Rat u Libiji

9

Rat u Libiji

offline
 • Pridružio: 10 Feb 2010
 • Poruke: 2929

VaRvArI 85 ::Pripadnici “revolucionarnih komiteta”, Gadafijevih plaćenika upadaju u bolnice u Tripoliju i ubijaju ranjene,

He, he ista priča kao 1990.
Tada je kuvajtska medicinska sestra lagala pred UN da irački vojnici vade bebe iz inkubatora i ubijaju ih.
Kasnije se ispostavilo da je to laž a medcinska sestra je ustvari bila princeza iz kuvajtske kraljevske porodice.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 05 Apr 2009
 • Poruke: 3794
 • Gde živiš: JAGODINA

I za to nije imala nikakvih posledica naravno... Međunarodno pravo i pravda su zakon!offline
 • Pridružio: 21 Mar 2005
 • Poruke: 1012
 • Gde živiš: Niš

Jeste da nije Libija ali šta je NATO propaganda .
Povod ubijanje velikog broja civila od strane NATOa .
Citiram :

"Afghans - from President Hamid Karzai down - believe that in Kunar province, indiscriminate Nato firepower killed 20 women, 29 children, and more than a dozen unarmed men.

...

Nato believes there was not a single civilian casualty from its operation in Kunar.

It says that pro-Taliban villagers have created a propaganda story that was taken up by politicians in Kabul eager to prove their nationalist credentials.

The incident happened a week ago in a mountainous and sparsely populated area of the country.

Nato was carrying out a three-day offensive against Taliban fighters, using Apache attack helicopters equipped with 30-mm cannon Hellfire missiles.

Some Nato officers believe that village elders may have burned the hands and feet of children and sent them to hospital to create the impression of an incident involving civilians - adding to pressure to halt the operation. "

http://www.bbc.co.uk/news/world-south-asia-12575394

Jel i vama muka nakon ovog teksta ?

offline
 • Pridružio: 05 Apr 2009
 • Poruke: 3794
 • Gde živiš: JAGODINA

Meni nije... Samo bih voleo da se za mog živots vidim kako im haos i rat haraju zemljom. Da ako mogu nekako i učestvujem, da ih npr. Kine tako lupi po ušima i podržava neke male, jadne i nezaštićene borce za slobodu na teritoriji Belgije, Engleseke ili SAD.

online
 • RJ 
 • SuperModerator
 • Gavrilo Milentijević
 • Komandir stanice milicije Gornje Polje
 • Pridružio: 12 Feb 2005
 • Poruke: 25299
 • Gde živiš: ovalni kabinet

Koliko je karta trenutno validna ne bih znao jer se situacija menja iz časa u čas....

offline
 • Pridružio: 02 Apr 2010
 • Poruke: 258

Citat:Глобална нафтна криза

Барел „брента”скочио на 120 долара. Хитни преговори ЕУ са Саудијском Арабијом
Либијски ресурси нафте и гаса: Чланица ОПЕК-а Либија располаже са највећим доказаним резервама нафте у Африци-44 милијарде барела петролеума и нешто изнад 54 трилиона кубних стопа природног гасаНереди у Либији изазвали су нову глобалну нафтну кризу, највећу после поремећаја у глобалном снабдевању након удара урагана „Катрина” у Мексичком заливу 2005, известио је јуче лондонски „Фајненшел тајмс”.

Либија, четврти афрички извозник нафте, јуче је нагло обуставила производњу 1,2 милиона барела нафте, око 60 одсто дневног извоза, а драстичним прекидом производње најтеже је погођена Европа.

Либија, 12. светски извозник нафте, 85 одсто извоза пласира на тржишту ЕУ, од чега трећина иде за Италији. Страхујући за даље снабдевање тржишта пола милијарде становника ЕУ, званични Брисел је већ јуче започео хитне преговоре са Саудијском Арабијом, водећим светским извозником, ради повећања испорука петролеја са Арабијског полуострва преко лука у Црвеном мору.

Драматичне вести о ескалацији оружаних сукоба, непотврђени извештаји о диверзијама на налазиштима петролеја на истоку и југу Либије, масовно повлачење страних петрокомпанија и њиховог персонала, све то је подстакло панику на светским берзама црног злата.

Бојазан да би Либија могла да склизне у грађански рат и потпуно обустави производњу, уз могућност да се народни протести рашире на терену других великих извозника ОПЕК-а, понајпре у Алжиру и Саудијској Арабији – покретачи су драматичног скока цене обе главне врсте нафте на светском тржишту.

Барел нафте типа „брент” достигао је јуче цену од 120 америчких долара, највишу од лета 2008. Цена лаке тексаsке нафте достигла је у Њујорку такође рекордну цену од 110 долара и изазвала ново поскупљење бензина на тржишту САД, највећем светском потрошачу нафте и њених деривата.

Од почетка превирања у арапском свету крајем прошле године, цена „брента” порасла је за 21 одсто.

Са налазишта која се махом налазе на истоку и југу земље, Либија је до јуче извозила око 1,65 милиона барела, колико отприлике износи и производња са бушотина у Мексичком заливу.

Иако извоз из Либије чини тек око два одсто светске понуде, тамошња нафта сврстава се међу најквалитетније на свету због изузетно ниског процента сулфата који је чини лаком за прераду.

Најава „одсудне битке за Триполи”, евакуација кинеских нафташа из Либије, претње страном поморском војном интервенцијом, распирују нове страхове, које светске берзе одмах уграђују у цену стратешке сировине.

Уколико Либија и Алжир обуставе производњу нафте, цена барела „брента” лако би могла да скочи на 220 долара, преноси „Блумберг”.


http://www.politika.rs/rubrike/Svet/Globalna-naftna-kriza.sr.html

---------------------------


Citat:НАТО хоће Африку

Западна војна алијанса спремна да под своје окриље прихвати чланице Афричке уније, организације која окупља 53 државе Црног континента


Западна војна алијанса (НАТО) намерава да под своју капу стави комплетан афрички континент, пренео је лист „Афричка ревија” који излази у Кенији. У том смислу, наводи лист, у Бриселу је припремљен договор о војној сарадњи 53 државе чланице Афричке уније (АУ) са чланицама НАТО-а. Износећи поменуте тврдње аутор текста се позива на изворе у Адис Абеби, у Етиопији, где се налази седиште АУ.

Према „Афричкој ревији“, Црни континент се убрзано претвара у ново бојиште на којем снаге одмеравају највеће светске силе – САД, Европска унија, Кина и Русија, Док САД и ЕУ своје планове обједињују под активношћу НАТО-а, што јасно наглашава војну сферу интересовања, Кина и Русија су сопствено присуство на Црном континенту до сада дефинисале пословима из сфере енергетике, тачније истраживања и дистрибуције гаса и нафте. Али и војном сарадњом. Тачније, продајом оружја.

Оно што везује све поменуте играче, а што се полако претвара у потенцијално жариште неспоразума, управо је то – снабдевање оружјем афричких армија. Иза потенцијалног договора НАТО–АУ не крије се ништа друго до блокирање продаје руског и кинеског наоружања. „Уколико би договор био прихваћен од стране чланица АУ, био би то прави шамар Кини и Русији“, сматрају експерти, и додају да је НАТО, на самиту у Лисабону прошле године, своју улогу зацртао као – глобалног безбедносног гаранта, све до 2020.

Једна делегација највиших представника АУ посетила је пре неколико дана Брисел. Разговори који су тада вођени показали су да су НАТО и АУ, од 2005. развили веома садржајну практичну сарадњу. Све од помоћи у Судану и Сомалији, као и обуке Афричких снага за брзо деловање, до размене оперативних искустава, потврђено је у извештају после сусрета у штабу алијансе.

Четири чланице АУ – Алжир, Египат, Мауританија и Тунис – већ сарађују са алијансом у оквиру програма Партнерство за мир. Сличан статус има и Мароко. Склапање споразума НАТО–АУ практично би бројност алијансе увећало за 50 нових држава. Русија и Кина таквим развојем догађаја сигурно не могу бити задовољне, пошто би њихово могуће одсуство из даљих војних планова афричких држава, осим губитка тржишта наоружања, драстично пореметило распоред снага на континенту.

Немири који су последњих недеља заокупили поједине државе Црног континента могли би, управо на плану војних интереса запада и истока, да целој причи дају нову димензију. Планери у Бриселу, Москви и Пекингу мораће да се носе са новим реалностима на терену. Још више од њих те нове реалности мораће добро да „сажваћу“ руководиоци војноиндустријских комплекса великих сила. Јер, без обзира на исход афричких гибања, нема сумње да свако од поменутих рачуна на нове послове на континенту. А колико ће у том послу бити вешти, показаће време.


http://www.politika.rs/rubrike/Svet/NATO-hoce-Afriku.sr.html

offline
 • Artiljerac
 • Pridružio: 07 Nov 2009
 • Poruke: 2505

Stigli agenti natoa za uništavanje države:

Hundreds of US, British and French military advisers have arrived in Cyrenaica, Libya's eastern breakaway province, debkafile's military sources report exclusively. This is the first time America and Europe have intervened militarily in any of the popular upheavals rolling through the Midd More..le East since Tunisia's Jasmine Revolution in early January. The advisers, including intelligence officers, were dropped from warships and missile boats at the coastal towns of Benghazi and Tobruk Thursday Feb. 24, for a threefold mission:
1. To help the revolutionary committees controlling eastern Libyan establish government frameworks for supplying two million inhabitants with basic services and commodities;

2. To organize them into paramilitary units, teach them how to use the weapons they captured from Libyan army facilities, help them restore law and order on the streets and train them to fight Muammar Qaddafi's combat units coming to retake Cyrenaica.
3. The prepare infrastructure for the intake of additional foreign troops. Egyptian units are among those under consideration.

http://www.liveleak.com/view?i=b97_1298649335

offline
 • Artiljerac
 • Pridružio: 07 Nov 2009
 • Poruke: 2505

Ministarstvo odbrane Republike Srbije saopštava da niko od pripadnika vojske niti vojnih penzionera ni na koji način ne učestvuje u događanjima u Libiji.

Ministarstvo odbrane kroz svoju vojnu diplomatiju izgradilo je izuzetno kvalitetne odno...se sa velikim brojem ministarstava odbrane u svetu, među kojima je i Ministarstvo odbrane Libije.

U ovom trenutku zbog datih okolnosti suspendovane su sve zajedničke aktivnosti.

Naglašavamo da avioni Vojske Srbije niti piloti nisu nikada uzimali učešće u bilo kakvim borbenim aktivnostima van granica Republike Srbije, čime demantujemo dezinformacije koje objavljuju pojedini arapski mediji.

Beograd, 25. februar 2011

offline
 • Pridružio: 27 Nov 2009
 • Poruke: 453
 • Gde živiš: Beograd/Vozdovac

Kakve su sanse libijske vojske u evenualnom sukobu sa NATO ? Gde su im rasporedjene jedinice, kako su naoruzani...

offline
 • Pridružio: 29 Maj 2009
 • Poruke: 1048
 • Gde živiš: North Pole

bounty hunters ::Kakve su sanse libijske vojske u evenualnom sukobu sa NATO ? Gde su im rasporedjene jedinice, kako su naoruzani...

sve u svemu imaju sanse koliko i mi 99, samo je podrska stanovnistva pod znakom pitanja..

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 661 korisnika na forumu :: 58 registrovanih, 8 sakrivenih i 595 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 1540 - dana 15 Jul 2016 20:19

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 11neco11, 4channer, aramis s, awathorn, Bane san, bojank, BRATORIII, BSD, Buzdovan, celeron, Crvena Petokraka, darkangel, deks, Doca, Dovla, dragonserbia, Drug pukovnik, Dzoni Stek, flash12, FOX, Gabriel18, Gale, goranvas, ILGromovnik, indja, JOntra, Jose, louderick, Markoni29, Mauzer M98, MB120mm, Mercury, Mi-24, miljannis, misa1xx, nenad81, Novi, ostoja, perica5, perko91, pismo, powSrb, Revolucion, RJ, sakota79, sasa92bg, serbianpaladin, slonic_tonic, srdic.vlada, t84dar, Toni, valter68, VES 11119, vladetije, vpavlovic14, Wiesel092, zastavnik, Zerajic