Rat u Ukrajini - 2017, 2018, 2019, 2020, 2021. godina

1

Rat u Ukrajini - 2017, 2018, 2019, 2020, 2021. godina

offline
 • ds69  Male
 • Počasni građanin
 • Pridružio: 29 Dec 2012
 • Poruke: 734

У последњих неколико дана је приметна нервоза одлазећих носилаца неолибералног концепта уређења света на све стране и појачана храброст свих оних који су од тог концепта трпели током протеклих 8 година владавине “нобеловца” ком је то признање доделила сопствена обавештајна служба у оквиру своје сада већ сасвим руиниране пропаганде, која је некада тако лако и тако моћно могла да изолује информације из било ког кризног жаришта и пласира оно што би њима у том моменту одговарало.
Јуче се јавио овдашњи министр иностранных дел и познати прикольник и самоуверено очитао лекцију украјинском МИД-у због храброг гласања у УН по резолуцији о људским правима на Криму. Не можете да нам држите лекције и мешате се у унутрашњу политику наше земље, грмео је он као у доба тзв. “несврставања”. Да ли би наведени тако гласали и око Косова за нашу резолуцију о људским правима срба тамо, упитала је наша глава МИД-а? Резолуцију је подржало 70 земаља, 26, међу њима и РС је гласало против а 77 је било неутрално. Што би певао Едмунд Шкљарски из групе Пикник у песми Из мишоловке (Из мышеловки):
Ещё грязь не смыта с кожи (Још није прљавштина опрана с коже)
Только страха больше нет (Само страха више нема)...
http://rian.com.ua/world_news/20161228/1020070188.html
https://www.youtube.com/watch?v=bS5ZXt-PVlY

Неколико дана пред Нову годину су већини украјинских грађана стигли комунални рачуни, пре свега за гас и струју. Пише Роман Степњак на РИА Новости Украина:
Как раз к Новому году поспели полноценные коммунальные платежки, подготовленные реформированным Кабинетом министров. Многие из тех, кто будет в эту ночь слушать гаранта прав и свобод граждан Украины, из-за страха увидеть в счетах суммы, значительно превышающие пенсии и зарплаты, не решаться эти конверты распечатывать. А те, кто смелее и без предрассудков, будут ругать главу государства, рассказывающего им о реформах уже состоявшихся и тех, которые еще предстоит пережить.
(На време су пред Нову годину дошли пуни комунални рачуни, припремљени реформисаним Кабинетом министара. Много њих који ће те ноћи слушати гаранције правима и слободама грађана Украјине, због страха да виде у рачунима суме, које значајно превазилазе пензије и плате, неће те коверте ни отворити. А ти који су смелији и без предрасуда ће вређати председника који им говори о реформама које су се десиле и о другим које још треба преживети.)
http://rian.com.ua/analytics/20161231/1020145049.html

Пре неки дан су, што би рекао Паја Чутура у познатој домаћој серији, Игора Коломојског почистили као вепра. Приват банк, некада највећа банка у Украјини, је прешла у државне руке јер су дубиозе, тј. невраћање дугова прешле цифру од 150 милијарди гривњи (око 5,5 милијарди евра). Коломојски, један од стубова Мајдана и финансијер добровољачких батаљона у почетној фази АТО се нашао под ударом „својих“. Остало му је још неколико фирми, међу њима позната тв 1+1, али је фактички изгубио статус олигарха, док су се још 2015. године на његовом Кварталу 95 спрдачили имитирајући разговор Коломојског и Петје кондитора како је Приват банк „гарант устава Украјине“. Неко са стране би се питао: шта је њему све то требало? Бења, како Игора зову њему блиски људи (човек је јеврејин по пореклу) никада није научио украјинску мову јер живи у Дњепропетровску тј. Јекатеринославу, и изгледа је одавно поверовао једној познатој, утовљеној носитељици неолибералног концепта уређења света, која је донела једну врећу колачића учесницима Мајдана, да ће после преврата фебруара 2014. године потећи „мёд и молоко“. Кад оно потекла и још тече крв.
Главнокомандујући је објавио јуче да је Укрармија током 2016. године изгубила „само“ 211 војника.
http://rian.com.ua/society/20170101/1020166459.html

Ових дана су се у Кијеву, а потом заједно са кондитором и у штабу корпуса у Широкином појавили сенатори Amy Klobuchar (D) из Минесоте (по презимену словенског порекла), већ престарели John McCain (R) из Аризоне и Lindsey Graham (R) из Јужне Каролине. Циљ њихове посете је по украјинском аналитичару Руслану Бортнику да дају психолошку подршку увелико престрашеним носиоцима највише власти у Украјини због приближавања времена за ступање на дужност нове администрације. Мек Кејн је председник Комитета Сената за оружане снаге, Грем потпредседник Комитета за иностране послове, а Клобучарева се бави углавном судством и пољопривредом у Сенату, али је за разлику од престасрелог републиканца МекКејна код демократа перспективна (има „само“ 56 година) за неке нове кандидатуре на више дужности од сенаторских, ако за 4 године победе Дональда Фрэдэриковича.
Бортник каже: ни Маккейн, ни Грэм во время визита в Украину не могут выступать ни в роли переговощиков, ни в роли так называемых "чистильщиков". Они еще не могут говорить ни от чьего имени, тем более Маккейн вряд ли сможет говорить от имени Трампа сегодня.
(Ни МекКејн, ни Грем у време посете у Украјину не могу наступати ни у улози преговарача, ни у улози такозваних „чистача“. Они још не могу да говоре ни у чије име, тим више МекКејн тешко да може да говори у име Трампа данас.
Бахати США сенатори су себи у протеклих 20 и кусур година давали свакаква права да прете „непослушним“ политичарима по свету или хвале своје послушнике. Из данашње персепективе оно н у речи сенатор би могло све више бити замењено са р.
http://rian.com.ua/columnist/20161230/1020133271.html

Што се перспективе Украјине у 2017. години тиче, занимљив текст за WSJ је написао Виктор Пинчук, један од изузетно богатих људи у Украјини (4-ти од 100) и зет бившег председника Кучме. Реч је о човеку који је био на страни првог Мајдана 2007. године и човеку кога је Џорџ Сорош дефинисао као просвећеног капиталисту. Укратко (ко боље разуме руски може прочитати детаљније у линку испод):
- Украјина треба да размотри могућност да привремено искључи могућност чланства у ЕУ као циља.
- Крим треба сачувати (вероватно мисли на Устав), али он не треба да буде сметња путевима решења кризе.
- Украјина треба да се сагласи на спровођење избора у Донбасу и крене на пут мирног уједињења.
- Украјина треба да се сагласи да чланство у нато не буде циљем ни у ближој ни у средњорочној перспективи.
- Украјина треба да се сагласи да се постепено укидају санкције Русији.
https://strana.ua/news/48065-opublikovan-polnyj-pe.....krymu.html

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 01 Jun 2013
 • Poruke: 2467

Ukrajina je tokom prošle godine uklonila 1320 kipova utemeljitelja Sovjetskog Saveza Vladimira Iljiča Lenjina i preimenovala 51.500 ulica.


Uspeli su u zivotu , zavide im svi Very Happy : http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2017&.....id=1216157

online
 • Pridružio: 19 Jun 2014
 • Poruke: 1403

#Kissinger wants #Trump recognize #Crimea as part of #Russia.
This is DANGEROUS because if Eastern #Ukraine solved, Ukraine can enter #NATO.

The whole thing about Crimea and Eastern Ukraine was *precisely* to prevent Ukraine to enter NATO.

So,if Crimea is recognized as part of Russia, "somehow", things HAVE TO GO down the drain deep enough in E Ukraine to prevent a settlement.

Russia needs to keep Eastern Ukraine in a permanent & eternal unsettled status, only that way, by NATO statutes, Ukraine is barred to enter.

offline
 • Toni  Male
 • SuperModerator
 • Pridružio: 18 Jun 2008
 • Poruke: 30516

offline
 • Cufo  Male
 • Počasni građanin
 • Pridružio: 21 Feb 2012
 • Poruke: 890
 • Gde živiš: Whitecity

Da li neko sa foruma živi u Ukrajini ili ima nekog pouzdanog kao izvor da pomogne da shvatimo u kakvom je stanju ta zemlja, onako realno?

Mislim, ovde se već godinama vergla kako:

- "bankrot samo što nije" (doduše, ja sam prvi put čitao o prestojećem bankrotu Ukr još 2007e - a to je već poodavno)
- "ove zime ima se smrznu ki ledenice"
- "narod samo što nije digao kuku & motiku i zbacio rusofobne fašističko-kleptomanske psihopate sa vlasti
- "kapitulacija samo što nije potpisana jerbo i 'naka Amerika više ne mož' da ratuje koliko je ta rabota skupa postala a ne bedna Ukrajina"
- "kod nas je još i dobro (u poređenju sa njima) pa narod ne mož' više da trpi, a kamoli Ukrajinci kojima je odavno dogorelo do nokata"
- "narod je posle ovolikog vremena i izneverenih nada uvideo da je 'bravar bio bolji' i samo što nije zatražio povratak na staro"
- "brod je počeo da tone i pacovi se okreću jedni na druge da se pokolju kad već ne mogu to Rusiji da urade"

itd, itd...

U najkraćem: "kraj je blizu, samo što nije" već ovoliko godina. Dokle tako, bre, ljudi? Meni sve više deluje da je to možda samo naš "wishfull thinkin'" ("šta bi mi voleli da se dogodi") ...

offline
 • kljift 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Okt 2009
 • Poruke: 7102

Cufo ::Da li neko sa foruma živi u Ukrajini ili ima nekog pouzdanog kao izvor da pomogne da shvatimo u kakvom je stanju ta zemlja, onako realno?

Mislim, ovde se već godinama vergla kako:

- "bankrot samo što nije" (doduše, ja sam prvi put čitao o prestojećem bankrotu Ukr još 2007e - a to je već poodavno)
- "ove zime ima se smrznu ki ledenice"
- "narod samo što nije digao kuku & motiku i zbacio rusofobne fašističko-kleptomanske psihopate sa vlasti
- "kapitulacija samo što nije potpisana jerbo i 'naka Amerika više ne mož' da ratuje koliko je ta rabota skupa postala a ne bedna Ukrajina"
- "kod nas je još i dobro (u poređenju sa njima) pa narod ne mož' više da trpi, a kamoli Ukrajinci kojima je odavno dogorelo do nokata"
- "narod je posle ovolikog vremena i izneverenih nada uvideo da je 'bravar bio bolji' i samo što nije zatražio povratak na staro"
- "brod je počeo da tone i pacovi se okreću jedni na druge da se pokolju kad već ne mogu to Rusiji da urade"

itd, itd...

U najkraćem: "kraj je blizu, samo što nije" već ovoliko godina. Dokle tako, bre, ljudi? Meni sve više deluje da je to možda samo naš "wishfull thinkin'" ("šta bi mi voleli da se dogodi") ...


Ne dešava se to tako brzo, naročito dok imaš podršku Zapada. To se ostavi za kad se sve smiri. Mislim finansije. Mnogi koji su pukli dan prije imali su odlične rejtinge.
Što se tiče ukrajinskih vlasti, Rusi očigledno nemaju svoj pool u Kijevu i široj okolini da pokrenu "dešavanje naroda". Možda je to i bolje. Ko ti garantuje da naci bataljoni ne bi pucali u narod. Imaju podršku Zapada za to. A onda bi sve bilo na Putinu, šta da uradi, da li da vojno interveniše. Tako je bilo i sa onim avionom što ga oboriše Turci. Zamisli da su Rusiju time uvaljali u neki rat.
A što se tiče ukrajinskog naroda, pa mi znamo kako mu je. Nameću mu se neki gaulajteri, normalni ljudi gledaju da prežive. Eto što ti je demokratija.

offline
 • ds69  Male
 • Počasni građanin
 • Pridružio: 29 Dec 2012
 • Poruke: 734

Cufo ::Da li neko sa foruma živi u Ukrajini ili ima nekog pouzdanog kao izvor da pomogne da shvatimo u kakvom je stanju ta zemlja, onako realno?

Cufo, Украјина је тренутно земља са најнижим ценама домаћих производа или услуга у Европи. Ако отвориш сајт Украјинске железнице видећеш да је цена карте од Чопа на почетку Украјине до Харкова на крајњем севро-истоку тј. да прођеш целу Украјину уздуж северном (дужом) страном само око 15 евра тј. 380-390 гривњи. До Чопа наравно треба прећи Мађарску. Не бих препоручио украјинске комби-превознике на релацији Будва-Кијев који се рекламирају по Фб јер су прилично неодговорни у планирању, али исто тако доста јефтини са услугом (БГ-Кијев за 60 евра, преко Румуније).

http://booking.uz.gov.ua/ru/

Изнајмљивање солидног намештеног стана у Харкову у периоду од месец дана кошта свега око 1 до 1,5 евро на дан, зависи од локације. Није проблем наћи бројеве риелтера који лако изнајмљују станове, уз услов да у кратком уговору уместо изнајмљивања не пише разгледање стана (сутрадан са уговором стиже неко приватно обезбеђење и избацује нелегално усељене на улицу). Зато треба читати. Изнајмљивање се на руском каже аренда.
Цена градског превоза је исто тако много нижа него у Србији. Цене хране су такође нешто ниже него овде.
Дакле, скоро свако из наших крајева, уз нека релативно скромна издвајања може лако да стигне до Украјине и лично се увери у стање те земље уз неко "реалистично" објашњење њиховој граничној полицији око циљева свог путовања. Може да помогне и показивање три прста, али не у српској варијанти, већ само са издигнутих средњих три прста на руци.
Пандуру кажеш на украјинском: Крим це Україна, а у себи рецимо процедиш на руском: на хуй!

online
 • alchemy
 • Pridružio: 06 Jul 2009
 • Poruke: 4988
 • Gde živiš: Novi Sad

Ds69 napisi kolike su im plate i penzinje i koliko je skocila cena usluga posle "majdana". Znam zenu koja sa svojih 30 godina radnog staza u jednoj fabrici u Zaporozju ima penziju 2000 grivni. Nije jedina sa takvom penzijom na zalost.

offline
 • jazbar 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 28 Dec 2009
 • Poruke: 16089
 • Gde živiš: Lublana

Cufo ::Da li neko sa foruma živi u Ukrajini ili ima nekog pouzdanog kao izvor da pomogne da shvatimo u kakvom je stanju ta zemlja, onako realno?...
GDP - real growth rate
-9.9% (2015 est.)
-6.6% (2014 est.)
0% (2013 est.)
country comparison to the world: 221

GDP - per capita (PPP)
$7,500 (2015 est.)
$8,300 (2014 est.)
$9,400 (2013 est.)
note: data are in 2015 US dollars
country comparison to the world: 148

Gotovo (osim Jemena, Macaua, Gaze i Sirije) največi pad privrede na planeti! BDP po stanovniku im je na 148 mestu na planeti što ih svrstava nekoliko mesta iza Kube primerice. https://www.cia.gov/library/publications/resources.....os/up.html

offline
 • Pridružio: 01 Jun 2013
 • Poruke: 2467

@Cufo

Uzmi primer penzije ili prosecne plate od 2000 grivni . To je u doba Janukovica bilo 250$ sto je recimo penzija poput nasih u Srbiji sa tim da je tamo kupovna moc za tih 2000 bila mnogo veca nego kod nas za 25000 ( od litre benzina pa do hleba i mleka sve je duplo jeftinije bilo nego ovde ) . Tokom 2014 je dolar otisao na 17 , 2015 na 20 grivni , 2016 na 25 grivni a danas je zvanicno 28 grivni ali je ogranicena prodaja pa se na ulici dobija 30 Grivni za 1 dolar . A plate i penzije su ostale zamrznute iz doba Janukovica pa tako da vise prosecna penzija od 2000 Grivni nije 250$ nego malo manje od 70$ a cene su povecane dok su npr komnualije povecane za 4 puta , nema socijalnih davanja tipa deciji dotatak , lekovi se placaju ... Kada su Korejanci kupili Zaparozje da prave automobile onda su ustvari kupili ulazak na trziste Rusije a kako su na snazi sankcije Zaparozje vise ne radi , a Korejanci nisu mutavi nego su radnike uzimali na ugovor pa obnavljali svake god , i danas je taj grad postao kao Kragujevac 1993 samo sto je 7-8 puta veci . I takvih primera 1000 . Jedino gde su imali mogucnost da od nicega naprave nesto sto se moze prodati je Donbas gde su mogli da vade ugalj a sada vise ni to ne mogu .

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 638 korisnika na forumu :: 21 registrovanih, 3 sakrivenih i 614 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 357magnum, Aleksandar Tomić, aramis s, dozorni, dragoljub11987, Georgius, ljubacv, Mcdado, Metanoja, Mi lao shu, Milometer, Milos ZA, milos.cbr, miodrag, nenad81, royst33, suton, Tvrtko I, uros, wolverined4, x9