Rat u Siriji, 2018. godina

1218

Rat u Siriji, 2018. godina

offline
  • Pridružio: 21 Okt 2018
  • Poruke: 809

Zaboravljate sukob izmedju Saudisjke Arabije i UAE sa jedne i Qatara i Turske sa druge za primat u islamskog (sunistskom) svetu. Nedovavno je predsednik Sudana Bashir posetio Damask i poručio da se Sirija mora vratiti u Arapsku ligu, e sad ako se uzme u obzir da je Sudan pod uticajem SA i da je Bashir MBS-ov čovek možemo da počnemo da sklapamo sliku. SA poslednjih godinu dana poziva na normalizaciju odnosa sa Sirijom, a videli smo i slike onog skupa u Argentini Putina i MBS-a. Verujem da je zbog ovog povlačenja Amera iz Sirije došlo zbog poklapanja interesa regionalnih i svetskih igrača, a na inicijativu upravo MBS-a
1. SA i UAE zaustavljaju mogućnost Turskoj i Qataru da prošire svoj uticaj u Siriji i otvaraju vrata SDF-u za dogovor sa Assadom.
2. Ne mora da se komentariše koliko Rusima olakšava posao Američko povlačenje.
3. Ameri se povlače u zamenu za neki novi vojni ugovor sa SA, UAE i Turcima (Patriot)
4.Turci ne moraju prstom da mrdu samo da reže i da čekaju dogovor izmedju Vlade i SDF-a, i time obuzdavaju Kurde u Siriji

Tako da ne znam ko ovde igra šah i povlači maestralns poteze, ali mi ne deluje da je ta osoba Erdogan😉



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • su27 
  • Elitni građanin
  • Pridružio: 28 Dec 2012
  • Poruke: 2492

slonic_tonic ::
Very Happy hahaha, koja narcisoidnost... implicirana poruka za neupućene (tj. 314 od 315 milijuna Amerikanaca): čovjek koji je sam udavio ISIS, golim rukama


ali on jeste u pravu, s tim što ih nije udavio golim rukama već im je "samo" uskratio podršku koju su imali kad je bio obama, i to je bilo sasvim dovoljno



offline
  • Pridružio: 29 Jun 2009
  • Poruke: 3523

slonic_tonic ::^^
haha... sumnjam.
ja zapravo mislim da je Trump za Ameriku bio dobar izbor, dugoročno, ali nije za korumpiranu neocon elitu.

on jednostavno ima zdravog razuma, a dok su ovi drugi skrenuli skroz.
paradoks je što se u američkoj javnosti njega prikazuje ludim i u to vjeruje većina Amerikanaca.
Za razliku od njega, Hillary im je "normalna". Jasno, humanitarka, radi balove i prikuplja novac za gladne. On je primitivan, jer bi rado štipnuo svaku drugu za guzicu. A to je primtivno, seksistički, ponižavajuće i svakako lošije nego prikupljanje novca za gladne. Normalan muškarac ne poželi nikoga štipnuti, nego skuplja novac za gladne. To je ta površnost orvelijanskog društva.


Добар је он човек елите ништа се ви небојте Wink...па он је америчка елита...а ако мислите на војне комплексе новим војним буџетом добили су они њихов колач и то са повећањем...видели сте како је то експресно гласање било,па још и преко трамповог увећања,а и он се није нешто претерано противио. Рат у Сирији је мрвица наспрам повећања војног буџета...
Ово сад са зидом је чисто његово за остајање и у другом мандату, јер кад се елита задовољи брига их за ово остало нек се они политичари међусобно боре...

offline
  • Pridružio: 21 Okt 2018
  • Poruke: 809

Tigrovi na frontu kod Manbija
https://mobile.twitter.com/IvanSidorenko1/status/1076940015513542656



Ako neko hoće da pazari
https://mobile.twitter.com/ArmoryBazaar/status/1076493382644584448

Citat:Soviet BMP-1 and freshly-painted T-55 for sale in #Idlib today. The owner asks for $60,000 for the BMP and $120,000 for the tank.




offline
  • Pridružio: 28 Mar 2015
  • Poruke: 1097

Nesto mi se javlja da samo dzaba se vozikaju i kampuju sad tu, sve ce to Turska zauzeti kad Amerikanci odu
http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2018&.....id=1485510

offline
  • Pridružio: 21 Okt 2018
  • Poruke: 809

Severni Allepo Jarabulus, snimak na linku
https://mobile.twitter.com/Bosni94/status/1076971269881585664

YPG izgleda oslobodio neke zarobljene vojnike SAA kao znak dobre volje
https://mobile.twitter.com/IvanSidorenko1/status/1076944250917605382

Uz dosta skepticizma prenosim info, snage Mukhabarat El Jaweyeh (Airforce Intelligence) će sutra ući u Manbij
https://mobile.twitter.com/IvanSidorenko1/status/1076947736505782272

SNA i Ahrar al Sharqiyah takodje spremne za ulazak u Manbij
https://mobile.twitter.com/vvanwilgenburg/status/1076968192680050688

offline
  • Nebojša Đokić
  • vojni istoričar
  • Pridružio: 03 Jun 2010
  • Poruke: 4066
  • Gde živiš: Novi Beograd

Ne znam da li je negde postavljeno ali indirektno je vezano za Siriju. Novi šef Pentagona stupa na dužnost već 1. januara i to neće biti vojno lice već dosadašnji zamenik Matisa za vojne nabavke. Novi šef je došao u Pentagon iz Boinga gde je bio jedan od vodećih ličnosti. Matis je otišao sa mesta šefa ne zbog Sirije on je najavljivao odlazak još pre 6 meseci. Razlog je upravo bio suprotan - Matis je došao na čelo Pentagona sa namerom da povuče američke snage iz skoro svih ratova i "ratova" i na minimum smanji američko prisustvo van tla SAD. Pošto Tramp to nije nikako uspevao da realizuje Matis se povukao. Ironija sudbine je da se povukao upravo nakon najave Trampa da će se povući iz Sirije i znatno smanjiti snage u Avganistanu. Stvar je u tome što Tramp nije usvojio drugi Matisov zahtev već uradio potpuno suprotno. Naime, Matis je traži da se najpre sredi stanje u Armiji pa da se tek onda krene u modrenizaciju i nabavke novog oružja. Mnogi vojni analitičari trenutno stanje u američkoj armiji porede sa stanjem u ruskoj armiji u vreme Jeljcina osim što američki vojnici ne gladuju. Problem je što vojsci nedostaje ljudstvo pre svega ono visoko specijalizovano. Recimo, trenutno u mornarici samo trećina brodova je popunjena ljudstvom po formaciji, trećina bi mogla da se popuni rezervistima a trećina brodova ne bi mogla da se popuni po formaciji čak ni uz pomoć rezervista. U avijaciji, pored manjka pilota još gore stanje je sa zemaljskim osobljem. Nivo ispravnosti aviona i brodova je na istorijskom minimumu. Matis je smatrao da ne treba ići u velike nabavke dok se ne dovede u red trenutno stanje. Džabe novi skvadroni ako ni postojeći nisu ni približno popunjeni po formaciji. Vojno industrijskom kompleksu se to nije svidelo. Međutim, definitivno nije moguće nastaviti dalje ratovanje po svetu i izigravati svetskog policajca i vršiti krupne nabavke jer su mogućnosti sa štampanjem para, manje - više, iscrpljene. Nešto je definitivno moralo da se žrtvuje. Žrtvovani su neki ciljevi u svetu ali nabavke su ostale neokrnjene pa će čak biti i povećane. Tramp dovodi na mesto šefa Pentagona čoveka iz vojno industrijskog kompleksa sa porukom svojim političkim protivnicima: "Možete da mi po...".

online
  • Pridružio: 04 Sep 2012
  • Poruke: 8466
  • Gde živiš: pecina stroga

ltcolonel ::Novi šef Pentagona stupa na dužnost već 1. januara i to neće biti vojno lice već dosadašnji zamenik Matisa za vojne nabavke.

Ovo nije novi sef Pentagona, vec je dosadasnji Matisov zamjenik postavljen za vrsioca duznosti sekretara za odbranu.

Caka je da ga je Tramp postavio na duznost od 1 januara, a Matis je u ostavci rekao da ce ostati na duznosti do kraja februara. Dakle, Tramp povlaci potez da ukloni Matisa sto prije, tacnije dva mjeseca ranije. Ne zato sto ima nesto protiv Matisa nego da zaustavi spin MSM oko Matisove ostavke.

Novi sef Pentagona moze da se postavi jedino kroz proceduru u kojoj Tramp imenuje, i onda senat potvrdjuje njegov izbor.

ltcolonel ::Matis je otišao sa mesta šefa ne zbog Sirije on je najavljivao odlazak još pre 6 meseci. Razlog je upravo bio suprotan - Matis je došao na čelo Pentagona sa namerom da povuče američke snage iz skoro svih ratova i "ratova" i na minimum smanji američko prisustvo van tla SAD. Pošto Tramp to nije nikako uspevao da realizuje Matis se povukao. Ironija sudbine je da se povukao upravo nakon najave Trampa da će se povući iz Sirije i znatno smanjiti snage u Avganistanu.

Na ovo mogu samo da odgovorim citatom iz pisma ostavke tog istog Matisa:

Citat:One core belief I have always held is that our strength as a nation is inextricably linked to the strength of our unique and comprehensive system of alliances and partnerships. While the US remains the indispensable nation in the free world, we cannot protect our interests or serve that role effectively without maintaining strong alliances and showing respect to those allies. Like you, I have said from the beginning that the armed forces of the United States should not be the policeman of the world. Instead, we must use all tools of American power to provide for the common defense, including providing effective leadership to our alliances. 29 democracies demonstrated that strength in their commitment to fighting alongside us following the 9-11 attack on America. The Defeat-ISIS coalition of 74 nations is further proof.

Similarly, I believe we must be resolute and unambiguous in our approach to those countries whose strategic interests are increasingly in tension with ours. It is clear that China and Russia, for example, want to shape a world consistent with their authoritarian model gaining veto authority over other nations' economic, diplomatic, and security decisions to promote their own interests at the expense of their neighbors, America and our allies. That is why we must use all the tools of American power to provide for the common defense.

My views on treating allies with respect and also being clear-eyed about both malign actors and strategic competitors are strongly held and informed by over four decades of immersion in these issues. We must do everything possible to advance an international order that is most conducive to our security, prosperity and values, and we are strengthened in this effort by the solidarity of our alliances.

Because you have the right to have a Secretary of Defense whose views are better aligned with yours on these and other subjects, I believe it is right for me to step down from my position. The end date for my tenure is February 28, 2019, a date that should allow sufficient time for a successor to be nominated and confirmed as well as to make sure the Department's interests are properly articulated and protected at upcoming events to include Congressional posture hearings and the NATO Defense Ministerial meeting in February.


Koliko ja razumijem engleski, Matis, na vrlo fin nacin, kaze da se razilazi sa predsjednikom po pitanju odnosa prema saveznicima i po pitanju nejasne politike prema Rusiji i Kini.

Ovo sto si ti naveo kao razlog ostavke (Matisov navodni plan da se povuce iz skoro svih ratova) prvi put cujem. Svakako bi pomogao neki link ili citat Matisove izjave u tom svjetlu. Ili ti znas nesto sto niko ne zna? I u tom slucaju bio bih zahvalan da to podjelis s nama.

Evo uostalom i cijelo pismo ostavke, cisto da ima na forumu

https://d3i6fh83elv35t.cloudfront.net/static/2018/12/mattis-letter2.pdf

offline
  • Pridružio: 21 Okt 2018
  • Poruke: 809

Navodno TFSA u Tursku dovukao 8000 vojnika kod prelaza Tall Abyad

https://mobile.twitter.com/vivarevolt/status/1077173380158316545?s=21

SNA spremna za operaciju

https://mobile.twitter.com/op_shield/status/1077119605859106816

Citat:National army spox: We have reinforced our positions on Manbij front and ready to start the military operation.

Konvoj Jaish al Sharqiyah, snimak na linku

https://mobile.twitter.com/op_shield/status/1076916930500591617

150 vojnika Vazdušne Odvrane RF se do sada vratilo u Rusiju
https://mobile.twitter.com/LyapunovS/status/1077147532575289345
https://mobile.almasdarnews.com/article/over-150-r.....um=twitter

Citat:Минобороны РФ вывело из Сирии более 150 военнослужащих зенитного ракетного полка ЦВО. Военнослужащие зенитного ракетного полка представлены к государственным и ведомственным наградам за исследование кривизны Земли в районе Сирии

Egipat igra ključnu ulogu u obnavljanju Sirijsko-Arapskih veza

https://mobile.twitter.com/WithinSyriaBlog/status/1077166724359880709

Pro-SAA izvor tvrdi da je Turska tražila od milicija u Idlib da vrše jače napade na SAA kako bi zaustavila njihovo nagomilavanje na frontu kod Manbija jer navodno isti u narednih 48h treba viti predan SAA (setićete se da sam juče preneo info da danas treba kontrola nad Manbijom treba biti predana SAA)

https://mobile.twitter.com/Syrian_SR/status/1077164950165041152

Nešto što ide u prilog predhodnoj tvrdnji.
SAA zaustavile napad terorista u Hami

https://mobile.almasdarnews.com/article/breaking-s.....um=twitter

SAD IZGLEDA BOMBARDOVALE MOST POSTAVLJEN OD STRANE SIRIJSKE VOJSKE U POKRAJINI DeZ

https://mobile.twitter.com/Ibra_Joudeh/status/1077193938987937798

offline
  • Nebojša Đokić
  • vojni istoričar
  • Pridružio: 03 Jun 2010
  • Poruke: 4066
  • Gde živiš: Novi Beograd

Napisano: 24 Dec 2018 14:53

Pronađi Matisovo "saslušanje" pred kongresom i senatom pre postavljanja na mesto šefa Pentagona. U samom pismu koje si ti postavio jasno piše "Like you, I have said from the beginning that the armed forces of the United States should not be the policeman of the world." Elaboraciiju na tu temu imaš na njegovim redovnim istupanjima pred kongresom i senatom samo što delove MSM redovno izostavljaju. Idi na sajt kongresa i senata i naći ćeš bez problema. Nije sporno i da je Matis bio žestok protivnik oba američka napada na Siriju izvedenih za "Trampove vladavine".
Matisove nastupe pred kongresom i senatom i uopšte u javnosti MSM drastično menjaju. Na primer, njegova izjava o tzv "vojsci Kosova" je drastično promenjena u MSM u odnosu na ono što je on izjavio u stvarnosti. Čak su i naši mediji preneli ono što su zabeležili američki MSM a ne ono šta je on stvarno izjavio.
Ovo važi za svakog ko želi ozbiljno da prati dešavanja u Americi. Idite na sajtove kongresa i senata i pogledajte šta je tamo stvarno izjavljeno a ne ono što je preneto u MSM. Mediji su preneli, da je Matis izjavio da Kosovo ima pravo da ima vojsku ali da ona treba da bude formirana u skladu sa ustavom Kosova. Matis je u stvarnosti izjavio: "Stav AMERIČKIH VLASTI je da Kosovo ima pravo na vojsku formiranu u skladu sa ustavom Kosova. MOJ STAV I STAV PENTAGONA je da AKO i KAD Kosovo formira vojsku to mora da bude urađeno striktno u skladu sa ustavom Kosova i DRUGIM MEĐUNARODNIM UGOVORIMA. U suprotnom slučaju formiranje vojske Kosova može da dovede do destabilizacije Balkana". Itd, itd itd ...
Kao što morate da gledate prenose sa naše skupštine ako želite da saznate o čemu se tamo raspravlja isto morate da čitate (dostupne) stenografske beleške sa zasedanja kongresa i senata ako želite da saznate šta se tamo stvarno priča.

Dopuna: 24 Dec 2018 15:00

Ja kada sam pisao o nabavkama Šnajderovih topova Srbiji nisam otkrio toplu vodu. Skoro sve to (preko 80%) u stenografskim beleškama srpske skupštine od 1902. do 1912. godine. Ali babarogo to je na desetine hiljada A4 strana sitno štampanog teksta. Treba da se zagreje stolica pa da se to prelista. Nema linkova ... Vi ste sada navikli daj link ako nema linka nije se ni dogodilo ...

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 994 korisnika na forumu :: 43 registrovanih, 9 sakrivenih i 942 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 357magnum, 8u47, babaroga, baby face, bestguarder, bladesu, ccoogg123, celik, darcaud, Dimitrise93, djboj, dmdr, Dorcolac, Dr.Strangelove, FileFinder, goxin, ILGromovnik, Karla, Kibice, kolle.the.kid, lord sir giga, Lubica, mackenzie, Metanoja, mikrimaus, milenko crazy north, nemkea71, nuke92, pein, S2M, sasa87, savaskytec, ser.hill, Sirius, Skywhaler, slonic_tonic, Srle993, stegonosa, uruk, vathra, voja64, wolf431, |_MeD_|