ово показује црно на бело. Како стране обавештајне службе убијају српску војну авијацију.
Александар Радић на порталу "https://tangosix.rs/", текст: "Aleksandar Radić za Air Forces Monthly: Do sada nepoznati detalji o razvoju srpskog ratnog vazduhoplovstva u prethodnih osam godina".
Дакле како се то ради?
Имате црно на бело да наш војни врх, под управом Шутановца и жутократа, тражи ни мање ни више да се купе нови авиони за нашу војну авијацију. Цитирам: "Sve do pre nekoliko godina RV i PVO je insistiralo da se nabave isključivo novi višenamenski borbeni avioni, tokom jeseni 2010. godine Ministarstvo odbrane dobilo je odgovore na tzv. Zahtev za informacijom (RFI – Request for information) na koji je odgovorilo 6 od 7 proizvođača."
Затим: "Međutim početkom 2011. pripreme za početak procedure raspisivanja tendera su obustavljene. U međuvremenu je od ruske kompanije RSK MiG dobijena ponuda za 10 bivših mađarskih polovnih MiG-ova 29, ta ponuda je odbijena jer su u obzir dolazili samo novoproizvedeni avioni. Nakon promene vlasti 2012. godine usledio je još jedan pokušaj nabavke novih aviona, u avgustu iste godine u Moskvi je prvi put razgovarano o mogućoj nabavci MiG-ova 29M i M2. Ova ideja je zbog nedostatka novca definitvno napuštena 2015. godine."

Замислите тај безобразлук и притвореност: како једна мала земља, са економијом у јако лошем стању да купи нове војне авионе?? У време доласка на власт, првих пар година је СНС требао да се бави огромним спољним дугом који је оставила влада Мирка Цветковића, а сада још и да даје милијарде на нове авионе!!?? Сулудо!!
Да се одмах ишло на половне авионе, према Радићу смо већ током 2011 смо могли да имамо ремонтованих 10-ак мађарских мигова, око 2013 би сви били оперативни. У међувремену би се нашло решење и за Орлове и Галебове, Ласте. Пилота је било у већем броју, а са новим полетом авијације би било и више нових младих пилота.
Наравно, ово не умањује ни одговорност СНС-а, јер су они на време требали да виде шта је шта и одмах пређу на набавку половних апарата. Тако да и са њима има кашњења, да ли ће бити и стратешко кашњење време и догађаји на Косову ће показати.

offline
  • Dicus  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 29 Okt 2008
  • Poruke: 2992
  • Gde živiš: Beogard

Po ko zna koji put ću reći, suviše prepisujemo stranim uticajima, a premalo sopstvenoj gluposti i apsolutnoj nesposobnosti.

Niko nam nikad nije branio da kupimo nove avione, samo mi nismo znali kako da ih kupimo.

online
  • pein 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 09 Jan 2012
  • Poruke: 32588

"Sve dok je na snazi '1244', nezavisnost KiM nezakonita"
https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2018.....id=1390976

offline
  • Pridružio: 25 Dec 2007
  • Poruke: 1160

Dicus ::Po ko zna koji put ću reći, suviše prepisujemo stranim uticajima, a premalo sopstvenoj gluposti i apsolutnoj nesposobnosti.
Niko nam nikad nije branio da kupimo nove avione, samo mi nismo znali kako da ih kupimo.
Зар и ти сине Бруте !!
Када су у питању стратешке одлуке, које имају изузетно велики значај за неку државу, ништа се не препушта случају. Не заборави да оном ко је у време Милошевића био главнокомандујући војске суде због оптужбе да ради за ЦИА. По ком основу мислиш да је био једини, Лазански је много пута рекао јавно да нам је држава препуна страних шпијуна.
Не ради се о томе да ли нам је неко бранио, већ што нисмо имали пара и што нисмо могли да купимо ново, нити нам је требало. Нов авион служи 30 година а половни 15 при чему су почетна улагања мања као и цео аранжман. А у борби је то небитно, ефикасност новог и половног је истоветна, или у најгорем врло слична.
Купили смо два нова мила уместо четири, затим правили паузу од годину дана и тек се ових дана прича да се докупи још неколико нових. А могли смо да купимо одмах 4 (четири) половна па онда редом сваке године по још толико или одмах колико нам треба, Руси би их испоручили.
А овако шта имамо?

offline
  • Pridružio: 19 Feb 2006
  • Poruke: 11156
  • Gde živiš: Banja Luka

@...

online
  • pein 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 09 Jan 2012
  • Poruke: 32588

Kao i kosovski karatisti, koji juče nisu stigli do Novog Sada i Evropskog prvenstva, tako ni kosovski poslanici neće stići do Beograda, gde je trebalo da 11. i 12. maja učestvuju na Međunarodnoj konferenciji u Skupštini Srbije na koju su zvanično pozvani.
https://www.blic.rs/vesti/politika/skupstinska-brl.....da/fmd143f

offline
  • Dicus  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 29 Okt 2008
  • Poruke: 2992
  • Gde živiš: Beogard

Novo je novo, dosta nam je krševa. Novo je nešto što je aktuelno i sad i u narednih 10-15 godina, a onda treba da doživi modernizaciju da bi iopet bilo u skladu sa aktuelnim tehnologijama. Oko poređenja novog i polovnog se apsolutno ne slažem. Reći ću ti samo da 9.12 da se u njega spucaju sve pare koje imamo i nemamo ne može da postane nešto funkcionalno ekvivalentno MiGu 35. (I to ti ne pričam na osnovu čitanja sa interneta). Ako aludiraš na Mi-17, tu se još više ne slažemo. Ako nam treba hitna popuna imamo Mi-8 koji mogu da se remontuju i rade posao, Mi-17 se kupuje nov, jer je u 90% ozbiljno rabljena mrcina.

Mislim sve je manje bitno od jesdne stvari, a to je strategija razvoja i dobro osmišljene planske nabavke. Toga kod nas nema, a primera je previše koji potvrđuju to.
Nego u veliki off odosmo.

offline
  • Pridružio: 19 Nov 2017
  • Poruke: 303

"Miloš Ković - Zamrznuti konflikt je najbolje rešenje da sačuvamo Kosovo"

https://www.youtube.com/watch?v=8BGmD6_77GQ

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1311 korisnika na forumu :: 57 registrovanih, 9 sakrivenih i 1245 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 357magnum, aramis s, Atomski čoban, Ben Roj, Bobrock1, botta, comi_pfc, CrazyDiablo, Denaya, DPera, DragoslavS, Dukelander, gmlale, gorval, Istman, kalens021, kjkszpj, Koridor, kubura91, kybonacci, Litostroton, Luka Blažević, Magistar78, Marko Marković, mačković, MB120mm, mercedesamg, Mercury, mik7, mile23, Mixelotti, Nemanja.M, nemkea71, novator, oldtimer, opt1, panzerwaffe, pein, raptorsi, Romibrat, rovac, sasa87, SR-3m, Srle993, theNedjeljko, tubular, VJ, vladaa012, vladulns, vobo, voja64, wizzardone, wolf431, wolverined4, Wrangler, xoxxvelja, yrraf