Rat Rusija-Ukrajina 2023 - komentari

251

Rat Rusija-Ukrajina 2023 - komentari

offline
 • Pridružio: 27 Avg 2011
 • Poruke: 2486
 • Gde živiš: treći kamen od sunca

Оно што се иза брда званог испорука тенкова ваља јесте ишчекивање прољећа. Увелико они на западу планирају прољетну офанзиву Укра управо са техником која се успоручује. Какву? Брзи механизовани маневри који би Русе "негдје на југу" ухватили спуштених гаћа. Треба им још само украјинско месо, али леће Зелени на руду. Са друге стране се боје Руске офанзиве, именовање Герасимова је по њима зацеметирало то да ће офанзиве итекако бити, кажу ништа од Кијева и Харкова то је крупан залогај, вјероватно негдје у Донбасу и ништа спектакуларно јер Руси нису кадри за то.

https://edition.cnn.com/2023/01/24/politics/ukrain.....index.htmlRegistruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 31 Dec 2011
 • Poruke: 17016

lord sir giga ::...a ponajviše mostovi i nadvoznjaci koji kada su građeni nisu projektovani da izdrže toliki teret...
Da li zaista mislis da most projektovan da izdrzi vozila do 50t (a vecina u Ukrajini je projektovana na vise) ne moze da izdrzi vozila od 60-65? Smileoffline
 • Pridružio: 04 Sep 2012
 • Poruke: 7340

Saopstenje svapske vlade o leopardima.

Njemacka salje odmah 14 komada, iz svojih "zaliha", kao "prvu isporuku".

Dace odobrenje svim zemljama koje imaju leoparde i hoce da posalju

Ideja je da na brzinu formiraju dva bataljna leoparda 2. Znaci 60 do 80 kmada total

Citat:Germany will provide 14 Leopard 2 tanks from its own stocks as part of a first shipment to Ukraine, according to a government statement.

"The goal is to quickly assemble two tank battalions with Leopard 2 tanks for Ukraine," the statement said. Deliveries from European partners are to make up the remainder.

Germany confirmed that it will authorize the re-export of Leopard 2 tanks from other countries. Re-export of German-made weapons requires permission from the German government under national law.

"Germany will give the partner countries that want to quickly deliver Leopard 2 tanks from their stocks to Ukraine the corresponding authorizations to transfer them," reads the statement.

offline
 • Pridružio: 19 Dec 2015
 • Poruke: 242

Pre jedno desetak stranica kolega forumas je pitao za ukro jedinice i njihov sastav.Evo jednog kraćeg hronoloskog preseka stanja.

I faza-Ukrajina je sukob 2014 dočekala sa sledećim snagama:
1)Predsednicka brigada(imala ulogu počasne garde,al sad je pretvorena u operativnu po potrebi u jedinicu zastite/sich i da gasi lokalna žarišta)
2)24,28, 30,51,72,92,93,128 mehanizovane br
3) 1 ,17 tenk br
4) 25,45,79,80,95 br vdv

Sve ove jedinice su po strukturi i opremi bile sovjetskog tipa.Na početku konflikta zbog potrebe za velikom količinom ljudstva formirane su razne dobrovoljacke teritorijalne jedinice u rangu bataljona različite opremljenosti.

II faza-od bitke za Debaljcevo /sporazuma iz minska do 2020.

Nakon teškog poraza ukrajinski generalstab uz podrsku natoa kreće u postepenu obnovu i reorganizaciju

a)Zvanično je formirana nacionalna garda .Ciljevi ove odluke su bili:
-Konsolidacija i zajednicka komanda raznih dobrovoljnih bataljona
-Jačanje ukrajinskog indentiteta grupišući ultra nacionaliste na jednom mestu.
-Pokušaj regrutacije stanovnika jer je tad bilo medju narodom bilo popularnije ići u nac gardu-efikasniji, bolje motivisani i popularni na zapadu kao „david“ protiv ruskog „ golijata“

Garda je zamisljena kao laka pešadija bez tezih vozila,a podeljena je na operativni ( na prvoj liniji fronta) i zastitni ( čuvaju drumove ,infrastrukturu)deo.

Ostatak desnog sektora je ili otisao u specijalne jedinice (azov se vodio kao deo ovih trupa) ili je formirao dobrovoljacki korpus.

b)Vojska je u organizacionom smislu totalno izmenjena

-jedinice nastale krajem 2014(53,54,57,58,59) su kompletno kreirane kao motorizovane i mehanizovane.U njihov sastav usle su i teritorijalni bataljoni sad kao bataljoni brigade+ 1-2 dodatna btl bilo za napad ili neposrednu odbranu.

- Formirani su i štabovi rezervnih brigada da bi zavarali protivnika o broju svojih snaga kao i da u slučaju hitne potrebe bataljoni jedne oblasti imaju zajedničku komandu.

-Do 2020 su aktivirane još 58 moto br,61 laka br i 14 meh br( nastala gašenjem 51 meh br )

-Tenkovske snage su uvećane 3 i 4 pz br

-Mornarica se fokusirala na svoj „kopneni“ deo što se vidi nastankom 35 i 36 br moropeha.

-Vdv se takodje širi za 2 nove brigade(46 ,81 br)

-uz blagoslov nato partnera ukro vojska je usvojila i novi tip brigada-jurišne pešadijske brigade.U njihov sastav ulazi i do 6 pesadijskih/moto/mehanizovanih btl.To su 10 i 128 brdske jurisne brigade.

Zaključak je da se u drugoj fazi ukrajina fokusirala na kvantitet i obezbedjivanje dovoljno ljudstva.Takodje zbog toga sto je vojna pomoć pretežno bila u lako oklopljenim vozilima to je uzrokovalo veći broj moto jedinica i jedinica „lakog “ tipa(vdv,jeger,marinci).Oprema je i dalje pretezno sovjetska,ali nije retkost i brigada sa mix tehnikom.

III faza-2020 do 24.2 2022

-Donošenje odluke za uspostavljanje teritorijalnih brigada i to po jedna u svakoj oblasti + To br za glavni grad.Vlasti u kijevu su to pravdale kao potrebu u slučaju ruskog napada,dok su vodje ldnr govorile o pripremi ukrajinaca za budući napad na donbas.Teritorijalci su bili slabije opremljeni pretezno sovjetskim naoruzanjem.

-Počinje uvodjenje bpl u ukro jedinice kao i pojava kompletno opremljenih i obučenih brigada od strane nato instruktora(npr 46 vdv)

IV faza-24.2.2022 do danas

Ukro armija danas ima tri tipa jedinica
1) kompletno sovjetske-TO i brigade formirane na brzinu
2) mix brigade
3) kompletno nato brigade-njih je i dalje generalno malo,al imaju trend porasta posebno nakon dolaska silne opreme.

Aktivirane su stare stabne jedinice(60,62,63 br) i potpuno nove(1 spec br,65,66,68,110,115,br,71 jager /vdv ,77 vdv br)

V faza-Ukro vojska u skoroj budućnosti.

Ukri i nato se spremaju za proleće/leto 2023.
- Zbog loše saradnje jedinica na jednom frontu kao i zajedničke kontrole artiljerije u Poltavi i Dnjepropetrovsku se formiraju dva korpusa.

-Buduće nove formacije će biti jurišne brigade( do sad su to stare 10 i 128 br kao i novonastale 3 azov br,47 br,)ili mehanizovane gde će ići bredliji i strajkeri.

-bar jedna nova brigada će biti tenkovska .Dokaz za te tvrdnje su najave ovih leoparda.Najverovatnije 5 ili 14 pz koje postoje na papiru.

Od starih neaktiviranih jedinica se spominju 11 br,15 br i 33 br ,a od 2022 postoje naznake o 21 meh br iz cernigova,118 meh br u poltavi,34 br moropeha kao i 82 vdv br iz lvova.

Na ruskoj komandi je da nanese sto veće gubitke kod bahmuta te da prisili ukre da te jedinice aktiviraju pre roka.Verujem da je ona 77 vdv bila namenjena za prolećnu ofanzivu kao i 47 br koju i dalje kriju,al ih ruje iz* ebaše.

Zbog naznaka da se u trouglu kijev-poltava-harkov pravi jaka grupa kremlj bi morao da razmisli o nekoj akciji na tom delu ukrajine tokom zime.

online
 • Kubovac  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 12 Jul 2016
 • Poruke: 4283

bojank ::
Da li zaista mislis da most projektovan da izdrzi vozila do 50t (a vecina u Ukrajini je projektovana na vise) ne moze da izdrzi vozila od 60-65? Smile


Ma jašta nego može. Proterao bi ja tenkove od 60-65 tona tuda. Nije to tako loše kako izgleda... Wink
Very Happy

offline
 • Pridružio: 08 Dec 2011
 • Poruke: 1680
 • Gde živiš: Novi Travnik - ex Pucarevo

Nosivost večine ozbiljnih mostova je debelo preko 60 tona, ide to i preko koje stotine tona ako je nužno.

Problem je starost i kondicija istih, jer su to građevine koje se baš i ne održavaju po propisima ni na zapadu, a pogotovo kod nas.

Tereti (pojedinačna vozila) preko 60 tona zahtijevaju obično posebne dozvole za prijelaz i pregled mosta od strane eksperta. Za most projektiran 50-tih recimo, dosta toga se promijenilo, od težine samih vozila do broja vozila koje pređe dnevno preko istog. Ti postupci određivanja - ocjenjivanja pouzdanosti su često složeni i koriste se razne metode za konačnu ocjenu.

Primjer: Elektro peć za Mittal, sa svim komponentama je stigla u luku Ploče. Iz Ploča je organiziran vanredni prijevoz do Zenice. Nemojte me uzimati točno za broj, ali mislim da je pet mostova ojačano karbonskim vlaknima i pitanje nosivosti je bilo elegantno riješeno (inače, danas jako dobra i brza tehnika ojačavanja konstrukcija).

online
 • Sad radim sve ono što pre nisam stizao.
 • Pridružio: 17 Maj 2006
 • Poruke: 24881
 • Gde živiš: I ja se pitam...

ОТ
Када су правили мост преко Мораве код Пожаревца, паркирали су на њега четрдесет камиона пуних песка. Тамо су стајали два дана. Мост стоји и данас. Наравно, није исти као пре четрдесет година. А да дозвола треба - треба свакако. На моје очи је пре Вршца пре тридесетак година у воду се стропоштао мост (мањи и краћи) на коме се налазио трактор с приколицом пуном жита. Рибе су тај дан имале посла...као и рибари.

offline
 • Pridružio: 18 Maj 2011
 • Poruke: 59


6 osovina auto dizalica pre oko 18 godina

online
 • Pridružio: 20 Jun 2014
 • Poruke: 6469
 • Gde živiš: Zagreb

novator ::Nemojte me uzimati točno za broj, ali mislim da je pet mostova ojačano karbonskim vlaknima i pitanje nosivosti je bilo elegantno riješeno (inače, danas jako dobra i brza tehnika ojačavanja konstrukcija).
ok, mislim da je pitanje nosivosti time zaključeno.

ostaje pitanje koliko će koristiti nekoliko mjeseci iskustva na Leopardu i Abramsu ukrajinskim posadama. Da li zapovjednik tenka ima isti posao kao što je imao na T64, s obzirom na povećani broj raznih džindži-mindži i koliko je hendikepiran u tome u odnosu na nekog zapovjednika koji već ima 5-10 godina iskustva na tenku.

offline
 • Pridružio: 28 Mar 2022
 • Poruke: 20

Za sad su cifre tenkova od prilike ovako... 113 - Leopard 2, 14 Challenger 2, i 30 do 50 Abrams tenkova... Sve zajedno 157 - 177 tenkova.... Isporuke če po predviđanjima trajati u roku 1. godine...Meni pre svega sve ovo liči na paniku u NATO zemljama, jer osim neke političke podrške Elenskom a boga mi i samima sebi, nekih promjena na frontu to neče donjeti...

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1094 korisnika na forumu :: 62 registrovanih, 7 sakrivenih i 1025 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 8u47, A.R.Chafee.Jr., arzak, Bahuss, Bobrock1, bojankrstc, branko7, Bubimir, ccoogg123, Centauro, crnitrn, dejanbenkovic, Denaya, djordje92sm, DonRumataEstorski, dragoljub11987, DrugiREI, FileFinder, FOX, Georgius, goxin, haris1913, ILGromovnik, ivan979, kaptain, karevski, Karla, kihot, Kubovac, Kvazar, ljuba, mercedesamg, mile23, miodrag, Mlav, nemkea71, oldtimer, opt1, Outis, raskoljnikov, robert1979, Rocker, royst33, S-lash, shone34, Sirius, Slingshot, slonic_tonic, Srle993, Srpska zauvjek, taz1cl, Tragač, Username1000, vlad4, vobo, vukovi, Yellow Pinky, yrraf, YugoSlav, zdrebac, zziko, 223223