"Nova" istorija Kosova i Metohije, 2009-2021. godina

1726

"Nova" istorija Kosova i Metohije, 2009-2021. godina

offline
  • boyce 
  • Super građanin
  • Pridružio: 05 Nov 2007
  • Poruke: 1072

Haradinaj: Međunarodni predstavnici me pitaju "a šta nudite Srbiji za priznanje"
Izvor: AFP/Stringer

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je u sredu da Kosovo neće dati svoju teritoriju Srbiji, da neće dozvoliti formiranje Zajednice nalik Republici Srpskoj i istakao da Srbiji nudi povratak na kosovsko tržište, a da za uzvrat dobije priznanje, prnosi Radio Slobodna Evropa.

Na obeležavanju 22. godišnjice stradanja pripadnika tzv. Oslobodilačke vojske Kosova Zahira Pajazitija, Edmonda Hodže i Hakifa Zejnulahua, on je u Juniku govorio i o dijalogu sa Srbijom i taksi koju je Vlada Kosova uvela na proizvode iz Srbije i BiH.

"Traže da se postigne sporazum Kosova i Srbije, to je i u interesu Kosova i to je dobro za nas. Mi smo od međunarodne zajednice tražili pomoć da okončamo ovu situaciju priznanjem. Ali međunarodni predstavnici su nas pitali 'a šta ćete vi da date da vas prizna Srbija'", rekao je Haradinaj.

"Ja sam im rekao da 'imamo 20 hiljada žena koje su silovane, imamo 17 hiljada ubijenih civila, neki koji se još uvek nisu vratili, imamo razorenu ekonomiju – ponudili bi pomirenje, ne kažem da ćemo zaboraviti, ali ćemo se pomiriti'.

"I rekli su dajte malo teritorije i priznaće vas, ili neku republiku unutar vaše republike, Zajednicu."
Ramuš Haradinaj

"Govorili su da to nije dovoljno. Da ne možemo sa tim da dobijemo priznanje. Tako su govorili i kad nisam bio premijer, i kada sam postao premijer. I onda su tražili šta treba da damo mi, kao na primer da damo svoje teritorije, sever gde su nam rudnici, bogastvo... I rekli su dajte malo teritorije i priznaće vas, ili neku republiku unutar vaše republike, Zajednicu", istakao je Haradinaj.

Shvatio sam, kako je rekao, "da je nemoguće dobiti priznanje, a da ne damo nešto, iako smo dali Ahtisarija iako smo dali prava manjinama“.

On je rekao da Kosovo nudi Srbiji svoje tržište, a da za uzvrat dobije priznanje.

"Kosovsko tržište vredi milijardu evra godišnje. Preko 500 hiljada je na osnovu papira, i isto toliko bez papira. Budžet Kosova je 2,3 milijarde evra, znači to nije mala stvar. Ukoliko žele da im vratimo naše tržište, u redu, kao u modernom svetu, dajemo vam kosovsko tržište, vi nama dajte priznanje. Ne verujem da preterujem ili da kvarim odnose sa nekim našim prijateljem“, rekao je Haradinaj.

Ukoliko Kosovo "otvori svoja vrata Srbiji" 120 dana, što je predložio predsednik Skupštine, onda ne mora da se ponovo uvodi taksa, jer ona neće imati vrednost budući da velika roba može da uđe na Kosovo u tom periodu, rekao je on.

"Bitno je da budemo iskreni sa našim prijateljima, sa Amerikom i Evropom, da im kažemo zašto sve ovo radimo. Kada smo bili mi u pitanju i kada smo se plašili od Specijalnog suda, pokušali smo da oborimo zakon u Skupštini, i ja sam isto to hteo da uradim", podsetio je Haradinaj.

"Tada nas nije interesovalo kada su Amerikanci govorili da to znači nož u leđa. Tada nas nije interesovalo za prijateljstvo, a bili smo isti ljudi, Hašim, Kadri, Ramuš. Pet para nismo dali jer se radilo o nama i uopšte se nismo sekirali što ćemo ugroziti partnerstvo. A sada, kada je potrebno priznanje, neće da ugroze partnerstvo“, poručio je Haradinaj.



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • pein 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 09 Jan 2012
  • Poruke: 32565

S kim s čim sa zapadnim PARTNERIMA o kome o čemu o TAKSAMA Prištine
Predsednik Aleksandar Vučić i evropski komesar Johanes Han su, u telefonskom razgovoru, razmotrili situaciju na Zapadnom Balkanu, posebno odnose Beograda i Prištine. Vučić razgovarao i sa pomoćnikom državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju Vesom Mičelom.
http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/9/politika.....stine.html



offline
  • pein 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 09 Jan 2012
  • Poruke: 32565

Otkako je Priština uvela takse na robu iz Srbije, uvoz na Kosovo i Metohiju iz okolnih zemalja značajno je uvećan, a iz Makedonije je porastao čak za 40 odsto, pišu Novosti , uz opasku da je tome doprineo i dogovor premijera privremenih institucija u Prištini Ramuša Haradinaja i predsednika makedonske vlade Zorana Zaeva.
Naime, prema izvorima lista, njih dvojica dogovorili su da se roba iz Makedonije preusmerava na teritoriju KiM, pri čemu je, kako tvrde ti izvori, prevashodni cilj Haradinaja preuzimanje kontrole nad prometom velikih količina robe široke potrošnje i to preko osoba bliskih njemu i Zaevu.
http://www.rtv.rs/sr_lat/politika/haradinaj-i-zaev.....87871.html

offline
  • Pridružio: 19 Sep 2013
  • Poruke: 3373

Мали додатак, онако са стране, није баш именом и презименом везано за КосМет али кореном и циљем је потпуно на и у КосМету.
"NATO ne da radar na Kopaoniku
Poslednjih dana mediji u Srbiji i regionu sve češće postavljaju pitanje zašto Vojska Srbije na Kopaonik ne vraća moćne radare koji su iz baze na Pančićevom vrhu uklonjeni odmah posle NATO bombardovanja 1999. godine. Oni koji su rat sa NATO proveli na Kopaoniku, a pre i tokom rata su radili na "spornim radarima" ističu da su sa Pančićevog vrha, osim vojnih, uklonjeni i civilni radari koji bi danas mnogo značili Civilnoj kontroli leta."
https://vesti-online.com/Vesti/Srbija/725913/NATO-ne-da-radar-na-Kopaoniku

offline
  • liman 
  • Počasni građanin
  • Pridružio: 27 Okt 2018
  • Poruke: 963

Klasičan primer vesti koja samo zamajava narod da se bavi time umesto drugim važnijim temama. kakava je razlika između Kopaonika, Stare Planine, Mokre Gore ili bilo kog drugog vrha od 2000m ? I šta mi imamo od nadgledanja vazdušnog prostora iznad Bosfora ?

offline
  • Pridružio: 19 Feb 2006
  • Poruke: 11156
  • Gde živiš: Banja Luka

@liman...
Citat: kakava je razlika između Kopaonika, Stare Planine, Mokre Gore ili bilo kog drugog vrha od 2000m ? I šta mi imamo od nadgledanja vazdušnog prostora iznad Bosfora ?
Kopaonik je u bivsoj YU smatran za jedan od najkvalitetnijih radarskih polozaja po mogucnostima i kvaliteti osmatranja VaP-a i nije slucajno radio 24 sata u sistemu PVO. Dakle, u Srbiji je najkvalitetniji ispitan i proveren radarski polozaj i ne moze svaka "cuka" biti dobar RP.
Drugo, sva potrebna infrastruktura (objekti, struja, voda, prilazni put) vec postoji i ne treba mnogo ulagati u pokretanje sistema.
Kad vec spominjes VaP iznad Bosfora, samo da te potsetim da sve ozbiljne drzave imaju radarske sisteme za rano otkrivanje dometa preko 1000km. Sta imaju od toga? Pa mnogo toga!

Treba li se odreci pogodnosti Kopaonika zarad "politicke korektnosti"? Ne, ni u ludilu!

offline
  • liman 
  • Počasni građanin
  • Pridružio: 27 Okt 2018
  • Poruke: 963

Ako možeš da nadgledaš Bosfor sa Kopanonika možeš i sa stare planine ili mokre gore ili bilo kog drugog vrha u Srbiji, nismo mi država koje se proteže par hiljada kilometara pa da su neke lokacije bliže ili dalje od bosfora pa da je to bitno. Ako smo mi ozbiljna država, a nismo, nikakv problem nije izdvojiti miliona-dva evra i izgraditi na nekom drugom vrhu instalacije za PVO bazu.

U bišoj YU je Kop zauzimao vrlo dobru poziciju, U Srbiji bez Kosova to je izuzetno loša pozicija za radar.

offline
  • pein 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 09 Jan 2012
  • Poruke: 32565

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj izjavio nakon sastanaka s američkim ambasadorom da ostaje pri stavu da se takse na robu iz Srbije i BiH ne ukidaju. On je, nakon sastanka sa Kosnetom, kom su prisustvovali i kosovski predsednik Hašim Tači i predsednik Skupštine Kadri Veselji, rekao i da sada ne isključuje mogućnost raspada vladajuće koalicije.
https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2019.....id=1500280

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je pismo predsedniku SAD Donaldu Trampu, u kome je, između ostalog, zatražio podršku za pronalaženje trajnog i održivog rešenja za Kosovo i Metohiju i pozvao ga da poseti Srbiju.
U pismu se navodi:
"Ekselencijo, poštovani predsedniče,
Dozvolite mi da Vam zahvalim na podršci koju Sjedinjene Američke Države pružaju Srbiji na evropskom putu, a posebno na podršci našim naporima za očuvanje mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu.
Vašim ljubaznim pismom od 14. decembra još jednom ste istakli spremnost Sjedinjenih Američkih Država da pomognu u dijalogu Beograda i Prištine, kako bi se našlo rešenje za vekovni problem Kosova i Metohije.
http://www.rtv.rs/sr_lat/politika/vucic-zatrazio-o.....88014.html

offline
  • Pridružio: 19 Sep 2013
  • Poruke: 3373

liman ::
U bišoj YU je Kop zauzimao vrlo dobru poziciju, U Srbiji bez Kosova to je izuzetno loša pozicija za radar.


Тачно, без КосМета нема смисла било какав војни радар у Србији, јер онда нећемо ни имати војску са разлогом и смисленим циљем - јер нећемо имати ни Државу којој је војска потребна. Међутим радар овакве врсте на Копаонику има итекако смисла као један показатељ живота и циља Државе и војске, тиме би се показало да Србија као Држава постоји и ван брда званог Дедиње и круга двојке, па макар он био и на води. Једноставно повратак тог радара био био знак живота и смера кретања Државе Србије ма колико то званичном Београду било митомански и неоправдано и .... итд.

offline
  • pein 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 09 Jan 2012
  • Poruke: 32565

Ambasador SAD na Kosovu Filip Kosnet izjavio je da SAD traže suspenziju, a ne ukidanje taksi.
Kosnet je naveo i da nisu postavili ultimatum kosovskoj vladi i da neće biti sankcija ukoliko se taj zahtev ne prihvati.

Učestvujući u emisiji prištinske televizije KTV, Kosnet je ocenio da će, ako se to ne dogodi, to štetiti odnosima dve zemlje.

Isključio je mogućnost ekonomskih sankcija prema Kosovu i poručio da ostaje na kosovskim liderima da ocene žele li da sačuvaju prijateljstvo sa SAD.

"Mi (SAD) ne želimo da diktiramo rad Vlade Kosova. Mi snažno verujemo da će privremena suspenzija taksi, što je brže moguće pomoći napretku procesa (dijaloga). Ako se to ne dogodi postoji opasnost potpunog gubljenja momentuma, što će biti izuzetno štetno i za SAD i EU. Nije pitanje da li Kosovo ima pravo da uvodi taksu, ali je pitanje da li je to dobro za Kosovo i SAD", kazao je Kosnet.
https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2019.....id=1500588

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 725 korisnika na forumu :: 24 registrovanih, 1 sakriven i 700 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., Apok, Bobrock1, Boris BM, CikaKURE, djboj, Duh sa sekirom, Frunze, indja, jackreacher011011, kolle.the.kid, ksyyaj, Kubovac, Lazarus, Lieutenant, Metanoja, naki011, nesa1962, nuke92, raptorsi, Srki94, suton, vathra, vlajkox