Rat Rusija-Ukrajina 2023 - komentari

1450

Rat Rusija-Ukrajina 2023 - komentari

offline
 • ds69  Male
 • Počasni građanin
 • Pridružio: 29 Dec 2012
 • Poruke: 710

Данашња Страна.уа објављује мишљења украјинских експерата на тему последица рушења Каховске бране и хидроелектране. Већи део текста ћу превести, без оригинала.

https://strana.today/news/436258-eksperty-otsenili.....j-hes.html

Руководилац пројекта Научно-Технолошког Центра "Психеја", Генадиј Рјабцов:

Максимални ниво воде се очекује данас. Затим ће вода прећи у опадање. Процес може трајати неколико месеци. Ситуација ће се мање-више стабилизовати пред крај лета.
На рад осталих хидроелектрана на Дњепровској каскади, уништење Каховске бране и ХЕ ће се осетити.
Биће потребно подробно прегледати цео систем функцонисања хидроенергетике, више по току Дњепра. Алгоритме за случај разних сценарија (укључујући неке даље хаварије на било којој ХЕ у каскади), Укрхидроенерго има. Критичних последица за украјинску хидроенергетику не би требало да буде. Очекује се смањење обима хидрогенерације, које је и тако мање сваког лета.

Што се тиче Запорошке нуклеарне централе, мишљења псуедо експерата просто изненађују са прогнозом о апокалипси. За Запорошку нуклеарну централу, проблем број један су повремени престанци дотока електроенергије због гранатирања. Воде у језеру-хладилишту Запорошке нуклеарне електране има доста, али и то треба држати под контролом.

Али у целини рушење Каховске хидроелектране је еколошка катастрофа, какву Европа одавно није видела. Огромна територија, као стакло ће бити заливена водом. Ту иде и потопљавање фекалних колектора, складишта токсичних отпадака на индустријским постројењима, полигона са сметлиштима, угинућа животиња...

То је прави екоцид, чије последице се моментално не могу ни предвидети. на више година ће исчезнути неки резервати природе, као и огромне пољопривредне површине.

Аналитичар Института стратешких истраживања, Јуриј Корољчук:

У јужним регионима Украјине ће бити потребно поново прегледати систем распореда снабдевања електроенергијом. Са фактом потапања ће бити потребно мењати систем конфигурације далековода, постављати нове линије. Зато су могући проблеми са снабдевањем струјом читавих рејона (општина).
Не зна се шта ће бити са водом на целој каскади Дњепра. У суштини се мења његова конфигурација. Укрхидроенерго ће морати да поново одређује режим слива воде на осталим хидроелектранама по каскади. Ако све буде урађено правилно, не би требало да се одрази на рад осталих хидроелектрана. Укрхидроенерго има више режима за одлив воде, и у случају када се вода брзо подиже.

Бивши инжењер Чернобиљске нуклеарне централе, специјалиста за нуклеарну енергију, Александар Купни:

О раду Запорошке нуклеарне централе се може заборавити на дуже време и године. Рушење Каховске бране и ХЕ може довести до снижења могућности на осталим хидроелектранама.
За Запорошку нуклеарну централу, уништење Каховске хидроелетране не би требало да има критичне последице. Језеро-хладилиште нуклеарне централе има своју брану. Ниво воде се држи на 18 метара, што је више од Каховке, где је било 17 метара.
Због присуства сопствене бране, нуклеарна централа може да се хлади.
У језеру има и техничке воде, која се користи за хлађење кондензатора турбина на Запорошкој нуклеарној електрани. Та вода се у задње време није ни користила. Део техничке воде иде на хемијско чишћење, али се ради о малим количинама.

За хлађење активне зоне реактора Запорошке нуклеарне централе, вода из језера-хладилишта се и не користи. Тамо постоји свој затворени систем и своја вода.

Свеједно треба подробно осматрати стање бране језера-хладилишта. О раду Запорошке нуклеарне централе треба заборавити на неколико година. Врло сам скептичан да ће Међународна агенција за нуклеарну енергију дати дозволу за почетак рада без могућности да се доводи нова вода у језеро-хладилиште. Вероватно ће се морати положити нове цеви и тако доводити вода из остатака Каховског вештачког језера, тј. Дњепра.
Биће последица за рад свих осталих хидроелектрана на каскади Дњепра. Остале хидроелетране ће морати да задржавају вишак воде код себе. Могуће су у том случају и поплаве у близини Кијева, код Вишгорода и Славутича, где се очекује подизање воде.
Биће и јачи притисак на Кијевску хидроелектрану. Кијевску ХЕ то тешко може да поруши, али могу да се појаве додатне пукотине.
У самом региону Каховског вештачког језера, ситуација је знатно тежа, у том смислу и са водоснабдевањем. Нпр. водоснабдевање Бердјанска зависи око 80-90 % од воде из Дњепра. Водоснабдевање Мелитопоља зависи око 30-40 %. Потпуно снабдевање водом за пиће ће бити могуће тек после поновне изградње Каховске бране и хидроелектране.

У Укрхидроенерго су изјавили да је немогуће обновити каховску брану и хидорелектрану. По мишљењу Купног, то је више емоционална изјава. Обновити је све могуће. Али је тешко чак и претпоставити колико ће то све коштати времена и новца.


Друга вест од ресурса страна.уа каже да је порушена само горња брана Каховске хидроелектране, а подводна је преживела.

https://strana.today/news/436240-iz-za-razrushenij.....nktov.html

Страна .уа пише да је угрожено око 16.000 људи због поплава.

Евакуација људи из угоржених рејона (чак и дела града) са железничке станице у Херсону је почела:

https://strana.today/news/436238-pervyj-evakuatsio.....hasov.html

По стању у 07:30 было познато је о томе, да су потпуно или делимично потопљени: Тягинка, Львово, Одрадокаменка Бериславского района, Ивановка, Никольское Токаревка, Понятовка, Белозерка, микрорайон Остров в Херсоне.

Ко је имао више интереса да потапа брану и хидроелектрану, ће се тек видети. Штете ће имати обе стране, то је сигурно.

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 24 Nov 2021
 • Poruke: 2279

Pa ovo su Ukrajinci uradili, pogledajte da je Ruska strana poplavljena:sada ce Ukri masovno amfibijama i camcima da predju dok Rusi nisu stigli i eto plana, to sam i ocekivao da ce uraditi, mislim sve je i previse ocekivano.

na drugoj strani Ukri imaju proboj tamo bas gde su im Rusi ostavili najslabiju liniju odbrane kod Velike Novosilovke i da se probiju do Volnovahe, tako da je Ukrima plan da sa sve slabe strane Herson i Volnovaha sjebu most do krima, a iz Volnovahe mogu ugroziti i Donjeck

offline
 • Pridružio: 27 Maj 2023
 • Poruke: 295

Ukrajina traži sednicu SB zbog brane, Kremlj je zvanično deklarisao uništenje brane kao osvetu zbog neuspešnog početka ofanzive.

Stoltenberg u međuvremenu saopštava koliko je ruski rat brutalan po životnu sredinu, NATO u epizodi ekološke osvešćenosti. A Ukrajinci kažu da su Rusi digli branu u vazduh zbog "histerične reakcije".

Sve kad se sabere, mislim da je ponajbolje za mentalno zdravlje narednih dana izbegavati ove bisere.

A nešto mislim da sem priče o humanitarnoj i ekološkoj katastrofi većoj još od pogibije dinosaurusa i neće biti nekih dešavanja jer po svemu sudeći pretvaranje rata u ekološku krizu je bio plan B u slučaju loših rezultata na frontu.

offline
 • Pridružio: 04 Mar 2022
 • Poruke: 2228
 • Gde živiš: Soncovka, DNR

Пре и после

https://t.me/intelslava/48496

offline
 • povjesničar, pedagog
 • Pridružio: 04 Sep 2012
 • Poruke: 2264
 • Gde živiš: Rijeka

Zanimljivo naši (čitaj mediji koje plaća Amerika) govore da su Rusi srušili branu, kao i kada su digli plinovod. Postavlja se logično pitanje da li je to u interesu Rusa ili ukra

offline
 • S-lash 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 09 Apr 2008
 • Poruke: 4883
 • Gde živiš: Slovenija

Da, sprema se Ofenziva ako nije vec pocela, a onda neko digne branu da poplavi područje, koje onemogučava kretanje tenkova i drugih mehaniziranih jedinica.

Tako radili i nacisti potom dneva D.

Kome vise odgovara? Onom koji napada ili onom koji se brani?

offline
 • Pridružio: 24 Nov 2021
 • Poruke: 2279

Napisano: 06 Jun 2023 13:20

robertino ::Zanimljivo naši (čitaj mediji koje plaća Amerika) govore da su Rusi srušili branu, kao i kada su digli plinovod. Postavlja se logično pitanje da li je to u interesu Rusa ili ukra

Pa Ukra da medijski Rusi ispadnu zli momci koju si stvorili humanitarnu katastrofu a pritom izgubili i teritorije koje planiraju sada da napadnu, ofanziva je svecano pocela Mr. Green

Dopuna: 06 Jun 2023 13:21

S-lash ::Da, sprema se Ofenziva ako nije vec pocela, a onda neko digne branu da poplavi područje, koje onemogučava kretanje tenkova i drugih mehaniziranih jedinica.

Tako radili i nacisti potom dneva D.

Kome vise odgovara? Onom koji napada ili onom koji se brani?


Ko napada, lakse ce preci reku u haosu, smislili su oni sta ce, samo gledajte sada, nadam se da im nece proci za rukom nista. Onako nisu smei preci reku nikako jer su Rusi motrili 24h ona ostrva, sad kad je to pod vodom ili tik pri povlacenju vode krece masovni udar na Rusku obalu

offline
 • Pridružio: 02 Jun 2013
 • Poruke: 3783

Iskreno nema mnogo smisla da su Rusi srušili branu. Pozicije su bile očuvane nikakav proboj Ukr se nije desio, ostaje i pitanje vode na Krimu itd itd. Kada se neko odluči na ovakav potez obično je u poziciji poraza i pokusava usporiti napredovanje neprijatelja, a to ovde nije slučaj.
Nema ni mnogo smisla to da su Ukr planirali napada preko Hersona i reke, nije se registrovalo nikakvo gomilanje trupa i tehnike tamo, i da im je sada lakse da prodju (ukr) opet ne mogu prebaciti nikakvu ozbiljnu i u velikoj koločini tešku tehniku. Tako da ako nije potez iz revolta nema mnogo smisla ovako na prvo oko.

offline
 • Pridružio: 15 Maj 2019
 • Poruke: 1459

Amerima-anglima je i dalje u ovom ratu najbitniji medijski rat,jer nekao žele da pridobijiu "ostatak sveta" na svoju stranu a najpre Kinu pa Indiju,totalno prevaziđeno razmišljanje jer svet odavno ne pokreće moral i empatija(zašta su oni i krivi)već Interes i pare to jest energija..tako da Kinu a i Indiju neće ubediti da idu protiv Rusa makar i ekonomski....

Svaki put kad se u zapadnim medijima digne "frka" oko zlih Rusa..oni ciljaju kineze i Indijce..i njihova "srca" i "moral"...

offline
 • Pridružio: 26 Mar 2022
 • Poruke: 2960

https://twitter.com/DrazaM33/status/1666038750231535619

GP":Nova Kakhovka; Maksimalna razina porasta vode u području može doseći 12,5 m
Voda je sada na razini od 10-11 metara, kažu nadležni."

Več smo ujutro napisali, da za tri dana ovo prodje.

Neču da zamaram, ali možda bi ruje izbacili bar jednu malo slikicu onih leoparda od juče. Mr. Green

02 Jan 2024 01:06 Georgius Zaključavanje topica Razlog: Kraj godine.  
Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 622 korisnika na forumu :: 6 registrovanih, 3 sakrivenih i 613 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: _Rade, Atomski čoban, Chainsaw, milan.vukovic, oswaldk, radionica1