"Nova" istorija Kosova i Metohije, 2009-2021. godina

1730

"Nova" istorija Kosova i Metohije, 2009-2021. godina

offline
  • boyce 
  • Super građanin
  • Pridružio: 05 Nov 2007
  • Poruke: 1072

"Termin koji je uslov normalizacije je zaboravljen"

Srpski i albanski analitičari na Kosovu su se složili da između Beograda i Prištine ne može doći do drugog sporazuma, pošto ni prvi nije implementiran.
Izvor: radiokim.net sreda, 6.02.2019. | 09:02


Oni su takođe poručili i da je podela loše rešenje za Srbe južno od Ibra, prenosi radiokim.net.

Učesnici debate u Medija centru u Čaglavici su podsetili na prvi sporazum, koji je potpisan 2013. godine, na ono što je na osnovu njega sprovedeno, odnosno šta nije.

Miodrag Milićević iz NVO “Aktiv“ kaže da je sporazum iz 2013. godine viđen kao dobar instrument i uvod ka ublažavanju tenzija između Srba i Albanaca, odnosno Beograda i Prištine. Međutim, ključne stvari koje nisu sprovedene, ili su samo delimično sprovedene, dovele su do aktuelne situacije.

“Prva stvar koja je morala biti sprovedena iz Briselskog sporazuma, a oko čega su se saglasile obe strane, bila je formiranje Zajednice srpskih opština. To je ono što nije sprovedeno, a moje osnovno pitanje za ključne političke aktere u Prištini i Beogradu je bilo: “Zbog čega taj sporazum kao takav nije sproveden, jer je to bila osnova i okosnica u daljim pregovorima između Beograda i Prištine“. Druga stvar, koja jeste za duboku kritiku, je bio dogovor o telekomunikacijama koji je samo delimično sproveden“, kazao je Milićević.

Politički analitičar i univerzitetski profesor iz Prištine Beljuj Bećaj tvrdi da se razlog zašto se drugi sporazum ne može realizovati vidi iz dve izjave srpskog predsednika koje, kako kaže, čine sporazum nemogućim.

“On (Vučić) kaže da nijedan sporazum ne može biti održiv ako nema podršku naroda. Pre dve ili tri nedelje je rekao da je napokon vreme da se okrenemo čoveku. Prisetite se samo kakav je pritisak bio prvobitno, pre otvaranja pandorine kutije, a naziva se korekcijom granica, kakvo je insistiranje bilo da se postigne jedan sporazum. Od trenutka otvaranja pitanja koje se naziva “korekcija granica“, manje-više svi postignuti sporazumi su bili na marginama“, kazao je Bećaj.

Novinar Živojin Rakočević smatra da normalizacije odnosa nema zbog odsustva demokratije.

“Nema demokratskih odnosa na terenu i nema uspostavljanja dubljih kontakata između enklava, odnosno geto zajednica i većinskih albanskih sredina u kojima više ne žive Srbi. Uslov normalizacije bio je ključni termin, on je zaboravljen i nema ga već odavno u javnom životu, a on se zove `povratak`. Dakle, nije došlo do povratka Srba, nije došlo do normalizacije odnosa. Što se tiče albanskog političkog života, liberalno-demokratske opcije su gubile bitku za bitkom. Danas smo došli u situaciju da možemo reći da je bilo više demokratskog potencijala 1999. i 2000. godine nego što ga ima danas“, kazao je Rakočević

Ramuš Tahiri, analitičar iz Prištine i nekadašnji savetnik predsednice Kosova Atifete Jahjage, smatra da je dijalog sa tehničkog prešao na politički nivo, pa sagovornici “teže nekom sveobuhvatnom sporazumu između Kosova i Srbije“.

“Sporazum, da bi bio valjan, treba da čuva ustavnost jedne i druge zemlje, da u skupštini prođe dvotrećinskom većinom, kao što se ratifikuju međudržavni sporazmi, ili da prođe refrendum, to svaka zemlja određuje sama“, kazao je Tahiri.

“Podela je najgore moguće rešenje“

Panelisti su se složili da će u slučaju razgraničenja, Srbi južno od Ibra biti u nezavidnom položaju.

“Zbog hiljadu ili dve hiljade kvadratnih metara sa severa, mislim da bi bilo pogubno žrtvovati 50 ili 60 hiljada Srba koji žive na jugu“, kazao je Beljuj Bećaj.

Miodrag Milićević smatra da će u slučaju razgraničenja, Srbi južno od Ibra izgubiti sva prava na Kosovu.

“Već je najavljeno da bi Srbi u tom slučaju, misleći na Srbe koji ostanu da žive južnije od reke Ibar, izgubiti sva institucionalna prava koja su im sada garantovana Ustavom. Pričam o garantovanim mestima u parlamentu, pričamo o srpskom jeziku kao drugom zvaničnom jeziku na Kosovu, pričamo o procesu povratka. Pričamo o tome da briselski sporazum više ne važi i da, kao takav, uključujući sve njegove elemente, dakle, sve postignute sporazume, više nećemo primenjivati već ćemo postaviti neku novu platformu na osnovu koje će se graditi neka nova kosovska budućnost“, kaže direktor “Aktiva“ Miodrag Milićević.

U tom smislu, dodaje Milićević, ZSO u onom obliku kako je predviđena briselskim sporazumom više neće biti tema.

“Ostaje nejasno“, naveo je on, “i kakav će biti položaj Srpske pravoslavne crkve“.

“Potpuno nejasno hoće li ona imati eksteritorijalni status ili će u nekoj perspektivi biti deo Kosovske pravoslavne crkve“, kazao je Milićević.

Živojin Rakočević deli mišljenje da je podela najgore moguće rešenje.

“Pa kada nemate drugo šta da ponudite, vi ponudite ideju koja je po pravilu najgora. Onda se oko toga podiže čitav spektar javnog života i uključuju se najekstremniji i najradikalniji elementi, koji u osnovi dodatno destabilizuju situaciju i omogućavaju postojećoj vladajućoj eliti da suvereno kontroliše prostor, da ga dodatno devastira i da prigrabi sva bogatstva toga prostora za sebe isključivo. Dakle, podela je najgore od svih rešenja“, kazao je on.

Ramuš Tahiri se pita šta podela zapravo znači i da li je to podela između dva naroda ili podela između Kosova i Srbije?

“Bilo koja podela uključuje granice i to je to. Nema nikakvog sporazuma bez tih granica. Isto tako, treba pojasniti da li je to pitanje nezavisnosti Kosova? Ako je to to pitanje, onda se bilo koji pregovori završavaju time. Jer, čim se prizna Kosovo od strane Srbije, mi postajemo međunarodn subjekat i član UN-a i sva pitanja rešavamo normalnim putem, između dve države“, kazao je Tahiri.

Pojedini panelisti su međutim, ukazali da niko od predstavnika Srba i Albanaca, kako u Beogradu, tako i u Prištini, ne znaju šta zapravo podela konkretno znači.



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Bili smo vojnici
  • Pridružio: 19 Maj 2009
  • Poruke: 4983
  • Gde živiš: Beograd - Srbija; Novi Grad - Republika Srpska

Ovu stranicu ću od sada staviti na ignorisanje. Tako da nema potrebe da mi se više obraćate na ovoj temi. Već sam neke svoje postove obrisao, tako da sam višak u temi. Mislim, niti mogu niti znam kako da rešimo gordijev čvor. Znam samo da se složiti nećemo, jer u suštini i ne znamo oko čega se slažemo ili ne. Svi imamo slične stavove, koji se razlikuju u nijansama. Te nijanse nas zbunuju.

Stoga hvala i doviđenja.



online
  • pein 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 09 Jan 2012
  • Poruke: 32572

HARADINAJ: PREKINULI SMO KOMUNIKACIJU SA UNMIK-OM
https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2019.....id=1502642

Premijerka Ana Brnabić rekla je da Priština nastavlja sa jednostranim potezima koji ne doprinose regionalnoj stabilnosti, dodajući da se nada da će svet prepoznati ko je konstruktivan, a ko je suprotno od toga.
Na pitanje novinara o taksama koje je Priština uvela, kao i nedavno usvojenom Statutu kombinata "Trepča", Brnabićeva je ukazala da Priština radi sve suprotno od onoga što bi doprinelo tome da se Beograd i Priština vrate dijalogu.
"Sve smo dalje da se vratimo za sto i da razgovaramo o normalizaciji, ne zbog Beograda već zahvaljujući jednostranim potezima Prištine", rekla je Brnabićeva.
http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/9/politika.....tivan.html

online
  • pein 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 09 Jan 2012
  • Poruke: 32572

UNMIK: Haradinaj i pogrešno tumačenje
https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2019.....id=1502822

Vučić Mogerinijevoj: Dijalog kad ukinu takse i prestanu s provokacijama
http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/9/politika.....ijama.html

offline
  • voja64  Male
  • Stručni saradnik foruma
  • Pridružio: 10 Okt 2012
  • Poruke: 25481

Jutros sa FB

Национални Спас Србије
Чешка телевизија је направила прилог о страдању Срба на Космету, као и у ратовима који су се водили у 20. веку, у којима је страдало преко 2 МИЛИОНА Срба!?!
Све је речено у овом видеу који траје мало више од два минута.
Због чега нико од наших људи није до сада урадио овако нешто, и зашто се српски национални сервис не усуђује да објави овај филм и прикаже га свом народу?
https://www.facebook.com/nacionalnispassrbije/videos/2358432697721032/?t=61
https://www.facebook.com/nacionalnispassrbije/videos/2358432697721032/
Video treba pogledati ....

offline
  • Pridružio: 01 Jun 2013
  • Poruke: 2467

voja64 ::Jutros sa FB

Национални Спас Србије
Чешка телевизија је направила прилог о страдању Срба на Космету, као и у ратовима који су се водили у 20. веку, у којима је страдало преко 2 МИЛИОНА Срба!?!
Све је речено у овом видеу који траје мало више од два минута.
Због чега нико од наших људи није до сада урадио овако нешто, и зашто се српски национални сервис не усуђује да објави овај филм и прикаже га свом народу?
https://www.facebook.com/nacionalnispassrbije/videos/2358432697721032/?t=61
https://www.facebook.com/nacionalnispassrbije/videos/2358432697721032/
Video treba pogledati ....


Nije bas da niko od nasih ne snima filmove na temu Kosovskih Junaka. Sinoc je bila premijera filma "Misha", na crvenom tepihu se pojavilo nekoliko minisara i onaj nadrilekar "pod mac bato" a film govori o stradalnistvu Mise Vacica, razvojnom putu lidera desnice, ikono pisanju u bar vagonu i svim ostalim zrtvama koje je podneo ovaj hrabri covek u ime KiM. Nije njuz net,stvarno snimili film sat ipo, stvarno bili ministri na premijeri i stvarno debila promovisu u Kosovskog Junaka .
P.S. Svaka cast Cesima

online
  • pein 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 09 Jan 2012
  • Poruke: 32572

Rusija je kritikovala i kosovskog premijera Ramuša Haradinaja zbog uvođenja takse za srpsku robu, a i mlak stav Evropske unije prema tome. Rusija je podržala Beograd zbog najave da namerava da nastavi pregovore s Prištinom kada takse budu ukinute.
https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2019.....id=1503093

offline
  • Pridružio: 22 Jul 2018
  • Poruke: 3510

Slobodarko ::
Nije bas da niko od nasih ne snima filmove na temu Kosovskih Junaka. Sinoc je bila premijera filma "Misha", na crvenom tepihu se pojavilo nekoliko minisara i onaj nadrilekar "pod mac bato" a film govori o stradalnistvu Mise Vacica, razvojnom putu lidera desnice, ikono pisanju u bar vagonu i svim ostalim zrtvama koje je podneo ovaj hrabri covek u ime KiM. Nije njuz net,stvarno snimili film sat ipo, stvarno bili ministri na premijeri i stvarno debila promovisu u Kosovskog Junaka .
P.S. Svaka cast Cesima

Мислио сам да се шалиш али сам проверио и тачно је. То злато се мора погледати што пре.
https://patriot.rs/snimljen-film-o-misi-vacicu/?lang=cir

offline
  • Gama  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 14 Jun 2004
  • Poruke: 4389

Jel tema KiM ili RSK/RS?

Vratite se na temu. Poruke koje nemaju veze sa KiM se brišu.

online
  • pein 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 09 Jan 2012
  • Poruke: 32572

Krenula kampanja Bebee Dol
VUČIĆ: NE PRIZNAJEM GRANICE NEZAVISNOG KOSOVA
https://www.vesti.rs/counter.php?id=11658370

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 902 korisnika na forumu :: 43 registrovanih, 7 sakrivenih i 852 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., amaterSRB, Apok, cenejac111, crnitrn, dekan.m, DonRumataEstorski, draganca, Duh sa sekirom, dushan, flash12, FOX, Georgius, gmlale, JOntra, kalens021, Karla, Kubovac, ljuba, mercedesamg, mile23, milenko crazy north, milos.cbr, Misirac, Mixelotti, nebkv, nikoladim, ozzy, panzerwaffe, pein, Raso75, raykan, royst33, samsung, Sančo, Shinobi, Srki94, Srle993, Tores, USSVoyager, vasa.93, zastavnik, 125