Rat Rusija-Ukrajina 2023 - komentari

1789

Rat Rusija-Ukrajina 2023 - komentari

offline
 • Sančo 
 • Novi MyCity građanin
 • Pridružio: 25 Jun 2023
 • Poruke: 25

Šta se dešava? Nema vesti sa fronta. Zatišje ili Rusima ne ide najbolje

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 15 Mar 2022
 • Poruke: 1350

Predaja veće grupe Ukrajinaca u rovu u šumama Kremene ruskim snagama.

https://t.me/ZA_FROHT/19050
Citat:The enemy drops his weapon and surrenders.

In the course of conducting offensive operations in the Kremennaya area, assault units of the Airborne Troops successfully carry out tasks to capture enemy strongholds.

After the artillery preparation, the assault groups of paratroopers advanced to the positions of the Armed Forces of Ukraine to capture and hold them. Having shown courage, courage and military cunning, the paratroopers imperceptibly approached the stronghold of the militants from several directions. The soldiers threw grenades at the observation post and immediately broke into the enemy's trenches.

Acting in a coordinated manner, applying the skills acquired during many days of training, the soldiers of the "winged infantry" rapidly advanced along the fortification. Our fighters destroyed the enemy with small arms, effectively used hand fragmentation grenades. The servicemen of the Armed Forces of Ukraine tried to hide in dugouts or run away.

The daring and decisive actions of our paratroopers came as a surprise to the enemy. The footage shows how the soldiers of the Armed Forces of Ukraine throw down their weapons and surrender. The Ukrainian servicemen who resisted were eliminated.

offline
 • Pridružio: 24 Mar 2022
 • Poruke: 196

Извињавам се ако је неко већ постављао линк са чланком који је написао Сергеј Караганов, почасни председник руског Савета за спољну политику. Дакле, не ради се о неком блогеру, и сл. већ човеку који учествује у креирању руске политике. Претпостављам да су многи од вас чули за њега када је пре неку годину у западним медијима најављивао да би Русија могла прва да удари и да је циљ да се не ратује на њеној, већ на туђој територији (в. нрп. интервју немачком Шпиглу пре неколико година, преведен и на српски 2016)

Његова нова размишљања на тему ескалације сукоба и нуклеарне претње као дела тог процеса, изнесену на заседању, како сам каже "Савета за спољну и одбрамбену политику, које је било најважније у његовој 31-годишњој историји." - можете наћи на Globalaffairs (енглески) "A Difficult but Necessary Decision", а српски превод са промењеним и "појачаним" насловом овде: "Русија мора да размотри коришћење нуклеарног оружја".

Пошто овде понекад дрвимо до у бесконачност о циљевима рата, хајде да видимо шта о томе кажу људи који свакако утичу на руски врх (да не улазим у причу да ли је ово "порука" пре него најава или програм). Издвајам неке делове (подебљања су моја), сецкао сам текст, цела верзија је на горњем линку.

----------------------------------------------
Русија и њено руководство се суочавају са тешким избором. Постаје све јасније да сукоб са Западом не може да се оконча ни уколико изборимо парцијалну, или чак потпуну победу над Украјином.

И заиста, биће то тек парцијална победа ако ослободимо само четири региона.
Нешто већа победа биће ако ослободимо читав исток и југ данашње Украјине у року од годину или две. Али и даље ће опстати део те земље са још огорченијом, ултранационалистичком популацијом наоружаном до зуба – што ће за Русију бити отворена рана која ће увек моћи да се закомпликује у нови рат.
Можда најгора ситуација могла би да се догоди ако, по цену огромних губитака, ослободимо читаву Украјину и заглавимо у рушевинама са становништвом које нас углавном мрзи. Њихово „искупљење” трајало би дуже од деценије. Било која опција, а нарочито ова последња, одвлачиће пажњу наше државе са насушно потребног преусмерења духовног, економског и војно-политичког фокуса ка истоку Евроазије.
Атрактивнија опција било би ослобађање и реинтеграција истока и југа Украјине, уз приморавање остатка на предају, након чега би следила комплетна демилитаризација и стварање пријатељске тампон државе. Али то би било могуће тек ако и када успемо да сломимо вољу Запада да подстиче и подржава кијевску хунту, односно када га натерамо на стратешко повлачење.

А то нас доводи до најважнијег, али готово неразматраног питања. Свепрожимајући, фундаментални узрок сукоба у Украјини и многих других тензија у свету, као и укупног раста опасности од рата, је све бржа пропаст савремених владајућих елита Запада [...] То изазива бес не само империјално-космополитских елита (Бајдена и компаније), него и империјално-националних (Трамп). Њихове земље губе петовековну способност исисавања богатства из целог света, као и – углавном присилног – наметања политичких и економских оквира и културне доминације.

Зато неће бити брзог краја у текућој дефанзивној али агресивној конфронтацији Запада. [...] Штавише, пратећи савремену, а углавном западну војно-политичку мисао, непромишљено смо поставили праг за употребу нуклеарног оружја превише високо, неадекватно смо проценили ситуацију у Украјини, и тамошњу војну операцију нисмо започели довољно успешно.

[...] А то ме доводи до најтежег дела овог чланка. Можемо наставити да се боримо још годину, две или три, жртвујући хиљаде и хиљаде наших најбољих синова и уништавајући десетине или стотине хиљада људи који живе на територијама које се сада називају Украјином, а који су упали у ову трагичну клопку историје. Али актуелна војна операција не може да се оконча одлучујућом победом без приморавања Запада да се стратешки повуче или чак преда, и убеђивања истог да дигне руке од покушаја историјске ревизије и очувања глобалне доминације [...] Мораћемо да нуклеарни фактор одвраћања поново учинимо уверљивим аргументом, снижавајући праг употребе нуклеарног оружја (који је тренутно неприхватљиво висок), а потом рапидно али промишљено корачајући лествицом ескалације. Руски председник и други лидери већ су предузели прве кораке дајући релевантне изјаве: најављено је размештање нуклеарног оружја и његових лансера у Белорусији, као и повишена борбена спремност стратешких снага одвраћања.

[...] Много пута сам говорио и писао да уколико правилно изградимо стратегију застрашивања и одвраћања, па чак и уколико употребимо нуклеарно оружје, ризик „узвратног” нуклеарног или било каквог другог напада на нашу територију биће сведен на апсолутни минимум. Само лудак који изнад свега мрзи Америку имаће петље да узврати удар како би „одбранио” Европљане, стављајући тако своју државу у опасност и жртвујући хипотетички Бостон за хипотетички Познањ.

[...] Имајући у виду вектор кретања Запада – упорну деградацију већине његових елита – свака следећа њихова одлука биће још мање компетентна [...] Тешко да можемо очекивати да тамо на власт дођу одговорнији и разумнији лидери у блиској будућности. То се може догодити тек након катарзе, након што дигну руке од својих амбиција. Не смемо поновити „украјински сценарио”. Четврт века нисмо слушали оне који су упозоравали да ће нас експанзија НАТО-а довести до рата. Покушавали смо да одлажемо и „преговарамо”. Последица је да имамо озбиљан оружани сукоб. Цена неодлучности сада биће вишеструко већа.

offline
 • Pridružio: 15 Mar 2022
 • Poruke: 1350

Da nije ovdje riječ o istom događaju koji je netko postavio, kada časnik AFU baca bombu u bunker, samo snimano sa druge strane (iz bunkera)?

https://t.me/ZA_FROHT/19061

offline
 • Pridružio: 26 Okt 2021
 • Poruke: 55

Perkele ::Elem, gledajući ovaj pakao sa minama, da li postoji neka improvizacija, neka priručna metoda opipavanja tla ili nešto slično?

Šta znam, da imaju uz sebe uvek neki balvan kojim bi se nabadalo ispred, ili recimo neki teg na lancu koji bi se bacio ispred pa vukao ka sebi, da li bi to bilo dovoljno da aktivira minu?

Ovo mi je stvarno suludo, prepuštanje čistoj sreći tj. nesreći...


Ima vise metoda, ali opet nikada ne znas kako i kakve su mine posejane kako se aktiviraju itd
Bas jeziva situacija a minsko polje i deluje da je tako uradjjeno da napravi ovakav masakr

offline
 • Pridružio: 02 Jun 2021
 • Poruke: 1245

Путин и Лукашенко се обрађају вечерас у исто време.
Наводно неке битне одлуке.

offline
 • Pridružio: 20 Jun 2014
 • Poruke: 8009
 • Gde živiš: Zagreb

zanimljivo je da se Bradley voza simo-tamo, ali nije detonirao ni jednu jedinu minu, iako je zapravo prešao puno veću površinu.
Btw. nisam shvatio zašto se on uopće voza. Kao da se dvoumi da li će se vratiti po njih.

ovi čim naprave 2-3 koraka već nagaze na nešto.
izgleda kao da su mine samo tu gdje su oni iskrcani.

vozač je mogao doći bliže njima, tako da vojnici staju direktno na rampu, a ne 2-3 metra od njih. Uglavnom su svi tako i stradali, nepotrebno.

da li su ova druga dva Bradleya stradali od mina? Možda to objašnjava zašto vozač ne želi ići dublje od već provjerenog.

offline
 • Pridružio: 21 Okt 2020
 • Poruke: 907

U 21/10 po našim vremenu se obraćaju i Putin i Lukašenko... Kaže Peskov da će bez preterivanja ove izjave će odlučiti budućnost Rusije...
Aj i to da vidimo

offline
 • Pridružio: 11 Dec 2016
 • Poruke: 2671
 • Gde živiš: Beograd

Доста хајпују ТГ канали ово обраћање.
Сад ћемо да видимо...

Паз' кад прогласе коначно сједињење Русије и Белорусије, и Лукашенка као председника нове државе, будући да је већ председник Савеза Држава Laughing Лукашенков влажни сан још од 1996.

offline
 • Pridružio: 20 Jun 2014
 • Poruke: 8009
 • Gde živiš: Zagreb

S2M ::Da li je to Poljoprivreda ili kako li se već zove minirala teren?Ovo je baš zeznuto.Gusto posijano do zla Boga.
Mislim da oni zadimljavaju.Vidi se prije poslednjeg ranjavanja izbacivanje dimnih patrona a i jedan od vojnika izbacuje jednu dimnu kutiju.

ne bih rekao da se te poljoprivredne mine ukopavaju, a ove su izgleda ukopane.

mislim da Zemlodeliye mine imaju seizmički detonator, a ne nagazni, i da odskaču kao PROM, kad osjete da je netko prošao blizu njih. Bar sam tako negdje čitao, možda imaju više vrsta.

02 Jan 2024 01:06 Georgius Zaključavanje topica Razlog: Kraj godine.  
Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 690 korisnika na forumu :: 36 registrovanih, 7 sakrivenih i 647 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 357magnum, aleksmajstor, Ben Roj, bobomicek, cigaliga, Dannyboy, darkojbn, DonRumataEstorski, DragoslavS, FOX, GandorCC, ILGromovnik, Insan, Kubovac, kybonacci, mercedesamg, Mercury, Mi lao shu, Milos ZA, milos.cbr, moldway, panzerwaffe, pedjolino76, powSrb, procesor, Shinobi, skvara, solic, Srky Boy, stegonosa, vathra, Vatreni Zmaj, VladDrakula, W123, YU-UKI, zziko