"Nova" istorija Kosova i Metohije, 2009-2021. godina

1868

"Nova" istorija Kosova i Metohije, 2009-2021. godina

online
  • pein 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 09 Jan 2012
  • Poruke: 32576

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD Metju Palmer razgovarali su o odnosima Beograda i Prištine. Želimo da se ukinu takse i omogući stranama da se vrate za pregovarački sto, rekao je američki zvaničnik. Na konferenciji za novinare poručili su da se treba okrenuti budućnosti: Ono što će se dogoditi je važnije od onoga što je bilo.
http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/9/politika.....-bilo.html



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
online
  • pein 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 09 Jan 2012
  • Poruke: 32576

Potrebni su nam hrabrost, odvažnost i odlučnost, ali je i naša obaveza i dužnost da tragamo za rešenjem kosovskog problema, a ne da stvari stavljamo pod tepih i ostavljamo budućim generacijama za rešavanje, rekao je Aleksandar Vučić na sednici Konventa o EU. Predsednik Srbije ocenio je da je izveštaj Evropske komisije o napretku naše zemlje generalno gledano pozitivan, a da je od posebnog značaja pozitivna ocena napretka u oblasti dobrosusedskih odnosa.
http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/9/politika.....stolu.html



online
  • VJ 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 16 Apr 2014
  • Poruke: 17753

online
  • pein 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 09 Jan 2012
  • Poruke: 32576

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić pozvao je danas na sednici Saveta bezbednosti UN na dijalog i rešavanje kosovskog problema mirnim putem, uz pronalaženje kompromisnog rešenja, te istakao da je na Kosovu i Metohiji stanje daleko od bezbednog i stabilnog, zbog čega, poručio je, ne treba ni razmišljati o smanjivanju misije UNMIK-a.
http://www.rtv.rs/sr_lat/politika/dacic-na-sednici.....24309.html

Na dvadesetu godišnjicu od donošenja rezolucije 1244 u Savetu bezbednosti UN u Njujorku biće predstavljen najnoviji izveštaj Unmika, a ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ukazaće na potrebu stalnog razmatranja pitanja Kosova na sednicama SB i doslednom sprovođenju misije Unmika i Kfora.
http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/9/politika.....isana.html

online
  • pein 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 09 Jan 2012
  • Poruke: 32576

Zamenik ambasadora Rusije pri UN Dmitrij Polanski optužio je Vljoru Čitaku da laže i insinuira kako bi opravdala policijsku akciju na severu KiM 28. maja.
https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2019.....id=1553285

offline
  • Pridružio: 19 Maj 2019
  • Poruke: 408

Iranska "opoziciona" grupa (prethodno klasifikovana kao teroristička od strane SAD) Mujahedin e-Khalq (MEK) je u prethodne 2 godine izgradila sedište u Albaniji u okolini grada Drač. Grupa ima blisku vezu i deli istoriju sa ISIL-om. Ovo nam u stvari pokazuje u kakvom mi okruženju živimo. Iz ovoga proizlaze sledeća pitanja: Da li je ovo jedini kamp? Da li više radikalnih grupa ima svoje kampove u Albaniji i da li se nalaze samo u Albaniji ili postoje i na Kosovu ili Makedoniji? Da li je Albanska vlada dozvolila izgradnju sedišta poznate terorističke organizacije na svojoj teritoriji, da li EU zna?

https://mobile.twitter.com/Samir_Madani/status/1137739901376577536

Snimak:

https://youtu.be/3oIChqqSgzo







offline
  • Pridružio: 11 Feb 2014
  • Poruke: 612
  • Gde živiš: U zemlji čuda-Srbiji i u svom svetu

2.decenije od rezolucije Ujedinjenih Nacija 1244.iz 1999.godine.
Sporazum, kao ni rez. 1244 nisu sami po sebi kapitulacija, ali jesu korak u tom smislu. Kapitulaciju karakteriše predaja oružja i vojske u zarobljeništvo. U godinama koje će uslediti vojsku smo desetkovali, smanjili borb.spremnost , vojni vrh smo predali u međ.krivični sud(u Hag) zajedno sa politickim vrhom. Definitivno nismo bili vojno poraženi, međutim, ostaje da nagađamo da li bi nas NATO sravnio sa zemljom bombama da nismo na ovo pristali. Lično mislim, gledajući šta se drugima posle nas desilo, da nisu blefirali i da oni prosto nisu smeli taj rat da izgube, itd. Pretnja je bila u Kumanovu da su oni spremni na sve,i da će ići do kraja .Ali u suštini kako su preteški bili pregovori i stanje koje je neizdrživo bilo ovo je bila svojevrsna politička kapitulacija pred zahtevima natoa.Jedna jako teška,tmurna i tragična priča srpskog naroda...Svakako pred.MIlošević nije bio u pravu da je to pobeda bila.Ili je barem upitno svakako tako nešto reći,mada znamo i zašto je to rekao.Jer rat je ipak obustavljen, potpisano primirje , ali takođe SRbija je tražila i odustala od dalje borbe.NATO nije uspeo da prodre kopneno ,tako da je svako dobio svoje.Ali mi jesmo ipak najgore prošli...To ne može niko da negira!

10.6.1999-10.6.2019.REZOLUCIJA 12 44 SB UN-a (ukratko i najvažnije)Rezolucija je doneta dan nakon potpisivanja Vojno-tehničkog sporazuma u Kumanovu, kojim je okončano bombardovanje SRJ koje je trajalo 78 dana. Usvojena je sa 14 glasova za i nijednim protiv. SR Jugoslavija defakto gubi svu kontrolu nad Kosovom i Metohijom, ali je Rezolucijom 1244 SB OUN, potvrđen njen suverenitet i teritorijalna celovitost.Кina je ostala uzdržana zbog kritikovanja NATO agresije, naročito zbog bombardovanja njene ambasade. Njeni predstavnici su izjavili da je sukob trebalo da reši Vlada SRJ i njeni građani.Međutim, kako je SRJ prihvatila mirovni predlog, Кina nije stavila veto.22.marta 99-te godine ,dva dana uoči bombardovanja ,specijalni izaslanik SAD-a, Ričard Holbruk ,pokušao je , poslednji put,da ubedi predsednika SR Jugoslavije Slobodana MIloševića da prihvati sporazum u Rambujeu, po kojem bi Kosovo dobilo natrag svoju autonomiju,OVK se razoružala,a mirovne snage i NATO se rasporedile na tom području( na Kosmetu).
MILOŠEVIĆ JE - ODBIO!! SVE OVO ISTO JE KASNIJE PRIHVATIO ! Kasnije se išlo i dobilo sve što je NATO org.tražila-SOFA sporazum o prolasku njihovih snaga kroz upravo našu zemlju itd.
Ovom rezolucijom odobreno je međunarodno, vojno i civilno prisustvo u tadašnjoj SRJ i uspostavljanje Privremene administrativne misije OUN na Кosovu (UNMIК), a Kosovo i Metohija su stavljeni pod mandat UN. Rezolucija 1244 usledila je nakon saglasnosti tadašnjeg predsednika Slobodana Miloševića na uslove koje su predložili finski predsednik Marti Ahtisari i bivši ruski premijer Viktor Černomirdin 8. juna, koji su uključivali povlačenje Vojske Jugoslavije sa Kosova i Metohije (aneks 2 rezolucije).Između ostalog : ,,Pozdravlja to što SR Jugoslavija prihvata principe i druge tražene elemente koji se pominju u gore navedenom stavu 1, i zahteva punu saradnju SR Jugoslavije u cilju njihove brze primene;Naročito traži da SR Jugoslavija odmah obustavi nasilje i represiju na Kosovu na način koji se može verifikovati, i da započne i okonča povlačenje u fazama sa Kosova!!
Glavni ciljevi Rezolucije 1244 su:
Smeštanje Kosova i Metohije pod privremenu upravu Organizacije ujedinjenih nacija (trenutno tu dužnost obavlja Privremena administrativna misija OUN na Kosmetu, UNMIK), dok je Srbiji ostavljena mogućnost da vrati svoje institucije kada se za to budu stekli uslovi.
Ovlašćene mirovne snage predvođene NATO-om (KFOR);
Upravljanje UNMIK-a da uspostavi privremene institucije lokalne samouprave na Kosmetu;
Reafirmisanje teritorijalnog integriteta Savezne Republike Jugoslavije (npr, Kosmet bi ostao deo SRJ, čija je Srbija sada priznata zemlja kontinuiteta (između SRJ, odnosno DZ Srbija i Crna Gora i Republike Srbije postoji znak jednakosti);
Ovlašćivanje OUN da pokrene politički proces kako bi se ustanovio budući status Kosmeta (ovaj proces je počeo krajem 2005).
U rezoluciji isto tako stoji da će određenom broju srpskog osoblja biti dozvoljeno da se vrate i da održavaju prisustvo na:
1.srpskim istorijskim lokalitetima
2.graničnim prelazima +čišćenje minskih polja itd.
Rezoluciji najvišeg tela UN prethodili su brojni pregovori predsednika SRJ Slobodana Miloševića i Viktora Černomirdina, koji je bio predstavnik tadašnjeg ruskog predsednika Borisa Jeljcina, a u pregovore je ušao po dogovoru sa Amerikom i EU.Ti pregovori završeni su početkom juna, uz posredstvo Martija Ahtisarija, koji je predstavljao EU i UN. Dokument o dogovoru Milošević-Ahtisari-Černomirdin, koji je prihvatila Narodna skupština a zatim i Savezna vlada, bio je osnova za Rezoluciju 1244.
Snimci jugoslovenske i nato delegacije u BJRM-Makedoniji za vreme pregovora
2.snimak kada je postignut konačno sporazum ,gen.Džekson i g.Marjanović se obraćaju javnosti posle potpisa Vojno-tehničkog sporazuma
3.Kraj nato agresije i rata,10.juna 1999-te sa ulica Beograda itd :
4.Sputnjik specijal ,na kraju se govori i o Kumanovskom sporazumu i kraju rata.

offline
  • Pridružio: 22 Jul 2018
  • Poruke: 3510

Подгузна мува свих српских непријатеља показује које су праве намере ове власти око КиМ.
https://www.youtube.com/watch?v=Hnse8ChnynM

offline
  • Pridružio: 19 Feb 2006
  • Poruke: 11156
  • Gde živiš: Banja Luka

@...

Dr. Petrovic o tajnim pregovorima o KiM i ulozi novog ambasadora u Moskvi u vezi s tim.

online
  • pein 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 09 Jan 2012
  • Poruke: 32576

After today’s #UNSC session on #Kosovo, as I was speaking with the #US & #UK delegations, the Serbian FM came after me shouting, spewing insults towards me & the #Kosovo delegation
“The ones you are sitting with are your colonizers” he said (referring to #USA & #UK)
https://twitter.com/vloracitaku/status/11381922841.....%3D1553407

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić imao je, po završetku sednice Saveta bezbednisti UN, žestoki verbalni okršaj sa delegacijom Prištine.
https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2019.....id=1553407

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 926 korisnika na forumu :: 66 registrovanih, 7 sakrivenih i 853 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 357magnum, 8u47, AK - 230, alkatraz080, Apok, bojankrstc, bokisha253, Bubimir, cavatina, celik, comi_pfc, dankisha, darkangel, DejanSt, Dimitrise93, djboj, DonRumataEstorski, drazenm, dulleo, esx66, galijot, Georgius, h8propaganda, helen1, hooraay, hyla, ILGromovnik, JOntra, kolle.the.kid, krkalon, kunktator, kybonacci, lord sir giga, Maschinekalibar, mercedesamg, Mi lao shu, Mihajlo, milenko crazy north, milimoj, Misha V, mrav pesadinac, Ne doznajem se u oružje, Nemanja.M, oldtimer, opt1, ozzy, Panter, panzerwaffe, pein, Penzula, procesor, rodoljub, Shinobi, Sirius, Srki94, Steeeefan, suton, tomigun, uruk, VJ, Vlajman1957, yrraf, zeo, ZetaMan, Žrnov, 1107