Rat u Siriji, 2017. godina

16

Rat u Siriji, 2017. godina

offline
 • Pridružio: 26 Nov 2015
 • Poruke: 1002

Napisano: 08 Jan 2017 0:15

Ako me secanje ne vara, kada su Nusrici letos probijali obruc Istocnog Alepa, njihovo rukovodstvo je nakon velikih gubitaka bilo zabranilo postavljanje snimaka na internet svojim vojnicima, osim onih snimaka koje rukovodstvo Nusre postavi. Sve to iz razloga jer su ih Rusi na osnovu gps lokacije sa koje je postavljen klip i izgleda same lokacije sa koje se snima, a koja se vidi na snimku pronalazili i navodili avio projektile na njih.

Dopuna: 08 Jan 2017 0:35

Kikibombona
Re: Sirija vol. 2
Post27/12/2016 07:39

"....A zipa tek Srbijanaca na MCM. Oni su bezuvjetno za Putina. Slugarstvo prve kategorije. Da je Putin na strani ISILa, jebi mi sve ako na MCM ne bi nosili Bagdadijeve avatare....."

http://forum.klix.ba/sirija-vol-2-t139648s59175.html

Dopuna: 08 Jan 2017 0:36

Mada mu je komentar dobar ne racunajuci ovaj deo koji sam kopirao.

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Gama  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 14 Jun 2004
 • Poruke: 4389

Citat:
Dokument: Fetva o prisustvu medicinske sestre i doktora u istoj klinici

Islamska država
Divan Al-Buhut wa al-Eftaa' (Ministarstvo za izdavanje fetva i istraživanje religijskih pitanja – prim. Gama)
Fetva br. 42
Datum 25.2.1436 godina hidžre

Pitanje: Koji je zakon na prisustvo medicinske sestre sa doktorom sa kojim nije u srodstvu (arap. mahram – prim. Gama) u istoj klinici u nekom gradu ili selu?

Odgovor:
Na osnovu dogovora sudija (muslimanski verski prvaci – prim. Gama) zabranjeno je da žena bude ostavljena sama sa čovekom koji je stranac (nije blizak rođak – prim. Gama) prema onome što je rekao al-Buhari u Prorokovoj hadisi Ibn Abas, koji je rekao: „Muški ne sme da bude ostavljen sa ženom osim sa mahramom (rođakom – prim. Gama)“.
Dalje, dolazi ono što je rečeno u Sunan al-Tirmizi iz Prorokove hadise Omara ibn al-Hatiba: “Muški ne može da bude ostavljen sa ženom jer će Šejtan biti treći.” (Ukoliko se muškarac i žena nađu, đavo će stati između njih tj. napraviće „štetu“ – prim. Gama). Tako da ukoliko žena nije mahram neka blizu nje bude grupa žena da je odvrati od fitne (arap. sukoba, iskušenja – prim. Gama) koja može da nastane, ali ako ne postoji grupa žena, prisustvo medicinske sestre je zabranjeno. I Allah zna najbolje.

Islamska država
Divan Al-Buhuth wa al-Eftaa'Kao što se da videti iz priloženog dokumenta (fetve), medicinsku sestru nikako ne ostavljati samu sa doktorom jer će u protivnom doći do "neželjenog dejstva" što je protiv ISIS-ovog učenja.

Sutra o stonom futbalu i bilijaru Smile.

offline
 • Pridružio: 18 Nov 2012
 • Poruke: 352

Turci kazu da su u Al Babu,nesto mi je ovo suvise opustena voznja.
http://www.liveleak.com/view?i=dff_1483822451

offline
 • Pridružio: 08 Avg 2012
 • Poruke: 597

Snimak ulazka SAA u Wadi Baradu


offline
 • Pridružio: 19 Apr 2016
 • Poruke: 322Cool

offline
 • Oluj2 
 • Ugledni građanin
 • Pridružio: 29 Feb 2016
 • Poruke: 312

U tom konzervativizmu koji odbacuje pomaljajuci materijarhat i svakovrsni nemoral je naizgled
magicna privlacnost Daesa
To je ono sto privlaci razocarane ljude
Ne znajuci Orijent dolaze i tek onda shvate da je ta ideologija prakticno lazna i dasluzi licnom interesu vorlordova dirigovanih u konacnici iz Rijada ali sa 80% zelje vorlordova
Problem je sustinski socioloski vise nego politicki ali istorijski skoro potpuno se poklapa sa vahabitizmom XVIII stoleca
da su idelogiju napravili na Al-Gazaliju a ne na Hanbalu ko zna gde bi dogurali ali za to nisu imali i sada nemaju intelektualnu tezinu
Cisti salafisti su bili mnogo blize univerzalizmu ali im je prerano i previse uletelo para iz pogresnih izvora pa su se razvodnjili
medjutim povratni talas socioloskog fenomena ima i dalje da se desava

offline
 • Gama  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 14 Jun 2004
 • Poruke: 4389

Kao što sam obećao, stižu dva dokumenta koji se tiču igranja bilijara i stonog futbala na teritoriji tzv. Islamske države. U cilju ubrzavanja procesa prevođenja, za prevod citata iz Kurana korišćen je prevod Kurana na bosanski jezik (izdanje u PDF-u: Kur'an sa prijevodom Besima Korkuta)

Citat:
Dokument koji se tiče igranja bilijara u tzv. Islamskoj državi

Islamska država
Divan Al-Buhut wa al-Eftaa'
Fetva br: 49
6.3.1436. godine hidžre

Pitanje: Koji je zakon za igranje bilijara?

Odgovor:

1. Trebalo bi da bude izbegnuto kockanje u koje se uključuje i mogućnost da poraženi plati iznajmljivanje igre (plati žetone – prim. Gama). Svemogući je rekao: „O vjernici, vino i kocka i kumiri i strjelice za gatanje su odvratne stvari, šejtanovo djelo; zato se toga klonite da biste postigli što želite.“ (Kuran, 5:90). Ibn Abas i Ibn Omar, neka Allah bude zadovoljan obojicom, su rekli: „Maisir je kocka“ (Tafsir Ibn Katir, 3:178).

2. Treba da bude lišen svetogrđa, psovanja, lošeg društva, ogorčenja, mržnje, u skladu sa onim što je Buhari govorio u Prorokovom hadisu Ibn Masuda. On je rekao: „Prekoravati muslimana, činjenjem nepravde prema njemu ili boriti se protiv njega je neverstvo“.

3. Treba da ne bude prepreka obaveznom spominjanju Allahovog imena, ili bilo koje druge obaveze kojom se iskazuje pokornosti (misli se na upražnjavanje islama jer musliman na arapskom znači „onaj koji je pokoran Allahu“ – prim. Gama), a ukoliko krene da odvraća od onog što je obavezno izvan i unutra (misli se na upražnjavanje vere javno i unutar sebe – prim. Gama), to je zabranjeno dogovorom uleme (učenjaci koji štite pravo i tradiciju u islamu – prim. Gama), kao što je šejk islama Ibn Taimija potvrdio u svojoj raspravi o šahu, a ta rasprava se odnosi i na stoni futbal kao i na bilo šta drugo što kvari dvojicu dok igraju.

I svakom mora da bude skrenuta pažnja na ovo: nije ispravno za mudžahedina (svete ratnike – prim. Gama), slugu Allaha, da troši slobodno vreme ovim stvarima koje ne koriste njima već predstavljaju trošenje vremena. Prorok je rekao: „Ovo su dva blaženstva koja većina ljudi troše uzalud: zdravlje i slobodno vreme (odmor – prim. Gama)“. Među ovim je i povređivanje srca (kvare ljude – prim. Gama) za koje Allah zna te zato suna (sveta knjiga muslimana – prim. Gama) ne ohrabruje povećanje broja dozvoljenih dela. Otud dolazi u Timizijevoj Suneni od Ibn Omara, da je Prorok rekao: Ne uvećavati razgovor koji ne spominje Allaha jer obilje razgovora koji ne spominje Allaha je povređivanje srca. A oni koji su najudaljeniji od Allaha su oni čija su srca povređena.

Allah zna najbolje. Neka Allah blagoslovi proroka Muhameda i njegovu porodicu i sledbenike.

Islamska država
Divan Al-Buhut wa al-Eftaa'


Napomena: Ova fetva ne propisuje zabranu igranja bilijara ali predlaže da borci tzv. Islamske države ne igraju bilijar. Sličnu fetvu propisao je i pravni ogranak Džebhat al-Nusra, Dar al-Kada, koji je naredio da se zatvore sve prodavnice sa stonim futbalom u Hurijatanu (predgrađe Alepa).


Interesantna je fotografija koja se pojavila krajem januara 2014. na kojoj se vide pripadnici ISIS u Raki dok igraju bilijar:Izvor: https://twitter.com/zaidbenjamin/status/429090627586764801 (pristupljeno: 8. januar 2017 13:05:02)

Interesantno je da donošenje ove fetve pada 27. decembra 2014. (prema IslamiCity konverteru) dok je fotografija postavljena na tviteru 30. januara 2014. Trebalo im je godinu dana da usvoje fetvu. Moguće da je u tom periodu igranje bilijara počelo da se širi te su morali nekako da "legalizuju" situaciju jer nije baš poželjno da neko strada zbog kafirske (neverničke) igre Smile. Tviteraš navodi da je vlasnik lokala pogubljen zbog otpadništva od vere.

Citat:
Dokument koji se tiče igranja stonog futbala u tzv. Islamskoj državi

Islamska država
Divan Al-Buhut wa al-Eftaa'
Fetva br: 50
6.3.1436. godine hidžre

Pitanje: Koji je zakon za igranje stonog futbala?

Odgovor:

1. Trebalo bi da bude izbegnuto kockanje u koje se uključuje i mogućnost da poraženi plati iznajmljivanje igre. Svemogući je rekao: „O vjernici, vino i kocka i kumiri i strjelice za gatanje su odvratne stvari, šejtanovo djelo; zato se toga klonite da biste postigli što želite.“ (Kuran, 5:90). Ibn Abas i Ibn Omar, neka Allah bude zadovoljan obojicom, su rekli: „Maisir je kocka“ (Tafsir Ibn Katir, 3:178).

2. Treba da bude lišen idola (statua – prim. Gama) i ljudskog izgleda u skladu sa strogom zabranom ovoga. To znači da glave budu odsečene od originalnih delova igre. (Islam u načelu zabranjuje prikazivanje ljudskog lika i obožavanje idola te se stoga naređuje da se skinu glave figuricama u stonom tenisu ne bi li na taj način izgubile ljudsko obeležje – prim. Gama)

3. Treba da bude lišen svetogrđa, psovanja, lošeg društva, ogorčenja, mržnje, u skladu sa onim što je Buhari govorio u Prorokovom hadisu Ibn Masuda. On je rekao: „Prekoravati muslimana, činjenjem nepravde prema njemu ili boriti se protiv njega je neverstvo“.

4. Treba da ne bude prepreka obaveznom spominjanju Allahovog imena, ili bilo koje druge obaveze kojom se iskazuje pokornosti, a ukoliko krene da odvraća od onog što je obavezno izvan i unutra, to je zabranjeno dogovorom uleme, kao što je šejk islama Ibn Taimija potvrdio u svojoj raspravi o šahu, a ta rasprava se odnosi i na stoni futbal kao i na bilo šta drugo što kvari dvojicu dok igraju.

Upozoravamo, kao što smo upozoravali po pitanju igranja bilijara o razmerama ovih stvari koje nisu blagodet za muslimane, naročito za mudžahedine koji su na Allahovom putu, i zato što ove stvari troše vreme i povređuju. Allah zna najbolje. Neka Allah blagoslovi proroka Muhameda i njegovu porodicu i sledbenike.

Islamska država
Divan Al-Buhut wa al-Eftaa'


Napomena: Sličnu fetvu propisao je i pravni ogranak Džebhat al-Nusra, Dar al-Kada, koji je naredio da se zatvore sve prodavnice sa stonim futbalom u Hurijatanu (predgrađe Alepa).

online
 • Pridružio: 20 Jun 2014
 • Poruke: 7682
 • Gde živiš: Zagreb

Gama ::Kao što sam obećao, stižu dva dokumenta koji se tiču igranja bilijara i stonog futbala na teritoriji tzv. Islamske države.
izgleda da im je to trenutno gorući problem u "državi".

offline
 • Pridružio: 22 Jan 2014
 • Poruke: 1263
 • Gde živiš: Srbija

^^^
Fantasticno.
Jako zanimljivo da vizuelizujemo stanje u kalifatu.

Mada, ako ima jos nesto o onim medicinskim sestrama, to je bilo bas dobro.
Moze i ono "rodjak-rodjaka", ne biram.
Smile

offline
 • Pridružio: 26 Nov 2015
 • Poruke: 1002

@Play4fun

A kaakav je status Vadi Barade? Jel oslobodjena?

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 834 korisnika na forumu :: 58 registrovanih, 10 sakrivenih i 766 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 8u47, Apok, aramis s, Atomski čoban, babaroga, Bane san, bobomicek, bojank, bojankrstc, botta, Brana01, darios, darkangel, DeerHunter, delrey, Denaya, Dorcolac, DPera, Dvojac005, Enigma Nobody, gasha, Georgius, gomago, Ivica1102, ivica976, kalens021, Karla, Komentator, Kubovac, kybonacci, mb1213, muaddib, nuke92, ostoja, Panter, panzerwaffe, pein, rikirubio, robertino, ruso, sabros, sap, sasa76, simazr, slonic_tonic, Srle993, Steeeefan, suton, tomigun, Trpe Grozni, uruk, Vlad000, voja64, wolverined4, Wrangler, zicko.spacek, zixmix, 125