"Nova" istorija Kosova i Metohije, 2009-2021. godina

2156

"Nova" istorija Kosova i Metohije, 2009-2021. godina

offline
  • Pridružio: 29 Feb 2008
  • Poruke: 1490

liman ::Pita ga novinar "ok odbili ste, šta dalje" a on ni pet ni šest "pa ne znam videćemo šta će dalje biti" Smile

politika na nivou dece.

Ne, nego je tvoje shvatanje politike na nivou deteta.
Nije na SRB strani da kaže šta će dalje biti jer nije ona ni započela ovu situaciju oko tablica.

Počelo je ovako:
- pošto ističe 5 godina od onog sporazuma iz Septembra 2016., trebalo je opet sesti sa Beogradom i pregovaratri dalje o tome. Tako piše (da treba opet o tome da se pregovara) u tom sporazumu šta se dešava posle 5 godina.
Ali, u PR i Briselu su odlučili: jebeš Beograd i pregovore.

Plan EU i PR, umesto da se opet nateže sa Beogradom o tome, je bio:
- pošaljite teatralno na sever KiM što više tih vaših ''specijalaca'', faktički blokirajte te prelaze tako što ćete skidati i tablice KM, PR, UR, ali i one iz centralne Srbije. Uzmite na silu 100% onoga što bi želeli.
- Onda ćemo mi iz Evrope da kažemo kako pozivamo na mir obe strane, oboje ste krivi, i ponudićemo ''kompromis''.

Kompromis će biti da eto mogu opet da se koriste tablice KM, PR, UR. To ćete predstaviti vašoj (albanskoj) javnosti na KiM kako eto nećete da maltretirate građane Kosova, jer iako su Srbi vi treba da gurate tu priču kako eto vi pazite na njih, bla-bla, pa im zato puštate te tablice.
Sa druge strane, tablicama iz centralne Srbije stavljaćete vaš stiker (nalepnicu) jer bez te nalepnice Kosova te tablice ne važe...i time ćete istoj toj javnosti reći kako ste uspostavili reciprocitet sa Srbijom jer kao što ona ne priznaje RKS tablice, tako ni vi više ne priznajete SRB tablice iz centralne Srbije već stavljate pod obavezno svoj stiker na njih.
Ostaće vam (PR strani) jedno 50% onoga što ste na početku priče želeli. Umesto 100%, ostaje vam 50% dobijeno na brzinu. Naravno, samo do sledeće prilike za 3-6-12 meseci kada ćete po istom planu uzeti i ostalih 50%.

- AV će reći svojoj javnosti jeste videli kako su odmah povukli specijalce i vratili poštovanje naših tablica (KM, PR, UR i ostalih) na Kosovu čim sam pripretio, a prećutaće ono oko tablica iz centralne Srbije i nalepnica na njima.

- Vi tada povlačite specijalce sa severa KiM, dobili ste 50% uz saglasnost Srbije, prelazi ponovo rade punim kapacitetom, sve je super...

-----

Ali, šipak.
SRB rekla da neće taj kompromis, nego da treba da se vrati na pređašnje stanje.
SRB preko svojih ljudi na severu blokirala prelaze (mirnim demonstracijama), pa oni suštinski ne rade. SRB obećala Srbima sa severa da i pored zatvaranje prelaza neće imati problema sa snabdevanjem osnovnim životnim namirnicama. SRB zategla do maksimuma priču oko Briselskog sporazuma tako što traži da se EU izjasni postoji li taj sporazum ili ne.

I, šta ćemo sad?
To je na EU i PR da vide šta će sad. Oni su na potezu.

Idealno bi im bilo da je AV prihvatio ''kompromis'' jer su mu ostavili dovoljno ''mesa'' (lokalne SRB tablice na Kosovu) da spinuje svoju javnost kako je opet pobedio.
Sledeće idealno bi im bilo da SRB napadne te specijalce na KiM, ali se to ne dešava.
Sledeće idealno bi im bilo da ih Srbi sa severa KiM napadnu i tako im daju alibi za razbijanje blokade putem sile (i tako vrate u funkcionalno stanje te prelaze sa sve novom pričom oko tablica), ali se ni to ne dešava.
Da se povuku podvijenog repa i samim tim priznaju da nisu uspeli na terenu da sprovedu ''reciprocitet'' - to Kurti neće da uradi.

Ostaje im da za nekoliko dana/nedelja pokušaju da uspostave red na prelazima tako što bi silom sklonili Srbe koji protestvuju i njihove blokade. Ali, za takvu upotrebu sile protiv Srba sa severa KiM im je već rečeno šta mogu da očekuju kao odgovor.

Možda im odluka bude da provere blefira li Vučić kada kaže da neće dozvoliti silu protiv Srba na severu KiM. Oni svakako prethodno moraju (ako se ispostavi da Vučić ne blefira) da osiguraju jasnu rekaciju NATO-a na terenu u tom slučaju. Ali, NATO nisu samo države kvinte, nego mnogo više, a šanse nema da dobiju konsenzus da sve što su stvarali decenijama oko odnosa sa SRB bace u jednom danu zbog Kurtijevog reciprociteta oko jebenih tablica. Hoće li se onda usuditi da na terenu uopšte provere blefira li Vučić kada prethodno nemaju usaglašenu reakciju NATO oko toga?

Zato nije na SRB strani da kaže šta sad.
Naš potez je bio odbijanje ''kompromisa'' i blokada prelaza.



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Elektroteh. automatike
  • Pridružio: 28 Dec 2011
  • Poruke: 696
  • Gde živiš: Novi Sad

dragon986 ::Rešenje je jednostavno samo niko nema onu stvar, pošto zna da je pamet u Srba kratka pa bi se odmah predomislili i rekli on je kriv.

Referendum.
Pitanje
Da li ste za to da KiM bude sastavni deo Srbije kako predvidja ustav RS bez obzira na ekonomske, pol pa i druge konsekvence?
Da ili Ne



А референдумске "да/не" гласове би бројали исти они који броје бирачке/изборне гласове???
Знамо добро и видели смо још боље како их то они броје, и обезбеђују, и довозе, и купују/подмићују, уцењују... GUZ - Glavom U Zid



offline
  • Pridružio: 01 Avg 2008
  • Poruke: 81
  • Gde živiš: Beograd

@neshaoct
Lajkovao sam ti post. Nisam imao volje da pišem komentare. Ali svaka čast. Neko je konačno haldnokrvno sumirao šta je ko uradio i šta ko radi.

offline
  • Pridružio: 22 Jul 2018
  • Poruke: 3502

dragon986 ::Da rešimo više to pitanje povratka. Povratak se pominje u rezoluciji a u njoj pise da se bliže odredjuje vojno-tehničkim sporazumom. A u VTS kaze da ce naknadno sporazumeti tog sporazuma nije bilo. Suština je u sledećem da komandant KFORA ima apsolutnu vlast što se tiče naših snaga. Znači teoretski može da nam vrati i KZB u potpunosti I Zonu zabrane letova itd itd. Znaci moze da nam kaze sledece vi insistirate na povratku ja na povratku no-fly zone i povlacenje svih snaga osim policijskih. Verovatno zato niko nije ni insistirao da se naknadno sporazumom resi povratak tih vojnika. I nigde ne pise hiljadi vec u rezoluciji pise nekoliko stotina.

E sada bilo mi dosadno. Evo na kraju i ceo sporazum.









https://www.mycity.rs/must-login.png
Пише "стотине, а не хиљаде". Пошто су обе цифре у множини то се може тумачити и као више од 200 а мање од 2000. Наравно да је прича о томе да ће НАТО позвати војску и полицију Србије да се врати на КиМ бесмислена била и пре 20 година и данас. Додуше Србија је до 2013. године незванично имала своју полицију и наоружану цивилну заштиту на северу, па се може тумачити да смо се сами одрекли тог права када смо потписали шта смо потписали и предали све то у надлежност репубљик.

offline
  • Pridružio: 22 Jul 2018
  • Poruke: 3502

MilosKop ::

@dragoljub11987 Poenta je prebaciti pregovore pod okrilje UN. Tako mozemo kupovati vreme. Ovako, doslo je do guse. Naoruzana banda nam je na Adm. liniji, vec koji put. Ulaze na Sever kako im se prohte. ZSO nista ne garantuje, to je samo poslednja slamka za koju se drzimo.

Све је тачно, али то смо потписали. Ово за УН Тадић, ово друго Вучић. Ту наоружану банду смо ми пустили и интегрисали сопствену полицију у њу. Када је требало скоро нико се није бунио. Сада је за такве ствари мало касно. Слажем се да ЗСО не значи апсолуно ништа. Само кажем да ако сада одустанемо од преговора ништа нећемо постићи, ствари могу само да се погоршају за Србе доле. Које су алтернативе написао сам горе. И можда нека нова Јалта, само се бојим да бисмо и ту извисили.

offline
  • Pridružio: 29 Feb 2008
  • Poruke: 1490

Dicus ::Citat:Danas je rečeno upravo to:
nema više, gotovo je strpljenje, ili ima Briselskog sporazuma iz 2013. godine (ZSO), ili ga nema.
Ako ga nema, onda više nema ni svašta nešto što je SRB strana po tom sporazumu već uradila...

-----

Dakle, prve dve stvari si ili slagao, ili nisi znao šta je stvarno potpisano (jer previše čitaš budale na tviteru pa njihovo mišljenje usvajaš kao svoje umesto da sam pronađeš tekst sporazuma i pročitaš ga).
A, treću stvar su upravo tako i uradili kao što si rekao (niste ispunili ZSO, nema onda više ni Briselskog sporazuma, gotovo je sa strpljenjem), osim što su umesto bušenja oklopa najavili ekonomske mere. Za bušenje oklopa još uvek ima vremena...

Čuli smo do sada bezbroj pretnji u sličnom tonu, i na kraju vuk pojeo magarca. Tako će biti i sada, ja smem da se kladim, a ti? Jel misliš da ćemo vratiti paralelne institucije, izaći iz struktura tzv. Republike Kosovo, poništiti sporazume o telekomunikaciji, priznavanje diplomma i sve ostalo? Nešto mi se priviđa da neće.

Nisi ti ništa razumeo.
Evropa je pitana postoji li Briselski sporazum koji predviđa ZSO i svašta nešto još...ili ne postoji.
Nije SRB strana to pitala zato što misli da će Brisel reći ''ne postoji'' (što bi onda značilo ovo što pominješ oko paralelnih institucija i ostalog), već zato što će iz Brisela reći da sporazum postoji.
E, kad već kažete da postoji, onda sprovedite ZSO i sve ostalo (ako si primetio pomenuta su juče kao zahtev i osnivanja dva preduzeća na Kosovu, takođe u skladu sa tim sporazumom).
Dakle, nije cilj Srbije da se vrati na to što ti pominješ (pa je samim tim tupava i sama rasprava da li će do toga doći), već da se sprovede Briselski sporazum (ZSO i ostalo što predviđa).

Dicus ::I ono ajde da rašćistimo jednu stvar, zarad zdravog razuma i da se više ne manipuliše na tu temu.
Dijalog sa Kosovom je počeo 2011. godine za vreme prethodne vlasti i potpisani su sporazumi o slobodi kretanja (ono da sa KS tablicama može u centralnu SRB), o carinskom pečatu (da na pečatu piše "Carina Kosova" bez "republika"), o katastrima i međusobnom priznavanju diploma, o zajedničkoj kontroli adm.prelaza/granice i ono oko Kosova sa * na međunarodnim skupovima. Možda ima još neka sitnica koju sam ispustio. Svaka stvar koja je ostala nedorečena je ostala u statusu da će se dalje pregovarati u tome.

Sve potpisano nakon toga, apsolutno sve su stvari koje je nova vlast ispregovarala sa Kosovom. Dakle nisu potpisali nešto što je Jeremić, Tadić ili ne znam ko dogovorio, već su aktivno učestvovali u rundama pregovara i sami odlučivali šta će da prihvate, a šta ne. Tako da je malo apsurdno da iko može da poveruje u pražne priče da je sve to Jeremić ili ne znam ko potpisao a da ovi jadni samo to sad moraju da sprovedu, jer nije tako, i lako je proverljivo da nije tako.

Ako ja 2011. godine potpišem da će biti sloboda kretanja, kako ti možeš 5 godina posle mog potpisa da kažeš e, ja neću slobodu kretanja??? Nikako ne možeš ako si iole država. Ako si pleme onda možeš...ako si država onda ne možeš.
Jedino što možeš je da odlažeš primenu toga, što je i predvideo sporazum iz 2016. godine, sa obavezom da se nakon isteka 5 godina opet sedne i pregovara o tome.

Dicus ::Meni političari nisu neka vrsta relegija pa da bezuslovno odobravam svaki njihov postupak, i ništa lepo neću reći ni za politku prema Kosmetu pre 2012. Šta više bila je katastrofalna, a najgora stvar koju je tadašnja vlast prihvatla su objedinjeni prelazi i kosovski pečat.
To su najgore stvari bivše vlasti???
A kurcobolja tadašnje vlasti (Tadića) nakon proglašenja nezavisnosti nije bila najgora stvar? Mirenje na terenu sa tom deklaracijom nije najgora stvar? Odlazak u posetu Rumuniji (kao da je stanje redovno) na dan kada treba da budeš sa svojim narodom na demonstracijama nije najgora stvar?

Ili, onakvo pitanje ka MSP nije bila budalaština epskih razmera po interese Srbije?
To nije...nego su pečati i objedinjeni prelazi??? GUZ - Glavom U Zid
Kako danas za bilo kojim stolom da kažeš Prištini da su nelegalni kada oni kažu:
''...sa deset glasova prema četiri Sud je mišljenja da proglašenje nezavisnosti Kosova nije prekršilo međunarodno pravo.''
Ali neee...kako ono kažeš ''najgora stvar koju je tadašnja vlast prihvatla su objedinjeni prelazi i kosovski pečat.'' GUZ - Glavom U Zid Svaka čast na rezonovanju situacije. Ziveli

Dicus ::Nego, hoće li biti malo iskrenosti prema narodu, valjda to zaslužuje? Šta nam je cilj u pregovorima? Zašto se to uvija u neke rečenice svakome po malo?
Pa ono jes'...svaki narod je kroz istoriju civilizacije uvek javno izlazio sa stavom šta mu je krajnji cilj...svi su tako radili jer je to najpametnije što možeš da uradiš. GUZ - Glavom U Zid
Jadan ti, lutaš u magli jer ti niko nije objavio na Dnevniku šta je cilj SRB... Mr. Green

offline
  • Doca  Male
  • Počasni građanin
  • Pridružio: 24 Mar 2016
  • Poruke: 786
  • Gde živiš: Pomoravlje

@neshaoct
Lepo receno. Ali ipak je cinjenica da je tim potpisom 2016 (2011) unistena bilo kakva kontorola nad severom i da mi nemamo vise nikakvih argumenata za pregovore. Mi smo sve dali a dobili?
Cinjenica je da posle svega ovoga bice potpis o priznavanju uz cuvenu opasku morali smo jer nemamo izbora. A vec sada smo na pocetku te situacije.

offline
  • Pridružio: 25 Avg 2011
  • Poruke: 296

Govorite Srbija ovo, Srbija ono. A ne postoji Srbija, već postoji samo jedan čovek i mala grupa tapšača oko njega koje dotira tetka iz Kanade.
Dakle, Srbija= on i jaka je i slaba koliko i taj čovek jer sve odluke on donosi.
Vučiću je Vučić prioritet i davno bi se on otkačio Kosova kada bi to prošlo bez potresa.
On nema onu stvar da bi se bilo kome bitnom suprotstavio i neće uraditi ništa što bi ga dovelo u veliku opasnost.
Menja saveze na pola godine, proda teritoriju za slikanje sa Trampom i za plajvaz.
I naravno, sve on zna, uvek je misteriozan odajući utisak nekoga ko ima keca u rukavu, a kada ga pitaš nešto konkretno, on ne zna, kaže videćemo šta ćemo.

Je li imao ono veliko obraćanje kada je tražio konsenzus oko Kosova, pa je govorio kako mi demografski propadamo, a oni su sve bolji, samo što nije rekao ajde brate da im damo to što traže?
Je li izbrisao sve tragove države Srbije u srpskim sredinama tamo? Ko to još preda sve nadležnosti drugima i onda na kraju očekuje da će sve to odjednom da se vrati? Uklonjen je i Ivanović.
Dakle, nema ni Kosova ni severa Kosova.
Zapravo, niko u poslednjih 20 godina nije se aktivno zalagao za vraćanje Srbije na Kosovo. Sve se svodilo na pasivno: "Mi ne priznajemo". Šta ćeš da vratiš ako ti to nije ni na kraj pameti?!

Svaki narod koji gubi, pred kraj rata počne da mašta o tajnim oružjima, pomoći sa neba, iznenadnom kolapsu neprijatelja, magičnim akcijama koje će iznenada da preokrenu tok rata i zadaju završni udarac neprijatelju.
Pa i ja se nadam tome, ali nema od toga ništa.
Kako seješ, tako ćeš i da žanješ, to je jedina istina.

Nema ništa dok se ne dogodi narod. I to narod kao onaj Rus što je pokazao lakat kolegi Nemcu kada ga je ovaj sa nevericom pitao kako nisu uspeli da osvoje par stotina metara u Staljingradu.
Ne kao mi koji se bojimo gladi, sankcija, bombi i da izgubimo poslove od 300 evra.

offline
  • riva 
  • Ugledni građanin
  • Pridružio: 02 Avg 2011
  • Poruke: 349

@neshaoct

Dobra analiza.
Ostaje pitanje, odnosno dva pogleda na problem, šta točno za EU znači "ograničavanje slobode kretanja".
Sama po sebi promjena pravila o tablicama ne mora značiti ograničenje slobode kretanja jer teoretski sva ili većina vozila i ljudi se mogu nesmetano nastaviti kretati nakon prilagođavanja novom pravilniku. Vecina se može prilagoditi isti dan (praktički svi koji imaju 5 eura osim onih koji imaju registraciju sa PR, KM...).
Sa druge strane blokada puteva za sva vozila je jasno ograničavanje kretanja.

Drugo pitanje je šta EU smatra za "jednostran potez", novi pravilnik o tablicama ili blokadu puteva ili oboje

Jedna od novijih vijesti je da su pripadnici euleksove policije došli na granične prelaze.
Dali da podrže snage kosovske policije ako se krene u uklanjanje barikada, da ih zamjene i nadziru provođenje odluke o tablicama ili nešto treće.

Ne znam točne odgovore na ova pitanja ali njih ćemo, kako stvari stoje, uskoro svi saznati.

offline
  • Pridružio: 27 Nov 2013
  • Poruke: 2990

13:33
Драматично на Брњаку: Специјалци покушали да извуку Србина из кола, Кфор спречио инциденте
Ситуација на Брњаку је у међувремену постала изузетно напета, јавља репортер Косово онлајна. Инцидент се догодио када су припадници полицијске специјалне јединице покушали на силу да извуку једног возача из аутомобила са КМ таблицама.
Они би у томе и успели да се није умешала патрола Кфора која се у том тренутку ту затекла.
Према непотврђеним информацијама, полиција је захтевала од једног грађанина српске националности да изађе из аутомобила и скине КМ таблице, што је он одбио, па су кренули да га извлаче из кола.
Ко зна како би се све завршило да нису наишли припадници Кфора који су смирили целу ситуацију, окупиили су се и Срби који ту протестују, а возач је успео да се склони на сигурно.
Ситуација у овом тренутку и даље је веома напета, јер припадници специјалног одреда полиције присилом покушавају да натерају све возаче са српским таблицама да их скину.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1040 korisnika na forumu :: 39 registrovanih, 10 sakrivenih i 991 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: _Rade, A.R.Chafee.Jr., amaterSRB, Andrija357, bojankrstc, Bokiboks, cavatina, ccoogg123, Centauro, debeli, Dvojac005, FOX, gorican, Karla, Kubovac, kubura91, kunktator, ladro, Mi lao shu, mikrimaus, milenko crazy north, Milos ZA, mnn2, mocnijogurt, MrNo, nenad81, Nobunaga, ObelixSRB, Parker, pein, pera bager, prle122, randja26, slonic_tonic, stegonosa, Sumadija34, tubular, Vladko, vladulns